Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Σε πολύ γενικές γραμμές, θα σας αναφέρω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

* Την Παρασκευή (24.4), θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος επισκέπτεται για ιδιωτικούς λόγους την Αθήνα.

* Τη Δευτέρα (27.4), θα γίνει συζήτηση στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα την κοινωνική πολιτική.

* Την Τετάρτη (29.4), συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη το απόγευμα αρχίζουν στη Βουλή οι συζητήσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την Παρασκευή (1.5), το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου το Σάββατο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής με θέμα την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου (2.5), θα ληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση την εισήγηση των οικονομικών Υπουργών (ECOFIN), που θα έχουν συνεδριάσει την προηγουμένη ημέρα και νωρίς το απόγευμα θα συνέλθει το συμβούλιο των ηγετών, η Σύνοδος Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί ακολούθως (την Τρίτη 5.5) στο Στρασβούργο, όπου θα εκφωνήσει λόγο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιας και αναφερθήκατε στην ομιλία του Πρωθυπουργού, στο Στρασβούργο, όπου αναλαμβάνουμε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 5.5.98, θα είμαστε δυνάμει κατηγορούμενοι, με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πώς η Κυβέρνηση από τη μια πλευρά θα είναι πρόεδρος σε ένα όργανο, που έχει και δικαστήριο και θα είναι και κατηγορούμενη σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ δεν ισχύει αυτό που συνήθως λέγεται, για ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου. Ασκούμε την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή ακριβώς είναι η σειρά της χώρας μας να αναλάβει αυτό το ρόλο. Αλλωστε, η Ελλάδα -προσθέτω- δεν είναι κατηγορούμενη. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια προσφυγή από τον κ. Γλύξμπουργκ. Στο πλαίσιο αυτής της αντιδικίας του με το ελληνικό δημόσιο, η Ελλάδα επειδή σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των οργάνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσον αφορά την προσφυγή αυτή και θα πράξει τα δέοντα, όταν προκύψουν οι τελικές αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή ανακινήθηκε από τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ για λόγους οι οποίοι είναι προφανείς και κατανοητοί. Εμμέσως επιχείρησε να θέσει και πάλι πολιτειακό ζήτημα. Το πολιτειακό θέμα έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Οποιος το ανακινεί προσβάλλει τον ελληνικό λαό, αφού δεν σέβεται την κυρίαρχη θέλησή του. Ούτε υπάρχουν πολιτικές εκκρεμότητες, οι οποίες έχουν σχέση με το κεντρικό ζήτημα, το πολιτειακό ζήτημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίζεται τις θέσεις της, προβάλλει τα επιχειρήματά της, τα οποία θεωρεί ότι είναι ισχυρά, ώστε και η τελική απόφαση να είναι σύμφωνη με τις θέσεις και τις απόψεις που έχουμε εκφράσει.

ΔΗΜΤΣΑΣ: Από τη χθεσινή απόφαση, η Κυβέρνηση είναι προβληματισμένη; Διότι οι εφημερίδες σήμερα μιλούν για νίκη στα σημεία του Γλύξμπουργκ.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Καθόλου προβληματισμένοι δεν είμαστε. Μπορώ να σας πω ότι και κάποια θέματα, που σε διάφορους κύκλους, είχαν μείνει ανοικτά, εμμέσως με την πρώτη αυτή τοποθέτησή του, το Δικαστήριο, η Επιτροπή, συγκεκριμένα, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα κλείνει. Παραδέχεται ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε στάση από το ελληνικό κράτος, η οποία να είναι μειωτική σε βάρος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, όσον αφορά το επώνυμό του ή τον τίτλο του ή το δικαίωμά του να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό είναι μια καλή εξέλίξη, όσον αφορά τα πολιτικά πράγματα. Είναι η πρώτη, θα έλεγα, εξέλιξη που έχουμε, όσον αφορά αυτό τον τομέα των πολιτικών θεμάτων που κατά καιρούς κάποιοι, λίγοι θέτουν. Οσον αφορά το θέμα των περιουσιακών στοιχείων, γνωρίζετε πολύ καλά ποιες είναι οι απόψεις μας. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως μονάρχης απέκτησε, λόγω της ιδιότητας την οποία είχε, τα όποια περιουσιακά στοιχεία. Αν ήταν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης, ασφαλώς θα είχε μια άλλη μεταχείριση. Δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Δεν μπορεί, λοιπόν, ενώ δεν είναι μονάρχης, είναι ένας ιδιώτης, να τον συντροφεύουν, να τον συνοδεύουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας των επιχειρημάτων μας και στη βάση αυτή πιστεύουμε, ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο, κρίνοντας σε ένα επόμενο στάδιο, θα εκδώσουν την απόφασή τους με ορθή κρίση.

ΦΙΛΗΣ: Σε ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι ο κ. Παπαντωνίου είπε στους δημοσιογράφους, μετά το ECOFIN, ότι στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει, θα ζητήσει η Ελλάδα μια πολιτική δέσμευση, τη διαβεβαίωση των υπολοίπων εταίρων, ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί επί ίσοις όροις στο ΕΥΡΩ, όταν έρθει η ώρα. Τι ακριβώς είναι αυτή η δέσμευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για το αυτονόητο. Τα κριτήρια τα οποία έχουν ισχύσει για τις 11 χώρες που ήδη έχουν επιλεγεί για να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα, πρέπει να ισχύσουν και για κάθε επόμενη υποψήφια χώρα και για την Ελλάδα. Αυτό το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Φυσικό είναι, έτσι να κριθεί οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα και η δική μας. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το αυτονόητο. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα, το οποίο να είναι ανοικτό και επειδή ακριβώς βρίσκεται δήθεν σε εκκρεμότητα, εμείς καλούμεθα να το αντιμετωπίσουμε και καλούμε και κάποιους άλλους να διατυπώσουν τη δική τους θέση, σύμφωνα με τα όσα εμείς προτείνουμε. Αυτό το θέμα έχει λυθεί. Ασφαλώς τα κριτήρια είναι ίδια για όλες τις υποψήφιες χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Τότε για ποιό λόγο ο κ. Παπαντωνίου, όπως λέει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θέλει να ζητήσει η Ελλάδα μια τέτοια διαβεβαίωση από τους υπόλοιπους εταίρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαβεβαίωση αυτή υπάρχει, έχει τεθεί και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κριτήρια είναι πολύ συγκεκριμένα. Με βάση αυτά τα κριτήρια και η δική μας χώρα θα ελεχθεί, προκειμένου εάν τα εκπληρώνει να ενταχθεί σ' αυτό το σύστημα.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει κάτι που να αμφισβητείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση τέτοια, η οποία να δημιουργεί ένα καινούργιο κεφάλαιο στο συγκεκριμένο θέμα. Το κεφάλαιο των κριτηρίων έχει κλείσει.

ΦΙΛΗΣ: Αμφισβήτηση η οποία να δημιουργεί έναν επίλογο παλαιού κεφαλαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κατά καιρούς ειπωθεί διάφορα, όπως ότι αυτομάτως θα ενταχθούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αφού κάναμε το πρώτο βήμα με την ένταξη του νομίσματός μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ή ότι θα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση, όπως έχουν διατυπωθεί και πολλές άλλες απόψεις. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο και σ' αυτό πρέπει να μείνουμε τώρα είναι τούτο: τα κριτήρια είναι οικονομικά, οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν θα είναι αυστηρά επιστημονικές με βάση αυτά τα οικονομικά κριτήρια και γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να ενταχθούμε στο σύστημα, στο οποίο, συνεργαζόμενοι με τις άλλες χώρες, θα έχουμε τη δυνατότητα, να βελτιώσουμε το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας μας και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα του ερχόμενου αιώνα.

ΦΙΛΗΣ: Και ποιά είναι η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στην πίεση που άσκησε, χθες, στο ΕΚΟΦΙΝ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Τέο Βάϊγκελ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία θέλει να υπάρξει τουλάχιστον μια δεκαετής περίοδος λιτότητας, επιπλέον, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις των τεχνοκρατών, των τραπεζικών και των οικονομικών Υπουργών διαφόρων χωρών που διατυπώνονται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Συνόδους Κορυφής έχουν ορίσει, ήδη, το πλαίσιο, το περίγραμμα της πολιτικής, η οποία ακολουθείται, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο πυρήνας των χωρών της ΟΝΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δημιουργηθεί με βάση τα όσα μέχρι τώρα έχουμε πει. Αυτό, ακριβώς, η Ελλάδα επιδιώκει. Να επιτύχει να ενταχθεί σ' αυτή την Ενωση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η πολιτική που ακολουθούμε μας οδηγεί σ' αυτό το στόχο. Θα έρθει εκείνη η ώρα και θα μας κρίνετε αν έχουμε επιτύχει το στόχο μας.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή κατά το παρελθόν η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κρίνει ως αναγκαίο να κάνει κάποια παρέμβαση στο θέμα του Χρηματιστηρίου, τώρα που υπάρχει αυτή η φρενήρης άνοδος των τιμών των μετοχών, η Κυβέρνηση ή άλλη αρμόδια Υπηρεσία κρίνει σκόπιμο να κάνει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εξέλιξη στο Χρηματιστήριο. Ποιοί δίνουν το ρυθμό στο Χρηματιστήριο. Η αγορά έχει τον κύριο λόγο. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε αυτή την εξέλιξη που υπάρχει με την φρενήρη, όπως λέτε κι εσείς, άνοδο του ρυθμού στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με κάποια ικανοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουμε αβίαστα γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την εξέλιξη. Αλλά, αναμφίβολα, είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό μπορούμε να το πούμε, χωρίς επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει πως έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα περί της επιτυχίας που έχουμε επιτελέσει. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια ακόμη, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας. Και οι στόχοι μας θα επιτευχθούν όταν οι μακρο-οικονομικοί δείκτες είναι συγκεκριμένοι στα επίπεδα που έχουμε θέσει. Και όταν το επίπεδο της ζωής στην καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό το στόχο.

ΦΙΛΗΣ: Αναφερθήκατε στην αγορά. Εχει όνομα αυτό που ονομάζετε αγορά. Ποιοί είναι αυτοί που επηρεάζουν την αγορά, όταν η πραγματική ζωή όπως λέτε είναι διαφορετική;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή απομονώσατε τη συζήτηση για την εξέλιξη στο Χρηματιστήριο, γνωρίζετε ότι στο Χρηματιστήριο συμμετέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, επενδυτές, επιχειρηματίες, δεν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς λαμβάνετε μέρος σ' αυτές τις διαδικασίες, αλλά φαντάζομαι ότι δεν είναι ένας χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται, γενικώς, οι πολίτες. Εκεί δραστηριοποιούνται συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία έχουν συγκεκριμένους στόχους. Βεβαίως, ο ρυθμός του Χρηματιστηρίου είναι ένας δείκτης, τον οποίο δεν μπορείς να αγνοήσεις. Δεν μπορείς, όμως, να τον καθαγιάσεις, ως να είναι ο υπέρτατος κριτής για τις οικονομικές εξελίξεις σε μια χώρα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε, προηγουμένως, ότι κάθε χώρα που θα συμπληρώνει τα κριτήρια αυτομάτως θα εντάσσεται στην ΟΝΕ, είναι μία απόφαση που υφίσταται, ήδη. Δεν χρειάζεται ειδική απόφαση περί αυτού...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό διευκρίνισα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή, το έτος κρίσης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τα αποτελέσματα του 1997, αλλά το έτος 1999, επιδιώκει ειδικώς η Κυβέρνηση στην Εκτακτη Σύνοδο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση ή να γίνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση που να αφορά την Ελλάδα ειδικώς. Τι περισσότερο από αυτά που ήδη ισχύουν και γνωρίζουμε επιδιώκουμε και μιλάει, όπως μίλησε, ο κ. Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν είναι ήδη γνωστά. Είπα και εγώ πριν, όπως κι εσείς σωστά παρατηρήσατε, πως δεν δημιουργείται κάποιο νέο θέμα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει να ενταχθεί στη δεύτερη φάση στην ΟΝΕ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μια σημαντική προσπάθεια, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση μεγαλύτερη, προκειμένου να είμαστε, αύριο, μια ισχυρή οικονομία και κοινωνία και ανταγωνιστικοί με τους εταίρους σ' αυτή την Ενωση. Βρίσκουμε ότι ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, να λάβει μέρος σε μία Ενωση, έχοντας ως εταίρους χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε ένα οικονομικό επίπεδο πολύ ανώτερο από το δικό μας. Αυτό, ίσως, δημιουργήσει ζημία για την ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία ήδη κάνουμε, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ, όπως ακριβώς τον έχουμε προαναγγείλει. Στη Σύνοδο αυτή η οποία γίνεται μεθαύριο, συμμετέχουμε επειδή είμαστε μια χώρα της Ε.Ε., επειδή είμαστε μια χώρα υποψήφια για την ΟΝΕ και επειδή συμμετέχουμε γενικά σ' αυτές τις εξελίξεις και έχουμε ένα λόγο, όπως και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Αυτό το οποίο περιμένουμε είναι να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων των χωρών να προχωρήσει αυτή η επιλογή που έχει γίνει, για τη δημιουργία της Ε.Ε., στην οποία έχουμε -λόγω της στενής σχέσης μας- ενδιαφέρον να ενταχθούμε στο προβλεπτό μέλλον. Η συμμετοχή μας αυτή την πολιτική σημασία έχει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Την Παρασκευή, τι θα συζητήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τις πολιτικές εξελίξεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 22 April 1998 - 13:30:40 UTC