Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 12-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12.2.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με τον κ. Κωνσταντόπουλο. Σας ανακοινώνω ότι αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Οπως έχουμε συμφωνήσει, απλά το σημειώνω και πάλι, η συζήτησή μας θα γίνει μισή ώρα μετά το τέλος της Συνεδρίασης του Κυβερνητικού Οργάνου, πάλι εδώ, στο Press Room. Οπως έχουμε συμφωνήσει, κατά πάγιο τρόπο, έτσι θα γίνεται.

ΚΙΑΟΣ: Ενα διαδικαστικό θέμα. Επειδή τις δύο-τρεις τελευταίες φορές, μετά τη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, γίνεται εδώ το briefing...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο ζητήσατε εσείς. Εγώ το δέχθηκα και παρακαλώ να έχουμε ένα πάγιο τρόπο...

ΚΙΑΟΣ: Ποιοί το ζήτησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνάδελφοί σας. Την πρώτη ημέρα το ζήτησαν. Παρακαλώ, μην επανερχόμαστε σ'αυτή την κουβέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή επικαλέστηκαν συνάδελφοι ότι τα συνεργεία μπαίνουν μπροστά, υπάρχει τρόπος να είμαστε δεξιά και αριστερά...

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το θέμα αυτό το λύσαμε. Για να ολοκληρώνεται η δουλειά των συντακτών στο κτίριο της Βουλής, όπου συνεδριάζουν κάποια όργανα, συμφωνήσαμε επιπροσθέτως ότι η συζήτησή μας εδώ θα γίνεται μισή ώρα, αφότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του όποιου κυβερνητικού οργάνου ή του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε εσείς να έχετε ολοκληρώσει τη δουλειά σας και η συζήτηση να γίνεται στο Press Room.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εχουμε θέματα της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή θα ασχοληθεί με θέματα αμυντικής πολιτικής.
* Σας ανακοινώνω, επίσης, ότι στα πλαίσια των περιοδειών του κ. Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις Βρυξέλλες το Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Ντεάν και τον Πρόεδρο της "Κομμισσιόν" κ. Σαντέρ και στις 22 του μηνός θα επισκεφθεί στη Βόννη τον Καγκελάριο Κολ.
** Σας διαβάζω μία δήλωση του Πρωθυπουργού, την οποία έκανε με αφορμή την προκήρυξη του Συνεδρίου του

ΠΑΣΟΚ: "Χαιρετίζω την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την προκήρυξη και διενέργεια του Συνεδρίου στις 11 - 14 Ιουλίου 1996. Το Συνέδριο αυτό πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από μια οργάνωση μαζική, ανοικτή στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής. Θα πετύχουμε αυτό το στόχο αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες.
-Αν εργασθούμε όλοι, όσοι από το 1974 και μετά πιστέψαμε και εμπνευσθήκαμε από τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ.
-Αν με πίστη στην ενότητα και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις μάχες που καλείται να δώσει για το συμφέρον της Ελλάδας".
* Εχει τεθεί ένα ερώτημα από τον κ. Σουρμελίδη για το αν η πρόταση που διατύπωσε η αμερικανική πλευρά μας βρίσκει σύμφωνους για την αντιμετώπιση του γνωστού θέματος με τη διαδικασία της παραπομπής στο Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο δικαιοδοτικό όργανο διεθνές.
** Επαναλαμβάνω ότι η ιδέα αυτή είναι ενδιαφέρουσα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετασθεί, όπως κάθε ιδέα και κάθε πρόταση, η οποία έχει στόχο να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
* Επίσης, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται ότι ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή και αν έχει και την"ιδιοκτησία" - είναι έτσι διατυπωμένη η ερώτηση - στην περιοχή και αν τη βρίσκει σύμφωνη η διατύπωση της πρότασης από την αμερικανική πλευρά.
** Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ασκεί πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Το θέμα της "ιδιοκτησίας" είναι ένα θέμα,το οποίο δεν επιδέχεται επίσης ουδεμία αμφισβήτηση.

ΜΑΥΡΟΣ: Ο κ. συνάδελφος έκανε λόγο για κυριαρχικά δικαιώματα και...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, κυριαρχικά δικαιώματα και η "ιδιοκτησία", εν πάση περιπτώσει, είναι ελληνική, ας χρησιμοποιήσω αυτή την ευρεία έννοια. Παρακαλώ, είμαι έτοιμος για τη συζήτησή μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δήλωση του Πρωθυπουργού που μας διαβάσατε, μόλις προηγουμένως, ο κ. Σημίτης κάνει λόγο για σκοπιμότητες τις οποίες μάλιστα καλεί να εγκαταλείψουν οι έχοντες αυτές τις σκοπιμότητες. Σε ποιούς αναφέρεται ο Πρωθυπουργός και ποιές σκοπιμότητες εννοεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός στη δήλωσή του ομιλεί για την ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι σκοπιμότητες και τα χαρακώματα. Είναι μία διατύπωση θέσης αρχής ότι όταν εργαζόμαστε για ένα Συνέδριο το οποίο πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέρει στη δήλωσή του, πρέπει ακριβώς, ανυστερόβουλα, με βάση αρχές και αξίες να εργαζόμαστε και όχι με βάση κάποιες σκοπιμότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία πάγια θέση, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα όλων μας: και των κομματικών στελεχών, αλλά και των δημοσιογράφων στη δική σας δουλειά. Να μην υποκινείσθε από οποιαδήποτε σκοπιμότητα στο έργο το οποίο κάνετε. Είναι διατύπωση μιας γενικής αρχής.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Δηλαδή δεν αναφέρεται όταν μιλάει για σκοπιμότητες και για χαρακώματα σε ομάδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στο κόμμα του;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι μία διατύπωση θέσης αρχής και αφορά οποιονδήποτε προτάσσει τη σκοπιμότητα ή την ανάγκη να υπερασπισθεί στενά την προσωπική του θέση έναντι των αξιών και των αρχών οι οποίες πάντοτε πρέπει να έχουν το προβάδισμα για ανθρώπους που έχουν ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας.

ΚΙΑΟΣ: Με ποιά αφορμή, τί αισθάνθηκε δηλαδή για να κάνει αυτή την επισήμανση ο Πρωθυπουρ- γός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωση αυτή - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι ακριβώς ένας χαιρετισμός προς την απόφαση για την οργάνωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και απαντά σε φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται από την υπερπροβολή θέσεων που περισσότερο υπακούουν σε σκοπιμότητες ή σε ένα στενά προσωπικό ορίζοντα όταν εξετάζουμε τα πράγματα και όχι στην καθοδήγηση της δραστηριότητάς μας από αρχές και αξίες, οι οποίες πρέπει να εμπνέουν ένα πολιτικό κίνημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - έχει πάγια αξία και ισχύ.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας κατονομάσετε συγκεκριμένα τέτοια φαινόμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαινόμενα τέτοια υπάρχουν σε όλους τους τομείς και είναι καθημερινά. Νομίζω ότι η αριθμολογία θα αδικούσε αυτή την ώρα την ανάδειξη μιας τέτοιας θέσης ως θέσης που έχει μία αυτονόητη αξία, γιατί είναι μια θέση αρχής.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μιλήσατε για φαινόμενα και θα ήθελα να σταθώ σε ένα χθεσινό φαινόμενο, αυτό που είδαμε στην Κεντρική Επιτροπή και στην αντιπαράθεση για το χρόνο του Συνεδρίου, η οποία παρά λίγο να καταλήξει και σε κάλπη. Είναι αυτά τα φαινόμενα που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να κάνει αυτή τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω συνεδριάσεις κομματικών οργάνων. Δεν θα αντισταθώ όμως στον πειρασμό και θα πω ότι πολύ γρήγορα και οι πλέον δύσπιστοι κριτές του ΠΑΣΟΚ θα αντιληφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά. Ο κ. Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια της λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος. Και βεβαίως πρέπει πάντοτε να ακολουθεί η ωφέλιμη σύνθεση των απόψεων αυτών, ώστε να καταλήγουμε σε μία κοινή γραμμή, σε μία απόφαση. Και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνω απλώς ότι ήταν μία απόφαση που συγκέντρωσε την παμψηφία των μελών αυτού του Οργάνου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πιστεύετε ότι ορισμένα μέλη που έκαναν προσωπική κριτική στον Κώστα Σημίτη στόχευαν στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω τις θέσεις και απόψεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Επισημαίνω, απλώς, ότι στα πλαίσια συνεδριάσεων κομματικών οργάνων, τα μέλη των οργάνων αυτών έχουν - και είναι αυτονόητο - το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό απ'όλους μας. Και από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό.

ΜΑΥΡΟΣ: Η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη μίλησε για νέο ήθος. Νομίζω ότι υποβιβάζουμε ο ένας τη νοημοσύνη του άλλου. Διαβάζω ακριβώς τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού "θα πετύχουμε αυτό το στόχο αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες". Αυτή η δήλωση σε κάποιους αναφέρεται, έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Πιστεύω ότι παίζουμε "κρυφτούλι"... Λέει "αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες", δεν πρόκειται για πάγια αρχή. Αρα, κάποιοι είναι "χαρακωμένοι". Κάποιοι θίγονται εμμέσως από αυτή τη δήλωση (δεν ακούγεται). Πείτε καλύτερα "δεν σχολιάζω", αλλά μη μας λέτε ότι είναι πάγια αρχή...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ! Εσείς εξάγετε τα συμπεράσματά σας. Η δήλωση, η τοποθέτηση, η άποψη που εκφράζεται από οποιονδήποτε, είναι τοποθέτηση η οποία απευθύνεται σε όποιον είναι αποδέκτης της, σε όποιον την ακούει ή σε όποιον τη διαβάζει. Νομίζω, λοιπόν, επειδή εσείς μιλήσατε για "κρυφτούλι", το οποίο δήθεν παίζουμε, εσείς οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να αναμένετε από εμένα κάποια απάντηση, γιατί την απάντηση ήδη την έχετε. Είναι η εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει όλοι για το πώς στη δημόσια ζωή της χώρας αναπτύσσο- νται οι πολιτικές και όχι μόνο δραστηριότητες. Νομίζω, λοιπόν, ότι σ'αυτό το θέμα δεν πρέπει να μείνουμε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Σε άλλο θέμα. Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόννη, όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Κολ, στην "ατζέντα" των συνομιλιών υπάρχει και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα είναι σε συνεννόηση το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού με ξένες Κυβερνήσεις για να ολοκληρωθεί η "ατζέντα" των επισκέψεων του Πρωθυπουργού σε ξένες πρωτεύουσες και οι συνομιλίες του με ξένους ηγέτες. Η συγκεκριμένη "ατζέντα", η θεματογραφία η οποία θα απασχολήσει τον Πρωθυπουργό σε αυτές τις συναντήσεις με τους άλλους ηγέτες, θα καθοριστεί και θα σας ανακοινωθεί.

ΜΑΥΡΟΣ: Απαντήσατε ότι ασκούμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις βραχονησίδες Ιμια. Ωστόσο, έχουμε 15 ημέρες, ανεξάρτητα για ποιά σκοπιμότητα, και μια αποστρατιωτικοποιη- μένη περιοχή (δεν ακούγεται). Και έχουν παρέλθει 15 ημέρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η περιοχή αυτή, κύριε Μαύρο;

ΜΑΥΡΟΣ: Οι βραχονησίδες Ιμια.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ'επανάληψη σ'αυτά τα θέματα, τις προηγούμενες ημέρες. Απλώς, σχολιάζω ότι επί 48 χρόνια που μας ανήκουν αυτά τα νησιά, μετά τη Συμφωνία του 1947, δεν υπήρχε στρατός εκεί και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα έκφρασης αγωνίας περί της μειώσεως της εθνικής μας υπερηφάνειας ή αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε απαντήσει και πρέπει να το προσεγγίζουμε πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή.

ΜΑΥΡΟΣ: Πολύ σωστά τα λέτε. Αλλά, για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια τοποθετήσαμε βατραχανθρώπους πριν από 15 ημέρες. (δεν ακούγεται). Τώρα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτά τα θέματα, κύριε Μαύρο, και νομίζω ότι οι χειρισμοί οι οποίοι απαιτούν ευαισθησία και λεπτότητα ήταν τέτοιοι ώστε να μας οδηγήσουν σε ένα - πιστεύω - πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι χειρισμοί που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα, πιστέψτε με ότι απαιτούν και στη συνέχεια την ίδια λεπτότητα και ευαισθησία από μέρους μας. Και αυτή την επιδεικνύουμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες διαβάσαμε σε κυριακάτικη εφημερίδα το πληρες κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην ελληνική πλευρά τις ημέρες της κρίσης. Και πέρα από τους γνωστούς ισχυρισμούς, υπάρχει στην τελευταία παράγραφο το "ζουμί" αν μου επιτρέπετε, όπου η Τουρκία καλεί την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τα θέματα των βραχονησίδων αλλά και για το ζήτημα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων και λέει ότι αυτό θα μπορούσε αυτό να συζητηθεί και να φθάσει σε πέρας κ.λπ. Από πλευράς Κυβερνήσεως δεν έχουμε μέχρι στιγμής επί του συγκεκριμέ- νου θέματος σύμπτωση της χρονικής και της διεκδίκησης αυτής της τουρκικής κάτι συγκεκριμέ- νο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας, κ. Καψαμπέλη, είναι μια διπλωματική ενέργεια. Από την πλευρά της Ελλάδος έχουν γίνει οι αντίστοιχες διπλωματικές ενέργειες. Αλλά, πέραν τούτου, είναι σαφής - και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει - η κατ' επανάληψη διατυπωμένη θέση της Ελλάδος ότι δεν έχει να συζητήσει και να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε έχει σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό - αν θέλετε - αποδεικνύει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόσφατης ελληνο-τουρκικής κρίσης από την Ελληνική Κυβέρνηση, δοθέντος ότι παρά τα όσα η Τουρκία θα ήθελε ή επεδίωκε, η Ελληνική Κυβέρνηση με τους χειρισμούς τους οποίους έκανε, δεν οδηγήθηκε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όπως - και φαίνεται αυτό - θα ήθελε η άλλη πλευρά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πάντως, προκύπτει ότι τις μέρες της κρίσεως ετέθη αυτό το θέμα, των χωρικών υδάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα που το θέτει η Τουρκία κατ' επανάληψη και συνεχώς και με διάφορους τρόπους. Αλλά, κατ' επανάληψη και συνεχώς και με διάφορους τρόπους, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή την ανυποχώρητη θέση της στο συγκεκριμένο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Εκ παραδρομής ή δεν ξέρω πώς αναφέρεται συνεχώς σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της Ιμια. Κυριαρχικά δικαιώματα ή κυριαρχία ασκεί η Ελλάδα επί της Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εθνική κυριαρχία και τα εξ αυτής δικαιώματα.

ΦΙΛΗΣ: Στην ερώτηση του συναδέλφου αναφέρθηκε η απαίτηση των Τούρκων να υπάρξει οριοθέτηση της θαλάσσιας γραμμής των χωρικών υδάτων. Οσο αφορά τα Δωδεκάνησα είναι δεδομένη αυτή η οριοθέτηση της θαλάσσιας γραμμής. Εδώ, συνεπώς, απ' ό,τι καταλαβαίνω, διαβάζοντας το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, αναφέρεται στο Βόρειο Αιγαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Επί όλων αυτών των θεμάτων, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση η οποία σας είναι γνωστή. Παρακαλώ μην επανέρχεσθε σε αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λυμπέρης χθες εμφανίσθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα και ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε ότι εάν ο ίδιος μιλήσει κάποιοι θα κρυφτούν ενώ είπε, ότι εάν υπάρχει ήττα, τότε αυτή είναι ήττα των πολιτικών και όχι των στρατιωτικών. Εχετε κάποιο σχόλιο επί των δηλώσεων αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις ο κ. Λυμπέρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχετε ερευνήσει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις ο κ. Λυμπέρης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συνολικά πάντως, είτε έχει κάνει είτε δεν έχει κάνει δηλώσεις ο κ. Λυμπέρης, κ. Υπουργέ υπάρχει ένα θέμα, το οποίο αν δεν κάνω λάθος τίθεται και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ότι δηλαδή η άρνηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να παραιτηθεί δεν είναι μια απλή ιστορία ενός κρατικού στελέχους που παραιτείται. Και ότι η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει κινήσει άλλες διαδικασίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε και προχθές σε ανάλογο ερώτημα κ. Καψαμπέλη. Επανέρχομαι για να πω απλώς ότι οι χειρισμοί που γίνονται, γίνονται με την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών. Και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την άρνηση του κ. Λυμπέρη να παραιτηθεί, είναι ένα πρόβλημα το οποίο πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε και κραδασμοί να μην δημιουργούνται και να ικανοποιηθούν οι νομικές προϋποθέσεις που απαιτείται να ικανοποιηθούν ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

ΠΑΡΙΣ: Προτίθεται ο κ. Σημίτης, στη συνάντησή του με τον κ. Κολ, να θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, ότι η θεματολογία των συναντήσεων αυτών θα σας γίνει γνωστή όταν καθορισθεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τηλεοπτικό διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι ο κ. Εβερτ είχε τη δυνατότητα να κάνει το διάλογο αυτό την ώρα που πραγματικά βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση, στον κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό, στο ίδιο το Κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο ο κ. Εβερτ αρνήθηκε και δεν αξιοποίησε την ευκαιρία την ιστορική που του παρουσιάστηκε. Ευκαιρία με την οποία είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να προβάλει τις απόψεις του και να πείσει τον ελληνικό λαό για το δίκαιο των απόψεών του, αλλά κυρίως να συντελέσει στην οικοδόμηση, συγκρότηση της - κατά τη γνώμη του - καλύτερης εθνικής γραμμής απέναντι στην ελληνο-τουρκική κρίση. Ο κ. Εβερτ αρέσκεται σε μια πολιτική δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι μια πολιτική θεάματος. Είναι μια πολιτική η οποία, πιστεύει ο ίδιος, τον βοηθάει στο να πετύχει στον απόλυτα προσωπικό του στόχο να γίνει Πρωθυπουργός. Ολη του η πρακτική, η πολιτική είναι υποταγμένη σε αυτό το στόχο και αδιαφορεί παντελώς για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Θα έρθει η ώρα που θα γίνει αυτός ο διάλογος. Αρκεί ο κ. Εβερτ να δείξει στην πράξη ότι πραγματικά ενδιαφέρεται ο διάλογος αυτός να είναι για το καλό της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι για να αποκομίσει ο ίδιος κάποια οφέλη που εκ των πραγμάτων - θα μου επιτρέψετε να πω - έχει αποδειχθεί ότι και αυτό δεν μπορεί να το κατορθώσει. Το αντίθετο μάλιστα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είμαστε στα θέματα αυτά των "ναυμαχιών", εσωτερικών και εξωτερικών...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα κ. Κιάο τα έχουμε συζητήσει εξαντλητικά.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα τα οποία απορρέουν από την ελληνο-τουρκική κρίση και τα όσα αναδείχθηκαν ως επί μέρους στοιχεία.

ΚΙΑΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, έχω μια απορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΚΙΑΟΣ: Στη χθεσινοβραδινή σας δήλωση μιλάτε για τη φημολογία που εκπορεύεται από κέντρο εκτός Ελλάδος και είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγεται από οποιοδήποτε μέσο στη χώρα. Αποδέκτης είναι ο κ. Αρσένης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδέκτης είναι οποιοσδήποτε ακούει ή διαβάζει αυτή τη δήλωση.

ΚΙΑΟΣ: Ομιλώ συγκεκριμένα, διότι ο κ. Αρσένης είχε αναφερθεί, μιλώντας στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής σε συγκεκριμένα θέματα, καλώντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει...

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό το θέμα της ελληνο-τουρκικής έντασης, επειδή απασχόλησε την διεθνή κοινή γνώμη και διατυπώθηκαν σχόλια, θεωρούμε πως οποιαδήποτε παράταση αυτών των σχολίων εν ζωή, στο προσκήνιο, δεν βοηθάει στην πολιτική της Κυβέρνησης. Στην πολιτική δηλαδή, που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε πως αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ο,τιδήποτε κρατάει ζωντανή αυτή τη φημολογία είναι βλαπτικό. Και με αυτή την έννοια δεν μας βρίσκει σύμφωνους μια τέτοια πρακτική.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αρα, αποδοκιμάζετε εμμέσως τους υπαινιγμούς Αρσένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης - εξ όσων γνωρίζω - δήλωσε ότι καλύπτεται απόλυτα από τη δήλωση αυτή. Αρα, υπάρχει συμφωνία με τον κ. Αρσένη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Το ερέθισμα για να κάνω την ερώτηση αυτή κ. Υπουργέ, το πήρα από την απάντηση που δώσατε προηγουμένως. Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να εμφανισθεί στην τηλεόραση με τον κ. Μητσοτάκη διότι είχε προσωπικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός είχε προσωπικό πρόβλημα;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου. Ελεγε ότι δεν εμφανίζομαι στην τηλεόραση με τον Μητσοτάκη που είναι έτσι ή αλλιώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα προσωπικό πρόβλημα δεν έχει ο κ. Παπανδρέου με κανέναν. Δεν έχει προσωπικά προβλήματα ο κ. Παπανδρέου και απέδειξε ότι σε ώρες κρίσεως στέκεται πάνω από αυτό που εσείς το λέτε προσωπικό πρόβλημα.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Για τηλεοπτικό διάλογο με τον κ. Μητσοτάκη, δεν είχε πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω, ότι είχε ο κ. Παπανδρέου κατ' επανάληψη, τη δυνατότητα και στη Βουλή και αλλού, να συζητήσει τα θέματα της χώρας με τον κ. Μητσοτάκη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Είχε αρνηθεί επανηλειμμένα τηλεοπτικές προτάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Είχε μια τακτική η οποία ήταν διαφορετική από την τακτική την οποία είχε προκρίνει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Πάντως δεν έκανε διάλογο στην τηλεόραση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση, λοιπόν;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Η ερώτηση είναι, μήπως ισχύει τίποτα αντίστοιχο με τον κ. Σημίτη και τον κ. Εβερτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, κ. Βαρεμένε, έχει επαγγελθεί τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των Οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήδη γίνεται πράξη. Και να είστε σίγουροι ότι ο κ. Σημίτης ως υπεύθυνος πολιτικός, Πρωθυπουργός της χώρας, θα ενημερώσει καταλεπτώς και τον ελληνικό λαό και θα βρεθεί ακριβώς και σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να καταδειχθεί η υπεροχή και το δίκαιο των θέσεων της Κυβέρνησης έναντι των θέσεων άλλων κομμάτων.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, δεν αποκλείετε να γίνει τηλεοπτικός διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός το απέκλεισε αυτό;

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι, το οποίο κατ' επανάληψη, επίσης, έχω απαντήσει. Δεν το αποκλείουμε. Δεν το βλέπουμε τώρα.

ΜΑΥΡΟΣ: Στη χθεσινή δήλωσή σας αναφέρετε ότι έγινε μια συμφωνία με την Κυβέρνηση Κλίντον. Σε σχέση με αυτή τη δήλωσή σας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζει μέρες τώρα ότι αυτή η συμφωνία έγινε στη 1:30 νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη και πριν αποβιβασθούν Τούρκοι βατραχάνθρωποι στην Ιμια. Το διαψεύδετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά, σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχει τόσο διαφανής και εξωστρεφής - ας μου επιτραπεί να πω - ενημέρωση για τα θέματα ακριβώς αυτής της ελληνο-τουρκικής κρίσης. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έγινε εκτεταμένος διάλογος και στα πλαίσια άλλων Κυβερνητικών Οργάνων. Τα στοιχεία αυτής της κρίσης σας είναι εν πολλοίς - για να μην πω καθ' ολοκληρίαν - γνωστά, ώστε ο κ. Εβερτ να μην έχει την πολυτέλεια να λέει πράγματα διαφορετικά σε σχέση με αυτήν την ελληνο-τουρκική κρίση. Αν συνεχίσει έτσι να μιλάει ο κ. Εβερτ, θα μιλάει εσαεί ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα δικό του.

ΜΑΥΡΟΣ: Το διαψεύδετε δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατηγορηματικώς.

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γίνονται κάποιες κινήσεις στην Κομοτηνή περί ανεγέρσεως "μαυσωλείου Σαδίκ". Κάτι τέτοιο σκέπτεται να το επιτρέψει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση με την πολιτική της - όπως όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις - έχει εξασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκεύμα- τος. Πιστεύουμε λοιπόν ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής οι Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα βρουν την αρωγή και την προστασία του κράτους σε ό,τι δικαιούνται, αλλά ταυτοχρόνως το ελληνικό κράτος είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει, με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο, την ηρεμία, την κοινωνική γαλήνη στην περιοχή. Ετσι ώστε με προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης να βοηθηθεί αυτή η περιοχή, να ζήσει καλύτερες μερες. Και οι άνθρωποί της ανεξαρτήτως - επαναλαμβάνω και πάλι - θρησκεύματος, να ευτυχήσουν.

ΦΙΛΗΣ: Το μαυσωλείο είναι νόμιμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συγκεκριμένα, η Ελληνική Κυβέρνηση, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα το δει πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για πολλά θέματα. Αλλά οι πληροφορίες όπως ξέρετε, δεν δημιουργούν αυτομάτως την ανάγκη άμεσης αντίδρασης. Οι πληροφορίες εξετάζονται και η αντίδραση υπάρχει όταν οι πληροφορίες είναι κοντά στο σημείο να αποτελέσουν ένα γεγονός.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης, στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, είπε ότι για μας είναι αιτία πολέμου η επέκταση των Τούρκων στην Κύπρο. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η θέση δεν υπάρχει στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Τί θα γίνει; Θα κηρύξει το κόμμα τον πόλεμο, μόνο του, χωρίς την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κόμμα και δεν υπάρχει Κυβέρνηση που να βρίσκονται σε διάσταση. Το κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική είναι ενιαία. Είναι η πολιτική που έχουμε επεξεργασθεί και η θέση η συγκεκριμένη είναι διατυπωμένη θέση στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Η οποία επιβεβαιώθηκε - θα μου επιτρέψετε να πω - και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον κ. Κληρίδη.

ΜΑΡΔΑΣ: Στο συγκεκριμένο ζήτημα: αυτή η θέση του Γραμματέα είναι και θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η θέση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για τα εξωτερικά και αμυντικά θέματα και είναι ασφαλώς η θέση της Κυβέρνησης.

ΜΑΡΔΑΣ: Για την Κυβέρνηση ισχύει το Πρωτόκολλο της Βουλιαγμένης και η Συμφωνία της Βέρνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάποιες Συμφωνίες ή Μνημόνια - αν θέλετε - τα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα αγνοεί.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εχουμε νεότερα από τις αλλαγές στις Διοικήσεις των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ, αλλά και στην ΕΡΤ η οποία υπάγεται στην δική σας αρμοδιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Οταν υπάρξουν αποφάσεις, θα σας ανακοινωθούν.

ΦΙΛΗΣ: Με τον κ. Μίρκο τί γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίρκος, όπως γνωρίζετε, είναι ακόμα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της ψήφισης της τοποθέτησης του κ. Καρατζά στη θέση του Διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αυτό θα γίνει και θα τοποθετηθεί ο κ. Καρατζάς.

ΜΑΥΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά πήγα να πληρώσω την κάρτα μου στην Εμπορική Τράπεζα και οι υπάλληλοι μου είπαν ότι ο κ. Κασμάς έχει ήδη πάει εκεί για να αντικαταστήσει τον κ. Πουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πουλής είναι στο γραφείο του. Δεν έχει ανακοινωθεί οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή στη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας. Εγώ δεν πήγα να καταθέσω χρήματα ή να κάνω ανάληψη και έτσι ορισμένα πράγματα τα οποία εσείς πληροφορείσθε, δεν έχω την τύχη να πληροφορούμαι εγώ.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μίρκο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός συναντάται με πολλούς: βουλευτές, στελέχη, παράγοντες της δημόσιας ζωής. Ανθρώπους που θεωρεί ότι έχει κάτι μαζί τους να μοιράσει: προβληματισμό, άποψη κ.λπ. Και νομίζω ότι αν θεωρηθεί σκόπιμο να συναντηθεί με τον κ. Μίρκο, θα συναντηθεί.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενδέχεται να πάει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι έχει άλλο πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Saturday, 17 February 1996 - 9:57:02