Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Να αρχίσουμε από τα πιο εύκολα!

* Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία. Εχει σήμερα συναντήσεις με τον Τσέχο ομόλογό του, τον κ. Τοσόβσκι, όπως επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας. Το βράδυ έχει επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του από τον Πρωθυπουργό και αύριο έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Χάβελ. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει την Τρίτη το βράδυ.

* Την Τετάρτη, όπως έχω ξαναπεί, έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

* Ο Υπουργός Τύπου, όπως επίσης σας έχω ξαναπεί, βρίσκεται στο Μάντσεστερ, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών για τα Οπτικοακουστικά, με θέματα: Προοπτική της τεχνολογικής σύγκλισης τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πληροφορικής, την πολυμερή συμφωνία επενδύσεων του ΟΟΣΑ και ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ των Υπουργών σχετικά με την εξέλιξη στην ψηφιακή τεχνολογία και την ψηφιακή τηλεόραση.

* Να χαιρετίσω, επίσης, την απόφαση που έλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο Συμβούλιο στο Εδιμβούργο, η οποία επαναβεβαιώνει και επικυρώνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, οι οποίες θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου και θα αρχίσουν κανονικά, παρά την άρνηση των Τουρκοκυπρίων να αποδεχθούν τη θετική, γενναιόδωρη πρόταση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε, πάντα, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα θα εγκαταλείψουν την τακτική της αδιαλλαξίας και θα αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι επίσης απολύτως προς όφελος της τουρκοκυπριακής πλευράς, των Τουρκοκυπρίων πολιτών.

* Τώρα, στα θέματα που υποθέτω ότι σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Η Κυβέρνηση προχώρησε, όπως γνωρίζετε, σε μία μεγάλη απόφαση για την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ε.Ε. Θα επαναλάβω κάτι που είπα και χθες: Είναι μία μεγάλη απόφαση και ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με τις ανακοινώσεις τους μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, προσδιορίζοντας τη σημασία της, προσδιορίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία μας συνολικά, αφού φέρνει το εθνικό μας νόμισμα σε άμεση σύνδεση με τα ισχυρά νομίσματα των άλλων Ευρωπαίων εταίρων μας, μας φέρνει σε προενταξιακό στάδιο, στον προθάλαμο, στην πραγματικότητα, του Ευρώ και ενισχύει την προσπάθεια επίτευξης του στρατηγικού μας στόχου που είναι ο στόχος της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη απόφαση -για την οποία υποθέτω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα στη διαδικασία των ερωτήσεων και των απαντήσεων να δοθούν διευκρινίσεις ή να λυθούν απορίες και να απαντηθούν ερωτήματα- απέναντι σ' αυτή τη μεγάλη απόφαση, σ' αυτή την επιλογή και την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η αντιπολίτευση λειτούργησε έως τώρα -λυπούμαι να το πω- απολύτως με εξαρτημένα αντανακλαστικά. Επικεντρώνω το σχόλιό μου ιδιαίτερα στις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου μετά από μία μακρά παρέλαση διαφόρων στελεχών και διατύπωση διαφόρων δηλώσεων, όχι πάντα σε αρμονία μεταξύ τους, προστέθηκε επικεφαλής αυτής της παρέλασης χθες το βράδυ και ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, ο οποίος, όπως είπα και χθες, είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν αρχηγός, σοβαρός αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος με υπεύθυνες θέσεις και προτάσεις και αντ' αυτού προτίμησε μια πλειοδοσία ανευθυνότητας.

Η Κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κατέστησε σαφές ποια είναι η πολιτική μας από εδώ και πέρα. Είναι η ίδια πολιτική όπως πριν, είναι το ίδιο πλαίσιο πολιτικής, είναι πράγματα τα οποία, στο μεγαλύτερο βαθμό, αν όχι όλα, είχαν ήδη ανακοινωθεί, που αποφασίζεται όμως η εφαρμογή τους, η υλοποίησή τους, να επιταχυνθεί και να κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τους επόμενους 18 μήνες.

Ενημερωτικά να σας πω, μετά απ' αυτό το αρχικό σχόλιο -και κρατώντας πολλά από όσα έχω να πω, ούτως ώστε να έχετε εσείς την πρωτοβουλία- ότι είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό τον Υπουργό κ. Παπαντωνίου, με συμμετοχή των Υφυπουργών κ. Χρυσοχοϊδη και κ. Δρυ και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, από το ΣΔΟΕ και από τις άλλες Υπηρεσίες Ελέγχου, ούτως ώστε το σκέλος εκείνο που αφορά τον έλεγχο και το ομαλό πέρασμα στην αγορά των τελευταίων εξελίξεων και της διαμόρφωσης της ισοτιμίας, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε από χθες και από τις προηγούμενες ημέρες συσκέψεις και επαφές με τους επιχειρηματίες, για την ομαλή μετάβαση χωρίς κερδοσκοπικές πιέσεις. Πρέπει να πω ότι διαπιστώνεται κατ' αρχήν ανταπόκριση των επιχειρηματιών, αλλά, βεβαίως, απόφαση της Κυβέρνησης είναι η ένταση των ελέγχων στην αγορά, με αύξηση των συνεργείων, με κάθε δυνατό τρόπο. Ανακοινώσεις θα κάνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για τα θέματα αυτά, σε λίγο. Ειδικότερες ανακοινώσεις για τα θέματα και για τις τιμές των καυσίμων θα κάνει, νομίζω στις 13.30, ο Υφυπουργός κ. Χρυσοχοϊδης. Η αγορά λειτουργεί βεβαίως ελεύθερα και ανταγωνιστικά. Η ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή τη διαδικασία, παράλληλα με τους ελέγχους. Και πρέπει να πω ότι ακριβώς οι αγορές -τις οποίες έχει μεν "θεοποιήσει" η Νέα Δημοκρατία στη λογική της, αλλά κανείς δεν μπορεί να μην τις λαμβάνει υπόψη του πια- πιστεύουμε ότι είναι εκείνες που θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στις μέχρι τώρα κινήσεις και στην πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτά εισαγωγικά, για να μη μακρηγορήσω. Ελπίζω για ερωτήσεις που θα προκαλούν διευκρινίσεις, εάν υπάρχουν.

ΠΑΡΙΣ: Μέσα από αυτή την αίθουσα, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας μας διαβεβαίωνε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής, είναι το σκληρό νόμισμα. Απ' ό,τι φαίνεται, πάρα πολλοί πίστεψαν σ' αυτό και δανείστηκαν σε συνάλλαγμα. Ξαφνικά, όμως, ήρθε η υποτίμηση. Η Κυβέρνηση θεωρεί λάθος την εμμονή στην πολιτική της σκληρής δραχμής και αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο φάσεις σ' αυτό και θα κρατήσω χωριστά το θέμα της τελευταίας περιόδου -και αυτό εννοώ "δύο φάσεις". Θα κρατήσω το θέμα της τελευταίας περιόδου που η Κυβέρνηση κινείται στις διαβουλεύσεις της, στην προοπτική της προσαρμογής της ισοτιμίας και θα το διαφοροποιήσω από την προηγούμενη φάση που είναι η πολιτική της σκληρής δραχμής που ακολουθήθηκε, επί σειρά ετών. Απαντώ, λοιπόν: Κάθε άλλο παρά λάθος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πολιτική, κάθε άλλο παρά αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της σκληρής δραχμής. Και είναι εκτός πραγματικότητας όσοι από την Αντιπολίτευση έχουν μιλήσει για απόδειξη χρεοκοπίας της πολιτικής της Κυβέρνησης ή απόδειξη συνολικής αποτυχίας της πολιτικής που ασκήθηκε. Να εξηγήσω τι εννοώ: Είναι ακριβώς η πολιτική της σκληρής δραχμής που ακολουθήθηκε, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό, που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε την επόμενη μεγάλη κίνηση της προσαρμογής της ισοτιμίας, σε συνδυασμό με την αίτησή μας για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική. Και εδώ απαντώ σε όσους λένε "γιατί όχι νωρίτερα, γιατί δεν έγινε νωρίτερα αυτή η κίνηση;". Μα, η κίνηση της προσαρμογής της ισοτιμίας, δεν είναι μια απλή εσωτερική απόφαση. Συνοδεύεται και ως κύριο χαρακτηριστικό της έχει την ένταξη στο Μηχανισμό των Ισοτιμιών. Για να γίνει αποδεκτή η ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό των Ισοτιμιών, η αποδοχή της αίτησής μας -που δεν είναι δική μας απόφαση, είναι απόφαση των "15", των λοιπών 14 εταίρων μας δηλαδή- θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην οικονομία και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό. Σας θυμίζω ότι καμία χώρα μέχρι τώρα δεν έχει ενταχθεί στο μηχανισμό με πληθωρισμό άνω του 3%. Και είναι, αν θέλετε, ειδική η αντιμετώπιση της Ελλάδας, η οποία γίνεται δεκτή με έναν πληθωρισμό που εκινείτο στο 4,2% - 4,3%. Τώρα, υπάρχει το δεύτερο στάδιο, της τελευταίας περιόδου, όπου γίνονται οι διαβουλεύσεις για την προσαρμογή της ισοτιμίας. Απάντησε με πολλή ειλικρίνεια, χθες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Δεν θα επικαλεστώ το "Καραμανλικό" -και εννοώ του παλαιού Καραμανλή- ότι "υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται". Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, η δημοσιοποίηση ή ακόμα και το να άφηνε κανείς και την παραμικρή νύξη για αλλαγή πολιτικής, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, τη χώρα και τους πολίτες συνολικά. Θα ήταν τέτοιες οι πιέσεις στη διαδικασία των ελεύθερων αγορών που, προφανώς, οι κίνδυνοι θα ήταν αυξημένοι και θα υπήρχε ο κίνδυνος να αναγκαστείς να πας σε μία προσαρμογή, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει το θετικό, το ιδιαίτερα θετικό της ένταξης στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Σε ό,τι αφορά το ειδικότερο θέμα του δανεισμού σε συνάλλαγμα, από τις επιχειρήσεις και από ιδιώτες, πρώτον, ισχύει γενικώς ότι στις οικονομικές αποφάσεις πάντα κανείς έχει ένα ρίσκο. Δεύτερον, μπορεί να έρθει αυτή η ερώτηση, αλλά στις πραγματικές της διαστάσεις, όμως, αφού υπολογιστεί δηλαδή και το κέρδος που είχαν οι επιχειρήσεις που δανείστηκαν σε συνάλλαγμα, με πολύ χαμηλά επιτόκια, στο προηγούμενο διάστημα, αποφεύγοντας έτσι τα πολύ υψηλά επιτόκια της ελληνικής αγοράς, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για τη μία πλευρά. Δεν είναι όπως μετρούν ορισμένοι και λένε: "14% φτωχότεροι". Πώς; Δεν είναι έτσι οι υπολογισμοί. Να κάνουμε τη συζήτηση στα πραγματικά μεγέθη.

ΠΑΡΙΣ: Ρώτησα και για την αξιοπιστία.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πράγματι, να ολοκληρώσω την απάντησή μου με το θέμα της αξιοπιστίας, διότι είναι ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής που ασκείται στην Κυβέρνηση και μάλιστα με διπλό στόχο, "αξιοπιστία της Κυβέρνησης και αξιοπιστία του Πρωθυπουργού". Πρώτον, είναι ακριβώς η αξιοπιστία της Κυβέρνησης και η εμπιστοσύνη στη χώρα που συνέβαλαν για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη που δεν έχει διαμορφωθεί ως υποκειμενικό μέγεθος, αλλά έχει διαμορφωθεί από συγκεκριμένα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η αξιοπιστία και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, πιστεύω ακράδαντα ότι θα παραμείνει αλώβητη, διότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί σε ένα βασικό στόχο και ο στόχος αυτός είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες στην ΟΝΕ, στην ισότιμη συμμετοχή μας στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος. Αυτόν ακολουθούμε με τις ενδιάμεσες τακτικές. Παρακολούθημα αυτού του στόχου είναι η προχθεσινή κίνηση για την προσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής και την ένταξή μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

ΚΙΑΟΣ: Γνωρίζετε ποιοι από την Κυβέρνηση και από το κυβερνητικό επιτελείο ήξεραν τα πράγματα σχετικά με την ένταξη και με την υποτίμηση και από πότε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από την Κυβέρνηση ο χειρισμός έγινε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακόμα ένα, δύο ή τρία -το πολύ- στελέχη, μπορεί να έχουν εμπλοκή στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, που βεβαίως ήταν απαραίτητη στη συνέχεια. Ολα αυτά το τελευταίο δίμηνο περίπου. Μπορώ να βρω και τους ακριβείς χρόνους για λόγους ιστορικούς.

Παίρνω αφορμή απ' αυτή την ερώτηση του κ. Κιάου, χωρίς να απαντώ σ' αυτόν, για να δώσω μια απάντηση και να κάνω μια παρατήρηση σε ένα θέμα που έχει τεθεί τις προηγούμενες ημέρες, και συνδέει ευθέως τη διαρροή της πληροφορίας -κάποια στιγμή το μεσημέρι-απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή τις τελευταίες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση- και τα κέρδη που αποκόμισαν κάποιοι στις αγορές, με κυβερνητικά στελέχη, με αυτούς που γνώριζαν το θέμα στην Ελλάδα. Είναι, πράγματι, θα έλεγα κατ' αρχήν, λυπηρό, ότι ακόμα και αν κανείς έχει αυτό το ερώτημα, διατυπώνεται το θέμα με τέτοιο τρόπο που φτάνουμε στο σημείο, πέραν ακόμα και της "εισαγγελικής λειτουργίας" να έχει εκδοθεί και η "δικαστική απόφαση" και να έχουν περίπου προσδιοριστεί και οι "ένοχοι" στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, το θέμα το γνώριζαν πάρα πολύ λίγοι, κυβερνητικά στελέχη αξιόπιστα, μετρούμενα στα δάχτυλα του ενός χεριού. (Χαρακτηριστικά, σήμερα είδα ένα δημοσίευμα ότι ούτε καν στα στελέχη που ο Πρωθυπουργός πήρε μαζί του κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, στους στενούς συνεργάτες του δηλαδή, όταν τους ανακοίνωσε ότι επιστρέφουν στην Αθήνα, δεν τους είπε καν για ποιο λόγο. Και μιλούμε για πολύ στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού). Ταυτόχρονα, αναγκαστικά από την όλη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, υπήρχε η ενημέρωση στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, που ανέβαζε, σε πολλές δεκάδες -με αφετηρία τη Δευτέρα και αποκορύφωμα την Πέμπτη, όταν υποβάλαμε την αίτηση- τον αριθμό των προσώπων που είχαν γνώση. Με βάση εμπειρίες τέτοιων κινήσεων, είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλες χώρες, μπορούσε κανείς να πει ότι η διαρροή, το απόγευμα της Παρασκευής, είναι στο έσχατο όριο. Και πάντως, δεν ήταν μια διαδικασία που μπορούσε να ελέγξει η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε, αφού έχει γίνει πλέον, ποιοι γνώριζαν από την Κυβέρνηση, από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού; Είπατε ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Παπαδήμος...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι. Είναι γνωστό ότι υπήρχε επίσης εμπλοκή του κ. Στουρνάρα και του κ. Γκαργκάνα και από εκεί και πέρα -θα πρέπει να το ελέγξω- αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος ένας αυτής της τάξης. Αν θέλετε συγκεκριμένα ονόματα, σε συγκεκριμένους χρόνους, θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ΚΙΑΟΣ: Επιμένω επειδή έχει ένα δημοσίευμα σήμερα η "ΑΥΡΙΑΝΗ" για συγγενή Υπουργού που δουλεύει σε ξένη εταιρία. Ρωτώ αν γνωρίζετε κάτι.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Να πάρω όλους τους Υπουργούς και να τους ρωτήσω; Εάν έχει κανείς συγκεκριμένη καταγγελία ή συγκεκριμένη αναφορά, παρακαλώ να την κάνει με τα στοιχεία που έχει ή τις εκτιμήσεις που έχει, αλλά συγκεκριμένα. Είναι λάθος ξαφνικά να εμφανίζουμε είτε το στενό επιτελείο, τον κύκλο των ανθρώπων που χειρίστηκαν το θέμα, είτε την Κυβέρνηση γενικότερα ως υπεύθυνη για μια τέτοια διαρροή και να βγάζουμε συμπεράσματα ακραίων εκδοχών.

ΚΙΑΟΣ: Με τη στήριξη της δραχμής που περιμένει η Κυβέρνηση και που έχει συμφωνηθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο, από τις κεντρικές Τράπεζες των εταίρων κ.τ.λ και ιδιαίτερα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, περιμένει ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να ασκηθούν πιέσεις, να ζητηθούν ανταλλάγματα σε πολιτικό επίπεδο, από τις χώρες αυτές...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν τίθεται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος συνδυασμός. Η Κυβέρνηση παρουσίασε το πλαίσιο του προγράμματός της και τις αποφάσεις της -το δεύτερο σκέλος τους ήταν αυτό που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας- και την πρότασή της για την προσαρμογή της ισοτιμίας. Η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του ECOFIN και τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μπορεί να εμπλακούν τέτοια θέματα σ' αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Και όταν είπατε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι λειτούργησε απολύτως με εξαρτημένα αντανακλαστικά, από ποιόν εξαρτώνται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν εννοούσα τέτοια εξάρτηση. Σε εισαγωγικά το "εξαρτημένα αντανακλαστικά". Εννοώ δια του μηχανισμού τον οποίο γνωρίζετε και έχει περιγραφεί επιστημονικώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν υπήρξε διαρροή από εδώ, από το εσωτερικό. Οταν όμως υπάρχει μια εκροή 1 δις δολλαρίων, πώς έγινε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω ότι στο εσωτερικό το εγνώριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή πάρα-πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι, η εντιμότητα των οποίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και μάλιστα χωρίς να παρουσιάζεται το ελάχιστο στοιχείο και κανείς δεν έχει παρουσιάσει τίποτα. Αντίθετα, υπήρχε ένας ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενος κύκλος ανθρώπων, που εκ των πραγμάτων έπρεπε να ενημερωθούν για να κινηθεί αυτή διαδικασία στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πώς βγάζουν κάποιοι το συμπέρασμα, πώς τολμούν και βγάζουν το συμπέρασμα τόσο εύκολα, τόσο απόλυτα, ότι η διαρροή έχει γίνει από τους ελάχιστους που ήξεραν το όλο θέμα στην Αθήνα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ποια άτομα έκαναν την εκροή αυτού του συναλλάγματος; Μπορείτε να μας δώσετε τα στοιχεία αυτά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι κατά τη χρηματιστηριακή διαδικασία, είναι στοιχεία που μπορεί να ελεγχθούν. Δεν είμαι ειδικός σ' αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε πολιτικός.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λέω "δεν είμαι ειδικός", με την έννοια του να σας απαντήσω αν είναι δημοσιοποιούμενα στοιχεία ή όχι. Δεν το ξέρω. Και αν σας πω "ναι" και γίνει επίκληση του όποιου τραπεζικού απορρήτου; Δεν το ξέρω το πλαίσιο. Υποθέτω ότι στοιχεία που μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, αν ζητηθούν, θα δοθούν. Εν πάση περιπτώσει, η Τράπεζα της Ελλάδας υποθέτω ότι θα τα έχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προκείμενη περίπτωση, κύριε Γενικέ, πρόκειται για κερδοσκοπία. Δεν απαγορεύεται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα εγώ ότι δεν πρόκειται για κερδοσκοπία. Σας είπα ότι δεν το γνωρίζω. Να ρωτήσω και να σας πω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα, τις εταιρίες που κερδοσκόπησαν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας απαντώ γενικά, επειδή δεν γνωρίζω το νομικό πλαίσιο -γι' αυτό απαντώ γενικά και όχι για να υπεκφύγω- ότι η Κυβέρνηση κινείται πάντα στο πλαίσιο των νόμων. Είναι υποχρεωμένη να κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Αυτή την απάντηση σας δίνω και σας παρακαλώ μην την εκλάβετε ως υπεκφυγή. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Προφανώς έχει ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ποιοι λογαριασμοί κινήθηκαν και ποιοι δεν κινήθηκαν. Δεν γνωρίζω εάν ο νόμος επιτρέπει τη δημοσιοποίηση. Δεν γνωρίζω, ειλικρινά. Θα το ελέγξουμε και θα σας δώσω απάντηση στη συνέχεια.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις βουλευτών ότι όσοι εμπιστεύθηκαν τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τη δραχμή έχασαν και όσοι δεν τις εμπιστεύθηκαν βγήκαν κερδισμένοι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από τις δηλώσεις ενός ή δύο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είδα κάποια ερωτηματικά. Δεν είδα τίποτα έντονο το οποίο θα με υποχρέωνε να κάνω ένα ειδικό σχόλιο με αφετηρία τις δικές τους δηλώσεις, τις οποίες γενικά δεν σχολιάζουμε κιόλας. Αποσυνδέω, λοιπόν, την ερώτησή σας από τη σύνδεση που κάνετε με δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες δεν έχω διαβάσει επακριβώς. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και πριν, ότι:

* Πρώτον, η πολιτική της σκληρής δραχμής έπρεπε να ακολουθηθεί και η επιτυχία αυτής της πολιτικής οδήγησε σ' εκείνους τους δείκτες και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό που μας επιτρέπει σήμερα να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα.

* Δεύτερον, ότι όσοι είχαν επιλέξει στη διαδικασία των συναλλαγών τους, το δανεισμό τους σε συνάλλαγμα, έχουν αυτή τη στιγμή μία συγκεκριμένη απώλεια, πράγματι, αλλά πρέπει κανείς να προσμετρήσει και τα θετικά γι' αυτούς αποτελέσματα, της προηγούμενης περιόδου, από την επιλογή πολύ χαμηλών επιτοκίων και όχι των υψηλών επιτοκίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο είχαν οι άλλοι επιχειρηματίες.

* Τρίτον, από την ώρα που λαμβάνεται η απόφαση να κινηθούμε προς την προσαρμογή της ισοτιμίας και την ένταξη στο μηχανισμό, δεν μπορεί, δυστυχώς, να ανακοινωθεί οτιδήποτε. Και όχι μόνο αυτό. Δεν μπορεί καν να υπάρξει οποιαδήποτε νύξη για αλλαγή της πολιτικής, διότι αυτό θα είχε αυξημένους κινδύνους, τους οποίους θα χαρακτήριζα καταστροφικούς.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών. Ωστόσο, δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν διαφοροποιηθεί. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε σκληρότερα μέτρα, θεωρώντας, προφανώς, ότι τα μέτρα που συνοδεύουν την επιλογή της Κυβέρνησης είναι ελλιπή και ανεπαρκή. Και το δεύτερο ερώτημα: Αν ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για το χειρισμό του θέματος και την εμμονή στην προβολή της πολιτικής της σκληρής δραχμής.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να κάνω μία παρατήρηση εισαγωγική και να σας απαντήσω: Πρώτον, εισάγετε την ερώτησή σας λέγοντας, "δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν διαφοροποιηθεί". Μου αναφέρετε τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος ζητάει σκληρότερα μέτρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Και συνεχίζετε με το "εάν", ζητώντας μου να σας απαντήσω εγώ τι έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αν ο κ. Τσοχατζόπουλος έθεσε ορισμένα ερωτήματα κ.λ.π. Απαντώ, λοιπόν: Δεν υπάρχει διαφοροποίηση κανενός Υπουργού πάνω στη στήριξη αυτής της απόφασης, την οποία όλοι θεωρούν σοβαρή, μεγάλη απόφαση, σημαντική απόφαση, καθοριστική για την παραπέρα πορεία της χώρας ...

ΚΙΑΟΣ: Και των απόντων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχει διατυπωθεί ο,τιδήποτε άλλο έως τώρα, αλλά μιλώ κατ' αρχήν για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν θεωρώ δε ότι θα υπάρξει από όσους απουσίαζαν, χωρίς να μπορώ να προκαταλάβω οποιονδήποτε. Συνεχίζω την απάντηση στον κ. Κοντόπουλο: Στη διαδικασία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος θεώρησε μεγάλη, σημαντική, θετική απόφαση τη συγκεκριμένη απόφαση. Στη διαδικασία μιας συζήτησης σε οποιοδήποτε όργανο -και θα επαναλάβω κάτι που επανειλημμένα έχει ειπωθεί- μπαίνουν ερωτήματα και δίνονται απαντήσεις. Ερωτήματα που είτε τα θέτει ρητορικά και τα απαντά κανείς μόνος του, είτε τα απαντούν οι συνάδελφοί του. Αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία οποιασδήποτε συζήτησης. Δεν μπορούμε να εφεύρουμε άλλη διαδικασία συζήτησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Το πρώτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω και να απαντήσετε με τη γλώσσα της αλήθειας ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λένε ότι ο Εκπρόσωπος οφείλει να ομιλεί πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, κατά το γνωστό ρητό το οποίο λέει ότι "πρέπει να λες την αλήθεια, μόνο την αλήθεια και εάν μπορείς όλη την αλήθεια".

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αναφέρομαι στη χθεσινή ανακοίνωση, δεν αναφέρομαι γενικώς. Σας παρακαλώ, λοιπόν, με τη γλώσσα της αλήθειας να μας εξηγήσετε αν η προσαρμογή της δραχμής έγινε με υποτίμηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί εννοείτε ακριβώς;

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αν έγινε με υποτίμηση. Πώς το χαρακτηρίζετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρέπει να θέλετε να κάνετε κάποια άλλη ερώτηση, την οποία σας παρακαλώ να την κάνετε ευθέως. Στο μυαλό σας έχετε την ερώτηση ...

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αφήστε ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας ερμηνεύσω, διότι έτσι όπως διατυπώνετε την ερώτησή σας, δεν λέει τίποτα. Προσπαθώ να βοηθήσω. Οταν μου λέτε να σας απαντήσω, "εάν η προσαρμογή της δραχμής έγινε με υποτίμηση", στην πραγματικότητα μου θέτετε μία πλάγια ερώτηση, για να απαντήσω στην ευθεία ερώτηση που έχετε στο μυαλό σας, στο γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο "προσαρμογή" και όχι τον όρο τον οποίο χρησιμοποιείτε εσείς.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για να σας διευκολύνω ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απαντώ λοιπόν, σ' αυτή την ερώτηση, την οποία υποθέτω ότι θέλετε να μου θέσετε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εχω και μία δεύτερη ερώτηση. Γιατί η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσα σε 18 μήνες θα γίνουν όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια; Και δεν μιλώ μόνο για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά και για άλλες κυβερνήσεις και κυβερνητικά σχήματα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Χρησιμοποιούμε, πράγματι, τον όρο "προσαρμογή της ισοτιμίας". Και αυτό, όπως έχετε αντιληφθεί όλοι, είναι μία επιλογή. Δεν είναι επιλογή για να αποκρυβεί κάτι. Γίνεται, όμως, διότι δεν θέλουμε να υπάρξει ταύτιση με προηγούμενες διαδικασίες, θα έλεγα με μία υποτίμηση κλασικού τύπου, που είχε μόνο το σκέλος μιας εσωτερικής ελληνικής απόφασης, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για παράδειγμα, ενώ εδώ το κύριο στοιχείο της απόφασης και της διαδικασίας είναι η ένταξη στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Και εξ αυτού και γι' αυτό η "προσαρμογή", γιατί υπάρχει σαφής διαφορά. Οταν συνειδητοποιήσουμε μέσα από τη λειτουργία της Οικονομίας τί έχει συμβεί και ποιές θα είναι οι εξελίξεις, θα συνειδητοποιήσουμε: - τη σημασία που έχει να είναι σήμερα η δραχμή αμέσως συνδεδεμένη με τα λοιπά ισχυρά ευρωπαϊκά νομίσματα, - τη σημασία που έχει να προχωρήσει μαζί με το Ευρώ το 1999, - τη σημασία που έχει το 2001 η ισοτιμία της δραχμής να είναι και πάλι στις 357 δραχμές. Με την ευκαιρία, τα σημερινά μηνύματα των αγορών, μέχρι τη στιγμή που κατέβηκα στο πρες-ρουμ -διατηρώ τις επιφυλάξεις και τις ασφάλειές μου- ήταν θετικά, διότι οι αγορές κινούνται κάτω από το 14%. Κινούνταν γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, στο 11,5%.

ΚΙΑΟΣ: Αρα πάμε καλά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δέχομαι την παρατήρησή σας, κ. Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, ερωτώ: Αρα, πάμε καλά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το ερωτηματικό (;) την προηγούμενη φορά ξεχάσατε να το βάλετε, άρα χάσατε. Εγώ απάντησα στην παρατήρησή σας.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ χαμένος είμαι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι κερδίσαμε. Εχω και μία δεύτερη ερώτηση: Δηλαδή, πάμε καλά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Θέλετε να κάνω γενική αποτίμηση;

ΚΙΑΟΣ: Ναι, διευκρινίστε το.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω κάνει τέσσερις φορές γενική αποτίμηση, αλλά για να καλύψω τις απορίες σας στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, θα κάνω άλλη μία.

ΚΙΑΟΣ: Με μία απάντηση, ναι ή όχι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πώς αισθάνεστε;

ΚΙΑΟΣ: Εσείς; Πάτε καλά; Αυτό ρωτάω, απαντήστε μας, ναι ή όχι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω έχω κάνει γενική αποτίμηση ...

ΚΙΑΟΣ: Μία απάντηση θέλω με μία λέξη.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πάμε καλά, από ποια σκοπιά, κ. Κιάο; Από τη σκοπιά της συνολικής πορείας της οικονομίας; Από τη σκοπιά των τουριστικών επιχειρηματιών; Ναι. Προφανώς θα σας απαντούσε κάθε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης: Ναι, πάμε καλά. Και εγώ θα προσθέσω: Και θέλουμε να πηγαίνουμε πάντα καλύτερα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Παρ' όλο που με διορθώσατε προηγουμένως, εγώ δεν σας ρώτησα τί είναι προσαρμογή, σας ρώτησα αν η προσαρμογή έγινε με υποτίμηση. Παρ' όλα αυτά μου απαντήσατε. Το δεύτερο ερώτημα είναι, γιατί αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με άλλες κυβερνήσεις ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα απαντήσω. Θα ήταν εύλογο το ερώτημα, αν ξεκινούσε κανείς αυτή τη στιγμή να διαμορφώσει και να ανακοινώσει μία νέα πολιτική. Ισα-ίσα, δεχόμαστε κριτική από την Κυριακή το μεσημέρι που έγιναν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ότι δεν ανακοινώσαμε τίποτα καινούργιο. Πράγματι, ανακοινώσαμε, περιγράψαμε την πολιτική που είχε επιλεγεί και ανακοινωθεί και αναγγείλαμε την επιτάχυνσή της. Μιλούμε, λοιπόν, για μια σειρά μέτρα και αποφάσεις, η προεργασία των οποίων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν βγήκε κάτι νέο χθες στο σκηνικό. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε ό,τι αφορά τις επιλογές. Εάν εξετάσετε κάθε τομέα, με εξαίρεση -αν θέλετε- το σκέλος των δημοσιονομικών προσαρμογών, δηλαδή της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της παραπέρα περιστολής των κρατικών δαπανών -αυτό ήταν νέο χθες- τα άλλα είναι πολιτικές, οι οποίες έχουν περιγραφεί. Οι περισσότερες έχουν ανακοινωθεί και η επεξεργασία τους όλο αυτό το διάστημα -όχι μόνο ως επεξεργασία αλλά και ως εφαρμογή στις πρώτες βάσεις τους- προχωρεί. Και αυτό που δηλώσαμε είναι, ότι επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας ώστε αυτά που είχαν υπολογιστεί να γίνουν σε τρία χρόνια, να γίνουν σε 18 μήνες. Πιστεύουμε, ότι αυτός ο στόχος μπορεί να είναι εφικτός με τη βοήθεια όλων, βέβαια.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχουν κύκλοι εκτός Ελλάδος, οι οποίοι ανησυχούν γι' αυτή την πορεία της Ελλάδος ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Ολα τα τηλεγραφήματα που έχουν σταλεί από το εξωτερικό έως αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαιτέρως θετικά. Αν θέλετε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα ποιους κύκλους εννοείτε ...;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Οχι όλα, κύριε Γενικέ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ποιούς κύκλους εννοείτε; Μιλήστε συγκεκριμένα, κα Καρασάββα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Τραπεζικοί κύκλοι.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ ενημερώνομαι από το πρωί γι' αυτά και δεν ...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ασχέτως ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι "ασχέτως". Να το κλείσουμε αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε πάρα πέρα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Το κλείνουμε, το αφήνουμε. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες δεν θα ζητήσει να εξέλθει από το Μηχανισμό ΕRM; Και ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τώρα; Κάναμε τόσο κόπο για να μπούμε ...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Και η δεύτερη ερώτηση είναι, αν η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποτύχει, ώστε να υποστηρίξει το δικό της εθνικό νόμισμα, αν υπάρχουν προϋποθέσεις, ρήτρες μέσα σ' αυτή τη συμφωνία, που να λένε κατά πόσο η Ελλάδα αναμένεται να ανταποκριθεί στο να στηρίξει τα άλλα νομίσματα μέσα σ' αυτό το "καλάθι" του ERM;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα προσπαθήσω να αντιληφθώ και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την έξοδο από το Μηχανισμό ή εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλετε, ίσως, να ρωτήσετε -έξω από το Μηχανισμό λόγω διακύμανσης πέραν των ορίων- θα σας απαντήσω ότι με όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα τέτοιο ούτε ως φόβος, ούτε ως ανησυχία, και πολύ περισσότερο, ως προοπτική. Θα απαντήσω δε, επειδή μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή η διαβεβαίωση θα διαψευστεί, ότι η δήλωσή μου είναι επανάληψη της δήλωσης που έκανε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στηρίζοντάς την, επιπροσθέτως σε τρία σημεία, τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά της αντικειμενικότητας:

* Το πρώτο είναι, ότι υπάρχει η διαδικασία της διακύμανσης και της στήριξης που προβλέπεται, θεωρητικά με υψηλά ποσοστά, στην πραγματικότητα όμως, με πολύ πιο στενή ζώνη για την υποστήριξη από όλους στην περίπτωση προβλημάτων.

* Το δεύτερο είναι, ότι ακριβώς οι αποφάσεις δεν είναι πια μονομερείς ελληνικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ισοτιμίας, και η ισοτιμία προσδιορίστηκε.

* Το τρίτο και κύριο είναι, ότι καθώς όλοι θεωρούν μέχρι τώρα -και απ' ό,τι φαίνεται και από τις αγορές- την προσαρμογή που έγινε απολύτως ικανοποιητική, δεν υπάρχουν τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιο. Και βεβαίως, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για περιορισμό των ελλειμμάτων. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής θα ενισχύουν ακόμη πάρα πέρα τη θέση της χώρας μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν απαντήσατε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορείτε να επαναλάβετε συγκεκριμένα ερωτήματα και να επανέλθω.

KΑΡΑΣΑΒΒΑ: Σας ρώτησα, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες που έχετε θέσει εσείς, δεν θα εξέλθει από το Μηχανισμό ERM;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας απάντησα απολύτως. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και η περιγραφή που έκανα στην απάντησή μου, ήταν ακριβώς για να σας πω, ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα υποκειμενικής μου εκτίμησης, αλλά και αντικειμενικών δεδομένων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες αυτές τις μέρες έχετε αναφερθεί στα θετικά της προσαρμογής, τη λένε υποτίμηση, αλλά εσείς δεν την λέτε έτσι. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι τι αρνητικό σ' αυτή την προσαρμογή. Αν η Κυβέρνηση δηλαδή, βλέπει να υπάρχουν εκτός από τα θετικά και κάτι ελάχιστα αρνητικό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας δεν χρειαζόταν. Απαντώ, λοιπόν, στην ερώτηση εάν υπάρχει κάτι αρνητικό. Το "ελάχιστο" δηλαδή, θα έλεγα να το διαγράψετε, διότι θα το θεωρούσα ειρωνεία προς εμένα, την οποία δεν νομίζω ότι είχατε πρόθεση να ...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, καμία πρόθεση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αρα, μένουμε στο εάν υπάρχει κάτι αρνητικό. Ο,τι γνωρίζω...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου γιατί...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, έχουμε συνεννοηθεί, πολύ φιλικά το λέω και συναδελφικά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ βλέπω και μία διάθεση να πικράνετε εμένα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, καθόλου.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην το διαγράψουμε, λοιπόν, να παραμείνει αυτό, επειδή δεν έχουμε την ευκαιρία σ' αυτό το χώρο να έχουμε τον κ. Παπαντωνίου, ο οποίος χθες εξεμάνη όταν άκουσε ότι οι Ελληνες είναι φτωχότεροι. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το ερώτημα εάν η Κυβέρνηση και όχι εσείς αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάτι ελάχιστα αρνητικό σ' αυτή την υποτίμηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εντάξει παραμένει η ερώτηση με τις δύο εκδοχές. Για το θέμα κατ' αρχήν της χθεσινής συνέντευξης του κ. Παπαντωνίου. Ο Υπουργός δεν εξεμάνη στο "φτωχότεροι", εξεμάνη ή εν πάση περιπτώσει αντέδρασε στο "γίναμε φτωχότεροι κατά 14%". Αν ανατρέξετε στα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης, αν θυμάμαι καλά, η αντίδραση ήταν ότι γίναμε "φτωχότεροι κατά 14%". Εκεί, είπε, "μα, πληρώνεστε το μισθό σας σε δολάρια, σε μάρκα - ή κάτι τέτοιο". Προφανώς, επειδή υπάρχουν επιπτώσεις από μία τέτοια κίνηση, οι οποίες στο μικροοικονομικό επίπεδο, στο επίπεδο δηλαδή επιχειρήσεων κατά κλάδους και κλάδους κ.λ.π. είναι θετικές για διάφορους κλάδους και υπάρχουν και κάποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους. Αυτό είναι δεδομένο, είναι αυτονόητο. Κανείς, ακόμα και αν θέλει, δεν μπορεί να το αποκρύψει. Τι λέμε, όμως. Λέμε ότι για τη συνολική κίνηση της οικονομίας μας, για την παραπέρα πορεία και άρα, για να έχουμε συνολικά θετικά αποτελέσματα για όλους, η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη, επιβεβλημένη και σωστά σχεδιάστηκε έτσι από την Κυβέρνηση. Προφανώς, σε άμεσο χρόνο θα υπάρχει μία αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό επιβαρύνει συγκεκριμένους. Επιβαρύνει τους καταναλωτές. Ο στόχος μας, επαναλαμβάνω, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, είναι ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου να κινηθεί στο προβλεπόμενο επίπεδο του 2,5%. Αρα, θα πρέπει να δούμε και να μετρήσουμε αυτή την απώλεια, ποιο θα είναι το επίπεδο του πληθωρισμού στη διάρκεια και στο τέλος του χρόνου. Και θα επαναλάβω, αυτή τη στιγμή κάτι που έχει κατά την άποψή μου και την άποψη της Κυβέρνησης, ιδιαίτερη σημασία. Αυτή την ώρα, αυτό που προέχει είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των αλλαγών. Η εξέτασή τους στις σωστές τους διαστάσεις, χωρίς νευρικότητα και σπασμωδικές αντιδράσεις. Διότι, όπως είπε χθες και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αν σήμερα καθένας προσπαθήσει να αποκαταστήσει αμέσως αυτό που φοβάται ότι θα χάσει, τότε πράγματι, θα υπάρξει μία κινητικότητα στις αγορές, στη στάση μας, στις κινητοποιήσεις μας, στις απαιτήσεις μας, η οποία θα μειώσει τα θετικά και θα αυξήσει τα όποια αρνητικά. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν. Θέλει ψύχραιμη αντιμετώπιση και αντιδράσεις με βάση την πραγματικότητα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Παπαντωνίου υπήρξε μία αρκετά εκτεταμένη αναφορά στο ρυθμό, στο μέγεθος και στην ποιότητα, θα μπορούσε να πει κανείς, της επιτάχυνσης που έρχεται, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε δίκιο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι το εξής: Αν σ' αυτή την πορεία προς την ΟΝΕ και για το επόμενο 18μηνο, ώστε να στηριχθεί η κίνηση που έκανε η Κυβέρνηση προχθές, έχουμε αυτή την επέκταση, το ερώτημα που αντικειμενικά τίθεται και επαναλαμβάνω, μην το εκλάβετε ως ειρωνεία, σ' αυτή την πορεία προς την ΟΝΕ και όταν φθάσουμε, αν φθάσουμε ποτέ, θα έχει μείνει τίποτα ελληνικό σ' αυτή τη χώρα; Θα έχει μείνει κάτι, που εν πάση περιπτώσει, θα ανήκει στο Δημόσιο αυτής της χώρας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το "αν θα έχει μείνει κάτι ελληνικό σ' αυτή τη χώρα", προφανώς διαφέρει από το "αν θα έχει μείνει κάτι στο Δημόσιο, σ' αυτή τη χώρα". Υπάρχει μια εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, τον κρατικό έλεγχο, την κρατική ιδιοκτησία και όλα αυτά. Αυτά έχουν εξηγηθεί και το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι δεδομένο. Υπάρχει μια επιτάχυνση πράγματι, σ' αυτά που έχουμε εξαγγείλει και σε κάποια ποσοστά ...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών. Η Κυβέρνηση σκέπτεται στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που δίνει ένα πλαφόν 49%, αν δεν κάνω λάθος, για τη μετοχοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, σ' αυτά που έχει πει για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για τις επιχειρήσεις αυτές μένει το 49%. Υπάρχουν κάποιες άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες περιμένουμε τις εισηγήσεις των συμβούλων μετοχοποίησης, για να αποφασιστούν τα ποσοστά τα οποία μπορούν να μετοχοποιηθούν, αλλά δεν μιλούμε για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Γενικέ, δηλαδή από δω και πέρα, ποιον όρο μπορούμε να χρησιμοποιούμε; Μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση, για να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τους δύο, αν ισχύει το ένα ή το άλλο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα γίνει επιλογή κάποιων ΔΕΚΟ, δηλαδή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ανατρέξτε στην προηγούμενη απάντησή μου και στις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Παπαντωνίου ήταν ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ... Δεν ξέρω για τη διώρυγα της Κορίνθου, ας πούμε, τι θα εισηγηθεί ο Σύμβουλος μετοχοποίησης. Αν εσείς εισηγηθείτε να μείνει ντε και καλά το 51%, εγώ θα το μεταφέρω. Σας φέρνω ένα παράδειγμα. Σας είπα, το πλαίσιο το έδωσα. Αν με πάτε επιχείρηση-επιχείρηση, προφανώς δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πάω σε όλες τις κατηγορίες και λέω, στην κοινή ωφέλεια έχουμε 49%, στις λοιπές που ανακοινώθηκαν περιμένουμε όπου έχουν οριστεί ή όπου ορίζονται σύμβουλοι μετοχοποίησης, τις εισηγήσεις για να εκτιμηθούν οι εισηγήσεις αυτές και να ληφθούν αποφάσεις. Νομίζω ότι ορθώς μεταφέρω την πολιτική στο σημείο αυτό, με την οποία δεν ασχολούμαι και κάθε μέρα, θα πρέπει να ομολογήσω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα παραμείνετε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: ...μεταξύ ιδιωτών και εργαζομένων με μία έκκληση να παραμείνουν στο πλαφόν του 2,5% ή σε περίπτωση που ξεφύγει αυτό, εξετάζετε το ενδεχόμενο μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα παγώνει μισθούς και ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα επαναλάβω ό,τι έχει ανακοινωθεί έως τώρα: Η σύσταση της Κυβέρνησης είναι το 2,5% να είναι οδηγός αυτών των διαπραγματεύσεων. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στις διαπραγματεύσεις αυτές και, όπως ρητά δήλωσε, χθες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δεν υπάρχει περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Στο κρίσιμο πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου που πάρθηκε η απόφαση για την ένταξη. Είπατε, λοιπόν, ότι εκεί το κρίσιμο ήταν με κάποιους δείκτες και ιδιαίτερα ο πληθωρισμός. Μπορείτε να γίνεται πιο σαφής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό έδινε τη δυνατότητα. Αυτό ήταν απαραίτητο, ήταν προϋπόθεση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Ηταν το χαμηλότερο σημείο που είχε φθάσει ο πληθωρισμός τότε ή όποιος άλλος δείκτης, γιατί είπατε κυρίως...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν γύρω στο 4,3%...

ΔΗΜΑΚΑΣ: 4,3% ήταν και τον Οκτώβριο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι παράγοντες είναι πολλοί, κ. Δημάκα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Να μας τους απαριθμήσετε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ισως, όχι όλους, αλλά μπορώ να σας φέρω κάποια παραδείγματα για να δείτε ότι το πράγμα είναι πιο σύνθετο και να φέρω ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, ας πούμε, υπόθεση: αν είκοσι μέρες πριν ήμασταν με κρίση και ανάφλεξη στον Κόλπο, ήμασταν με άλλες τιμές του πετρελαίου, θα είχε αυτό επίπτωση στην απόφασή μας ή όχι; Η απάντηση μπορεί να είναι ναι ή όχι, αλλά το θέτω ως παράμετρο που πρέπει να εκτιμηθεί. Αν δηλαδή, περιμένω μια πτώση των τιμών των καυσίμων κάνω ένα λογαριασμό, αν περιμένω μια εκτίναξη των τιμών των καυσίμων θα κάνω άλλο λογαριασμό. Εφερα αυτό το παράδειγμα, αλλά πιστεύω ότι και οι συνάδελφοι του οικονομικού ρεπορτάζ και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μπορεί να σας δώσει αναλυτικά το πλαίσιο. Ο δείκτης δηλαδή του πληθωρισμού μπορεί να βρέθηκε σε κάποια φάση και ένα δέκατο ή ενάμιση δέκατο παρακάτω, αλλά μπορεί να μην ήταν ο δείκτης του ελλείμματος. Μπορεί να μην ήταν ...

ΔΗΜΑΚΑΣ: Γι' αυτό σας ζήτησα την απαρίθμηση αυτών ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Την απαρίθμηση σας παρακαλώ να τη ζητήσετε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εγώ εισάγω τη διάσταση των πολλών παραμέτρων.

ΠΑΡΙΣ: Θα μπορούσατε να μας κάνετε την εκτίμηση της Κυβέρνησης, όσον αφορά το δείκτη του πληθωρισμού για τον επόμενο μήνα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό, τη στιγμή που γνωρίζετε ότι γενικώς θεωρητικά, αν δεν κάνω λάθος, μιλούν για μία επίπτωση της τάξης του 1/3 του υπάρχοντος πληθωρισμού στο δείκτη. Δεν μπορώ, όμως, μιλώντας με εκτίμηση μηνός, να σας δώσω αυτή τη στιγμή, τιμές. Είναι δεδομένο, ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση στον πληθωρισμό. Κατά το μέτρο που μπορεί να επέμβει η Κυβέρνηση, μέσα από τις διαδικασίες ελέγχων κλπ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε αυτό να κρατηθεί και κυρίως να μην υπάρξει κερδοσκοπία. Διότι θα πρέπει και οι καταναλωτές να έχουν υπόψη τους και να προσέχουν ότι δεν είναι αναγκαστική η αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων κατά ένα ποσοστό. Αυτό διαβαθμίζεται. Είναι και κάποια που δεν υπάρχει λόγος να πάρουν καμία αύξηση. Αλλά, επαναλαμβάνω, ο στόχος της Κυβέρνησης είναι στο τέλος του χρόνου να είμαστε με το δείκτη που είχαμε προαποφασίσει, με βάση το 2,5%.

ΠΑΡΙΣ: Εχει το βάθος το Ελληνικό Χρηματιστήριο για τις μετοχοποίησεις ή ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται μέσω αυτού να προωθήσει το 49% των επιχειρήσεων αυτών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ζητάτε μία εκτίμηση που μπορούν να την κάνουν οι ειδικοί του Χρηματιστηρίου. Νομίζω ότι και οι σημερινές αντιδράσεις του Χρηματιστηρίου δείχνουν τις διαθέσεις του κόσμου, ο οποίος μετέχει σ' αυτή τη διαδικασία. Και δεν είναι πια μόνον οι μεγάλοι επενδυτές. Είναι και πάρα πολλές χιλιάδες πολίτες. Προφανώς για να αποφασίσεις ως Κυβέρνηση να προχωρήσεις σ' αυτή τη διαδικασία, εκτιμάς ότι αυτή η διαδικασία θα έρθει σε πέρας.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι από το 1985 έχουμε γνωρίσει πολλά προγράμματα σταθεροποίησης, εξυγίανσης. Στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση ποιας διάρκειας προσδοκά να είναι η ανοχή των εργαζομένων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση πάνω σ' αυτό. Η Κυβέρνηση μπορεί, όμως, να επισημάνει αυτό που είπα και πριν: την ανάγκη ψύχραιμων αντιδράσεων, την ανάγκη εκτίμησης των πραγματικών συνθηκών και αντίστοιχης συμπεριφοράς όλων μας. Και πρέπει κανείς να βλέπει το σήμερα, αλλά να βλέπει και το αύριο. Δηλαδή, έχουμε μια πορεία στην εξέλιξη των εισοδημάτων στη χώρα μας. Μπορεί εύκολα να μιλούμε για "γενικευμένη λιτότητα", για, δεν ξέρω πόσα, χρόνια. Αλλά και οι δείκτες και η πραγματική κατάσταση λέει σε κάποιες περιόδους άλλα πράγματα. Δηλαδή, έχω πράγματι μετρημένο και με τους δείκτες μείον 13% στο εισόδημα των εργαζομένων την περίοδο '90-'93, αλλά έχω τουλάχιστον συν 12-12,5% την περίοδο '94-'97'. Αυτό είναι δεδομένο. Επιμέρους στρώματα μπορεί να υπέστησαν επιπτώσεις στην προηγούμενη τριετία, διαφορετικές από το δείκτη συν 12-13% που αναφέρω, αλλά αυτή είναι η εξέλιξη των εισοδημάτων. Και γι' αυτό, όταν ακούω ανακοίνωση που λέει ότι: "η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η χειρότερη Κυβέρνηση της τελευταίας 25ετίας" -υπενθυμίζω ότι στην τελευταία 25ετία είχαμε δύο Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, μία Γ. Ράλλη, μία Κ. Μητσοτάκη και δεν θυμάμαι και ποια άλλη εκτός ΠΑΣΟΚ- όταν λένε ότι "η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι η χειρότερη Κυβέρνηση της τελευταίας 25ετίας", δεν ξέρω τι αναπολεί κανείς και τι αναμνήσεις έχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εφόσον εδώ και δύο μήνες ξέρατε ότι πρόκειται να κάνετε την υποτίμηση, πήγε η Κυβέρνηση και έκανε αυτό το δάνειο με δυσμενείς όρους και επιβαρύνθηκε με άλλα 65, 70 δισ. επιπλέον.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η χώρα, όπως γνωρίζετε -όχι για να πληρώσει τα δάνεια του τελευταίου χρόνου, αλλά μέσα σ' ένα κύκλο αποπληρωμής δανείων που έρχονται από πάρα πολλά χρόνια- έχει ένα πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού, που θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως. Πρώτον, το εάν το τελευταίο δάνειο είχε ληφθεί πριν ή μετά την προσαρμογή της ισοτιμίας, δεν έχει την παραμικρή σημασία, διότι η εξόφλησή του θα αρχίσει με τις συγκεκριμένες ισοτιμίες. Δεύτερον, επίσης σημαντικό, η απόφαση για την ένταξή μας στο μηχανισμό των νομισματικών ισοτιμιών, δεν είναι δική μας απόφαση μόνο. Δηλαδή, από την ώρα που εμείς αποφασίζαμε να κινηθούμε με αυτό τον τρόπο θεωρώντας ότι έχουμε τα δεδομένα και ότι καλύπταμε τις προϋποθέσεις θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία των 14 εταίρων. Ο χρόνος που θα είχαμε αυτή τη συμφωνία, η περίοδος διαβούλευσης ή το εάν θα έπρεπε να πας κάποιο διάστημα μετά, δεν εξαρτιόταν από εμάς. Αρα, δεν μπορούσες να ανατρέψεις το πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού της χώρας, που καλύπτει ένα μέρος μόνο του συνολικού προγράμματος δανεισμού για την αποπληρωμή προηγούμενων και τρεχουσών αναγκών της χώρας. Δεν μπορούσε να ανατραπεί το πρόγραμμα αυτό. Δεν θέλω να πω και το ότι αν το έκανες θα έδινες ένα δείγμα ότι κάτι πας να κάνεις με την ισοτιμία. Δεν είναι αυτό. Είναι το ότι η απόφαση δεν εξαρτιόταν από εσένα. Δεν ήταν δική σου αποκλειστικά απόφαση, ούτως ώστε να αποφασίσεις να ανατρέψεις μια διαδικασία η οποία, αν δεν καταλήγαμε εκεί που καταλήξαμε την περασμένη Παρασκευή, θα επανερχόσουν μετά με καθυστέρηση, έχοντας ανατρέψει το πρόγραμμά σου, στον εξωτερικό δανεισμό της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε και εσείς κι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες στο γεγονός ότι με την είσοδο της δραχμής στο μηχανισμό, θα έχουμε μία ομπρέλα προστασίας της δραχμής...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το είπα εγώ σήμερα έτσι, αλλά ναι, το λέω και εγώ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου είναι γιατί στην περίπτωση της δραχμής ισχύει αυτό, αν και έχει καταγραφεί η περίπτωση άλλων νομισμάτων άλλων χωρών με άλλη παραγωγική βάση, όπως η Αγγλία ή η Ιταλία, υπέστησαν τέτοια προβλήματα στα νομίσματά τους, η στερλίνα και η λιρέτα που αναγκάστηκαν να βγουν απ' τον μηχανισμό και κανείς δεν τους προστάτευσε. Γιατί στην περίπτωση της δραχμής να ισχύει η περίπτωση της προστασίας από τους φίλους και εταίρους.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Διότι είναι δεδομένοι οι όροι. Είναι καλύτερα πάντα από το να κινείσαι μόνος σου, να κινείσαι μαζί με ένα σύστημα νομισμάτων που έχουν συγκεκριμένες διακυμάνσεις και πέρα από τις ορισμένες, συγκεκριμένες διακυμάνσεις μπορεί να έχεις την πολιτική διαδικασία-απόφαση για πολύ μικρότερη ζώνη -αναφέρθηκε σ' αυτό ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας- και κινείσαι μαζί με όλο αυτό το σύστημα. Η δραχμή, δηλαδή, παύει να κινείται μόνη της μόνο με βάση τις δικές μας δυνατότητες στήριξης. Βεβαίως, το ερώτημα είναι υποθετικό, διότι παραμένω και τώρα στη διατύπωση ότι και η προσαρμογή είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να γίνουν άλλες επεμβάσεις και τα αποτελέσματα της πορείας της εθνικής οικονομίας θα είναι τέτοια, που δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα υποθετικά ερωτήματα που θέσατε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε από την ασκηθείσα κριτική...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ενοχλήθηκα. Είπα κάτι συγκεκριμένο και απάντησα σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν είπα "επειδή γενικώς ασκείται κριτική". Η κριτική όταν είναι εποικοδομητική ...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθανθήκατε μια ενόχληση από την κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές για την "χειρότερη Κυβέρνηση", αυτή η οποία κυβερνά τον τόπο αυτό το διάστημα. Και είπατε, μάλιστα, ποιες αναμνήσεις έχουν αυτοί που ασκούν αυτή την κριτική. Θα ήθελα με βάση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν προσφέρεται ο χρόνος να κάνετε δηλώσεις...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα με βάση το μνημονικό...

ΚΙΑΟΣ: Τα 25 είναι πριν από το '74 ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: 25 χρόνια είπαν, αλλά το αγνόησα κ. Μπογιόπουλε. 25 είπαν, αλλά τοποθετούμαι με βάση τα 24.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα με βάση το μνημονικό της Κυβέρνησης να μας πείτε ποια άλλη Κυβέρνηση έχει πει "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" και ποια άλλη Κυβέρνηση επί των ημερών της έχει καταφέρει το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού, να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας με αυξητικές τάσεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει ειπωθεί ότι η "μεγαλύτερη γενναιότητα είναι η υπομονή" -και υπ' αυτή την έννοια δηλώνω γενναίος- αλλά, παρακαλώ. Με την έννοια ότι για να απαντήσω στο πρώτο ερώτημά σας, πρέπει να ανοίξω μια συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, την οποία μπορούμε μια άλλη μέρα να κάνουμε. Δεύτερον, και παίρνοντας την ευκαιρία που μου δίνετε, θα πω ένα τελευταίο για να κλείσουμε εδώ. Εμείς, και ενσωματώνω σ' αυτό και μια απάντηση σε κριτική από τη Ν.Δ., η οποία δεν λέει τίποτα επί της πολιτικής. Εχετε ακούσει θέση της Ν.Δ. επί της ουσίας, σ' όλο αυτό το θέμα; Από την αντιπολίτευση γενικά μπορεί να μας έρχονται διάφορα επίθετα, περισσότερο ή λιγότερο υβριστικά ή επικριτικά ή καταγγελτικά από αυτό που ανέφερα πριν έως ότι άλλο. Για μεν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ασχολήθηκα ιδιαιτέρως, όχι γιατί τα υποβαθμίζω. Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη Ν.Δ. διότι θεωρητικά είναι ένα κόμμα το οποίο κάποτε, εν πάση περιπτώσει, έχει προοπτική να κυβερνήσει. Κάποτε. Και το κόμμα, το οποίο είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να πει τι πολιτική έχει και τι θα κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση σ' αυτό εδώ το θέμα, το ιδιαίτερα σημαντικό, μας λέει ότι έπρεπε να έχουν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές για να μη χρειαστεί η κίνηση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές με τη λογική του σοκ την οποία πρότεινε την προηγούμενη φορά, η οποία εν πάση περιπτώσει ως δείγμα της, ήταν η περίοδος '90 -'93. Και γι' αυτό είπα, παίρνω την αφορμή και να κλείσω με αυτό, για να σας θυμίσω τι γινόταν, απαντώντας εδώ και στο δικό σας ερώτημα, κ. Μπογιόπουλε: Το έλλειμμα το 1993 ήταν 14 και ο πληθωρισμός 14,4 και είμαστε σήμερα με έλλειμμα 4 και πληθωρισμό 4,3. Ο ρυθμός ανάπτυξης, η αύξηση του ΑΕΠ, το 1993 ήταν μείον 1,6 και το 1997 ήταν 3,5 και οι επενδύσεις σε σταθερές τιμές ήταν το '93 μείον 3,5 και είναι σήμερα 11. Αυτή είναι η απόσταση που διανύθηκε, αυτή είναι η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα και έτσι θα προχωρήσουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 17 March 1998 - 16:43:20 UTC