Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Να σας θυμίσουμε ότι από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής θα ισχύει η χειμερινή ώρα που σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσετε τα ρολόγια σας μια ώρα πίσω..

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την απόφαση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν και εφόσον το συμβούλιο υπουργών της Κοινότητας εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση της Τουρκίας, παρακάμπτοντας το ελληνικό βέτο, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δεν απέκλεισε το θέμα αυτό να συζητηθεί και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Πέτσαχ της Αυστρίας. Αναφερόμενος στο μπαράζ των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Ρέππας τις απέδωσε στη διεξαγωγή της ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης" που βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Ρόδου - Κρήτης - Κύπρου. Οι παραβιάσεις αυτές, τόνισε ο κ. Ρέππας αποδεικνύουν ότι η Τουρκία τελεί εν αδίκω, επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, υπονομεύει κάθε προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών και δείχνει ότι δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες κατάρτισης του προϋπολογισμού, τα βασικά μεγέθη του οποίου και τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για το 1999 αναμένεται να εγκρίνει την προσεχή εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκαν στη σημερινή μακρά συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αποφασίστηκε η προώθηση ενός πακέτου μείωσης των έμμεσων φόρων συνολικού ύψους 180 δις δρχ που θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο κατά του πληθωρισμού. Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ΙΧ κατά 20% από το 1999, η μείωση από 18 σε 15% του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ μελετάται και το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ από 8 σε 5% στα φάρμακα και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι το νέο έτος δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος ούτε θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οπως δήλωσε ο υπουργός στόχος της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός στο τέλος του ερχόμενου έτους να πέσει στο 2%. Και διαβεβαίωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει σημαντικό περιορισμό των καταναλωτικών κρατικών δαπανών προκειμένου να ελεγχθεί η σπατάλη στο δημόσιο τομέα.

Θετικό για την κυβερνητική πολιτική και την επιμονή του Κώστα Σημίτη να υλοποιήσει το προγραμμά του, παρά τις έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κυρίως όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, είναι χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΕ ΑΛΓΚΕΜΑ'Ι'ΝΕ. Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά ο Σημίτης πεισματώδης κα ανένδοτος όπως είναι, προσπαθεί να απαλλάξει το κράτος και την κοινωνία από το διογκωμένο σύστημα πολιτικής πελατειακής σχέσης και να πατάξει τις αντιδράσεις των πανίσχυρων συνδικάτων, με στόχο την εξυγίανση των μεγαλύτερων προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων. Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής του, μετά από δύο χρόνια, εφόσον μέχρι τότε έχει πετύχει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Κείμενο 7 σημείων με το οποίο προτείνει τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα απο την ΟΝΕ προς την κοινωνική Ευρώπη, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Πέτσαχ της Αυστρίας. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κείμενο αυτό αποτελεί μια σοβαρή προσέγγιση στην αναγκαιότητα να εξυπηρετήσει η ΟΝΕ και τους λαούς της Ευρώπης και όπως πιστεύει η κυβέρνηση, ανοίγει νέους δρόμους στις σχετικές αναζητήσεις των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινωνική πολιτική.

Αλλο ένα κύκλωμα μαστροπών που εξέδιδε αλλοδαπές αποκαλύφθηκε σε ένα παλιό σπίτι στην περιοχή του Μοσχάτου. Οι αστυνομικοί εκμεταλλευόμενοι πληροφορίες που είχαν έκαναν έλεγχο εντόπισαν δύο νεαρές κοπέλλες από το Καζακστάν, οι οποίες προωθούντο στην πορνεία από τον Δημήτρη Μελιδονιάτη, 43 χρόνων και την Μαρία Βαπορίδου, 38 χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κασέτες πορνό, ερωτικά βοηθήματα, καθώς και έξι ντοσιέ με ονόματα πελατών.

Τέλος στο σήριαλ που διαδραματίσθηκε το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών στο δήμο Χαλανδρίου, έδωσε σήμερα το πρωτοδικείο Αθηνών με τη δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων. Το πρωτοδικείο ανακήρυξε δήμαρχο Χαλανδρίου τον Κώστα Παττακό, με διαφορά μίας μόνο ψήφου από τον αντίπαλό του κ. Καυκάλα. Εξάλλου, δήμαρχος Χολαργού ανακηρύσσεται ο Χαράλαμπος Σκούρτης, με διαφορά 37 ψήφων. Από σήμερα, αρχίζει ο επανέλεγχος των ψηφοδελτίων για τους δήμους Χαλανδρίου, Χολαργού και Περιστερίου.

Τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν τη δεύτερη συναντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα ταξιδεύει για το Αγιο Ορος, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη χιλιοστή επέτειο της ίδρυσης της Μονής Ξενοφώντος.

Διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παπαθεμελή έχει ξεσπάσει με αφορμή ερώτηση του βουλευτή για το διαγωνισμό κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι συναδελφοί του. Χθες βράδυ, κύκλοι του Κώστα Λαλιώτη είχαν αντιδράσει έντονα για την ερώτηση επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπαθεμελής στην ερώτησή του περιγράφει με πανομοιότυπο τρόπο τις διεκδικήσεις της Κοινοπραξίας του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για το Μετρό, ενώ αυτή έχει ήδη αποκλειστεί από το έργο καθώς δεν διαθέτει το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό. Πάντως, σήμερα, ο κ. Παπαθεμελής επανήλθε στο θέμα και με δηλώσεις του σε ραδιοσταθμούς απείλησε ακόμη και με μηνύσεις κατά του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ενας Τούρκος δουλέμπορος και 16 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν έξω από το λιμάνι της Κω, όταν το μικρό ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε λόγω του υπερβολικού βάρους. Μεταξύ των λαθρομεταναστών, είναι 8 παιδιά και 4 γυναίκες. Δύο λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφού η υγεία τους παρουσίαζε προβλήματα. Ο Τούρκος δουλέμπορος καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο 500. 000 δρχ.

Σε προγραμματισμένη επέμβαση χολής και κήλης υπεβλήθη σήμερα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός θα παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία τρεις ημέρες.

Νεκρός από το όπλο ανθυπαστυνόμου της ομάδας "Ζ" έπεσε λίγο πριν το μεσημέρι, ένας 18χρονος Σέρβος σπουδαστής τεχνικού λυκείου στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Μάρκο Μπουράτοβιτς, ο οποίος συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή μαζί με άλλους σπουδαστές και βρισκόταν στην Ελλάδα εδώ και μια εβδομάδα. Τα παιδιά, που είχαν επιστρέψει από την Κέρκυρα, είχαν πάει σε κατάστημα ρούχων επί της οδού Εγνατίας έξω από το οποίο έφθασαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους, ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, 32 ετών, άρπαξε το νεαρό και την ώρα που αυτός προσπαθούσε να διαφύγει το όπλο, σύμφωνα με την αστυνομία, εκπυρσοκρότησε και πέτυχε τον 18χρονο στην καρδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό Σέρβων κακοποιών που νωρίτερα είχαν κλέψει μια γυναίκα. Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δαλαμαγγίδης χαρακτήρισε το περιστατικό ατυχές και το συνέδεσε με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της αστυνομίας μετά τη χθεσινή αιματηρή ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα στην Τριανδρία. Ο κ. Δαλαμαγγίδης παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ενδεδειγμένη η τακτική που ακολούθησε ο αστυνομικός, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότητα και πρόθεση, ενώ ήδη διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και αύριο ο ανθυπαστυνόμος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Λυπηρό χαρακτήρισε το συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της χθεσινής αιματηρής ληστείας στην Εμπορική Τράπεζα με θύμα την 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσάνου. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών επικήρυξε με 30 εκατ. δρχ. τους δράστες της ληστείας. Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν σήμερα ένα νεαρό ζευγάρι από τη Γεωργία και ένας Σέρβος οι οποίοι λήστεψαν μια 16χρονη μαθήτρια. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων και αύριο θα απολογηθούν στον ανακριτή.

Προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους οι δύο από τους πέντε νεαρούς, που συνελήφθησαν στον Πειραιά για συμμετοχή τους σε συμμορία που λήστευε ανήλικους μαθητές. Οι άλλοι τρείς αφέθηκαν ελεύθεροι με πριοριστικούς όρους.

Τσάντα με 13,5 εκατ. δρχ άρπαξαν το πρωί δύο άγνωστοι, από τον Μανώλη Λουβιτάκη, στην περιοχή του Αμαρουσίου. Ο Λουβιτάκης είναι υπάλληλος της εταιρίας "ΕΥΡΩΠΑ`Ι`ΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ" για λογαριασμό της οποίας είχε κάνει ανάληψη τα χρήματα από την Τράπεζα Πίστεως στη λεωφόρο Κηφισίας. Οι δράστες τον απείλησαν με πιστόλι αναισθητικό, του άρπαξαν την τσάντα και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Ληστεία έγινε και σε βάρος του σούπερ μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, στην Πεύκη. Οι δράστες με την απειλή όπλου άρπαξαν από τα ταμεία 280. 000 δρχ και εξαφανίσθηκαν με μοροσικλέτα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην περιοχή της Λητής Θεσσαλονίκης συνελήφθη και η δεύτερη αλλοδαπή, Ρωσίδα στην καταγωγή, που είχε αποδράσει στις 10 Οκτωβρίου από τη διεύθυνση μεταγωγών στην Αθήνα. Πρόκειται για την 39χρονη Ναταλία Σίσκοβα, η οποία θα μεταφερθεί στην Ασφάλεια Αττικής για ανάκριση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδια για την απόκτηση του Ιλια Ιβιτς κάνει για το καλοκαίρι ο Μελισσανίδης, καθώς το συμβόλαιο του παίχτη λήγει, ενώ για τον Ολυμπιακό, όπως όλα δείχνουν, ο Σέρβος επιθετικός θεωρείται ξένο σώμα για την ομάδα. Στο μεταξύ, η επιστροφή του Χρήστου Κωστή στην ΑΕΚ θεωρείται σχεδόν σίγουρη, μετά τις συχνές επαφές ανάμεσα στον διεθνή παίχτη και τον Μελισσανίδη. Τέλος, άνθρωπος της ΠΑΕ ειδοποίησε το μάνατζερ του Σέμπουε ότι η ΑΕΚ ψάχνει ομάδα για να τον παραχωρήσει το Δεκέμβριο.

Ονειρα πρόκρισης κάνουν στον Ολυμπιακό, μετά τη μεγάλη νίκη επί του Αγιαξ την περασμένη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο στόχος των ερυθρολεύκων είναι οι 11 βαθμοί που θα τους δώσει μάλλον την πρώτη θέση, ενώ και με 10 βαθμούς μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση. Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, ο Γιανακόπουλος είναι τραυματίας και μάλλον δεν θα αγωνιστεί με τον Εθνικό Αστέρα την Κυριακή, ενώ ο Ιβιτς έφυγε ξαφνικά για το Βελιγράδι, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας του είναι άρρωστος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Διορθωτική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει σε ποσοστό 0,97% και να κλείσει στις 2. 076,81 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση όμως σημείωσε αξιόλογη άνοδο σε ποσοστό 1,78%. Η αξία των συναλλαγών και σήμερα κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα φθάνοντας τα 35,2 δισ. δρχ. Απο τους επιμέρους δείκτες άνοδο στο ανώτατο όριο διακύμανσης το 8% σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Λήζινγκ ενώ με μικρή άνοδο 0,28% έκλεισαν οι Ασφάλειες. Αντιθέτως απώλειες 1,03% σημείωσαν οι Τράπεζες, σε ποσοστό 0, 84% υποχώρησαν οι Επενδύσεις με πτώση 0,88% έκλεισαν οι Βιομηχανίες, κατά 2, 46% υποχώρησαν οι Κατασκευές , με πτώση 1,92% έκλεισαν οι Διάφορες επιχειρήσεις και σε ποσοστό 2% υποχώρησαν οι Εταιρίες Συμμετοχων. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,33%.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,53 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,39, γαλλικό φράγκο προς 51,72, λίρα Αγγλίας προς 482,22, ελβετικό φράγκο προς 212,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,53, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,83, τη λίρα Κύπρου προς 585,51 και την ECU προς 341,30 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yπογράφει σε τελετή στον Λευκό Οίκο ηπολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά από εννέα συνεχείς ημέρες διαπραγματεύσεων έξω από την Ουάσιγκτον. Οι εμπλεκόμενες πλευρές προέβλεψαν ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας θα απαιτήσει ακόμα σκληρότερες διαπραγματεύεσεις.

Στο Βελιγράδι μεταβαίνουν αύριο δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διατυπώσουν ρητά στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς την απαίτηση της Συμμαχίας να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του και τα βαρέα όπλα από το Κοσσυφοπέδιο, καθώ το τελεσίγραφο που του έχει απευθυνθεί λήγει στις 28 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν δυτικοί παρατηρητές η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο κάθε άλλο παρά τηρείται. Χθες, ανταλλάχθηκαν σφοδρά πυρά μεταξύ των κοσοβάρων ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, ενώ σε μία άλλη περίπτωση οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον σερβικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας σέρβος στρατιώτης και να τραυματισθεί άλλος ένας. Τις τελευταίες μέρες άλλοι πέντε Σέρβοι έχουν χάσει την ζωή τους σε παρόμοια επισόδεια.

Δεδομένη θεωρείται η ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση του Μάσιμο ντ'Αλέμα από την ιταλική Βουλή. Στην παρουσίαση του προγράμματός του, ο Ντ'Αλέμα τόνισε οτι η οικονομική και νομισματική του πολιτική του θα είναι ίδια με της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι, με στόχο τη μείωση της φορολογίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες θα επεκτείνει και στο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας καθώς και τη θέσπιση του 35ωρου. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 25 υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τρεις κομμουνιστές.

Μπροστά σε εμπόδια σκοντάφτει ο ισπανός ανακριτής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος κάνει έναν πραγματικό αγώνα για να εκδοθεί στην Ισπανία ο χιλιανός δικτάτορας, Αουγκούστο Πινοτσέτ, που συνελήφθη στο Λονδίνο και να δικασθεί για εγκλήματα πολέμου. Η εισαγγελία της Μαδρίτης ενημέρωσε σήμερα τον Γκαρθόν οτι αντιτίθεται στην έκδοση του Πινοτσέτ, με τη δικαιολογία οτι δεν έχει αρμοδιότητα η ισπανική δικαιοσύνη για κάτι τέτοιο, καθώς και στο γεγονός οτι ο Πινοτσέτ προστατεύεται από διπλωματική ασυλία και από την ιδιότητα του ισόβιου γερουσιαστή. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει στη Βρετανία και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος πιέζεται τόσο από την κυβέρνηση της Χιλής, όσο και από δεξιούς βουλευτές να μην εκδόσει τον Πινοτσέτ στην Ισπανία. Ο ίδιος ο δικτάτορας νοσηλεύεται-φρουρούμενος σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ύστερα από εγχείρηση στην σπονδυλική στήλη και αγνοεί το γεγονός οτι έχει συλληφθεί.

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από την μανία του τυφώνα Μπαμπς που σάρωσε την νήσο Λουζόν, την μεγαλύτερη των Φιλιππίνων. Τα 62 από τα θύματα ήσαν χωρικοί που καταπλακώθηκαν από κατολισθήσεις, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των σωστικών συνεργείων, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, δεδομένου ότι από ορισμένες επαρχίες δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες.

Είκοσι παιδιά υπέστησαν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις δακρυγόνου βόμβας που εξερράγη ενώ έπαιζαν με αυτήν, σε σχολείο της Μόσχας. Το περιστατικό σημειώθηκε σε σχολείο πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης σε προάστιο βόρεια της Μόσχας. Αμέσως έσπευσαν τα σωστικά συνεργεία για την παροχή βοήθειας στους μαθητές.

Περίπου 10 εκατ. αυτοκίνητα και φορτηγά με μπαταρία για παιδιά, της σειράς, Πάουερ Γουίλς, πρόκειται να ανακαλέσει η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιγνιδιών, Φίσερ Πράις, επειδή μπορεί να είναι εύφλεκτα. Την ανακοίνωση έκανε η αμερικανική επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, η οποία ενημερώθηκε από κοινού με την Φίσερ Πράις για 700 περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν ελαττώματα στα ηλεκτρικά στοιχεία των οχημάτων- παιγνιδιών και προκλήθηκε υπερθέρμανσή τους. Εννέα παιδιά υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα στα χέρια ή στα πόδια, ενώ προκλήθηκαν 150 πυρκαϊές και ζημιές σε σπίτια, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 300. 000 δολάρια.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα με μικρή πιθανότητα βροχής στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά το πρωί στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 26 και στα νησιά 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 24 και 13 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 24 October 1998 - 2:12:06 UTC