Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα λάβει αύριο μέρος στο Συνέδριο που οργανώνεται από τον κ. Μπλερ για τα θέματα της σύγχρονης Αριστεράς. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα λάβει μέρος επίσης και ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος ταξιδεύει γι' αυτό το σκοπό στο Λονδίνο.

* Αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την πατρίδα μας ο Πρόεδρος της φίλης χώρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες το πρωί της Τετάρτης.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα συζητηθεί η πρόταση του Υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για το εθνικό σχέδιο που αφορά την απασχόληση. Οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται, οδηγούν σε μια προσαρμογή και εναρμόνιση με το καθεστώς που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιθυμία μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ακολουθήσει διάλογος, μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου σε περίπου ένα μήνα η πολιτική αυτή να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

* Γνωρίζετε ότι αυτές τις ημέρες θα γίνει η συζήτηση και η επιψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία διαλόγου η οποία αξιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, προκειμένου οι τελικές ρυθμίσεις να ανταποκρίνονται στο αίτημα για τη σωτηρία και την ανάκαμψη του εθνικού αερομεταφορέα. Οι εργαζόμενοι, πιστεύουμε ότι θα δείξουν μέχρι τέλους την καλή διάθεση να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου η Ολυμπιακή Αεροπορία να καταστεί ανταγωνιστική και αξιόπιστη.

* Υπάρχει ένα θέμα το οποίο δημιουργήθηκε με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΡΟΤΥΠΙΑ". Πρέπει να πω ότι για το θέμα αυτό έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Θα μιλήσω, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία. Εισαγωγικώς, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία και για τόσο σοβαρά θέματα τηρεί μία εντελώς ανεύθυνη και επιζήμια τελικώς στάση. Φαντασιώνεται αδυναμίες της Κυβέρνησης ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να γεύεται την ικανοποίηση να εξαπολύει το υβρεολόγιό της εναντίον μας.

Κάθε πράγμα έχει τα όριά του. Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται, όρια εθνικής ευαισθησίας και ευθύνης. Γιατί αυτά τα θέματα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ιδιαίτερα λεπτό και προσεκτικό τρόπο.

Πρέπει να σας πω ότι από τις 9 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους -και σας παραπέμπω στα πρακτικά της εδώ συζήτησής μας εκείνης της ημέρας, που ήταν Δευτέρα- απάντησα σε σχετική ερώτηση, λέγοντας πως αληθεύει σχετικό δημοσίευμα της προηγούμενης ημέρας (8/2/98) στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής", που αναφερόταν σε αυτά τα θέματα. Απαντώντας τότε στην ερώτηση "αν υπάρχει έγγραφο (non paper) από την πλευρά της Κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ, όπως έγραψε χθες η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τη δράση Τούρκων δολιοφθορέων στην Ελλάδα", είχα δώσει την εξής σύντομη, αλλά περιεκτική απάντηση: "Είναι αληθές το δημοσίευμα. Εχουμε καταθέσει στο ΝΑΤΟ, μέσω του κ. Σαβαϊδη, έγγραφο το οποίο ανατρέπει τις αιτιάσεις της Τουρκίας. Αντιθέτως παραθέτει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μία στάση που υπονομεύει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Είχαμε, δηλαδή, ενημερώσει το ΝΑΤΟ με non paper για σειρά θεμάτων τα οποία αφορούν τη δράση της Τουρκίας σε τομείς οι οποίοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Εχω φωτοτυπημένο το δημοσίευμα εκείνης της ημέρας (8/2/98) το οποίο αναφέρεται στην πολιτική και τη στάση της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη, στη στάση της στο θέμα των λαθρομεταναστών και των ναρκωτικών, όπως επίσης γίνεται αναφορά σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας. Μεταξύ των ενεργειών αυτών είναι και αυτές που έχουν σχέση με εμπρησμούς ελληνικών δασών ή με δολιοφθορές σε βάρος του ελληνικού κράτους. Πρέπει να σας πω ότι πέραν των ενεργειών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, εμείς ως Υπουργείο Τύπου από τις 11 Φεβρουαρίου έχουμε ενημερώσει με πλήρη στοιχεία όλα τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού. Τα έχουμε εφοδιάσει και με κείμενα στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, προκειμένου να ενημερώσουν και την κοινή γνώμη των ξένων χωρών γι' αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας.

Για το θέμα, λοιπόν, αυτό είχαμε εγκαίρως πράξει τα δέοντα. Γι' αυτό ζητώ για άλλη μια φορά από την αξιωματική Αντιπολίτευση να είναι περισσότερο υπεύθυνη, όταν ασχολείται με θέματα αυτού του είδους.

Αυτά από εμένα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το Σαββατοκύριακο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Υπουργό κ. Παπαϊωάννου και βουλευτές ακούσαμε δηλώσεις σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία με διαφορετικό περιεχόμενο. Θα ήθελα ακριβώς να μας πείτε τι θα γίνει από αύριο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Τι εκτιμά η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει αυτό το οποίο θέσαμε ευθύς εξ αρχής ως κεντρικό στόχο μας: Να οδηγήσουμε σε εξυγίανση την Ο.Α., μέσω -μεταξύ άλλων- της εξοικονόμησης ενός ποσού 50 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως για τα επόμενα λίγα χρόνια. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι πλήρης, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Στο πλαίσιο του διαλόγου που εξελίσσεται και του προβληματισμού που αναπτύσσεται, δίνεται η δυνατότητα σε διάφορους παράγοντες (βουλευτές, συνδικαλιστές, στελέχη) να προτείνουν διάφορες άλλες διαδικασίες ή τακτικούς ελιγμούς και χειρισμούς, οι οποίοι κατά τη γνώμη τους μπορεί και πρέπει να ακολουθηθούν, για να φτάσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εμείς, επαναλαμβάνω, θεωρούμε πως ο πυρήνας των ρυθμίσεων που αφορούν και τη σπονδυλική στήλη για την εξυγίανση της Ο.Α. πρέπει να παραμείνει ο ίδιος. Ο στόχος αυτός είναι αμετακίνητος. Βεβαίως, οτιδήποτε άλλο είναι γόνιμο και βελτιώνει την προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε αυτό το στόχο, το ακούμε με προσοχή. Αλλά, πιστεύουμε η συζήτηση η οποία θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αντιμετώπιση των ρυθμίσεων αυτών, δεν μπορεί να ξεπερνά αυτό το στόχο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες έστειλαν μία επιστολή έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαφωνούν σε πολλά σημεία και με τις εργασιακές σχέσεις και με άλλα. Θα τα αλλάξετε αυτά; Ειδικά όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, θα τα αλλάξετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι πάρα πολλοί βουλευτές και στελέχη έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Βουλευτές και στελέχη και του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά λαμβάνονται υπόψη. Σας είπα ποιος είναι ο κεντρικός στόχος: Να εξυγιάνουμε την Ο.Α. Συμφωνούν σ' αυτό και οι έξι συνάδελφοι οι οποίοι διατύπωσαν το γνωστό κείμενο. Πιστεύουμε ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες, οι αγωνίες και οι ευαισθησίες τις οποίες επιδεικνύουν και αποτυπώνονται στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Από κει και πέρα δεν αντιλαμβάνομαι πώς εσείς θεωρείτε ότι συνιστά διαφωνία μία πρόταση, μία έκφραση προβληματισμού η οποία κάθε άλλο παρά υποδηλώνει ότι είναι αντίθετοι οι συνάδελφοι στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι έξι διαφωνούν και το λένε καθαρά μέσα στο κείμενο ότι διαφωνούν μ' αυτή την τροποποίηση. Και ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Σκέφτεστε να το αλλάξετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνάδελφοι εκφράζουν το δικό τους προβληματισμό. Λένε ότι πρέπει, μεταξύ των άλλων, να αντιμετωπίσουμε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που δεν περιορίζονται στο χώρο των εργασιακών σχέσεων. Αυτή είναι μια πάγια πολιτική την οποία ακολουθούμε. Επαναλαμβάνουν το αυτονόητο, είναι κάτι το οποίο κάνει ήδη η Κυβέρνηση. Γι' αυτό παρακαλώ μη χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη, η οποία δεν δηλώνει τη στάση των συναδέλφων, ενόψει της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έκαναν τότε την επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό δεν θα ρωτήσετε εμένα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων τις οποίες συμπεριέλαβε και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Ερχονται οι έξι συνάδελφοί σας και καταθέτουν το δικό τους προβληματισμό. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι και η δική σας πρόταση, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, είναι και η μοναδική που μπορεί να εξυγιάνει την Ο.Α.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η πρότασή μας είναι πλήρης. Ο στόχος μας είναι αυτός που απαραιτήτως πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν είμαστε, όπως είπα και άλλοτε, δογματικοί και άκαμπτοι. Μπορούμε να δεχθούμε εκείνες τις προτάσεις, οι οποίες χωρίς να μας οδηγούν σε απόσταση από τον κεντρικό στόχο, υποδεικνύουν δρόμους και επιλογές που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά σ' αυτό το στόχο πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται, όλη αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο στόχος παραμένει ένας και θα πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι παράγοντες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, να πούμε ευθέως ότι χωρίς την εξοικονόμηση ενός ποσού σε αυτό το μέγεθος, δεν είναι δυνατόν να προκύψει εξυγιαντικό πρόγραμμα στην Ο.Α.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω επίσης: Τα έξι σημεία των συναδέλφων σας, όπως τα διατυπώνουν οι ίδιοι, είναι πλήρη κατά την εκτίμησή σας; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο, δεν εξοικονομούν τα 50 δις, τα οποία λένε ότι πρέπει να εξοικονομηθούν για να επιβιώσει η Ο.Α.;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνάδελφοι, όπως και άλλοι παράγοντες, έχουν εκφράσει έναν προβληματισμό, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός τους για τη σωτηρία της Ο.Α. και της έκφρασης της ανησυχίας τους για τα τεκταινόμενα στον εθνικό αερομεταφορέα. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη και επαναλαμβάνω ότι η πρόταση της Κυβέρνησης υπερκαλύπτει όλη αυτή την προβληματική που έχει αναπτυχθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Και η πρόταση που έχει καταθέσει δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο τόπος όπου συναντώνται όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, όλες αυτές οι προτάσεις με τη βασική, κεντρική υποχρέωση που έχουμε να οδηγήσουμε την Ο.Α. σε ένα καλύτερο μέλλον. Να επιβιώσει, να γίνει ανταγωνιστική και αξιόπιστη.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν θα ήθελα μια διευκρίνιση: Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που ετέθη από την Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, αφορά το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου ή αφορά τις βασικές διατάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως είπα και άλλοτε, ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας. Αν στερήσουμε τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας από αυτό το περιεχόμενο, τότε δεν θα υπήρχε λόγος να τεθεί ο κανόνας. Λοιπόν, αφορά τη στάση των βουλευτών κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, επειδή πιστεύουμε ότι η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κοινή, ώστε έτσι να εκπέμψουμε ένα μήνυμα του ενδιαφέροντός μας και της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε το εξυγιαντικό πρόγραμμα για τη σωτηρία της Ο.Α. Αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα ακόμη ερώτημα: Ακούω τον Υπουργό Μεταφορών τις τελευταίες ημέρες να επαναλαμβάνει με κάποια σπουδή, θα έλεγα, ότι αν δεν εξυγιανθεί η εταιρία, θα κλείσει. Ετσι το λέει, κατηγορηματικά. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν αυτό είναι μια εκτίμηση προσωπική του κ. Μαντέλη και τη λέει ή αν πρόκειται για απόφαση της Κυβέρνησης. Και αν υπάρχει τέτοια απόφαση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, μέχρι πότε, αν δεν εξυγιανθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η Ο.Α., επειδή ακριβώς έχουμε τη βεβαιότητα ότι είναι σωστό το πρόγραμμα εξυγίανσης που προωθούμε, δεν θα χρειαστεί να κλείσει, να πάψει να λειτουργεί, ούτε για μία ώρα έστω. Γνωρίζετε ότι ο νόμος 2271/1994 με τον οποίο προβλέψαμε το πρώτο πρόγραμμα εξυγίανσης, στο πρώτο άρθρο στην παράγραφο 10, μεταξύ άλλων λέει πως αν μέχρι τέλους '97 δεν επιτύχει το πρόγραμμα εξυγίανσης και η Ο.Α. οδηγείται σε κλείσιμο, το δημόσιο νομιμοποιείται να απατήσει από την Ο.Α. όλα εκείνα τα οικονομικά ποσά τα οποία της χάρισε. Το δημόσιο αντί να μείνει απαθές και σιωπηρό απέναντι στο δράμα της Ο.Α., έρχεται και πάλι, αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Ο.Α., με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Στο σημείο αυτό είμαστε ακριβώς τώρα. Αυτό επιθυμούμε να κάνουμε. Αντί να αφήσουμε, αδιαφορώντας για την τύχη της, την Ο.Α. κάθε μέρα να απαξιώνεται, να συρρικνώνεται και τελικώς, αντικειμενικά να οδηγηθεί στο κλείσιμο, παρεμβαίνουμε και με συγκεκριμένη πρόταση πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε την ανάκαμψη της επιχείρησης. Αυτό θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να κλείσει η Ο.Α., γιατί πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι πλήρης και είναι αποτελεσματική για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΚΙΑΟΣ: Πρώτα μια διευκρίνιση: Οταν λέτε το Δημόσιο και η Ολυμπιακή , γενική συνέλευση της Ολυμπιακής , δεν είναι ο Υπουργός Οικονομικών;

ΡΕΠΠΑΣ : Ασφαλώς, αλλά η Ολυμπιακή έχει και τη διοίκησή της. Και γνωρίζετε ότι όλες οι επιχειρήσεις του Δημοσίου έχουν τις διοικήσεις τους που έχουν ένα ευρύτατο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, εντός του οποίου μπορούν να κινηθούν. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα να ορίζουμε διοικήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι διοικήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις τοποθετούνται, ιδίως οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, με διαδικασίες τέτοιες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνταν στο παρελθόν, όταν επιλέγονταν μόνον κομματικά στελέχη, κάθε μορφής και κατηγορίας, προκειμένου να στελεχωθούν αυτές οι θέσεις.

ΚΙΑΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, ο διαχωρισμός που κάνετε είναι διαδικαστικός και όχι ουσιαστικός.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι διαδικαστικός. Γνωρίζετε ότι ήδη ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Ο διάλογος αυτός γίνεται μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Εχει ένα πλαίσιο αυτονομίας, το οποίο αξιοποιεί, η κάθε διοίκηση και η συγκεκριμένη στην Ο.Α.

ΚΙΑΟΣ: Μια δεύτερη ερώτηση : Στον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας που αναφερθήκατε προηγουμένως, ισχύει ότι όποιος δεν ψηφίσει, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί αυτήν την ώρα θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση η οποία δεν έχει αντίκρισμα πραγματικότητας; Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπισθεί όταν έχουμε πια συγκεκριμένα θέματα έναντι των οποίων πρέπει να πάρουμε θέση. Ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας είναι αυτονόητο τι περιέχει. Δεν χρειάζεται να φιλολογούμε περί του τι είναι κομματική πειθαρχία.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε εσείς αυτό που σας ρωτώ, επειδή τώρα θέλω εγώ, πριν από την ψηφοφορία, να γνωρίζω, εάν κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει , θέτει εαυτόν εκτός κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κατ' επανάληψη και είπα ότι όταν τίθεται κομματική πειθαρχία, λογικό είναι να αναμένει κάποιος ότι είναι απαραίτητη η τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, η δε παραβίασή της δεν είναι δυνατό να μην ακολουθείται από συγκεκριμένες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η υποβολή εκ μέρους βουλευτών της συμπολιτεύσεως τροπολογιών που δεν γίνονται δεκτές από την Κυβέρνηση, αλλά η επιμονή τους να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για παράδειγμα, συνιστά παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο καθώς θα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να γίνει νόμος του κράτους και να τεθεί σε εφαρμογή. Αν, λοιπόν, ένας νόμος του κράτους τεθεί σε εφαρμογή, σαν αυτόν, με όποιες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις ή βελτιώσεις μπορεί να γίνουν, πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σωτηρία της Ο.Α. Αυτό επιδιώκουμε. Το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι θέμα που αφορά τον Κανονισμό της Βουλής, την ευθύνη των βουλευτών και το πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον και σε αυτό μένουμε, είναι να πετύχουμε το στόχο να ψηφισθεί ο νόμος μεθαύριο, ώστε το συντομότερο να τεθεί σε εφαρμογή.

ΦΙΛΗΣ: Με συχνότητα περίπου δυόμισι μηνών, το τελευταίο διάστημα, η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη, για διάφορους λόγους, να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτό που λέτε. Και παρακαλώ να μου αναφέρετε τα προηγούμενα παραδείγματα στα οποία αναφέρεσθε.

ΦΙΛΗΣ: Καποδίστριας, Προϋπολογισμός, Φορολογικό Νομοσχέδιο και τώρα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Στον Προϋπολογισμό δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά...

ΦΙΛΗΣ: Είχε ειπωθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά δε, το νόμο για τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το "σχέδιο Καποδίστριας" ...

ΦΙΛΗΣ: Και οι τρεις που δεν ψήφισαν , διεγράφησαν. Αρα, σωστά το είπα, τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας κάθε τρεις μήνες...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, πρώτον, ότι όσον αφορά τον Προϋπολογισμό, δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα, αλλά είναι αυτονόητο- και δεν διαφωνεί κανείς- ότι η ψήφισή του ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί με άλλο πρίσμα, δοθέντος ότι η καταψήφιση του Προϋπολογισμού σημαίνει αδυναμία της Κυβέρνησης να ασκήσει οικονομική πολιτική το επόμενο έτος. Οσον αφορά τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το "σχέδιο Καποδίστριας", γνωρίζετε ότι η δέσμευση αυτή τέθηκε για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με τη χωροταξία, το σχεδιασμό των νέων Δήμων, και όχι με τις άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες ήταν και οι περισσότερες. Αντιλαμβάνεστε ότι οι λόγοι της δέσμευσης εκείνης ήταν απόλυτα συναρτημένοι με την επιδίωξη αποφυγής του φαινομένου, να προβάλλει ο καθένας για λόγους πελατειακούς ή τοπικιστικού ενδιαφέροντος, εναλλακτικές προτάσεις με αποτέλεσμα η συζήτηση να οδηγείτο σε αδιέξοδο, τη στιγμή που όλα αυτά τα θέματα, με διαδικασίες, θα έλεγα, επίπονες και μακρόχρονες είχαν αντιμετωπισθεί με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών του Κινήματος. Αρα, η πρόταση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, όσον αφορά τη χωροταξία για το σχεδιασμό των νέων Δήμων, ήταν πρόταση που απηχούσε τις απόψεις όλων. Ολοι, δηλαδή, οι προβληματισμοί είχαν ληφθεί υπόψη.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντήσατε. Σας ερώτησα και επιβεβαιώσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Επιβεβαιώσατε το πραγματολογικό στοιχείο. Τέσσερις φορές έχει θέσει η Κυβέρνηση, έτσι ή αλλιώς, θέμα κομματικής πειθαρχίας σ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ερωτώ : Είναι δυνατόν, πολιτικά, η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας, κάθε 2,5 μήνες, για να περνάει τα νομοσχέδιά της;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μιλήσατε για το πραγματολογικό, θα σας πω ότι συμφωνώ απολύτως, έτσι όπως θέτετε το θέμα, αν συμφωνείτε και εσείς ότι υπάρχει και το πολιτικό. Και δεν είναι θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας, η πολιτική και ηθική ευθύνη που έχει ο βουλευτής που ανήκει σε ένα κόμμα, υπό τη σημαία του οποίου έχει εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, να στηρίζει στη Βουλή τα νομοσχέδια και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προέρχεται από το ίδιο αυτό κόμμα. Αυτή είναι μια διαδικασία, η οποία παγίως ακολουθείται, χωρίς να σημαίνει ότι καταλύεται η δυνατότητα του βουλευτή να εκφράζεται κατά συνείδηση και να ψηφίζει όπως εκείνος νομίζει ότι πρέπει να ψηφίζει. Αλλά, μην κάνετε αυτή τη σύγκριση, γιατί έτσι δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μόνο δια αυτού του τρόπου μπορεί να εξασφαλίζεται η υποστήριξη των βουλευτών στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης. Κάθε άλλο. Ενώ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι βουλευτές ενός κόμματος, βεβαίως, συζητούν στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών, με τους αρμόδιους παράγοντες τα θέματα που κάθε φορά συζητούνται στη Βουλή, αλλά προσφέρουν τη στήριξή τους, για να επιβεβαιώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Θα επιμείνω πραγματολογικά σε ένα άλλο θέμα. Η Κυβέρνηση τώρα ζητεί από τους βουλευτές, με κομματική πειθαρχία, να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο. Ωστόσο υπάρχει μια δήλωση του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος εκφράζει την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που λέει ότι θα ιδιωτικοποιηθούν ορισμένες ΔΕΚΟ. Στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης -με το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και εξελέγησαν οι βουλευτές- δεν υπάρχει στοιχείο ιδιωτικοποίησης άνω του 51% ορισμένων ΔΕΚΟ, μη στρατηγικής σημασίας. Και ερωτώ: Η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη, με κάποιο τρόπο, να ζητήσει μια πολιτική νομιμοποίηση από τα όργανα του κυβερνώντος κόμματος , από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από την Κεντρική Επιτροπή, αυτής της νέας πολιτικής που θέλει να περάσει με κομματική πειθαρχία;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη νομιμοποίηση αυτή όχι μόνο την επιζητούμε, αλλά και την εξασφαλίζουμε.

ΦΙΛΗΣ: Πώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση την εξασφαλίζει, γιατί όπως είπα πριν απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, υπάρχει διάλογος στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κ.Ο., που δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Οι απόψεις αυτές συνεκτιμώνται , σταθμίζονται και η πρόταση την οποία καταθέτει η Κυβέρνηση απηχεί όλο αυτό τον πλούσιο προβληματισμό, ο οποίος παρατίθεται. Ολα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη, γίνονται, αποτελούν καθεστώς, στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες λειτουργεί και η Κυβέρνηση και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΗΣ: Πότε συζήτησε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πότε η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ άνω του 51%;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συζήτησε το θέμα της Ολυμπιακής στο πλαίσιο ενός διευρυμένου Κ.Τ.Ε. Εργασίας, για τα θέματα αυτά, λίγες ημέρες πριν. Θα το συζητήσει αυτές τις ημέρες και πάλι, με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται να συνεδριάσει συντόμως η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, θα συνεδριάσει και πάλι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ , η οποία συνεδριάζει τόσο τακτικά, όσο ποτέ στο παρελθόν. Τακτικότερα ίσως από την Κ.Ο. οποιουδήποτε άλλου κόμματος, παρά το ότι είμαστε κυβερνητικό κόμμα γεγονός που συνεπάγεται μια επιβάρυνση - μιλώ για το οργανωτικό και τεχνικό μέρος του προγράμματος του Προέδρου- η οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δικαιολογεί μια πιο αραιή συνεδρίαση των οργάνων. Και, όμως, βλέπετε ότι τα όργανα συνεδριάζουν τακτικά, συχνά, πυκνά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρελθόν η Κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την πολιτική της ως μονόδρομο. Σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση στο δικαιολογητικό πλαίσιο της κομματικής πειθαρχίας αναφέρει ότι η ενιαία στάση εκπέμπει ένα μήνυμα σωτηρίας της Ολυμπιακής. Ρωτώ, λοιπόν, ποια λογική λέει ότι σε ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς η μια πρόταση, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πλήρης, μπορεί να εγγυηθεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το κατανοώ αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί το πολίτευμά μας. Και βεβαίως, με βάση αυτούς τους κανόνες, συνεδριάζει η Βουλή και παίρνει τις αποφάσεις της. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μπορούμε να πούμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η πλειοψηφία της Βουλής, είναι κατά τεκμήριο οι ορθές αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας και του λαού. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Διαβάζω από το πλήρες κείμενο την πρώτη παράγραφο της επιστολής των έξι βουλευτών και βλέπω εδώ ότι το θέμα δημιουργήθηκε με τη νομοθετική παρέμβαση στο εργασιακό καθεστώς στην Ολυμπιακή Αεροπορία που την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Σ' αυτή την παράγραφο μπορείτε να μου πείτε κ. Υπουργέ, έχουν δίκιο οι βουλευτές, δηλαδή, ότι και να κάνει από εδώ και πέρα η Κυβέρνηση μετά από τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, πράγματι η Ο.Α. οδηγείται σε χρεοκοπία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πιστεύουν ότι με το νομοσχέδιο οδηγείται σε χρεοκοπία η Ο.Α. και κλείνει, επειδή αυτό δεν το επιθυμούν, προφανώς οδηγούνται σε καταψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης. Δεν νομίζω, όμως, να συμβεί αυτό. Γιατί δεν πιστεύω ότι η ερμηνεία η οποία δίνετε εσείς είναι ερμηνεία η οποία εκφράζει και τους υπογράφοντες αυτό το κείμενο. Είπα, απαντώντας πριν, ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο την Ο.Α. με την αδιαφορία και τη σιωπή της απέναντι στο δράμα της Ο.Α. Το προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το 1994. Αντί γι' αυτό, όμως, και για να μην χαθούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τα οποία έχουν δαπανηθεί, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία για την εξυγίανση της Ο.Α. και καλεί όλους να συνεισφέρουν με τις δικές τους απόψεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους ριζικά και αποτελεσματικά αυτό το θέμα. Αυτό κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και νομίζω ότι η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα είναι τέτοια που θα δείχνει ότι ενδιαφέρονται όλοι το ίδιο, κανείς περισσότερο σε σχέση με κάποιους άλλους που δήθεν ενδιαφέρονται λιγότερο, για τη σωτηρία της Ο.Α. και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην Ο.Α. Γιατί το κλείσιμο της εταιρίας θα οδηγήσει στην ανεργία τους εργαζόμενους σ' αυτή σήμερα. Και κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί η Κυβέρνηση. Απόδειξη του ότι δεν το επιθυμούμε, είναι ότι αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση κ. Υπουργέ. Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο αναφερθήκατε κατά τον τρόπο που αναφερθήκατε στη σημαία με την οποία εξελέγησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν μάλλον σε άλλες περιπτώσεις όπως του κ. Καρακώστα του ΔΗΚΚΙ για παράδειγμα, δεν είδα να σας ενδιαφέρει και πάρα πολύ η σημαία με την οποία είχε εκλεγεί βουλευτής.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα ευθύνης του κάθε βουλευτή. Τους βουλευτές τους κρίνουν οι Ελληνες πολίτες, τους ψηφίζουν, τους επιλέγουν για να εισέλθουν στη Βουλή και την επιλογή που κάνουν οι βουλευτές κάθε μέρα για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους, πάλι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα κρίνει και θα εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή του όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι ένας βουλευτής που εκλέγεται με τη σημαία ενός κόμματος πρέπει να το ακολουθεί μέχρι τέλους ή δεν δικαιούται να διαφοροποιείται από την πολιτική της κυβερνήσεως που στηρίζει αυτό το κόμμα. Αυτό εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ούτε είχε, ούτε έχει αυτή τη φιλοδοξία να υποκαταστήσει τον ίδιο το λαό, τους ίδιους τους πολίτες. Οι Ελληνες πολίτες κρίνουν, η Κυβέρνηση έχει τις απόψεις της. Και οι απόψεις αυτές εκφράζονται με την πολιτική την οποία επιλέγει και ακολουθεί. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως μιλήσατε για κομματικές τοποθετήσεις παλιά στις ΔΕΚΟ. Σήμερα μπορείτε να μου πείτε ο κ. Τσακιρίδης σε ποιό χώρο ανήκει; Ο κ. Μπιρδιμίρης; Στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, σε ποιούς χώρους ανήκουν για να γίνουν πρόεδροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική τοποθέτηση, η κομματική ταυτότητα των στελεχών που επιλέγονται δεν είναι κριτήριο το οποίο προσμετράται, προκειμένου να γίνει η όποια επιλογή. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι επελέγησαν παράγοντες που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό αποτέλεσε αιτία πολέμου εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Το είδαμε κι αυτό. Να κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ γιατί επέλεξε, με διαδικασίες αντικειμενικές και διαφανείς, στελέχη τα οποία η Επιτροπή της Βουλής θεώρησε ότι είναι αξιόλογα, προκειμένου να στελεχώσει τέτοιες υψηλής σημασίας θέσεις στο Δημόσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιες μπορείτε να μας πείτε εκτός από τον κ. Γκρατσία, ο οποίος προσχώρησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αυτό είναι ανεπίτρεπτο να το κάνουμε, γιατί τότε θα είναι σαν να αρνούμαστε αυτή την αρχή για την οποία μίλησα πριν. Να έχουμε περίπου υπόψη μας τα πολιτικά φρονήματα ή την κομματική ταυτότητα των στελεχών, ώστε να μπορεί κάποιος κακόπιστος να πει ότι αυτά είναι τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν και τα κριτήρια για την επιλογή των προσώπων. Είναι δυνατόν να συζητούμε για τα στελέχη των Δημόσιων Επιχειρήσεων σε συνάρτηση με την κομματική ταυτότητά τους; Δεν είναι δυνατόν. Και δεν είναι σωστό να γίνεται αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μου έναν που να μην είναι κυβερνητικός.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν ανήκουν ή δεν ψηφίζουν το Κίνημά μας. Εχουν επιλεγεί λόγω της αξιοσύνης τους...

ΦΙΛΗΣ: Πού το ξέρετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω κύριε Φίλη, για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί έχουν βγει δημοσίως πολλοί και έχουν πάρει θέση. Σαφώς και δημοσίως. Και όταν λέω ότι δεν πρέπει εμείς να συναρτούμε την επιλογή τους με την κομματική, πολιτική ταυτότητα την οποία έχουν, αυτό ακριβώς εννοώ.

ΦΙΛΗΣ: Το θυμάστε όμως τι ψηφίζουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάμαι, γιατί γνωρίζω ότι για τις επιλογές μας ουδέποτε έχει γίνει αυτό το στοιχείο το βασικό κριτήριο. Εκτός εάν εσείς θεωρείτε πως όσοι επελέγησαν με αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες ανήκουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Μας δίνετε, δηλαδή, αυτή την ικανοποίηση ότι όλα τα αξιόλογα στελέχη σ' αυτή την κοινωνία ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ, δεν έχω αυτή την άποψη, τη μονοκομματική. Πιστεύω ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και σ' άλλα κόμματα. Πιστεύω ότι μ' αυτές τις αντικειμενικές διαδικασίες επόμενο και φυσικό είναι να αναδειχθούν και άλλα στελέχη σ' αυτές τις θέσεις.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Οι προτάσεις των έξι βουλευτών σε ποιά σημεία διαφέρουν από το νομοσχέδιο της Ολυμπιακής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό να ρωτήσετε τους έξι βουλευτές. Εγώ πιστεύω ότι η πρότασή τους υπερκαλύπτεται από την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ως γνωστό βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Κύπρο ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Χόλμπρουκ μετά έκανε μία δήλωση η οποία δημιούργησε σύγχυση στην Κύπρο και θα ήθελα να την ερμηνεύσετε κι εσείς. Εκανε ένα διαχωρισμό της Κύπρου με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε, για να λυθεί το κυπριακό θέμα, να συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση και η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες και όποιοι άλλοι παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθούν αυτές οι προσπάθειες είναι αυτό που έχει αποφασιστεί από τον Ο.Η.Ε. Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο συζητήσεων ή προσπαθειών για την αναζήτηση λύσης. Ο κ. Χόλμπρουκ πιστεύω ότι θα διαπίστωσε την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς. Είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το καθεστώς του Ντενκτάς. Αφού ακριβώς, αυτά τα δύο αποτελούν για εκείνον κεντρικά, σημαντικά σημεία παραδοχών, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν δυνατόν η ελεύθερη Κύπρος να παραμένει εσαεί όμηρος και αιχμάλωτος της Τουρκίας ή ενός παράνομου καθεστώτος ή της διχοτόμησης της Νήσου, πράγμα το οποίο και ο ίδιος δεν δέχεται σαν ορθό και να συμβάλει και ο ίδιος, ώστε το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. να ολοκληρωθούν. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, δεν σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί η ελεύθερη Κύπρος στην Ε.Ε. Εχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη γι' αυτό. Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται, εκφράζοντας εκείνη την πλευρά, να λάβουν μέρος σ' αυτές τις διαδικασίες γιατί κι εκείνοι είναι κομμάτι της Κύπρου. Εμείς επιθυμούμε ολόκληρη η Κύπρος να ενταχθεί, αλλά η επιθυμία μας αυτή δεν σημαίνει ότι όσο δεν γίνεται δυνατή η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, πρέπει να παραμένει μακριά από την Ε.Ε. η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αυτό είναι κάτι αδιανόητο και τέτοιου είδους δηλώσεις προσφέρουν αρνητική υπηρεσία, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Ντενκτάς και στους άλλους να φαντάζονται ότι μπορούν να παρακωλύουν αυτές τις διαδικασίες και να κρατούν σε αιχμαλωσία την Κύπρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, από ότι βλέπουμε ο κ. Χόλμπρουκ υπήρξε σαφής και στο θέμα των πυραύλων S-300, όπου είπε ότι δεν πρέπει να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Με αυτή τη δήλωση, δεν κατάλαβα, ποιόν εξυπηρετεί, την από δω πλευρά ή την από κει πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι παράγοντες λένε τις απόψεις τους. Ο κ. Χόλμπρουκ λέει τις δικές του απόψεις. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πάντα. Εμείς έχουμε πει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή της εγκατάστασης των S-300 έχει γίνει. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος σε βάρος της Κύπρου από την Τουρκία. Αν μπορεί ο κ. Χόλμπρουκ να προτείνει και να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου δι' άλλης οδού, θα είμαστε ευτυχείς να το ακούσουμε. Δεν υπάρχει, όμως, μία τέτοια πρόταση ή τουλάχιστον αν υπάρχουν ιδέες, δεν είδαμε στην πράξη να εφαρμόζονται οι ιδέες αυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και η επιβουλή από εκείνη την πλευρά.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, χαρακτήρισε θέατρο τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Μήπως ο κ. Χόλμπρουκ τελικά δεν αποδίδει σωστά το ρόλο του.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ είναι ένας εξ αυτών που έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Monday, 6 April 1998 - 18:31:48 UTC