Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, αρχικά, για τα βασικά σημεία του προγράμματος του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Σήμερα το πρωί δέχτηκε τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Παπαθανασίου και αυτή την ώρα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

* Αύριο το πρωί, στις 11 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη σύσκεψη της Επιτροπής Μεγάλων Εργων. Το μεσημέρι θα έχει την προγραμματισμένη, μετά γεύματος, συνάντησή του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

* Την Τετάρτη, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λάλου, για συνταξιοδοτικά θέματα, και της βουλευτού του Συνασπισμού κας Λουλέ για τη μονάδα κατασκευής φίλτρων τεχνητού νεφρού στη Λάρισα.

* Την Πέμπτη, θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, που έχει ζητήσει η Γραμματέας του ΚΚΕ κα Παπαρήγα, για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και ιδιαιτέρως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ.

* Την Παρασκευή, θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Τι σχέση είχαν οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, με διαδικασίες της Νεολαίας του Κινήματος; Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε ένα θετικό λόγο. Οι θέσεις αυτές απηχούν τους προσανατολισμούς του. Είναι, θα έλεγα, μία προσέγγιση υπέρβασης για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι λόγος αντιπαραθετικός, δεν είναι λόγος ρήξης, είναι λόγος θετικός για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων της χώρας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπήρξε κάποια αφορμή; Γιατί οι δηλώσεις αυτές δεν είναι παρά μία επανάληψη παλαιών θέσεων του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το αυτονόητο. Αλλά το αυτονόητο δεν είναι τόσο αυτονόητο όσο αυτονόητο το νομίζουμε. Αρα, λοιπόν, αναλόγως των εξελίξεων, πάντοτε είναι χρήσιμο να υπάρχει από τον Πρωθυπουργό αυτός ο αναπροσανατολισμός στα μεγάλα θέματα της χώρας, που αποτελούν και προκλήσεις για την Κυβέρνησή μας, αφού η εντολή που έχει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας και να μην ασχολείται με δεύτερης σημασίας θέματα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτονόητο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι όλοι λίγο - πολύ γνωρίζουμε τι είναι αυτό το οποίο αποτελεί το μείζον, σε σχέση με αυτό που είναι το έλασσον. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να ασχολούνται με τα μείζονα. Και στο πλαίσιο αυτό, με αυτόν τον τρόπο τον πολύ συγκεκριμένο, κάνουν σαφή τη θέση τους και στον ελληνικό λαό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα το πρωί, επρόκειτο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Διατυπώθηκε κάποια φόρμουλα ή ελήφθη κάποια απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Υπάρχει η πολιτική θέση που είναι γνωστή και σε σας, θέση η οποία συμπεριλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους στην ομάδα αυτή που θα διαπραγματευθεί για λογαριασμό της Κύπρου την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά, βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα οδηγεί αφ' ενός σε αναγνώριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα σαν να είναι μια άλλη κρατική οντότητα και αφ' ετέρου δεν μπορεί να οδηγεί σε υπονόμευση των διαδικασιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος κ. Κληρίδης εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ζητήσει να συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι -και εμείς συμφωνούμε απολύτως. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί ο καλύτερος τρόπος για την ένταξή τους στην ομάδα των διαπραγματεύσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή, βέβαια, είναι η ελληνική άποψη, η οποία είναι γνωστή. Σας ρώτησα αν σήμερα θα ελαμβάνετο μία απόφαση από τους "15".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Διατυπώνονται διάφορες θέσεις τις οποίες βλέπουμε και εμείς σε δηλώσεις που κάνουν ξένοι αξιωματούχοι. Η θέση μας παραμένει αυτή στην οποία αναφέρθηκα. Δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή οποιαδήποτε άλλη θέση, η οποία θα οδηγεί είτε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους ως κυρίαρχου κράτους, είτε σε εκ των προτέρων υπονόμευση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., από το λόγο της συμμετοχής των εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Υπάρχει πρόταση έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο του κ. Χόλμπρουκ για την υπογραφή ενός Συμφώνου μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Σχετικές πληροφορίες γράφτηκαν στο χθεσινό "ΒΗΜΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποια "φόρμουλα" με συγκεκριμένο περιεχόμενο επί του οποίου μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Τέτοιες ιδέες έρχονται και παρέρχονται κατά καιρούς, αφού δεν έχει διατυπωθεί οποιαδήποτε επίσημη πρόταση. Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης κάποιο περιεχόμενο σημείων επί του οποίου καλούμαστε να πάρουμε θέση. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική μας. Εμείς πιστεύουμε πως η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που μπορεί βεβαίως να οδηγήσει και στην υπογραφή Συμφώνων μη επιθέσεως ή φιλίας και συνεργασίας, είναι εφικτή, εφόσον και η Τουρκία δεχτεί πως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ή η αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την προώθηση αυτής της πολιτικής, της φιλίας και της συνεργασίας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και της Ιρακινής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί είχαμε παρέμβει, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την αναζήτηση μιας συναινετικής λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Πιστεύουμε πως θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τη συγκατάνευση και των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποφευχθεί τελικά η πολεμική αναμέτρηση στον Κόλπο. Αυτή η θετική εξέλιξη μας χαροποιεί.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το χθεσινό "ΒΗΜΑ" αναφέρεται σε όχι επισημοποίηση της πρότασης Χόλμπρουκ, αλλά σε υψηλού επιπέδου βολιδοσκοπήσεις. Αυτό το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για βολιδοσκοπήσεις. Θα έλεγα ότι ιδέες έχουν διατυπωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τέτοιου είδους θέματα. Εχουν διατυπωθεί από την περίοδο ακόμη που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε γίνει Κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια, δεν έχουμε κάτι καινούργιο για να πάρουμε θέση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση πότε θα δώσει την απάντηση στις προτάσεις Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα λίγου χρόνου να δοθεί η απάντηση, ίσως και ελάχιστου χρόνου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γιατί αργεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι έχει αργήσει. Γνωρίζετε ότι η απάντησή μας πρέπει να διατυπωθεί με όλη τη δέουσα προσοχή και αυτό γίνεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, σε συνέντευξη που έχετε δώσει στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", λέτε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι συμμέτοχος, συμμετέχει δηλαδή στην πολιτική της Κυβέρνησης και στην ιδεολογία την οποία εκφράζει. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, αν με αυτό το δεδομένο ο κ. Τσοχατζόπουλος και η στάση που κράτησε στο πρόσφατο Συνέδριο της Νεολαίας συμβαδίζουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να κάνω μία διάκριση, για μία ακόμη φορά: Δεν είναι λογικό, να συζητούμε εδώ συνεντεύξεις τις οποίες δίνει ένας Υπουργός. Π.χ. τη συνέντευξη που δίνω εγώ ως Υπουργός. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως έτσι, έχω ένα προνομιακό τρόπο να διαχειρίζομαι τα όσα έχω πει στις συνεντεύξεις μου. Γιατί άλλοι Υπουργοί που δίνουν συνεντεύξεις -επειδή ακριβώς δεν έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τους πολιτικούς συντάκτες- δεν μπορούν να συζητήσουν το περιεχόμενο των συνεντεύξεών τους ...

ΚΙΑΟΣ: Τότε, ας έρθουν εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρά ταύτα, επειδή θέλω να κλείσουμε το θέμα, χωρίς να είμαι τόσο πολύ αρνητικός στο να συζητήσουμε αυτό που θέσατε, λέω τούτο: Εγώ είπα ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είτε ως Υπουργός, είτε ως υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, συμμετέχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων και βεβαίως στην παραγωγή της πολιτικής και της ιδεολογίας του Κινήματος. Αυτό είναι αυτονόητο. Και σας υπενθυμίζω ότι επανέλαβα αυτό που είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, μόλις χθες, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν πολιτικές ιδεολογικές διαφορές. Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος το είπε και συμφωνούμε απολύτως. Αυτή είναι η αλήθεια. Από κει και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν απόψεις για τις προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν σε διάφορα θέματα ή για τους χειρισμούς οι οποίοι θεωρούνται κάθε φορά, οι πλέον ενδεδειγμένοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ ρώτησα άλλο πράγμα: Αν ο κ. Τσοχατζόπουλος με δεδομένο το ότι εσείς τον θεωρείτε συμμέτοχο -κάτι το οποίο δεν υπάρχει λόγος να μας το πείτε, το κατανοούμε- συμβαδίζει το ότι είναι συμμέτοχος και συμβάλλει στην κυβερνητική πολιτική και την ιδεολογία, με τη στάση που κράτησε στο Συνέδριο της Νεολαίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαφεύγει, ότι για το πολύ συγκεκριμένο θέμα έχω απαντήσει σε ερώτηση πολύ σαφή. Αν μπορείτε, να χρησιμοποιήσετε την απάντηση που έδωσα. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, γι' αυτό ακριβώς που θέτετε εσείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Το κατανοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν;

ΜΙΧΑΗΛ: Και μετά τα όσα έγιναν, επιμένετε, συμφωνείτε εσείς να λέτε ότι συμβαδίζει, ότι είναι συμμέτοχος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, γιατί μιλώ ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, το οποίο να δημιουργεί πρόβλημα στην Κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, δεν ανήκει στο παρελθόν ο κ. Τσοχατζόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανήκει στο παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Και το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται μεταξύ των άλλων και στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Σημίτης έχουν μία παράλληλη πορεία, πολλών χρόνων στη δημόσια ζωή της χώρας. Και βεβαίως, ως ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Κινήματος, έχουν την παρουσία τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με διάφορους ρόλους, από διάφορες θέσεις.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Είπατε πριν, κύριε Υπουργέ, σε ερώτηση συναδέλφου, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θεωρεί ότι μπορεί να οδηγηθεί κάποια στιγμή στην υπογραφή ενός τέτοιου "συμφώνου μη επίθεσης" ή και "φιλίας και συνεργασίας", εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και της δικαιοδοσίας της Χάγης, αν συγκράτησα καλά τα όσα είπατε. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο σημεία τίθενται ως προϋποθέσεις από την Ελλάδα για την αποδοχή ενός τέτοιου συμφώνου; Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Και το δεύτερο, η Ελλάδα θεωρεί ότι η υπογραφή ενός τέτοιου "συμφώνου μη επίθεσης" είναι καταληκτικό; Δηλαδή προηγούνται άλλες διαδικασίες εξομάλυνσης, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή απαντήσατε στα θέματα που θέσατε, θα περιοριστώ να πω μόνο, ότι η πολιτική που ασκούμε είναι γνωστή, είναι σαφής. Εμείς επιθυμούμε την προσέγγιση με την Τουρκία. Επιθυμούμε κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Αυτό, βεβαίως, το κλίμα φιλίας και συνεργασίας δεν είναι κενό περιεχομένου. Μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ή την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε θέματα που αποτελούν και σημεία διαφοράς μεταξύ των χωρών. Αυτά τα θέματα, όμως, η Τουρκία τα αντιμετωπίζει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- με έναν αρνητικό τρόπο.

Βεβαίως, η πολιτική μας αυτή δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε τρίτο, να διαπιστώσει πόσο καλοπροαίρετη, πόσο καλόπιστη είναι η διάθεση με την οποία προσεγγίζουμε τα ελληνοτουρκικά θέματα. Και σε μας δίνει την ικανοποίηση ότι η πολιτική μας πρόταση αναδεικνύεται ως πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Και αυτό γίνεται αποδεκτό από όλο και περισσότερους, καθώς περνάει ο καιρός.

Λοιπόν, είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε για μία τέτοια εξέλιξη. Σας είπα, όμως, πώς μπορεί να προκύψει μια τέτοια εξέλιξη. Θα μπορούσε να έχει γίνει χθες, μπορεί να γίνει τώρα, μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να μη γίνει ποτέ. Δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από την αποδοχή από όλες τις πλευρές των βασικών και αυτονόητων αρχών και δεδομένων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη. Αυτό επιθυμούμε.

ΓΥΠΑΡΗ: Η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα της βραχονησίδας Πλάτη, που βρίσκεται σε απόσταση μισό μίλι από την Κάλυμνο. Μάλιστα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας γράφεται ότι η εφημερίδα "ΧΟΥΡΙΕΤ" κατηγορεί την Ελλάδα ότι νοικιάζει τη βραχονησίδα, κάνοντας προσπάθεια να την ελληνοποιήσει. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα του συνοριακού καθεστώτος έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό το οποίο δεν επιτρέπεται να κάνει η Τουρκία, είναι κατά καιρούς να διατυπώνει τέτοιες μονομερείς αξιώσεις, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται με ένα προσωπείο φιλικό και προτείνει προτάσεις δήθεν ειρήνης και συνεργασίας, την ώρα που επιδίδεται σε τέτοιες προκλητικές αξιώσεις. Αυτό έχουμε να σχολιάσουμε μόνο αυτή την ώρα. Ολα αυτά είναι τόσο αποσαφηνισμένα, ώστε δεν θα πρέπει να απασχολούν πλέον κανέναν. Αν απασχολούν κάποιον -την Τουρκία εν προκειμένω- της έχει υποδειχθεί δρόμος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τις αξιώσεις. Μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, με τρόπους οι οποίοι είναι πάρα πολύ γνωστοί και σαφείς, προκειμένου να διατυπώσει τις αξιώσεις της αυτές. Δεν το κάνει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή είπατε πολλά, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, η απάντηση στον κ. Τζεμ θα είναι σήμερα, ο ελάχιστος χρόνος ή αύριο; Για να ξέρω πώς θα οργανώσω τη δουλειά μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε να σας απαντήσω εγώ, πώς το Υπουργείο Εξωτερικών θα κρίνει, από άποψη χρόνου, ότι πρέπει να απαντήσει. Μπορεί να είναι σήμερα, μπορεί να είναι αύριο, μπορεί να είναι μεθαύριο. Πιστεύω ότι είναι θέμα λίγου χρόνου. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το πω αυτή την ώρα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ο κ. Ντεμιρέλ έκανε πρόσφατα κάποιες δηλώσεις από το Παρίσι, ότι δεν θα είχε αντίρρηση η Τουρκία να τεθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα στο Δικαστήριο της Χάγης, αρκεί να τεθούν όλα. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ήδη απάντηση του Υφυπουργού κ. Κρανιδιώτη, με την πολύ εύστοχη επισήμανση ότι ένα τέτοιο σημείο, που έχει στις δηλώσεις του ο κ. Ντεμιρέλ, δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που έκανε πρόσφατα ο κ. Τζεμ. Εδώ παρατηρείται μια διάσταση των θέσεων των δύο πολιτικών της Τουρκίας.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω εγώ αυτή την ώρα, είναι τούτο και μόνο τούτο: Εφόσον η Τουρκία προσέλθει σ' ένα τραπέζι και δηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στη διεθνή έννομη τάξη, αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα. Και κάτω από αυτό το νέο πρίσμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν συμβαίνει αυτή την ώρα και γι' αυτό ακριβώς είναι πρόωρο να πούμε ο,τιδήποτε άλλο, το οποίο απορρέει από αυτή την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αρα, θεωρείτε πάντα, ότι η Τουρκία θα πρέπει εκ των προτέρων να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία. Δηλαδή δεν το βλέπετε ότι με κάποιο συνυποσχετικό θα μπορούσαν τα δύο μέρη να πάνε να λύσουν τα προβλήματά τους στο Διεθνές Δικαστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνυποσχετικό υπάρχει εκεί που είναι -και από τις δύο πλευρές- διαπιστωμένο ότι προκύπτει θέμα διαφοράς. Και αυτό το θέμα διαφοράς είναι η υφαλοκρηπίδα. Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει προεργασία, ώστε να συναφθεί το συνυποσχετικό, προκειμένου το θέμα να έρθει στο Δικαστήριο της Χάγης. Από κει και πέρα -επαναλαμβάνω- είναι μία γενική πολιτική παραδοχή, στην οποία πρέπει να προβεί η Τουρκία, όπως έχει κάνει η Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Δεν το κάνει η Τουρκία.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Ντεμιρέλ, όμως, επανέφερε το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κατ' επανάληψη απαντήσει σ' αυτά τα σχόλια που κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Είναι άστοχο την ώρα που λες ότι επιθυμείς καλή γειτονία με την Ελλάδα, ταυτόχρονα να προβαίνεις σε τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση αναμένει επίθεση κερδοσκόπων στη δραχμή και αναταραχή στο Χρηματιστήριο και αν έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση κάποια συγκεκριμένα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στην έκθεση ενός γνωστού οίκου, που κάνει λόγο για πιθανότητα να καμφθεί η πιστωληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. Πρέπει να πω ότι η πολιτική που ακολουθούμε μέχρι τώρα έχει αποδώσει καρπούς. Παραμένουμε σταθεροί σε αυτή την πολιτική πορεία. Το κρίσιμο μέγεθος, άλλωστε, από το οποίο μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα είναι η σύγκλιση, η ονομαστική και πραγματική. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σ' αυτό τον τομέα. Αρα, λοιπόν, τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής μας δικαιολογούν κάθε αισιοδοξία. Οι μεταπτώσεις στο Χρηματιστήριο οφείλονται σε πολλούς λόγους. Αυτό το οποίο, σας παρακαλώ, να εξετάσετε και να βγάλετε τα συμπεράσμάτα σας είναι τούτο: Μέχρι τώρα με επιτυχία αντιμετωπίσαμε οποιεσδήποτε κερδοσκοπικές τάσεις. Επειδή η πολιτική μας είναι υπέρ της σταθερής ισοτιμίας του νομίσματός μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι και στο μέλλον, με την ασκούμενη πολιτική, τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο επιτυχή. Αυτό πρέπει να είναι το σαφές μήνυμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τις έντονες αντιδράσεις των Κομμάτων, μήπως η Κυβέρνηση σκέφτεται να πάει τη σύμβαση της Φλώρινας στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε γι αυτό το θέμα, κύριε Σταματόπουλε, με κάθε λεπτομέρεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω "μετά τις αντιδράσεις των Κομμάτων..."

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ληφθεί απόφαση. Δεν γνωρίζω ποιες αντιδράσεις Κομμάτων εννοείτε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είδα κάποιο κόμμα, επισήμως, με απόφαση κάποιου κεντρικού οργάνου του, να διατυπώνει κάποια θέση, έτσι όπως την εκφράζετε εσείς. Δεν είδα η ηγεσία της Ν.Δ. να έχει κάποια θέση, η οποία να είναι σύμφωνη με τα όσα λέτε. Υπάρχουν απόψεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί υπέρ αυτής της εξέλιξης. Σας είπα ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης και είναι σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν βγει "30" βουλευτές και ζητούν να πάει η σύμβαση στη Βουλή. Θα την πάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα ότι στους όρους του διαγωνισμού δεν προβλέπεται η σύμβαση αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σε συνέχεια παλαιότερης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εκτίμησε την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα είναι εύλογο και ανταγωνιστικό. Γι αυτό κάλεσε τη ΔΕΗ να προχωρήσει γρήγορα στην κατασκευή του εργοστασίου, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει με τον κατασκευαστή.

ΚΙΑΟΣ: Θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τη νέα ηγεσία της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτά τα θέματα δεν είναι λογικό να συζητούμε εδώ. Είναι θέματα τα οποία απασχολούν τα όργανα του Κινήματος.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ ρώτησα ο Πρωθυπουργός της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε πολύ καλά, ως Πρόεδρος του Κινήματος εκφράστηκε για το συγκεκριμένο θέμα, από το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο όρισε η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος.

ΚΙΑΟΣ: Πάλι ρωτώ το εξής: Ο Πρωθυπουργός της χώρας με την ηγεσία μιας κομματικής νεολαίας, στη προκειμένη περίπτωση, τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, επανέρχομαι στην απάντηση που έδωσα πριν. Σας λέω ότι η πολιτική θέση του Πρωθυπουργού, ως Προέδρου του Κινήματος, για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζεται από το πλαίσιο το οποίο ανακοίνωσε η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός τη νομιμότητα των νέων οργάνων, τα οποία προέκυψαν από το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας αναφέρω το πλαίσιο που έχει αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος. Μείνετε σε αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Η συνέχεια της ερώτησης του κ. Μιχαήλ, για τη συμμετοχή που είπατε στη συνέντευξή στο συνάδελφο κ. Σώκο. Προφανώς λέτε ότι συμμετέχει κάποιος και στα θετικά και στα αρνητικά. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ.Τσοχατζόπουλος, ο κ. Σημίτης. Εξυπακούεται αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιος συμμετέχει στην άσκηση του κυβερνητικού έργου ή στη διαμόρφωση της πολιτικής ή την παραγωγή της ιδεολογίας του Κινήματος, μόνο κέρδη μπορεί να προσδοκά, γιατί η πορεία αυτή θα είναι απόλυτα επιτυχής και στις δύο περιπτώσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στις διατυπώσεις του κ. Ντεμιρέλ, οι οποίες απ ό,τι καταλαβαίνω, θεωρούνται θετικές, περί παραπομπής όλων των θεμάτων στη Χάγη, θα υπάρξει ελληνική απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποια δήλωση έκανε ο κ. Ντεμιρέλ. Γνωρίζω, όμως, ότι κάποια ανάλογη δήλωση είχε κάνει τη 10ετία του 1970 για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, λέγοντας πως "κι εμείς, βεβαίως, βλέπουμε θετικά το ενδεχόμενο, το θέμα αυτό να πάει στη Χάγη". Δεν υπήρξε, όμως, καμία συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας. Γιατί, όταν εκλήθη επισήμως να δεσμευθεί ότι θα φέρει το θέμα αυτό και με τη δική της συμβολή στη Χάγη, δεν έδωσε καμία απάντηση, ήταν αρνητική. Αρα, λοιπόν, αυτό το οποίο αναμένεται είναι η Τουρκία να λάβει σαφή και συγκεκριμένη θέση, επί τους ζητήματος της αναγνώρισης ή όχι της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό είναι το θέμα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θέλω να επανέλθω στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" που έλεγε, μεταξύ των άλλων, ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκαν από τον Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, τον κ. Τσίλα και από τον κ. Ζαχαράκη για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Υπάρχει κάτι νεώτερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα έχουν μείνει στο σημείο που γνωρίζετε. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη θεαματική. Η πολιτική που έχουμε διακηρύξει και ασκούμε είναι πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος. Πρέπει και η άλλη πλευρά να δείξει την ανάλογη, θα έλεγα, πρόνοια, ενόψει της ανάπτυξης, στο μέλλον, των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΓΥΠΑΡΗ: Για τη Νεολαία θέλω να ρωτήσω: Σήμερα, στη συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ", ο κ. Μαδεμλής, που από ό,τι φαίνεται θα είναι ο νέος Γραμματέας της Νεολαίας, δηλώνει ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι δυνατόν αυτά τα οποία γίνονται στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, να τα συζητούμε εδώ; Ας αναδειχθεί Γραμματέας ο κ. Μαδεμλής, ας ζητήσει συνάντηση και από εκεί και πέρα, τα Οργανα του Κινήματος, με βάση τις αποφάσεις που έχουν λάβει ή τους προσανατολισμούς που χαράζουν για τη διαχείριση των θεμάτων του Κόμματος, θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για το θέμα της δραχμής, μιλήσατε προηγουμένως για επιτυχία και για σταθερές τάσεις στην οικονομική πολιτική. Θέλω να ρωτήσω, αν θα μείνει σταθερή και η πολιτική δανεισμού από το εξωτερικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο δανεισμός από το εξωτερικό γίνεται με φειδώ. Γίνεται στο πλαίσιο μιας πάγιας -τα τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια- πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αυτό, όμως, δεν έχει οδηγήσει σε ανισορροπίες. Οι οικονομικές εξελίξεις βρίσκονται κάτω από αυστηρό έλεγχο. Εχουμε μία πολιτική εξυγίανσης, η οποία αποδίδει καρπούς. Ολα, τελικώς, κατατείνουν στο να επιτύχουμε να κρατήσουμε σταθερή την ισοτιμία της δραχμής με τα άλλα νομίσματα. Αυτό ήδη το επιτυγχάνουμε και θα το επιτύχουμε μέχρι τέλους.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Για τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις τρεις εφημερίδες, θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε, εάν ήταν γραπτή, ήταν προϊόν προφορικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με στελέχη των εφημερίδων αυτών ή μεταφέρθηκε μέσω τρίτου προσώπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού διαμηνύθηκαν στις εφημερίδες οι θέσεις αυτές που απηχούν τις απόψεις του Πρωθυπουργού.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αρνείστε ότι ήταν δήλωση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Ηταν δήλωση.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ηταν δήλωση σε εισαγωγικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, στην αρχή, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ότι οι θέσεις αυτές απηχούν προσανατολισμούς του Πρωθυπουργού. Απηχούν τη βούληση του Πρωθυπουργού. Είναι θέσεις του Πρωθυπουργού. Αυτό είπα.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αναφέρεστε και στις τρεις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στις θέσεις οι οποίες διατυπώθηκαν χθες σε εφημερίδες, ως θέσεις του Πρωθυπουργού. Και πράγματι, είναι θέσεις του Πρωθυπουργού.

ΚΙΑΟΣ: Η διευκρίνιση που ζητώ εγώ είναι η εξής: Αλλο πράγμα αν ο κ. Ρέππας δήλωσε κάτι σε εισαγωγικά. Αλλο πράγμα αυτό που είπε ο κ. Μούρτζης (τον βλέπω, γι' αυτό αναφέρομαι σ' αυτόν, είναι φίλος, δεν έχει καμία σχέση), κατ' εξουσιοδότηση ή κατ' οτιδήποτε -δεν έχει σημασία- και μεταφέρει ακριβώς τις θέσεις που μπορεί να είναι και ίδιες με τις προηγούμενες, αλλά η δήλωση του κ. Ρέππα έχει ως εξής, αυτό είναι άλλο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο είπα -απάντησα πριν- δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Είπα ότι διαμηνύθηκε η θέση του Πρωθυπουργού, δηλαδή το Γραφείο Τύπου μετέφερε τις θέσεις του Πρωθυπουργού, με δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρωθυπουργό ή ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρωθυπουργό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επειδή τα λέμε πρακτικά εδώ. Ο Πρωθυπουργός είπε στο συνεργάτη του Χ , πάρε και πες τις απόψεις μου αυτές; Αυτό απαντήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση που κάνετε;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το ξαναλέω: Ο Πρωθυπουργός είπε στο συνεργάτη του Χ , πάρε σε εφημερίδες τηλέφωνο και πες αυτά...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, μέσω του Γραφείου Τύπου του, έκανε γνωστές τις δηλώσεις του για συγκεκριμένα θέματα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Στις συγκεκριμένες εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, στις συγκεκριμένες εφημερίδες.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Monday, 23 February 1998 - 15:07:47 UTC