Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω αποτελεί ελληνική θέση ότι η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου είναι εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, όπως καταγγέλλει η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι θα πρέπει οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται σ' αυτό το θέμα, με εποικοδομητικό διάλογο να αντιμετωπίσουν την κρίση. Οι πλευρές αυτές είναι η Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Αρα, λοιπόν, οι δυνάμεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο, είναι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν τίθεται μ' αυτή την έννοια το ερώτημα. Το ερώτημα είναι αν το πρόβλημα έτσι όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα, αποτελεί πρόβλημα για την επίλυση του οποίου αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απαιτείται διεθνής παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο διεθνής παράγων, όταν έχουμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδηλώνει σχετικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνονται θέσεις, γίνονται συσκέψεις, εκδίδονται ανακοινώσεις, υπογράφονται διακηρύξεις. Αυτό είναι κάτι άλλο. Αυτό το οποίο προέχει είναι, στο πλαίσιο της κυρίαρχης Γιουγκοσλαβίας, να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με την καλόπιστη και αποτελεσματική συμμετοχή όλων των πλευρών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη: Η διακήρυξη της Σόφιας τελικά υπεγράφη, δίδεται στη δημοσιότητα και από ποιους υπεγράφη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι. Την υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας, ο πρέσβης μας στη γειτονική χώρα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συμμετέχει η FYROM ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η γειτονική δημοκρατία, η FYROM, εξέφρασε την επιθυμία να συνυπογράψει αυτή τη διακήρυξη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γνωρίζετε ακριβώς τους λόγους ...

ΡΕΠΠΑΣ: Η διακήρυξη αυτή -κάνω μία διευκρίνιση, επειδή πάντα υπάρχει το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους- ή εκδίδεται άνευ υπογραφών ή εκδίδεται με τα ονόματα των Υπουργών Εξωτερικών ή αυτών οι οποίοι την συνυπογράφουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η διακήρυξη τι έγινε; Τα ονόματα είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκ μέρους της Ελλάδας ο κ. Πάγκαλος.

ΚΙΑΟΣ: Σκέπτεται η Ελλάδα στο ίδιο πλαίσιο της διακήρυξης της Σόφιας για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου να ζητήσει μια ανάλογη συμπεριφορά και ευαισθησία να δείξουν και να ανησυχήσουν οι χώρες, οι ίδιες, οι πέντε, και για το πρόβλημα των Κούρδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι την πρωτοβουλία αυτή την ανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Εμείς προσήλθαμε και διατυπώσαμε τις θέσεις μας, προκειμένου να εκδοθεί ένα κείμενο το οποίο απηχεί τις θέσεις μας. Δεν έχουμε υπόψη μας να έχει αναληφθεί κάποια άλλη περιφερειακή πρωτοβουλία, προκειμένου οι χώρες που θα λάβουν μέρος σ' αυτή την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με το θέμα για το οποίο ρωτήσατε. Γνωρίζω, όμως, ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατ' επανάληψη, καθώς συζητούνται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει τεθεί το θέμα της παραβίασης των πολιτικών ελευθεριών και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, πράγμα το οποίο αμέσως συνδέεται με την κατάσταση των Κούρδων στη γειτονική χώρα. Εχει τεθεί, δηλαδή, αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Το θέμα της Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως με τις προτάσεις της Τουρκίας ή τις ελληνικές, πώς το αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση, αυτή τη δύναμη δηλαδή, με αρμοδιότητες ποιές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, εδώ και 15-20 ημέρες, εγγράφως και δια της διπλωματικής οδού, είχε κάνει γνωστή τη θέση της στις άλλες φίλες χώρες. Αναμένεται η απάντηση τους. Στο πλαίσιο διμερών επαφών που θα έχει ο Υπουργός Αμυνας, θα αναπτύξει και προφορικά τη θέση μας αυτή. Πιστεύουμε πως, εφόσον όλοι συμφωνούν, βεβαίως, μπορεί να δημιουργηθεί μια πολυεθνική Δύναμη Ταχείας Επεμβάσεως, της οποίας η έδρα μπορεί να είναι στην Ελλάδα ή όπου αλλού συμφωνηθεί, για να έχει τη δική της παρουσία και συμβολή στην αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων φαινομένων, τέτοιων κρίσεων οι οποίες μπορεί να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο -επαναλαμβάνω- αποτελεί ιδέα, την οποία έχουμε ήδη προτείνει. Προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να επαναφέρω το ερώτημα, επειδή είχατε και ιδία αντίληψη, για τα γεγονότα. Το αμερικανικό διάβημα προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έγινε για ποιους ακριβώς λόγους; Ποια ήταν ...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε έχω ιδία αντίληψη, τι εννοείτε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή συζητήσατε το θέμα και με τον κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Δεν συζήτησα τέτοιο θέμα. Καθόλου. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αυτά τα δημοσιεύματα. Με τον κ. Μπερνς συζήτησα θέματα που αφορούν μόνο την καταλήστευση των πνευματικών δικαιωμάτων από πειρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, για έργα που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει μια μεγάλη πίεση η κυβέρνησή του, την οποία μας έκανε γνωστή. Αλλωστε, την ίδια ημέρα, την Παρασκευή, ενόψει της συνάντησης, αναφέρθηκα στο περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επί του αμερικανικού διαβήματος η αιτία δυσφορίας των ΗΠΑ, ποία ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει διάβημα με την πλήρη έννοια του όρου. Υπήρξε αυτή η ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας, όπου οι δύο πλευρές ανέπτυξαν τις θέσεις τους, στην προσπάθεια να ανταλλάξουν, μέσα από αυτό τον προβληματισμό, την πείρα και τις γνώσεις τους για τα θέματα της περιοχής, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και πού αποκλίνουν αυτές οι απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ και στο πλαίσιο της "Ομάδας Επαφής" διατύπωσαν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Εχουν αποτυπωθεί σε κείμενο, το οποίο έρχεται ως απόρροια αυτής της σύσκεψης. Αρα μπορείτε μόνοι σας να βγάλετε τα συμπεράσματα σε σχέση με αυτά, τα οποία υιοθέτησε η Ελλάδα, συνυπογράφοντας τη Διακήρυξη της Σόφιας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πνευματική άσκηση μας κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι ήδη απαντημένα. Γι' αυτό ακριβώς δεν πρέπει να επανερχόμαστε. Εχετε, ήδη, τις απαντήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από πού; Από την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε τα κείμενα και γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις, στις οποίες οι δύο Κυβερνήσεις έχουν κατασταλάξει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τα κείμενα των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι, δεν τα έχουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, αφού θέλετε να επιμείνουμε σ' αυτό το θέμα, ότι θέμα κυρώσεων δεν τέθηκε κατά τη συζήτηση στη Σόφια. Θέμα κυρώσεων τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων των εκπροσώπων των χωρών της "Ομάδας Επαφής".

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε ποιες φίλες χώρες είχε γράψει η Ελλάδα, πριν από 15 ημέρες, για τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης; Και ένα άλλο ερώτημα, ποια θα είναι η αμέσως επόμενη ευκαιρία που θα συζητήσει το θέμα αυτό με τις φίλες χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθύνθηκε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας στις χώρες εκείνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την Περιφερειακή Συνεργασία για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στη Βαλκανική.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ποιές είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι χώρες της Βαλκανικής, είναι ακόμη η Σλοβενία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία. Δεν νομίζω ότι μου διαφεύγει κάποια χώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η Βουλγαρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Βουλγαρία, η FYROM, η Ρουμανία, η Αλβανία, οι χώρες της περιοχής. Σας είπα και πριν, ποιες χώρες συμμετέχουν στην Ομάδα Επαφής για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό το θέμα είναι ανοικτό. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο διμερών επαφών την επόμενη περίοδο, να αναπτύξει αυτή την ιδέα. Θα δεχθεί τους ομολόγους του άλλων χωρών, προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα, για το πώς δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ο Τομ Μίλερ θα δει και κάποιον από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από τον κ. Κληρίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν θα συναντήσει τον κ. Κληρίδη. Δεν είναι αυτό θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο γνωρίζω και μπορώ να πω είναι, ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα επανέλθει στην Ελλάδα μετά την επίσκεψή του στην Αγκυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πώς κινείται και ποιες χώρες επισκέπτεται ο κ. Μίλερ, δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζω. Γνωρίζω ποιες είναι οι επαφές που έχει με την Ελληνική Κυβέρνηση. Καθ' ό,τι μας αφορά, σας λέω ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 10 March 1998 - 15:04:28 UTC