Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 13-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 13/6/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Κλίντον σχετικά με τις ελληνο-τουρκικές διαφορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κλίντον είπε κάτι που είναι αυτονόητο: ότι εφόσον λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, το μέλλον της περιοχής είναι ευοίωνο. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, το μέλλον είναι σκοτεινό. Αυτό είναι μια ταυτολογία ή μια παραταυτολογία, θα μου επιτρέψετε να πω. Το θέμα είναι ότι το μέλλον για να είναι ευοίωνο πρέπει να είναι σύμφυτο με ορισμένες αρχές, με τη σταθερότητα, με την ασφάλεια, με τη φιλία, με τη συνεργασία, με το σεβασμό σε διεθνείς Κανόνες και Συνθήκες. Αυτό βεβαίως είναι κάτι για το οποίο εργάζεται η Ελλάδα. Και όμως, η Τουρκία εργάζεται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Κλίντον και η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρώ πως πρέπει επί της ουσίας πλέον να συνδράμουν τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες εργάζονται προς την κατεύθυνση το μέλλον στην περιοχή να είναι ένα μέλλον ευοίωνο. Και να αντισταθούν σε όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες με τη συμπεριφορά τους, με την πολιτική τους δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να υπάρξει αυτό το ευοίωνο μέλλον.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο θεράπων ιατρός του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κρεμαστινός, δήλωσε χθες με νόημα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι Πρωθυπουργός της λαϊκής εντολής σε αντιδιαστολή με τον Κώστα Σημίτη που είναι Πρωθυπουργός εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενα σχόλιο παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι, στον κύκλο της μεταπολίτευσης, ο μόνος πολιτικός ο οποίος έχει κατορθώσει να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Πάντοτε, ο λόγος ο δικός μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου θα είναι λόγος τιμής, αγάπης και σεβασμού. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο Πρωθυπουργός που κατά το Σύνταγμα και τα όσα αυτό προβλέπει, έχει εκλεγεί. Εχει τις αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και την ισχύ που του αποδίδουν οι Συνταγματικοί Κανόνες και νομίζω ότι από κανέναν δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι ο κ. Σημίτης είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και όπως το Κίνημά μας έχει πει, θα δώσει με αυτόν επικεφαλής τη μαχη εν όψει των εκλογών του 1997 και μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να είναι και πάλι Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η "περιβόητη" συνάντηση, θα γίνει, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδεμία συνάντηση είναι "περιβόητη" κ. Σταματόπουλε, στο χώρο της πολιτικής. Ουδεμία συνάντηση είναι περιβόητη. Ισως συνάντηση του κ. Εβερτ με τον κ. Μητσοτάκη αν γινόταν "τετ α τετ", θα μου επιτρέψετε να πω, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "περιβόητη".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως εκπροσωπώ τον κ. Εβερτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Σταματόπουλε. Δεν είπα αυτό το πράγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας ρωτάω και εσείς μου απαντάτε τί λέει ο Εβερτ.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε, ότι μιλώ εναντίον του κ. Εβερτ, όταν αναφέρομαι σε εσάς. Προσπαθώ, ίσως, υποσυνειδήτως κινούμενος, να βρω κοινά σημεία μεταξύ μας!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει αν μιλάτε εναντίον του κ. Εβερτ. Αλλά, όταν σας ρωτάω εγώ, μου απαντάτε τί λέει ο Εβερτ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Σταματόπουλε. Απάντησα, σχολιάζοντας το χαρακτηρισμό σας περί "περιβόητης" συνάντησης. Σας είπα: στο χώρο της πολιτικής όταν γίνονται συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών, δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται έτσι. Εδώ δεν υπάρχουν συναντήσεις όπου γίνονται συμφωνίες με μεγάλα "κασέ" λες και μιλάμε για το χώρο του αθλητισμού ή το χώρο των καλλιτεχνών όπου οι συναντήσεις αυτές παράγουν ένα θέαμα και δημιουργούν μια εντύπωση. Η όποια συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι μια συνάντηση η οποία έχει ένα χαρακτήρα κανονικότητας, θα μου επιτρέψετε να πω. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να είναι "περιβόητη".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοβαρή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σοβαρή είναι. Περιβόητη δεν είναι. Ασφαλώς και είναι σοβαρή. Σοβαρότατη θα έλεγα. Σας έχω πει ότι υπάρχει επικοινωνία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνωρίζετε, ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης. Βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του. Το πρόγραμμά του καθορίζεται κάτω και από τους περιορισμούς που επιβάλλει ακριβώς το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

ΜΑΥΡΟΣ: Τί επικοινωνία υπάρχει μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει και τηλεφωνική επικοινωνία. Είπα, ότι η τεχνολογία προσφέρει δυνατότητες κ. Μαύρο, και άλλες πέραν των συναντήσεων και της φυσικής παρουσίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με εικονοτηλέφωνο μιλάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, επικοινωνούν με διάφορους τρόπους τηλεπικοινωνιακούς. Και με εικονοτηλέφωνο. Αλλά η επικοινωνία τους είναι πραγματική, ουσιαστική και φιλική και δεν είναι εικονική, όπως συμβαίνει αλλού.

ΜΑΥΡΟΣ: Λοιπόν, πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προτίθεται η Κυβέρνηση να διαθέσει στον κ. Λαλιώτη σωματοφύλακες, όταν ανεβαίνει στο Εκτελεστικό Γραφείο; Γιατί δήλωσε χθες ότι "τρομοκρατείται από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου".

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης δεν δήλωσε ότι "τρομοκρατείται από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου". Είπε ότι καθένας πρέπει να λέει ελεύθερα τις απόψεις του και δεν πρέπει να είναι στόχος "τρομοκράτησης" - ας το πούμε έτσι - ή στόχος επιθέσεων όταν διατυπώνει κάποιες απόψεις, από κάποιους στους οποίους δεν είναι αρεστές αυτές οι απόψεις. Αλλά, αντιλαμβάνεσθε πολύ καλά ότι στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσεται ο διάλογος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαλιώτης, λένε τις απόψεις τους. Ο κ. Λαλιώτης είναι ένα από τα αγαπητά και δημοφιλή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν κινδυνεύει από κανέναν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Φοβάται όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο κ. Λαλιώτης και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται σε καιρούς που ήταν πολύ πιό δύσκολη η έκφραση των απόψεων. Πόσο μάλλον σήμερα που η έκφραση των απόψεων είναι απολύτως ελεύθερη.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 2,5 μονάδες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση - και άλλες φορές έχω πει - δεν σχολιάζει δημοσκοπήσεις οι οποίες αποτυπώνουν την επιθυμία ενός συγκεκριμένου σώματος - περιορισμένου πάντως - μιας ορισμένης, συγκεκριμένης περιοχής, για μια ορισμένη στιγμή, απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Δημοσκοπήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, γίνονται τώρα, θα γίνουν και στο μέλλον. Αυτό το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει και γι' αυτό εργαζόμαστε κ. Κοντόπουλε είναι, ο ελληνικός λαός, στην κάλπη, όταν έρθει η ώρα το 1997, να ψηφίσει το Κίνημά μας ώστε να αναδειχθεί εκ νέου Κυβέρνηση στον τόπο. Αυτήν την εκλογή, η οποία είναι κάτι πολύ περισσότερο και εγκυρότερο από τη δημοσκόπηση, εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε να την κάνουμε να είναι θετική για μας. Και αυτό είναι που έχει τελικά σημασία. Δεν επιδιώκουμε να έχουμε καλές δημοσκοπήσεις. Επιδιώκουμε να έχουμε καλές επιδόσεις ώστε να κερδίσουμε τις εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλάτε για επιδόσεις: Εξω, σήμερα, οι συνταξιούχοι έχουν κλείσει το Σύνταγμα. Λίγο πιο κάτω, στην Αχαρνών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας έχουν κλείσει την περιοχή και στο Υπουργείο Παιδείας, πάλι το ίδιο και έχουμε τώρα γενικές εξετάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έκανε ό,τι το καλύτερο μπορούσε να κάνει προκειμένου να ενισχύσει, δια του "βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης", όπως το ονόμασε, τους έχοντες χαμηλό εισόδημα συνταξιούχους. Ηταν ένα μέτρο ευεργετικό - θα έλεγα - τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών. Η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα, ώστε οι εξετάσεις να γίνουν κανονικότατα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση, στο χώρο του Υπουργείου Γεωργίας, έχει εξαγγείλει μια πολιτική προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα για τα οποία έχει συμφωνήσει με τους εργαζόμενους η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα με γνώμονα το συμφέρον των κοινωνικών ομάδων που έχουν αυτά τα προβλήματα, κάτω από το πρίσμα βέβαια των περιορισμών που επιβάλλουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συμφέρον των κοινωνικών ομάδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάτω από τους περιορισμούς που επιβάλλει η οικονομική δυνατότητα την οποία έχει η χώρα. Και αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συμφέρον της Κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το συμφέρον της Κυβέρνησης είναι να έχει φιλικές σχέσεις με τις κοινωνικές ομάδες ώστε αφού έχει λύσει τα προβλήματά τους να ψηφισθεί από όλες τις κοινωνικές ομάδς και να είναι πάλι Κυβέρνηση. Και αυτό θα το πετύχει.

ΜΑΥΡΟΣ: Ο κ. Αρσένης σήμερα το πρωί...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα θέματα του ΝΑΤΟ ως αρμόδιος Υπουργός. Αλλά ο κ. Αρσένης, πέρα από τη συμμετοχή του στην επίσημη αυτή διαδικασία, έχει αναλάβει μια προσπάθεια να ενημερώσει κατ' ιδίαν, σε διμερείς συναντήσεις, τους Υπουργούς των άλλων Κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε αυτή τη Σύνοδο. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει καρπούς. Διότι τα πρώτα μηνύματα που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, ιδιαιτέρως μετά τις "πρωτοβουλίες" για το θέμα της Γαύδου, που ανέλαβε τελευταίως η Τουρκία. Θέμα, το οποίο εξέπληξε τους πάντες, για τον τρόπο με τον οποίο ετέθη, αλλά και για την ουσία του θέματος αυτού καθ' εαυτού.

ΠΑΡΙΣ: Με ποιό τρόπο υποδαυλίζει το ΝΑΤΟ η Τουρκία, κ. Υπουργέ; Γιατί έτσι είπε ο κ. Αρσένης χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΝΑΤΟ είναι ένας Οργανισμός. Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Ο Οργανισμός αυτός, επειδή διέπεται η λειτουργία του από ορισμένους κανόνες, θα πρέπει να επιδείξει ενδιαφέρον και ευαισθησία - θα έλεγα - στις περιοχές εκείνες, όπου αναπτύσσονται εντάσεις και τριβές μεταξύ των μελών του. Και μια τέτοια περιοχή είναι η περιοχή του Αιγαίου. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μένει αδιάφορο. Δεν μπορεί να μένει παρατηρητής για ένα θέμα, το οποίο υπάρχει μέσα στους κόλπους του. Και η προσέγγιση για τη λύση αυτού του προβλήματος, δεν μπορεί να είναι άλλη προσέγγιση, από αυτή η οποία υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο, τουλάχιστον κατά τις εκφράσεις - και στην πράξη πρέπει να το βλέπουμε - λέει το ΝΑΤΟ ότι αγωνίζεται ως Διεθνής Οργανισμός.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Friday, 14 June 1996 - 9:36:45