Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αρχικά, να σας ενημερώσω για τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Βασικό αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η πολιτική στον τομέα της πρόνοιας. Η απόφαση που λάβαμε, αφορά την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο δημιουργείται το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας. Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε την πολιτική για το κοινωνικό κράτος. Μεταξύ των άλλων έχει δημιουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν -και το αναγνωρίζουμε- έχει βοηθήσει σημαντικά, στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους Ελληνες πολίτες που τις έχουν ανάγκη.

Στον τομέα της Πρόνοιας δεν υπήρξε μέχρι τώρα ένα ενιαίο σύστημα, αποτελεσματικό, πράγμα το οποίο, με τη σημερινή απόφαση, αποτελεί πλέον γεγονός, αφού βεβαίως ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Για τα θέματα προνοιακής πολιτικής, τα οποία αποτελούν έναν τομέα προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας, διαθέτουμε το 26% του ακαθάριστου εθνικού προδόντος (ΑΕΠ). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο κοινοτικό όρο για αντίστοιχα προγράμματα, για την προνοιακή, δηλαδή, πολιτική.


-Αποφασίσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό οι διάφοροι Οργανισμοί ή Υπηρεσίες που λειτουργούν στο πλαίσιο των προνοιακών φορέων. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επικαιροποιήσεις, προσαρμογές, οι αναγκαίες εκσυγχρονιστικές αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα, τα οποία έχει αναδείξει η ζωή. Με την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας επιτυγχάνουμε μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα θέματα Πρόνοιας, μια παρέμβαση που θα διακρίνεται από πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για την ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.


-Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας στηρίζεται σε δύο πυλώνες: το δημόσιο αφενός και το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό αφετέρου. Οι δημόσιες υπηρεσίες αναδιαρθρώνονται, αναδιοργανώνονται, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και Οργανισμών, όπου αυτές πρέπει να γίνουν, και την ανακατανομή του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού, αφού σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει πλεονάζον και αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν Υπηρεσίες που δεν έχουν επαρκή στελέχωση, όπως είναι. π.χ. οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.


-Οι Υπηρεσίες αυτές του δημοσίου διαχωρίζονται σε τρία επίπεδα: κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό. Οι κεντρικές υπηρεσίες αποκτούν ένα επιτελικό, συντονιστικό χαρακτήρα.

Η Περιφέρεια ελέγχει τα Ιδρύματα, τους φορείς που λειτουργούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός των ορίων της. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, Νομαρχιακής και Τοπικής. Αλλωστε, είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν προκύψει από την απόδοση των βρεφονηπιακών σταθμών ή των ΚΑΠΗ, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ιδρύσει και υπάγονται στη δικαιοδοσία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, οι φορείς οι οποίοι αναπτύσσουν ανάλογες λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να λειτουργούν με βάση θεσμοθετημένα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου, στη βάση της συμπληρωματικής κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού, να προσφέρουν από τη δική τους σκοπιά, αφού βεβαίως, έχει ελεγχθεί η σκοπιμότητα της ίδρυσης αυτών των φορέων στον ιδιωτικό τομέα και η βιωσιμότητά τους.

* Οι δύο μεγάλοι προνοιακοί οργανισμοί που λειτουργούν μέχρι σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το ΠΙΚΠΑ, μετεξελίσσονται σε βασικούς επιτελικούς φορείς και απορροφούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό, άλλους φορείς που λειτουργούν σήμερα στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα και η λειτουργία τους δεν κρίνεται αποτελεσματική.

* Επίσης, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη και δικτύωση ενός εθελοντικού κινήματος σε όλη τη χώρα, αφού ιδιώτες, πολίτες ή φορείς, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τώρα και ζητούν τη δική μας βοήθεια, η οποία παρέχεται και θα παρέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, προκειμένου από τη δική τους πλευρά να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία απασχολούν συμπολίτες μας. Θα προσφέρουν, δηλαδή, κοινωνική φροντίδα για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι πάσχουν.

* Οι βασικές προνοιακές δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται -αναφέρομαι συγκεκριμένα πλέον σε τομείς- είναι:

-Τα επιδόματα και τα οικονομικά βοηθήματα που παρέχονται. -Η παροχή ανοιχτής περίθαλψης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. -Η παροχή ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης σε ηλικιωμένους από 130 προνοιακούς φορείς και περίπου 300 κέντρα ανοιχτής περίθαλψης ηλικιωμένων, τα γνωστά ΚΑΠΗ. -Η φιλοξενία παιδιών προσχολικής ηλικίας σε 1307 κρατικούς παιδικούς σταθμούς και 131 κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. -Τα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής. -Τα προγράμματα κατασκηνώσεων για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Και τέλος, -Τα προγράμματα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

* Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας και με τη συνδρομή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αναπτύσσεται ένα δίκτυο άμεσης κοινωνικής βοήθειας, ένα Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη. Και αναφέρομαι σε εγκαταλελειμμένα παιδιά, παιδιά που εργάζονται στους φωτεινούς σηματοδότες, κακοποιημένες γυναίκες και άλλες κατηγορίες.

Περιορίζομαι σ' αυτή τη γενική αναφορά. Πρέπει να πω ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για μας το Κράτος Πρόνοιας. Στην Ελλάδα οι πολιτικές οι οποίες αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του ?80, συγκυριακώς συνέπεσαν με τη συρρίκνωση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής σε άλλες ευρωπαδκές χώρες, όπου ήδη η οικονομική κρίση είχε επιβάλει τον περιορισμό των δαπανών στις χώρες αυτές, όσον αφορά κοινωνικά προγράμματα. Για μας ο ιστός προστασίας των πολιτών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν, μέσα από κανονικές διαδικασίες, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και θα βελτιώσουμε την πολιτική μας.

* Επίσης, σήμερα, αποφασίσαμε την ίδρυση δύο Επιτροπών εθνικού χαρακτήρα, που θα παρακολουθήσουν δύο σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν φαινόμενα που αναπτύσσονται με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και την ανάπτυξη της επιστήμης.


-Μιλώ για την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Επιτροπή αυτή θα έχει εθνικό χαρακτήρα. Θα συμπεριλαμβάνει φορείς οι οποίοι δεν θα είναι κυβερνητικοί, προκειμένου να ασχοληθεί, να παρακολουθήσει, να ορίσει το πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής για τα θέματα αυτά. Ενα τέτοιο θέμα -μεταξύ άλλων αναφέρομαι σ' ένα θέμα της επικαιρότητας- είναι η κλωνοποίηση του ανθρώπου. Πρόσφατα έχουμε υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, μαζί με άλλες 18 χώρες. Στον τομέα αυτό η πολιτική μας πρέπει να είναι σαφής. Και εγκαίρως διατυπώνουμε αυτή την πολιτική.


-Η άλλη Εθνική Επιτροπή αφορά τα θέματα βιοηθικής. Ιδρύεται για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον τομέα των βιολογικών επιστημών. Πρόσφατα το Συμβούλιο Ευρώπης έχει υιοθετήσει σχετική σύμβαση, η οποία ακολουθείται από διάφορα πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για τα θέματα αυτά θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτής της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Πολλά Υπουργεία τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα από τη δική τους πλευρά -στο μέτρο δηλαδή, των δικών τους αρμοδιοτήτων- θα συνεργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση νομοσχεδίου με το οποίο θα ιδρύονται οι δύο αυτές Επιτροπές.

* Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίσαμε, επίσης, την κάλυψη της κενής θέσης του Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τον κ. Ρίζο Αντωνακόπουλο, που υπηρετεί σήμερα ως νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

* Εισαγωγικώς, δηλαδή πριν από τη συζήτηση των κυρίως θεμάτων, ο Πρωθυπουργός έκανε πολιτικές επισημάνσεις για θέματα της επικαιρότητας.


-Ανέφερε ότι η συζήτηση η οποία αναπτύσσεται για τα εσωκομματικά θέματα δεν ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους πολίτες. Και τόνισε ότι, η αποτελεσματικότητα, την οποία εμείς θα επιτύχουμε μέσω του κυβερνητικού έργου, είναι αυτή η οποία θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.


-Είπε, επίσης, ότι όλοι οι Υπουργοί είμαστε πολιτικά υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουμε, στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων που έχουμε εξαγγείλει, τα θέματα που καθένας αντιμετωπίζει στο δικό του Υπουργείο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχουν επιτυχίες ή αποτυχίες Υπουργών, υπάρχουν επιτυχίες ή αποτυχίες της Κυβέρνησης". Μ' αυτή την έννοια απαιτείται η κοινή στάση όλων, προκειμένου το κυβερνητικό έργο που παράγεται -και είναι σημαντικό κατά κοινή ομολογία- να αποτελεί για όλους το κύριο, ενοποιητικό σημείο της δράσης μας και με την κοινή μας στάση να το αναδεικνύουμε, προκειμένου ο ελληνικός λαός, αφού πειστεί για την αξία του έργου αυτού, να μας στηρίξει, προκειμένου να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το έργο μας.

* Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε μία ακόμη επισήμανση, αναφερόμενος σε διάφορες περιοχές του δημόσιου τομέα, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπου επικρατούν ακόμη πελατειακές πολιτικές. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία αφορούν αποσπάσεις ή μεταθέσεις υπαλλήλων, επιλογές για θέσεις ιδίως του εξωτερικού, μεταθέσεις στρατιωτών. Μας κάλεσε όλους να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους πελατειακά φαινόμενα όπου υπάρχουν, προκειμένου με αντικειμενικές διαδικασίες να διεξάγονται όλες αυτές οι υπηρεσιακές λειτουργίες, ώστε και η αξιοπιστία της Κυβέρνησης να ενισχύεται και το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο προς όφελος των πολιτών. Να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κράτους δικαίου σε όλες τις περιοχές του Δημοσίου.

Αυτά όσον αφορά τα του Υπουργικού Συμβουλίου.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή επισήμανση, επειδή είδα ότι το θέμα αυτό υπάρχει σε κάποιο βαθμό, σήμερα, στην επικαιρότητα, όσον αφορά σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στις 9 Δεκεμβρίου, είχα δώσει συγκεκριμένη απάντηση και σας παραπέμπω στα πρακτικά της συζήτησής μας, εκείνη την ημέρα. Δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση, ανάμεσα, στην πολιτική θέση που έχει κάποιος, στην άποψή του για ένα γεγονός ή ένα ιστορικό πρόσωπο και στην τυπική και ουσιαστική υποχρέωση που έχει ο Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας, όπως είναι η ΕΡΤ, να προβάλλει όλες τις απόψεις για κάποιο θέμα ή για κάποιο πρόσωπο. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Οι απόψεις που έχουμε για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα είναι γνωστές. Γνωρίζετε πολύ καλά, και το Κίνημά μας και τα στελέχη μας και όλοι μας, ποιες απόψεις έχουμε δεχθεί, έχουμε αναπτύξει ή εκφράσει και για τον Αρη Βελουχιώτη. Ασφαλώς, ήταν ο εμπνευστής και ο ηγέτης ενός απελευθερωτικού αγώνα. Είναι χρέος, όμως, της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο έρχονται και επανέρχονται στην επικαιρότητα, να προβάλλει όλες τις εκδοχές, όλες τις απόψεις. Να εξασφαλίζει, δηλαδή, βήμα προβολής για όλους. Αυτό, παρακαλώ να το δεχθείτε, ως μια από μέρους μου, αποσαφήνιση, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις:

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον κρίνατε σκόπιμο να αναφερθείτε σε αυτό το θέμα, θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένετε στη φράση την οποία περιλάβατε στη γραπτή σας απάντηση ότι είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Αρης Βελουχιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Αρης Βελουχιώτης είναι μια προσωπικότητα για την οποία πολλοί έχουν μιλήσει με διαφορετικές κρίσεις. Αυτό το αντικειμενικό είπα. Δεν είναι προσωπική μου κρίση. Και είπα, επίσης, ότι για γεγονότα ή για ανθρώπους, για τα οποία διατυπώνονται διάφορες και διαφορετικές απόψεις, η ΕΡΤ πρέπει να εξασφαλίζει βήμα προβολής σε όλες αυτές τις απόψεις. Αυτή είναι η απάντηση που δίνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως αντιλαμβάνεστε είναι διαφορετικής τάξεως θέμα το να κρίνει κάποιος ιστορικός...

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε την άποψη τη δική μου, ως Υπουργού, για το συγκεκριμένο θέμα; Αφού απάντησα μόλις πριν. Και είχα απαντήσει και παλαιότερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θεωρείτε ότι ήταν εσφαλμένη η διατύπωση "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα";

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα πρωτογενώς, κύριε Μιχαήλ, και τα αποσαφήνισα όλα αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο για "μίζερη εσωκομματική αντιπαράθεση", ποιούς εννοούσε, σε ποιούς απευθυνόταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η εσωστρέφεια η οποία αναπτύσσεται, επειδή ακριβώς δεν αφορά τα προβλήματα που βιώνει και αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, τα προβλήματα που αξιώνει ο ελληνικός λαός εμείς να αντιμετωπίζουμε και να λύσουμε, δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δημιουργεί προβλήματα. Και ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, για να υπερκαλύψουμε τα ζητήματα που δημιουργούνται, είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να παράγουμε κυβερνητικό έργο, στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Ετσι, λοιπόν, θα κερδίσουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού στην προσπάθεια που κάνουμε. Δεν θα κερδίσουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε μια εσωστρεφή αντιπαράθεση ή μια ενασχόληση με εσωτερικά θέματα, δικά μας ή του Κινήματός μας. Κάτι το οποίο δεν απασχολεί, ιδιαιτέρως, τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιούς απευθυνόταν, συγκεκριμένα, δεν το είπε τυχαία στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν το είπε τυχαία, έκανε μια πολιτική επισήμανση, όπως σας είπα στην αρχή. Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν μιλάει τυχαία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπα, σε ποιούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι μια θέση γενικής πολιτικής αρχής. Μίλησα για μια πολιτική επισήμανση. Αυτό έχει μια διαρκή αξία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει συνέχεια, τώρα το είπε...

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές φορές ο Πρωθυπουργός έχει κάνει τέτοιες γενικές πολιτικές επισημάνσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας Υπουργός μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο -και μάλλον αυτό ήταν αιχμή για σας- για κακή επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, γίνεται πολλές φορές λόγος, όχι σήμερα μόνο, και στα κυβερνητικά και στα κομματικά όργανα, για τα αποτελέσματα, τα οποία επιτυγχάνει η προσπάθεια ανάδειξης ή προβολής του κυβερνητικού έργου. Και πρέπει να σας πω ότι ασφαλώς, πέρα των όσων λέει ο οποιοσδήποτε άλλος κι εγώ είμαι ένας από αυτούς που κάθε άλλο παρά είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο εισπράττει ο ελληνικός λαός το έργο που παράγει η Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η εικόνα, η οποία έχει δημιουργηθεί, το φαίνεσθε, δηλαδή, της κυβερνητικής πολιτικής, αδικεί την Κυβέρνηση. Γιατί η Κυβέρνηση έχει πλουσιότατο έργο, έχει σημαντικά επιτεύγματα να επιδείξει και αυτά με ευθύνες όλων, δεν γίνονται ιδιαιτέρως αντιληπτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απευθύνονταν σε όλους, σε εσάς απευθυνόταν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία! Οι ευθύνες, λοιπόν, είναι μόνο δικές μου. Απολύτως, δικές μου όλες οι ευθύνες!!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς εκφράζετε αυτή την πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Εγώ έχω, λοιπόν, απολύτως, όλες τις ευθύνες !!

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εγινε από τον Πρωθυπουργό ή από κάποιον άλλο αναφορά στα ελληνοτουρκικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία αναφορά.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα αυτό, των τουρκικών προκλήσεων, το οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων Υπουργών και Υπηρεσιών.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση που αφορά τον Πρωθυπουργό προσωπικά και θα ήθελα απάντηση, εάν και εφόσον γνωρίζετε. Αναφερθήκατε σε μια επισήμανση, η οποία έγινε για το θέμα της εσωστρέφειας και των κομματικών -ας πούμε- εξελίξεων. Ρωτώ συγκεκριμένα: Ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα κάνει τη συγκεκριμένη επισήμανση, επειδή διαβλέπει τι, εκτιμά τι; Συγκεκριμένα: Εάν γνωρίζετε, εάν δεν γνωρίζετε μην μου απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, χωρίς να είναι προφήτης, γνωρίζει, επειδή στην Ελλάδα ζει, ότι συζητούμε σημαντικά θέματα, τα οποία δεν έχουν τη διάσταση της σοβαρότητας, που έτσι κι αλλιώς, εξ αντικειμένου, έχουν τα θέματα αυτά στο δημόσιο διάλογο. Ενώ άλλα θέματα μικρότερης σημασίας μεγενθύνονται και προβάλλονται, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αν και αντικειμενικώς, τα θέματα αυτά δεν άπτονται των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Π.χ. σήμερα, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, για την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας. Εδώ, βλέπετε ότι οι ερωτήσεις δεν αφορούν αυτό το θέμα, αφορούν μια πολιτική επισήμανση που έκανε ο Πρωθυπουργός, όπως κάνει σε όλες, σχεδόν, τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε εάν ο Πρωθυπουργός αποδίδει συγκεκριμένα σε κάποιους ευθύνες γι αυτή την ανακολουθία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε, ήδη, απάντηση. Δεν θα έπρεπε να κάνετε αυτή την ερώτηση διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες ή επιτυχίες Υπουργών, υπάρχουν αποτυχίες ή επιτυχίες της Κυβέρνησης. Αρα, λοιπόν, είναι θέμα της Κυβέρνησης, το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Είναι συνολικό θέμα, δεν είναι θέμα ενός επιμέρους τομέα. Αυτό, ακριβώς, νομίζω ότι δίνει απάντηση στο ερώτημά σας, για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, τις οποίες αποδίδει σε κάποιον ο Πρωθυπουργός. Αλλωστε, η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με τη σύνθεση που σας είναι γνωστή. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός κάνει τη διαπίστωση ότι υπάρχουν πελατειακές πολιτικές με μεταθέσεις υπαλλήλων και μεταθέσεις στρατευμένων στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το ζήτημα είναι, τι θα γίνει με αυτούς που πέτυχαν μια μετάθεση και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν την πολιτική ευθύνη αυτών των φαινομένων; Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός πήρε υπόψη τις καταγγελίες, που είχε κάνει προγενέστερα ο Θ. Πάγκαλος, για ορισμένες μεταθέσεις στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης που αφορούσαν και συναδέλφους δημοσιογράφους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την υποκειμενική λογική, η οποία χαρακτηρίζει τις επιλογές που κάνουμε σε διάφορους τομείς. Και κάλεσε κάθε Υπουργό, στο δικό του τομέα, να εντείνει την προσπάθειά του, ώστε να εγκαθιδρυθούν αντικειμενικά κριτήρια και αδιάβλητες διαδικασίες, προκειμένου μέσα από τέτοιες καινούργιες ρυθμίσεις, να αντιμετωπίζουμε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί, πέρα από αντικειμενικές διαδικασίες, όσον αφορά τις λειτουργίες, πρέπει να υπάρχουν και αντικειμενικές διαδικασίες, όσον αφορά την επιλογή προσώπων-στελεχών. Ανέφερε κάποια παραδείγματα, τα οποία κάλεσε τους αρμόδιους να τα αντιμετωπίσουν, όπως και κάθε Υπουργός στο δικό του χώρο πρέπει να αντιμετωπίσει ανάλογα θέματα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμπεράνουμε, κ. Υπουργέ, ότι αυτές οι επισημάνσεις που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός προκύπτουν και από τις επαφές που είχε με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επαφές που έχει με τα στελέχη αφορούν, μεταξύ των άλλων, και τα θέματα κυβερνητικής αρμοδιότητας των στελεχών αυτών, δοθέντος ότι τα περισσότερα από αυτά με τα οποία συναντήθηκε και συζήτησε έχουν και κυβερνητικά καθήκοντα. Θα έλεγα πως ο Πρωθυπουργός, επειδή ακριβώς έχει καθημερινή σχεδόν συνεργασία με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, γνωρίζει σε ποιες περιοχές κυβερνητικής δράσης, υπάρχουν ακόμη φαινόμενα πελατειακής λειτουργίας ή υποκειμενικών κριτηρίων τα οποία καθορίζουν επιλογές και γι' αυτό ακριβώς ζήτησε από τους αρμόδιους, να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυβερνητικό στέλεχος, χθες, μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει τα δέκα μίλια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σήμερα και ούτε μπορεί να γίνει υπό το κράτος των απειλών της Τουρκίας. Συζητάτε κάποιο θέμα μείωσης του εθνικού εναέριου χώρου μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, αφού άλλωστε, με πολλή σαφήνεια έχουμε κάνει γνωστές τις απόψεις μας -οι οποίες δεν είναι καινούργιες, είναι απόψεις οι οποίες στηρίζονται σε μια πολιτική δεκαετιών που ακολουθεί η χώρα μας στη διάρκεια των οποίων παρήλασαν πολλές κυβερνήσεις- ότι η πολιτική μας παραμένει ίδια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε το κυβερνητικό στέλεχος δεν ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε. Σας λέω ποια είναι η πολιτική και βεβαίως έχουμε απαντήσει αυτές τις ημέρες σε συναφείς ερωτήσεις κατ' επανάληψη, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την καθαρότητα της πολιτικής μας στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω κ. Υπουργέ. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ ότι η πολιτική που ακολουθούμε στο συγκεκριμένο τομέα είναι γνωστή και δεν αλλάζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό που λέει ο Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κ. Σταματόπουλε. Μην υποτιμάτε και τη δική μου νοημοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την υποτιμώ. Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι λέτε; Είδατε, λοιπόν, σε τι ερμηνείες φθάνουμε παρά τις σαφείς απαντήσεις που σας δίνω;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ακόμα, τι ακριβώς συνέβη χθες στα Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε γνώση σας τα περιστατικά αυτά. Χθες, ένας μικρός αριθμός αλιευτικών σκαφών και συγκεκριμένα πέντε ή έξι αλιευτικά με Τούρκους ιδιοκτήτες, πλησίασαν προς τη νησίδα Ιμια. Οταν παρουσιάστηκε εκεί σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού που περιπολεί την περιοχή, απομακρύνθηκαν. Δεν υπήρξε κανένα άλλο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο σκάφος του Λιμενικού εμφανίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγε κανονιοφόρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Σας απάντησα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η συνάντηση του κ. Κλη με τον κ. Μπερνς αφορούσε αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούσε αυτό, ακριβώς, το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί φωνάζουμε συνέχεια τον Μπερνς μόλις οι Τούρκοι μπαίνουν μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει τους Πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαδκής Ενωσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τελευταία συμβάντα, για την προκλητική, δηλαδή, συμπεριφορά την οποία εκδηλώνει η Τουρκία και την προσπάθειά της να κατασκευάσει μία ελληνοτουρκική κρίση. Επισημαίνουμε ότι η στάση της Τουρκίας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Ε.Ε., αφού η Ε.Ε. με αποφάσεις της έχει ορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου συμμορφούμενη η Τουρκία στους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να αναπτυχθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ετσι, λοιπόν, το θέμα αυτό το οποίο δημιουργείται με την προκλητική, επιθετική, επίβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας το καθιστούμε γνωστό στους εταίρους μας, προκειμένου και εκείνοι να γνωρίζουν, πολύ συγκεκριμένα, με λεπτομέρειες και στοιχεία, ποιά είναι η αντίδραση της Τουρκίας στις προτάσεις που της κάνει η Ε.Ε., προκειμένου να αναπτυχθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε σήμερα παραβιάσεις και παραβάσεις από τουρκικά μαχητικά;.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νέο στον τομέα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Μπερνς, χθες, και ο Βρετανός πρέσβης, όπως έχουν γράψει οι εφημερίδες, και σήμερα οι άλλοι πρεσβευτές, που λέτε, μίλησαν για το συγκεκριμένο περιστατικό με τα ψαράδικα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς εκλήθη χθες, προκειμένου να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό. Οι κοινοτικοί θα ενημερωθούν σήμερα για το συγκεκριμένο περιστατικό και για τις παραβιάσεις που έκαναν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τις τελευταίες αυτές ημέρες. Η ενημέρωση που παρέχουμε προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε., δίνεται αφ' ενός από το Υπουργείο Εξωτερικών στους εδώ πρέσβεις των χωρών αυτών και αφετέρου μέσω των πρέσβεών μας στις χώρες της Ε.Ε., με παραστάσεις ή ανακοινώσεις προς τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε.

ΚΙΑΟΣ: Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι αυτά τα ψαράδικα δεν κινήθηκαν εκεί με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών, αλλά με πρωτοβουλία των τουρκικών Αρχών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να το πούμε με σαφήνεια. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να κάνουμε -και αυτό κάνουμε για πολλούς λόγους- είναι να ενημερώσουμε τους ξένους παράγοντες, επειδή μια τέτοια συμπεριφορά, εξ' αντικειμένου, μπορεί να επενεργήσει αρνητικά και να δημιουργήσει δυσμενείς εξελίξεις.

ΚΙΑΟΣ: Μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα τα ψαράδικα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κινήθηκαν τα ψαροκάικα στην οριογραμμή. Είναι ξέρετε μικρές οι αποστάσεις στην περιοχή εκείνη. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κινήθηκαν -γιατί το είδα και αυτό να γράφεται- δυτικά της νησίδας Ιμια. Αυτά είναι υπερβολές, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ινδία, ότι δεν αποκλείεται θερμό επεισόδιο, τις συμμερίζεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, μη θέτετε ερωτήσεις για δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γνωρίζετε, ότι ποτέ δεν τις σχολιάζουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευαισθησία για όλα τα θέματα και βεβαίως, ως πρώτος πολίτης αυτής της χώρας, ενδιαφέρεται για την ακεραιότητα της χώρας μας και την εθνική αξιοπρέπεια. Αρα, λοιπόν, υπ' αυτό το πρίσμα, πρέπει να εξετάζουμε πάντοτε τις εύστοχες επισημάνσεις ή παρεμβάσεις που κάνει.

Τ.ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γι' αυτό το θέμα των ψαροκάικων, έγινε οποιαδήποτε επαφή με την Αγκυρα ή κάποιο διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επαφή για το θέμα αυτό.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Friday, 16 January 1998 - 18:13:43 UTC