Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να ξεκινήσουμε απ' ευθείας με τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Το νομοσχέδιο το σχετικό με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως διαβάζω στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", προχωρεί σε διαδικασίες κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά την ανάθεση των έργων. Γιατί προχωρεί σ' αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση; Στο βωμό ποίου πράγματος θυσιάζονται οι άλλες διαδικασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε πολύ γενικές γραμμές σας λέω, πρώτον, ότι το κείμενο το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", δεν είναι το κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί. Είναι ένα σχέδιο. Δεύτερον, όλες αυτές οι προβλέψεις οι οποίες αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ή τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα των διαδικασιών συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί. Σήμερα, το νομοσχέδιο με την τελική μορφή του έχει σταλεί στα άλλα κόμματα. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή. Όμως, για όλα αυτά τα θέματα, έδωσε συνέντευξη σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω μία διευκρίνιση, εάν όντως υπάρχει στο νομοσχέδιο τέτοια διάταξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Θα δείτε ότι το νομοσχέδιο έχει ρυθμίσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτά τα δικαιολογημένα ερωτηματικά, γιατί όλους μας ευαισθητοποιούν αυτά τα θέματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κατέθεσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία πρόταση να αναλάβει ο ίδιος ως επικεφαλής, μια πρόταση που απερρίφθη από τον κ. Στεφανόπουλο ως αντισυνταγματική;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατατέθηκε οποιαδήποτε πρόταση και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αρα, δεν πρέπει να αναζητείτε και ευθύνες. Διατυπώθηκε αυτή η σκέψη. Κρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι λόγω ακριβώς αυτής της διάταξης του Συντάγματος -της παρ.2 του άρθρου 30- δεν είναι εφικτό να τεθεί επικεφαλής, ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτό δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για διάφορα θέματα διατυπώνονται απόψεις. Ασφαλώς, είναι απολύτως σεβαστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία και τελικώς ισχύει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δηλαδή, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, ώστε να μη γίνει αυτή η πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε σε πολυήμερο ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν όλα αυτά τα θέματα, όπως γίνεται πάντοτε, σε άριστο κλίμα. Παρακαλώ, είναι πολύ μεγάλο σφάλμα να εξάγουν κάποιοι τέτοιου είδους πολιτικά συμπεράσματα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος στην ανακοίνωση της Προεδρίας γίνεται λόγος περί κωλύματος, που πάει να πει ότι δεν είναι απλώς μία άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας που ίσχυσε τελικά. Και η ερώτησή μου είναι η εξής: κατά τη γνώμη της Κυβερνήσεως, τελικά, έγινε σεβαστή η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ή υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις της Προεδρίας, όπως παγίως κάνουμε. Αυτό το οποίο πρέπει και πάλι να πω είναι ότι λόγω, ακριβώς, αυτής της διάταξης της οποίας έγινε επίκληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι, ως Πρόεδρος, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής. Αλλά η Επιτροπή αυτή, θα τελεί υπό την αιγίδα του. Αυτό και μόνον αυτό.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ωραία. Ας αφήσουμε τότε την Προεδρία απέξω. Κατά τη γνώμη της Κυβερνήσεως, πριν και μετά τη χθεσινή μέρα, η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Σημίτης προσκρούει στη Συνταγματική Διάταξη ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητούμε το θέμα της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 και πιο συγκεκριμένα τη συγκρότηση των οργάνων, τα οποία θα αναλάβουν αυτή τη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων καταλήξαμε σε συγκεκριμένες επιλογές -αυτό είναι που έχει σημασία- και δεν πρόκειται να συζητήσουμε για ερμηνείες, για απόψεις, για θέσεις ή ανακοινώσεις οι οποίες εκδίδονται από διάφορους φορείς της Πολιτείας. Δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου πότε θα το ανακοινώσει η Κυβέρνηση; Θα είναι κομματικό στέλεχος, θα προέρχεται από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο -όπως έγινε με τον κ. Στρατήγη- ή θα είναι τεχνοκράτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα ονόματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Είπαμε ότι, το κριτήριο το οποίο θα πρυτανεύσει για την επιλογή των προσώπων θα είναι η γνώση και η ικανότητά τους να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν. Και βεβαίως κάθε άλλο παρά θέση έχουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα κομματικά ή πελατειακά κριτήρια. Αυτό είναι δεδομένο, το είπαμε από την πρώτη μέρα, εξακολουθεί να ισχύει και θα αποδειχθεί και στην πράξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω. Εντάξει, δεν σχολιάζετε τις ανακοινώσεις της Προεδρίας. Ωστόσο, σημερινά δημοσιεύματα ερμηνεύουν την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως να λέει χοντρά-χοντρά "με βάζετε Πρόεδρο σε μια επιτροπή, χωρίς αρμοδιότητες". Πιστεύω, να διαβάσατε αυτά τα δημοσιεύματα. Η Κυβέρνηση τι απαντά γι' αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι, η αναγνώριση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος, είναι δεδομένη. Εχει κατ' επανάληψη αποδειχθεί, από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά και χωριστά από κάλε στέλεχος. Αυτό το οποίο, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, πρέπει να πω είναι ότι, η συνεργασία είναι άριστη και σας παρακαλώ να μην παραμένουμε συζητώντας ένα θέμα, το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε αντικειμενική βάση, προκειμένου να προκαλεί τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν έχει τέτοια βάση η αναφορά σας σ' αυτού του είδους τα θέματα, ώστε να δικαιολογεί την περαιτέρω συζήτησή μας για τα θέματα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός όταν πήγε, χθες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είχε υπόψη του το άρθρο 30 παρ. 2 , που λέει ότι υπάρχει κώλυμμα του Προέδρου να έχει άλλο αξίωμα; Διότι αν το είχε δεν θα έκανε την πρόταση.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε όλα αυτά τα θέματα. Επαναλαμβάνω ότι, δεν πρέπει να βγάζετε τέτοιου είδους πολιτικά συμπεράσματα. Είναι χαρά και τιμή για την Κυβέρνηση να παρέχει στον κ. Στεφανόπουλο τη δυνατότητα -με οποιαδήποτε θέση, με οποιονδήποτε τρόπο- να συμβάλει στην επιτυχία της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, που πραγματικά αποτελεί μία πρόκληση για όλο το ελληνικό έθνος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ρόλος για την κ. Δασκαλάκη στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην κα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου -και της αξίζουν τα συγχαρητήριά μας, τα οποία άλλωστε έχουμε αποδώσει σε κάθε ευκαιρία- οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό την ανάληψη της Ολυμπιάδας. Η κα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου με δική της επιλογή, για λόγους προσωπικούς και επαγγελματικούς, εκδήλωσε την επιθυμία να μη λάβει μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή. Θα προσφέρει συμμετέχοντας στη μεγάλη, την Εθνική Επιτροπή, μαζί με άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας, προκειμένου να επιτύχει η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

ΚΙΑΟΣ: Τι επαγγέλλεται τώρα η κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τις επαγγελματικές δραστηριότητες ενός εκάστου πολίτη αυτής της χώρας, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεστε πως δεν αποτελεί και αντικείμενο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Αλλά οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ένας πολίτης, νομίζω ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχω να υποβάλω δύο ερωτήσεις κ. Υπουργέ. Η πρώτη αφορά την επίσκεψη Μίλερ, τις συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα' θελα να μου πείτε αν μετέφερε κάτι καινούργιο για το κυπριακό πρόβλημα ή το θέμα που συζήτησε αφορά μόνο θέματα Αιγαίου. Η δεύτερη αφορά την επιμονή της Τουρκίας να επιμένει στα έξι μίλια στο Αιγαίο. Και επειδή γράφεται σήμερα στον ελλαδικό Τύπο ότι υπάρχει μία υποχωρητικότητα από πλευράς της Ελλάδος στο ζήτημα αυτό, θα' θελα να το σχολιάσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ, χθες, είχε συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω. Αλλωστε, αύριο, νομίζω, θα δώσει συνέντευξη για όλα αυτά τα θέματα, ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών. Οι θέσεις της Ελλάδας για τα θέματα της έκτασης των χωρικών μας υδάτων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πάγιες. Ολες οι Κυβερνήσεις παραμένουν στη θέση, πως το δικαίωμά μας για χωρικά ύδατα που εκτείνονται στα 12 ν.μ. παραμένει ισχυρό και αναφαίρετο. Θα το ασκήσουμε όταν κρίνουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, η οποία με σειρά παρανομιών έχει δημιουργήσει τεράστιες διακρίσεις και στο εσωτερικό της, να είναι αυτή, η οποία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο ή τις Διεθνείς Συνθήκες. Ολες οι πολιτικές επιλογές της χώρας μας, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, είναι επιλογές συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Και γι αυτό ακριβώς έχουμε την πεποίθηση ότι αναγνωρίζονται ως ισχυρές θέσεις από όλους. Με αυτή την έννοια δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διαπραγμάτευσης ή συνεννόησης με τρίτους, για θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο τα δικά της προβλήματα για να τα αντιμετωπίσει. Αρκετά έχει εκτεθεί, με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε εκκρεμότητα και δίνουν την εικόνα ενός κράτους, που κάθε άλλο παρά σύγχρονο και πολιτισμένο είναι και ας αφήσει τους άλλους να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, που σε τελευταία ανάλυση ούτε τόσο πολλά είναι, ούτε αν και όταν υπάρχουν είναι του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή πρώτη φορά συμβαίνει, θα ήθελα να κάνετε κάποιο σχόλιο, στο ότι ο τουρκικός κρατικός θεατρικός θίασος, ανεβάζει αυτές τις ημέρες στο Εθνικό θέατρο, ένα ελληνικό έργο, ένα έργο ελληνικού ενδιαφέροντος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη, ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπορεί πραγματικά να αποδώσει καρπούς, ώστε να ξεπεραστούν καχυποψίες και προκαταλήψεις, να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες των δύο χωρών. Αρκεί αυτό να έχει μια διάρκεια και να στηρίζεται στο σεβασμό του ενός λαού προς τον άλλο. Στο σεβασμό, δηλαδή, της ιστορίας του, της ιστορικής μνήμης του, των δικαιωμάτων του και των αναγνωρισμένων από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες συμφερόντων. Αν αυτό συμβαίνει αντιλαμβάνεστε πως μπορούμε να έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων, μεταξύ όχι μόνο των λαών, αλλά και των κρατών. Αυτό όμως είναι προς αναζήτηση. Πιστεύουμε πως είναι θετικό αυτό το βήμα, αρκεί να μη θεωρείται πως είναι αρκετό προκειμένου να αντιμετωπίσει και να λύσει χρόνια προβλήματα. Χρειάζεται να καταβάλει προσπάθειες η ηγεσία της Τουρκίας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σε σημερινή δημοσκόπηση βλέπουμε, κύριε Υπουργέ, ότι ένα ελάχιστο ποσοστό που δεν ξεπερνά το 21-22%, θεωρεί ότι ο κ. Σημίτης ασκεί με αντιπροσωπευτικό τρόπο τη διαχείριση της εξουσίας και επειδή είναι και Πρωθυπουργός εκτός από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό αντανακλά στην Κυβέρνηση. Τι λέτε επ' αυτού, επειδή, αφορά την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, για μια ορισμένη θητεία, την οποία θα ολοκληρώσει με επιτυχία, για να κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό. Και θα κριθεί πάλι, πιστεύω, με επιτυχία. Δεν είναι δυνατόν ούτε δημοσκοπήσεις να σχολιάσω, ούτε να αναφερθώ σε θέματα, που αφορούν το κομματικό τοπίο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός της χώρας, με το έργο που έχει επιτελέσει και την ολοκλήρωση αυτού του έργου, καθώς θα ολοκληρώνεται και η θητεία του, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο υπέρτατος κριτής. Και, τότε, θα αναμένουμε όλοι αυτή την κρίση για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τα συμπεράσματά μας τα βγάζουμε από τις εκλογές και όχι από τις δημοσκοπήσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα χρόνο μετά, σήμερα, οι αγρότες μας στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα, συγκεκριμένα, έκαναν το πρώτο συλλαλητήριο, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων του Φεβρουαρίου, σε συμπαράσταση στους συναδέλφους που δικάζονται. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης και στις διαμαρτυρίες, στις ανακοινώσεις που έφθασαν στις εφημερίδες, ότι τα προβλήματά τους μένουν άλυτα, όπως είχαν ξεκινήσει, ένα χρόνο πριν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε θέματα για τα οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Αυτό το οποίο έχω να πω, είναι τούτο και μόνο τούτο: Υπάρχουν προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα στην ελληνική γεωργία. Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μεγάλες ομάδες Ελλήνων αγροτών δεν είναι ευχάριστη. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα, στο να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ζητούμε τη δική τους συμβολή, ώστε στο πλαίσιο του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν. Ο δρόμος της αντιπαράθεσης οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν ωφελεί κανέναν. Αντιθέτως, βλάπτει τη χώρα. Με αυτή την έννοια ζητούμε να υπάρχει διάλογος και επικοινωνία, ώστε με αυτή τη διαδικασία και μόνο και με καλή πίστη να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Tuesday, 20 January 1998 - 16:00:40 UTC