Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά, για πρόοδο και επιτυχίες στην πατρίδα μας και σε καθένα χωριστά. Ιδιαίτερες ευχές στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες που είναι πολλοί στην πατρίδα μας. Θα μου επιτρέψετε, σήμερα πάλι, να ευχηθούμε γρήγορα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας να αναλάβει τα καθήκοντά του. Εχουμε στενή επικοινωνία με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν. Ολα εξελίσσονται πολύ καλά και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

* Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν διάφορες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Υπουργούς και στελέχη. Μπορώ να αναφερθώ στη συνεργασία που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Τσοχατζόπουλο και αύριο με τον κ. Σκανδαλίδη. Την Παρασκευή θα συνεργαστεί για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, την Παρασκευή θα δεχτεί και τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών κ Βεντρίν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Την Παρασκευή, στην Ελλάδα, θα βρίσκεται και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές για να μπούμε σιγά-σιγά στο καθιερωμένο κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δεν θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Μίλησα, άλλωστε, για το πρόγραμμα της Παρασκευής.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα πάμε πιο χαλαρά το 1998, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα χαλάρωσης της προσπάθειας. Υπάρχει ένας προγραμματισμός, ο οποίος θα τηρηθεί με συνέπεια. Και ο προγραμματισμός αυτός έχει το σωστό ρυθμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανατρέψουν τον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω, κ. Σταματόπουλε, πως αναφέρεστε σε συνέντευξη που έχω δώσει. Αλλά, αν θέλετε να σας παραχωρήσω κάποια συνέντευξη, για να πω τις προσωπικές μου απόψεις, ευχαρίστως να προγραμματίσουμε μια τέτοια συνέντευξη. Δεν θα πρέπει όμως, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, να συνδέονται δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Γιατί αυτό δεν μπορείτε να μας το απαντήσετε; Εσείς ως Υπουργός Τύπου ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης συνεντεύξεις που παραχωρούν Υπουργοί ή στελέχη. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο και παρακαλώ να μη γίνεται αυτή η σύγχυση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ανατρέψουν τον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών οι οποίοι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι γνωστό και αποδεδειγμένο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει, ως γνωστόν, σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση. Είχαμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδος. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχολιασμό; Επίσης, έχουμε και μία νέα άσκηση που γίνεται μεταξύ Τουρκίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, και κοντά στα νερά της Κύπρου.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω ένα γενικό σχόλιο γι' αυτά τα θέματα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι πολιτική αυτοκαταστροφική. Δεν έχει διδαχθεί, φαίνεται, από τα επαναλαμβανόμενα λάθη της. Η πολιτική αυτή, όχι μόνο δεν τη φέρνει πιο κοντά στους στόχους που φιλοδοξεί να προσεγγίσει, αντιθέτως την απομακρύνει ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη. Η συμβολή μας αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία με δεδομένη αυτή την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας. Υπάρχει το θέμα των λαθρομεταναστών. Είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα. Θα πρέπει η Τουρκία να διαχειριστεί στο εσωτερικό της το πρόβλημα αυτό, με πολιτικά και οικονομικά μέσα, ώστε να το αντιμετωπίσει και να το λύσει, αντί να το χρησιμοποιεί σε κάποιο βαθμό, εξάγοντάς το κιόλας στο εξωτερικό. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, χθες ιδιαιτέρως, φανερώνει την αδυναμία της να παρακολουθήσει αυτά που θεωρητικώς τουλάχιστον, φαίνεται ότι αποδέχεται. Να κάνει δηλαδή, μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μία προσπάθεια για προσέγγιση των δύο χωρών. Με τη χθεσινή κίνησή της, όχι μόνο αχρηστεύει αυτό που συνομολόγησε ο ηγέτης της στη Μαδρίτη, αλλά επίσης αντιστρατεύεται και το "Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ", το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια είχε μείνει ανενεργό και οι δύο πλευρές έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους και τη βούλησή τους να τεθεί σε εφαρμογή. Η Τουρκία, ουσιαστικώς, με την πολιτική της το υπονομεύει. Εχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά μας. Δεν είναι ίδιον μιας χώρας, η οποία φιλοδοξεί να ακολουθήσει ευρωπαδκή τροχιά, να ασκεί εξωτερική πολιτική, χρησιμοποιώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συνθήκες, υπονομεύοντας το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις όλων των χωρών στην περιοχή.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να σας πω ότι οι ασκήσεις οι οποίες γίνονται με τη συνεργασία των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ, παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από εμάς. Είναι ασκήσεις, όπως έχει δηλωθεί, που δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών και εναντίον της Ελλάδος. Δεχόμαστε αυτή την εξήγηση. Αυτό το οποίο, με την ευκαιρία πρέπει να τονίσω, είναι ότι θέση μας είναι πως η πολιτική αξόνων δεν ωφελεί την ειρήνη, την προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή. Θα πρέπει όλες οι χώρες να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Δεν πιστεύουμε ότι η επιλεκτική ή εκλεκτική συνεργασία, είναι ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό το στόχο, για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα κάνει παραστάσεις, στα διεθνή fora, στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Και το μέγα ερώτημα είναι: Αυτές τις προκλήσεις, τις τουρκικές, πώς τις αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά και οι ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ευρωπαδκή Ενωση έχει σαφέστατο πλαίσιο για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Το πλαίσιο αυτό ορίζει τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει η Τουρκία, προκειμένου να ενταχθεί στους ευρωπαδκούς θεσμούς. Η Τουρκία, με τη στάση την οποία τηρεί, κάθε άλλο, παρά προσεγγίζει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβει. Αυτό -επαναλαμβάνω- την οδηγεί σε περαιτέρω απομάκρυνση από τους ευρωπαδκούς στόχους. Τα όργανα της Ε.Ε. παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές. Εχουν γίνει σχετικές δηλώσεις και ανάλογες παραστάσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. Εμείς παρακολουθούμε, επίσης, τις εξελίξεις. Εχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έχουμε σύνορα με την Τουρκία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε, που συνορεύει με την Τουρκία. Επιθυμούμε να υπάρχει σταθερότητα στην Τουρκία. Δεν επιθυμούμε την περιθωριοποίηση και την απομόνωση της Τουρκίας, γιατί ακριβώς θεωρούμε πως μία Τουρκία απομονωμένη είναι ευεπίφορη σε πολιτικές πρακτικές που δυναμιτίζουν την προσπάθεια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουμε μία Τουρκία ασύδοτη. Θέλουμε μία Τουρκία, η οποία συμμορφούμενη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί να αποτελέσει τμήμα αυτής της μεγάλης ευρωπαδκής οικογένειας. Η Τουρκία, μέχρι τώρα, δεν κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Ας αιτιάται εαυτήν για το ότι παραμένει μακράν του ονείρου της να ενταχθεί στην Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για τις ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει την πολιτική τους. Αναμένουμε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, την οποία, όπως έχουμε πει, θα ενεργοποιήσει ο κ. Χόλμπρουκ μετά τις κυπριακές εκλογές. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γνωστές οι απόψεις μας και βλέπουμε ότι και οι ΗΠΑ κάνουν αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και στην αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης για την αντιμετώπιση αμφισβητήσεων, οι οποίες εγείρονται κατά καιρούς. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι το "παιχνίδι" των ελληνοτουρκικών σχέσεων να διεξάγεται βάσει κανόνων. Οι κανόνες αυτοί είναι γνωστοί, είναι οι κανόνες οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις σχέσεις όλων των κρατών στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο. Με αυτή την έννοια, είναι θέμα της Τουρκίας να εναρμονιστεί με αυτή τη διαδικασία. Είναι θα έλεγα και μία πρόκληση προς την Τουρκία ενόψει του 21ου αιώνα.

ΚΙΑΟΣ: Τι ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση προς τους εταίρους για το Κουρδικό, για το συγκεκριμένο θέμα, πέρα από τη σύσκεψη στην Ιταλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αυτή η συνεργασία, η οποία εξελίσσεται στη Ρώμη. Συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελληνική Αστυνομία, ο Αρχηγός της κ. Βασιλόπουλος, με τον Αξιωματικό κ. Γιαννέ. Θα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εδώ και αρκετό καιρό επισημάνει τη σημασία, τη διάσταση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, γιατί εμείς πληττόμαστε από το φαινόμενο αυτό. Εχουμε, κατ' επανάληψη, πει ότι είναι ένα μείζον θέμα, το οποίο επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαιρόμαστε γιατί και η Ε.Ε. επιτέλους έχει αντιληφθεί πως δεν είναι ένα περιφερειακό ζήτημα, το θέμα των λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε. Είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο, καθώς περνά ο καιρός, ίσως πάρει ακόμη μεγαλύτερη έκταση. Γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες και συμβάλλουμε, ώστε να υπάρχει μία πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα είναι η καλύτερη δυνατή. Αλλά, πάντως, όσον αφορά το Κουρδικό -και περιορίζομαι τώρα μόνο σ' αυτό- η Τουρκία είναι αυτή που κυρίως, πρέπει στο εσωτερικό της, με οικονομικά και πολιτικά μέσα, να αντιμετωπίσει και να λύσει το πρόβλημα.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα για συγκεκριμένες ενέργειες ή προτάσεις ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι για το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΚΙΑΟΣ: Τώρα τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα, με τους πρέσβεις με τους οποίους επικοινώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, έχει κάνει την ανάλογη ενημέρωση. Εχουμε διατυπώσει τις ιδέες μας, αναμένουμε το θέμα αυτό να απασχολήσει την Επιτροπή. Ηδη, ο αρμόδιος Επίτροπος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις. Εχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, επαναλαμβάνω, έχουμε την επιθυμία να συμβάλλουμε στο να ολοκληρωθεί μια συγκεκριμένη πολιτική από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

ΚΙΑΟΣ: Οταν είπατε για τους πρεσβευτές, έκανε (η Κυβέρνηση) ανάλογη κρούση, ενημέρωση, ενέργεια, όπως θέλετε πείτε το, και προς την πλευρά του πρεσβευτή των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ενημερώσει για όλα τα θέματα, τα οποία μας απασχολούν, όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

ΚΙΑΟΣ: Στο συγκεκριμένο. Επειδή το Κουρδικό είναι συγκεκριμένο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι συγκεκριμένο με την έννοια που το θέτετε. Υπάρχει το γενικότερο πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών εντάσσεται και η λαθρομετανάστευση Κούρδων. Αυτό είναι το ένα θέμα. Υπάρχει το Κουρδικό πρόβλημα, ως αυτόνομο θέμα. Αυτό είναι ένα άλλης τάξης θέμα, το οποίο καλείται η Τουρκία να αντιμετωπίσει με πολιτικά και οικονομικά μέσα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή δεν έγινα κατανοητός. Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το θέμα της μετανάστευσης των Κούρδων...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, προχθές, είχαμε και μετανάστευση Ιρακινών.

ΚΙΑΟΣ: Ναι, και Ιρακινών. Εχουν κινητοποιηθεί, όπως είπατε, επιτέλους η Ε.Ε. και οι εταίροι μας. Συγκεκριμένα, έχουμε τη Σύσκεψη που γίνεται στη Ρώμη, στην οποία παίρνει μέρος και ο Αρχηγός που είπατε και επειδή δεν έχει εκφραστεί η Ουάσιγκτον, στον κ. Μπερνς ο κ. Πάγκαλος ή άλλος από το υπουργείο Εξωτερικών, είπαν, εσείς τι κάνετε, ως προς το θέμα αυτό; ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι το θέμα των λαθρομεταναστών δεν απασχολεί την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή δεν πλήττονται οι ΗΠΑ.

ΚΙΑΟΣ: Το ανθρωπιστικό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό σας είπα ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το ανθρωπιστικό πρόβλημα υπάρχει ως ανθρωπιστικό πρόβλημα για τους λαθρομετανάστες όλων των εθνοτήτων. Δεν αφορά μόνο τους Κούρδους, αφορά και τους άλλους λαθρομετανάστες. Υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα, το Κουρδικό, για το οποίο όλοι έχουν καλέσει την Τουρκία να το αντιμετωπίσει και να το λύσει, με πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες καλείται να αναλάβει. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης απασχολεί τις χώρες της Ε.Ε. επειδή αυτές πλήττονται, τουλάχιστον, με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε.

ΚΙΑΟΣ: Και πώς κρίνετε εσείς, ως Κυβέρνηση, ενώ γίνεται αυτός ο "ξεσηκωμός" και για το Κουρδικό και για τους λαθρομετανάστες κ.λπ. έχουμε τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας, ΗΠΑ, Ισραήλ, σε κοινά γυμνάσια.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα ένα σχόλιο, πριν, γι αυτό. Βεβαίως, οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να πραγματοποιούν γυμνάσια με συνεργασίες, τις οποίες συνάπτουν, και διατύπωσα μια θέση: Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η πολιτική αξόνων δεν θεωρούμε ότι συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η γερμανική Κυβέρνηση έχει κάνει μια πρόταση στις μεσογειακές χώρες Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, να συμβάλει και αυτή με έμψυχο και άψυχο υλικό, ώστε να ελέγχονται καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα για τη δίοδο λαθρομεταναστών, όπως Ιρακινών κ.λπ. θεωρώντας ότι δεν φρουρούνται καλά τα σύνορα σε αυτές τις χώρες. Η ελληνική Κυβέρνηση δέχεται αυτή την πρόταση της Γερμανίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα συζητούνται και στη Σύσκεψη, η οποία γίνεται, σήμερα, στη Ρώμη, αλλά, θα γίνει συζήτηση, για τα θέματα αυτά και σε επόμενο στάδιο, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Εμείς, το είπα άλλωστε στην αρχή και ήμουν σαφής, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία, η οποία θα κάνει αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Πολύ περισσότερο, όταν επειδή ακριβώς εμείς γειτνιάζουμε με την Τουρκία, είμαστε η χώρα που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι μια ιδέα που έχει διατυπωθεί. Ολες αυτές οι ιδέες μπαίνουν στο τραπέζι. Θα μας απασχολήσουν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να το κάνω πιο συγκεκριμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην το κάνετε πιο συγκεκριμένο γιατί, ήδη, εγώ είμαι αρκετά συγκεκριμένος.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο μέλλον να περιπολούν και να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα πλοία της γερμανικής ακτοφυλακής;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, που φθάνουμε σε υπερβολές. Γι αυτό είπα να μην το κάνετε πιο συγκεκριμένο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα σύνορα κάθε χώρας φυλάσσονται από τις δυνάμεις της συγκεκριμένης χώρας. Εμείς έχουμε αυτή την ιδιομορφία στα σύνορά μας. Εχουμε, δηλαδή, εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε στην πρώτη "γραμμή πυρός". Και πρέπει με τις δικές μας δυνάμεις να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θα δεχθούμε τη βοήθεια και τη συνεισφορά όλων εκείνων που θέλουν γενικά, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, να βοηθήσουν συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά, πιστεύουμε ότι πέραν της δικής μας προσπάθειας, η Ε.Ε. πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Είπα και πριν ότι είναι ένα πρόβλημα, που ίσως τα επόμενα χρόνια ενταθεί και θα πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική ως Ε.Ε. Αυτή είναι η δική μας ιδέα, η δική μας πρόταση, αυτό είναι το οποίο επιδιώκουμε εμείς.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε ποιο είναι το σχόλιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτή τη τριεθνή άσκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμα των χωρών, όπως είπα και πριν, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να διεξαγάγουν ασκήσεις. Εφόσον αυτό γίνεται με όλους τους νόμιμους όρους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους παράγοντες, είναι το ότι πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών. Δεν θα πρέπει να αναπτύσσεται μια πολιτική αξόνων. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να δημιουργούνται μέτωπα φίλιων δυνάμεων, τα οποία, εκ των πραγμάτων, οδηγούν στη δημιουργία άλλων μετώπων, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι τελικώς αδυνατίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Με αφορμή την ανακοίνωση των περιοχών στο Αιγαίο που η Τουρκία θέλει να διεξαγάγει τις ασκήσεις, καθ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όλοι μας πληροφορηθήκαμε κάποια ασυνεννοησία ΓΕΑ-ΥΠΑ, σχετικά με τις ελληνικές απαντήσεις. Η Κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει ευθύνες από αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν συνεννοήθηκαν ως έπρεπε για να υπάρχει μια σαφής και κατά την Κυβέρνηση σωστή απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση πιστεύει πως υπήρξε σωστή απάντηση. Και υπήρξε σωστή απάντηση, εντός των προθεσμιών, που πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται. Απλώς, επισημάνθηκαν διάφορα φαινόμενα, τα οποία κι εγώ είδα στις εφημερίδες, για μια όχι ικανοποιητική συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά, αυτό απέχει πάρα πολύ από το να μπορούμε να πούμε πως δεν ήταν αποτελεσματική και ικανοποιητική η αντίδραση των ελληνικών υπηρεσιών, έναντι του θέματος το οποίο δημιουργήθηκε. Δόθηκαν εντός των προθεσμιών οι απαντήσεις, οι οποίες ήταν αναλυτικές, ήταν πλήρεις, ήταν αυτές οι οποίες δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, εσείς είστε ικανοποιημένοι από την απάντηση που έστειλε η ΥΠΑ στην αντίστοιχη Τουρκική και στον ΙCΑΟ, ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος προβλέπεται με βάση το νόμο του ?31, δηλαδή, και όχι το διάταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, από την ημέρα εκείνη, που λέει ότι: Η διατύπωση δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, δεν πρέπει να δίνεται λαβή σε οποιαδήποτε σχόλια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όταν μιλούμε γι αυτά τα θέματα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Βεβαίως, κάποιος άλλος παράγοντας μπορεί να είχε μια άλλη διατύπωση, αλλά, δεν αποτελεί η διατύπωση αυτή αφορμή ή αιτία, ώστε κάποιος, μέσω παρερμηνειών, να οδηγείται σε άλλου είδους συμπεράσματα. Δε πρέπει να οδηγούμαστε σε άλλου είδους συμπεράσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της ΥΠΑ και του ΓΕΑ έκαναν καλά τη δουλειά τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι δούλεψαν ικανοποιητικά. Εδωσαν τις απαντήσεις που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε. Βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς και στο συγκεκριμένο. Αν θέλατε να μιλήσω απόλυτα, θα έλεγα βεβαίως ότι θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο σύντομα. Αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από το να πούμε ότι δημιουργήθηκε βλάβη σε βάρος των εθνικών συμφερόντων ή δημιουργήθηκε πρόβλημα επειδή αντέδρασε με αυτό τον τρόπο η κάθε υπηρεσία. Αντέδρασαν ικανοποιητικότατα οι υπηρεσίες. Εκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκης, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Μίλησε περί λάθους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διαφορετική άποψη ο Υφυπουργός κ. Αποστολάκης. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι όλες αυτές οι κινήσεις οι οποίες έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναγνωρίστηκαν από όλους ως οι ενδεδειγμένες κινήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ας μην μου απαντήσετε, εγώ θα επιμείνω. Εκτός από εσάς, σήμερα και άλλος Υπουργός δηλώνει ότι οι Υπουργοί δεν στηρίζουν το Σημίτη, λόγω κόστους. Μήπως μπορείτε να μου πείτε, τι συμβαίνει στη Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι πρέπον -επαναλαμβάνω- να συζητούμε στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης τις προσωπικές απόψεις των στελεχών ή των Υπουργών, οι οποίες διατυπώνονται μέσω συνεντεύξεων. Σας λέω, όμως, και πάλι, ότι είμαι στη διάθεσή σας, αν θέλετε να σας παραχωρήσω συνέντευξη. Είναι τιμή μου...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους Υπουργούς ποιός θα μας απαντάει;

ΡΕΠΠΑΣ: ... Μην προσπαθείτε, όμως, το περιεχόμενο μιας συνέντευξης να το κάνετε αντικείμενο συζήτησης στην πολιτική ενημέρωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιός θα μας απαντάει για τους Υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν θα απαντώ για τους Υπουργούς. Αν θέλετε να σας πω για το αν στηρίζουν οι υπουργοί την Κυβέρνηση, να θέσετε το ερώτημα έτσι, και ευχαρίστως να σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα όσα δηλώνουν οι υπουργοί ποιος θα μας απαντάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντούν οι ίδιοι οι Υπουργοί όταν ερωτώνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Δεν εκπροσωπείτε όλη την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Και σας λέω, λοιπόν, πως είναι αυτονόητο -δεν πρέπει να υπάρχει σ' αυτό οποιαδήποτε άλλη θέση- ότι οι υπουργοί, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα μέλη της Κυβέρνησης, όχι μόνον στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά είναι η Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί είναι η Κυβέρνηση. Δεν στηρίζουν απλώς την Κυβέρνηση, είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Προσέξτε, λοιπόν, τη διατύπωση. Δεν είναι έτσι όπως το θέτετε εσείς. Αλλά επαναλαμβάνω, πως δεν θεωρώ πολύ σοβαρό να συζητούμε το εάν οι υπουργοί στηρίζουν την Κυβέρνηση. Θα μου επιτρέψετε να πω...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σοβαρό αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι σοβαρό, να το συζητούμε καν. Γιατί οι Υπουργοί είναι η Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πρωτόπαπας λέει στο συνάδελφο κ. Σώκο, σήμερα: " σημαντικές αποφάσεις της Κυβερνήσεως" -που σημαίνει ότι αναφέρεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και όχι μόνο στην πολιτική του Υπουργείου Εργασίας- "που φυσικά έχουν και κόστος, στηρίζονται από λίγα μόνο κυβερνητικά στελέχη". Αυτή τη διαπίστωση του κυρίου Πρωτόπαπα, ο οποίος είναι και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός -ο οποίος προφανώς θα ενημερώθηκε- πώς την κρίνει; Τον κάλεσε να του πει...

ΡΕΠΠΑΣ: Μια χαρά είναι η διατύπωση. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι πάντοτε υπάρχει...

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, τι σημαίνει "μια χαρά";

ΡΕΠΠΑΣ: Μα απηχεί τις προσωπικές απόψεις του συναδέλφου, τις οποίες διατύπωσε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε. Μην ποινικοποιήσουμε τώρα και την ελευθερία να εκφράζει ο καθένας την άποψή του.

ΚΙΑΟΣ: Μα δεν ζητάει κανείς ποινική δίωξη. Είναι πολιτικό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολιτική προσέγγιση. Πολιτικό είναι το θέμα. Και σας λέω, λοιπόν...

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ, πώς εκτιμά ο Πρωθυπουργός, τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εκτιμά όλους τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, οι οποίοι συναπαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο ερωτώ εγώ: Πώς εκτιμά η Κυβέρνηση, πώς εκτιμάτε εσείς, πώς εκτιμά ο Πρωθυπουργός τη διαπίστωση ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι οι υπουργοί δεν στηρίζουν απλά, αλλά είναι η Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ ευθέως, πώς εκτιμά ο Πρωθυπουργός, όταν ένα στέλεχός του του λέει ότι λίγα μόνο στελέχη στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική του.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, είπα κάτι στο οποίο πρέπει να μείνετε. Ημουν σαφέστατος στην απάντηση που έδωσα και είπα ότι οι υπουργοί είναι η Κυβέρνηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με ποιο τρόπο, λοιπόν, από δω και πέρα η Κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο των διαφορετικών απόψεων και θέσεων όλων των στελεχών, των Υπουργών της Κυβέρνησης που διαφοροποιούνται σε κάποιες συνεντεύξεις τους, όσον αφορά το κυβερνητικό έργο μέχρι σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει συνεχή συνεργασία ουσιαστική, αποτελεσματική και με τα κυβερνητικά στελέχη και με τους συνεργάτες του στο Κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ανταλλάσσονται απόψεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις εκείνες, οι οποίες ανταποκρίνονται στην ανάγκη να εφαρμόσουμε την κυβερνητική πολιτική που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεται ο Πρωθυπουργός να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως για τα εξωτερικά θέματα χρησιμοποιείται η φράση "casus belli", έτσι και στα θέματα της πολιτικής στην εσωτερική ζωή της χώρας, άρχισε να χρησιμοποιείται πάρα πολύ η φράση "κομματική πειθαρχία". Πιστεύω ότι όλα αυτά, είναι λίγο υπερβολικά. Κάποιοι να μιλούν για "casus belli", κάποιοι άλλοι να μιλούν για "κομματική πειθαρχία". Εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού για να επιτελέσουν συγκεκριμένο έργο, έχουν το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει τη δράση ενός βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο οποίος, με συνείδηση της ευθύνης που έχει, προσεγγίζει τα θέματα και πράττει αναλόγως. Και πιστεύω ότι αυτό λύνει όλα τα προβλήματα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να επιμείνω: Θεωρεί ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο ισάξιας, ισότιμης σημασίας με την ψήφιση του προϋπολογισμού; Θεωρεί ότι είναι μείζονος σημασίας για την κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα νομοσχέδια, από τη στιγμή που κατατίθενται και συζητούνται στη Βουλή, ασφαλώς έχουν μεγάλη σημασία, γιατί χωρίς αυτούς τους νόμους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο. Οταν τα θέματα συζητούνται στο Κοινοβούλιο, συζητούνται για να ληφθούν εκεί οι αποφάσεις. Δεν υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί εκτός Κοινοβουλίου. Είναι μία διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική, η οποία ακολουθείται παγίως.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο κυβερνητικής ανασύνθεσης, ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και πρέπει να πω ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο άρχισαν να γράφονται διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού. Θα έλεγα, ότι δεν είναι σοβαρό πια, να συζητούμε ένα θέμα το οποίο εκ των πραγμάτων δεν έχει όρους για συζήτηση. Δεν ξέρω ποιοι φαντάζονται ότι τέτοια θέματα πρέπει να μπαίνουν σε κυκλοφορία. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα ρωτήσει πολλές φορές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, για το εάν θα επιβληθούν νέοι φόροι και μου απαντήσατε, "περιμένετε και θα δείτε ότι δεν πρόκειται". Τι έκανε την Κυβέρνηση, μέσα σε δέκα μέρες να πάρει αυτά τα μέτρα και να επιβάλει δώδεκα νέους φόρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Την ερώτηση αυτή την υποβάλατε όταν συζητούσαμε για τον προϋπολογισμό...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς μου λέγατε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Πρέπει να πω ότι η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα η αναφορά στους συγκεκριμένους φόρους, δημιουργεί μία εντύπωση ότι έχουμε νέες επιλογές για την επιβολή άλλων φόρων σε σχέση με τους φόρους για τους οποίους μιλήσαμε κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι παρακολούθημα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις, διατυπώνονται οι γενικές κατευθύνσεις για τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να γνωρίζουμε, καθώς θα συζητούμε και θα ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, τα αναμενόμενα έσοδα του Κράτους. Αυτά τα οποία είχαμε τότε εξαγγείλει, αυτά ισχύουν και περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Δίνεται, όμως, η εντύπωση σε κάποιους, με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, ότι είναι άλλοι φόροι αυτοί για τους οποίους συζητούσαμε όταν μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό και είναι άλλοι φόροι, καινούργιοι, αυτοί στους οποίους τώρα αναφερόμαστε καθώς συζητούμε για το φορολογικό νομοσχέδιο. Μιλούμε για το ίδιο πράγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει τότε ότι θα μπουν αυτοί οι φόροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε ανακοινώσει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των φόρων. Αλλωστε και στην εισήγηση του προϋπολογισμού αναφερόταν λεπτομερώς από πού θα αντλήσουμε τα φορολογικά έσοδα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με την πιστότητα που επιτύχαμε και τα προηγούμενα χρόνια.

Να είστε καλά.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Wednesday, 7 January 1998 - 20:37:10 UTC