Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, σας ενημερώνω ότι και σήμερα είχαμε παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή ανατολικά της Χίου και στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Για τις παραβιάσεις οι οποίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, γίνονται οι ανάλογες διπλωματικές ενέργειες. Ενημερώνεται, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τη σημερινή στρατιωτική δράση θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες.

Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να πω, για μια ακόμη φορά, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι προκλητική, είναι επιθετική, δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι τελικά είναι σε βάρος της ίδιας της Τουρκίας η συνέχιση αυτής της εξωτερικής πολιτικής με τη χρησιμοποίηση του στρατού της. Τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί δεν την έχουν οδηγήσει στους στόχους που έχει θέσει. Θα πρέπει να προβληματιστεί γι' αυτό και να αλλάξει την πολιτική της. Εν πάση περιπτώσει, καταγγέλλουμε αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη πέρα για πέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε παραβιάσεις και στον εναέριο χώρο της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν πάνω από την Πάφο και φωτογράφισαν τις βάσεις, τις αεροπορικές.

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω, όπως γνωρίζω επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα διαβήματα και τις παραστάσεις στους διεθνείς Οργανισμούς για τη συμπεριφορά αυτή των Τούρκων. Είναι μία θλιβερή κατάσταση, αυτή η αναταραχή, η ένταση η οποία συντηρείται από την Τουρκία. Φαίνεται ότι δεν θέλει να αντιληφθεί πως οι γοργές εξελίξεις, όσον αφορά το κυπριακό θέμα και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., θα πρέπει και από την ίδια να αντιμετωπιστούν με άλλο πρίσμα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, τι αποτελέσματα έχουν τα κατά καιρούς διαβήματα και οι παρεμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ ενδεχομένως. Θέλω να πω, αναγνωρίζουν οι εταίροι μας ή οι σύμμαχοί μας το ελληνικό δίκαιο της επέκτασης των 10 μιλίων του εναέριου χώρου και της υποβολής σχεδίων πτήσης από τα μαχητικά αεροσκάφη στο FIR;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Βιτσέντζου, ακόμη και αν δεν υπήρχαν αποτελέσματα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να κάνουμε το στοιχειώδες εθνικό χρέος, να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πέραν τούτου, όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι το πλαίσιο των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, μεταξύ των άλλων, καθορίζεται -και έχει ειπωθεί επισήμως αυτό, σε όλους τους τόνους, από διάφορους παράγοντες της Ε.Ε.- από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Κατ' επανάληψη, η Τουρκία έχει κληθεί από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να προσεγγίσει την Ε.Ε. Αρα, λοιπόν, ασφαλώς υπάρχουν αποτελέσματα από την αντίδραση αυτή της χώρας μας στη συμπεριφορά της Τουρκίας και αυτό είναι φανερό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι ήταν πρόθεση των Τούρκων πιλότων, χθες, να παρενοχλήσουν το στρατιωτικό αεροπλάνο του κ. Τσοχατζόπουλου στην πορεία του στα Ψαρά και τη Λέσβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μία πραγματικότητα. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν σε σχετικά μεγάλο ύψος, βέβαια, σε σχέση με το ύψος που πετούσε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Πέραν όλων των άλλων, μία τέτοια συμπεριφορά, θα έλεγα ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά. Είναι μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με τη συμπεριφορά μιας πολιτισμένης χώρας. Είναι μία πρόκληση η οποία είναι περιττή και επιζήμια τελικά για την ίδια την Τουρκία.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ηταν ανήσυχος και ο κ. Τσοχατζόπουλος στις δηλώσεις του. Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι είμαστε σε ένα τεταμένο στάδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαστε ανήσυχοι, αλλά, όπως κατ' επανάληψη έχουμε πει, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι η Τουρκία, με τις πράξεις της, αποδεικνύει πως επιθυμεί να συντηρήσει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό εμείς δεν το επιθυμούμε και κάνουμε τα ανάλογα βήματα, προκειμένου να επιτύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης. Θα πρέπει, όμως, και η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, εφόσον επιθυμεί αυτή την αποκλιμάκωση να κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Και δεν τα κάνει.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Προχθές, στα κατεχόμενα υπεγράφη ένα πρωτόκολλο εκπροσώπησης του ψευδοκράτους από την Τουρκία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η συνέχιση της απαράδεκτης πολιτικής, την οποία ακολουθεί η Τουρκία με τους επικεφαλής των κατεχομένων. Εχουν συμφωνηθεί και άλλου είδους συνεργασίες στο παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν, ένα κράτος όπως είναι η Κύπρος, κράτος διαμελισμένο επί αρκετά χρόνια, να θεωρείται τώρα ότι, κατά ένα μέρος του, μπορεί να εκπροσωπηθεί, σε διεθνείς υποχρεώσεις του, από άλλη χώρα, όπως είναι η Τουρκία. Ασφαλώς, και γι' αυτό το θέμα η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναλάβει ανάλογη πρόνοια. Εχουν γίνει οι ενημερώσεις και οι παραστάσεις που πρέπει να γίνουν. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας αποδεικνύει πως δεν έχει συμφιλιωθεί με τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό θέμα. Εξελίξεις που φαίνεται, τη δυσαρεστούν. Αυτό, όμως, το οποίο είναι βέβαιο, είναι τούτο: ότι οι εξελίξεις θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. και βεβαίως, να επιδιωχθεί, με πιο συστηματικό τρόπο, παρά ποτέ στο παρελθόν, η λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η εξέλιξη, κύριε Υπουργέ, φρονείτε ότι δυσκολεύει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι δεν είναι επιλογή των Τουρκοκυπρίων, τουλάχιστον της καλούμενης ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Αλλά, με μια τέτοια στάση, όταν έτσι εκφράζουν την άρνησή τους να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, τελικώς, επιτυγχάνουν να εκτίθενται ακόμη περισσότερο. Γιατί μια απόφαση της Ε.Ε., όπως μια απόφαση για την ένταξή της σ' αυτήν της Κύπρου, φαίνεται να δυναμιτίζεται με ενέργειες της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι το χθεσινό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, με τη δολοφονία του νεωκόρου, συνδυάζεται με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μπορούμε να κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρόωρο να πούμε ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, συμμετοχή σ' αυτό το θλιβερό επεισόδιο. Για το θέμα αυτό έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβης, προκειμένου να του γίνει το έντονο διάβημα της Κυβέρνησής μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του γίνει διάβημα, για το συγκεκριμένο γεγονός. Ασφαλώς, όμως, το κλίμα το οποίο δημιουργείται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ένα κλίμα φανατισμού, ίσως-ίσως, διευκολύνει εκείνους τους κύκλους ή τους παράγοντες στην Τουρκία, που επιθυμούν την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Επαναλαμβάνω όμως, ότι είναι πρόωρο να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, για να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για ένα έγκλημα του Ποινικού Δικαίου ή αν πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτικού χαρακτήρα, δηλαδή, μια ενέργεια που έχει πολιτικά κίνητρα ή εθνικιστική αφετηρία.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εκτός από το ότι καλέσαμε τον Τούρκο Πρέσβη, εδώ, στο υπουργείο Εξωτερικών, κάναμε τα ίδια διαβήματα διαμαρτυρίας και στην Αγκυρα με το δικό μας Πρέσβη;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα των παραβιάσεων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ναι. Και για τον νεωκόρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται οι παραστάσεις στην Αγκυρα, από τον κ. Νεζερίτη.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ακόμα ενημέρωση η ελληνική Κυβέρνηση για το τί έγινε στο Αγίασμα του Αγίου Θεράποντος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ενημέρωση, την οποία, από την πρώτη στιγμή με ικανοποιητική πληρότητα, δώσαμε και σε σας. Οι τουρκικές Αρχές, που αρμοδίως επιλαμβάνονται αυτού του γεγονότος, κάνουν τις έρευνες. Εχουμε μια επαφή μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών μας και ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις των ερευνών αυτών. Αλλά, δεν έχει προκύψει ο,τιδήποτε άλλο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ολοκληρώνεται όπου να' ναι ο κύκλος των επαφών του Πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη κόμματος και Κυβέρνησης. Και μετά ταύτα να αναμένουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνοχής της πλειοψηφίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τακτικές, μόνιμες και διαρκείς οι συναντήσεις και οι συνεργασίες που έχει ο Πρωθυπουργός με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Δεν είναι μία εξαιρετική διαδικασία αυτή. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων και συνομιλιών, θα συνεδριάσει το ανώτατο κομματικό όργανο, προκειμένου εκεί να υπάρχει μία σύνθεση όλων των απόψεων που διατυπώνονται στον κύκλο αυτών των συζητήσεων και να οριστεί ή να επιβεβαιωθεί, θα έλεγα, το πολιτικό πλαίσιο της συλλειτουργίας όλων των στελεχών του Κινήματος και της Κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Είπατε προηγουμένως αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ότι κάνει βήματα η ελληνική Κυβέρνηση, αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης, που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών φαινομενικά μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου. Θέλω να ρωτήσω, συναφώς, εάν στις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία που τον επόμενο καιρό θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση που έχουμε διατυπώσει για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει η ίδια, δεν αλλάζει. Ασφαλώς, φρονούμε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διότι δεν επιθυμούμε μία περιθωριοποιημένη και απομονωμένη Τουρκία, η οποία θα είναι πιο εύκολο να προβεί σε κινήσεις τέτοιες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αλλά, προκειμένου η Τουρκία να επιτύχει να διαγράψει αυτή την ευρωπαϊκή τροχιά, την οποία και εμείς θέλουμε να διαγράψει, πρέπει να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένους όρους, που η Ευρωπαϊκή Ενωση κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει, με αποφάσεις που έχει εκδώσει. Δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα. Αρνείται η Τουρκία να εναρμονιστεί με αυτή την κατεύθυνση την οποία έχει ορίσει η Ε.Ε. με τα όργανά της και αυτό δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι, η Τουρκία πρέπει να αιτιάται εαυτήν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ε.Ε., αφού η ίδια δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις που η Ε.Ε. υποδεικνύει, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως όλες οι άλλες χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πυκνώνουν τα μηνύματα από μια απομονωμένη περιοχή της γης, από ένα μέρος του Μεξικού ότι σφίγγει ένας κλοιός δολοφονικών επιθέσεων εναντίον των Ζαπατίστας . Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η Ε.Ε. να κάνει χρήση του δικαιώματος και να ζητήσει έρευνες για τρομοκρατικές ενέργειες στο Μεξικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακολουθούμε δραστηριότητες και συμπεριφορές, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που πραγματικά μας θλίβουν. Εχουμε σφαγές αθώων πολιτών, έχουμε ενέργειες οι οποίες στραγγαλίζουν τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Η θέση της Κυβέρνησής μας είναι πως μόνο μέσα από τη συνεννόηση και το διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση στα προβλήματα που απασχολούν ένα λαό, μια χώρα. Ηταν σε εξέλιξη μια τέτοια διαδικασία και στο Μεξικό. Φρονούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί με καλή διάθεση την οποία θα επιδείξουν όλες οι πλευρές. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο των συζη-τήσεων της Ε.Ε. για διάφορα θέματα, θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται ως προβλήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αντιλαμβάνεστε πως μπορεί και αυτό το θέμα -όχι πάντως με δική μας πρωτοβουλία- να τεθεί από χώρες που βρίσκονται εγγύτερα και παρακολουθούν αυτά τα θέματα στενότερα, προκειμένου εκεί να διατυπώσουμε την άποψή μας, την οποία σε γενικές γραμμές σας ανέφερα μόλις πριν.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Η αναδίπλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα για το θέμα των έξι μιλίων, οφείλεται στις αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ή πιστεύετε ότι ακολουθείται μία νέα πρακτική στη διπλωματία των Αμερικανών στα Βαλκάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις τις οποίες έκανε ο κ. Μπέρνς έγιναν με δική του πρωτοβουλία. Εκανε ενημέρωση σε Ελληνες δημοσιογράφους, αφού ο ίδιος είχε την ιδέα να οργανώσει αυτή τη συνάντηση. Εμείς, τις θέσεις, τις οποίες έχουμε διακηρύξει κατ' επανάληψη, -θέσεις οι οποίες απεικονίζουν την πολιτική μας για τα συγκεκριμένα θέματα εδώ και δεκαετίες- τις υπερασπιζόμαστε. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό το σημείο. Και βεβαίως θα πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι δυνατόν, αυτή την πολιτική που αφορά την υπεράσπιση του εθνικού χώρου ή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, να την αλλάξουμε, επειδή υπάρχει σε μια Κυβέρνηση ή σε κάποιον διεθνή παράγοντα μία άλλη άποψη. Η πολιτική μας είναι σαφής, είναι σταθερή και σ' αυτήν παραμένουμε αταλάντευτοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Wednesday, 14 January 1998 - 15:44:12 UTC