Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες ανακοινώσεις:

* Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια δεν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένου στόχου μόνο, αλλά είναι μία πράξη, η οποία βλάπτει τη χώρα. Μία τέτοια ενέργεια έχει σκοπό να βλάψει τη Δημοκρατία μας, να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα. Αυτά είναι κοινωνικά αγαθά, είναι βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία στη χώρα μας. Γι' αυτό, ακριβώς, όλοι, Κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες, είμαστε αμετακίνητα τοποθετημένοι απέναντι σ' εκείνους, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Οι αρμόδιες Αρχές εντείνουν την προσπάθειά τους, προκειμένου να συλληφθούν οι υπεύθυνοι τέτοιων πράξεων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο, σε μικρή έκταση, πλήττει και τη χώρα μας, δεν είναι δυνατό να δίνει σε κάποιους την εντύπωση ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Γι' αυτό, όλοι έχουμε δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις σκέψεις, στις ιδέες και στις πράξεις τους. Είναι τρομοκρατικές, είναι εγκληματικές. Τις αποδοκιμάζουμε.

* Σήμερα, στη Βουλή, συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Ο.Α.. Το βράδυ, περίπου στις 20.00, θα λάβει το λόγο και ο Πρωθυπουργός. Θα αναπτύξει το πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για τη σωτηρία, την ανάκαμψη του εθνικού αερομεταφορέα. Το θετικό είναι ότι, μετά τη συμφωνία που προέκυψε, όσον αφορά το γενικό κανονισμό προσωπικού, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εργασιακή ειρήνη στο χώρο της Ο.Α., ώστε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να προχωρήσουμε ταχύτατα στην εφαρμογή του νόμου, προς όφελος αφενός της επιχείρησης και αφετέρου των ταξιδιωτών, οι οποίοι ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, ενόψει της Λαμπρής, χρησιμοποιούν την Ο.Α.. Πρέπει να πω ότι οι συμφωνίες, οι οποίες έχουν γίνει, όσον αφορά τον κανονισμό προσωπικού, θα συμπεριληφθούν στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Πιστεύουμε, ότι η πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, με τη μορφή που έχει λάβει, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν -διαβουλεύσεις εποικοδομητικές, θετικές- είναι η πλήρης απάντηση στο πρόβλημα της Ο.Α.. Γνωρίζετε ότι αναπτύχθηκαν αντιδράσεις, διατυπώθηκαν ενστάσεις. Η προσπάθεια για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο για την ανάδειξη νικητών και ηττημένων. Κυβέρνηση και εργαζόμενοι, από κοινού, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη μεγάλη αυτή επιχείρηση, προκειμένου να διασφαλιστούν και οι θέσεις απασχόλησης και η Ο.Α. να καταστεί περισσότερο αξιόπιστη, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Αρα, λοιπόν, έχουμε όλοι να κερδίσουμε ένα κοινό στοίχημα. Κυβέρνηση, εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες, όποιοι έχουμε λόγο να επιδιώκουμε την ανάκαμψη της Ο.Α..

* Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα έχει διάφορες συνεργασίες. Στις 14.00 θα συνεργαστεί με το Γραμματέα της Κ.Ε. Κ. Σκανδαλίδη. Στις 19.00, θα δεχτεί τον κ. Ζακ Σαντέρ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρέπει να πω ότι είναι αληθές πως ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει στον κ. Σαντέρ πως πρέπει να δοθεί μία λύση στην εκκρεμότητα, όσον αφορά το μετρό της συμπρωτεύουσας. Πράγματι, ο κ. Σαντέρ επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και τα πράγματα εξελίσσονται απολύτως ικανοποιητικά.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως σας έχω, ήδη, ανακοινώσει.

* Το Σάββατο, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Κ.Ε.

* Τη Δευτέρα, θα έχει πάλι συνεργασία με τον κ. Σαντέρ.

* Τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη έχουμε την επίσημη επίσκεψη στη φίλη και γείτονα χώρα Βουλγαρία. Αυτό, σε πολύ αδρές γραμμές, είναι το πρόγραμμα των κινήσεων του Πρωθυπουργού κατά τις επόμενες ημέρες.

* Θα ήθελα, τέλος να σας ενημερώσω ότι σήμερα και αύριο , στο Ζάππειο, έχουμε καλέσει τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλο τον κόσμο. Γίνεται ένα είδος σεμιναρίου, με ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό αφορά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να εφοδιάσουμε τους εκπροσώπους μας στα Γραφεία Τύπου, σε όλο τον κόσμο, με το απαραίτητο υλικό και τις γνώσεις εκείνες που τους είναι χρήσιμες, ώστε να κάνουν σωστά το έργο τους. Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών θα μιλήσουν ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Κρανιδιώτης, ενώ από την Κυπριακή Κυβέρνηση ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης. Οσον αφορά εμένα θα μιλήσω το απόγευμα. Οι συζητήσεις είναι κλειστές. Αυτά από εμένα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες ότι θα αναλάβει το briefing μία τεχνική εταιρεία, άκουσα μάλιστα το όνομα της εταιρείας Κόκκαλη. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή αυτοί οι ψίθυροι έφτασαν και στα δικά μου αυτιά, πρέπει να πω ότι όχι μόνο είναι γελοίοι, αλλά θα πρέπει να είναι διανοητικώς ανάπηροι όσοι σκέπτονται καν ότι υπάρχει δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτελεστικό Γραφείο δεν έχει την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει. Γι' αυτό ακριβώς είπα ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον κ. Σκανδαλίδη, ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα, στις 16.00.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε το θέμα του;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα συνεδρίασης είναι αυτό που αποτελεί και αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ε.. Εχει συνεργασία με τον κ. Σκανδαλίδη ενόψει της συνεδρίασης του Ε.Γ.. Συνεδριάζει το Ε.Γ. ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε.. Εχουμε κάθε ημέρα, δηλαδή, μία κομματική διαδικασία, με το ίδιο αντικείμενο. Είναι η επιλογή των υποψηφίων για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές, η συζήτηση του πολιτικού πλαισίου για την καλύτερη προετοιμασία των κομματικών δυνάμεων, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, η αποσαφήνιση των θέσεών μας, με τις οποίες θα απευθυνθούμε στον Ελληνικό Λαό, ζητώντας του να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να γνωρίσουν ακόμη καλύτερες ημέρες, δοθέντος ότι στους θεσμούς αυτούς οι καινοτόμες επιλογές της Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό καθεστώς, αλλά και ένα νέο πραγματικά τοπίο. Γι' αυτό ακριβώς για μας, οι αναμετρήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν δεν απατώμαι, ο κ. Σημίτης είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει μία αναλυτική συζήτηση στο Ε.Γ. για την πορεία προς την ΟΝΕ και την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ). Δεν θα γίνει αυτό την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει και αυτό. Είναι στο πλαίσιο του προγραμματισμού που κάνει ο Πρωθυπουργός για συνεδριάσεις κομματικών οργάνων. Αλλά, δεν θα ήθελα να συζητήσουμε για τα κομματικά όργανα, πότε συνεδριάζουν και με τι ασχολούνται. Απλώς, σας δίνω ένα περίγραμμα και μόνο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για το γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα κείμενο, το οποίο αντιτίθεται σε μετοχοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση πάντοτε παρακολουθεί με ευαισθησία τους προβληματισμούς των εργαζόμενων, ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι ανήκουν σ' έναν πολιτικό χώρο και εκφράζουν απόψεις, οι οποίες βρίσκουν κι εμάς το ίδιο ανήσυχους και αγωνιούντες για το πώς θα επιτύχουμε το στόχο μας: Μια ισχυρή Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Οι απόψεις αυτές -πιστεύω- δικαιολογούν ως ένα βαθμό τον προβληματισμό που έχουν εκφράσει, εδώ και πολύ καιρό, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστικά ιδιαίτερα, αλλά δικαιολογούν, αν θέλετε, και τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να αναφέρεται στα θέματα αυτά της εργασίας, στα δικαιώματα των εργαζόμενων και να διατυπώνει την πρότασή της, με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος τελικώς οδηγεί στο να προσαρμοστούμε και να εναρμονιστούμε με τα όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες βρισκόμαστε, θέλουμε, δεν θέλουμε -αντικειμενικά πλέον- σ' έναν ανταγωνισμό. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι οι αλλαγές αυτές, οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν με ευαισθησία για τους εργαζόμενους, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση μιας εθνικής προοπτικής για τη χώρα μας, ενόψει της νέας χιλιετίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Καθώς οι ίδιοι οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν τα μέτρα άδικα, αναποτελεσματικά, πώς δικαιολογούν τη στάση σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συζητά με τα όργανα της Ε.Ε., σε άλλη πλέον βάση. Γι' αυτό επιτύχαμε την ένταξη του νομίσματός μας στο ΜΣΙ, πράγμα που δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν είχαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Είναι γνωστό ότι έχουμε επιτύχει θεαματική βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας, πράγμα το οποίο ωφελεί τους εργαζόμενους, τους απλούς πολίτες. Νομίζω ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, φέροντας ένα μόνο παράδειγμα, αντιμετωπίζει πρώτα απ' όλα την αγωνία των πολιτών, των καταναλωτών, γιατί ανταποκρίνεται στη δική τους ανάγκη να βρίσκουν στις καθημερινές συναλλαγές τους στην αγορά, σταθερές τιμές στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες. Αυτό είναι, κυρίως, προς όφελος δικό τους και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι πως υπάρχει ένα επίπεδο των λόγων, των αναλύσεων, της θεωρίας. Υπάρχει όμως κι ένα επίπεδο της πραγματικότητας. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει αυτά τα δύο επίπεδα. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των αναλύσεων, αλλά θα πρέπει το κυβερνητικό έργο, η πράξη της Κυβέρνησης να είναι αυτή η οποία θα καταξιώνει τις αναλύσεις μας και θα αποδεικνύει ότι είναι ορθές οι αναλύσεις και οι επιλογές μας. Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ αυτών των θέσεων.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο κ Τζουμάκας, όταν έφερνε και πέρναγε από τη Βουλή τον χαριστικό νόμο για τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών και κάποιων εκτροφέων χελιών, γνώριζε ότι παραβαίνει την κοινοτική νομοθεσία και τι θα κάνει τώρα η Κυβέρνησή σας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες; Θα φθάσει μέχρι το δικαστήριο και θα διακινδυνεύσει ένα βαρύ πρόστιμο ή θα αναστείλει την εφαρμογή αυτού του νόμου;.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι διαδικασίες τις οποίες έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών που γίνονται για τα θέματα των δαπανών στο κοινοτικό σύστημα. Οταν επισήμως περιέλθει σε γνώση μας η θέση των οργάνων της Επιτροπής, τότε κι εμείς θα αναπτύξουμε τα δικά μας επιχειρήματα. Μέχρι τότε, δεν έχουμε λόγο να πούμε κάτι άλλο. Θα πρέπει να δούμε επισήμως και εγκύρως τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται, προκειμένου κι εμείς να πούμε το δικό μας λόγο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αφορά τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις πάντως το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το θέμα. Σας είπα πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Μένουμε, τώρα, σ' αυτό.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η μία αφορά τη δήλωση του Προέδρου της ΟΣΠΑ, ο οποίος πιστεύει ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Θα υπάρξουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και σε άλλη ευκαιρία, ότι στόχος μας είναι να σώσουμε και να εξυγιάνουμε την Ο.Α. Αν μέναμε σιωπηλοί και αδιάφοροι απέναντι στο δράμα της, αντικειμενικά θα οδηγείτο σε κλείσιμο. Ο νόμος του 1994 ολοκληρώθηκε ως προς την εφαρμογή του, αφού προβλεπόταν μέχρι τέλους του 1997 να κριθεί το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου αυτού. Τα αποτελέσματα σας είναι γνωστά. Εμείς, αντί να απαιτούμε αυτά τα οποία δώσαμε τότε στην Ο.Α. ως Δημόσιο, συντρέχουμε και συνδράμουμε την προσπάθεια την οποία κάνουν και οι εργαζόμενοι στην Ο.Α., προκειμένου να σώσουμε τον εθνικό αερομεταφορέα. Και πιστεύουμε ότι θα σωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας, αν και οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τις όποιες πικρίες ή αντιδράσεις που μέχρι τώρα χαρακτηρίζουν τη στάση τους, συμβάλουν στο να παραμείνει συνεχώς λειτουργούσα η μεγάλη αυτή επιχείρηση. Να μην κλείσει ούτε μία ώρα, όπως έχω πει χαρακτηριστικά. Και βεβαίως να συμβάλουν, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Στο νομοσχέδιο εκφράζεται ο κοινός τόπος των συζητήσεων που έγιναν. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνδικαλιστές έχουν κάποιες απόψεις τις οποίες θέλουν να προωθήσουν. Εμείς, παραμένουμε στην πολιτική πρόταση που έχουμε διατυπώσει, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πλήρης και ικανή να δώσει λύση στο πρόβλημα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Και η δεύτερη ερώτηση, αφορά τη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι και γενικότερο θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα τεθεί θέμα καταστατικών συνεπειών έναντι του κ. Μπέη, ο οποίος ...

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργεί με βάση το Καταστατικό του, το οποίο είναι δημοκρατικό, έχει ψηφιστεί από το Συνέδριό του και μας δεσμεύει όλους. Είναι πολιτική και ηθική υποχρέωση ο σεβασμός και η τήρηση του Καταστατικού. Και η παραβίασή του δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε ότι είναι δημοκρατικό το Καταστατικό, δηλαδή, οι διαγραφές βάσει δημοκρατικού Καταστατικού γίνονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για μία κομματική διαδικασία. Δεν μιλούμε για τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος και αυτός είναι δημοκρατικός...

ΚΙΑΟΣ: Σε κομματική λειτουργία, αναφέρομαι κι εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω, ότι κάνετε λάθος. Δεν έχουν στερηθεί την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές. Εχουν τεθεί, απλώς, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι άλλος ο κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλο το καταστατικό του Κινήματος. Και τα δύο περιέχουν συγκεκριμένες διατάξεις, βάσει των οποίων λειτουργούμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Μην κάνετε αυτή τη σύγχυση.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό ρωτώ, ότι οι διαγραφές προβλέπονται από το Καταστατικό, άρα το Καταστατικό είναι δημοκρατικό που προβλέπει διαγραφές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ θέτετε ένα θέμα θεωρητικών παραδοχών. Αν η διαγραφή ως μέτρο είναι μία δημοκρατική αρχή. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι και αυτού του είδους η ποινή έχει προβλεφθεί και υπάρχει σε πάρα πολλά καταστατικά, τα οποία διέπουν τη λειτουργία πολιτικών φορέων και όχι μόνο. Είναι μία ποινή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από ό,τι ξέρω ο κ. Μπέης είναι απλά μέλος μιας Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ούτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Θα κινηθούν διαδικασίες λέτε, δηλαδή, να τον διαγράψει η Τοπική Οργάνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητήσουμε εδώ τι ακριβώς, θα κάνουν τα όργανα του Κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν; Δεν έχει καμία θέση η συζήτηση αυτή, εδώ. Αυτά είναι θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του Κινήματός μας. Παρακαλώ πολύ να τα συζητήσετε με τους αρμοδίους του Κινήματός μας και να τα κρίνετε αν δεν σας είναι αρεστά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή τα όσα είπατε, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργεί με βάση το Καταστατικό του. Θεωρείτε ότι έχει παραβιάσει ο κ. Μπέης αυτή τη στιγμή άρθρα του Καταστατικού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ένα συλλογικό σχήμα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε για όλα τα θέματα και σε όλες τις αποχρώσεις, όσοι συμμετέχουμε. Εχουμε, όμως, οργανώσει τη συνύπαρξή μας με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να τηρούμε βασικούς κανόνες για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Το Καταστατικό είναι ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και κανόνων, με το οποίο επιτυγχάνουμε να οργανώνουμε αυτή τη συνεργασία. Και μ' αυτή την έννοια θα πρέπει να γίνεται σεβαστό. Λέω κάτι το αυτονόητο, αλλά πολλές φορές, όπως έχουμε ξαναπεί, τα αυτονόητα δεν είναι τόσο αυτονόητα όσο αυτονόητα τα νομίζουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι δεν είναι σεβαστές οι καταστατικές διατάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον κ. Μπέη δεν γίνονται σεβαστές;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν όργανα τα οποία θα κρίνουν το όποιο θέμα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Αν έχει προκύψει θέμα, νομίζω ότι θα έχουν το λόγο να επιληφθούν και να αποφασίσουν αναλόγως.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Σχετικά με το ΜΕΤΡΟ της συμπρωτεύουσας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι "το νερό θα μπει στο αυλάκι", τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια και μιλήσατε για "νερό στο αυλάκι" μπορείτε να ελπίζετε ότι κερδίζουμε πάρα πολύ χρόνο και δεν θα κάνουμε "μια τρύπα στο νερό", θα κάνουμε "μια τρύπα" για να κυκλοφορεί το ΜΕΤΡΟ.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ : Ήθελα να ρωτήσω, μετά τη δήλωση που κάνατε σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση και τις δηλώσεις σας για τις επιπτώσεις που έχουν τέτοιες ενέργειες για την Ελλάδα, συμμερίζεται τώρα η ελληνική Κυβέρνηση , ταυτίζεται με τις ανησυχίες και τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη κ. Μπερνς που έκανε σχετικά με αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα; Και δεύτερον, αν επιβεβαιώνετε κάποιες πληροφορίες ότι η ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει ένα χρηματικό ποσό, έτσι όπως έχει κάνει η Αμερική , ας πούμε, με ένα ποσό 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για στοιχεία τα οποία μπορούν να παρουσιάσουν κάποιοι ; Μια επικήρυξη δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ : Τα φαινόμενα αυτά στην Ελλάδα, έχουν περιοριστεί σε μικρή σχετικά κλίμακα, αν τα συγκρίνουμε με την εξάπλωση που έχει το φαινόμενο αυτό σε άλλες χώρες. Αρα δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα μπορεί να αναφέρεται ως παράδειγμα χώρας στην οποία ανθεί η τρομοκρατία ή ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μια διάσταση η οποία είναι πρωτοφανής ή ιδιαίτερη και χαρακτηρίζει τη χώρα μας. Κάθε άλλο. Εκτός τούτου υπάρχουν ανησυχίες τις οποίες έχουμε εκφράσει κατ' επανάληψη και γνωρίζετε ότι , για άλλους μικρές για άλλους μεγαλύτερες, υπάρχουν επιτυχίες των διωκτικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας και την τελευταία περίοδο. Εχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων ατόμων, εξετάζεται η σχέση τους με τις ενέργειες αυτές. Νομίζω ότι έχουν γίνει θετικά βήματα και θα πρέπει να πιστωθούν στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας οι ενέργειες αυτές, οι επιτυχίες αυτές. Η συνεργασία των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις αρμόδιες αρχές των άλλων χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ , είναι συνεχής. Και εμείς , επειδή το φαινόμενο αυτό δεν γνωρίζει σύνορα, αναμένουμε τη βοήθεια αυτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθειά μας. Τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα και στα αποτελέσματα αυτά έχουν φτάσει συνεργαζόμενες οι ελληνικές διωκτικές αρχές, με τις αρχές των άλλων χωρών. Συνεργάζονται όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί αμετακίνητα απέναντι σε αυτό το εγκληματικό φαινόμενο.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ : Προτίθεστε να σχολιάσετε μια δήλωση του κ. Πρωτόπαππα στο Περιοδικό "ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ" σύμφωνα με την οποία "όσοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν στο μυαλό τους την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα της κομματικής εξουσίας και ακονίζουν τα μαχαίρια τους τρώγοντας μακαρονάδες, θα απογοητευθούν". Ποιους έχει αποδέκτες αυτή η δήλωση του κ. Πρωτόπαππα;

ΡΕΠΠΑΣ : Είναι οι απόψεις του αγαπητού συναδέλφου. Δεν είναι δυνατόν να σχολιάζει ο ένας τις απόψεις του άλλου. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταστατικοί κανόνες βάσει των οποίων καθένας δηλώνει τις απόψεις του και εκδηλώνει τη συμπεριφορά του. Και νομίζω ότι οι κανόνες αυτοί είναι κοινοί, μας δεσμεύουν όλους.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ : Κύριε Υπουργέ, από το διάλογο Τζογάνη-Καρανταγί προέκυψε κάτι θετικό για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν η ελληνική Κυβέρνηση σκέπτεται να επικηρύξει τους Τούρκους εμπρηστές. στη χώρα μας.

ΡΕΠΠΑΣ : Η συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων κινήθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων επί των γενικών θεμάτων των σχέσεων των δύο χωρών. Επισημάνθηκε, ασφαλώς, στον Τούρκο στρατιωτικό ηγέτη η ευθύνη που έχει η χώρα του με τη στάση την οποία τηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της, ιδίως, να παραβιάζουν και να παραβαίνουν τον εναέριο χώρο και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας με τα μαχητικά αεροσκάφη τους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης -η οποία είχε ένα γενικό χαρακτήρα, επαναλαμβάνω- επισημάνθηκε από τους δυο άνδρες το ενδιαφέρον να υπάρξει προσέγγιση και να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο είπαν ότι το επιθυμούν και θα πρέπει να συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, (οι Τούρκοι) θα πρέπει να συμβάλουν όχι μόνο με λόγια αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ : Για το δεύτερο σκέλος, για την επικήρυξη, δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ : Γνωρίζετε ότι για τα θέματα αυτά, τα στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει τα έχουμε αναδείξει , τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ο εθνικά ωφέλιμος. Δεν έχουμε υπόψη μας να προβούμε σε κάποια άλλη πράξη, δοθέντος ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας το οποίο υπάρχει είναι πλήρες και οι αρχές κινούμενες εντός αυτού του πλαισίου, αναζητούν τους υπεύθυνους αυτών των πράξεων. Δεν έχουμε, μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα που επιθυμούμε . Η προσπάθεια συνεχίζεται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ : Για το χθεσινό δείπνο, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν μια επίδειξη ισχύος, ένα μήνυμα εσωκομματικής διαμάχης ή απλώς ένα δείπνο; Ερωτώ γιατί εδώ φαίνεται ότι συζητήθηκαν πολιτικά θέματα, ακούστηκαν παράπονα για αλαζονική κυβέρνηση κ.ο.κ.

ΡΕΠΠΑΣ : Δηλαδή όλες αυτές οι απόψεις, που κατά τη γνώμη σας εκφράστηκαν εκεί, ισχυρίζεστε ότι δεν εκφράζονται πουθενά αλλού παρά μόνο στο πλαίσιο ενός τέτοιου δείπνου; Αρα είναι ένα γεγονός το οποίο προκαλεί τέτοια εντύπωση, δημιουργεί νέα δεδομένα και θα πρέπει να μας απασχολήσει με αυτό τον τρόπο;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ : Εσείς θα μας πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ : Εγώ πιστεύω ότι εκεί έγινε επίδειξη ισχύος γεύσεως και μαγειρικών ικανοτήτων! Αυτές οι κοινωνικές συναναστροφές γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι αποτελούν στοιχεία του καθημερινού πολιτισμού. Στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν αυτές οι συναντήσεις και καλό είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Δεν ζει μόνος του ο άνθρωπος.

ΓΚΟΓΚΑΣ : Βουλευτές που πήραν μέρος στο γεύμα χθες το βράδυ, είπαν ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί απομακρύνεται από τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά τη στήριξαν. Δεν νομίζω ότι ισχύει η δήλωσή σας ότι έγινε μια επίδειξη ισχύος γεύσεως.

ΡΕΠΠΑΣ : Αντιλαμβάνεστε ότι μίλησα στον τόνο στον οποίο τέθηκε και η ερώτηση. Ασφαλώς, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει την άποψή του . Και την άποψή του ο βουλευτής ή το στέλεχος τη λέει δημοσίως. Τη λέει και εντός του Κοινοβουλίου. Την γνωρίζετε. Και γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική μας είναι αυτή η οποία διακρίνεται και για την κοινωνική ευαισθησία της, για το ενδιαφέρον της όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων και γι' αυτό ακριβώς είναι μια πολιτική η οποία εμπεριέχει σε άριστες δόσεις και την προσπάθεια για την ανάπτυξη και τη διασφάλιση των συνθηκών ευημερίας, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων και της απασχόλησης, για τους εργαζόμενους στην πατρίδα μας. Αλλωστε η Κυβέρνηση μεθαύριο φέρνει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο το εθνικό σχέδιο για την απασχόληση, όσον αφορά το 1998. Και σε συνέχεια απόφασης που έχει ληφθεί στο Λουξεμβούργο, αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Η Κυβέρνηση κάθε χρόνο θα προτείνει ένα εθνικού χαρακτήρα σχέδιο για την απασχόληση, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, τα οποία θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα. Στο τέλος του '98, σας αναγγέλλω από τώρα ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιο για την απασχόληση του 1999. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο. Στον τομέα αυτό και με δεδομένους τους υφιστάμενους περιορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Εχουμε και εμείς τα επιτεύγματά μας. Δεν πρέπει να μηδενίζονται.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 9 April 1998 - 9:18:04 UTC