Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Μαίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, πριν ακούσω τις ερωτήσεις σας, να κάνω δύο σχόλια. Το ένα αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ντεμιρέλ και το άλλο δηλώσεις παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας.

* Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έχω να πω τα εξής: Η Τουρκία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της τεράστια προβλήματα. Είναι γνωστό το τέχνασμα να επιδιώκει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη της χώρας από άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα αποτελεί για την Τουρκία μόνιμο στόχο επιθετικών επιδιώξεων και στόχο της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, η οποία αποτελεί πλέον κανόνα συμπεριφοράς στο πλαίσιο της ασκούμενης από την Τουρκία εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία θέτει στόχους τους οποίους δεν επιτυγχάνει. Η Τουρκία δημιουργεί πεδία στα οποία ζητεί τη δικαίωσή της και δεν τη βρίσκει. Αυτό το έλλειμμα επιδιώκει να το καλύψει δι` αυτού του τρόπου. Πιστεύουμε ότι τελικώς γίνεται διεθνώς πλέον παραδεκτό ότι η Τουρκία αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα, ο οποίος με αλαζονικούς λόγους και με συμπεριφορά επιθετική και προκλητική δημιουργεί προβλήματα χωρίς, όπως υποχρεούται, να συμβάλει στο ελάχιστο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κλίμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτός ο αλαζονικός λόγος, αυτή η πομπώδης συμπεριφορά, φανερώνει ανασφάλειες και αστάθεια, παρά μαρτυρά δύναμη.

* Οσον αφορά δηλώσεις εκπροσώπων και παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας, έχω να πω ότι: Η Νέα Δημοκρατία παραιτήθηκε φαίνεται οριστικά από την προσπάθειά της να αποσαφηνίσει τις θέσεις της, διατυπώνοντας επιτέλους ένα πρόγραμμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Γι` αυτό καταφεύγει και πάλι στη συνταγή της σκανδαλολογίας και της σκανδαλοθηρίας. Η συνταγή αυτή μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση με ευθύνη, σοβαρότητα και προγραμματικές θέσεις. Δείχνει πως επέλεξε να γυρίσει το ρόλο της πολιτικής ιστορίας και πάλι πίσω. Ζούμε στο `98, θα πάμε στο `99 με πολλές ελπίδες για την πατρίδα μας και το λαό μας, ενόψει του 21ου αιώνα. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στο '89, γιατί αυτό δεν το επιτρέπει ούτε ο λαός, που δεν θέλει μια νέα εξαπάτησή του, ούτε η πολιτική ιστορία, η οποία δεν θα ανεχθεί μια νέα γελοιοποίησή της.

Γνωρίζετε ότι για σειρά θεμάτων, μεγάλων ή μικρών, που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ασκεί πολιτική και παράγει έργο. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει, παρακολουθώντας ασθμαίνουσα τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα να έχει αναλάβει πρωτοβουλία να αναδείξει ένα θέμα και επί του θέματος αυτού να διατυπώσει με λεπτομερή, σαφή και αναλυτικό τρόπο τις απόψεις της και τις προγραμματικές της θέσεις. Αυτό δείχνει πολιτική και ιδεολογική ένδοια. Δείχνει αδυναμία. Δείχνει έλλειψη ευθύνης. Τελικώς η Νέα Δημοκρατία εκχειλίζει από δημαγωγία και σκανδαλολογία. Ο δρόμος αυτός, τον οποίο φαίνεται ότι οριστικά επέλεξε για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, είναι αδιέξοδος και για την ίδια.

Αυτά εισαγωγικώς από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση μόνο, για το τελευταίο σχόλιο που κάνατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας έγιναν διάφορες δηλώσεις για θέματα της επικαιρότητας. Επίσης, διάφοροι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έχουν κάνει δηλώσεις όσον αφορά θέματα πολιτικής συγκυρίας. Ηθελα να κάνω αυτό το γενικό πολιτικό σχόλιο. Μπορώ επί των θεμάτων τα οποία εσείς θα θέσετε, να δώσω απαντήσεις οι οποίες θα είναι πιο εξειδικευμένες.

ΜΙΧΑΗΛ: Μία διευκρίνιση: Είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω στην ιστορία και ότι το `99 δεν θα γίνει `89. Αναφέρεται η κριτική σας αυτή προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τότε συνετέλεσαν ή μόνο προς τη Νέα Δημοκρατία, γιατί η κριτική σας αυτή απευθύνεται και προς την πλευρά του Συνασπισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεται στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες δεν έχουν διδαχθεί από την εμπειρία. Γνωρίζετε ποια είναι η εμπειρία αυτή. Πιστεύουμε ότι ήταν αρκετά διδακτική για όλους. Πάνω απ` όλα για τον ελληνικό λαό και για τον τόπο χρειάζεται να αξιοποιηθεί αυτή η διδακτική εμπειρία και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, όποιοι τα έκαναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για ποια σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας λέτε; Σε ποια αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τη σκανδαλολογία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μίλησα για σκάνδαλα. Για σκάνδαλα μίλησε η Νέα Δημοκρατία, οι εκπρόσωποί της. Και δεν υπάρχουν σκάνδαλα. Αν υπάρχουν σκάνδαλα, θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί η θέση αυτή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αναλόγως, αν υπάρχουν. Αλλά η Νέα Δημοκρατία φαντασιώνεται, προκειμένου δι` αυτού του τρόπου να έχει την ικανοποίηση ότι είναι πολιτικά παρούσα στις εξελίξεις. Δεν είναι, όμως, ανόητος ο ελληνικός λαός, αφού διαπιστώνει αυτό το κενό προγράμματος και πολιτικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Και το διαπιστώνει όταν η Νέα Δημοκρατία μόνο μέσω λόγων και συνθημάτων είναι παρούσα στις εξελίξεις. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο η Νέα Δημοκρατία τα λέει αυτά; Δεν διαβάζετε τις τελευταίες ημέρες τι γράφουν συνέχεια οι εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν τις διαβάζω. Και βλέπω ότι πολλές φορές οι εφημερίδες ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τις διαβάζετε ..

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μιλήσουμε για όλα αυτά, αν θέλετε. Μπορείτε να θέσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις για να πάρετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαβάζετε ότι υπάρχει σκάνδαλο στο "Ξυστό", στη Φλώρινα, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, σε πολλά άλλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ποιος έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας ή της ειλικρίνειας σε ένα βαθμό ειδικό, προνομιακό, μεγαλύτερο εν πάση περιπτώσει από κάποιους άλλους, όπως είναι η Κυβέρνηση, όπως είναι τα στελέχη της, όπως είναι ο ομιλών, ώστε αυτό το οποίο λέει εκείνος να θεωρείται θέσφατο ή να είναι το αντίκρυσμα της αλήθειας, σε σχέση με αυτά που λέει κάποιος άλλος ή εγώ; Επειδή κάποιος είπε αυτό το οποίο είπε, σημαίνει αυτομάτως ότι μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας; Γιατί αυτό το δέχεστε σαν να είναι ο κανόνας στον τρόπο με τον οποίο συζητούμε και αντιμετωπίζουμε τα θέματα της χώρας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεσηκωθεί και έχουν κάνει ερωτήσεις γι` αυτά τα σκάνδαλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση στην τεράστια προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει τα θέματα του τόπου, έχουν την ευθύνη όλα τα θέματα να τα προσεγγίζουν με τρόπο που δείχνει και ευαισθησία και ενδιαφέρον και προβληματισμό, αλλά πάνω απ` όλα αποδεικνύει την πολιτική εμπιστοσύνη που τρέφουν, στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει τον τόπο σε μια νέα εποχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι τελευταίο: Γιατί δεν αποδέχεστε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ανεξάρτητο Οργανισμό Προμηθειών όλων των έργων κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατ` επανάληψη. Η θέση μας είναι σαφώς διατυπωμένη. Θα απαντήσω, επειδή έχω αναλυτικά μιλήσει γι` αυτό το θέμα, με μία ερώτηση: Γιατί η Νέα Δημοκρατία εξανάγκασε σε αποχώρηση τους εκπροσώπους της από τις Διακομματικές Επιτροπές, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί; Διακομματικές Επιτροπές οι οποίες αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικές, αφού υπό τον έλεγχο -όπου αυτό επιβάλλεται- του Ελεγκτικού Συνεδρίου για προμήθειες ή έργα υψηλής αξίας λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις, με αποτέλεσμα και έργα να εκτελούνται και προμήθειες να προωθούνται και υπάρχει πρόοδος: Εξασφαλίζεται απασχόληση, αυξάνεται το εθνικό εισόδημα, εκσυγχρονίζεται η χώρα Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε μία παράταξη να μην είναι παρούσα σ` αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι διαφανής, είναι αντικειμενική και στην οποία η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε να λάβει μέρος, όταν ξεκίνησε η διαδικασία αυτή; Αλλά σε ένα άλλο στάδιο επέλεξε την αποχώρηση των εκπροσώπων της, για λόγους προφανείς. Είχαμε επισημάνει από τότε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να προωθήσει κανόνες διαφάνειας, αλλά να σκανδαλολογήσει. Και ένα πρώτο βήμα -το πρώτο σκαλοπάτι- για να αναπτύξει αυτή την πολιτική της, είναι η απόσυρση των εκπροσώπων της από τις Διακομματικές Επιτροπές, προκειμένου να αμφισβητήσει το ρόλο των Διακομματικών Επιτροπών και να ελεεινολογεί μετά για το ύποπτο δήθεν της λειτουργίας των Επιτροπών αυτών. Ενώ στις Επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων και οι Επιτροπές αυτές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται και από τα Μέσα Ενημέρωσης ένα κλίμα μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά συμβάσεις μεγάλων έργων, θα ήθελα την εκτίμηση της Κυβέρνησης, την άποψη της Κυβέρνησης : Που το αποδίδετε αυτό το πράγμα και με δεδομένο ότι εσείς είπατε πως δεν συμβαίνει τίποτα απ' όσα η Ν.Δ. καταγγέλλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες στον πολίτη. Τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν το κέρδος και συχνότατα το επιδιώκουν με έναν τρόπο που δεν είναι πάντα θεμιτός. Λογικό είναι όταν δημιουργούνται κανόνες ή υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει όλοι να κινηθούν, για να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν ότι τους ανήκει, κάποιοι να ενοχλούνται. Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο είναι πλήρες, είναι ασφαλές, πρέπει να τηρείται, να γίνεται σεβαστό από όλους, για να υπάρχουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού σ` αυτή την κοινωνία και βεβαίως να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Νομίζω ότι το φαινόμενο αυτό είναι σύμφυτο με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας . Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε ανάλογα φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά δεν θα πάψουν, όσο υπάρχει η ανθρώπινη δραστηριότητα, η επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό που αποτελεί το γεωμετρικό τόπο στον οποίο όλοι θα συναντηθούμε, είναι οι αρχές, οι κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα, ώστε να μην ωφελούνται μόνον οι ιδιώτες, αλλά με το έργο τους να προσφέρουν στο κράτος, στο δημόσιο και στους πολίτες υπηρεσίες, προκειμένου έτσι να εξυπηρετείται, τελικώς, πάνω από όλους ο ίδιος ο πολίτης.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω τι απαντάτε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του κ. Κωνσταντόπουλου: στο "Ξυστό", στο θέμα των πωλήσεων Τραπεζών και στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης και της εναρμόνισης με την Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου απηχούν τις θέσεις του κόμματός του για τα συγκεκριμένα θέματα στα οποία έχω δώσει απαντήσεις. Για την ψηφιακή τηλεόραση μίλησα λεπτομερώς χθες. Οσον αφορά το "Ξυστό" ο κ. Δρυς έχει δώσει, επίσης, λεπτομερείς απαντήσεις σε όλα τα σχετικά θέματα τα οποία και εδώ συζητήσαμε. Οσον αφορά το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών στους κοινωφελείς οργανισμούς, είναι σε εξέλιξη. Το έχουμε ανακοινώσει. Συναντά αντιδράσεις μερίδας των εργαζομένων. Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια, είναι όμως αμετακίνητη η βούλησή μας να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, ενόψει του 21ου αιώνα.

ΚΙΑΟΣ: Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" γράφει σήμερα ότι η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου, του Υπουργείου Οικονομικών από τον Αύγουστο του 1996 είχε υποδείξει να προσφύγει το θέμα στη διαιτησία για το "Ξυστό".

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε: Το 1995 η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα, προσέφυγε στη διαιτησία, θέτοντας ως θέμα την υποχρέωση του ανάδοχου να αποδίδει τα χρήματα τα οποία αναλογούν στο Δημόσιο εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών. Ο ανάδοχος με τη δική του πρόταση, ζήτησε η υποχρέωσή του αυτή να αναφέρεται σε χρονικό διάστημα 60-75 ημερών, διάστημα εντός του οποίου θα έπρεπε να αποδώσει στο Δημόσιο τα ανάλογα χρηματικά ποσά. Η Διαιτησία αποφάσισε τα χρηματικά ποσά να αποδίδονται σε διάστημα 60 ημερών. Ηταν μια απόφαση η οποία ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί έθεσε εμμέσως ένα -αν θέλετε- επίσημο έγγραφο στη διάθεση του ανάδοχου να ισχυρίζεται ότι η σύμβαση, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, εφαρμόζεται από τη δική του πλευρά. Οταν μια σύμβαση είναι ατελής, είναι ελλιπής, έχει ασάφειες, σκόπιμες ή όχι, αντιλαμβάνεστε πως και η εφαρμογή της θα συναντά πάρα πολλά προβλήματα. Με αυτό το προηγούμενο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θεώρησε πως δεν έπρεπε να προσφύγει στη Διαιτησία για ένα θέμα που αφορά -και είναι συγκεκριμένο κε Κιάο το θέμα- την εγκατάσταση αυτού του ηλεκτρονικού δικτύου, που θα πιστοποιεί την εγκυρότητα όσον αφορά την απόδοση των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους. Γιατί η συγκεκριμένη σύμβαση στο άρθρο 18 παρ.2, λέει σαφώς ότι ο ανάδοχος δικαιούται να αναπτύξει αυτό το σύστημα, αλλά δεν υποχρεούται. Εκτίμησε το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα έπρεπε να προβεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία, για να μη δώσει και πάλι -με βάση την εμπειρία της προηγούμενης προσφυγής- τη δυνατότητα να εκδοθεί ένα επίσημο έγγραφο, μια τυπική πλέον απόφαση ενός τρίτου οργάνου, που θα ενισχύει τη θέση του αναδόχου. Γιατί; Γιατί η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας αυτές τις ατέλειες και τις αδυναμίες της σύμβασης, έχοντας υπόψη να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση νέων όρων για τη σύμβαση αυτή, δεν ήθελε να καταστήσει τη θέση της πιο ασθενή, όπως ήταν ήδη ασθενής με βάση τα όσα προβλέπει η σύμβαση που υπεγράφη τις παραμονές των εκλογών του 1993.

ΚΙΑΟΣ: Επίσης θέλω να σας ρωτήσω, τι απαντάτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σ' αυτό που είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος από την Κυβέρνηση στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όταν λέει ότι ουσιαστικά ο Φάκελος των αγώνων είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα όταν είπε ότι "άλλο πράγμα είναι καταρτίζω ένα Φάκελο υποψηφιότητας και άλλο η χωροθέτηση ενός έργου, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία".

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω αυτά τα οποία είπε ο κ. Βενιζέλος. Τα προσυπογράφω πλήρως.

ΚΙΑΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, πώς συμβιβάζεται και πως δέχεται η Κυβέρνηση να είναι άλλο πράγμα αυτό που διαφημίστηκε ως "τέλειος Φάκελος" -που επεβλήθη δεν ξέρω από ποιους, από τη Δ.Ο.Ε., από άλλες σκοπιμότητες- και άλλο να αναγνωρίζεται τώρα ότι δεν είναι σύμφωνα και συμβατό με το Σύνταγμα και τους Νόμους και άρα θα αλλάξουν. Τι συμβαίνει δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Φάκελος δεν διαφημίστηκε ως "τέλειος φάκελος". Μπορώ να πω όμως ότι ήταν τέλειος φάκελος, αν μπορεί να υπάρξει τέλειος φάκελος ή εν πάση περιπτώσει ήταν ο καλύτερος φάκελος και αυτό έπαιξε το ρόλο του, προκειμένου να αναλάβουμε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και δεν πρέπει να το παραβλέπετε. Οσον αφορά τώρα τις υποχρεώσεις που έχουμε, είναι υποχρέωση και της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχονται, να λάβουμε αποφάσεις ή να κάνουμε κινήσεις και χειρισμούς, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο, για τους Ελληνες και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να μην τραυματίσουμε το περιβάλλον, να κάνουμε τα έργα με έναν τρόπο ο οποίος θα έχει χαμηλότερο κόστος, να βοηθήσουμε ώστε η δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων να προσφέρεται και για αξιοποίησή τους μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, πράγματα τα οποία είχαν προβλεφθεί στο Φάκελο. Ομως, πάντοτε υπό το φως μιας νέας εξέλιξης των πραγμάτων, με βάση τα νέα δεδομένα, μπορείς να κάνεις βελτιωτικές κινήσεις οι οποίες είναι επιβεβλημένες. Γιατί αυτό είναι προς κατηγορία;

ΚΙΑΟΣ: Απλούστατα ρώτησα: Η ανατροπή του φακέλου ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει ανατροπή. Υπάρχει, εκεί που χρειάζεται και επιτρέπεται, μία βελτίωση, μια εξειδίκευση, που δείχνει τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουμε και αυτό το θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν έχετε σήμερα να μας πείτε κάτι νεότερο για το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση, δεύτερον, αν ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επιστολή που έλαβε από τους πέντε εκδότες και τρίτον, αν έχουν δοθεί εντολές να κλείνουν ακόμα και τηλεοπτικοί σταθμοί στην περιφέρεια, που έχουν υποβάλει φάκελο για άδεια λειτουργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε τρία θέματα. Οσον αφορά το πρώτο: Δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε, σήμερα, συγκεκριμένη ημερομηνία. Και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Από την άλλη θα ήταν επιπόλαιο να το κάνουμε, δοθέντος ότι πρέπει να προηγηθεί μία διαδικασία συζητήσεων στο πλαίσιο κυβερνητικών οργάνων, αλλά και στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουμε να συζητήσουμε με τους άλλους φορείς, προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα. Οσον αφορά το δεύτερο: Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός απαντά στις επιστολές που δέχεται. Και θα απαντήσει. Οσον αφορά το τρίτο θέμα: Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο, η διαδικασία για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού σε όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Λίγο καιρό πριν δεν υπήρχε ούτε ένας, ίσως, σ` αυτό τον τόπο που θα πίστευε ότι θα τολμούσαμε να προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κι όμως, προχωρούμε. Εγώ, με επιστολή προς τους γενικούς γραμματείς περιφερειών, εδώ και αρκετές ημέρες, ζήτησα συνεργαζόμενοι με τις τοπικές εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, να προχωρήσουν στην παύση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέρος σ` αυτήν τη διαγωνιστική διαδικασία. Δεν είχαν, δηλαδή, καταθέσει υποψηφιότητα. Οι λόγοι είναι προφανείς. Και πιστεύω ότι συμφωνείτε πως αυτή είναι μια επιβεβλημένη κίνηση, αφού οι σταθμοί αυτοί δεν εκδήλωσαν καν ενδιαφέρον να κριθούν και να διεκδικήσουν να λάβουν άδεια. Εισαγγελείς, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, πήραν την πρωτοβουλία -νόμιμη καθ' όλα η πρωτοβουλία αυτή, δεν μπορώ επί του θέματος αυτού να κάνω πολιτικό σχολιασμό- και διέταξαν την παύση λειτουργίας όλων των περιφερειακών και τοπικών τηλεοπτικών σταθμών της συγκεκριμένης περιοχής, επειδή δεν έχουν άδεια νόμιμης λειτουργίας. Μα, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα κι αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Δημιουργήθηκε, πράγματι, ένα πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές. Είπα, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή, όταν ετέθη, μεταξύ άλλων, κι αυτό το θέμα, ότι έχω λάβει απόφαση και με διάταξη νόμου ευθύς ως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες το επιτρέψουν, θα δώσουμε άδεια νόμιμης λειτουργίας σε όλους τους σταθμούς, οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σ` αυτήν τη διαγωνιστική διαδικασία. Και μόνο σ' αυτούς. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν εκπέμπουν πρόγραμμα σε συχνότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου, όπως είναι η Εθνική Αμυνα ή η Πολιτική Αεροπορία. Και, βεβαίως, αναλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν. Και θα κρίνονται, προκειμένου κι αυτό να αποτελέσει ένα στοιχείο στο πλαίσιο αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Θα κρίνεται, δηλαδή, η συμπεριφορά την οποία θα επιδείξουν, σεβόμενοι τη δεοντολογία και ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο θέσατε και σας απάντησα, συνοπτικά μεν, αλλά και με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού κόπτεστε τόσο πολύ για τη διαφάνεια, γιατί δεν περνάτε τις συμβάσεις από τη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν δική μας πρωτοβουλία να ιδρυθεί στη Βουλή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και στην Επιτροπή αυτή συζητούνται τα πάντα, τα οποία έχουν σχέση με τη διαφανή λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη Βουλή, γιατί δεν πέρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά δείχνουν μία αμηχανία και αδυναμία των άλλων πολιτικών δυνάμεων να παρακολουθήσουν το κυβερνητικό έργο. Τη μία μας κατηγορούν ότι θέλουμε να μεταβάλουμε τη Βουλή σε "πλυντήριο" παράνομων ενεργειών. Αρα, κατά την άποψή τους, δεν πρέπει συμβάσεις διαφόρων ειδών να εισάγονται στη Βουλή. Αλλάζουν θέση αργότερα και λένε, ότι οι συμβάσεις πρέπει να έρχονται στη Βουλή και να συζητούνται. Αυτό δείχνει, θα μου επιτρέψετε να πω, παντελή έλλειψη πολιτικής, αλλά κι ευθύνης. Γιατί είναι γνωστή η εμπειρία του `89. Είναι δεδομένο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα θέματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο επείγοντα, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό αποτελέσματα, και να μην φιλολογούμε απλώς περί τα προβλήματα. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις αλλάζουν κάθε φορά τις θέσεις τους, κινούμενες ως "ανεμόμυλοι", αναλόγως των ανέμων της συγκυρίας, χωρίς να έχουν σταθερή πολιτική. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική μας που είναι υπεύθυνη, είναι πλήρης και είναι και αποτελεσματική. Επιτέλους, ο ελληνικός λαός πρέπει να δει αποτελέσματα. Και πιστεύουμε ότι με την πολιτική που ακολουθούμε προσφέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οταν ολοκληρωθεί η θητεία μας, θα έρθει η ώρα να κριθούμε για το σύνολο του έργου, από τα αποτελέσματα του έργου μας και όχι μόνο από το τι είπαμε στον ελληνικό λαό. Τότε -εγώ έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού- εδώ θα είμαστε και θα συζητήσουμε τα σχετικά θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥΣ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις και τι λένε τα κόμματα. Ρωτάω, τις συμβάσεις γιατί δεν τις περνάτε από τη Βουλή; Εγώ ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό το θέμα. Υπάρχει πλαίσιο κανόνων, το οποίο ισχύει, είναι πλήρες και αποτελεσματικό.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για την πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου για Κυβέρνηση συνεργασίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένη τη θέση της Κυβέρνησης, αν καταλάβαμε καλά από τη Βουλή, ότι το άρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί. Δεν θα συζητηθεί; Τι θα γίνει με το καθεστώς των διαφόρων δήθεν πανεπιστημίων ή πανεπιστημίων, αν παραμείνει η θέση αυτή της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Κυβέρνησης παραμένει ίδια, δεν αλλάζει. Το συγκεκριμένο θέμα μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί. Πραγματικά, δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε. Αλλά, την ώρα αυτή που συζητούμε, τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, δεν αντιμετωπίζουμε ως Κυβέρνηση μια αλλαγή της θέσης, η οποία σας είναι γνωστή. Με αυτή τη θέση παραμένουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 14 May 1998 - 19:07:29 UTC