Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20.3.98

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Γνωρίζετε τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε σε θέματα επικαιρότητας.

Γνωρίζετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είχε και θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του των γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο της Σόφιας. Η πρόταση, η ιδέα του κ. Τσοχατζόπουλου είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούνται σ' αυτές τις συναντήσεις και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

Πρέπει να πω ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, η Ελληνική Αστυνομία έχει εντείνει την προσπάθειά της. Ηδη, από τη Δευτέρα-Τρίτη (16-17.3) έχει εγκαινιάσει περιπολίες στους δρόμους της Αθήνας τις νυχτερινές ώρες. Και πεζή και εποχούμενες περιπολίες. Και πρέπει να σας πω -το αναφέρω αυτό γιατί έχω κάποια στοιχεία στη διάθεσή σας- τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εντατική προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Χθες το βράδυ, σε μια νύχτα μέσα -για να μείνω μόνο στα στοιχεία της χθεσινής δραστηριότητας- έγιναν έλεγχοι σε 2.213 άτομα, έγιναν 513 προσαγωγές και 49 συλλήψεις. Αυτό δείχνει πως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών , η εντατική αυτή παρουσία των οργάνων της ΕΛΑΣ στους δημόσιους χώρους, με περιπολίες είτε πεζή, είτε εποχούμενες. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τις επόμενες ημέρες επιστρέφουν και εντάσσονται στο δυναμικό της Αστυνομίας, με ενεργό πλέον τρόπο, περισσότεροι από 1.000 άνδρες, που έχουν αποφοιτήσει από τις Σχολές και έχουν πάρει την άδειά τους. Αυτό σημαίνει πως η ΕΛΑΣ ρίχνεται στη μάχη με πάρα πολλές δυνάμεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον αδικοχαμένο αστυνομικό Δημήτρη Ζαρομυτίδη και θα συμπαρασταθούμε στην οικογένειά του.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, για την Κυβέρνηση όλα το ζήτημα των κρουσμάτων είναι περισσότερη αστυνόμευση, περισσότεροι άνδρες να περιπολούν και όχι πλαίσιο που να μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Διότι οι ίδιοι λένε σήμερα -και υπάρχουν οι ενώσεις τους που το λένε- ότι "δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι δεν "τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους". Πιστεύω ότι τους έχει προσφερθεί κάθε δυνατή υποστήριξη. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ καλύτερες παρά ποτέ στο παρελθόν, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποδομής και υλικοτεχνικής βοήθειας, η οποία τους παρέχεται προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Εχουμε θλιβερά φαινόμενα, εγκλήματα τα οποία γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σποραδικά μεν αλλά έχουν το βάρος τους και μας λυπούν. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Η Αστυνομία θα κάνει, βεβαίως, το έργο της, όχι απλά διαθέτοντας περισσότερους άνδρες -γιατί και αυτό είναι απαραίτητο- αλλά χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους. Οι άνδρες αυτοί, έχοντας ανάλογη εκπαίδευση, μπορούν να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά. Είναι και θέμα ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, όχι μόνο ποσότητας των ανδρών που υπηρετούν σ' αυτό τον τομέα. Νομίζω ότι τα αντιμετωπίζουμε θετικά και τα δύο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να μας αποκωδικοποιήσετε, κατά κάποιο τρόπο, την πρωθυπουργική ρήση, ότι "ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν παρενοχλεί, αλλά στηρίζει";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι Υπουργός της Κυβέρνησης. Λογικό είναι το έργο του, το οποίο είναι έργο της Κυβέρνησης, να στηρίζεται από όλους τους άλλους, όπως και ο κ. Τσοχατζόπουλος στηρίζει το έργο όλων των άλλων. Η Κυβέρνηση είναι ένα συλλογικό σχήμα. Προκειμένου να έχει επιτυχή πορεία ως θεσμός απαιτεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Αυτά είναι αγαθά και αξίες, τα οποία έχουμε επιτύχει στο πλαίσιο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα γίνονται, καθώς θα περνά ο καιρός, όλο και περισσότερο ορατά και χειροπιαστά για τον ελληνικό λαό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή ο Πρωθυπουργός εξέφρασε το αυτονόητο; Δεν έχει κάποιο βάθος αυτή η ρήση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι αυτονόητο για όλους, για τον Πρωθυπουργό, για τον Υπουργό Αμυνας, είναι αυτονόητο για όλους τους Υπουργούς. Είναι μια αρχή δεσμευτική για όλους.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί σήμερα το πρωί αποφασίστηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποφασίστηκε σήμερα το πρωί. Υπάρχει επικοινωνία των δύο ανδρών. Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους έγινε και η σημερινή, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις, από τον Πρωθυπουργό. Γνωρίζετε ότι χθες συνεδρίασε κυβερνητικό όργανο, προχθές επέστρεψε ο Πρωθυπουργός από το εξωτερικό. Σήμερα δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν για τα θέματα της επικαιρότητας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είχε ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση, ώστε να ενταχθεί η δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, πριν γίνει αυτό ή έγινε αφού κατατέθηκε η αίτηση και, πλέον, αποφασίστηκε να συνέλθει η Νομισματική Επιτροπή για να την εγκρίνει ή να την απορρίψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει γι αυτό το θέμα πάρα πολλές φορές. Μπορώ να πω μόνο, ότι τα θέματα τα χειρίστηκαν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ουδείς άλλος είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην πορεία των διαπραγματεύσεων ή τη διαχείριση της πολιτικής αυτής, βάσει των αποφάσεων που είχαν ληφθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είπα αν είχε κανείς ανάμειξη. Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι έπρεπε να πει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "κ. Πρόεδρε, εγώ πρόκειται να πάω μεθαύριο και να ζητήσω υποτίμηση για να μπει και η δραχμή στο μηχανισμό" ή αφού το έκανε, πήγε μετά και του το είπε; Εχει σημασία αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, κατάλαβα πολύ καλά τι ρωτήσατε και είπα ότι αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, που έχουν γίνει πολλές φορές, γνωρίζετε -γιατί το έχουμε πει κι εγώ και άλλοι και ο Πρωθυπουργός- ότι η απόφαση για τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής ελήφθη την Πέμπτη το βράδυ. Δηλαδή, μιάμιση μέρα πριν συνεδριάσει η Νομισματική Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός ήταν στο εξωτερικό, σήμερα έγινε μία ενημέρωση για όλα αυτά τα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν ξέραμε, δηλαδή, πριν από την Πέμπτη αν θα συνεδριάσει το Σάββατο η Νομισματική Επιτροπή. Αυτό σας λέω. Δεν ήταν θέμα πολλών ημερών. Ηταν θέμα μίας και μισής ημέρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει μία ρητή διαφορά. Η Κυβέρνηση, μας είπε ο Πρωθυπουργός, αμέσως το βράδυ του Σαββάτου, ότι επί δύο μήνες σχεδόν, συζητούσε ο ίδιος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Παπαδήμος για όλη αυτή τη διαδικασία. Σ' αυτούς τους δύο μήνες και έστω πριν από την Πέμπτη το βράδυ του είπε του Προέδρου της Δημοκρατίας "κ. Πρόεδρε, πρόκειται να ζητήσουμε αυτό το πράγμα;" ή το έμαθε κι αυτός όπως το μάθαμε κι εμείς, όταν πλέον τα πράγματα ήταν έτοιμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, σας είπα ότι αυτό το πρώτον συζητήθηκε σήμερα. Αφού σας είπα πριν, ότι το θέμα αυτό το χειρίστηκαν οι αρμόδιοι για την περίπτωση, που είναι ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ουδείς άλλος γνώριζε ο,τιδήποτε σε σχέση με το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Με ποιανού πρωτοβουλία έγινε η συνάντηση σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα τακτικότατης, συνεχούς επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να έχει μικρή σημασία αυτή την ώρα να πούμε ποιος είναι αυτός ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και ζήτησε από τον άλλον να συναντηθούν. Αυτό δεν έχει καμία σημασία στην περίπτωσή μας. Απαντώ στην ερώτησή σας, αλλά σας κάνω κι αυτή τη διασαφήνιση για να μην υπάρχουν εντυπώσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το ένα θέμα είναι, υπάρχει κάποια απάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης προς την τουρκική για την τελευταία πρόταση της Αγκυρας για μια συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο; Το δεύτερό μου θέμα είναι, τι θα γίνει τώρα γιατί και η Ρουμανία είπε ότι θα κάνει τη συνάντηση για την Πολυεθνική, στο Βουκουρέστι. Και η Ελλάδα με τη Βουλγαρία συμφώνησαν να γίνει η συζήτηση στα Τίρανα ή στη Σόφια, αν μπορέσει να γίνει κι αυτό. Τι θα γίνει, πώς θα συντονιστούν αυτές οι ενέργειες για να ευοδωθούν;.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πρώτο θέμα υπάρχει πράγματι απάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, χθες, επιδόθηκε στον Τούρκο Πρέσβη η επιστολή του κ. Πάγκαλου. Στην επιστολή αυτή επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις, στο πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής. Στοιχείο το οποίο έχει ίσως ενδιαφέρον για σας είναι η πρόσκληση του κ. Πάγκαλου προς τον κ. Τζεμ να λάβει μέρος στη Σύνοδο, η οποία θα γίνει στη Ρόδο, στο πλαίσιο της Προεδρίας που έχει η χώρα μας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τα άλλα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με καλόπιστο τρόπο όποια πρωτοβουλία οδηγεί σε προσέγγιση τις δύο χώρες, βάσει των κανόνων για τους οποίους κατ' επανάληψη έχουμε μιλήσει. Ακουσα ότι Υπουργός της τουρκικής Κυβέρνησης προτείνει σύναψη συμφώνου, μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών -το αναφέρω σαν παράδειγμα. Πρέπει να σας πω ότι εμείς πολύ θετικά αντιμετωπίζουμε τη σύναψη ενός τέτοιου συμφώνου, το οποίο, βεβαίως, δεν θα παρακολουθείται από περιορισμούς ή από δεσμεύσεις ή από όρους και προϋποθέσεις που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο ή δεν είναι σε αρμονία με τους κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες, που καθορίζουν το καθεστώς στην περιοχή. Ως πολιτική πρωτοβουλία είναι θετική. Εμείς την αντιμετωπίζουμε, θα έλεγα, πολύ θετικά. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι υπήρξε η Σύνοδος της Σόφιας, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες. Η πρόταση του κ. Τσοχατζόπουλου απευθύνεται στους ομόλογούς του όλων των χωρών και θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι πως μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, εφόσον συμφωνήσουν όλες οι χώρες. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μη συμμετέχουν. Ακριβώς γι' αυτό, ζητούμε να γίνει συζήτηση επί του θέματος, που έθεσε το πρώτον η ελληνική Κυβέρνηση, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών, στα Τίρανα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, μπορεί να γίνει κάπου αλλού η συνάντηση. Δεν νομίζω ότι το οργανωτικό ή τεχνικό μέρος της συνάντησης μπορεί να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης να προκύψει συμφωνία για τη δημιουργία αυτής της ευέλικτης πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. Και θα συζητήσουμε με καλή διάθεση τις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτής της απόφασης, αν υπάρξει απόφαση. Οσον αφορά, φερ' ειπείν την έδρα της. Αλλά, πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουν μέρος όλες οι χώρες σ' αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να γίνει κατορθωτό να προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οταν λέτε όλες οι χώρες, εννοείτε όλες τις χώρες της περιοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γιατί οι εφημερίδες σήμερα μιλάνε για ατζέντα συναντήσεων του κ. Τσοχατζόπουλου με τους ομόλογους του της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ρωσίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνάντησε ομόλογούς του τις προηγούμενες ημέρες. Σας είπα γι' αυτό. Πράγματι θα συναντήσει, επίσης, τις επόμενες ημέρες τους Υπουργούς Αμυνας των άλλων χωρών, είναι γνωστά αυτά. Δεν έχω συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σας λέω ότι θα συναντήσει τον Αλβανό Υπουργό, τον Γιουγκοσλάβο Υπουργό, το Ρώσο Υπουργό, συνάντησε προχθές τον Βούλγαρο. Γενικώς υπάρχει μία κινητικότητα, προκειμένου αυτή η πρωτοβουλία να αναδειχθεί και να καρποφορήσει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο Γιουγκοσλάβος Υπουργός δεν μετέχει σ' αυτή την πρωτοβουλία προς το παρόν, γιατί δεν ήταν μέσα στη Σύνοδο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν στη Σύνοδο της Σόφιας, αλλά στο πλαίσιο της συνάντησής τους ο κ. Τσοχατζόπουλος, ασφαλώς, θα τον ενημερώσει για την επιστολή που έστειλε περί τα μέσα Φεβρουαρίου, και θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της πρότασης που έχει διατυπώσει.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Friday, 20 March 1998 - 15:35:16 UTC