Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 07-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 7.5.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΩΡΑ: 15.15)

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα θέματα αφορούσαν τρεις τομείς:
* Πρώτος τομέας: Η Ολυμπιακή Αεροπορία.
* Δεύτερος τομέας: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και
* Τρίτος τομέας: Διαδικασίες προμήθειας στο Υπουργείο Μεταφορών.

* Στο πρώτο θέμα για την Ολυμπιακή Αεροπορία: Επιβεβαιώθηκε η θέση της Κυβέρνησης να προωθήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τη βελτίωση ορισμένων πλευρών του προγράμματος εξυγίανσης της Ο.Α. Να βελτιώσει - όπου χρειάζεται - την πολιτική ανταγωνισμού της Εταιρείας. Και βεβαίως συζητήθηκε ακόμη το πλέγμα των θεμάτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο χρηματοδότησης του προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Θέματα στα οποία η Κυβέρνηση θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

* Στο δεύτερο θέμα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Συζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης έγινε μία προσέγγιση για το νομικό καθεστώς της Υ.Π.Α.

* Στο τρίτο θέμα των προμηθειών: Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για προμήθειες που αφορούν το Υπουργείο, του οποίου προίσταται. Εγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίσθηκε να υπάρξει και πάλι, στο επόμενο διάστημα, συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα που θα αφορά πια τις προμήθειες σε όλο το δημόσιο τομέα. Υπάρχει παλαιότερος νόμος. Υπάρχουν προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Θα υπάρξει μια σύνθεση των εισηγήσεων για το μεγάλο αυτό θέμα, ώστε και η διαφάνεια να εξασφαλίζεται και η πιστή τήρηση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, όσον αφορά τις προμήθειες του δημόσιου τομέα. Θα εκδοθεί ανακοίνωση η οποία θα είναι σε λίγο στη διάθεσή σας. Και βεβαίως, έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι διαπιστευμένοι συντάκτες στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορούν να θέσουν απευθείας εκεί τις ερωτήσεις τους.

** Γνωρίζετε επίσης ότι χθες, στη Βουλή, έγινε η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, την οποία παρακολούθησε ο ελληνικός λαός.
-Ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό και ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επισκέψεων αυτών.
-Η Κυβέρνηση επιθυμούσε αυτή τη συζήτηση. Αποδείχθηκε - πιστεύουμε - και αναδείχθηκε η ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Θεωρούμε πως η θέση της Ελλάδος είναι αναβαθμισμένη. Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση σήμερα για τα προβλήματά μας και μία ευμενής αντίδραση για τα εθνικά μας θέματα και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα τα προσεγγίζει και τις λύσεις τις οποίες προτείνει για τα θέματα αυτά.
-Πιστεύουμε πως η πολιτική της Κυβέρνησης αποτελεί μια πολύ καλή βάση, ώστε να αναπτυχθεί μία πολιτική στρατηγικού χαρακτήρα για τα εθνικά μας θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα υπερβαίνει το χρονικό ορίζοντα μιας κοινοβουλευτικής περιόδου ή τη θητεία μιας Κυβέρνησης, αλλά και τα πολιτικά όρια της επιρροής ενός κόμματος.
-Πιστεύουμε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και της ενίσχυσης της παρουσίας μας στο πλαίσιο των εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η πλέον ορθή πολιτική, την οποία και τα άλλα κόμματα σε μεγάλο βαθμό ασπάζονται, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις ή κριτικές που ασκούν για τακτικούς λόγους.
-Οσο δε τις διμερείς σχέσεις τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει με άλλες χώρες που έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και όχι μόνο, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει, δεν αναδείχθηκε τουλάχιστον διαφορετική πρόταση για τα θέματα αυτής της κατηγορίας.
-Τέλος δε για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων που αφορούν είτε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που χρονίζει, είτε την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, πιστεύουμε πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι η ορθή πολιτική, η οποία γίνεται δεκτή από όλο και περισσότερους. Αποκτά ερείσματα και αποδοχή. Δεν θριαμβολογούμε. Δεν είναι ο καιρός για συνθήματα, άλλωστε. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και πιέζουν. Θεωρούμε, όμως, ότι παρά το ότι ο δρόμος είναι μακρύς, είμαστε στο σωστό δρόμο.
-Επισημαίνω, απλώς, τη στάση του κ. Εβερτ - και μένω μόνο σ'αυτό το σημείο - ο οποίος ανεκάλυψε ένα κείμενο από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επέσεισε προκειμένου να εφεύρει δικαιολογίες και να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για αδυναμίες της εξωτερικής της πολιτικής. Πιστεύουμε πως αυτό είτε φανερώνει άγνοια για την απόλυτα συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται στους Διεθνείς Οργανισμούς και τις σχέσεις που έχουν οι χώρες με τους Διεθνείς Οργανισμούς, είτε φανερώνει μια κομματική μικροψυχία, η οποία δι'αυτού του τρόπου αποτέλεσε τη βάση για να ασκηθεί αντιπολιτευτική κριτική στην Κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει λόγος.
-Θεωρούμε πως η πολιτική της Κυβέρνησης για την οποία έχει ενημέρωση ο ελληνικός λαός, αλλά βεβαίως έχουν και τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από το λαό και τα πολιτικά κόμματα και να είναι η πολιτική η οποία θα οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και στη λύση των προβλημάτων αυτών. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΥΡΟΣ: Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχε η ρητή υπόσχεση για τη συγκρότηση Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών. Τέτοια Επιτροπή δεν έχει συσταθεί ποτέ. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, υπάρχει νόμος ο οποίος ισχύει και προβλέπει ακριβώς όργανο το οποίο - αν θέλετε - στη σύνθεσή του περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των κομμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα προμηθειών του δημόσιου τομέα. Πρέπει να σας πω ότι το όργανο αυτό επιλαμβάνεται προμηθειών αυτή την περίοδο κιόλας, που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα των προμηθειών, λόγω και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, είναι ένα μεγάλο θέμα. Μας απασχολεί. Και επαναλαμβάνω και πάλι ότι η Κυβέρνηση θα επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα και θα λάβει τελικές αποφάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται και η διαφάνεια και να τηρούνται πιστώς οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

ΜΑΥΡΟΣ: Λυπάμαι, αλλά πρέπει να σας επισημάνω ότι αγνοείτε πως στο παρελθόν, με τον κ.Παπανδρέου είχαμε συζητήσει γι'αυτό το θέμα. Ο κ. Παπανδρέου ρητά είχε δηλώσει επεξηγώντας την υπόσχεσή του, ότι θα πρόκειται για Επιτροπή Ανωτάτη, η οποία θα πάρει την ευθύνη, θα αποσπάσει την ευθύνη από τους Υπουργούς των προμηθειών. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ποτέ θεσμοθετηθεί. Υπάρχει προβληματισμός και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η ερώτησή μου παραμένει η ίδια.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, ο προβληματισμός σας είναι σωστός. Είναι θετικός. Γιατί υπάρχει και στην Κυβέρνηση αυτός ο προβληματισμός.

ΜΑΥΡΟΣ: Μα, δεν είναι στην πρόθεσή μου να καταθέτω σ'αυτήν την αίθουσα προβληματισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο προβληματισμός αυτός υπάρχει στην Κυβέρνηση. Ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Καστανίδης εισηγήθηκε συγκεκριμένα μέτρα για προμήθειες που αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών. Στη συζήτηση που έγινε, αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρξει μια συνολική πολιτική για το δημόσιο και τις προμήθειές του, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Κυβέρνησης να εξασφαλισθούν όροι διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού για τις προμήθειες στο Δημόσιο. Είναι ένα θέμα στο οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - η Κυβέρνηση θα επανέλθει. Είναι μεγάλης σημασίας για μας και θα υπάρξει τελική απόφαση στο επόμενο διάστημα, με βάση εισηγήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και κατατείνουν σ'αυτό που και εσείς υποδηλώσατε με την ερώτησή σας, να υπάρξουν όργανα (πέραν της επιρροής ή του ελέγχου της Κυβέρνησης) τα οποία θα αποφασίζουν για το συγκεκριμένο θέμα. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε συζήτηση σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΜΑΥΡΟΣ: Ο συνειρμός μου έγινε με αφορμή αυτά που είπε η Υπουργός Ανάπτυξης κυρία Βάσω Παπανδρέου, προ εικοσαημέρου, ότι κάπου σε κάποια σημεία το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόσθηκε. Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμά της. Κανέναν προβληματισμό δεν κατέθεσα. Και το προεκλογικό πρόγραμμα υπάρχει...

ΡΕΠΠΑΣ: Καταθέτετε τώρα προβληματισμό. Και σας λέω ότι η συζήτηση κινήθηκε σ'αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό δείχνει την ευαισθησία της Κυβέρνησης και τη συνέπεια την οποία έχει ως προς το να τηρήσει και να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για προμήθειες του Υπουργείου Μεταφορών, δεν συζητήθηκε το θέμα του ΟΤΕ και αυτό που προέκυψε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν έγινε καμμία συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για προμήθειες δεν μιλήσατε και δεν συζητήσατε γι'αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε μία πολιτική προμηθειών. Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα περιστατικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο ΟΤΕ είναι Οργανισμός που εποπτεύεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε μία πολιτική για τη διαφάνεια και τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού που πρέπει να διέπουν τις προμήθειες του Δημοσίου. Δεν έγινε περιπτωσιολογική συζήτηση. Μείναμε σε επίπεδο αρχών, στη χάραξη κάποιων γραμμών και κατευθύνσεων για τα θέματα πολιτικής προμηθειών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν συζητήθηκε, κύριε Υπουργέ, αυτό; Δεν σας απασχολεί αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση, την απασχολεί. Και έχει αρμόδια όργανα που απασχολούνται μ'αυτό. Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και η Διοίκηση του ΟΤΕ βεβαίως (που είναι Διοίκηση ενός Οργανισμού) ασχολούνται μ'αυτά τα θέματα, ασφαλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν έπρεπε να ενημερώσει ο Υπουργός Μεταφορών γι'αυτό το θέμα που έχει προκύψει και τί πρόκειται να γίνει και τί θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ενημερώσει ποιόν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε ενημερώθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος γιατί είχε συνεργασία και χθες με τον αρμόδιο Υπουργό. Σας διαφεύγει αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός γι'αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, όταν συνεργάζεται ο Πρωθυπουργός με έναν Υπουργό του, ενημερώνεται για όλα τα θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε τον ενημέρωσε και γι'αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα πάντα ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός. Είναι δραστήριος Πρωθυπουργός. Και να είσθε σίγουροι ότι έχει υπόψη του πολλά πράγματα, τα οποία εσείς θεωρείτε ότι δεν γνωρίζει. Τα γνωρίζει. Γι'αυτό να είσθε ήσυχοι. Δεν λέω να... κοιμάστε ήσυχοι(!) όπως είπε κάποιος πολιτικός παλαιότερα, αλλά να είσθε δραστήριοι και ταυτόχρονα νηφάλιοι ότι τα θέματά σας είναι υπόψη των αρμοδίων και αντιμετωπίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Υπήρχαν και Πρωθυπουργοί "αραχτοί", κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Βαρεμένε, εγώ δεν έκανα το σχόλιο αυτό ώστε εξ αντιδιαστολής να βγάλετε άλλα συμπεράσματα. Είπα ότι ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός είναι δραστήριος Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, για τον Πρωθυπουργό μιλήσαμε. Ενας είναι ο Πρωθυπουργός σε κάθε χώρα. Εσείς έχετε υπόψη σας χώρες που έχουν περισσότερους του ενός Πρωθυπουργούς;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί τί ήσαν δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ καλοί οι προηγούμενοι. Αλλά όταν μιλάμε για Πρωθυπουργό σήμερα, μιλάμε για τον κ. Σημίτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιμόντουσαν οι προηγούμενοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς έχετε υπόψη σας το μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Σταματόπουλε, όπου στην ηγεσία της υπάρχουν πολλές κεφαλές. Ενας Πρωθυπουργός υπάρχει στην Ελλάδα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σήμερα ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός έκανε μία εισήγηση για τις προμήθειες. Μας είπατε στην πορεία ότι το θέμα θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει σύνθεση εισηγήσεων. Ερωτώ λοιπόν: Υπήρξαν ενστάσεις, διαφοροποιήσεις μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ; Είναι λογική η ερώτησή σας.

ΚΙΑΟΣ: Εμείς δεν ακούσαμε την ερώτηση, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού είναι λογική, σημαίνει ότι είναι και αυτονόητη. Που σημαίνει ότι από την απάντηση μπορείτε να καταλάβετε ποιά ήταν η ερώτηση, κύριε Κιάο. Ο,τι είναι λογικό, είναι αυτονόητο.

ΦΙΛΗΣ: Μόνο τα αυτονόητα είναι λογικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Τα λογικά είναι αυτονόητα, όμως. Λοιπόν, κύριε Μούρτζη, δεν υπήρξαν διαφωνίες. Εχουν και παλαιότερα τεθεί παρόμοια θέματα, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως και εγώ πληροφορήθηκα σήμερα, έχουν κατατεθεί εισηγήσεις και στο παρελθόν, έχουν υπάρξεις επισημάνσεις για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ώστε να καταστεί αποτελεσματική και να μην μείνει στα όρια μιας εξαγγελίας αγαθών προθέσεων και μόνον. Λέω ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία στο να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική για τα θέματα των προμηθειών. Απλώς, η πολιτική αυτή - και αυτό είναι που εξετάζει η Κυβέρνηση - δεν πρέπει να μείνει μόνο στα όσα αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών. Πρέπει να υπάρξει πολιτική προμηθειών στο δημόσιο τομέα. Και ακριβώς αυτό και μόνον αυτό είναι το στοιχείο το οποίο οδήγησε στο να υπάρξει η απόφαση κατ'αρχήν να ασχοληθεί και πάλι η Κυβέρνηση με το θέμα, προκειμένου να χαράξει μία πολιτική για όλο το Δημόσιο και τις προμήθειες σ'αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πόσο ήταν το ύψος των προμηθειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήσαμε για αριθμούς. Εγινε μία συζήτηση σε επίπεδο αρχών.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε προηγουμένως, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, αν σημείωσα καλά, ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη αποδοχή από το λαό και από τα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, ώστε να έχει ευρύτερη κομματική στήριξη και μεγάλη βεβαίως αποδοχή από τον ελληνικό λαό.

ΚΙΑΟΣ: Πρακτικά, αυτό πώς μεταφράζεται, δηλαδή η βάση συνεννόησης; Θα αρχίσει επαφές ο Πρωθυπουργός με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να τους ενημερώσει ανά πάσα στιγμή.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ λέω συγκεκριμένα, με βάση αυτό που λέτε, δηλαδή τη βάση της συνεννοήσεως: Υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού των Εξωτερικών με Αρχηγούς κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος προγραμματισμός, κύριε Κιάο. Απλώς, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ιδιαιτέρως είναι στη διάθεση των πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να εξασφαλισθούν οι μέγιστες συμπτώσεις γι'αυτά τα θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Επ'αυτού: Ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν Πρωθυπουργός, είχε εξαγγείλει τη συγκρότηση τριών Διακομματικών Επιτροπών. Μία απ'αυτές αφορούσε τη χάραξη στρατηγικής για τα εθνικά θέματα. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αυτήν την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, όχι μόνον προτίθεται η Κυβέρνηση, αλλά υπάρχει νόμος, στον οποίο η Κυβέρνηση θα δώσει σάρκα και οστά, προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η Διακομματική Επιτροπή.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα συγκληθεί αυτή η Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γνωρίζετε κύριε Φίλη, ότι η Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει δείξει την ευαισθησία της με το να είναι παρών ο Υπουργός των Εξωτερικών σε πολλές συνεδριάσεις της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και να συζητά με τους βουλευτές όλων των κομμάτων τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το θέμα της Διακομματικής Επιτροπής η οποία έχει μόνιμο χαρακτήρα, είναι ένα θέμα προτεραιότητος. Και η Κυβέρνηση ασφαλώς, στο επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιήσει το σχετικό νόμο και η Επιτροπή αυτή θα λειτουργεί με τα όργανα τα οποία προβλέπονται.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αποφασισμένο αυτό, κύριε Φίλη.

ΦΙΛΗΣ; Μα δεν το εξήγγειλε χθες αυτό ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, η συζήτηση που έγινε χθες, είχε ένα χαρακτήρα ενημέρωσης μετά τον κύκλο ταξιδιών του Ελληνα Πρωθυπουργού. Δεν ήταν συζήτηση εφ' όλης της ύλης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν ήταν θεωρητική συζήτηση. Αλλά ότι τα θέματα αυτά η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει θετικά και η Επιτροπή αυτή συντόμως θα λειτουργήσει.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυκλοφορούν οι φήμες ότι υπάρχει παραίτηση του κ. Καστανίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί υπάρχει;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Παραίτηση του κ. Καστανίδη ή ότι θα υπάρξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Παραίτηση; Παραίτηση από πού δηλαδή; Από τη δίαιτα που έκανε να χάσει κανένα κιλό; (!) Από πού παραίτηση; Δεν κατάλαβα. Από πού ο κ. Καστανίδης να παραιτηθεί; Από Υπουργός; Σας παρακαλώ!

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ως φήμη κυκλοφορεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Και πρέπει να διαψεύδουμε και τις φήμες; Ξέρετε, όσο περισσότερο διαψεύδεις, τόσο μικρότερη αξία έχει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, απείλησε με παραίτηση ο κ. Καστανίδης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε καν. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά δεν υπάρχει υπόνοια θέματος. Και σ'αυτό είμαι κατηγορηματικός.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Καστανίδης φέρεται και ως "λοχαγός"(!)

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, κύριε Ελενόπουλε. Ο κ. Καστανίδης είναι και θα είναι Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Κυβερνήσεως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ είπατε ότι η θέση της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη στο εξωτερικό. Χθες στη συζήτηση στη Βουλή όλοι οι αρχηγοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μίλησαν...

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι αρχηγοί της!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:... όλοι οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης, αλλά και ο κ. Πάγκαλος είπε "προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας"...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και πάλι ότι ασφαλώς και είναι αναβαθμισμένη η θέση μας και έχουμε ευμενή αντίδραση - όπως χαρακτηριστικά είπα - στους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε τα προβλήματα και τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε για τα προβλήματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι - το επανέλαβα άλλωστε - δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Εχουμε συναίσθηση των δυσκολιών. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, είναι πολλά και χρειάζεται με σύνεση και αποφασιστικό- τητα να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό, όμως, που επίσης είναι πραγματικότητα είναι το ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, δεν δέχεται μονομερώς πιέσεις προκειμένου να άρει το "βέτο" -αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο - στο πλαίσιο της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Βλέπετε πλέον ότι ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία. Επισημαίνουμε επίσης ότι, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, η πίεση και η προτροπή η οποία αποτελούσε το μόνιμο στοιχείο από την πλευρά των εταίρων μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και άλλων, των ΗΠΑ συγκεκριμένα, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία έχει αλλάξει. Και παρουσιάζεται τώρα ως μια θέση διαφορετική η οποία λέει - σύμφωνα με τα όσα και εμείς προτείναμε - ότι όπου υπάρχουν προβλήματα ή ζητήματα νομικού χαρακτήρα ή αμφισβητήσεων διεθνών συνθηκών πρέπει να οδηγούνται και να αντιμετωπίζονται από νομικά όργανα. Επειδή αυτός ακριβώς - ο νομικός δηλαδή - είναι και ο χαραρτήρας των προβλημάτων. Το ότι ακριβώς υπάρχει μια - για πρώτη φορά, θα μου επιτρέψετε να πω - μετακίνηση από τη θέση πολλών χωρών, των περισσότερων αν όχι όλων, για εφ' όλης της ύλης πολιτικό διάλογο με την Τουρκία (που ήταν θέση της Τουρκίας) σε μια άλλη θέση η οποία είναι κοντά στις δικές μας, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ η Ελλάδα; Δεν δέχθηκε ο Πρωθυπουργός πιέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, όταν κάνετε μια γενική ερώτηση "αν δέχεται πιέσεις η Ελληνική Κυβέρνηση", καταλαβαίνετε ότι θα πάρετε μια γενική απάντηση, η οποία θα λέει ότι: κάθε Κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και κάθε Κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα. Κάθε Κυβέρνηση που θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της ασκεί πίεση σε μια άλλη Κυβέρνηση για οποιοδήποτε θέμα. Δεν αφορά μόνο εθνικά θέματα η πίεση. Μπορεί να είναι και για θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι οι πιέσεις που ασκούνταν μονομερώς στην Ελλάδα να οδηγηθεί σε ένα πολιτικό εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, βλέπουμε ότι τώρα είναι πιέσεις που ασκούνται και προς την Τουρκία. Και ο κ. Γιλμάζ μόνος του είπε ότι "αποφασίζουμε να αλλάξουμε την πολιτική μας". Το είπε ο ίδιος ο κ. Γιλμάζ σε συνέντευξη που έδωσε χθες. Αυτό βέβαια είναι μια εξαγγελία θεωρητική. Εμείς θεωρούμε πως είναι και προς ώφελος της Τουρκίας να μην παραμείνει καθηλωμένη στην επεκτατική και επιθετική πολιτική την οποία παρουσιάζει κατά την τελευταία περίοδο, τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή. Ελπίζουμε και στην πράξη να υπάρξουν οι συνεπείς αντιστοιχίες στο λόγο του κ. Γιλμάζ. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία βεβαίως αξιολογούμε. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν θριαμβολογούμε. Ο δρόμος είναι μακρύς - το επεσήμανα - θεωρούμε όμως ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ο προϋπολογισμός τρέχει με 9,2% το Μάρτιο και οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί. Αυτό δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ασφαλώς προβληματίζεται από την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών. Θεωρεί όμως - όπως και πάλι έχω πει - ότι η οικονομική της πολιτική είναι μονόδρομος. Είναι πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης. Είναι πολιτική η οποία δεν αμφισβητείται, καθ' ότι δεν υποδεικνύονται διαφορετικές προτάσεις άλλα κόμματα, αλλά βεβαίως πρέπει - επαναλαμβάνω και πάλι - να βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική στους τομείς εκείνους οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν τα αποτελέσματα που είχαμε θέσει από την αρχή ως στόχους.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρομαι στην επιστολή Βενιζέλου προς τον Πρωθυπουργό. Εάν συζήτησε το θέμα ο κ. Σημίτης με τον κ. Βενιζέλο; Και πού βρίσκεται το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τις απόψεις του γραπτώς, στα πλαίσια διαδικασιών ενός κομματικού οργάνου, στον κ. Πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση και συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος έκανε χθες δήλωση, η οποία σας είναι γνωστή, βάσει της οποίας στηρίζει την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά βεβαίως, όπως κάθε στέλεχος, έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του στο πλαίσιο του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ. Για κάθε θέμα και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού λέτε ότι κάθε στέλεχος έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του, μια γενική ερώτηση, για μια γενική απάντηση: Οταν οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, σε δημόσιες δηλώσεις, τους εκφράζουν απόψεις, εκφράζουν προσωπικές απόψεις ή απόψεις του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εκφράζουν προσωπικές απόψεις. Ο Πρωθυπουργός εκφράζεται ο ίδιος όταν κρίνει ότι πρέπει να πάρει δημοσίως θέση για ένα θέμα που είναι σημαντικό. Και βεβαίως δια του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης εκφράζεται η επίσημη θέση της Κυβέρνησης, της οποίας προίσταται ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο περί ευθύνης Υπουργών θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Το νομοσχέδιο αυτό, κ. Καψαμπέλη - έχει ανακοινωθεί άλλωστε - θα συζητηθεί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει ένας προβληματισμός επειδή έχουν διατυπωθεί ενστάσεις. Είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υπάρχει επιτέλους μια σύγχρονη ρύθμιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της αντιμετώπισης των ποινικών ευθυνών των Υπουργών.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους οικονομικούς Υπουργούς ή με ορισμένους από αυτούς; Και εάν "ναι" ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει πολλές συναντήσεις κάθε μέρα. Νομίζω ότι σήμερα - επειδή το διαπίστωσα όταν εγώ αποχωρούσα - προσήλθε την ώρα εκείνη ο κ. Δρυς, ο Υφυπουργός Οικονομικών. Είναι πολλές οι συναντήσεις που κάνει κάθε μέρα ο Πρωθυπουργός με Υπουργούς. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα που αξίζει να το συζητήσουμε ιδιαίτερα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη συνάντηση που είχανε στη Θράκη οι κ. Σημίτης και Αρσένης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον κ. Αρσένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι στο πρόγραμμα συνεγρασιών του κ. Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται συνάντησή του, την Πέμπτη, με τον κ. Αρσένη και όχι μόνο. Νομίζω ότι είναι και άλλοι Υπουργοί με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιοί είναι μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω το πλήρες πρόγραμμα. Θα σας αδικήσω εάν με αδικήσει η μνήμη μου. Νομίζω όμως ότι το πρωί συναντάται με τον κ. Κληρίδη, αργότερα συναντάται με τον κ. Λαλιώτη και έχει επίσης συνάντηση με τον κ. Αρσένη. Αυτά θυμούμαι. Νομίζω ότι τα ανακοίνωσα χθες στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει για αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Τσουκάτος προβαίνει σε δηλώσεις, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαχωρισθεί η ανθρώπινη υπόστασή του από τη θεσμική υπόστασή του που είναι σύμβουλος του Πρωθυπουρ- γού. Είπε λοιπόν σε συνέντευξή του χθες ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ότι ο κ. Σημίτης θα πρέπει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία ή την Αντιπροεδρία του κόμματος στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικές απόψεις είναι αυτές, καμμία αντίρρηση. Επαναλαμβάνω όμως ότι η ανθρώπινη υπόσταση δεν μπορεί να διαχωρισθεί από τη θεσμική υπόσταση που ο ίδιος έχει ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν επιθυμείτε, κάντε την ερώτησή σας παρακαλώ, γιατί με περιμένει και ο Κύπριος συνάδελφός μου, ο κ. Κασουλίδης.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι η εξής: Προκύπτει κάποιο θέμα από αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες εκόντες άκοντες σηματοδοτούν κάποιες από τις προθέσεις του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα σαφές, πώς εκφράζεται ο Πρωθυπουργός. Είπα μόλις ότι οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές απόψεις. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Αυτό τα λέει όλα.

ΚΙΑΟΣ: Για την επιστολή Βενιζέλου: Προτίθεται η Κυβέρνηση την επιστολή Βενιζέλου προς τον Πρωθυπουργό να τη δώσει στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιστολή αυτή έχει δοθεί από τον κ. Βενιζέλο στον κ. Πρωθυπουργό. Ολα τα κείμενα τα οποία δίνονται, νομίζω ότι αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα. Δεν νομίζω ότι δίνονται στη δημοσιότητα. Και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Ερωτώ επειδή και διαβάσατε τα "ρεπορτάζ". Η Αντιπολίτευση στήριξε αρκετά τον αντιπολιτευτικό της λόγο σ'αυτό το γεγονός. Και από την άποψη αυτή έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν γνωρίζει ο κ. Εβερτ περισσότερα ή αν γνωρίζει ο οποιοσδήποτε άλλος περισσότερα, θα θέλαμε όμως και εμείς να μάθουμε για να πληροφορήσου- με.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντηση κατηγορηματική και έγκυρη έδωσε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μετά τη δήλωση την οποία έκανε χθες και στην οποία φαίνεται πως δίδει την υποστήριξή του στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Μα δεν θα έπρεπε...(δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Στα πλαίσια των κυβερνητικών οργάνων ή των κομματικών (γιατί εν προκειμένω μιλάμε για μια διαδικασία η οποία έλαβε χώρα σε κομματική συνεδρίαση), ανταλλάσσονται απόψεις οι οποίες, πολλές φορές, διατυπώνονται γραπτώς. Αυτό είναι θεμιτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απόρρητη η επιστολή Βενιζέλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι απόρρητη η επιστολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην βρούμε τον μπελά μας, όταν τη δημοσιεύσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχουμε πολιτική δημοσιεύσεων. Αν περιέλθει στη δημοσιότητα, δεν είναι κάτι το οποίο επισύρει τον ψόγο. Από την άλλη, όμως, δεν έχουμε και μία πολιτική δημοσιεύσεων των εγγράφων τα οποία διακινούνται με απόψεις στελεχών. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην μας κυνηγάει κανένας Εισαγγελέας, γι'αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς δεν κινδυνεύετε, κύριε Σταματόπουλε! Από Εισαγγελέα δεν κινδυνεύετε!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τί κινδυνεύω;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς κινδυνεύετε από τον εαυτό σας και μόνον! Παρ' ότι λέγεσθε "Σταματόπουλος", είσθε ασταμάτητος! Βλέπω, παίρνετε συνεχώς το λόγο, χωρίς καν να σας έχει δοθεί! Λοιπόν, ο κ. Καψαμπέλης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν είναι της παρούσης, δεν έχει έρθει η ώρα να πάρει απόφαση για το αν θα είναι υποψήφιος στο Συνέδριο, υποθέτουμε όλοι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει όντως την απόφασή του. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει μία αταξία στον περί τον Πρωθυπουργό χώρο, όταν σύμβουλοί του, έστω και υπό μορφήν προσωπικών απόψεων, ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για το τί πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία ο πολίτης, πολύ περισσότερο ο πολίτης που συμμετέχει σε πολιτικές διαδικασίες, έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Ο Πρωθυπουργός - ήταν σαφής η απάντηση που έδωσα - είναι αυτός ο οποίος μόνος του, με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συγγνώμη, αλλά ο κ. Τσουκάτος δεν εκλήθη ως πολίτης να δώσει συνέντευξη, διότι τότε θα πηγαίναμε όλοι να δίνουμε συνεντεύξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά δεν φαντάζομαι να εκλήθη και ως εκπρόσωπος του κ. Σημίτη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην είσθε τόσο κατηγορηματικός. Γιατί αν ρωτήσουμε το συνάδελφό σας ο οποίος τον κάλεσε, θα μας απαντήσει ότι κάλεσε τον κ. Τσουκάτο και δεν κάλεσε τον εκπρόσωπο του κ. Σημίτη. Ούτε ο κ. Τσουκάτος είχε κάποια συνεννόηση με τον κ. Σημίτη, πριν δώσει τις απαντήσεις, χθες, στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Ο κ. Τσουκάτος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Εχει και αυτός το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσεται. Δεν είναι μειωμένων δικαιωμάτων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ναι, αλλά ο κ. Τσουκάτος, καθ' όλη τη συνέντευξή του, δεν είπε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτονόητο αυτό, κύριε Καψαμπέλη. Ασφαλώς και είναι αυτονόητο.

ΜΑΥΡΟΣ: Θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο, δεν είναι προγραμματισμένο να υπάρξει τέτοια συνάντηση.

ΜΑΥΡΟΣ: Και πότε θα συναντηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν υπάρξει αυτή η συνάντηση, εγκαίρως θα σας γνωστοποιηθεί.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Στην εφημερίδα "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" δημοσιεύεται μία πληροφορία ότι ετοιμάζεται συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία προκειμένου να οδηγηθούν σε μια τέτοια συνάντηση.

ΠΑΡΙΣ: Μία ερώτηση σαφώς εκτός πολιτικού "ρεπορτάζ", αλλά αν θέλατε να ενημερωθείτε και να μας πληροφορήσετε: Υπάρχει η πληροφορία ότι η χώρα μας δεν θα διοργανώσει του χρόνου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, λόγω καθυστερήσεων των έργων που απαιτούνται για μια τέτοια διοργάνωση αφ'ενός και των διαφωνιών του κ. Φούρα με τον ΣΕΓΑΣ αφ'ετέρου. Θα παρακαλούσα να το κοιτάξετε το θέμα και να μας απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς να βοηθήσετε ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να ξεπερασθεί, να ολοκληρωθούν τα έργα και να οργανώσουμε εμείς τους Αγώνες εδώ, του χρόνου.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μήπως συζητήθηκαν θέματα Αιγαίου στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε οποιοδήποτε άλλο θέμα, πέραν των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και μάλιστα των τριών συγκεκριμένων θεμάτων, στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή της συζήτησής μας.

ΦΙΛΗΣ: Ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ.Τσιλιγκαρίδης αναφέρει (στο κείμενο της παραιτήσεώς του) ότι του ζητήθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση, απάντηση, σχόλιο επ'αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσιλιγκαρίδης είναι ένα στέλεχος το οποίο σέβομαι και εκτιμώ, όπως πολλά άλλα στελέχη και δεν γνωρίζω ποιός είναι ο λόγος της παραίτησής του. Γνωρίζω όμως ότι έχει υποβάλει παραίτηση από τη θέση την οποία κατείχε.

ΦΙΛΗΣ: Μα, στο κείμενο της παραίτησής του το οποίο χθες γνωστοποιήθηκε, αναφέρονται αυτά που σας ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επιλογή του κ. Τσιλιγκαρίδη. Μου ζητάτε να σχολιάσω τί αναφέρει το κείμενό του ο κ. Τσιλιγκαρίδης; Μα δεν γνωρίζω τους λόγυς της παραιτήσεώς του. Γνωρίζω απλώς ότι υπάρχει παραίτηση του κ. Τσιλιγκαρίδη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Δεν θα έκανα την ερώτηση, αλλά από την απάντηση που δώσατε στον κ. Καψαμπέλη σχετικά με τον σύμβουλο του κ. Πρωθυπουργού, έχετε διαπιστώσει να υπάρχουν τάσεις στο στρατόπεδο των συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, κάνετε την ερώτηση για να πάρετε όχι απάντηση, αλλά για να πείτε αυτό που θέλατε. Δεν υπάρχουν τάσεις. Ολοι είμαστε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και η μόνη τάση είναι η υψηλή τάση που έχουμε πολλών βόλτ, άρα και ρεύμα για να πάμε καλά!

** Αύριο, όπως γνωρίζετε, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα έχουμε κανονικά την τακτική μας ενημέρωση στη 1.00 μ.μ. στο Υπουργείο Τύπου.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:33