Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 23-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 23.4.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Καλημέρα σας. Βλέπω μερικούς Γιώργηδες. Να ευχηθώ και στους παρόντες και στους απόντες Γιώργηδες "Χρόνια πολλά". Δεν υπάρχουν αντίστοιχες ρήσεις, όπως με τους Γιάννηδες, και έτσι δεν έχω κάτι πρόχειρο να πω.
* Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, πρέπει να συναντάται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στα Γραφεία του Εργατικού Κόμματος, με τον Αρχηγό του Εργατικού Κόμματος κ. Τόνι Μπλερ. Είναι μία συνάντηση που ζήτησε ο κ. Μπλερ. Δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα, όπως γνωρίζετε. Δεν είχε διευθετηθεί ακριβώς. Εντάχθηκε και αυτή στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στη Βρετανία. Το υπόλοιπο πρόγραμμα, το γνωρίζετε. Είναι ένα ταξίδι με το οποίο ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό για την προβολή των θεμάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων που επίσης μας ενδιαφέρουν, καθώς και για τα διμερή θέματα. Θα ακολουθήσει αύριο το ταξίδι στην Ιρλανδία εν όψει και της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία. Δεν νομίζω ότι έχουμε ερωτησεις επ'αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επ'αυτού. Συγκεκριμένα θέματα έχουμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είθισται οι δηλώσεις να γίνονται από εκεί. Εχει παρουσιασθεί το πλαίσιο επανειλημμένα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Οι συναντήσεις είναι σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνέντευξη του Πρωθυπουργού θα υπάρξει αμέσως μετά. Δεν είναι σκόπιμο να το επεκτείνουμε εμείς εδώ, νομίζω. Πιστεύω ότι συμφωνούμε.
* Οπως ίσως επίσης έχετε δει, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η σύνοψη του πορίσματος για την πτώση του ελικοπτέρου στην Ιμια. Σας διαβάζω, για τη δική σας χρήση μόνο, το συμπέρασμα του πορίσματος, το οποίο λέει: "Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτει ότι από τη διερεύνηση, δεν τεκμηριώθηκαν τα αίτια που προκάλεσαν την απώλεια του ελικοπτέρου και του πληρώματός του. Τεκμηριώνεται, πάντως, ότι το ελικόπτερο δεν κατερρίφθη και δεν διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη ως κύρια αιτία της πτώσεώς του". Αυτό είναι το συμπέρασμα του πορίσματος. Επαναλαμβάνω ότι η σύνοψη έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Εχει επίσης σταλεί από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας στους πολιτικούς Αρχηγούς. Το πόρισμα, στο σύνολό του, είναι απόρρητο. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, όμως, έχει ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς ότι, εφόσον θέλουν να στείλουν εκπρόσωπό τους στο Γραφείο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού όπου είναι το πόρισμα, μπορούν να ενημερωθούν για το πλήρες περιεχόμενο και τα αναλυτικά στοιχεία του.

ΜΙΧΑΗΛ: Για το πόρισμα, αν όχι για το πλήρες κείμενο, τουλάχιστον για τα βασικά μέρη του και το συμπέρασμα, έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των θυμάτων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το πόρισμα έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν γνωρίζω την ακριβή διαδικασία που έχει ακολουθήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Πρέπει να σας πω, επειδή άκουσα και εγώ, η ερμηνεία του πορίσματος να είναι "ανθρώπινο λάθος" κ.λπ., τέτοια διατύπωση στο συμπέρασμα του πορίσματος, δεν υπάρχει. Το συμπέρασμα σας το διάβασα ως έχει.
* Σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησης που είχε προκύψει σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την καταδίωξη από το Λιμενικό Σώμα τουρκικού σκάφους χθες, θα ήθελα να σημειώσω ότι: Η τουρκική διπλωματία έκανε, χθες, μια προφανή επίδειξη κακοπιστίας. Προχώρησε σε διπλωματικό διάβημα, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε "πολύ σκληρό", υιοθετώντας και προβάλλοντας για το χθεσινό περιστατικό την εκδοχή των δουλεμπόρων, των οποίων εμφανίζεται έτσι προστάτης και συνήγορος, εφόσον επιμένει σε αυτή τη γραμμή. Γνωρίζετε από το ρεπορτάζ ότι δεν είχαμε να κάνουμε ούτε με ψαρά, ούτε με αλιεία, αλλά είχαμε να κάνουμε με δουλεμπόριο μεταφοράς λαθρομεταναστών. Γνωρίζετε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει στο παρελθόν και έχει καλέσει την Τουρκία να συζητηθεί ειδικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης και να υπάρξουν συμφωνίες, όπως έχουν υπάρξει και με άλλες χώρες. Και δεν έχει υπάρξει συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Μπορώ να σας πω ότι, μόλις πρόσφατα, στο Συμβούλιο Υπουργών που μετείχε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Γείτονας, αυτό το θέμα της μη συνεργασίας της Τουρκίας ετέθη από την Ελλάδα και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο επεισόδιο. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα απέρριψε κατηγορηματικά το χθεσινό τουρκικό διάβημα και επιμένει να επισημαίνει την ανάγκη να μη δημιουργούνται εντάσεις και να αντιμετωπίζονται τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για τη δική σας ενημέρωση ζήτησα ορισμένα στοιχεία για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Μπορώ να σας δώσω τα συνολικά νούμερα από τις σημειώσεις μου:- Τα έτη 1992 - 1995 έχουμε συνολικά είσοδο 22.906, από τους οποίους 5.361 είναι από τα νησιά...

ΜΑΥΡΟΣ: Τί εννοείτε όταν λέτε από τα νησιά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχουν εντοπισθεί στα νησιά, το σημείο σύλληψης ή το σημείο εντοπισμού τους είναι τα νησιά. Εισήλθαν από το θαλάσσιο χώρο, εννοώ. Επαναλαμβάνω λοιπόν: 22.906 συνολικός αριθμός για τα έτη 1992 - 1995, είναι τα καταγραμμένα κρούσματα, από τους οποίους 5.361 από το θαλάσσιο χώρο. Κυρίως ο εντοπισμός τους είναι στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα. Το 1995 μόνον, έχουμε 9.590 εισόδους ατόμων, από τις οποίες 1.890 είναι από την περιοχή των νησιών. Αυτή είναι η έκταση του προβλήματος, κατά ένα μέρος θα έλεγα, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι πάντα υπάρχει εντοπισμός και σύλληψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται οι Αλβανοί λαθρομετανάστες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, μιλώ μόνο από Τουρκία, δηλαδή από τον Εβρο και το νησιωτικό χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή οι 17.000 περίπου μπήκαν από τον Εβρο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι 17.545.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπήκαν από τη θέση εκείνη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η έκταση του προβλήματος, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουLε και στο οποίο πρέπει να συνεργασθεί η Τουρκία, η οποία βεβαίως έχει και η ίδια ευθύνη για το τί γίνεται στα σύνορά της.
* Θα σας δώσω, επίσης, ορισμένες πληροφορίες τις οποίες είχα σήμερα το πρωί από το Γραφείο Τύπου στο Κάιρο για την κατάσταση των τραυματιών, μετά από επίσκεψη του Προϊσταμένου στα νοσοκομεία σήμερα το πρωί. Από τους τραυματίες, ο κ. Στυλιανός Δρακούλης - που είναι στο νοσοκομείο ΑΛ ΧΑΡΑΜ - συνεχίζει να θεωρείται ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του, αλλά οι υπόλοιπες λειτουργίες είναι ικανοποιητικές. Οι γιατροί θεωρούν ότι είναι καλύτερη η κατάστασή του από μέρα σε μέρα. Οι λοιποί τρεις τραυματίες, Απόστολος Αραμπατζής, Μαρία Νάκη και Κούλα Κερακλίδου - που είναι στο νοσοκομείο ΑΛ ΧΑΡΑΜ συνεχίζουν μεν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση της υγείας τ ους όμως βελτιώνεται σταθερά. Στο νοσοκομείο ΜΑΑΝΤΙ, η κυρία Φιλομήλα Αποστολάκη έχει μεταφερθεί ήδη σε δωμάτιο του νοσοκομείου από την Εντατική. Η κατάστασή της βελτιώνεται σταθερά. Δεν υπάρχει ακόμη, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, ακριβής εκτίμηση για το χρόνο της μεταφοράς τους. Αυτά από εμένα εισαγωγικώς. Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, χωρίς να είναι και απαραίτητο.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει ή όχι για την Κυβέρνηση θέμα πρόωρων εκλογών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν απαντήθηκε χθες αυτό το θέμα;

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν πειράζει. Ας το ξαναπούμε σήμερα για εμπέδωση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ας το ξαναπούμε. Η Ελλάδα έχει σταθερή Κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει αυτή την τετραετία, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Κυβέρνηση. Και εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και επόμενη τετραετία, με την εντολή βεβαίως του ελληνικού λαού. Να προσθέσω σε ό,τι αφορά δηλώσεις στελεχών: Τα στελέχη έχουν τις προσωπικές τους απόψεις τις οποίες εκφράζουν. Η θέση της Κυβέρνησης είναι αυτή που διατύπωσε και χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΜΑΡΔΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το κοίταξα αυτό σήμερα, δεν ρώτησα. Δεν γνωρίζω, όμως, να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, το οποίο να χρήζει κάποιας σχετικής έρευνας. Εξ όσων γνωρίζω, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση αποθεραπείας, η οποία συνεχίζεται.

ΜΑΡΔΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει επίσημη επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, διότι είναι ο Αρχηγός του πλειοψηφούντος στη Βουλή κόμματος, πάνω στην πλειοψηφία του οποίου στηρίζεται η Κυβέρνηση...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τις ιδιότητες του Ανδρέα Παπανδρέου τις γνωρίζω.

ΜΑΡΔΑΣ: Γι'αυτό θέλω να μάθω εάν έχετε ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον. Και η Κυβέρνηση και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι πάντες, ενδιαφέρονται για την υγεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και την ομαλή εξέλιξή της.

ΜΑΡΔΑΣ: Αυτό το ενδιαφέρον πώς εκδηλώνεται; Εχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με ρωτάτε αν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία. Δεν το γνωρίζω, κύριε Μαρδά, αυτή τη στιγμή. Δεν είναι απαραίτητο να ενημερώνομαι για όλες τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Είμαι βέβαιος, όμως - χωρίς να σας απαντώ για συγκεκριμένη επικοινωνία, για το οποίο δεν έχω αυτή τη στιγμή την πληροφορία, εκτιμώ όμως και δεν πέφτω έξω στις εκτιμήσεις μου συνήθως - ότι θα υπάρχει προφανώς και επικοινωνία και ενημέρωση για όλα αυτά.

ΜΑΡΔΑΣ: Επειδή η εξέλιξη της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου σχετίζεται και με την εκλογή Προέδρου ή Αντιπροέδρου, έχει σχέση όχι μόνο με τις κομματικές διαδικασίες, αλλά και με την πορεία της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η σύνδεση που κάνατε είναι για να με βάλετε να απαντήσω σε αυτό σε σχέση με την πορεία της Κυβέρνησης.... Η πορεία της Κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένη γι' αυτή την τετραετία. Τα άλλα μπορείτε να τα αναπτύξετε στα σχόλιά σας.

ΜΑΡΔΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει κάποια συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου για το θέμα αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στις περιπτώσεις που εκτιμάται ότι χρειάζεται να γίνει κάποια συνάντηση πέρα από όποιες άλλες επικοινωνίες, αυτές προγραμματίζονται, οργανώνονται και σας ανακοινώνονται.

ΜΑΡΔΑΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώνεται από το Γραμματέα του κόμματος για τις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, για την πορεία προς το Συνέδριο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα αυτής της αίθουσας, αυτή η ερώτηση.

ΜΑΡΔΑΣ: Ποιάς είναι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι. Με ρωτήσατε αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώνεται από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΡΔΑΣ: Ενα κόμμα δεν είναι στην Κυβέρνηση, στην εξουσία; Δεν υπάρχει διαχωρισμός...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Μαρδά, σας παρακαλώ, διότι δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε σ'αυτό. Εχω απαντήσει πλήρως. Πλήρως. Το αντιλαμβάνεσθε και εσείς ότι έχω απαντήσει πλήρως.

ΜΑΡΔΑΣ: Δεν έχετε απαντήσει συγκεκριμένα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στις συγκεκριμένες ερωτήσεις σας έχω απαντήσει, προφανώς.

ΜΑΡΔΑΣ: Εξετάζει η Κυβέρνηση την έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος για την πορεία αποθεραπείας του Ανδρέα Παπανδρέου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μα πού εμπλέκεται η Κυβέρνηση σε αυτό, κύριε Μαρδά; Γιατί με ρωτάτε να σας πω από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αν εξετάζει η Κυβέρνηση την έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος; Αρκετά ιατρικά ανακοινωθέντα δεν εξεδόθησαν το προηγούμενο διάστημα;

ΜΑΡΔΑΣ: Διότι η Κυβέρνηση αυτή στηρίζεται πάνω στην πλειοψηφία ενός συγκεκριμένου κόμματος.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προφανώς, η πλειοψηφία, λοιπόν, σας λέω - επειδή αυτό είναι το πολιτικό θέμα που σας ενδιαφέρει - η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερή και ισχυρή και πολύ μεγάλη. Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα στο οποίο εμπλέκομαι και μπορώ να απαντήσω. Αν θέλετε να σας πω για την υγεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την προσωπική μου εικόνα, να σας την πω όταν τελειώσει η σημερινή ενημέρωση.

ΜΑΡΔΑΣ: Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα θεσμών, να ξέρει ο ελληνικός λαός για την πορεία αποθεραπείας του Αρχηγού του πλειοψηφούντος κόμματος.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Η πορεία αποθεραπείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξ όσων γνωρίζουμε, εξελίσσεται κανονικά.

ΜΑΥΡΟΣ: Σε άλλο θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για το ίδιο θέμα, ούτως ή άλλως, δεν έχω εγώ τίποτε άλλο.

ΜΑΥΡΟΣ: Είπατε ότι χαρακτήρισε η ίδια η τουρκική πλευρά το τουρκικό διάβημα ως ιδιαίτερα σκληρό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι από επίσημη δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΜΑΥΡΟΣ: Μήπως έστω και κατά παρέκκλιση έχετε να μας πείτε κάποιους ορισμούς για το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η τουρκική πλευρά...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποστήριξε ότι υπήρξε καταδίωξη αλιευτικού σκάφους εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Και όλα αυτά ήταν απολύτως ανακριβή, διότι δεν είχαμε ούτε αλιέα, ούτε αλιευτικό σκάφος, ούτε εμπλοκή σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΜΑΥΡΟΣ: Την ασυνήθη σκληρότητα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω δει την πλήρη ενημέρωση από τον Πρέσβυ μας στην Αγκυρα, κύριε Μαύρο. Αναφέρθηκα σ'αυτό που περιείχε η επίσημη τουρκική δήλωση. Ο κ. Μπερμπεράκης, επί του θέματος υποθέτω.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ναι. Μέχρι κάποια ημερομηνία πέρυσι, την οποία δεν θυμάμαι, υπήρχε ελληνοτουρκικός διάλογος, ο οποίος κατά κύριο λόγο είχε περιεχόμενο τη λαθρομετανάστευση, τον οποίο διέκοψε η Ελλάδα επειδή η Τουρκική Βουλή έδωσε εξουσιοδότηση για πιθανή ενέργεια στρατιωτική στην Κυβέρνηση. Τί αλλάζει τώρα και η Ελλάδα επιχειρεί να επανέλθει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από το πέρυσι έχετε φθάσει στο φέτος με ένα άλμα δώδεκα μηνών. Υπάρχουν και οι ενδιάμεσοι μήνες. Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είχε γίνει μία συνάντηση εδώ, κάποια στιγμή, στο χρόνο ίσως που αναφέρετε, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ανατρέξω εύκολα. Θυμάστε ότι το πρόβλημα της συζήτησης ειδικών θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες έχει επανέλθει μετά από το χρονικό σημείο στο οποίο αναφέρεσθε. Η Ελλάδα το έχει θέσει ξανά. Δεν βρισκόμαστε δηλαδή στο σημείο της απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των επιπτώσεών της. Εχει παρεμβληθεί χρονικό διάστημα και έχουν παρεμβληθεί και δηλώσεις και τοποθετήσεις εκατέρωθεν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για ποιό λόγο η Αγκυρα κατάφερε πρώτη και ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη για τους λαθρομετανάστες και εμείς ενημερωθήκαμε στην πορεία; Δηλαδή δεν υπήρξαν τα κατάλληλα "ριφλέξ" από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πάντα, όταν υπάρχει ένα θέμα, γίνεται μία διερεύνηση για να δεις τα ακριβή περιστατικά. Οταν λέτε, γιατί η Αγκυρα κατάφερε και ενημέρωσε πρώτη τη διεθνή κοινή γνώμη, θα πρέπει να πείτε ότι η Αγκυρα ενημέρωσε ψευδώς τη διεθνή κοινή γνώμη. Εμείς κινηθήκαμε αφού είχαμε όλα τα στοιχεία από τους εμπλεκόμενους φορείς, το Λιμενικό κ.λπ., και δώσαμε την απολύτως ακριβή εικόνα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η απάντησή σας αυτή ισχύει και ως απάντηση στα σχόλια μερίδας του Τύπου ότι υπήρξε ολιγωρία της Κυβέρνησης στο να ανακοινώσει προς την ελληνική κοινή γνώμη και το περιστατικό προέκυψε από πληροφορίες ραδιοσταθμών...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας, ούτε θα υιοθετήσω τον όρο "ολιγωρία", όπως φαντάζεσθε...

ΜΙΧΑΗΛ: Σε σχόλια γράφεται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα το υιοθετούσα γενικώς και δεν το υιοθετώ και ειδικότερα στην περίπτωση αυτή. Για τον εξής απλό λόγο: Το θέμα προέκυψε χθες το πρωί. Εμείς ενημερωθήκαμε, ξέραμε ότι γινόταν η διερεύνηση των θεμάτων και ήταν μπροστά η μεσημεριανή ενημέρωση, η δική σας. Δεν ήταν το θέμα τέτοιο, δεν ήταν μία εμπλοκή η οποία να προκαλεί μείζον πρόβλημα. Υπήρχε μία καταδίωξη σκάφους που μετέφερε λαθρομετανάστες. Αυτό γίνεται συχνά. Δεν είναι πρωτοφανές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε εκπρόσωπε, όμως, "παίζονταν" παντού - και στα ελληνικά ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις - κάποιες πληροφορίες απ' έξω...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, υπήρξε ένα σύντομο τηλεγράφημα του Πρακτορεί|υ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εδώ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είχαν ήδη υπάρξει ακριβή ρεπορτάζ στα ραδιόφωνα τα δικά μας, όπως θα θυμάστε, πριν από την ενημέρωση που έγινε εδώ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα οποία στηρίζονταν και σε τοπικές πηγές. Εβγαιναν δηλαδή και από το Λιμεναρχείο και από το δήμαρχο του Καστελλόριζου. Η εικόνα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό τουλάχιστον, υπήρχε. Η επιλογή μας ήταν αφού συμπληρωθούν τα στοιχεία να τεθούν όλα εδώ, να παρουσιαστούν με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν. Δεν νομίζω ότι το θέμα είχε τέτοια ένταση ή έκταση που να ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε και εμείς τα ραδιόφωνα τα οποία μιλούσαν για θερμό επεισόδιο. Αυτό "παιζόταν" συνεχώς, ενώ δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Μετά τη διευκρίνιση του κ. Ρέππα δόθηκε η τελική εικόνα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σημειώνω τα σχόλια αυτά, αλλά όπως συνήθως λέω είναι για τα γραπτά σας.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει η ελληνική πλευρά υπήρξε τραυματισμός Τούρκου δουλέμπορου ή οποιουδήποτε άλλου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν δηλώσεις από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει τραυματισμός ενός Τούρκου. Σταματάει το Λιμενικό την καταδίωξη σε ένα σημείο, δεν ελέγχει το αποτέλεσμα, τις συνέπειες ...

ΦΙΛΗΣ: Εάν υπάρχουν τραυματίες, όπως λένε οι Τούρκοι - και όπως κατάλαβα δεν το αμφισβητείτε, "μπορεί να υπάρχουν" λέτε - τότε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.

ΦΙΛΗΣ:... τότε ή έχει τραυματισθεί από Τούρκους ή έχει αυτοτραυLατισθεί ή έχει τραυματισθεί από την ελληνική καταδίωξη. Οι πρώτες δύο περιπτώσεις δεν μας αφορούν. Η τρίτη περίπτωση, όμως, δεν προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση μήπως σε όλη την έκταση του Αιγαίου, πια όπου ως γνωστόν υπάρχουν και οι Ελληνες ψαράδες, αρχίσει να παγιώνεται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί δουλειά έχουν οι ψαράδες κ. Φίλη; Δεν υπάρχει καμμιά δουλειά - με συγχωρείτε που διακόπτω - με ψαράδες. Το περιστατικό δεν έχει καμμία σχέση με αλιεία και ψαράδες. Υπάρχει μεταφορά λαθρομεταναστών και δουλεμπόριο.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι η ελληνική άποψη, με την οποία συμφωνούμε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν είναι η ελληνική άποψη. Είναι γνωστός ο κύριος. Οταν η Νομαρχία Αττάλειας λέει ότι πήρε ξένο σκάφος "πήρε ξένο σκάφος", είναι η εκδοχή της Αττάλειας - και βγήκε για να μεταφέρει λαθρομετανάστες δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι "η ελληνική άποψη"...

ΦΙΛΗΣ: Η τουρκική εκδοχή, η επίσημη με βάση το διάβημα που έχουν κάνει, η οποία δεσμεύει ή προειδοποιεί για την πιθανή τουρκική πρακτική σε όλο το μήκος του Αιγαίου είναι ψευδής σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επικαλείσθε ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως. Δεν θα κάνουμε δίκη. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά Τούρκος αλιεύς - αυτός είναι ο ισχυρισμός τους Ϊυροβολήθηκε από ελληνική καταδιωκτική αρχή. Σας δημιουργεί ανησυχία ότι είναι δυνατό να έχουμε στο άμεσο μέλλον μία επέκταση από την πλευρά της Τουρκίας μιας ανάλογης πρακτικής εις βάρος Ελλήνων πολιτών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί πρέπει να πάρουμε τη χειρότερη εκδοχή για τους τρόπους αντίδρασης της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, και με βάση αυτή την υπόθεση και την υποθετική ερώτηση της χειρότερης πρακτικής να τοποθετηθώ; Πιστεύω αντιθέτως, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η Τουρκία θα ξαναδεί τα πραγματικά περιστατικά και θα αποκλιμακώσει το συγκεκριμένο θέμα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και θα προχωρήσει σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομετα_αστών. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τη γραμμή σκέψης την οποία εισάγει η ερώτησή σας.

ΦΙΛΗΣ: Το τουρκικό διάβημα εισάγει αυτή τη γραμμή σκέψης και όχι η ερώτησή μου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εκανα μια παρατήρηση για το τουρκικό διάβημα και εδήλωσα ότι η Ελλάδα το απορρίπτει κατηγορηματικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να συνεχίσουμε σ'αυτή τη γραμμή σκέψης με βάση το τουρκικό διάβημα το οποίο έχουμε απορρίψει. Εγώ, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να συνεχίσω σ' αυτή τη γραμμή.

ΦΙΛΗΣ: Επόμενη ερώτηση σε ένα παρεμφερές θέμα: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προσφύγει η Αγκυρα άμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια, αλλά αρκεί να δηλώσει απλώς ότι θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο όταν η ίδια κρίνει σκόπιμο. Δηλαδή υπάρχει μια επανατοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. Ζητάμε τώρα όχι έμπρακτο δείγμα εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά μια απλή δήλωση πρόθεσης. Πώς σχολιάζει αυτή τη νέα τοποθέτηση που γίνεται εκ μέρους του κ. Πάγκαλου, η Κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με ρωτάτε γι' αυτό το θέμα και σας απαντώ. Δεν σχολιάζω τις τοποθετήσεις γενικώς. Δεν είμαι σχολιαστής. Σας λέω λοιπόν: Αυτό που προκύπτει και από αυτή τη δήλωση αναφέρεται στο θέμα Τουρκία-Τελωνειακή Ενωση. Αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Και αναφέρεται σ' αυτό το θέμα αφού προηγουμένως έχουμε σημειώσει `αι έχει επισημάνει και ο υπουργός των Εξωτερικών - ότι με τα γεγονότα στα νησιά Ιμια, η Τουρκία παραβίασε τη συνθήκη για την Τελωνειακή Ενωση, πρώτον. Δεύτερον, ότι με αυτά τα δεδομένα, με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι ομαλές, δεν μπορεί να είναι φυσιολογικές. Και τρίτον - έρχομαι στο σημείο το οποίο λέτε _υτό το οποίο έχει σημασία, σε αυτή τη φάση, είναι η αποδοχή από την Τουρκία ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νομικό θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρξει προσφυγή σε νομικό όργανο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση αυτή. Αυτή την επίσημη δέσμευση από την Τουρκία θέτει ο υπουργός Εξωτερικών, ως απαιτούμενη σε ό,τι αφορά την σχέση Τελωνειακή Ενωση-Τουρκία.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, κύριε εκπρόσωπε, και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πάγκαλος έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι απαραίτητος όρος για να υπάρξει απεμπλοκή των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πρώτον, να προσφύγει η Τουρκία στη Χάγη. Οχι να δηλώσει ότι θα σκεφθεί ότι θα προσφύγει. Να προσφύγει. Ζητούσαμε έμπρακτα δείγματα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξε μια συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και έχει υπάρξει και ένα κοινό κείμενο στο οποίο έμπαιναν τα θέματα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων και την πορεία της Τελωνειακής Ενωσης. Εκεί, λοιπόν, λέγαμε -και λέμε - τρία απλά και αυτονόητα πράγματα και με βάση αυτά τοποθετείται και ο υπουργός Εξωτερικών, από τις δηλώσεις τις οποίες βλέπω. Λέγαμε πρώτον, ότι πρέπει να αποδεχθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας. Λέγαμε δεύτερον, ότι πρέπει να υπάρξει δήλωση για το σεβασμό των Συνθηκών και του Διεθνούς Νόμου. Και λέγαμε τρίτον, ότι όποιος έχει αμφισβητήσεις πρέπει τις αμφισβητήσεις του αυτές, αντί για την προσφυγή στη βία και την απειλή χρήσης βίας, να τις οδηγεί σε ένα νομικό όργανο. Αυτό ήταν το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί και στο Συμβούλιο των δεκαπέντε υπουργών Εξωτερικών. Με βάση αυτό το πλαίσιο - το οποίο θυμάστε ότι η Τουρκία το είχε αρνηθεί, ενώ περιλαμβάνει απολύτως αυτονόητα πράγματα κατά την άποψή μας - πιστεύω ότι τοποθετείται και ο υπουργός Εξωτερικών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, εάν η Τουρκία δηλώσει ότι σκέπτεται να προσφύγει στη Χάγη, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της διαδικασίας "βήμα προς βήμα"...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι άλλο αυτό κ. Μπογιόπουλε. Εξ όσων αντιλαμβάνοLαι, υπάρχει ένα σκέλος που αφορά τη σχέση Τελωνειακή Ενωση_ουρκία και την εμπλοκή που υπάρχει αυτή τη στιγμή μετά τα γεγονότα στα νησιά Ιμια και υπάρχει ένα άλλο θέμα που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν οι προτάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν τη "βήμα προς βήμα" προσέγγιση. Εκεί έχουμε πει ότι το ένα θέμα πρέπει να ολοκληρώνε"αι για να πηγαίνουμε στο επόμενο. Είναι νομίζω δύο, όχι απολύτως διακριτά, αλλά δύο διαφορετικά επίπεδα σε αυτά τα θέματα.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω επ' αυτού.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ορίστε ο κ. Μπερμπεράκης ως έχων ειδικό ενδιαφέρον.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η επιφύλαξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ΜΕΝΤΑ θα συνεχίσει να υφίσταται άσχετα με την πορεία της Τελωνειακής Ενωσης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η επιφύλαξή μας όσον αφορά το πρόγραμμα ΜΕΝΤΑ, κ. Μπερμπεράκη, έχει τεθεί για άλλους λόγους. Και πριν από τα γεγονότα στα νησιά Ιμια. Το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε χθες αναλυτικά τους όρους οι οποίοι σχετίζο_ται με θεσμικά ζητήματα του προγράμματος ΜΕΝΤΑ, όπως π.χ. το εάν η αναστολή της χρηματοδότησης με βάση κριτήρια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνεται με ειδική πλειοψηφία, όπως προτείνουμε εμείς ή με ομοφωνία όπως προτείνει π.χ. η Βρετανία. Αλλά και με άλλα που έχουν να κάνουν με την κατανομή των χρηματοδοτήσεων, κ.λπ. Είναι ένα θέμα που προϋπήρχε και έχει το δικό του πλαίσιο για επίλυση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θέλω να επανέλθω σε μια προηγούμενη ερώτηση και να ζητήσω να μας διευκρινίσετε, γιατί είπατε πολλά...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πού είπα πολλά;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Στην ερώτηση για τις εκλογές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι είπα πολλά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπάρχει θέμα επίσπευσης εκλογών ή όχι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προκύπτει από το ρεπορτάζ το δικό σας κάτι τέτοιο; Αν είναι δυνατόν!!! Ολες οι δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνηCης αναφέρονται στην τετραετία. Απάντησε πλήρως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επανέρχεται το θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επανέρχομαι για να ρωτήσω υπό την ευθύνη ποίου, τότε, στην πληρωμένη διαφήμιση στους NEW YORK TIMES την ημέρα της επίσκεψης του κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτων, αναφέρεται ότι θα μπορούσαν οι εκλογές να διεξαχθούν και νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αποδίδετε το χαρακτηρισμό "πληρωμένη διαφήμιση" από την Κυβέρνηση...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν τον αποδίδω εγώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ενα χαρακτηρισμό ο οποίος δεν είναι ακριβής. Ο χαρακτηρισμός "πληρωμένη διαφήμιση" από την Κυβέρνηση δεν είναι ακριβής. Η Κυβέρνηση δεν έχει εμπλοκή με το περιεχόμενο και με τα συγκεκριμένα μάλιστα σημεία, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της, όπως αντιλαμβάνεστε. Το Υπουργείο Τύπου, για παράδειγμα, δεν έχει εμπλοκή. Εξ όσων γνωρίζω, και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με το οποίο έγινε μια σχετική διερεύνηση, επίσης. Το ίδιο το δημοσίευμα αποδίδει τα κείμενα επώνυμα. Νομίζω ότι το όνομα του συντάκτη είναι Βίκτωρ Γουώλτερ, αν θυμάμαι καλά, και αναφέρεται στο δημοσίευμα.Εάν η καταχώρηση αυτή οργανώθηκε από το γραφείο της εφημερίδας με την προσέλκυση διαφημίσεων των φορέων που το συνοδεύουν, αυτό είναι ένα θέμα. Αλλά δεν θα δεχόμουνα ποτέ τη διατύπωση "πληρωμένη καταχώρηση από την Κυβέρνηση", τα κείμενα της οποίας εκφράζουν την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση εκφράζεται με τις δηλώσεις της.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Τότε, εφόσον είναι περίπλοκο το θέμα, εξηγήστε μας ποιός έχει καταβάλει τα χρήματα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τουλάχιστον οι διαφημιζόμενοι, μπορώ να υποθέσω, διότι βλέπω τις διαφημίσεις τους.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ελληνικές κρατικές τράπεζες δηλαδή. Ιονική, Εμπορι`ή...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συνεχίστε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ρωτάω: Ποιός έχει καταβάλει τα χρήματα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάνατε την ερώτηση αυτή και απάντησα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιός;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ:Οι διαφημιζόμενοι, κ. εκπρόσωπε, είναι ελληνικές κρατικές τράπεζες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ωραία. Τί θέλετε; Να κάνω το διαφημιστικό project των τραπεζών;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε κάποια συγκεκριμένα σημεία ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μα σας είπα.

ΦΙΛΗΣ: Τί μας είπατε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Εάν δεν προσέχατε...

ΦΙΛΗΣ: Προσέχαμε πολύ καλά. Και ρωτούμε: Σε ποιά συγκεκριμένα θέματα ως κυβέρνηση έχετε επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις σ' αυτά που αναφέρει το δημοσίευμα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Φίλη, κακώς μπαίνω σε επεξήγηση. Τα παλαιά έτη των συγκρούσεών μας στα αμφιθέατρα έχουν παρέλθει, φευ, ανεπιστρεπτί. Κάνω, λοιπόν, μια επεξήγηση, παρ' ότι δεν το συνηθίζω, και θα σας παραπέμψω στο γραπτό κείμενο της απομαγνητο-ώνησης, στη συνέχεια. Ο κ. Καψαμπέλης ξεκίνησε συνδέοντας το θέμα με την προηγούμενη ερώτηση, αν θυμάμαι καλά, που αφορούσε πρόωρες εκλογές. Υπήρχε ένας ρυθμός σ' αυτό το διάλογο και μια συνέχεια. Τελεία επί του θέματος αυτού.

ΜΙΧΑΗΛ:Είπατε τη φράση "τουλάχιστον οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να κατέβαλαν κάποια χρήματα". Και θέλω να ρωτήσω: Οι κρατικές τράπεζες δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση για το τί πληρώνουν για να καταχωρηθεί κάτι κάπου; Δεν ρωτούνται τί πληρώνουν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε τέτοια διαδικασία, κ. Μιχαήλ. Να το ερευνήσουμε και να σας πω όταν έχω κάτι περισσότερο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συγνώμη, μας λέτε ότι ο κ. Καρατζάς, ο διοικητής της Εθνικής, πλήρωσε κείμενο το οποίο λέει ότι σε πλήρη αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον κ. Σημίτη...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το κείμενο το έχω διαβάσει κ. Καψαμπέλη. Δεν σας είπα τίποτα, ποιός πλήρωσε, ποιός δεν πλήρωσε. Είπα: εκτιμώ ότι οι διαφημιζόμενοι θα έχουν πληρώσει το κόστος των διαφημίσεών τους. Εχετε καμμιά πληροφορία ότι μπορεί να μπήκαν οι διαφημίσεις δωρεάν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές για τον απλό αναγνώστη, ότι όλο είναι διαφημιστικό. Το λέει στην προμετωπίδα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο,τι ήταν λοιπόν να πω για το θέμα αυτό, το έχω πει. Θεωρώ ότι έχω απαντήσει ολοκληρωμένα στα θέματα τα οποία θέσατε. Εάν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες θα το επαναφέρετε, θα έχουμε διερευνήσει και θα σας δώσουμε και άλλες απαντήσεις, με την ελπίδα ότι κάποτε θα σας ικανοποιήσουμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι θα κάνετε έρευνα για το ποιός έχει πληρώσει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω πει αυτά που είπα. Δεν επανέρχομαι στο θέμα αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή όταν αναφερθήκατε στα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου είπατε ότι κύρια αιτία δεν ήταν η μηχανική βλάβη, αποκλείει το πόρισμα εντελώς την εκδοχή με κάποιο τεχνικό τρόπο να παγιδεύτηκε το ηλεκτρονικό σύστημα του ελικοπτέρου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε όσα έχω δει έως τώρα. Δεν υπάρχει. Σας διάβασα ακριβώς το συμπέρασμα. Εχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύνοψη. Εχουν τη δυνατότητα οι πολιτικοί αρχηγοί να δουν το πλήρες κείμενο του πορίσματος. Δεν έχω τέτοια πράγματα όπως αυτά που ρωτάτε. Αντιλαμβάνεσθε ότι αν είχα τέτοια πράγματα το θέμα θα είχε άλλες διαστάσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αποκλείεται να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, είπατε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα επειδή άκουσα στα ραδιόφωνα να αποδίδεται - υποθέτω εξ επαγωγής - ρητά σε ανθρώπινο λάθος, ότι η διατύπωση αυτή δεν υπάρχει σ' αυτό που διαβάζω. Αυτό σας είπα.

ΜΑΥΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε το όνομα του νομικού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κοινή επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να σας παρακαλέσω να το ζητήσετε από το Υπουργείο Εξωτερικών; Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να κάνω κι εγώ.

ΜΑΥΡΟΣ: Για ποιό λόγο δέχεται η Ελλάδα να εκπροσωπείται σε ένα άτυπο, έστω, όργανο όπου ως εκπρόσωπος στις υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας εμφανίζεται ένας Τούρκος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το εξαντλήσαμε το θέμα αυτό χθες, κ.Μαύρο. Μίλησα γι' αυτό το θέμα εδώ, στη συνέχεια εκδόθηκαν ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, δόθηκε και μια άλλη αναλυτική απάντηση από τον υπουργό κ. Ρέππα, δεν νομίζω ότι υπάρχει παραπέρα βάση που να προσθέσει κάτι καινούργιο στις εκατέρωθεν θέσεις. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 23 April 1996 - 11:52:05