Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-08

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύσκολες στιγμές περνούν οι διεθνείς χρηματαγορές, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι έντονες διακυμάνσεις του δείκτη τιμών των μετοχών, που μοιάζουν με ασανσέρ και τη μιά μέρα σημειώνουν άνοδο και την άλλη σημαντική πτώση. Από την πρακτική αυτή δεν ξέφυγε και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την άνοδο των δύο τελευταίων ημερών, κατα τις οποίες ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,2%, σήμερα παρουσίασε κάθετη πτώση κατά 5,23%. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης σημείωσε πτώση περίπου 6%, εξανεμίζοντας έτσι τα κέρδη που αποκόμισε χθες με τη μεγάλη άνοδο κατά 6,17%. Πτωτικές τάσεις που έφτασαν και το 6%, καταγράφηκαν και στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και όλοι αναμένουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Αρνητική εξέλιξη σημείωσε το Σεπτέμβριο η πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5,2% από 5% που ήταν τον Αύγουστο, προκαλώντας νέες δυσκολίες στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην αύξηση της τιμής των ειδών διατροφής και ιδαίτερα των λαχανικών. Η Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τον Οκτώβριο, λόγω των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και στις μειώσεις που θα γίνουν σε περίπου 250 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ο πληθωρισμός θα πέσει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα του 5%. Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά τέλος ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για πληθωρισμό 4,5% στο τέλος του έτους είναι εφικτός. Στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι σημασία δεν έχουν οι μηνιαίοι ρυθμοί του πληθωρισμού αλλά μόνο η τάση του που εξακολουθεί να είναι καθοδική. Ο κύριος Παπαντωνίου έκανε και προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο…

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει τελικά αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνεδρίαση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα εξεταστούν και άλλα θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Τα θέματα που θα απασχολήσουν αύριο το ΚΥΣΕΑ συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.

Κορυφώνεται ο προεκλογικός πυρετός, ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής, ενώ στη Νομαρχία Αθηνών έγινε με απόλυτη επιτυχία η πρόβα τζενεράλε στο σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ουσιαστικός νικητής των εκλογών της Κυριακής διατύπωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει σημαντικό αριθμό νομαρχιών και δήμων, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του κινήματος. Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι το μήνυμα των εκλογών θα ληφθεί αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το κυβερνητικό έργο, που θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Στη Νέα Δημοκρατία συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή η κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα, όπου εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη δράση και το σχεδιασμό του κόμματος ενόψει των εκλογών. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλά απόψε στο Περιστέρι και ο Δημήτρης Τσοβόλας στα Καμίνια. Για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών θα πραγματοποιηθούν έκτακτα δρομολόγια των πλοίων, των τρένων αλλά και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, ενώ λεωφορεία θα δρομολογηθούν από κόμματα και υποψήφιους.

Την ίδρυση, λειτουργία και χρηματοδότηση 50 βρεφονηπιακών σταθμών, σε ισάριθμες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη και τη μέριμνα των κατά τόπους μητροπολιτών αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στη σημερινή τρίτη μέρα της συνεδρίασής της. Το ποσό, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η εκκλησία είναι περίπου 2,5 δις δρχ και το έργο θα είναι έτοιμο σε 3 - 5 χρόνια. Οπως δήλωσε ο εισηγητής, μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να συμπαρασταθεί στην πολύτεκνη και μη, άπορη και εύπορη οικογένεια, στην εργαζόμενη άγαμη και έγγαμη μητέρα.

Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες ο νέος ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η νέα δόνηση είχε διαφορετικό εστιακό χώρο από τον προχθεσινό που έδωσε σεισμό 5,7 Ρίχτερ. Ωστόσο δεν αποκλείουν να παρατηρηθεί μια έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, που μπορεί να δώσει αρκετούς σεισμούς, όχι όμως μεγαλύτερους από 5 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός έγινε αισθητός στη Δυτική Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε πανικόβαλε τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έχουν εξοικειωθεί με το φαινόμενο, αφού ζούν σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, όπως είπε, τον ενημέρωσε για τις απόψεις του κόμματός του σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η πρότασή του για συγκρότηση αντισημιτικού μετώπου βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι το τέλος της πορείας παρακμής στην οποία οδηγεί τη χώρα ο πρωθυπουργός.

Μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας που τον φέρει ως μεσάζοντα σε υπόθεση αγοραπωλησίας οπλικών συστημάτων. Στην αγωγή για ηθική βλάβη που κατέθεσε ο κ. Λαζαρίδης ζητά αποζημίωση 200 εκατ. δρχ. τα οποία, όπως είπε, θα διαθέσει εξ'ολοκλήρου στο παιδικό χωριό SOS. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει με τη μήνυση είναι να αποκαλυφθούν οι ψεύτες και οι συκοφάντες.

Η Ελλάδα δεν εξελέγη στη θέση του μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 1999-2000. Στην ψηφοφορία που έγινε στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 87 ψήφους, ενώ ο Καναδάς 131 και η Ολλανδία 122. Ετσι εκλέχθηκαν Καναδάς και Ολλανδία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν συνιστά παρέμβαση στο έργο των ανακριτικών αρχών το σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης ότι η καταγγελία για δήθεν είσοδο αστυνομικών στο θάλαμο που νοσηλευόταν ο Σορίν Ματέι, στον Κορυδαλλό, υπήρξε φάρσα, ψέμα ή επινόηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή.

Την πλήρη ικανοποίησή του για την απόφαση των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και των άλλων τεσσάρων υποψήφιων προς ένταξη χωρών, εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Σπύρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Νωρίτερα ο κ. Πάγκαλος είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Αμύνης στρατάρχη Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

Τα έργα που γίνονται σε εθνική κλίμακα, όπως η εθνική οδός από Πάτρα μέχρι Ευζώνους, ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και όπου έχουν εντοπιστεί κακοτεχνίες, τα τμήματα αυτά δεν θα παραλαμβάνονται, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Συμπλήρωσε δε, ότι για τον έλεγχο των κακοτεχνιών μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ έφερε και ειδικό μηχάνημα από το εξωτερικό. Τώρα, όσον αφορά τις κακοτεχνίες σε έργα που αναφέρονται σε έκθεση του ειδικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Λαλιώτης διευκρίνησε πως αφορούν δημοτικά και νομαρχιακά έργα με προϋπολογισμό από 500 εκατομ. δρχ μέχρι 1,2 δις δρχ.

Ενα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους των αστικών κέντρων θα γίνει πραγματικότητα, όπως υποσχέθηκαν σήμερα οι υπουργοί Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Λαλιώτης. Πρόκειται για την απομάκρυνση από τα αστικά κέντρα 82 στρατοπέδων συνολικής έκτασης 11. 324 στρεμμάτων και τη μετέγκατάστασή τους σε 12 νέα σύγχρονα μεγάλα στρατόπεδα, στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου προγράμματος. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, το υπουργείο Αμυνας προωθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τη σύσταση οργανισμού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε 250 δις δρχ.

Την παραίτηση της Πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητούν η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου καθηγητών και φοιτητών, καθώς και η Γενική Συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματος. Κατηγορούν την πρυτανική αρχή για μεθοδεύσεις που στρέφονται κατά του Πολυτεχνείου και ζητούν την άμεση σύγκληση της Συγκλήτου με διευρημένη σύνθεση.

Ενας 16χρονος μαθητής του λυκείου Βριλλησίων, γλίστρησε και έπεσε το πρωί στα σκαλιά του φράγματος του Μαραθώνα, ενώ βρισκόταν σε εκδρομή με το σχολείο του. Πρόκειται για τον Γεώργιο Ρεβελάκη, ο οποίος ανασύρθηκε από άνδρες της πυροεσβεστικής. Φέρει κατάγματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην καυτή έδρα της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ θα βρεθεί απόψε το βράδυ η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για να υπερασπίσει το αηττητό του στην Ευρωλίγκα. Το τελικό σκορ ήταν Τσιμπόνα-ΠΑΟ 61-69 Λίγο νωρίτερα, ο Ολυμπιακός, έχασε με μεγάλη διαφορά από την την ισχυρή τουρκική στο Φάληρο Ούλκερ το τελικό σκορ ήταν 58- 72.

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η παύση του αθλητικού δικαστή Δημοσθένη Πρίντζη, μετά τις πολύ αυστηρές ποινές που επέβαλε, χθες, σε 13 ΠΑΕ Α' και Β' Εθνικής, για επεισόδια και αντεθνικά συνθήματα. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Κώστας Αλαμάνος, που δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις αποφάσεις αυτές, τις θεωρεί περίπου παράλογες, ενώ χαρακτήρισε σήμερα τον αθλητικό δικαστή σαν .. . ''στρατοδίκη σε καιρό πολέμου'', ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Πρίντζης είναι ήδη ''τελειωμένος''.

Ο τραυματισμός του μέσου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κασάπη, απασχολεί τον προπονητή της εθνικής μας, Αγκελ Ιορντανέσκου, ο οποίος είπε ότι θα περιμένει τη γνωμάτευση του γιατρού και στη συνέχεια θ' αποφασίσει ενώ διευκρίνισε ότι αν δεν είναι σε θέση να παίξει θα τον αντικαταστήσει.

Η ΑΕΚ σε φιλικό αγώνα νίκησε 4-2 τον Απόλλωνα. Σκόρερ των νικητών αναδείχθηκαν οι Κατσαβός, Αναστασάκης, Σέμπουε και Κεφαλάς, ενώ τα τέρματα του Απόλλωνα σημείωσαν οι Σακελλαρίδης, Αλέξης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,76, γαλλικό φράγκο προς 52,72, λίρα Αγγλίας προς 486,28, ελβετικό φράγκο προς 219,33, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,58, τη λίρα Κύπρου προς 595,78 και την ECU προς 348,38 δραχμές.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε απο την αρχή των συναλλαγών, λόγω της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επιδεινώθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, οταν έγινε γνωστό οτι ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Σεπτέμβριο στο 5,2%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με κάθετη πτώση 101 μονάδων ή σε ποσοστό 5,23%, και διαμορφώθηκε στις 1829,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 28,8 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 6,2% σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών, οι Ασφάλειες υποχώρησαν κατά 1,90%, οι Επενδύσεις κατά 3,36%, οι μετοχές των εταιριών Λήζινγκ έκλεισαν με απώλειες 2,56%, οι Βιομηχανικές με πτώση 4,67%, απώλειες 4,23% σημείωσαν οι Κατασκευές, κατά 5,93% υποχώρησαν οι Διάφορες Επιχειρήσεις και κατά 5,48% οι Εταιρίες Συμμετοχών. Με πτώση 3,14% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για μία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς, καθώς ο τελευταίος αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο αμερικανός απεσταλμένος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ και τον γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα μεταβεί εκ νέου απόψε στο Βελιγράδι για έναν ακόμα γύρο συνομιλιών με τον Μιλόσεβιτς. Στο Βελιγράδι βρισκόταν σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο Λονδίνο, όπου την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Υπέρ της νατοϊκής επέμβασης, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο. Πολεμική κατάσταση επικρατεί και στο Βελιγράδι, όπου οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά για το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών και σήμερα μάλιστα, ο δήμος της πόλης μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες. Σταθερά υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, τάχθηκε εκ νέου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ορθή τη στάση της Ελλάδος.

Τραγικό θάνατο βρήκαν 24 γάλλοι τουρίστες και άλλοι 40 τραυματίσθηκαν, όταν το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαιναν βυθίσθηκε στη λίμνη Μπανιόλες, στη βορειοανατολική Ισπανία. Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια του ναυαγίου, σύμφωνα όμως με τον καταλανό υπουργό Εσωτερικών, το κρουαζιερόπλοιο ενώ είχε μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 80 ατόμων, την ώρα της τραγωδίας μετέφερε 141 επιβάτες.

Στον πορτογάλο Ζοζέ Σαραμάγκο απενεμήθη το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998. Ο Σαραμάγκο που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πολυδιαβασμένους, στο εσωτερικό της Πορτογαλίας, λογοτέχνης, γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Αζιχάγκα, βόρεια της Λισαβόνας και από το 1992 ζει στο νησί Λανζαρότε, των Καναρίων νήσων. Παρότι σπούδασε μηχανικός σε τεχνική σχολή, εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και μεταφραστής και παρά την κριτική του θέση το 1969, προσχώρησε στο εκτός νόμου τότε Κομμουνιστικό Κόμμα. Εχει γράψει μυθιστορήματα, δοκίμια, ποίηση και θέατρο. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε όταν ήταν 25 χρονών και το δεύτερο τριάντα χρόνια αργότερα.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας, καθώς η τελευταία κατηγορεί την πρώτη οτι υποστηρίζει τους κούρδους αντάρτες. Μετά την προσπάθεια του προέδρου της Αιγύπτου η οποία προφανώς έπεσε στο κενό, σειρά τώρα έχει το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου μετέβη σήμερα στη Δαμασκό για συνομιλίες με τη συριακή ηγεσία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ώρα αυτή στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, συζήτηση για το εάν θα αρχίσουν ανακρίσεις κατά του προέδρου Κλίντον για το σκάνδαλο Λιουίνσκι με στόχο την καθαίρεσή του. Η Βουλή ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η Βουλή θα επικυρώσει την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής που τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω έρευνας σε βάρος του Κλίντον. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την δεύτερη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που διατάσσεται η έναρξη ανακρίσεων με αίτημα την καθαίρεση προέδρου. Η προηγούμενη ήταν το 1974 κατά του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Ουτεργκέιτ.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες το νότιο Περού, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται περίπου 64 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Αρεκίπα στο νότιο Περού, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Βολιβία και την Χιλή.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σχεδόν σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα βορειοδυτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή το πρωί, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 9 October 1998 - 0:12:06 UTC