Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek government Press Briefing, 98-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο από τη σύσκεψη για τις ΔΕΚΟ; Μπορείτε να μας πείτε τι θα συζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει οριστεί συνάντηση του κ. Παπαντωνίου, του κ. Παπαϊωάννου και του κ. Μαντέλη με τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων, όπου η Κυβέρνηση θα πει την άποψή της. Ελπίζουμε να προκύψει σύμπτωση απόψεων. Η συνάντηση αυτή θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Παρακαλώ, λοιπόν, να περιμένουμε τη συνάντηση αυτή, ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά.

ΠΑΡΙΣ: Εκ των υστέρων, όπως είναι τώρα τα πράγματα, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το να φέρει αυτό το πρόβλημα με τις ΔΕΚΟ υπό μορφήν τροπολογίας, μιας απλής τροπολογίας στη Βουλή, ήταν λάθος; Μήπως έπρεπε να έχει προηγηθεί μία πολύ μεγαλύτερη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα; Στον κοινωνικό διάλογο αυτό το θέμα δεν είχε προκύψει καθόλου, που είναι κατά βάση, κατ' εξοχήν θέμα κοινωνικού διαλόγου.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε γι' αυτά τα θέματα μετά από πολλά σχετικά ερωτήματα. Είπα ότι το θέμα αυτό μας απασχόλησε, όταν συζητήσαμε τα του προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού είχε ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος. Είναι ένα θέμα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο και για τον κοινωνικό διάλογο. Η διάταξη αυτή δεν είναι προσθήκη. Περιλαμβανόταν εξ αρχής στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχουμε προτείνει. Δηλαδή, δεν προστέθηκε αργότερα. Εν πάση περιπτώσει, είπαμε ποιος είναι ο στόχος. Οσον αφορά την οικονομική πολιτική, πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως την εξυγίανση των επιχειρήσεων, να τις καταστήσουμε δηλαδή ανταγωνιστικές, αν δεν επιδιώξουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων. Αν δεν πάψουν, δηλαδή, να είναι ζημιογόνες οι επιχειρήσεις αυτές, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι σήμερα. Με αυτή την έννοια προχωρήσαμε σ' αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι με καλή πίστη και οι εργαζόμενοι, στη σημερινή συνάντηση, θα προσεγγίσουν το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει σύμπτωση απόψεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο προβλημάτισε ή πόσο ανησυχεί την Ελληνική Κυβέρνηση το νέο επεισόδιο στα Ιμια από τα τουρκικά πλοία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το επεισόδιο αυτό, το οποίο έγινε χθες, θα γίνει διάβημα από τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα. Πράγματι, τουρκικά πλοία παραβίασαν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, επειδή δεν είχαν σταθερή ταχύτητα κατά την πλεύση τους ή δεν απέφυγαν τους ελιγμούς, αλλά και επειδή οι άνδρες των πλοίων χρησιμοποίησαν τα όπλα τους. Αυτό το επεισόδιο δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια. Το ελληνικό πολεμικό πλοίο, με το μήνυμα ή την προτροπή την οποία απηύθυνε, οδήγησε σε απομάκρυνση των δύο τουρκικών πλοίων. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι διπλωματικές ενέργειες οι οποίες θα γίνουν σήμερα, θα αναδείξουν το θέμα με τη διατύπωση των θέσεών μας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το παιχνίδι μέχρι πότε θα συνεχιστεί; Μία στο αέρα, μία στη θάλασσα, τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε κατ' επανάληψη για την άτακτη στρατιωτική δράση της Τουρκίας. Είπαμε ακριβώς πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συμπεριφορά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και γι' αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση διατύπωσε δια στόματος του κ. Πάγκαλου -και όχι μόνο- την πρόταση, όλα τα θέματα τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν αξιώσεις της, μπορεί να τα αντιμετωπίσει μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης, αφού βεβαίως δεχθεί προηγουμένως τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, αντί να προσφεύγει σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες αποδοκιμάζουμε όλοι.

ΦΙΛΗΣ: Λέτε "χρησιμοποίησαν όπλα". Τι ακριβώς έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πυροβόλησαν με τα όπλα τα οποία ο καθένας από τους άνδρες αυτούς είχε στη διάθεσή του.

ΦΙΛΗΣ: Στον αέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στον αέρα.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι ένα συνηθισμένο γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνεται. Δεν θα έλεγα ότι είναι συνηθισμένο, γιατί τέτοιου είδους πλεύσεις δεν γίνονται κάθε μέρα. Με αυτή την έννοια, δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός αυτό. Αλλά, το ότι πολλές φορές ρίχνονται αυτοί οι πυροβολισμοί στον αέρα, μπορεί να πει κάποιος ότι είναι κάτι που συμβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι παύει να είναι μία ενέργεια η οποία συνιστά παράβαση κανόνων. Με αυτή την έννοια την αποδοκιμάζουμε και γι' αυτό ακριβώς προβαίνουμε στην ανάλογη διπλωματική ενέργεια.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε πάλι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η όποια απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτική για τα μέλη που προσφεύγουν σ' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει θέμα αυτή την ώρα που συζητούμε -και διατυπώνετε και εσείς την ερώτησή σας- το Δικαστήριο της Χάγης να επιληφθεί οποιουδήποτε θέματος. Απαιτείται μία σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εφόσον ικανοποιηθούν τότε μπορούμε να μιλάμε για την ενασχόληση του Δικαστηρίου της Χάγης με συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό. Μπορώ να σας πω, ότι όποιος δέχεται την αναγκαστική δικαιοδοσία, βεβαίως δέχεται τις αποφάσεις του. Εχουμε δεχτεί, όμως, εμείς τη δικαιοδοσία, με εξαίρεση θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Η Τουρκία δεν έχει δεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, γενικώς.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Οι ΗΠΑ, επίσης, είχαν αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Οταν καταδικάστηκαν για την υπονόμευση των λιμανιών της Νικαράγουας, από το Διεθνές Δικαστήριο, δεν εφάρμοσαν την απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Και οι ΗΠΑ, έχουν ζητήσει εξαίρεση για θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους. Μπορώ να πω ότι το "μοντέλο αποδοχής" της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης που έχουμε επιλέξει εμείς, είναι αυτό που έχουν επιλέξει και οι ΗΠΑ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με ποιο τρόπο σκέπτεται να αντιδράσει η Κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδωσε ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας το 1997 είχε 13 δις ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από τα οποία 8 δις από τα ναρκωτικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία αποτελούν και κοινωνικά προβλήματα, νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, κατά προτεραιότητα, αφενός με τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του Δημοσίου και αφετέρου από τις αρμόδιες δικαστικές και διωκτικές Αρχές. Γιατί αυτά τα φαινόμενα έχουν παρενέργειες και δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας. Τα στοιχεία του διεθνούς αυτού οργανισμού, επισημαίνουν ένα πρόβλημα το οποίο -θα έλεγα- σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Συνεχίζονται κάποιες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την Κυβέρνηση να είναι σε πτωτική πορεία και τον Πρωθυπουργό προσωπικά να έχει μια κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του. Επειδή δεν είναι ένα, δεν είναι δύο. Υπάρχει κάποια αντίδραση εκ μέρους της Κυβέρνησης, όταν εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός να έχει τόσο χαμηλή δημοτικότητα, ώστε να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, για να αναστηλώσει τη δημοτικότητά του και την απήχηση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνουμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκύπτουν μετά από συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες τίθενται. Εχουν σχέση με τον τρόπο, με τον οποίο τίθενται οι ερωτήσεις και, βεβαίως, απηχούν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης μια ορισμένη στιγμή. Αυτό το οποίο αρκούμαι τώρα να τονίσω είναι τούτο: Η Κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας. Προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έχουν και πολιτικό κόστος και αυτό το αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε, όμως, ότι δεν πρέπει οι επιλογές αυτές, επειδή ακριβώς είναι αναγκαίες, να ανασταλούν εν ονόματι του φόβου του πολιτικού κόστους, το οποίο συνεπάγονται. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι η ορθή πολιτική, οδηγεί την Ελλάδα στον 21ο αιώνα με τις αξιώσεις μιας ισχυρής χώρας. Με αυτή την έννοια καλούμε το σύνολο των πολιτών, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της συνεννόησης, να δώσουμε τη μάχη, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το στόχο, παρά το ότι πρόσκαιρα δημιουργούνται εντυπώσεις ή προβλήματα. Την ώρα των εκλογών, όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, πιστεύω ότι το έργο μας θα είναι τέτοιο, που όλους θα τους έχει πείσει, ώστε τότε η "δημοσκόπηση" αυτή που λέγεται "βουλευτικές εκλογές" να έχει επιτυχή αποτελέσματα για την Κυβέρνηση και για την Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Θα έχει προηγηθεί "δημοσκόπηση" και από τις δημοτικές εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για το χαρακτήρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Εχουμε εκδώσει και σχετική απόφαση στην ειδική Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο, που παραπέμπει σε αυτά τα θέματα, για την αξία που έχει για τις τοπικές κοινωνίες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε περιοχής, το αποτέλεσμα των εκλογών στην κατεύθυνση της επικράτησης προοδευτικών συνδυασμών, ώστε με προοδευτικά προγράμματα να αντιμετωπίσουμε τα σχετικά προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα αλλαγής Υπουργών υπάρχει, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι δεν πρέπει αυτές οι μεγάλες αλλαγές να ανασταλούν λόγω πολιτικού κόστους. Σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που δώσατε στις αρχικές ερωτήσεις για την τροπολογία των ΔΕΚΟ κ.λπ. είπατε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, για να λειτουργήσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί δεν αναλάβατε, όσο σας αφορούσε, το πολιτικό κόστος τα προηγούμενα χρόνια για να μην έχουμε αυτές τις εντονότατες συγκρούσεις σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα υψηλά ελλείμματα στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς του Δημοσίου. Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές. Εχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ώστε με επιτυχία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όχι σπασμωδικά, όχι περιστασιακά, αλλά με σχεδιασμένη δράση. Η πρωτοβουλία αυτή για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, πιστεύουμε ότι τελικά θα βρει την αποδοχή και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις ΔΕΚΟ. Γιατί πιστεύουμε ότι την αποδοχή από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ήδη, την έχει. Εχω τη γνώμη ότι οι έξι μήνες -χρονικό διάστημα το οποίο προτείνει η Κυβέρνηση- είναι αρκετός χρόνος, ώστε αξιοποιούμενος να δώσει τη δυνατότητα, με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, τη διαδικασία δηλαδή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να οδηγηθούμε σε λύσεις αυτών των προβλημάτων. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, στις απαραίτητες αλλαγές που θα αποτελέσουν ένα ακόμη όπλο για την εξυγίανση αυτών των επιχειρήσεων. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι οι προσπάθειες τις οποίες κάνουμε πρέπει κάτω από αυτό το πρίσμα να εξετάζονται. Και πιστεύω ότι θα βρουν απήχηση τελικώς και σε εκείνους που σήμερα είναι σφόδρα πολέμιοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για σχεδιασμένη δράση. Αυτή, δηλαδή, δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι πάρα πολλά. Ασφαλώς, το πρόγραμμα ενός κόμματος -και μάλιστα κυβερνητικού κόμματος- αναφέρεται σε όλα αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει μια ιεράρχηση και βέβαια εξετάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες, κάθε φορά, οι οποίες επιτρέπουν να κάνεις την άλφα ή τη βήτα κίνηση. Πρέπει να σας πω ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Ισως στο πλαίσιο της θητείας της μια Κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις κοινωνίες, όχι μόνο στην πατρίδα μας. Αρα, λοιπόν, υπάρχει πρόγραμμα και στη βάση της εφαρμογής αυτού του προγράμματος έχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, στους οποίους αναπτύξαμε τη δράση μας. Και εάν θέλετε μπορώ να αναφερθώ με λεπτομέρειες σε τέτοιους τομείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα. Στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε σχεδιασμένη δράση; Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν.

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν θέλετε κάτι άλλο, που είναι πιο αποκαλυπτικό να σας θυμίσω ότι, το 1996 προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση έχοντας ψηφίσει τη διάταξη στο νόμο 2414 για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προκειμένου να αλλάξουν οι γενικοί κανονισμοί προσωπικού σε μια επιχείρηση του Δημοσίου. Είναι η παράγραφος 10 του άρθρου 4 του νόμου 2414. Εμείς οι ίδιοι, έχοντας την εμπειρία της λειτουργίας ορισμένων ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες και παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή, η οποία έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα και είναι απαραίτητη για να καταστήσουμε αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές.

ΠΑΡΙΣ: Ολα τα οικονομικά μέτρα τα οποία παίρνει η Κυβέρνηση, τα οποία χαρακτηρίζονται αρκετά αντιλαϊκά, τα παίρνει στο όνομα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ερώτηση είναι η εξής: Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή έχει κάνει τη δουλειά της, ώστε να δώσει στον ελληνικό λαό να καταλάβει τι είναι αυτό, πέρα από το να λέει ότι έξω από αυτή την πορεία υπάρχει καταστροφή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, θα διαφωνήσω μαζί σας ότι τα μέτρα έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα. Το να επιτύχεις να αποκλιμακώσεις τον πληθωρισμό, είναι μία επιτυχία η οποία αφορά τους πολίτες, αφορά τους πολλούς. Δεν αφορά τους λίγους. Με το χαμηλό πληθωρισμό -γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- ή το κλείσιμο των ελλειμμάτων, ενισχύεται η οικονομική θέση της χώρας και έτσι βοηθούνται οι κοινωνικά αδύναμοι να ενισχύσουν και τη δική τους θέση. Μ' αυτή την έννοια, τα μέτρα αυτά δεν είναι αντιλαϊκά. Ασφαλώς, επαναλαμβάνω, δεν είναι πάντα ευχάριστα και συνεπάγονται πολιτικό κόστος. Αλλά, από την άλλη, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο. Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραμείνει έξω από τα κέντρα αυτά όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, για την Ευρώπη ή τον πλανήτη μας, τα επόμενα χρόνια. Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δέχομαι ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι, ίσως, επαρκώς ενημερωμένος, για το τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ελλάδος από την ΟΝΕ ή για το τι σημαίνει η ένταξή μας στην ΟΝΕ με ότι ευεργετικά αποτελέσματα συνεπάγεται αυτό. Ασφαλώς, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Ισως είναι και δική μας υποχρέωση να συμβάλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω, όμως, ότι σε γενικές γραμμές ο ελληνικός λαός γνωρίζει την αξία που έχει η προσπάθειά μας για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, είχατε την πρωτοβουλία να ζητήσετε από το ΕΣΡ να συζητήσει το θέμα του βιασμού της 11χρονης κοπέλας από την τηλεόραση. Επειδή το θέμα δημιουργήθηκε από εφημερίδα και βεβαίως επειδή στις αρμοδιότητες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου δεν είναι να εξετάζει δημοσιεύματα, βάσει των οποίων δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, εάν πρόκειται να λάβετε κάποια πρωτοβουλία διαλόγου με τις εφημερίδες, για το πώς θα πρέπει, με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, να χειρίζονται παρόμοια θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ασχολείται με τα προγράμματα των ηλεκτρονικών, όπως τα λέμε, Μέσων Ενημέρωσης. Η δική μου παραγγελία προς το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ασχοληθεί με το θέμα, αφορά τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το γεγονός. Οπως προβλέπει ο νόμος αλλά και ο σχετικός Κώδικας Δεοντολογίας, δεν πρέπει να παρουσιάζονται τα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν αναφερόμαστε σε ανήλικους να είναι εύκολο να γνωρίσει, να εντοπίσει κάποιος ποιο είναι το ανήλικο άτομο για το οποίο γίνεται ο λόγος. Αυτό, όπως τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης πρόβαλαν το θέμα, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε ως αρχή και γι' αυτό το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να εξετάσει το θέμα. Και δεύτερον, όσον αφορά τον Τύπο δεν έχει δικαιοδοσία το ΕΣΡ. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει, ως Κυβέρνηση, το θέμα επαναφοράς κάποιων διατάξεων νόμου, προκειμένου να επιβάλουμε περιορισμούς. Είναι, τα προβλήματα αυτού του χαρακτήρα, προβλήματα που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ισχύουσα νομοθεσία. Συμπληρώνω, λέγοντάς σας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλος, για τα θέματα αυτά που αφορούν τον Τύπο, τον "κιτρινισμό" ή τον ευτελισμό στον Τύπο, έχει απευθυνθεί σε νομικές πανεπιστημιακές σχολές, στους δικηγορικούς συλλόγους, σε άλλους φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για το αν είναι απαραίτητο να θεσπιστούν νέες διατάξεις γι' αυτά τα θέματα. Δεν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς, με πρωτοβουλία δηλαδή που θα αναλάβει η ίδια, χωρίς να συμφωνούν οι φορείς που έχουν γνώμη και ιδιαιτέρως για τα θέματα αυτά, σε κάποια άλλη ρύθμιση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό το θέμα, αλλά όντως βγήκε μία είδηση. Δεν ρώτησα αν θα αναλάβετε πρωτοβουλία δίωξης ή άλλου τύπου κατασταλτική πρωτοβουλία. Αλίμονο. Ρώτησα αν θα αναλάβετε πρωτοβουλία, πολιτιστικού χαρακτήρα, διαλόγου με τις εφημερίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της αυτορύθμισης. Μία σκέψη μας -και μπαίνουμε πια στα θέματα του Υπουργείου μας- είναι να συζητήσουμε με τους φορείς της έντυπης ενημέρωσης τη θεσμοθέτηση του καλούμενου Συνήγορου επί του Τύπου. Ο Συνήγορος αυτός δεν μπορεί να είναι μία ανεξάρτητη αρχή, όπως συμβαίνει με το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πολύ περισσότερο δεν θα είναι δημόσια υπηρεσία ή κρατικός λειτουργός. Τα ίδια τα Μέσα Ενημέρωσης, τα έντυπα και οι εφημερίδες, μπορούν στο σύνολό τους, ή το καθένα χωριστά, να επιλέξουν άτομο το οποίο θα επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων και θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και επισημάνσεις, για να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό, όμως, είναι μία σκέψη, είναι πρόωρο να πούμε ότι προχωρούμε σε ρύθμιση. Αυτή τη σκέψη θα τη συζητήσουμε με τους φορείς της έντυπης δημοσιογραφίας.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Μα, μόλις επικαλεστήκατε τη νομοθεσία, το νομικό πλαίσιο. Δεν αρκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα τελείως άλλο θέμα. Απλά μίλησα για ένα μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες χώρες που έχουν υψηλό δημοσιογραφικό και ενημερωτικό πολιτισμό, αν μου επιτρέπεται αυτή η φράση. Είναι μία σκέψη την οποία έχουμε λόγο να τη συζητήσουμε με τους φορείς. Νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι ισχυρό. Αλλά βλέπετε ο θιγόμενος όταν για πολλούς λόγους -και σε κάποιες περιπτώσεις νοιώθει τόσο ασθενής ή αδύναμος, κοινωνικά και οικονομικά και δεν παίρνει τη σχετική πρωτοβουλία- αποφεύγει να θέσει υπό την κρίση δικαστικών οργάνων το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αντιλαμβάνεστε πως το πρόβλημα παραμένει.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Στην "υψηλότερη στάθμη" δεν φαντάζομαι να εννοείτε τη βρετανική υποκρισία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στο σουηδικό μοντέλο, φερ' ειπείν, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Tuesday, 27 January 1998 - 15:36:08 UTC