Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 29-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 29.1.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

* Κατ'αρχήν θα σας διαβάσω δήλωση, την οποία έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουρ- γός κ. Κώστας Σημίτης. Η δήλωση έχει ως εξής:
"Είναι γνωστή η στάση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα όσες φορές η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει. Το συμβάν αυτό καθ'εαυτό εντάσσεται σ'αυτό το πλαίσιο. Το κλίμα που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό εθνικισμό. Σ'αυτό και σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό απαντάμε, ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Εχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσου- με χωρίς δισταγμό. Δεν δεχόμαστε καμμιά απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ας μη γελιώνται".
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν της δηλώσεως του κ. Πρωθυπουργού, από εκεί και πέρα, επί του συγκεκριμένου θέματος, έχετε τίποτε άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχουμε τη δυνατότητα με ερεθίσματα που εσείς θα δώσετε, να συζητήσουμε στη συνέχεια. Απλά, θα ήθελα να μου δώσετε την ευχέρεια, πριν μπούμε στη διαδικασία των ερωτήσεων και των απαντήσεων, να σας ενημερώσω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των Προγραμματικών Δηλώσεων. Ο κ. Πρωθυπουργός ανέπτυξε, κατά την ομιλία του, ένα πλαίσιο θέσεων για τις Προγραμματικές Δηλώσεις και ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος αυτού. Το λόγο έλαβαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Πρωθυπουργός ανέλαβε, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, να επεξεργαστεί τελικώς το κείμενο των Προγραμματικών Δηλώσεων, τις οποίες θα αναγνώσει το απόγευμα στη συνεδρίαση της Βουλής. Πρέπει να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ότι έχουμε επίγνωση των δυσκόλων και μεγάλων προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν σήμερα. Εχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να εργαστούμε εντατικά για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Οι δυνατότητες που έχουμε είναι δύο: Η μία είναι να πετύχουμε. Δεν μας ικανοποιεί. Η άλλη είναι να πετύχουμε απολύτως. Γι'αυτό ακριβώς θα αγωνισθούμε. Είμαι έτοιμος να δεχθώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε τί ενέργειες προέβη η Κυβέρνηση μετά από αυτό το συμβάν με την Τουρκία στη βραχονησίδα; Μέχρι τώρα, σε τί ενέργειες έχει προβεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με σύνεση και αποφασιστικότητα. Και τα αποτελέσματα, νομίζω, είναι σαφή. Πρέπει να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη τέτοιο θέμα, και δια της διπλωματικής οδού αλλά και με την κινητοποίηση των μηχανισμών και των δυνατοτήτων που έχει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δώσαμε σε όλους - και όχι μόνο στην άλλη πλευρά - να κατανοήσουν ότι είμαστε αμετακίνητοι στη θέση να υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο και κάθε στιγμή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Τόσο το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με την κινητοποίηση - επαναλαμβάνω και πάλι - των δικών του δυνάμεων, με την παρουσία του, με την περιφρούρηση και την επιτήρηση της περιοχής, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών με το διάβημα προς τον Τούρκο Πρέσβη και την ενημέρωση των Πρέσβεων άλλων χωρών (των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγματα τα οποία γνωρίζετε από το διπλωματικό ρεπορτάζ), πιστεύω ότι χειρίστηκαν με άψογο τρόπο το θέμα, ώστε να μη δικαιολογείται η οποιαδήποτε μεμψιμοιρία ή κριτική για παραλείψεις ή καθυστερήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Ελληνική Κυβέρνηση, πιστεύω, έπραξε άριστα.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, και αν είναι εύκολο να απαντήσετε, όταν λέτε στη σημερινή δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, ότι "...θα είναι δυνατή... και θα έχουμε τα μέσα". Είναι εύκολο να γίνετε λίγο πιο σαφής; Τί εννοείτε "δυνατή";

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το κείμενο είναι από μόνο του αρκετά σαφές. Ακριβώς η αντίδρασή μας δεν είναι θεωρητική. Δεν είναι μόνο μία δήλωση, η αντίδρασή μας. Είναι και η λήψη συγκεκριμέ- νων μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει ώστε εκ των πραγμάτων, αυτή την ώρα, στη μικρή αυτή νησίδα να κυματίζει η ελληνική σημαία.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Αλλά, την "αντίδραση τη δυνατή", δεν έχω καταλάβει έως τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η αντίδραση είναι ακριβώς αυτή που περιέχει πρωτοβουλίες και πρακτικά μέτρα, όπως είναι η κινητοποίηση μηχανισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως είναι η παρουσία εκεί δυνάμεων, την κρίσιμη ώρα, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιχείρηση από πολίτες άλλης χώρας. Κίνηση ή πρωτοβουλία η οποία μπορεί να υπονοήσει αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ώστε σήμερα να είμαστε σίγουροι ότι είχαμε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση. Και θεωρώ ότι βαίνουμε σε μία αποκλιμάκωση, αν μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, που νομίζω ότι είναι σωστή.

ΚΙΑΟΣ: Δεν θεωρείτε μη τυχόν είναι μια κίνηση προς εντυπωσιασμό, εκ μέρους εφημερίδος ή ενός ιδιωτικού καναλιού για να πουλήσει εικόνα και να πουλήσει εφημερίδες; Τίποτα περισσότερο δηλαδή...

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, κύριε Κιάο, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας όπως και εσείς. Πρέπει να πω ότι δεν αποκλείεται να συμβαίνει αυτό που εσείς σκεφθήκατε και εκφράσατε μεγαλοφώνως. Αλλά βεβαίως η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει η Τουρκία να διαφοροποιείται σαφώς και πραγματικά από οποιεσδήποτε τέτοιες πρωτοβουλίες Τούρκων πολιτών. Και πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες οι οποίες όχι μόνον δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση της οξύτητας που υπάρχει στην περιοχή, αλλά ίσα-ίσα δυσκολεύουν ή αν θέλετε αδυνατίζουν και δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι λοιπόν χρέος δικό μας να τις επισημαίνουμε, να τις καταδικάζουμε και να θεωρούμε πως καθένας και η Τουρκία συγκεκριμέ- να, η οποία θέλει (αν θέλει) την επιδίωξη στενότερων σχέσεων με την Ελλάδα, να τις καταδικάζει και εκείνη και να διαφοροποιείται πραγματικά από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα αυτό; Εγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Αρσένη. Ο κ. Πάγκαλος λείπει στις Βρυξέλλες - όπως γνωρίζετε - δεν ήταν παρών σήμερα. Και στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, είχαμε όλοι τη δυνατότητα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τί γίνεται. Και αυτό που γίνεται, εκφράζεται με τα λόγια που σας είπα εγώ.

ΚΙΑΟΣ: Για τη χθεσινή συνάντηση Μιλουτίνοβιτς - Πάγκαλου, έχουμε κάτι περισσότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή μεταξύ του κ. Πάγκαλου και του κ. Μιλουτίνοβιτς γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά θέματα. Η συζήτηση αφορούσε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Θα παρακαλέσω, όμως, επειδή στα πλαίσια της διπλωματίας πολλές φορές οι λεπτοί χειρισμοί επιβάλλουν και περιορισμούς, να μείνουμε σε αυτό. Δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να πούμε. Σήμερα, ξέρετε, ο κ. Πάγκαλος συμμετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μεταξύ των άλλων, η Σύνοδος αυτή θα ασχοληθεί και με την άρση των διπλωματικών κυρώσεων έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Θέλω να πω, ότι είναι διάφορα τα θέματα που απασχολούν τέτοιες συνεργασίες. Και οι χειρισμοί που γίνονται αυτή την ώρα, είναι πάρα πολύ λεπτοί, ώστε να θεωρούμε πως δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη του περιεχομένου αυτών των συζητήσεων.

ΚΙΑΟΣ: Ειδικότερα στο Σκοπιανό, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τη συνάντηση Πάγκαλου - Μιλουτίνοβιτς...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κύριε Κιάο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω: Μήπως η Κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, όπως εσείς μας την περιγράψατε, δεδομένου ότι μέχρι προχθές, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος θεωρούσε και το εδήλωσε και σε συνέντευξή του ότι το όλο ζήτημα δεν είναι σοβαρό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να πω το εξής: Την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση έδινε μία μάχη, μάχη με λεπτούς χειρισμούς, με σύνεση και αποφασιστικότη- τα, δεν θα περιμέναμε να υπάρχουν με την παραποίηση δηλώσεων - γιατί περί αυτού πρόκειται και θα το δικαιολογήσω ευθύς αμέσως - φωνές μεμψιμοιρίας και ψόγου κατά της Κυβέρνησης. Και αναφέρομαι στη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, ο κ. Πάγκαλος στο συγκεκριμένο εδάφιο, στην περικοπή των δηλώσεών του, ξεκινά με τις προτάσεις τις οποίες και εσείς αναφέρατε, αλλά ολόκληρο το κείμενο αν το διαβάσετε, θα δείτε πως είναι μία επαναβεβαίωση των παγίως διακηρυγμένων ελληνικών θέσεων: ότι η Τουρκία με τέτοιου είδους γεγονότα λαμβάνει αφορμές ώστε να προκαλεί, κατά την πάγια πρακτική της, ζητήματα γενικά περί το Αιγαίο, να αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είπε και ο κ. Πάγκαλος, αυτή είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και σε τέτοιου είδους κινήσεις, απ' οπουδήποτε και αν προέρχονται, εμείς είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι και εμπράκτως αντιδρούμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα περιμέναμε - αυτή την ώρα που η Κυβέρνηση έδωσε με επιτυχία αυτή τη μάχη για το συγκεκριμένο θέμα - και η Νέα Δημοκρατία να έπαυε τουλάχιστον για λίγο να ανταγωνίζεται τον παλαιό και ξεπερασμένο εαυτό της. Γιατί κρίναμε πως ήταν υπερβολικό να υψώσει τη φωνή της, φωνή κριτικής προς την Κυβέρνηση, την ώρα που δεν είχε να πει κάτι για την ενέργεια αυτή, στην οποία προέβησαν Τούρκοι πολίτες. Πιστεύουμε ότι αυτό αδικεί και τη Νέα Δημοκρατία. Και θεωρούμε πως η πρότασή της ήταν μία πρόταση μέσω της οποίας επεχείρησε να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό θέμα ως παίγνιο, χάριν δημιουργίας εντυπώσεων. Και αυτό, εμάς, μας βρίσκει παγίως αντίθετους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει από την άλλη πλευρά (από την Τουρκία) κάποια εξήγηση για αυτή την ενέργεια των "πολιτών" που είπατε, των Τούρκων πολιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι, ότι από την πλευρά των επίσημων Αρχών της Τουρκίας ο τόνος, ο οποίος δίνεται είναι τόνος χαμηλών "πτήσεων". Και ακριβώς γίνεται μια επισήμανση από πολλούς που μιλούν επισήμως στην Τουρκία, ότι πρέπει αυτο το θέμα να το παρακολουθήσει και εκείνη η πλευρά και να το ελέγξει, ώστε να μην εξελιχθεί σε ένα ζήτημα τριβής στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το καταδικάζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε πως η Τουρκία οφείλει τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες δικών της πολιτών, που δυναμιτίζουν την προσπάθεια για την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, να τις καταδικάζει.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ενας Τούρκος Υφυπουργός δήλωσε ότι αυτά τα θέματα η Τουρκία θα τα αντιμετωπί- σει με τη διπλωματία και με το διάλογο. Θέλω να ξέρω, εάν η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ταυτόσημη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι δεν έχουμε κανένα θέμα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να το λύσουμε, γιατί δεν υφίσταται πρόβλημα στις ελληνο- τουρκικές σχέσεις άλλο, πέραν από το θέμα της υφαλοκρηπίδας, πράγμα το οποίο σας είναι γνωστό. Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε και η άλλη πλευρά εμπράκτως να κάνει το ίδιο. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το συγκεκριμένο επεισόδιο, σε αυτή τη φάση, για την Ελλάδα έχει λήξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή τη φάση το επεισόδιο θεωρούμε πως βρίσκεται - θα έλεγα - σε ένταση "μηδενική", αν μπορώ να συνδυάσω τη λέξη "μηδενική" με τη λέξη "ένταση". Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι εμείς έχουμε σταματήσει να παρακολουθούμε προσεκτικώς ο,τιδήποτε έχει σχέση με την κατάσταση στο μικρό αυτό νησί.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Κύριε Υπουργέ, έχουν δοθεί εγγυήσεις από την πλευρά της Αγκυρας, για το αν αυτοί οι Τούρκοι δημοσιογράφοι θα δικαστούν στην Αγκυρα; Και εάν όχι, θα ζητήσετε εσείς να έρθουν στην Ελλάδα για να δικαστούν για παράνομη είσοδο...

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η επίσημη τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να προβεί σε αποδοκιμασία τέτοιων ενεργειών Τούρκων πολιτών. Εμείς δεν ζητούμε εγγυήσεις. Διαθέτουμε εγγυήσεις. Και οι εγγυήσεις αυτές είναι η σαφής πολιτική μας, η οποία στηρίζεται και στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας - όταν αυτό χρειάζεται να το αξιοποιήσουμε - αλλά και στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα δια της διπλωματικής οδού να θέτει τα θέματα και να προωθεί τις απόψεις της.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Κουρής δήλωσε χθες ότι πρόκειται για "ειδικούς" δημοσιογρά- φους, υπαινισσόμενος ότι έχουν κάποια σχέση με εθνικιστικούς κύκλους ή με το στρατοκρατικό καθεστώς. Ποιά είναι η άποψή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η άποψή μου είναι, όπως αναφέρεται και στη δήλωση του Πρωθυπουργού - και αυτή είναι και η άποψη της Κυβέρνησης άλλωστε - ότι πραγματικά ήταν μια ενέργεια εθνικιστικών κύκλων, της οποίας η βάση βρίσκεται στο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα, που είναι πολλά και μεγάλα στο εσωτερικό της γείτονος χώρας. Εγώ, απλώς, επισημαίνω ότι η ρευστότητα στην Τουρκία και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της δεν πρόκειται έτσι να λυθούν και να αντιμετωπιστούν. Ας το γνωρίζει αυτό η Τουρκία. Και οι όποιοι κύκλοι κρύβονται πίσω από την επίσημη Τουρκία (αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο) ας γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος με την εξαγωγή "ναυλωμένου πατριωτισμού", ας το πω έτσι.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά από την απάντησή σας, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ασπάζεται και πολύ την άποψη ότι πρόκειται για μια κίνηση της συγκεκριμένης εφημερίδας, του τοπικού καναλιού...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι είναι ένα συμβάν, το οποίο ξεκίνησε και από μόνο του δεν δίνει κάποια συνέπεια, αν έμενε το κλίμα περιορισμένο μόνο σε αυτό το συμβάν. Αλλά το κλίμα που δημιουργήθηκε, ξεπέρασε αυτά τα ίδια τα όρια του συμβάντος. Και οπωσδήποτε - όπως είπα και στην αρχή - απετέλεσε μια εστία τριβής, η οποία δυσκολεύει την προσπάθεια για την βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Υπήρξε αμερικανική παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αμερικανική παρέμβαση έγινε κατόπιν της προσκλήσεως του Αμερικανού πρέσβη από τον κ. Πάγκαλο, προκειμένου να ενημερωθεί. Δεν υπάρχει άλλη αντίδραση της...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρξε άλλη αντίδραση αμερικανική από την Ουάσινγκτον στην Αγκυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει άλλη αντίδραση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, επίσημη, τουλάχιστον.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ότι ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, είναι νοητό διότι είμαστε στο ΝΑΤΟ. Το ότι ενημερώθηκαν οι "15" είναι λογικό γιατί είμαστε στην Κοινότητα. Το ότι εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης, τί πολιτικό νόημα έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως είναι Κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, έχει κάθε λόγο να ενημερώνει ξένους διπλωμάτες για τις θέσεις και απόψεις της σε θέματα, τα οποία αφορούν όχι προβλήματα απλά της χώρας μας σε σχέση με κάποια άλλη χώρα, αλλά προβλήματα (γιατί περί αυτού πρόκειται) τα οποία αναφύονται όταν υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες στην πράξη δείχνουν ότι δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Και κάθε χώρα - και η Ρωσία είναι μια από αυτές, μεγάλη χώρα - που έχει κάποιο λόγο στην τήρηση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εμείς θέλουμε να είναι σε συνεννόηση και επαφή μαζί μας, ώστε από κοινού να προωθήσουμε ενέργειες, να κάνουμε προσπάθειες για τη διασφάλιση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση ακόμη κύριε Υπουργέ: Για τις πλημμύρες δεν συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, κύριε Υπουργέ; Δεν είπατε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τις πλημμύρες συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Εγινε μια ενημέρωση, αλλά νομίζω είναι τόσο εκτεταμένη η ενημέρωση που έχετε και εσείς, δυο μέρες τώρα. Εχετε αναλυτική ενημέρωση και από τον κ. Λαλιώτη. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρι- κών έργων, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 1997. Εχει ξεκινήσει από το 1994 και νομίζω ότι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος βρίσκεται σε καλή πορεία.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Ο κ. Τζωρτζ Στεφανόπουλος θα έρθει την Τετάρτη στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ: Το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ μου είπε να σας ρωτήσω το εξής: Παρουσιάστηκε σήμερα από μια εκπομπή του ραδιοφώνου ένα ηχητικό απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Φούρας σε μια συνεδρίαση του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ στις 8 Νοεμβρίου, καταγγέλλει ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Μολυβάς έδωσε ένα δις από το ταμείο του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να επηρεάσει την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κατά το Συνέδριο του Ιουνίου του 1994.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω, αλλά ο κ. Φούρας πού το είπε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε στον Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι στα πλαίσια των διαδικασιών ενός κομματικού οργάνου, τα μέλη του οργάνου αυτού έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Θα ήθελα να επισημάνω και να εκφράσω ταυτοχρόνως τη λύπη μου για το ότι εδώ υπάρχει μια "υποκλοπή", ας το πω έτσι, των διαλόγων που έγιναν στα πλαίσια αυτής της συνεδρίασης. Θα ενημερωθώ, αλλά για την ώρα εκφράζω τη λύπη μου και σας λέω ότι είναι σύνηθες φαινόμενο εντός των κομματικών οργάνων, τα μέλη να εκφράζονται ελεύθερα και να αναπτύσσουν τις απόψεις τους.

ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ: Επί της ουσίας της καταγγελίας, θα κάνετε εσείς κάποια έρευνα και θα μας δώσετε κάποια απάντηση σε κάποιο χρόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο (αν είναι έτσι όπως το θέτετε, εγώ καλή τη πίστη μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση) το οποίο δημιουργήθηκε λόγω συζητήσεων που έγιναν στα πλαίσια ενός κομματικού οργάνου. Νομίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ θα έχετε τη δυνατότητα μεγαλύτερης και καλύτερης ενημέρωσης, αν το θέμα αυτό είναι τόσο σημαντικό για σας.
Σας ευχαριστώ, πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Monday, 29 January 1996 - 11:33:32