Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην απομάκρυνση της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας προχώρησε ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του Ρουμάνου κακοποιού, η οποία εστέφθη με πλήρη αποτυχία. Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένως από τις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Αθανάσιου Βασιλόπουλου και να τεθούν σε διαθεσιμότητα ο αττικάρχης αντιστράτηγος Γεωργακόπουλος και ο διευθυντής ασφάλειας ταξίαρχος Παπαφίλης. Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για να επιλέξει το νέο αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τόσο ο κ. Ρωμαίος, όσο και ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Μανώλης Παπαδογιαννάκης. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εισαγγελέα η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, ταυτόχρονα με την προκαταρκτική εξέταση που ήδη έχει διαταχθεί από την εισαγγελία για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Στον Ερυθρό Σταυρό, η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αν και οι γιατροί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία της υγείας της και χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα δύο επόμενα 24ωρα. Το δεξί πόδι της άτυχης κοπέλας, που σε λίγες μέρες θα παντρευόταν, έχει ακρωτηριαστεί από το ύψος του μηρού, φέρει εκτεταμένα τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στη λεκάνη και οι γιατροί εκτιμούν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αντέξει ο οργανισμός της. Το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα μεταφέρθηκε με χειροπέδες και αλυσοδεμένος ο Ρουμάνος κακοποιός στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, όπου φρουρείται από πάνοπλους αστυνομικούς. Από τους έξι τραυματίες αστυνομικούς πιο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του αστυφύλακα Γιώργου Παλιούρα, όπου οι γιατροί του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη και τη συμπαράστασή του στα θύματα της εγκληματικής αυτής ενέργειας, ενώ η αντιπολίτευση ρίχνει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση. Για πλήρη διάλυση του κράτους έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στη χειρότερη μορφή λειτουργίας του. Ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να αντιμετωπίζει διαδηλώσεις εργαζομένων αλλά όχι και εγκληματίες σχολιάζει το ΚΚΕ, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για ερασιτεχνισμό κατηγορεί τέλος, την ελληνική αστυνομία η Πολιτική Ανοιξη.

Το μακελειό της Αχαρνών δεν ήταν το μοναδικό, καθώς η αστυνομία είχε να αντιμετωπίσει και άλλους κακοποιούς, αυτή τη φορά Αλβανούς. Ομάδα περίπου δέκα Αλβανών είχε μετατρέψει έναν εγκαταλελειμμένο μύλο έξω από τη Νάουσα σε οπλοστάσιο και χώρο πώλησης ναρκωτικών. Οταν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, που περικύκλωσαν το μύλο τους ζήτησαν να παραδοθούν, τότε αυτοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους και οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα δύο Αλβανοί να σκοτωθούν και οι υπόλοιποι να διαφύγουν. Στην Ημαθία ένας νεαρός Αλβανός σκότωσε για 20. 000 δρχ έναν 55χρονο πρατηριούχο Ιωάννη Ανδρέου και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο, προβλέπει τροποποίηση που επέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς στο σχετικό νομοσχέδιο, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η τροποποίηση προβλέπει ότι όσοι καταβάλουν εφάπαξ το χρέος τους θα έχουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Εκπτωση 15% στα πρόστιμα θα έχουν και όσοι καταβάλουν το χρέος τους τμηματικά σε 30 δόσεις. Στο μεταξύ, σημαντική μείωση που φθάνει μέχρι τις 10 δρχ επέρχεται στην τιμή πώλησης των βενζινών μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία του κοινού στο χώρο της υγείας και τις μετακινήσεις του. Κανονικά θα εκτελεσθούν όλα τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ολυμπιακής. Λόγω της απεργίας σήμερα ματαιώθηκαν πέντε πτήσεις της Αεροπλοϊας για Μύκονο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Πάρο και μια της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Μυτιλήνη, λόγω έλλειψης προσωπικού πυρασφάλειας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν μέχρι τη Δευτέρα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, λόγω της απεργίας των γιατρών που αντιδρούν στο σύστημα των εφημεριών. Στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί κατέλαβαν σήμερα συμβολικά το νοσοκομείο "Γιώργος Γεννηματάς" και το "Λοιμωδών". Τέλος, ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα παρέμειναν τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από την κλοπή δισκετών ηλεκτρονικών υπολογιστών, από μονάδα της αεροπορίας στο Βίτσι της Καστοριάς. Οι δισκέτες, που φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο, ο οποίος διαθέτει και σύστημα συναγερμού, περιείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες απόρρητα στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, τόνισε ότι δεν γνωρίζει ακόμη πόσες δισκέτες χάθηκαν και ποιό ήταν το περιεχομενό τους. Για την περίεργη αυτή υπόθεση έχει διαταχθεί ήδη ένορκη προανάκριση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την αστυνόμευση του υπαίθριου χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία εισαγγελέα, τη νύχτα και τις αργίες, αποφάσισε η σύγκλητος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, η οποία συνεδρίασε με θέμα τη μερική άρση του ασύλου. Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από τα αλλεπάλληλα γεγονότα και εγκληματικές πράξεις που σημειώθηκαν από έξω πανεπιστημιακά στοιχεία στους χώρους του ιδρύματος, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός Αλβανού λαθρομετανάστη από ομοεθνή του την περασμένη Κυριακή. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών διαφώνησαν με την απόφαση της συγκλήτου.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δικάζονται, ο πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος του σκάφους "Αλάκ", που συνελήφθησαν χθες στους Καλούς Λιμένες, μεταφέροντας 167 λαθρομετανάστες. Στο μεταξύ, οι ταλαιπωρημένοι από την Οδυσσειά τους Κούρδοι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται στο Ξενία του Καρτερού. Αρχές, σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες πρόσφεραν τρόφιμα και είδη ρουχισμού στους λαθρομετανάστες.

Στα ίχνη κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ηρωίνης από την Τουρκία, βρίσκεται η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μετά την εξάρθρωση σπείρας εμπόρων ναρκωτικών και τη σύλληψη τριών ατόμων στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τους Γεώργιο Γραμματικόπουλο, 51 χρόνων, το γιο του Βασίλη, 22 χρόνων και τον Γεώργιο Ρώσογλου, 52 χρόνων, όλοι κάτοικοι Αλεξανδρούπολης. Η αστυνομία έφτασε στον εντοπισμό της σπείρας μετά από προσπάθειες μηνών, ενώ κατασχέθηκαν 1. 650 κιλά ηρωίνης.

Στο μεταξύ, ένα κιλό χασίς είχαν κρυμμένο σε αγροτική περιοχή έξω από το Μακροχώρι της Ημαθίας δύο 18χρονοι μαθητές που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα . Πρόκειται για τους Ευστάθιο Τσαγκαλίδη, μαθητή Τεχνικής Σχολής και τον συνομίληκο του Γεώργιο Τσιρανίδη, μαθητευόμενο νοσοκόμο, κατοίκους του Μακροχωρίου Ημαθίας.

Σε βραχώδη αβαθή της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Ελαφονήσου, κοντά στα Κύθηρα, προσάραξε το με σημαία Μάλτας εμπορικό πλοίο "Μαραμπού" με 15μελές πλήρωμα, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Σε βοήθεια έχουν σπεύσει επιτόπου ρυμουλκά και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Με νίκη έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην Ευρωλίγκα οι ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Σε αγώνες που έγιναν εκτός έδρας για τις ελληνικές ομάδες ο Ολυμπιακός κέρδισε την Κιντερ με 72 - 67 και ο Παναθηναϊκός την Μακαμπί με 84 - 62.

Οριστικά ο Βαζέχα τέθηκε νοκ άουτ για ένα περίπου μήνα. Ο Ελληνοπολωνός επιθετικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, διαπιστώθηκε ότι έχει θλάση στον τετρακέφαλο του αριστερού ποδιού. Ετσι θ' απουσιάσει από τους αγώνες με Ιωνικό το Σάββατο, Αρσεναλ την Τετάρτη στο Γουέμπλεϊ και Αρη. Αναμένεται να επανέλθει στον αγώνα με την Καβάλα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 294,58 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,07, γαλλικό φράγκο προς 52,21, λίρα Αγγλίας προς 495,97, ελβετικό φράγκο προς 211,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,71, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 215,62, τη λίρα Κύπρου προς 590,20 και την ECU προς 343,70 δραχμές.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η αγορά επηρεάστηκε θετικά απο τη σημαντική άνοδο που σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω των δηλώσεων του διοικητή της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας οτι επίκειται μείωση των επιτοκίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 188,89 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 2,23%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 44,6 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,72%, Ασφάλειες άνοδος 0,74%, Επενδύσεις άνοδος 1,76%, Λήζινγκ άνοδος 1,83%, Βιομηχανικές άνοδος 1,82%, Κατασκευές άνοδος 2,25%, Διάφορες άνοδος 1,87%, Συμμετοχών άνοδος 1,02%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2, 07%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται πλέον το ΝΑΤΟ τόσο για μία περιορισμένη αεροπορική δράση, όσο και για μία ολοκληρωμένη αεροπορική επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο, ύστερα από τη σχετική έκδοση Προειδοποιητικής Ενέργειας, που ενέκρινε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο Σημαντική πολιτική προειδοποίηση, οτι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει βία, εάν αυτό χρειασθεί, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα, δείχνοντας, όπως τόνισε, την ενότητα της διεθνούς κοινότητας και την αποφασιστικότητά της να βρεθεί λύση στο Κοσσυφοπέδιο. Η σκληροπυρηνική υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, υποστήριξε οτι η χώρα της εκτιμά ως μη αναγκαία την εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ για μία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Στρωμένη με αγκάθια είναι η πρωθυπουργική θητεία του Μεσούτ Γιλμάζ στην Τουρκία, αφού κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις που αμαυρώνουν όχι μόνο την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα την εικόνα της χώρας. Με ανατροπή απείλησαν την κυβέρνηση δύο βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, κυβερνητικού εταίρου, καθώς όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση έχει στενές σχέσεις με άτομα του οργανωμένου εγκλήματος. Την ίδια ώρα, ο ισλαμιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ερντογκάν, η πολιτική καριέρα του οποίου τερματίσθηκε χθες εξαιτίας δικαστικής απόφασης η οποία τον στέλνει δέκα μήνες στη φυλακή, με την κατηγορία υπόθαλψης μίσους, δήλωσε πως με την απόφαση αυτή φαίνεται καθαρά οτι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Στο πλευρό του βρέθηκαν ο ηγέτης του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής και χιλιάδες οπαδοί που κατέκλυσαν το Δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ωρες αγωνίας περνούν χιλιάδες κάτοικοι της Φλώριδας, στο Μαϊάμι, καθώς από στιγμή σε στιγμή θα κάνει την εμφάνισή του ο φονικός τυφώνας Τζόρτζ. Οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους κατοίκους του Μαϊάμι Μπιτς, καθώς και της αριστοκρατικής περιοχής Κι Μπισκέιν, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παίρνοντας μαζί τους τρόφιμα, υπνόσακκους και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο τυφώνας Τζόρτζ κατευθύνεται στην περιοχή προερχόμενος από την Κούβα και τα νησιά της Καραϊβικής, όπου οι νεκροί από το πέρασμά του ανήλθαν στους 108.

Ως μία από τις πλέον υψηλόβαθμες γυναίκες αξιωματούχους της μετασοβιετικής περιόδου, αναδεικνύεται η πρώην πρέσβειρα της Ρωσίας στη χώρα μας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία διορίσθηκε επίσημα σήμερα αντιπρόεδρος της νέας ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η οικονομική κατάσταση όμως της χώρας εξακολουθεί να παραμένει τραγική. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα οτι ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει το 240-290% το 1998, εάν η ισοτιμία του ρουβλίου πέσει στα 20 ανά δολάριο. Την ίδια ώρα, εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν οι δραστηριότητες της Μαφίας, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία, ελέγχουν 40. 000 επιχειρήσεις και 550 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις δέκα μεγαλύτερες.

Την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριού πραγματοποίησε διεθνής χειρουργική ομάδα σε νοσοκομείο της Λιόν, στη Γαλλία. Η ομάδα μεταμόσχευσε το χέρι ενός νεκρού δότη σε έναν αυστραλό επιχειρηματία που είχε ακρωτηριαστεί σε ατύχημα το 1989. Η εξαιρετικά λεπτή αυτή επέμβαση διήρκεσε δεκατρεισήμισυ ώρες, στην οποία συμμετείχαν ειδήμονες της μικροχειρουργικής, της ορθοπεδικής και της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων.

Ευρείας κλίμακας επίθεση, με τη συμμετοχή 20. 000 στρατιωτών, εξαπέλυσε ο στρατός της Ινδονησίας, εναντίον των ανταρτών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της πρώην πορτογαλικής αυτής αποικίας. Η Ινδονησία εισέβαλε στο Ανατολικό Τιμόρ το 1975 και το προσάρτησε την επόμενη χρονιά, κίνηση την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος σε συνέντευξη του σε έγκυρη σουηδική εφημερίδα βλέπει ως πιθανή διάδοχό του την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ. Η Ολμπράϊτ γεννήθηκε το 1937 στην τότε Τσεχοσλοβακία και το πραγματικό της όνομα είναι Μαρί Κορμπέλοβα. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και η οικογένεια της διέφυγε από τη χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μιλάει ακόμα πολύ καλά τσέχικα.

ΚΑΙΡΟΣ

Φθινοπωρινός θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, καθώς από τα δυτικά θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν βροχές, ενώ τη νύχτα θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 11 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 27 και στα νησιά 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 27 και 15 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 25 September 1998 - 0:12:07 UTC