Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρές αναταράξεις και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, από τις οποίες το κυβερνών κόμμα έχασε τουλάχιστον 16 νομαρχίες, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, ενώ απώλεσε και παραδοσιακούς δήμους, προπύργια του ΠΑΣΟΚ, όπως την Πάτρα, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα. Από σήμερα άρχισε σειρά συνεδριάσεων κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, ενώ παράλληλα αναζητούνται τρόποι αντίδρασης, ώστε να αμβλυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως αυτή εκφράσθηκε πρόσφατα στην κάλπη. Ο πρωθυπουργός αύριο θα προεδρεύσει κοινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο και στο τέλος του μηνός η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν το πρωί από το υπουργείο Εσωτερικών από τις εκλογές ενισχυμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία από τις χθεσινές εκλογές. Στο σύνολο των 54 νομαρχιών η ΝΔ καταλαμβάνει τις 27, το ΠΑΣΟΚ τις 25, ο Συνασπισμός μία, ενώ σε άλλη μία εκλέγεται ανεξάρτητος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο σύνολο των 900 δήμων οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται σε 433, από τη ΝΔ σε 368, από το ΚΚΕ σε 24, το Συνασπισμό σε 12, το ΔΗΚΚΙ σε 5, την Πολιτική Ανοιξη σε 3, ενώ οι ανεξάρτητοι παίρνουν 55 δήμους. Σημειώνεται ότι 45 από τους δήμους που πρόσκειντο στο ΠΑΣΟΚ μεταπηδούν με διάφορες συνεργασίες στη ΝΔ. Επίσης, από τη ΝΔ μεταπηδούν στο ΠΑΣΟΚ 33 δήμοι, με διάφορες συνεργασίες.

. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης δήμαρχος εξελέγη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με ποσοστό 54,2% έναντι 45,8% του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Στο Δήμο Πειραιά δήμαρχος εκλέγεται ο Χρήστος Αγραπίδης που συγκεντρώνει ποσοστό 58,4% έναντι 41,6% του Χρήστου Φωτίου. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% του Χρήστου Κοσκινά. Στη διευρυμένη νομαρχία Αθηνών - Πειραιά εκλέγεται ο Θεόδωρος Κατριβάνος με ποσοστό 53,8% ενώ ο Ευάγγελος Κουλουμπής συγκέντρωσε 46,2%. Στη διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τάτσης με ποσοστό 51,6% έναντι 48,4% του Παύλου Παπαδόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν από την παραδοχή ότι αυτός που προχωρεί σε τομές αναμένει τη στήριξη των συνδυασμών του για τη διασφάλιση και απρόσκοπτη λειτουργία των νέων θεσμών. Διευκρίνησε όμως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική της. Ο κ. Ρέππας έκανε και πάλι λόγο για ετερόκλητες συμμαχίες, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ που σε πολλές περιπτώσεις συμμάχησε με τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για μήνυμα που εστάλη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.

Συνάντηση με τους εφημέριους της Αρχιεπισκοπής είχε το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με στόχο την αναβάθμιση του φιλανθρωπικού έργου της εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους εφημέριους να δημιουργήσουν στις ενορίες τους ιδρύματα φιλανθρωπίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου πρώτων βοηθειών για κοινωνικές ανάγκες, καθώς και ανοιχτή γραμμή τηλεφώνου για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές ταυτότητες ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε από την πολιτεία να δείξει κατανόηση στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτως ή άλλως είμαστε φακελλωμένοι και δεν πρόκειται να φακελλωθούμε τώρα.

Νέα σύσκεψη για τον Προϋπολογισμό πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τη συμμετοχή των αρμοδίων υφυπουργών. Να σημειωθεί οτι ο Προϋπολογισμός του 1999 καθώς και οι προτάσεις για τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ΙΧ αυτοκίνητα και στον ΦΠΑ, θα τεθούν για έγκριση στο τραπέζι της Κυβερνητικής Επιτροπής την προσεχή Παρασκευή.

Πρόταση να απονεμηθεί το Βραβείο Ιπεκτσί στον Θεμιστοκλή και τη Χριστίνα Ζαμάγια, από το Καστελόριζο, που μετέφεραν την άρρωστη κόρη τους στο νοσοκομείο της τουρκικής πόλης Κας, επειδή περίμεναν τρεις ώρες για να μεταφερθεί σε ελληνικό νοσοκομείο, διατύπωσε η Γραμματεία Αθήνας του Βραβείου Ιπεκτσί. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρεται ότι προτείνεται η βράβευση του ζεύγους επειδή πήρε μια σωστή και γενναία απόφαση που ενισχύει την ελληνοτουρκική λαϊκή προσέγγιση. Επίσης για τους ίδιους λόγους προτείνει να βραβευθεί με το ίδιο βραβείο και ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κας, ο οποίος ανταποκρίθηκε με προθυμία στο επείγον περιστατικό με την Ελληνίδα μαθήτρια.

Σκληρή προσωπική επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο εξαπέλυσε ο νέος υπερνομάρχης Αττικής Θεόδωρος Κατριβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη που του παρέσχε το κόμμα του. Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον κ. Κατριβάνο εξωμότη των οραμάτων του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης, ο νέος υπερνομάρχης χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης άθλιο υποκείμενο ο οποίος, όπως είπε, ούτε αντίσταση έκανε, ούτε ήταν ποτέ στην αντίσταση, ενώ την περίοδο '45- '50 ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες, ενώ έχει πάρει και πολεμική σύνταξη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάθημα τιμιότητας έδωσαν στη Θεσσαλονίκη δύο ανήλικα αδέλφια, παιδιά άπορων και άστεγων γονέων, με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για τον 13χρονο Γιώργο Προκοπίου και τον 8χρονο αδελφό του Πασχάλη, οι οποίοι βρήκαν και παρέδωσαν στην αστυνομία τσαντάκι με 110. 000 δρχ.

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσουν την απολογία τους, πήραν οι νεαροί εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για ληστεία, σύσταση συμμορίας και οπλοφορία. Οι κατηγορούμενοι την περασμένη Παρασκευή προσπάθησαν με στιλέτα και σιδηρογροθιές να ληστέψουν στην Καστέλλα, έναν 15χρονο. Εξω από το γραφείο του ανακριτή οι νεαροί ζήτησαν συγγνώμη από το θύμα, αλλά παραδέχθηκαν ότι είχαν διαπράξει ανάλογες ενέργειες και στο παρελθόν. Το μεσημέρι συνελήφθησαν στον Πειραιά ένας 19χρονος και ένας 16χρονος, οι οποίοι αφαίρεσαν από δύο ανήλικους 9. 000 δρχ. Αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Στη Θεσσαλονίκη ένας 18χρονος ανάγκασε στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, έναν 20χρονο να του δώσει όχι μόνο το μικροποσό, που είχε μαζί του, αλλά και .. . τα ωραία μποτάκια, που φορούσε. Δράστης είναι ο Χασίμ Αλή και θύμα ο Νικόλαος Πασίδης, από τα Γιαννιτσά, ο οποίος πήγε ξυπόλητος στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει την κλοπή.

Σε στραγγαλισμό τελικά οφείλεται ο θάνατος του ομογενή Ιάκωβου Μιχαηλίδη από την Τασκένδη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο. Από την αστυνομία έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται ο Ιωάννης Κονοσόφ από τη Γεωργία και η φίλη του Ναντέντζα Ζελιάσκο οι οποίοι είχαν καλέσει το θύμα στο σπίτι που διέμεναν στη Γλυφάδα, αλλά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους οι δύο άνδρες άρχισαν να μαλώνουν και ήρθαν στα χέρια. Μετά από άγρια πάλη ο Κονοσόφ στραγγάλισε με τα χέρια του τον Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τον έριξε από τον 5ο όροφο. Στο μεταξύ, οι ένοικοι της πολυκατοικίας, που είχαν ακούσει τη φασαρία ειδοποίησαν την αστυνομία και ο Κονοσόφ συνελήφθη. Ο Κονοσόφ υποστήριξε στην αστυνομία ότι ο Μιχαηλίδης έπεσε μόνος του από το μπαλκόνι, αλλά ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ίχνη στραγγαλισμού.

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Γιάννη Δασούλα κατέθεσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γιάννης Παπαδογιαννάκης στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενεργείται για ευθύνες αστυνομικών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του Σορίν Ματέι στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης.

Το ζεύγος Θεμιστοκλή και Χριστίνας Ματάγια, κατοίκων Καστελλορίζου πρότεινε η Γραμματεία της Αθήνας των βραβείων ΙΠΕΚΤΣΙ για το "Βραβείο Επικοινωνίας ΙΠΕΚΤΣΙ 1998-99", γιατί οδήγησαν την εννέαχρονη κόρη τους Πόπη, στο νοσοκομείο της απέναντι ακτής, χωρίς να επηρεαστούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σκεπτικό, από τις προσπάθειες και εκκλήσεις που τους έγιναν να μη ζητήσουν την περίθαλψη του παιδιού τους από τουρκικό νοσοκομείο. Για τους ίδιους λόγους, προτείνεται για βράβευση με το ίδιο βραβείο και ο διευθυντής του τουρκικού νοσοκομείου που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο επείγον περιστατικό με τη μικρή ελληνίδα μαθήτρια.

Φωτιά ξέσπασε χθες στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης "Μπρίστολ", το οποίο λειτουργεί κάτι μεταξύ ως ιδιωτικού οίκου ευγηρίας και καταφυγίου υπέργηρων μοναχικών ατόμων, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο 70χρονος Κοσμάς Διαμαντής. Ευτυχώς, η φωτιά ξέσπασε την ώρα που οι περισσότεροι από τους ενοίκους απουσίαζαν. Το θύμα προσπάθησε να ανάψει μικρή φιάλη υγραερίου για να μαγειρέψει προκαλώντας τη φωτιά.

Ενας 24χρονος έχασε τη ζωή του στα Χανιά όταν στη διάρκεια ορειβασίας στο φαράγγι της κοινότητας Δελιανών, έπεσε από ύψος 50 μέτρων και τραυματίστηκε θανάσιμα. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Παπουτσάκη του Κωνσταντίνου από τα Χανιά, κάτοικο Αργυρούπολης Αττικής, ο οποίος είχε μεταβεί στο νομό για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συμμετοχή του Νορβηγού διεθνή μέσου, Ερικ Μίκλαντ, στον αγώνα της Τετάρτης με τη Λανς για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιος Λιγκ αποτελεί ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό. Ο ξένος, παίκτης, δήλωσε σήμερα λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής ότι είναι καλά αλλά η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από τη σημερινή και αυριανή προπόνηση. Πάντως ο Βασίλης Δανιήλ, παρά τις απουσίες των Βαζέχα, Μιλόγεβιτς είναι αισιόδοξος και είπε ότι η νίκη είναι στο χέρι των παικτών του.

Για δύο θέσεις στην ενδεκάδα της ομάδας του για τον αγώνα με τον Αγιαξ, πονοκεφαλιάζει ο Μπάγιεβιτς, καθώς ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει τον Ιβιτς ή τον Γκόγκιτς για προωθημένο και τον Τζόρτζεβιτς ή τον Νινιάδη για μία θέση στο χώρο του κέντρου. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων έχει καταλήξει για τους υπόλοιπους που θα συγκροτήσουν την ενδεκάδα και είναι οι Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Γεωργάτος, Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος, Καραπιάλης και Αλεξανδρής. Στο μεταξύ, οι ομάδα του Αγιαξ, έρχεται σήμερα νωρίς το βράδυ στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο να έχει στη διαθεσή του τον Μπλιντ.

Ακατάλληλο χαρακτηρίζει τον Στεπάνοβιτς για την ΑΕΚ, με εκθεσή του προς τη νέα διοίκηση της ΠΑΕ, ο Πέτρος Ραβούσης. Ο πρώην προπονητής της Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Στεπάνοβιτς έκανε κακή προετοιμασία στους παίχτες, ότι έχει άσχημες σχέσεις με τους περισσότερους παίχτες της ομάδας και πως η τακτική του να αλλάζει συνεχώς σχήματα και ενδεκάδα έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αγωνιστική κατάστασή της.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,66, γαλλικό φράγκο προς 52,09, λίρα Αγγλίας προς 482,42, ελβετικό φράγκο προς 214,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,54, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,80, τη λίρα Κύπρου προς 591,05 και την ECU προς 344,30 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την "βίαιη" άνοδο των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει μεγάλη άνοδο 17,3%. Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έκλεισε με υποχώρηση 0,62% στις 2. 027,80 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 38,7 δισ δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,23%, Ασφάλειες άνοδος 1,35%, Επενδύσεις πτώση 1,23%, Λήζινγκ άνοδος 8%, Βιομηχανικές πτώση 1,78%, Κατασκευές άνοδος 0,39%, Διάφορες άνοδος 1,79%, Συμμετοχών πτώση 1,69%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή πτώση 0,30%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρωμένη με αγκάθια φαίνεται να είναι η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και τα εμπόδια φαντάζουν ανυπέρβλητα. Την ώρα που στην Ουάσιγκτον οι συνομιλίες Νετανιάχου-Αραφάτ, που συνεχίζονται υπό τον αμερικανό πρόεδρο Κλίντον, δεν φαίνεται να σημειώνουν κάποια πρόοδο, στο Ισραήλ φανατικός Παλαιστίνιος τορπιλίζει με μία χειροβομβίδα όσα προσπαθεί να κτίσει ο Γιάσερ Αραφάτ. Εξήντα τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν, δύο από τα οποία σοβαρά, κατά την διάρκεια επίθεσης Παλαιστίνιου με χειροβομβίδα, σε στάση λεωφορείων, στην πόλη Μπερσεμπά, στο νότιο Ισραήλ. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την επίθεση, ο δε δράστης συνελήφθη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραληλινών και Παλαιστινίων για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας συνεχίζονται.

Εθνική τραγωδία μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτό που συνέβη στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου τουλάχιστον 500 άτομα κάηκαν ζωντανά από έκρηξη σε πετραιοαγωγό. Οι αρχές εκτιμούν οτι οι νεκροί θα είναι πολύ περισσότεροι μέσα στις επόμενες μέρες, αφού η κάτασταση πολλών τραυματιών είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αξιωματούχοι της κρατικής εταιρίας πετρελαίου κάνουν λόγο για δολιοφθορά, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η δημοκρατία της Γεωργίας, καθώς οι στασιαστές στρατιωτικοί διέκοψαν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και κατευθύνονται προς το Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η εξέγερση ξεκίνησε από την πόλη Σενάκι, όταν 200 περίπου στρατιωτικοί κατέλαβαν δέκα άρματα μάχης, απειλώντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Μετά το αδιέξοδο στις διαρπαγματεύσεις, οι στασιαστές απελευθέρωσαν τον κυβερνητικό αξιωματούχο αφού προηγουμένως του αφαίρεσαν τον πομπό επικοινωνίας που είχε μαζί του. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ ο πρόεδρος Σεβαρντνάντζε απείλησε να λάβει στρατιωτικά μέτρα εάν δεν παραδοθούν οι στασιαστές. Πάντως τις τελευταίες ώρες επικρατεί ηρεμία.

Σαράντα τρεις νεκροί και 90 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τελικός τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος χθες βράδυ στη βόρεια Αίγυπτο. Το δυστύχημα συνέβη διότι κάποιοι υπεράριθμοι επιβάτες είχαν ανέβει στην οροφή κάποιων βαγονιών, με αποτέλεσμα αυτές να καταρρεύσουν και να καταστραφεί μέρος του μηχανισμού των φρένων. Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια-Κάϊρο.

Τα πρώτα σημάδια ειρηνικής διευθέτησης κάνουν την εμφάνισή τους στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς οι "επαληθευτές" του ΟΑΣΕ έχουν σήμερα πρεμιέρα, τα αμερικανικά αναγνωριστικά U2 συνεχίζουν τις πτήσεις τους πάνω από τη σερβική επαρχία και η γερμανική πρεσβεία άνοιξε πάλι τα γραφεία της στο Βελιγράδι. Ωστόσο, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο χθες ο γιουγκοσλαβικός στρατός προχώρησε σε επιχείρηση αντιποίνων, για την θάνατο τριών σέρβων αστυνομικών το Σαββάτο. Από την πλευρά της, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ακύρωσε δύο αυτοκινητοπομπές αρωγής που θα αναχωρούσαν για την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών μέσων ενημέρωσης, οι Αλβανοί αυτονομιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Έκκληση για απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων απηύθυνε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου. Μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ζητείται από τον Γιλμάζ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις, που είχε δώσει σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Κρίσιμη μυστική συνάντηση αρμοδίων της Τουρκίας και της Συρίας έγινε σήμερα σε τουρκική πόλη, στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, που βασίζονται σε πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, θα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και το ΡΚΚ. Στη συνάντηση μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, των Γενικών Επιτελείων Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουρριέτ" από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί αν η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία εξελιχθεί σε σύρραξη.

Στην Ιταλία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ`Αλέμα, συνεχίζει τις επαφές του με ηγέτες πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το πρωί συναντήθηκε με τον ηγέτη του δεξιού Πόλου για την Ελευθερία, μεγιστάνα του Τύπου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στη συνέχεια με τον ηγέτη της αυτονομιστικής Λίγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του περυπουργού της ιταλικής Οικονομίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να μετάσχει στην υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές θα σημειωθούν αύριο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 27 και στα νησιά 17 με 25 βαθμούς Κελσίου. Λίγες παροδικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 26 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, αλλά το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Tuesday, 20 October 1998 - 0:12:10 UTC