Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9.1.98

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιμπέρ Βεντρίν επισκέπτεται την Ελλάδα και το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Αυτή την ώρα συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Θα γίνουν δηλώσεις αμέσως μετά. Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζεται η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Παπαδήμο. Σας έχω ενημερώσει γι αυτό από τη Δευτέρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω: Κατ' αρχήν γιατί τόσο μεγάλη η διάρκεια αυτής της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ηδη, πάμε σε τρεις ώρες σύσκεψη. Υπάρχει τίποτα σοβαρό, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διάρκεια της σύσκεψης είναι συνηθισμένη. Γι' αυτή την ώρα, υπάρχει κάποιο άλλο ραντεβού του Πρωθυπουργού, άρα αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία. Είχαμε πει πως θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, για το 1998. Θα γίνει μια γενικότερη, συνολική συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν υπάρχει ο,τιδήποτε άλλο. Γνωρίζετε ότι ο προγραμματισμός γι αυτή τη συνεργασία είχε γίνει πριν εκδηλωθεί αυτό το νέο κύμα πιέσεων προς τη δραχμή, πριν δύο ημέρες. Βεβαίως, θα συζητηθεί κι αυτό το θέμα. Αλλά, η πολιτική την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί στον οικονομικό τομέα έχει εξαγγελθεί, μέσω του Προϋπολογισμού, ο οποίος ψηφίστηκε, μέσω του Φορολογικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί. Εχουν γίνει σχετικές εξαγγελίες και ανακοινώσεις, δεν αλλάζει τίποτα. Είναι μια επισκόπηση και μια εξέταση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Κασουλίδη στη χώρα μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση της Ελλάδας, σε σχέση με τις εκλογές στην Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κασουλίδης θα έρθει σήμερα στην Αθήνα. Θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Οι εκλογές στη Μεγαλόνησο είναι αποκλειστικό θέμα του κυπριακού λαού. Η Κυβέρνησή μας σέβεται απολύτως το κυριαρχικό δικαίωμα των Κυπρίων, να αναδείξουν την Κυβέρνησή τους. Γι αυτό δεν αναμειγνύεται, αμέσως ή εμμέσως, σε αυτή την υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι, όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον, θα έχουμε στενή συνεργασία με όποια Κυβέρνηση αναδείξει ο κυπριακός λαός.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Κασουλίδης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ψάχνουν μια "φόρμουλα" για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εχετε να μας πείτε κάτι επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει την κυπριακή Κυβέρνηση. Γι αυτό το θέμα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Πιστεύουμε ότι στη γραμμή που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Κυβέρνηση και συμφωνεί και η Ελληνική Κυβέρνηση, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαδκή Ενωση, θα βρεθεί τρόπος να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες ο κ. Γκρόσμαν έδωσε μία συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ στην οποία είπε ότι οι Αμερικανοί έκαναν παρέμβαση στους Τούρκους για να μην κάνουν την άσκηση πάνω από τους Καλογήρους. Αλλά είπε παράλληλα -και το θεώρησε και το πιο σημαντικό- ότι υπήρξαν και συνομιλίες των Τούρκων και με τους Ελληνες απευθείας, με αποτέλεσμα να μην κάνουν την άσκηση αυτή. Υπήρξαν τέτοιες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Δεν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πράγματι, ζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης - όπως είπα και τις προηγούμενες ημέρες- να επισκεφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και να ενημερωθεί, ενόψει των ασκήσεων που είχαν ανακοινώσει ότι θα διεξαγάγουν οι Τούρκοι. Η ενημέρωση δόθηκε, ήταν πλήρης. Δεν ζητήθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα προς την πλευρά της Τουρκίας. Τον ενημερώσαμε για τα θέματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση αυτή. Ιδιαιτέρως για το καθεστώς το οποίο αφορά τις νησίδες με το όνομα "Καλόγηροι". Οπου πρέπει να πω, πως είχαμε μία άμεση απάντηση του Αμερικανού πρέσβη, ότι το καθεστώς στις νησίδες αυτές είναι σαφέστατο και ουδείς το αμφισβητεί. Ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Από εκεί και πέρα, το ότι δίνεται στη δημοσιότητα, μέσω δηλώσεων, το γεγονός ότι αναπτύχθηκε μία πρωτοβουλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την πλευρά της Τουρκίας, είναι κάτι που αφορά την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα, για την κυριότητα των "Καλογήρων" και ο κ. Γκρόσμαν είπε, σε αυτή τη συνέντευξη, ότι δεν αμφισβητείται.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι από την πρώτη στιγμή, όταν τέθηκε μεταξύ των άλλων θεμάτων και αυτό, υπήρξε θετική αντίδραση από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι βεβαίως είναι σαφές το καθεστώς σε αυτή την περιοχή.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις δεν έγιναν.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι' αυτό και ήμουν σαφής.

ΚΙΑΟΣ: Πώς απαντάτε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σ' αυτά που είπε για τον κ. Πάγκαλο, τη Θράκη...Τα γνωρίζετε, ας μην τα αναπτύξω τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γνωρίζω κ. Κιάο. Απέφυγα να απαντήσω ή να σχολιάσω, γιατί βρίσκονται στα όρια του γελοίου τέτοιου είδους ισχυρισμοί. Είναι ανιστόρητος εκείνος που ενώ υπήρξε ο επιτήδειος ουδέτερος, την κρίσιμη εκείνη περίοδο, θεωρεί τώρα πως έχει το δικαίωμα να στρέφεται εναντίον μίας άλλης χώρας, η οποία έχει διακριθεί στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία που προσέφερε σε Ελληνες πολίτες, ασχέτως θρησκεύματος, προκειμένου να περιφρουρήσει τη ζωή τους. Αυτές οι κατηγορίες όχι μόνο δεν είναι παραδεκτές, αλλά ξεπερνούν τα όρια ακόμη και μιας αντιπαράθεσης έντονης, πολλές φορές, δοθέντος ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Είναι στα όρια του γελοίου. Οι δε άλλες κατηγορίες, για την κατάσταση η οποία, δήθεν, υπάρχει στη Θράκη, πιστεύω ότι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα αναγκαίο -κατά την Τουρκία- συμπλήρωμα, στο σύνολο των επικρίσεών της προς την Ελλάδα, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, για λόγους σκοπιμότητας και τίποτε άλλο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο και να αναβαθμίσει το επίπεδο ισονομίας και ισοπολιτείας στη χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι σε εξέλιξη από την πλευρά της Κυβέρνησης κάποια εξέταση, ώστε να καταργηθεί το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Friday, 9 January 1998 - 16:11:58 UTC