Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 07-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 7.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Αγαπητοί μου φίλοι: Ο Πρωθυπουργός έχει σήμερα τη συνεργασία - που σας είναι ήδη γνωστή - με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.
-Αύριο, το μεσημέρι, έχει τη συνάντηση - σας έχω ενημερώσει γι' αυτό - με την κα Παπαρήγα και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη.
-Αύριο το απόγευμα στις 7:00 μ.μ. θα συνεδριάσουν το ΚΥΣΕΑ και η Κυβερνητική Επιτροπή, από κοινού. Και
-Την Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέματα τις κυβερνητικές προτεραιότητες αυτής της περιόδου αφενός και αφετέρου τη λειτουργία των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων (Κυβερνητική Επιτροπή, ΚΥΣΕΑ κ.λπ.). Αυτά είχα να σας πω εισαγωγικώς και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη συζήτησή μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κληρίδης - Σημίτης πού θα συναντηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη 1:00 μ.μ. "Εγκαινιάζεται", φαίνεται, η χρησιμοποίηση του Μέγαρου Μαξίμου, με την επίσκεψη του κ. Κληρίδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι μόνο για συνεδριάσεις, καλά είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, ότι το Μέγαρο αυτό, από όσους χρησιμοποιήθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως κτιριακή υποδομή για το καλύτερο έργο των Προέδρων των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Μην έχουμε τέτοιου είδους μεμψιμοιρίες και κριτικές για τέτοια θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προέβη σε μια σύσταση προς την Αθήνα και την Αγκυρα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σαν διαιτησία προκειμένου να διευκρινιστεί το καθεστώς στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βραχονησίδα της Ιμια. Ποιά είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ισχυρά, αδιάσειστα - θα έλεγα - νομικά επιχειρήματα υπέρ των απόψεών της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αντίληψη, η οποία εκφράζεται από την ανακοίνωση αυτή του Λευκού Οίκου, αντίληψη η οποία ακριβώς τονίζει και αναδεικνύει το νομικό χαρακτήρα του θέματος αυτού, είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Το αντιμετωπίζουμε με θετικό μάτι. Γιατί η αντίληψη αυτή, να αντιμετωπίζεται το θέμα ως νομικό, δεν είναι αντίληψη δική μας ή αντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η ορθή αντίληψη. Και υπέρ αυτής της ορθής αντίληψης νομίζω ότι πρέπει να είναι όλοι: χώρες και πολίτες.

ΚΙΑΟΣ: Εχει μια συνέχεια το θέμα, με το προοίμιο από τη συμφωνία του '90. Το επικαλείται ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς το επικαλούμεθα. Και νομίζω ότι η αναφορά μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες, διμερείς ή πολυμερείς, είναι επαναλαμβανόμενη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλες οι χώρες οι οποίες έχουν συνάψει τέτοιες συμφωνίες, είναι όχι απλώς υποχρεωμένες, αλλά πρέπει, με υπερβάλλοντα ζήλο - θα έλεγα - προκειμένου να τηρηθεί η διεθνής έννομη τάξη, να υπακούουν και να τηρούν αυτές τις συμφωνίες. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι βεβαίως στη νομική "φαρέτρα" μας υπάρχει το επιχείρημα, το οποίο αναφέρατε. Απλώς σχολίασα το νέο γεγονός, το οποίο έχει προκύψει μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι παλαιότερες Ελληνικές Κυβερνήσεις από το 1974 και εσείς μέχρι να ξεσπάσει η κρίση και αμέσως μετά είπατε ότι το μόνο πράγμα που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, σε διεθνή διαιτησία, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να συζητηθεί. Τώρα, λέτε - με την απάντηση που μας δίνετε - ότι μπορούμε να πάμε να συζητήσουμε το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Ιμια, για το οποίο πιστεύουμε ότι έχουμε αδιάσειστα επιχειρήματα. Ωστόσο μια διαιτησία είναι διαιτησία. Τί, λοιπόν, πάμε εκεί να κουβεντιάσουμε; Κάτι το οποίο θεωρούμε εκ προοιμίου ότι είναι δικό μας ή κάτι το οποίο δεχόμαστε τη διαδικασία αυτή...;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Εγώ δεν είπα ότι θα πάμε να συζητήσουμε. Από την απάντησή μου, ουδόλως προέκυψε αυτό που εσείς αναπτύξατε ως σκεπτικό. Είναι δικό σας σκεπτικό. Είπα ότι τη βλέπουμε με θετικό μάτι. Και πως η αντίληψη ότι το θέμα έχει κατ' εξοχήν νομική βάση είναι η ορθή αντίληψη. Αυτό είπα ακριβώς, παρακαλώ. Και μην παραποιούνται τα όσα λέω. Από εκεί και πέρα, εμείς πιστεύουμε πως, αν η Τουρκία - εν προκειμένω - έχει λόγο, από τη δική της πλευρά, επειδή αμφισβητεί αυτό το νομικό καθεστώς, να επιζητήσει λύση αυτού που η ίδια θεωρεί ότι αποτελεί πρόβλημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της υποδεικνύουν ένα δρόμο. Εμείς θα εξετάσουμε το θέμα με προσοχή και θα έχουμε με λεπτομέρειες τη θέση μας εν καιρώ.

ΠΑΡΙΣ: Μιλάμε καθαρά για το θέμα των βραχονησίδων ή μιλάμε για ένα "πακέτο" με διεθνή διαιτησία και για το καθεστώς (δεν ακούγεται);

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται απολύτως και σαφώς στο συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση που έδωσα αφορά απολύτως και σαφώς το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΡΙΣ: Οι θέσεις μας, όμως, για την υφαλοκρηπίδα παραμένουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις μας για την υφαλοκρηπίδα παραμένουν. Και πρέπει να σας πω ότι οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν αφότου τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας οδηγούν πλέον τις κοινωνίες, τις χώρες στο να αξιοποιούν το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο. Τέτοιες δυνατότητες δεν υπήρχαν πριν. Αφ' ης στιγμής, όμως, υπάρχει το Δίκαιο της Θάλασσας, πιστεύουμε ότι σ' αυτά τα θέματα τα οποία έχουν εν τω μεταξύ προκύψει, η απάντηση μπορεί να δοθεί με διαδικασίες νομικού χαρακτήρα που σας είναι ήδη γνωστές και τις έχουμε προτείνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από την απάντησή σας σωστά καταλαβαίνω ότι, αν προσφύγει μονομερώς η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Ελλάδα θα συμφωνήσει. Σωστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την απάντησή μου πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα εξετάζει με προσοχή, μελετάει κατά τον πλέον αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο τη δήλωση αυτή του Λευκού Οίκου. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι το μήνυμα αυτό στέλνεται προς την άλλη πλευρά, γιατι εκείνη η πλευρά είναι αυτή που αμφισβήτησε το νομικό χαρακτήρα του θέματος. Η θέση η δική μας στο θέμα αυτό ήταν απολύτως σαφής.

ΜΑΥΡΟΣ: Από την τελευταία σας απάντηση, αυτή η - ας πούμε - πρόταση του Λευκού Οίκου, χρησιμοποιείται ως διπλωματικό επιχείρημα και εκεί θα παραμείνει. Είναι αυθαίρετο να βγάλω το συμπέρασμα ότι, αν προσφύγει η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, εμείς θα παραμείνουμε αδρανείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θα παρακολουθήσουμε το πώς η δήλωση αυτή του Λευκού Οίκου θα επιδράσει στην εξέλιξη επί του συγκεκριμένου θέματος, στους χειρισμούς ή τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν. Για την ώρα μένουμε ακριβώς στο να εξετάσουμε το βάρος και την αξία αυτής της δήλωσης και να εκτιμήσουμε τις πιθανές συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει.

ΜΑΥΡΟΣ: Ηδη αυτές τις συνέπειες θα πρέπει να τις έχετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι πολύ νωρίς για να έχουν εκδηλωθεί συνέπειες, ώστε να είμαστε σίγουροι και εμείς και να μπορούμε να αξιολογήσουμε το βάρος αυτών των συνεπειών.

ΜΑΥΡΟΣ: Το ερώτημά μου δεν είναι υποθετικό. Εγινε μια πρόταση, υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει περίπτωση. Αν υπάρξει προσφυγή της Τουρκίας, θα μιλήσουμε πάλι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες διέρρευσε μια δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με κάποιους διαλόγους με τον Πρωθυπουργό...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διέρρευσε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, διενεμήθη. Σήμερα μήπως ξέρετε να μας πείτε αν πράγματι είχε την έγκριση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας αυτή η δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και χθες - και θα μου επιτρέψετε να μείνω στη χθεσινή απάντηση - ότι όλα τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν μέρος ενός φακέλου που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα της πρόσφατης ελληνο-τουρκικής κρίσης, θα τα εξετάσουμε εν τω συνόλω τους και όχι σπασμωδικά και απομονωμένα. Αλλά μπορώ να σχολιάσω, αυτή τη στιγμή, ότι η ενέργεια του κ. Αρχηγού είναι ενέργεια αντιδεοντολογική, είναι ενέργεια η οποία θίγει το κύρος και το ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα παραμείνει στη θέση του πλέον;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα απόφασης η οποία, όταν ληφθεί, θα σας γίνει γνωστή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως παραιτήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει παραιτηθεί, αυτή την ώρα που συζητούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι δυνατόν αυτές οι δηλώσεις του κ. Λυμπέρη να μην έχουν επιπτώσεις στον ίδιο, όταν εσείς τις λέτε αντιδεοντολογικές...;

ΡΕΠΠΑΣ: "Κοντός ψαλμός, αλληλούια"!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά ήταν ακριβώς η ερώτηση; Δεν ακούσαμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα υπάρχουν επιπτώσεις για τον κ.Λυμπέρη από τη δήλωση του αυτή ή από την ενέργειά του αυτή.

ΜΑΥΡΟΣ: Το προβλέπει ο Στρατιωτικός Κώδικας...Απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά τις αποφάσεις, από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί, δεν μπορώ εγώ να τις προαναγγείλω. Οταν ληφθούν οι αποφάσεις - θέλω να είμαι σαφής - θα γίνουν γνωστές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πόσο "κοντός" θα είναι ο "ψαλμός";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ανάλογο των μέτρων που χρησιμοποιεί ο καθείς από εμάς!

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι αύριο συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, βεβαίως. Θα ασχοληθεί με διάφορα θέματα, τα οποία - όπως καταλαβαίνετε - άπτονται και του συγκεκριμένου επεισοδίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο θα έχουμε κρίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι αύριο θα έχουμε κρίσεις. Δεν προκύπτει από πουθενά. Αλλά, ασφαλώς, το κυβερνητικό αυτό όργανο θα ασχοληθεί και με το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο Δήμαρχος Καλύμνου είχε κάποια κρατική κάλυψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν η ΕΥΠ. Εχετε να πείτε κάτι εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω να πω ότι ο κ. Γιαννόπουλος ουδόλως αναφέρθηκε στην ΕΥΠ. Και, βεβαίως, όταν ο κ. Γιαννόπουλος ή ο καθείς διαπιστώνει ότι ενεργοποιούνται πατριωτικά αντανακλαστικά, προσπαθεί να ερμηνεύσει ποιά ακριβώς αιτία είναι αυτή, η οποία οδηγεί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ο κ. Γιαννόπουλος ουδόλως ανεφέρθη σε συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία δήθεν έδωσε κάποια εντολή. Και παρακαλώ να μην θεωρηθεί ότι ο κ. Γιαννόπουλος έχει χρεωθεί με μια τέτοια άποψη. Γιατί τέτοια άποψη, δεν εξέφρασε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βασιλικόπουλος τότε γιατί του κάνει μήνυση; Εκανε δήλωση ότι θα του κάνει μήνυση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βασιλικόπουλος, εάν κάνει μήνυση, γνωρίζει ότι θα ακολουθήσει η μήνυση αυτή την προβλεπόμενη διαδικασία και τα όργανα τα οποία θα επιληφθούν, θα εκδώσουν την απόφασή τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον θέλετε να ακριβολογήσουμε, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι η εντολή δόθηκε από κρατική υπηρεσία. Ποιά, λοιπόν, κρατική υπηρεσία την έδωσε; Και ποιές ευθύνες υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Γιαννόπουλος δεν είπε κατηγορηματικώς ότι εδόθη από κρατική υπηρεσία - γιατί έχω το συγκεκριμένο κείμενο - τέτοια εντολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε (δεν ακούγεται).

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Γιαννόπουλος. Παρακαλώ πολύ. Εχω το ακριβές κείμενο. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν είπε εδόθη εντολή. Εκανε μια υπόθεση, μια εκτίμηση. Παρακαλώ να μείνουμε σε αυτό.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να χρειάζεται άδεια για να σηκώσει κανείς τη σημαία, όπου και αν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι. Και στο θέμα, το πολύ συγκεκριμένο και το υπονούμενο από τη δική σας ερώτηση, πιστεύω ότι έχουμε δώσει κατ' επανάληψη απαντήσεις όλες αυτές τις ημέρες. Η θέση μας είναι γνωστή. Βεβαίως η ελληνική σημαία υψώνεται στην Ελληνική Επικράτεια. Αλλά η ελληνική σημαία υψώνεται, φρουρείται, προστατεύεται από οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να δεχθεί. Και αυτό είναι μια θέση την οποία πρέπει όλοι να δεχθούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Πρωθυπουργός είχε πει ότι πρέπει να προσδιοριστούν σαφέστατα τα όρια ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στους κατέχοντες οικονομική δύναμη. Αυτά στο επίπεδο των λόγων. Στο επίπεδο των πράξεων, προχθές εισήχθη στη Βουλή μία τροπολογία που προσφέρει στους εργολήπτες και στους προμηθευτές του Δημοσίου τη δυνατότητα παράτασης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Το ερώτημα είναι: γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι, νομίζω, γνωστό σε όλους σας ότι η Κυβέρνηση, με μέτρα και νόμους θεσμικού χαρακτήρα, έχει προσπαθήσει να δώσει μία συγκεκριμένη μορφή στο χάος το οποίο υπάρχει και το συναντούμε σε πολλές πλευρές της ελληνικής κοινωνίας. Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένας νόμος πρωτοποριακός και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπερήφανη για το νόμο αυτό. Ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προβλέπει - για την ισχύ επί μέρους διατάξεών του - την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και άλλων Κανονιστικών Πράξεων. Είμαστε στην πορεία διατύπωσης αυτών των Προεδρικών Διαταγμάτων. Για το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, πρέπει να σας πω ότι η Επιτροπή η οποία έχει οδηγηθεί στη διατύπωση Προεδρικού Διατάγματος διαπίστωσε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα ως προς την υλοποίηση αυτών των διατάξεων. Και με δεδομένες τις συνθήκες τις πιεστικές που υπάρχουν σήμερα, θεώρησε χρήσιμο να ζητήσει αυτή την την παράταση έναρξης της ισχύος συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να μελετήσει καλύτερα το θέμα. Και εν πάση περιπτώσει θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι άδικο να δέχεται η Κυβέρνηση κατά "εργολαβικό" - ας μου επιτραπεί να πω - τρόπο, μια τέτοια είδους κριτική η οποία δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε όταν λέτε "κατά εργολαβικό τρόπο";

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι η Κυβέρνηση έχει κάποιους οι οποίοι είναι εξ ορισμού απέναντί της. Και έχουν ακριβώς αυτή την "εργολαβία" να της ασκούν κριτική για οποιαδήποτε ενέργειά της και ποτέ να μην την επαινούν και για τα ελάχιστα έστω, που κατ'αυτούς, κάνει η Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει πει ότι η Κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμε- νης Κυβέρνησης. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, και μάλιστα ο κ. Βενιζέλος που καθόταν στη θέση σας, έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω, σε σχέση με αυτό το νόμο. Ούτε ως προς το περιεχόμενο των διατάξεών του, ούτε σε σχέση με τα χρονικά όρια που προσδιόριζε αυτός ο νόμος. Θεωρείτε ότι "εργολαβικά" ο κ. Βενιζέλος, όταν τα έλεγε αυτά, στρεφόταν ενάντια σε μία Κυβέρνηση που θα ήταν συνέχεια της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οταν είπα ότι είμαστε υπερήφανοι γι'αυτόν το νόμο, νομίζω ότι δήλωνα ταυτοχρόνως πως είμαστε, ναι, Κυβέρνηση συνέχειας. Πολύ απλά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γι'αυτόν το νόμο, τουλάχιστον, όσοι βλέπουν τηλεόραση διαπιστώνουν ότι δεν εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται ούτε ως προς τις διαφημίσεις, ούτε ως προς τα δελτία ειδήσεων, ούτε ως προς τις επιμέρους διατάξεις κ.λπ. Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει μέριμνα από την Κυβέρνηση και θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε ο νόμος αυτός που θεωρούμε ότι είναι πρωτοποριακός να ισχύσει και να αποδώσει καρπούς, που όταν τον ψηφίζαμε, πιστεύαμε ότι πρέπει να υπάρξουν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές είναι οι πιεστικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στο ότι έπρεπε μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Η ημερομηνία αυτή έχει ήδη παρέλθει, αφ'ενός. Αφ'ετέρου, υπάρχουν τα τρέχοντα γεγονότα τα οποία - όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε - έχουν οδηγήσει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και στο να ασχοληθεί με πλείστα όσα θέματα επικαιρότητος. Αρα, σ' αυτό το θέμα, επειδή πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ζήλο, θα ζητήσουμε αυτή την παράταση, προκειμένου η τελική μας επιλογή να είναι η καλύτερη δυνατή.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμάτε ότι η μετάδοση από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας συγκεκριμένων ενεργειών του στρατού, όπως - ας πούμε - το ότι έβγαιναν τα πλοία από το Ναύσταθμο προς το Αιγαίο, στέρησε από την Ελλάδα το τακτικό πλεονέκτημα στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο; Γιατί αυτό ισχυρίστηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ζητά ευθύνες από τα Μέσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης των απόψεων. Η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα των πολιτών ή ομάδων πολιτών να δραστηριοποιούνται ελεύθερα. Το φρόνημα δεν διώκεται. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι σε περιόδους που έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και με ιδιαίτερη ευαισθησία πρέπει τα θέματα αυτών των περιόδων εμείς να τα προσεγγίζουμε, πρέπει το μέτρο ευθύνης μας - όλων μας - να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το μέτρο που έχουμε για όλη την υπόλοιπη δραστηριότητά μας. Και αυτό θα θέλαμε να φαίνεται εμπράκτως ότι είναι μια αρχή η οποία καθοδηγεί και δεσμεύει και πολιτικούς και επιχειρηματίες και τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τον κάθε πολίτη μεμονωμένα. Είναι μία αρχή, την οποία πρέπει όλοι να τηρούμε.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζει, φαντάζομαι, η Κυβέρνηση ότι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων έξω από τα στρατόπεδα και τους Ναυστάθμους υπάρχει απαγορευτική πινακίδα για φωτογράφηση. Συνεπώς, προς τί επικαλείσθε σήμερα την ευαισθησία των πολιτών και των επιχειρηματιών; Υπάρχει παραβίαση νόμου ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει επιληφθεί, είναι όπως γνωρίζετε ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Δεν δέχεται εντολές. Δεν δέχεται κατευθύνσεις. Ασχολείται με το θέμα, καλώς, κατά τη γνώμη μου. Θα οδηγηθεί σε ένα πόρισμα το οποίο θα μας γνωστοποιηθεί. Από εκεί και πέρα υπάρχει Δικαιοσύνη στην πατρίδα μας, η οποία γνωρίζει τις κείμενες διατάξεις και μπορεί η ίδια να πάρει πρωτοβουλίες τέτοιες, ώστε αν υπάρχουν παραβάσεις νόμων να οδηγήσει το θέμα εκεί που η ίδια κρίνει ότι πρέπει να οδηγηθεί: στα Δικαστήρια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνοι οι οποίοι έδωσαν την άδεια να μετατραπεί η υπόθεση του Ναύσταθμου σε "σίριαλ", κινήθηκαν, κατά τη γνώμη σας, σε ηυξημένο επίπεδο ευθύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι ο χειρισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Εγώ, πάντως, αν ήμουν αυτός που θα εκαλούμην να κάνω έναν τέτοιο χειρισμό, δεν θα τον έκανα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιόν λέτε θα ήταν καλύτερος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτήστε τον κ. Μπογιόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι τον κ. Μπογιόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα είπε για "εκείνους".

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για εκείνους που έχουν την ευθύνη να παρέχουν την άδεια σε κάποιους να μπαίνουν σε στρατιωτικούς χώρους...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα δεν δόθηκε καμμία άδεια. Και η δική μας πρωτοβουλία ήταν αυτή η οποία περιόρισε τελικά τη μετάδοση από ένα χρονικό σημείο και μετά ή τη ματαίωση. Πήραμε τα μέτρα μας, αναλάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες, κινητοποιήθηκαν μηχανισμοί και δυνάμεις ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, το οποίο είχαμε επισημάνει ως αρνητικό φαινόμενο.

ΜΑΥΡΟΣ: Μέχρι τη δήλωσή σας για την ενέργεια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, είχε προγραμματισθεί η συμμετοχή του στο αυριανό ΚΥΣΕΑ, με δεδομένο ότι η συμμετοχή του δεν είναι πάντα υποχρεωτική και απαραίτητη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αυτήν την περίοδο και σ'αυτές τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ είναι δεδομένη.

ΜΑΥΡΟΣ: Τώρα βέβαια, μετά τη δήλωσή σας, οι εξελίξεις θα είναι - υποθέτω -ραγδαίες, γιατί ο κ. Λυμπέρης δεν χαρίζεται...

ΡΕΠΠΑΣ: Σημειώνω, απλά, αυτό που είπατε, ότι το υποθέτετε.

ΜΑΥΡΟΣ: Επομένως, τίθεται θέμα, σαφέστατα, παραίτησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εντός της ημέρας και να δούμε με ποιο νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα πάμε αύριο στο ΚΥΣΕΑ, αφού είναι απαραίτητη η συμμετοχή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, αν υπάρξει αυτό - μια υπόθεση κάνω - θα σας γίνει γνωστό. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Εχω ήδη απαντήσει σ'αυτό το θέμα. Σας παρακαλώ πολύ.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει στην Αμερική προεκλογική περίοδος, ήθελα να μας πείτε, αν μπορείτε, αν η Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από το έργο του κ.Κλίντον σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Και αν πιστεύει πως αν ξαναβγούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα υπάρξει μία στροφή στα ελληνοτουρκικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ποιά Κυβέρνηση θα υπάρχει σε μια άλλη χώρα και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο λαός της συγκεκριμένης χώρας. Και εν προκειμένω ο Αμερικανικός λαός. Εμείς κρίνουμε το έργο της κάθε κυβέρνησης από τις συνέπειες τις οποίες έχει το έργο αυτό στα δικά μας θέματα. Εν προκειμένω, την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων μας και την επίδραση που έχει σ'αυτήν την εξέλιξη η κυβερνητική πολιτική της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι το οποίο, αυτή την ώρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Επαναλαμβάνω και πάλι, είναι σε εξέλιξη. Θα το εκτιμήσουμε και θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πιο κατασταλαγμένη άποψη, - όταν ολοκληρωθεί η θητεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης - για το αν θεωρούμε πως ήταν μια θητεία καλή, ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα ή όχι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν η υγεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Παπανδρέου επιτρέπει τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αναβλήθηκε η συνάντηση ακριβώς επειδή παρουσίασε αυτόν τον πυρετό ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω της μεθόδου "φίστουλα" που του εφαρμόστηκε. Μια μέθοδος η οποία είναι πολύ αποτελεσματική και πάντως ήταν απαραίτητο να εφαρμοστεί, μιας και πρόκειται - όπως καταλαβαίνετε - το επόμενο διάστημα να μετακινηθεί στο σπίτι του. Υπάρχει μια επικοινωνία και συνεννόηση. Οι θεράποντες γιατροί του κ. Παπανδρέου είναι αυτοί οι οποίοι θα πουν αν τελικώς και ποια στιγμή, θα γίνει αυτή η συνάντηση. Είναι, εν πάση περιπτώσει, στα σχέδια και των δύο ανδρών να συναντηθούν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ελέχθη χθες ότι ενδεχομένως να γίνει η συνάντηση σήμερα ή αύριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω. Δεν είναι προγραμματισμένο τίποτα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της τοποθέτησης του νέου Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, του κ. Καρατζά; Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καψής ο οποίος μετέχει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει αυτή την απόφαση. Αυτό κατά πόσον προβληματίζει την Κυβέρνηση; Και δεύτερον, αν η Κυβέρνηση, μετά και από μία κριτική η οποία ασκήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιμένει στην τοποθέτηση του κ. Καρατζά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ.Καψής, όπως κάθε πολιτικός, έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του και να υπερασπίζει την άποψή του. Από εκεί και πέρα, είναι νομίζω σεβαστό σε όλους - γιατί έτσι λειτουργούν οι Νόμοι και οι Κανόνες σε μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία - το δικαίωμα της Κυβέρνησης να επιλέγει τους συνεργάτες της σε νευραλγικούς τομείς. Η επιλογή αυτή έγινε μετά από πρόταση - επαναλαμβάνω και πάλι- του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, του κ. Παπαντωνίου, προς τον κ. Πρωθυπουργό και είναι η τελική επιλογή της Κυβέρνησης για τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

ΠΑΡΙΣ: Θέλω να ρωτήσω αν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις, στο υπόλοιπο της εβδομάδας, θα έχουμε αποφάσεις για αλλαγές σε διοικήσεις κρατικών επιχειρήσεων και Τραπεζών. Και δεύτερον, αν το πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου έχει βγει και αν θα συζητηθεί αύριο από το ΚΥΣΕΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πρώτο θέμα πρέπει να σας πω ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της υποβολής των προτάσεων για τη στελέχωση Οργανισμών και άλλων θέσεων στο δημόσιο τομέα. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά στάδια. Δεν υπάρχει κάποιο πακέτο προτάσεων ώστε να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, το πόρισμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθεί ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα κυβερνητικά όργανα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε αν υπάρχουν και άλλες επιλογές του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για αλλαγές στις διοικήσεις και άλλων Τραπεζών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα μπορούσε να σας ενημερώσει. Αλλά νομίζω ότι είναι απρεπές να ενημερώσει δημοσίως τον ελληνικό λαό, πριν καταλήξει η συνεργασία του με τον κ. Πρωθυπουργό σε συγκεκριμένες προτάσεις και αποφάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, δέχεσθε μια κριτική ως Κυβέρνηση, από δικά σας στελέχη μέσα από την Κυβέρνηση, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να αντικατασταθεί ο κ. Μίρκος. Πολλοί λένε το εξής: Υπάρχει μια διαδικασία θεσμοθετημένη, να συζητούνται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όλα τα κριτήρια και να γίνεται πλήρης ακρόαση κάθε υποψήφιου που θα πρέπει να τοποθετηθεί. Στην προκειμένη περίπτωση του κ. Καρατζά, σας καταλογίζουν ευθύνη, όπως ο κ. Ανωμερίτης για παράδειγμα, ότι κακώς δεν έγινε αυτό το πράγμα και ότι υπήρχε μία αυθαίρετη απόφαση η οποία ήταν ότι αλλάζουμε τον κ.Μίρκο και βάζουμε τον κ. Καρατζά. Ούτε ρωτήθηκε κανένας, ούτε τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή ακολουθείται η διαδικασία στην οποία αναφερθήκατε. Και θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, απαρεγκλίτως.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το θέμα που δημιουργείται απ'αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο κ. Καρατζάς κατηγόρησε τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Πιστεύω ότι αυτό είναι το θέμα που δημιουργεί την ένταση. Ο κ. Μπέης, χθες, δήλωσε ότι παρ'ότι ελπίζει ότι θα περάσει αυτή η πρόταση του Πρωθυπουργού, πιστεύει ότι θα δημιουργούσε προβλήματα και στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση, εξαιτίας, αυτού του γεγονότος που προβληματίζει και άλλα στελέχη και της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Η άποψή σας ποιά είναι; Γιατί τόση επιμονή σ'αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο; Οχι στην αλλαγή του υπάρχοντος διοικητή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι επικεφαλής αυτής της Τράπεζας έπρεπε να τοποθετηθεί ο κ. Καρατζάς. Επειδή ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια τα οποία η Κυβέρνηση έχει θέσει για την κάλυψη αυτής της θέσης από ένα στέλεχος. Από εκεί και πέρα όμως, δράττομαι της ευκαιρίας να σχολιάσω ότι τα όσα υπονοούνται περί ψόγου - αν θέλετε - ή περί ασέβειας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά χρησιμοποιούνται κατά τρόπο, ευτελή, ας μου επιτραπεί να πω. Γιατί - επαναλαμβάνω - ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο ιδρυτής, ο γενάρχης, ο ηγέτης του Κινήματός μας και έχει πάντοτε την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό μας. Επ'αυτού του θέματος δεν χρειάζεται να επανερχόμα- στε. Είναι κάτι το οποίο κατ'επανάληψη και με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό έχει διατυπωθεί. Πιστέψτε με, ότι είναι ακριβώς έτσι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο τουρκικός Τύπος, χθες, αναφέρει πληροφορίες ότι γίνονται μετακινήσεις ελληνικών στρατευμάτων στα σύνορα και για τη διενέργεια ναυτικής άσκησης στο Αιγαίο. Επιβεβαιώνετε ή τις διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται διαταγμένες εκεί που προβλέπουν οι Κανονισμοί τους. Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει καμμία ιδιαίτερη κινητοποίηση, ώστε να δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση ή υπόνοια για πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η Ελλάδα, από οποιαδήποτε άλλη πλευρά και από την Τουρκία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναυτική άσκηση, εκτάκτως, πραγματοποιείται στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα το έκτακτο και το ιδιαίτερο, αυτή την περίοδο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Saturday, 17 February 1996 - 9:50:18