Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 13-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 13/2/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Γειά σας!
* Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει. Θέμα της συζήτησης είναι η εθνική πολιτική. Υπάρχει βέβαια εθνική πολιτική, αναφέρομαι στη βελτίωση της πολιτικής αυτής, στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για την οποία έχουμε μιλήσει.
-Βασικός εισηγητής είναι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος ανέπτυξε θέματα ιδιαιτέρως αμυντικής πολιτικής, για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας. Στα πλαίσια του δόγματός μας που έχει κατ'επανάληψη διατυπωθεί (δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα), εξετάζεται η δυνατότητα λήψης μέτρων ή πρωτοβουλιών, που ακριβώς θα ενισχύσουν αυτή την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας έναντι εξωτερικών κινδύνων.
-Εγινε συζήτηση για το δόγμα - το γνωστό επίσης σε σας - του ενιαίου αμυντικού χώρου. Εξετάζονται τρόποι λειτουργικού συντονισμού που πρέπει να υπάρχει ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι που αναπτύσσονται σ'αυτήν την εθνική γραμμή Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος.
-Εγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση, στα πλαίσια των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εχει δημιουργηθεί το επιτελείο του Υπουργού. Οπως επίσης έχει δημιουργηθεί μία Διεύθυνση Εξοπλισμών.
-Η Κυβέρνηση στα θέματα προμηθειών (μεγάλων ιδιαιτέρως προμηθειών) είναι αποφασισμένη να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Αλλά βεβαίως και στον τομέα της διαφάνειας ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δείξει, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά.
-Και ασφαλώς, ακολουθεί διάλογος ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί με απόψεις που καταθέτουν οι συμμετέχοντες Υπουργοί.
-Σε μια επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις επί των θεμάτων, τα οποία απασχόλησαν την Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή συνεδρίασή της.
* Σας ανακοινώνω, επίσης, ότι μεθαύριο Πέμπτη (15.2.) στις 18.30' θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ για να επιλέξει το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
* Και την επομένη ημέρα, Παρασκευή (16.2.) στις 18.00' θα συνέλθει εκ νέου το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει και τοποθετήσει τους επικεφαλής των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Κλίντον ισχυρίσθηκε ότι η σύσταση για παραπομπή του θέματος της βραχονησίδας στο Διεθνές Δικαστήριο ήταν θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το πρώτο μου ερώτημα είναι αν αυτό είναι αληθές. Και εάν είναι αληθές - το δεύτερο ερώτημα - γιατί απεκρύβη από την ελληνική κοινή γνώμη, αφού ήταν πρόταση ελληνική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει κατ'επανάληψη λάβει θέση υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Δεν έχει υποδείξει συγκεκριμένο μέτρο ή πρωτοβουλία που πρέπει κάποιοι να αναλάβουν. Η Ελλάδα θεωρεί ότι το νομικό καθεστώς είναι απολύτως σαφές και δεν προτίθεται εξ ιδίας πρωτοβουλίας να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη, δοθέντος ότι για τη χώρα μας θέμα αμφισβήτησης ή ασάφειας δεν είναι παραδεκτό, γιατί ακριβώς δεν υφίσταται. Πρέπει όμως να πω ότι γι'αυτό το θέμα έχουμε κατ'επανάληψη συζητήσει. Είχατε τη δυνατότητα να συζητήσετε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Απλώς επισημαίνω ότι επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη διεθνή έννομη τάξη, εμείς που πιστεύουμε ότι είναι ισχυρά και αδιάσειστα τα επιχειρήματά μας, δεν έχουμε λόγο να αναλάβουμε καμμία πρωτοβουλία, γιατί δεν διεκδικούμε και δεν αμφισβητούμε εμείς. Αλλά βεβαίως η πολιτική μας είναι μία πολιτική, η οποία στην πράξη ανά πάσα στιγμή θα επιδιώκει να επιβεβαιώνει το σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Είναι τόσο δύσκολο να διαψεύσετε τον κ. Κλίντον επιτέλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα νομίζω ότι είπα πως η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε έχει υποδείξει οποιοδήποτε μέτρο ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ούτε πρόκειται να το κάνει. Νομίζω ότι απάντησα, κύριε Ζερβονικολάκη. Ηταν πολύ συγκεκριμένη η απάντησή μου.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκεκριμένα, εγώ τουλάχιστον θα ήθελα να το διερευνήσουμε ακόμα: Ο Πρόεδρος Κλίντον ψεύδεται ή αληθώς λέγει ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που συνέστησε τις δύο χώρες να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κλίντον εκφράζει την πολιτική της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εγώ μιλώ για την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και επαναλαμβάνω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβε να υποδείξει μέτρα σε οποιονδήποτε. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει στην πράξη δείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα ήθελε, αν είναι δυνατόν, τη διεθνή έννομη τάξη να τη σέβονται όλες οι χώρες, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην Κοινωνία των Εθνών.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διμερώς συζητήσει με την αμερικανική πλευρά αυτή την επίσημη πρόταση που έχει διατυπωθεί δημοσίως;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνία με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμμία πρωτοβουλία και καμμία δέσμευση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Νταβός με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Χόλμπρουκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που λεπτομερώς δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Αλλά σε κάποια συνέντευξη - για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω - είδα τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να αναφέρει (αν έχει καλώς αποδοθεί ο διάλογος που είχε με τον κ. Χόλμπρουκ) και μία τέτοια σκέψη δική του. Για λογαριασμό της Κυβέρνησης, έδωσα προηγουμένως απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, ο κ. Κλίντον διατυπώνει την άποψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κλίντον διατυπώνει την άποψη - πιστεύω εγώ - της πολιτικής της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εσείς, αν θεωρείτε ότι ο κ.Κλίντον διατυπώνει την πολιτική την οποία εκφράζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα μου επιτρέψετε να σας επιτρέψω να διατυπώσετε αυτή την άποψη, αλλά μην θεωρήσετε ότι είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω σε μία τέτοια διατύπωση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ'αυτού: αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει - και δεν του το διέψευσε κανείς - ότι συνομίλησε με τον κ. Χόλμπρουκ σε συμφωνία, σε συνεννόηση (για να μην πω κατ'εντολήν) του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ευρισκόμενος στο Νταβός ανέλαβε σε συνεννόηση με τον κ. Πρωθυπουργό να ενημερώσει τους συνομιλητές του για την ελληνοτουρκική κρίση. Και ο κ. Παπανδρέου ακριβώς αυτό έκανε: Ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τα στοιχεία τα οποία συνιστούν την ελληνοτουρκική κρίση.

Τ.ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Χθες χαρακτηρίσατε ενδιαφέρουσα την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει χρήση αυτής της πρότασης, γιατί τη βρίσκει ενδιαφέρουσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει πολλές φορές και επί πολλές ημέρες για συναφή ερωτήματα. Την πρώτη ημέρα που ετέθη το ερώτημα - θα θυμάστε πολύ καλά, νομίζω ήσασταν παρών - είπα ότι θεωρούμε πως το μήνυμα αυτό δεν απευθύνεται σε μας, απευθύνεται προς την Τουρκία. Εμείς βρίσκουμε ενδιαφέρουσα αυτήν την άποψη της Αμερικανικής Κυβέρνησης για έναν πολύ λογικό και απλό λόγο: Οτι η Αμερικανική Κυβέρνηση συνιστά σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών. Και η πολιτική αυτή είναι μία πολιτική η οποία βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Μήπως το Γραφείο Τύπου της Ουάσιγκτων σας ενημέρωσε για την ακριβή επίμαχη φράση του Προέδρου Κλίντον, όπως αυτή κατεγράφη στη βιντεοκασσέτα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω δει τη βιντεοκασσέτα. Υπάρχει το κείμενο, θα το έχετε στη διάθεσή σας. Γ.

ΜΑΥΡΟΣ: Εχετε ήδη επικοινωνήσει με τα Γραφεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τα Γραφεία Τύπου Ουάσιγκτων και Νέας Υόρκης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ελληνική κυβερνητική θέση με πιστότητα ή έκανε μία υπέρβαση προχωρώντας σε μια δική του θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους συνομιλητές του - επαναλαμβάνω και παλι - για τις ελληνικές θέσεις ως προς την ελληνοτουρκική κρίση. Και ο κ. Παπανδρέου στα πλαίσια του διαλόγου που είχε με τους συνομιλητές του, ανέπτυξε απόψεις οι οποίες θεώρησε ότι βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση του ανακύψαντος προβλήματος από την ελληνική σκοπιά.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή από την Παρασκευή σας έχω ήδη ρωτήσει για την αμερικανική πρόταση και δεν διευκρινίζετε αν είναι ελληνική, αν είναι αμερικανική, την αποδεχόμαστε ή δεν την αποδεχόμαστε, θα ήθελα να ρωτήσω αν η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτων θα ζητήσει εξηγήσεις από την Αμερικανική Κυβέρνηση και από τον Λευκό Οίκο για το θέμα αυτό. Και την ίδια πρόταση την έχει επαναλάβει και η Ιταλική Προεδρία, έρχεται η Γερμανία λέει και αυτή το ίδιο πράγμα, με όλους συζητάμε αυτό το ίδιο πράγμα και τελικώς...

ΡΕΠΠΑΣ: Με όλους οι οποίοι παροτρύνουν τις άλλες χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, θα συμφωνούμε. Και θα κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας ό,τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η διεθνής έννομη τάξη επιτέλους να διασφαλισθεί και να μην αμφισβητείται από ουδένα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εξηγήσεις θα ζητήσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ζητήσουμε εξηγήσεις επειδή καλεί εμάς και όποιον άλλον να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο; Σας παρακαλώ πολύ! Σας παρακαλώ πολύ!

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μα εγώ ρώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ!

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: ... αν θα ζητήσουμε διευκρινίσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί διευκρινίσεις να ζητήσουμε; Για μια πρόταση που συνιστά να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο; Λοιπόν, ο κ. Κανελλόπουλος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά, κύριε Υπουργέ, για να μη λέμε πολλά: Διαψεύδει ή όχι - με ένα ναι ή με ένα όχι θέλω απάντηση - η Ελληνική Κυβέρνηση τον ισχυρισμό του κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κανελλόπουλε, εσείς τις ερωτήσεις δεν τις κάνετε μονολεκτικώς. Γιατί θέλετε μονολεκτικές απαντήσεις; Ορίστε, ο κ. Καψαμπέλης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ'αυτού: Εάν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αυτοβούλως ανέπτυξε περαιτέρω απόψεις για τα θέματα της Χάγης, υπάρχει θέμα για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέπτυξε θέσεις υπεράσπισης της χώρας μας σ'αυτό το διεθνές φόρουμ και νομίζω ότι πρέπει να τον τιμήσουμε. Αλοίμονο, να τον ψέξουμε κιόλας!

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Οχι, όχι, συγγνώμη...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ'αυτό, κύριε Καψαμπέλη. Απάντησα. Και απάντησα λεπτομερώς. Παρακαλώ πολύ!

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η ερώτησή μου δεν ακούστηκε προφανώς: Αν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε μόνο - για να το πω λιανά - τα περί Χάγης στον κ. Χόλμπρουκ χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα για τον Υπουργό; Για τα περί Χάγης, ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης έκανε τα πάντα, ώστε στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων να προωθήσει θέσεις ελληνικές, να υπερασπισθεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ξέρετε, κύριε Εκπρόσωπε, να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις Πρωθυπουρ- γού και Υπουργού Εθνικής Αμυνας; Και ακόμα, προτίθεται ο Πρωθυπουργός να αφαιρέσει την αρμοδιότητα των προμηθειών της Εθνικής Αμυνας από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι κατηγορηματικός: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών. Υπάρχει συνεργασία. Και πρέπει να σας πω ότι για θέματα σημαντικά, θέματα αιχμής τα οποία απασχόλησαν όργανα κυβερνητικά, οι δύο άνδρες - ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας - είχαν ταυτόσημες και σύμφωνες απόψεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για το θέμα των προμηθειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα των προμηθειών, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Ο,τιδήποτε - αν τεθεί τέτοιο θέμα - υπάρξει ως νέα απόφαση, θα σας γίνει γνωστή. Αυτή την ώρα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

ΜΑΡΔΑΣ: Για την πρόταση Κλίντον: Με βάση τη Συμφωνία των Βάσεων του '90, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες να εγγυηθούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ελλάδος. Ομως, η προχθεσινή θέση του Προέδρου Κλίντον λέει "παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, σε διαιτησία". Αυτή η κομψή ουδετερότητα, δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμφωνία για τις Βάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας απαντήσω για λογαριασμό της Αμερικανικής Κυβέρνησης;

ΜΑΡΔΑΣ: Αν θέλετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ως ενδιαφέρουσα και σωστή την τοποθέτηση οποιουδήποτε παράγοντα (Κυβέρνησης, σημαντικού πολιτικού παράγοντα ξένης χώρας), η οποία τοποθέτηση είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Πέραν τούτου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι βεβαίως θέλουμε να εκφράζονται σύμφωνα με τις δικές μας απόψεις όλες οι Κυβερνήσεις και όλοι οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων αυτών. Αλλά εγγυήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε εμείς με την ομοψυχία του λαού μας, με ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, με μία ανεπτυγμένη οικονομία, με μία κοινωνία συμμετοχής των πολιτών. Και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση εργάζεται αδιάκοπα.

ΜΑΡΔΑΣ: Εγώ σας ρωτάω γιατί δεν διαμαρτύρεται η Κυβέρνηση, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν την υπογραφή τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση - επαναλαμβάνω και πάλι - έχει επιδοθεί σε μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να πείσει για το δίκιο των θέσεών της επί όλων των θεμάτων - και επί του συγκεκριμένου - ξένες Κυβερνήσεις. Και με χαρά και ικανοποίηση δέχεται την τοποθέτηση των άλλων Κυβερνήσεων, όταν η τοποθέτηση αυτή είναι σύμφωνη με τις δικές μας θέσεις. Οταν ακριβώς δεν υπάρχει σύμπτωση, αυτό δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί τίποτα δεν μας χαροποιεί ιδιαίτερα, παρά μόνο αν είναι απόλυτα σύμφωνο με αυτό που αποτελεί μία σαφή ελληνική τοποθέτηση, η οποία σας είναι και σε σας γνωστή.

ΜΑΡΔΑΣ: Η πρόταση Κλίντον είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόταση Κλίντον εκφράζει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση Κλίντον, βρίσκουμε ότι έχει ενδιαφέρον. Θα θέλαμε η πρόταση Κλίντον - και οποιαδήποτε πρόταση του οποιουδήποτε Προέδρου ή Πρωθυπουργού - να είναι μία πιστή αντιγραφή - αναπαραγωγή των ελληνικών θέσεων. Αυτό δεν είναι εύκολο να το κατορθώσουμε. Το επιδιώκουμε και κινούμαστε σ'αυτή την κατεύθυνση.

ΜΑΡΔΑΣ: Οταν παραβιάζεται μία Συμφωνία, υπάρχουν διατάξεις που μπορούν να...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το λάβουμε σοβαρώς υπόψη μας αυτό, κύριε Μαρδά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει κάποια δυστοκία στον καθορισμό άλλων ημερομηνιών για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού, εκτός από εκείνο στις Βρυξέλλες και στη Βόννη; Για παράδειγμα, αναφέρομαι στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρώμη που πρώτα είπε ότι θα την επισκεφθεί λόγω Ιταλικής Προεδρίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει ουδεμία δυστοκία. Απλώς, όπως γνωρίζετε, υπάρχει πρόβλημα σχηματισμού Κυβέρνησης στην Ιταλία. Βεβαίως, τις επόμενες ημέρες θα σας ανακοινωθεί, εάν υπάρξει νέος προγραμματισμός, το πρόγραμμα των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Συναφές με το προηγούμενο: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τελικώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν προγραμματισθεί, θα σας ανακοινωθεί.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, σημερινό δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει αποσύρει από 25 βραχονησίδες στο Αιγαίο στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν τοποθετηθεί την περίοδο της κρίσης. Παρακαλώ, να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Και στην περίπτωση που αληθεύει, μία τέτοια κίνηση σαν κι αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για αποκλιμάκωση της έντασης...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω κατ'επανάληψη απαντήσει για τα σχετικά με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Στη διάρκεια αυτής της κρίσης, έγιναν χειρισμοί με λεπτότητα και ευαισθησία, με σύνεση και αποφασιστικότητα, οι οποίοι οδήγησαν τελικά στο αποτέλεσμα της απεμπλοκής. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι σαφές, ικανοποιεί όλους. Δείχνει το μέτρο επιτυχίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, ως προς το πώς αντιμετώπισε την ελληνοτουρκική κρίση. Παρακαλώ, λοιπόν, για το πολύ ειδικό θέμα το οποίο θέτετε, μην επιμένετε παραπέρα διότι δεν γνωρίζω - διάβασα το δημοσίευμα - βάσει ποίων πληροφοριών αναπτύχθηκε αυτή η - αν θέλετε - σεναριολογία. Γιατί έχει και μία προβολή στην πρώτη σελίδα το θέμα αυτό, που θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την ισχύ των πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται. Μένει απλώς σε "έγκυρες πληροφορίες".

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το διαψεύδετε το δημοσίευμα, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής κρίσης εκείνη την περίοδο, έγιναν λεπτοί χειρισμοί με σύνεση και αποφασιστικότητα, τους οποίους επιτέλους καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συζητούμε στην άκρα λεπτομέρειά τους.

ΚΙΑΟΣ: Ερχομαι στην Κυβερνητική Επιτροπή που μας ανακοινώσατε ορισμένα πράγματα και θέλω διευκρινίσεις: Μιλήσατε για αναδιάρθρωση υπηρεσιών στο πλαίσιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει αυτό, κύριε Κιάο. Θα μου επιτρέψετε να πω για να μην υπάρξει παρανόηση, άλλοι συνάδελφοί σας που παρακολουθούν το στρατιωτικό ρεπορτάζ - ο κ. Δημάκας γνέφει καταφατικά - το γνωρίζουν ίσως, έχει δημιουργηθεί επιτελείο στο Γραφείο του Υπουργού ώστε ο Υπουργός να έχει πολιτικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις, οι οποίες υπάγονται πλέον σ'αυτόν, ώστε το Υπουργείο να μην έχει στην κορυφή της πυραμίδας του τον Υπουργό και το ΓΕΕΘΑ κάτω απ'αυτόν. Υπάρχουν πια και Υπηρεσίες οι οποίες συνιστούν το επιτελείο του Υπουργού. Και βεβαίως, έχει ήδη δημιουργηθεί μία Διεύθυνση Εξοπλισμών, η οποία μπορεί να κάνει ένα συγκερασμό των στοιχείων των προτάσεων των επιμέρους Κλάδων, ώστε οι επιλογές να γίνονται κατά τον προσφορότερο, τον καλύτερο τρόπο. Και πρέπει να σας πω ακόμη ότι υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης, τουλάχιστον μεγάλες παραγγελίες και στο μέτρο που δεν θίγεται εθνικό συμφέρον (γιατί αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται με μεγάλη προσοχή), να ενημερώνει την Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, ώστε να εξασφαλίζεται και κατ'αυτόν τον τρόπο η μέγιστη δυνατή διαφάνεια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Το προβλέπει ο νόμος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς. Ετσι είναι κύριε Δημάκα.

ΚΙΑΟΣ: Συζήτησαν στην Κυβερνητική Επιτροπή και ένα θέμα που το είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός προ μιας ή δύο εβδομάδων αν θυμάμαι καλά, του συντονισμού των δύο Υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώθηκαν προτάσεις και από άλλους Υπουργούς που έλαβαν το λόγο, αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις. Διατυπώθηκαν προτάσεις αρκετές. Παρακαλώ όμως, επειδή η συζήτηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν έχω να ανακοινώσω αποφάσεις επί των θεμάτων αυτών, τα οποία συζητούνται.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή το θέμα των δηλώσεων Κλίντον; Συζήτησαν επί του θέματος αυτού ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, γιατί η πολιτική μας είναι σαφής και έχει διατυπωθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν ότι συζητήθηκε και το θέμα του λειτουργικού συντονισμού του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Εδώ και ενάμιση χρόνο που προαναγγέλλεται αυτό το δόγμα, γίνεται λόγος για λειτουργικό συντονισμό. Μπορείτε να μας πείτε ποιές αδυναμίες του εντοπίστηκαν; Και τί σημαίνει συντονισμός; Ποιός συντονίζει ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, κυρία Πουλίδου, ότι είναι τόσο σοβαρό το θέμα για το οποίο ρωτάτε, ώστε πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο και ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Η Ελλάδα δεν έχει να συντονίσει κανέναν άλλον, παρά να λάβει όλες τις πρόνοιες και τα μέτρα ώστε να υπερασπισθεί τα εθνικά της συμφέροντα. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και με βάση δεδομένα τα οποία προκύπτουν καθημερινώς (γιατί η ζωή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, οι εξελίξεις έχουν ταχύτατους ρυθμούς και δεν πρέπει ουδείς να είναι στάσιμος αλλά να τους παρακολουθεί ή και να τους προβλέπει αν είναι δυνατόν), η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη ανά πάσα στιγμή να εξετάζει τα του αμυντικού αυτού δόγματος και να είναι έτοιμη στα πλαίσια αυτού του δόγματος να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο προκύψει.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα των βραχονησίδων: Με αφορμή μια χθεσινή δική σας αποστροφή, που είπατε ότι μήπως υπήρχαν και βατραχάνθρωποι πριν από την κρίση - τέτοια ή παρόμοιας υφής ήταν η φράση σας - θέλω να σας ρωτήσω για τα πραγματικά περιστατικά: Τοποθετήθηκαν και έφυγαν τώρα; Δεν πήγαν καθόλου; Παραμένουν; Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αξιολογική τοποθέτηση. Είναι λεπτοί οι "χειρισμοί", αλλά να μην μπούμε σε αριθμούς. Ας μην πούμε σε 25 βραχονησίδες ή 32...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Δημάκα, έγιναν επιχειρησιακές ενέργειες εκείνη την περίοδο, οι οποίες κρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Αλλά και με βάση τα προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διασφαλισθούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παρακαλώ να μείνουμε σ' αυτό.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Εληξαν, όμως, τώρα αυτοί οι "χειρισμοί";

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, νομίζω ότι η κρίση αυτή έχει παρέλθει, τουλάχιστον στην οξεία της μορφή με την οποία τη ζήσαμε εκείνες τις ημέρες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε προηγουμένως για την επιτυχία με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την ελληνο-τουρκική κρίση. Είναι κάτι που το έχετε ξαναπεί. Το έχουμε ακούσει και από τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι λίγο αντίφαση, μετά από αυτή την επιτυχία, που όλα τα κυβερνητικά στελέχη λένε, ταυτόχρονα να αναζητούνται και ευθύνες; Και έχουμε, όχι μόνο την περίπτωση Λυμπέρη, αλλά και άλλα πράγματα: διαφωνίες μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας. Οι ευθύνες στην επιτυχία είναι κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ομόφωνες οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Και είναι, νομίζω, ομόφωνη η τοποθέτηση των στελεχών τα οποία υποννοείτε περί του επιτυχούς αποτελέσματος, της απεμπλοκής. Ο στόχος επετεύχθη. Ο στόχος ήταν η απεμπλοκή. Στόχος ήταν να μην οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις, πράγμα που θα ήταν δύσκολο να αποφύγουμε, αν άλλοι χειρισμοί εγίνοντο. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι για επιμέρους χειρισμούς οι οποίοι έγιναν εκείνη την περίοδο. Οι χειρισμοί αυτοί είναι αντικείμενο το οποίο εξετάζεται και θα υπάρξει απόφαση και οριστική εκτίμηση και επ' αυτού. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα "λεπτό" θέμα: Αν είναι δυνατόν, θα ήθελα μια απάντηση ακριβείας. Αν δεν γνωρίζετε να μου απαντήσετε τώρα, να φροντίσετε να...

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού είναι "λεπτό" το θέμα, θα είναι "λεπτή" και η απάντηση.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι πολύ "λεπτό". Υπάρχει κάποιο σήμα η επίσημη επιβεβαίωση καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν αυτή τη βραχονησίδα; Το ελικόπτερο δηλαδή ή η φρεγάτα "ΝΑΥΑΡΙΝΟ" έχουν δώσει σήμα ότι τους είδαν; Υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο για αυτό το ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η παρουσία των Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα θεωρείτε εσείς ότι δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, αν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες φήμες τέτοιες. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πληροφορίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω - και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά καλά - η προσέγγιση και αποβίβαση των Τούρκων στο νησί αυτό έγινε στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Και θα έγινε, - το έχουμε ξαναπεί - για λόγους μόνο και μόνο προβολής εκ των υστέρων, στα πλαίσια της τουρκικής προπαγάνδας, αυτού του "ανδραγαθήματος". Γιατί δεν είχε καμμιά επιρροή και καμμιά επίδραση στην όλη εξέλιξη των επιχειρήσεων και στη συζήτηση που έγινε για την απεμπλοκή. Ηταν ένα "τρίκ", ας το πω έτσι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε ποιός θα πάρει την απόφαση για τις επικείμενες αλλαγές σε τράπεζες και ΔΕΚΟ; Θα τις πάρει ο Πρωθυπουργός ή κάποιο συλλογικό όργανο Κυβέρνησης ή Κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες, προφανώς, θα φωτογραφίζουν και το υποκείμενο που τις έλαβε. Οταν υπάρξουν αυτές οι αποφάσεις, θα είναι γνωστό και το ποιά πρόσωπα και όργανα έλαβαν τις αποφάσεις αυτές.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, η απάντησή σας είναι πολύ σφαιρική.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, και η ερώτηση είναι πολύ σφαιρική.

ΜΑΡΔΑΣ: "Ποδοσφαιρική" να μην είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού είναι "σφαιρική" η ερώτηση, δεν μπορεί να είναι "άσφαιρη" η απάντηση. Θα είναι "σφαιρική" και η απάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είχαμε την απόφαση για την Εθνική Τράπεζα. Αύριο, μπορεί να υπάρξει απόφαση για ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Λέτε ότι δεν είναι καθορισμένο από τώρα, ποιός θα πάρει την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω, κύριε Γαργαλάκο, κάτι που ήδη αποτελεί και δική σας πείρα. Ο αρμόδιος Υπουργός προτείνει, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εξετάζει και αν εγκρίνει γίνεται η τοποθέτηση των υποδεικνυομένων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν παίζει ρόλο δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς έχει συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Αλλά ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις. Και οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από συμφωνία που θα υπάρξει.

ΜΑΥΡΟΣ: Από τις απαντήσεις που δώσατε στο θέμα της απόσυρσης του Στόλου μας από 5 - 10 βραχονησίδες, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επιβεβαιώνετε την αποκάλυψη. Είναι αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμά μου ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Εγώ δεν μπορώ να λογοκρίνω τα συμπεράσματά σας. Απλά σας λέω ότι στα πλαίσια της κρίσης έγιναν τέτοιοι χειρισμοί, τους οποίους δεν θα ήθελα να συζητήσουμε καταλεπτώς τώρα. Η ενημέρωση που έχει δοθεί είναι υπερεπαρκής. Και επί όλων αυτών των θεμάτων, πιστεύω ότι έχουμε συζητήσει εξαντλητικά όλη αυτή την περίοδο.

ΜΑΥΡΟΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα: Τελικά η διατύπωση του κ. Κλίντον στη συγκεκριμένη βιντεοταινία είναι η εξής: "Η Ελληνική Κυβέρνηση εισήγαγε, συνέστησε ή εισηγήθηκε (συνέστησε είναι το πιο ήπιο) την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης". Το διαψεύδετε αυτό ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει λεπτομερέστατα σε σωρεία ερωτήσεων επί του θέματος. Σας παρακαλώ πολύ.

ΜΑΥΡΟΣ: Θέλω μια κατηγορηματική απάντηση, δεν μπορώ να την έχω;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Είπατε επί λέξει ότι "έγιναν επιχειρησιακές ενέργειες, οι οποίες κρίθηκαν" - αποφασίσθηκαν δηλαδή ουσιαστικά - "από το ΚΥΣΕΑ, για να διασφαλίσουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα". Και στη συνέχεια, είπατε ότι "η κρίση έχει λήξει στην οξεία της μορφή". θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Αυτο το αποτέλεσμα, αυτή η άποψη, αυτή η εκτίμηση, από ποιόν ελήφθη ως απόφαση; Οτι "η κρίση έχει λήξει στην οξεία της μορφή";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα απόφασης, είναι θέμα εμπειρίας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Εμπειρίας" και μόνον!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι γίνονται ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκινούν και δικές μας ασκήσεις. Στα πλαίσια των ασκήσεων αυτών υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ένταση. Οτι δεν μιλούμε για σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας. Και όταν δεν υπάρχει ειλικρινής φιλία και συνεργασία, υπάρχει κρίση. Αλλά, βεβαίως, η οξεία μορφή εκείνης της περιόδου της κρίσης, που είχαμε φθάσει στον προθάλαμο του πολέμου, δεν υπάρχει αυτή την ώρα που συζητάμε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως για τη λήξη των επιχειρησιακών ενεργειών, που συζητάμε, ποιός έλαβε την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατενόησα την ερώτησή σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω: για να λήξουν οι επιχειρησιακές αυτές ενέργειες που είχαν αποφασισθεί, ποιός έλαβε την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Στόχος των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν την περίοδο της έντασης, ήταν ακριβώς η απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο πλευρών. Η απεμπλοκή αυτή ολοκληρώθηκε.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι στο δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ: Οι "χειρισμοί", όπως τους είπατε, για τις βραχονησίδες είχαν τη σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, επανέρχομαι και πάλι σε κάτι που έχω πει κατ' επανάληψη: Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφάσεις ομόφωνες επί όλων των θεμάτων, τα οποία το ΚΥΣΕΑ αντιμετώπισε.

ΜΑΡΔΑΣ: Κάτι ακόμη: Υπάρχει ενδιαφέρον Ελλήνων βουλευτών για να πάνε στα Ιμια. Ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το δικαίωμα αυτό το έχει ο απλός Ελληνας πολίτης. Δεν θα το έχει Ελληνας βουλευτής;

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Την Πέμπτη, στις 6:30 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για να εκλέξει νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Εχετε πληροφορίες ή φόβους ότι από τη μελέτη των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τον κ. Λυμπέρη και τους Αρχηγούς των τριών Επιτελείων, θα υπάρξει διαφορά εκτιμήσεων του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας για τα πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για διαφωνίες, όταν δεν έχουν καν διατυπωθεί οι προτάσεις. Παρακαλώ να περιμένουμε τη συνεδρίαση. Και πιστεύω, να είστε σίγουροι και εσείς, ότι οι αποφάσεις θα είναι και τότε ομόφωνες.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν ομόφωνη. Επανέρχομαι, λοιπόν, σε αυτό το θέμα: Η απόφαση για τη λήξη των επιχειρησιακών χειρισμών ήταν πάλι ομόφωνη; Και ήταν του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα τα οποία απασχόλησαν το ΚΥΣΕΑ, ήταν αποφάσεις ομόφωνες.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει προγραμματισμένο "ραντεβού" για αύριο του Πρωθυπουργού με τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, έχω πει κατ' επανάληψη: κάθε μέρα έρχεται κάποια ερώτηση αυτού του περιεχομένου. Η απάντηση...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αν ξέρετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι μια και μόνη: Οτι ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται και με βουλευτές και με στελέχη του Κόμματος και με παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας. Και επιπλέον, επειδή έχει στενή συνεργασία και με στελέχη του Κόμματος, αλλά και επικοινωνία με άλλους παράγοντες ο κ. Πρωθυπουργός, αυτό πλέον δεν θα αποτελεί είδηση. Ο κ. Πρωθυπουργός εργάζεται.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αν για την Κυβέρνηση, μέχρι την εξάντληση της τετραετίας, υπάρχει θέμα τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου γίνεται με αφορμή την αναφορά σας στη διεύθυνση Εξοπλισμών, που συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο, πέρυσι, είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό. Στις Προγραμματικές Δηλώσεις δεν αναφέρθηκε. Θέλω να μου πείτε, εάν οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν, θα μειωθούν ή θα μείνουν ως έχουν σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η τοποθέτηση επί του θέματος, όπως έχει διατυπωθεί και στα πλαίσια των Προγραμμα- τικών Δηλώσεων - γιατί έγινε αναφορά και σ' αυτό το θέμα και πρέπει να το ενθυμείστε - είναι ότι θέλουμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Και δεν νομίζω να είναι κανείς που έχει αντίρρηση σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Θα θέλαμε να μας πείτε, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να πάρει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία που να αφορά τον τρόπο διορισμού και τη θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τί εννοείτε ακριβώς;

ΚΙΑΟΣ: Να αλλάξει ο νόμος.

ΦΙΛΗΣ: Να αλλάξει ο νόμος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει αυτή την ώρα τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Τη δεύτερη ερώτηση, παρακαλώ κρατήστε τη για αύριο, αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: θα την κρατήσω!

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - όπως μας πληροφορεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - είπε η Ελλάδα έκανε πρώτη διάβημα στην Αγκυρα, στις 28 Δεκεμβρίου, για το γνωστό πρόβλημα της ρυμούλκησης του ναυαγίου στην Ιμια. Η πρώτη επίσημη ενημέρωση ήταν ότι το θέμα άνοιξε με πρωτοβουλία, με ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πλευράς. Ερωτώ: Για ποιό λόγο η Ελλάδα έκανε αυτή πρώτη το διάβημα στις 28 Δεκεμβρίου, όταν μάλιστα το τουρκικό πλοίο που είχε προσαράξει στη βραχονησίδα Ιμια, είχε δεχθεί να το ρυμουλκήσει - και το είχε ρυμουλκήσει - ελληνικό πλοίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, μην επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις διπλωματικές ενέργειες και τους χειρισμούς, οι οποίοι ήταν οι καλύτεροι δυνατοί. Παρακαλώ μην επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν επανερχόμεθα, διότι εδώ υπάρχει μια άλλη ενημέρωση. Δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού δημιουργείται κ. Φίλη;

ΦΙΛΗΣ: Διότι, εάν η Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα κάνει διακοίνωση, κάνει διάβημα στην Τουρκία, τί αναγνωρίζει και κάνει διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι μια και μόνη: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις διπλωματικές δυνατότητες, με χειρισμούς και πρωτοβουλίες, ώστε να προωθήσει τις δικές μας θέσεις και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν αυτή την περίοδο. Σας παρακαλώ πολύ.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε μόνος σας, χωρίς να ερωτηθείτε, ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται και με παράγοντες του δημοσίου βίου της χώρας, μπορείτε να μας πείτε, με ποιούς παράγοντες συναντήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν συζητά μόνο με κομματικά στελέχη και με βουλευτές του κόμματός του...

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε να μας κατονομάσετε κάποιον παράγοντα...

ΡΕΠΠΑΣ: Τον κ. Κωνσταντόπουλο και την κα Παπαρήγα. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Saturday, 17 February 1996 - 9:57:11