Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών άφησε να περάσει ένας μήνας για να ανακοινώσει αυτές τις τουρκικές απειλές για τα τέσσερα νησιά ή πέντε, υπάρχει κι ένα πέμπτο νομίζω.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί είναι ένας ιδιαίτερα υπεύθυνος πολιτικός και οι χειρισμοί τους οποίους έκανε έπρεπε να είναι αποτελεσματικοί και αποδείχθηκε ότι ήταν αποτελεσματικοί. Πρέπει να σας πω ότι το θέμα αυτό ετέθη στην Ελληνική Κυβέρνηση, όταν εκπρόσωπος της πρεσβείας μας στην Αγκυρα επισκεπτόμενος το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διατυπώσει διαμαρτυρίες για τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις, εδέχθη διαμαρτυρία των Τούρκων για τα προγράμματα τα οποία προωθούνται σε διάφορες περιοχές στο Αιγαίο, σε νησιά και νησίδες. Η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε. Κάλεσε στην Αθήνα, τη Μεγάλη Τετάρτη, εκπρόσωπο της τουρκικής πρεσβείας και διαμαρτυρήθηκε γι' αυτή τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα, Μεγάλη Πέμπτη, ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ενημέρωση συνεχίστηκε αμέσως μετά το Πάσχα. Γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις μας στους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Αρα, είχαμε κάνει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας και να διατυπώσουμε τη δυσφορία και την αντίρρησή μας για τη στάση της Τουρκίας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ενόψει του Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε ο κ. Πάγκαλος -τελικώς γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη αυτής της συνεδρίασης- προετοιμάσαμε ένα μνημόνιο, το οποίο ο κ. Πάγκαλος, επέδωσε στους συναδέλφους του. Λογικό είναι όλοι αυτοί οι χειρισμοί να γίνουν με υπεύθυνο και ψύχραιμο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε εξωτερική πολιτική μέσω δημοσίων ανακοινώσεων, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας. Αναδείξαμε στο τελευταίο Συμβούλιο με τα επιχειρήματά μας την πολιτική που ακολουθούμε και καταδείξαμε την ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία με τη στάση της επιδιώκει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή και να δημιουργεί συνεχώς νέες κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι ενέργειες, λοιπόν, έγιναν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο. Το ότι δεν έγιναν δημοσίως γνωστές αυτές οι ενέργειες δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ενέργειες. Αλλωστε σωστά έχει ειπωθεί για ανάλογα φαινόμενα "η Αμερική υπήρξε πριν την ανακαλύψει ο Κολόμβος". Απλά ορισμένα θέματα έγιναν τώρα γνωστά, γιατί την κρίσιμη ώρα που σχεδιάζεις να αντιμετωπίσεις και να προβάλεις ένα θέμα, δεν έχεις κανένα λόγο να κάνεις δημόσιες ανακοινώσεις. Μετά την εξέλιξη των πραγμάτων γνωρίζετε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοσδήποτε λόγος να δέχεται κριτική η Κυβέρνηση για καθυστέρηση ή για αδιαφάνεια ή για χειρισμούς οι οποίοι εκφράζουν τα εθνικά συμφέροντα. Ισα-ίσα οι κινήσεις οι οποίες έγιναν, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημερώσατε, λέτε, όλο τον κόσμο εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Δεν έπρεπε να τους ενημερώσετε; Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να τον ενημερώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι τακτική. Εγινε πρόσφατα και θα επαναληφθεί. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, εφόσον δείχνουν ενδιαφέρον για μεγάλης σημασίας θέματα, να επισκέπτονται τον Πρωθυπουργό και να έχουν απόλυτη ενημέρωση. Παρακαλώ μη βγάζετε συμπεράσματα. Η εξωτερική πολιτική, τα τρέχοντα θέματα, και ένα από αυτά είναι και το συγκεκριμένο, αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό είναι που έχει σημασία. Οχι η δημιουργία εντυπώσεων. Και βεβαίως, υπάρχει μια διαφορά: Επιδιώκουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να έχουμε το εθνικώς ωφέλιμο και απαραίτητο αποτέλεσμα και όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις. Εσείς τώρα μιλάτε σε ένα επίπεδο το οποίο έχει σχέση με την εικόνα και τις εντυπώσεις. Δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμπέσουμε ποτέ. Αρα κινούμαστε σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Οι κινήσεις, λοιπόν, έγιναν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου είναι γιατί δεν ενημερώσατε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί αρχηγοί ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα μπορούν να ενημερωθούν. Ουδείς πολιτικός αρχηγός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό ενημέρωση για πολλά θέματα της επικαιρότητας, τα οποία γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γνώριζαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί άλλωστε, αν δεχτούμε ότι δεν τα γνωρίζουν, θα πρέπει να τους κατηγορήσουμε για ανευθυνότητα, εφόσον βγαίνουν και καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και αντιδρούν με τέτοια ευκολία εναντίον της Κυβέρνησης για θέματα τα οποία, κατά τη δική σας εκδοχή, δεν γνωρίζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ερωτώ: Γνώριζαν οι πολιτικοί αρχηγοί αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Γνωρίζω ότι δεν ζήτησαν να ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό. Θα είναι στη διάθεσή τους η Κυβέρνηση, όποτε και εκείνοι το επιθυμούν. Ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών είναι πάντοτε ανοιχτός. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα το οποίο να δημιουργεί πρόβλημα στα εθνικά συμφέροντα, όπως το θέσατε στην αρχή με το ερώτημά σας. Ισα-ίσα οι κινήσεις που έγιναν, ήταν, θα έλεγα, ιδιαίτερα σωστές, αποτελεσματικές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε, αν το γνώριζαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα απαντήσω εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών; Δεν θα σας απαντήσω εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο. Είναι δυνατόν να γνωρίζω εγώ τι γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί; Εγώ μιλώ εκ μέρους της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε πώς θα σας ζητούσαν συνάντηση, άμα κρύβετε τα θέματα εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Χρησιμοποιείτε μία λέξη η οποία είναι ιδιαιτέρως ατυχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποκρύψατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μία χώρα ασκεί εξωτερική πολιτική και θέλει να διασφαλίσει και να προασπίσει τα συμφέροντά της, φαντάζομαι να το επιτρέπετε, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις σαν τη συγκεκριμένη, να κάνει χειρισμούς οι οποίοι δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Αν δεν γίνονται κατάλληλοι χειρισμοί, να δεχτούμε κριτική. Αλλά, όταν γίνονται σωστοί χειρισμοί και διατυπώνεται η κατηγορία εναντίον της Κυβέρνησης, ότι δεν έγιναν γνωστοί σε σας οι χειρισμοί αυτοί, δεν είναι υπερβολική και άδικη η κατηγορία που διατυπώνεται; Οσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνω, η Κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή. Δεν ζήτησαν ενημέρωση. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μιλούν και επί των οποίων μπορούν να ζητήσουν ενημέρωση. Πώς γνωρίζουν επί όλων αυτών των θεμάτων και κατηγορούν την Κυβέρνηση, χωρίς να έχουν επιδιώξει -κατά τη δική σας εκδοχή πάντα- να γνωρίζουν ποια είναι τα θέματα, ποια είναι τα στοιχεία, τα οποία συγκροτούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, προκειμένου έτσι κι εκείνοι να διευκολυνθούν στο πολιτικό έργο τους και να διατυπώνουν την κριτική τους εναντίον της Κυβέρνησης, έχοντας συζητήσει και έχοντας υπόψη τους πλέον συγκεκριμένα δεδομένα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είχε αποκρύψει η Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας εντύπωση, η δική σας αντίληψη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να δείτε θετικά τίποτα από αυτά τα οποία κάνει η Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε όλοι. Επιθυμούμε αυτό το οποίο κάνουμε να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για το έθνος. Και επιθυμούμε αυτή η ωφέλεια η οποία προκύπτει, να γίνεται αντιληπτή -και γίνεται- από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν εσείς ανήκετε σ' αυτήν ή όχι, είναι κάτι που εμάς δεν μας απασχολεί. Είναι κάτι το οποίο αφορά τη χώρα και τον ελληνικό λαό και εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση είναι δέσμια της εντολής που έχει από τον ελληνικό λαό, να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα. Οχι να ενημερώνει κάποιους, ακόμη κι αν η ενημέρωση αυτή οδηγεί σε υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την ανάλογη ευθύνη, όπως και οι Υπουργοί και τα άλλα πολιτικά στελέχη, ώστε να χειρίζονται με ορθό τρόπο τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτά τα καθήκοντά τους, χωρίς να χρειάζονται τη δική μας -των τρίτων εννοώ- υποστήριξη ή τη βοήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Αισθάνθηκε, ανεξαρτήτως των άλλων πραγμάτων που είπατε, την ανάγκη η Κυβέρνηση από μόνη της να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και να τους ενημερώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είχε ένα πλήρη σχεδιασμό, ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου ο κ. Πάγκαλος θα έκανε γνωστές τις ελληνικές θέσεις, απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις. Η Κυβέρνηση δεν θεώρησε χρήσιμο, σε αυτή τη φάση, σ' αυτό το στάδιο, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε γνωστοποίηση στοιχείων του θέματος αυτού στην κοινή γνώμη ή σε άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε, δηλαδή -αυτό που είπατε προηγουμένως περί υπονομεύσεως των εθνικών συμφερόντων αν έβγαιναν παραέξω- ότι από την ενημέρωση των Αρχηγών θα μπορούσαν να βγουν πράγματα στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας πρόλαβα και απάντησα πριν. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί Αρχηγοί έχουν την ανάλογη ευθύνη, ώστε να χειρίζονται με ορθό τρόπο τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Μη δημιουργούνται, λοιπόν, εντυπώσεις.

ΚΙΑΟΣ: Και μια άλλη διευκρίνιση: Ποιος ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης, που είπατε προηγουμένως "να εξυπηρετηθεί ο στόχος με τους χειρισμούς αυτούς" κ.λπ. Αν μπορείτε να τον περιγράψετε και να τον προσδιορίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς, μας ενδιέφερε αυτό το σημαντικό θέμα να το παρουσιάσουμε ως κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής μας σε ένα επίπεδο κορυφής, όπως είναι το επίπεδο το οποίο συνιστά μια συνεδρίαση Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, έπρεπε εκεί το πρώτον να θέσουμε το θέμα. Γι αυτό ακριβώς ο πολιτικός σχεδιασμός και οι χειρισμοί που έγιναν οδήγησαν στο να είμαστε, με πειστικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, παρόντες σε αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά μας. Αυτό κάναμε.

ΚΙΑΟΣ: Το στόχο σας ρώτησα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτός είναι ο στόχος. Το θέμα αυτό να το θέσουμε το πρώτον σε ένα τέτοιο κορυφαίο όργανο προκειμένου να του δώσουμε την ανάλογη αξία που έχει, επειδή είναι κεντρικό σημείο στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική. Θέλαμε εκεί το πρώτον να τεθεί αυτό το θέμα. Θα μπορούσαμε να στείλουμε επιστολές από πριν, θα μπορούσαμε να κάνουμε ανακοινώσεις. Επιλέξαμε να θέσουμε το θέμα σε ένα Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, με την παρουσία του κ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εγώ, κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να καταλάβω ποιο είναι το νέο στοιχείο στα γεγονότα που μας περιγράψατε εδώ. Θέλω να πω, δηλαδή, είναι η επαναφορά εκ μέρους των Τούρκων, της θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" που αναζωπυρώθηκε με αφορμή τη λίστα της κας Παπαζώη για ανάπτυξη ορισμένων νησίδων ή υπήρξε διάβημα των Τούρκων για προσγείωση ελληνικών ελικοπτέρων σε κάποια συγκεκριμένα νησιά, ποια είναι αυτά και αν ήταν σε γνώση του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην επίσκεψη που έκανε ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο κ. Κουγιού, για να διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές δραστηριότητες, τις παράνομες δραστηριότητες, του ειπώθηκε πράγματι ότι και η Ελλάδα αναπτύσσει δραστηριότητες σε κάποια νησιά. Μεταξύ των άλλων με την προσγείωση ελικοπτέρων σε κάποιο από αυτά. Αυτή η διαμαρτυρία αναπτύχθηκε προφορικά, από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και απετέλεσε την αιτία για την ελληνική αντίδραση, για τη δική μας προετοιμασία, προκειμένου να αναδείξουμε, για μια ακόμη φορά, την επιμονή της Τουρκίας σε μια επιθετική και προκλητική πολιτική εναντίον της χώρας μας. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες περιήλθαν, βεβαίως, και στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, επειδή -μεταξύ των άλλων- διαβλέψαμε ότι ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής, ίσως επαναληφθεί το προηγούμενο της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, όπου η Τουρκία με μεθοδικό τρόπο επιχείρησε να δημιουργήσει μια εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη, για την δήθεν κακή στάση της Ελλάδας, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη δήθεν προκλητική συμπεριφορά της χώρας μας, αναδεικνύοντας διάφορα τέτοια θέματα, ως μείζονα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς απαντήσαμε -επαναλαμβάνω- με ενημέρωση που δώσαμε αρμοδίως και θέσαμε το θέμα αυτό, προχθές, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ενήμερος, δεν το απαντήσατε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία των υπουργείων. Η Κυβέρνηση έχει μια υπόσταση. Μην αναζητάτε κάθε φορά, αν είναι ένας παράγοντας της Κυβέρνησης ενημερωμένος περισσότερο από κάποιον άλλο. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που χειρίζονται τα θέματα τα οποία εμπίπτουν στη δική τους αρμοδιότητα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θυμάστε να μας πείτε σε ποια νησιά διαμαρτύρονται οι Τούρκοι για προσγείωση ελληνικών ελικοπτέρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τα νησιά τα οποία αναγράφονται και στον Τύπο σήμερα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Οι Φούρνοι κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τα ίδια είναι, δηλαδή; Για τα ίδια γίνεται ο καυγάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι. Είναι μια επανάληψη της γνωστής πολιτικής της Τουρκίας, της θεωρίας περί "γκρίζων ζωνών" την οποία ανέπτυξε το πρώτον εδώ και αρκετούς μήνες. Μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας εκφράζει τη διάθεσή της να μείνει μακράν της Ευρώπης, γιατί φαίνεται ότι τέτοιου είδους εντάσεις προκύπτουν καθώς είναι σε εξέλιξη προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Είναι κάποια κέντρα στην Τουρκία; Είναι η πολιτική της Τουρκίας αυτή; Κάνουν τα πάντα ώστε να μην επιτευχθεί αυτή η προσέγγιση. Δυναμιτίζουν, δηλαδή, κάθε τέτοια προοπτική, ώστε να παραμείνει τελικά η Τουρκία μακράν της Ε.Ε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που μένει. Εμείς επιθυμούμε προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά, βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί τούτο με βάση την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία μέχρι τώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είχατε πει στην αρχή απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου ότι η διαμαρτυρία της τουρκικής Κυβέρνησης αφορούσε το πρόγραμμα που προωθούσε η Ελλάδα σε νησιά και νησίδες. Απ' ό,τι κατάλαβα, χθες, ο κ. Πάγκαλος, μίλησε συγκεκριμένα γι αυτά τα τέσσερα νησιά, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους και την Ψέριμο. Είναι τα μόνα νησιά του προγράμματος; Δεν υπάρχουν άλλα; Αυτά τα νησιά είναι μέσα στο πρόγραμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τα νησιά είναι αυτά τα οποία αναγράφονται σήμερα στον Τύπο. Υπάρχει και ένα ακόμη, πέμπτο, το οποίο αναφέρθηκε με την τουρκική ονομασία του και το γνωρίζουν εκείνοι, οι οποίοι υποθέτουν ότι τους ανήκει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι. Αναφέρθηκε ένα τουρκικό όνομα Καρά Αντά, αν μεταφέρω καλώς τη λέξη αυτή, η οποία ειπώθηκε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Μαυρονήσι. "Αντά" σημαίνει νησί και "καρά" μαύρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας κλείσουμε αυτή την παρένθεση.

ΚΙΑΟΣ: Ποιο νησί είναι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Από κει και πέρα, αυτό που ρώτησε η κα Βιτσέντζου, έχει βάση. Διατυπώθηκε μια διαμαρτυρία για την πτήση εκεί ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Και βεβαίως το θέμα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, μέσω οικολογικών προγραμμάτων σε διάφορα νησιά και νησίδες, είναι ένα θέμα το οποίο και οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι τους απασχολεί και μάλιστα έχουν εκφράσει με εκπροσώπους τους δημοσίως διάφορες θέσεις. Αλλά τα νησιά για τα οποία έγινε διαμαρτυρία ή ετέθη, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θέμα, είναι αυτά τα τέσσερα νησιά τα οποία αναγράφονται σήμερα, συν ένα ακόμη με την ονομασία την οποία στα τουρκικά ανέγραψαν οι Τούρκοι.

ΚΙΑΟΣ: Στα ελληνικά πώς είναι η ονομασία αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν γνωρίζει.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς που λέτε το τουρκικό όνομα δεν γνωρίζετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν γνωρίζει. Μαυρονήσι; Ποιό είναι αυτό το Μαυρονήσι θα πρέπει οι ίδιοι να μας το πουν.

ΚΙΑΟΣ: Μα είναι έτσι, Μαυρονήσι, η μετάφραση είναι αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω. Κύριε Κιάο σας παρακαλώ πολύ! Γνωρίζουμε για τα τέσσερα νησιά, επειδή βλέπω να γίνεται κι αυτό αντικείμενο ειρωνείας αδίκως, για να δείτε πόσες φορές υπάρχει υπερβολή.

ΚΙΑΟΣ: Από ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Και από μερίδα του Τύπου. Για τα τέσσερα ονόματα είναι εύκολο να εντοπίσουμε ποια είναι η αναφορά των Τούρκων, δοθέντος ότι για τα τέσσερα νησιά που αναγράφονται σήμερα στον Τύπο, γνωρίζουμε ποια είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. Για το πέμπτο χρησιμοποιήθηκε μια ονομασία η οποία δεν γνωρίζουμε πώς μεταφέρεται στα ελληνικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρώτησε ο πρέσβης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έλειπε να μπούμε σε διάλογο με τους Τούρκους, για να μάθουμε ποια νησιά μας αμφισβητούν. Δεν ρώτησε και έκανε πολύ καλά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε άλλο θέμα: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε διευκρινίσει ως ελληνική Κυβέρνηση ποιες ήταν οι διατυπώσεις τις οποίες ακολούθησε ο κ. Αταντζαλί προχθές, αναφερόμενος στο Κυπριακό. Αν δηλαδή, ευσταθεί η διατύπωση που δόθηκε από ένα ξένο πρακτορείο ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες ή αν ισχύει η διατύπωση την οποία έδωσε το "Ανατολού" που ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΡΕΠΠΑΣ: Φαίνεται ότι υπάρχει μία μικρή μεταβολή, αν αποδίδονται ορθά οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Στην αρχή, πραγματικά, η αναγνώριση εθεωρείτο εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, προκειμένου να επανέλθει στις συνομιλίες ο κ. Ντενκτάς. Αργότερα, διατυπώθηκε μία θέση ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Εμείς επιθυμούμε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες των δύο πλευρών. Συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ισως η μεταγενέστερη τοποθέτηση να αποτελεί κάποιο μήνυμα ότι είναι δυνατόν τα πράγματα να εξελιχθούν σ' αυτή την κατεύθυνση. Και ο κ. Κληρίδης εξέφρασε αυτή την οιονεί αισιοδοξία του. Νομίζω ότι η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει, μετά τις πιέσεις που προφανώς έχουν ασκηθεί, να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να κρύβονται για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και να συμβάλουν κι εκείνοι, ώστε εντός τακτού χρονικού διαστήματος να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Και η ελληνική Κυβέρνηση είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη στην προσπάθειά της.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Επιτρέψτε μου να συνδέσω τα δύο αυτά θέματα. Η καινούργια αυτή ένταση που έχει φανεί με το θέμα των νησιών, δεν επηρεάζει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη -πάντα το λέμε- ότι είναι ένα είδος συγκοινωνούντων δοχείων. Ασφαλώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδέουμε, κατά ευθύγραμμο τρόπο, τις εξελίξεις στον ένα τομέα με τις εξελίξεις στον άλλο. Θα πρέπει το Κυπριακό, που έχει την αυτονομία του ως θέμα, να αντιμετωπιστεί στη βάση των διαδικασιών που είναι και σε σας γνωστές -είναι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Κορυφής, είναι οι καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο Διεθνής Παράγων, είναι η διάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου κ. Κληρίδη- προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που παραμένει ανοικτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ασφαλώς, η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζει δυσμενώς και το Κυπριακό. Γι' αυτό επιθυμούμε να αντιμετωπιστεί αυτή η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με βάση μία συνεννόηση η οποία θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Εχουμε αναπτύξει μία πλήρη πρόταση για όλα αυτά τα θέματα. Ελπίζουμε, έστω και αργά, να εισακουστεί η πρόταση αυτή.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Σε άλλο θέμα, σε συνέχεια με τα χθεσινά, τα της δραχμής που μας είπατε, έχει σκοπό η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου να ζητήσει να ενταχθεί στην ΟΝΕ, ενωρίτερα από το στόχο που έχει δηλώσει κατ' επανάληψη η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο στόχος που έχουμε θέσει σας είναι γνωστός και παραμένει ο ίδιος. Η πολιτική μας στον τομέα αυτό δεν αλλάζει. Πρέπει να πω ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματός μας. Επειδή πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να σας πω ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής και των ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που θα ενταχθούν στην ΟΝΕ και πολύ περισσότερο, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ισοτιμίας της δραχμής με τα ξένα νομίσματα. Ολα αυτά, ίσως διακινούνται ως πληροφορίες εκ του πονηρού. Καλό είναι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να υπερασπιστούμε το συμφέρον της χώρας, το οποίο μεταξύ των άλλων, περιέχει και τη σταθερότητα της ισοτιμίας του νομίσματός μας. Πρέπει να σας πω ότι η απόφαση που πήραμε για την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ήταν μία υπεύθυνη απόφαση, μία δύσκολη απόφαση για ένα πολύ ξεχωριστό θέμα. Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει αυτή την επιλογή. Η επιλογή μας για την ένταξη στη β' φάση της ΟΝΕ παραμένει σταθερή. Δεν έχουμε κανένα λόγο να επιδιώξουμε την ένταξή μας στην α' φάση, κάτι, που πέραν των άλλων, μπορεί να οδηγούσε σε δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας γενικότερα. Εχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Η ένταξη αυτή, γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων, ούτε με διαδικασίες αυτοματισμού, επειδή ενταχθήκαμε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με βάση οικονομικά κριτήρια, τα οποία ίσχυσαν και για τις άλλες χώρες. Εντείνουμε την προσπάθειά μας, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, αυτά τα κριτήρια, ώστε την κρίσιμη εκείνη ώρα, να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Αυτή είναι η πολιτική μας.

ΦΙΛΗΣ: Επ' αυτού κ. Υπουργέ: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υποβάλει ένα νέο πρόγραμμα σύγκλισης που να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα, όπως είναι γνωστή, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα την υποβάλει, θα την υποβάλει εντός του Μαίου. Εάν -υποθέσεις κάνουμε- η ελληνική Κυβέρνηση κατορθώσει να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει για το διανυόμενο έτος και, όπως εγράφη στις εφημερίδες, μπορέσει και πιάσει το 2,7 του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα, αυτές είναι προϋποθέσεις που ανατρέπουν τη θέση ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενταχθεί στη β' φάση, αφού θα έχει ήδη κατορθώσει από την πρώτη στιγμή να ανταποκριθεί στα κριτήρια του Μάαστριχτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία δέσμη κριτηρίων που πρέπει να ληφθεί υπόψη, προκειμένου να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Γνωρίζετε ότι η πρώτη φάση απέχει από τη δεύτερη φάση λίγα χρόνια. Δεν είναι δυνατό να ενταχθούμε στην α' φάση, ακόμη κι αν εκπληρώσουμε στο τέλος του 1998 τα κριτήρια αυτά, πράγμα αρκετά δύσκολο, αλλά χαίρομαι που εκφράζετε μία αισιοδοξία...

ΦΙΛΗΣ: Για το Πρόγραμμα Σύγκλισης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Πρέπει να πω ότι η αναπροσαρμογή αυτή του Προγράμματος Σύγκλισης, η οποία βεβαίως είναι σε εξέλιξη, θα προβλέπει αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα, προκειμένου να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και στους στόχους που έχουμε θέσει. Πιστεύουμε ότι στο σύνολο των κριτηρίων αυτών, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, θα είμαστε αρκετά συνεπείς, ώστε να προκριθούμε κι εμείς και να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, επιλογή που αποτελεί κεντρικό στόχο για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Για το Πρόγραμμα Σύγκλισης υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορείτε να μας δώσετε τώρα, να μας πληροφορήσετε, επειδή συναρτάται και με τη συζήτηση του Πρωθυπουργού, μεθαύριο, στη Σύνοδο Κορυφής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο να προσφέρεται αυτή την ώρα προς δημόσια συζήτηση. Είναι κάτι που απασχολεί τα αρμόδια Υπουργεία. Υπάρχει μία συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μία δουλειά την οποία θα κάνουν οι εμπειρογνώμονες και οι τεχνοκράτες σε ένα πρώτο στάδιο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Θα δοθεί δηλαδή, η τελική διαμόρφωση του κειμένου από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες.

ΦΙΛΗΣ: Ποιό είναι το χρονικό όριο που θα υποβληθεί αυτό το πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην αναφερθούμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είναι θέμα λίγου χρόνου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τι προσδοκά ή τι επιδιώκει -αν επιδιώκει κάτι ξεχωριστό- η Κυβέρνηση από τη Σύνοδο της 2ας Μαίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, που τέθηκε σχετική ερώτηση. Εμείς μετέχουμε σ' αυτή τη διαδικασία για προφανείς πολιτικούς λόγους. Είμαστε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Εχουμε επιπροσθέτως ενδιαφέρον να ενταχθούμε, στο επόμενο στάδιο, στην ΟΝΕ. Και θέλουμε να παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία αυτή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης μεταξύ των χωρών που έχουν εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό το οποίο αναμένουμε, είναι να επιβεβαιωθεί, πρώτα απ' όλα, η βούληση των χωρών της Ε.Ε., να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της Ε.Ε.. Δεύτερον, να αναγνωριστεί η προσπάθεια την οποία κάνουν όλες οι χώρες -και η Ελλάδα- καθώς η πολιτική που ακολουθείται κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση. Συμβάλλει, δηλαδή, στο να ενταχθούν οι χώρες της σημερινής Ε.Ε στην αυριανή ΟΝΕ. Και βεβαίως, θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δικής μας πολιτικής και ό,τι προκύψει, είναι καλοδεχούμενο. Ενας λόγος ο οποίος αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε επιτύχει, είναι ένας λόγος ενθαρρυντικός να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Αλλά, δεν είναι αυτό κεντρικό σημείο, το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι καθορίζει την πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μετά τη διαλεύκανση της επίθεσης κατά του Νιγηριανού προπονητού, έχει σκοπό η Κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων; Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Σουρμελή, οι θέσεις της Κυβέρνησης έχουν γίνει απολύτως γνωστές, με σαφήνεια και καθαρότητα, όσον αφορά το θέμα αυτό του ρατσισμού, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πληγή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Χαιρόμαστε γιατί οι διωκτικές Αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν αυτόν που φαίνεται ότι έχει κάποια σχέση με το έγκλημα. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το βαθμό της ευθύνης του. Τέτοια φαινόμενα είναι αποκρουστικά. Δεν τα αποδοκιμάζουμε απλώς, αλλά εντείνουμε την προσπάθειά μας να μην επαναλαμβάνονται και, αν είναι δυνατό, να πάψουν να υπάρχουν, Η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι το δυνατό για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 28 April 1998 - 15:47:00 UTC