Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεκρός ανασύρθηκε ο χειριστής του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου "Α-7 Κορσέρ", το οποίο κατέπεσε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου, κοντά στο πεδίο βολής Σχίζα. Ο πιλότος είχε κάνει χρήση της αυτόματης εκτίναξης, αλλά λόγω του χαμηλού ύψους που είχε το αεροσκάφος, δεν κατάφερε να σωθεί. Το "Κορσέρ" είχε απογειωθεί νωρίτερα από το αεροδρόμιο της Σούδας στην Κρήτη, μαζί με άλλο μαχητικό του ίδιου τύπου, και πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές βολές στη νήσο Σχίζα. Το αεροσκάφος κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, χωρίς προηγουμένως ο χειριστής του να αναφέρει κάποιο πρόβλημα. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη επιληφθεί για να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος που μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Ανω Σούλι Αττικής. Στην περιοχή παραμένουν τα γερμανικά ελικόπτερα τα οποία κάνουν ρίψεις νερού προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες μικροεστίες. Ανεξέλεγκτη όμως μαίνεται η φωτιά στον Ταϋγετο, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε τρία μέτωπα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης, που δυσχεραίνονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, μετέχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ρωσικό "Ιλιούσιν". Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά κοντά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Στον ανακριτή Πύργου οδηγούνται σήμερα ο κοινοτάρχης Καληδόνας, Φώτης Αλεξόπουλος και ο δασικός υπάλληλος Ζαχάρως, Αλέξης Κρανίτης, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε εμπρησμούς στην Ηλεία. Ποινική δίωξη επίσης έχει ασκηθεί και κατά του αγρότη Γιώργου Μαυροειδή. Και τους τρεις ενέπλεξε σε υποθέσεις εμπρησμών ο Γιώργος Αναστασόπουλος, ο οποίος χθες ομολόγησε ότι έβαλε τις φωτιές για οικονομικό όφελος. Εναντίον του Αναστασόπουλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμούς από ιδιοτέλεια.

Στο Ηράκλειο η αστυνομία εντόπισε στο δάσος της Αγίας Ειρήνης τέσσερις εμπρηστικούς μηχανισμούς. Στο μεταξύ στην Κρήτη συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο ατόμων που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε δάσος έξω από την Ιεράπετρα. Οι δύο άγνωστοι απείλησαν με περίστροφο δασοπυροσβέστη που τους εντόπισε και διέφυγαν. Τέλος, αύριο θα οδηγηθεί στον ανακριτή Αιγίου ο 53χρονος Γιώργος Ζιώμπος, ο οποίος πέταξε αναμένο στουπί από το αυτοκίνητό του, σε δασική περιοχή κοντά στο Διακοφτό.

Συνεχίζεται η διαμάχη για την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να παραχωρήσει το Ηρώδειο στο διάσημο σχεδιαστή Κάλβιν Κλάιν, για επίδειξη μόδας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επικρίνει όσους χαρακτηρίζουν "ιεροσυλία" τη χρήση αυτή του ρωμαϊκού ωδείου, ενώ το επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, ζήτησε από τους φιλότεχνους, να αποκλείσουν το Ηρώδειο, την ημέρα της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα μεταβεί μεθαύριο, 15 Αυγούστου, στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, για να παραστεί στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" που φέρεται ως επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και περιέχει τις απόψεις πανεπιστημιακών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά διέψευσαν σήμερα με ανακοινώσεις τους το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Οι ανακοινώσεις κάνουν λόγο για ανώνυμη επιστολή και όχι επίσημο έγγραφο και διαψεύδουν το περιεχόμενο της επιστολής αυτής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο γίνεται ανάλυση των τάσεων που αναπτύσσονται σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Για το θέμα διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

Tην πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί επιδεινώνουν την ένταση στην Κύπρο και για αυτό πρέπει να μειωθούν, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε, εξάλλου, την προσήλωση της κυβέρνησής του σε μια "συνολική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας". Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρη Σοφοκλείδη, ο κ. Κουκ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν κατέστη δυνατόν να ξαναρχίσουν φέτος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια στην Ελλάδα τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού που θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ναυαγών και τη μεταφορά κατοίκων απομακρυσμένων νησιών. Τη συμφωνία θα υπογράψουν, τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και εκπρόσωποι γαλλογερμανικής εταιρείας. Τα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να διανύουν, χωρίς ανεφοδιασμό, απόσταση 180 ναυτικών μιλίων. Μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα άτομα και έξι φορεία.

Στην Ερμούπολη Σύρου, αποβιβάστηκαν χθες το βράδυ οι 322 επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Ιόνιαν Σαν" το οποίο έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης. Οι 95 από αυτούς παρέμειναν στο νησί και οι υπόλοιποι προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλο πλοίο. Από το λιμεναρχείο απαγορεύθηκε ο απόπλους του "Ιόνιαν Σάν" έως ότου γίνει επιθεώρηση από κλιμάκιο λιμενικών. Στο μεταξύ, με έκτακτα δρομολόγια θα καλύψει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την αυξημένη επιβατική κίνηση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσουν όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, καθώς τα εισητήρια έχουν εξαντληθεί και έχουν υπερπληρωθεί η λίστες αναμονής.

Φάρσα ήταν το τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Κυπριακών γραμμών, το οποίο αναγκάστηκε να προσγειωθεί χθες βράδυ με 228 επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ειδικοί πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο στο αεροσκάφος και στις αποσκευές, δεν εντοπίσαν κάτι το ανησυχητικό και το αεροσκάφος απογειώθηκε τις πρωινές ώρες για το Λονδίνο όπου ήταν ο προορισμός του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες ελπίδες για πρόκριση στη φάση των ομίλων του τσάμπιονς λίγκ, έχει η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, μετά την ισοπαλία 2-2 που απέσπασε στο Βουκουρέστι απο τη Στεάουα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση απο το πρώτο παιγνίδι στον Πειραιά καθώς νίκησε με 2-1 την κυπριακή Ανόρθωση και πλέον η πρόκριση σε όμιλο του τσάμπιονς λίγκ θα κριθεί στη ρεβάνς της 26-ης Αυγούστου, στη Λάρνακα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 303,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,21, γαλλικό φράγκο προς 50,78, λίρα Αγγλίας προς 493,29, ελβετικό φράγκο προς 204,21, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 208,77, τη λίρα Κύπρου προς 578,59 και την ECU προς 335,40 δραχμές.

Μεγάλη πτώση γύρω στο 2,5% παρουσιάζει στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών, ο οποίος διαμορφώνεται λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης στις 2. 545 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην πτωτική πορεία που παρουσιάζουν και σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, της Ρωσίας και του Χονγκ Κονγκ, λόγω της επιδείνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επτά νεκροί και 49 τραυματίες Αλβανοί είναι ο απολογισμός της χθεσινών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με αλβανικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 25. 000 πολίτες της κωμόπολης Ντέτσαν που "έχασαν" τα σπίτια τους κινδυνεύουν άμεσα αντιμετωπίζοντας καθημερινά την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Οι στρατιωτικές πηγές της Σερβίας αναφέρουν ότι από τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν ένας τακτικός και ένας έφεδρος αστυνομικός. Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στο Βελιγράδι κ. Γκρούπερ, το σχέδιο σύστασης ομάδας για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την αυτοδιαχείρισή του, κατά το πρότυπο των περιοχών όπου υπερισχύουν οι εθνικές ομάδες που αποτελούν την πλειοψηφία.

Οι πλημμύρες στη βορειοανατολική Κίνα απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της χώρας, την ώρα που στο νότο ο Κίτρινος ποταμός δέχεται νέους υδάτινους όγκους απο τις βροχοπτώσεις με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν κι άλλες περιοχές. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο "Νέα Κίνα" απο τις πλημμύρες απειλείται και το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της χώρας, το οποίο παράγει το ένα τρίτο της εθνικής παραγωγής πετρελαίου.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που έπληξαν πρόσφατα τη Νότια Κορέα προκάλεσαν το θάνατο 262 ατόμων, ενώ 78 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρμόδιες αρχές. Πάντως, υπάρχουν πολύ λίγες ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. Οι πλημμύρες άφησαν 150. 000 αστέγους, κατέστρεψαν 1. 500 οικίες και 3. 000 δρόμους και γέφυρες. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Η κενυατική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, ανακοίνωσε επίσημα η αστυνομία. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αναχώρησε το πρωί απο αμερικανική αεροπορική βάση της Γερμανίας, συνοδεύοντας στην Ουάσιγκτον τις σορούς 10 απο τους 12 αμερικανούς οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Ναιρόμπι.

Η ελεύθερη πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ συνεχίσθηκε και σήμερα καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες σχεδόν κατά 3%, φθάνοντας σε νέο αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας. Η χθεσινή ανάκαμψη δεν είχε συνέχεια καθώς το ιαπωνικό γιεν παρουσίασε σήμερα νέες απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που είχε ως συνέπεια να ενταθούν οι πιέσεις στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Στην Ιαπωνία συνεχίζεται η επιδείνωση της οικονομίας γεγονός που πιστοποιείται και απο τη διμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Τράπεζα εκτιμά οτι το σχέδιο που εξήγγειλε την περασμένη άνοιξη η ιαπωνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της οικονομίας δεν θα είναι σε θέση να την επαναφέρει στην πορεία της αυτόνομης ανάπτυξης.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα και στο χρηματιστήριο της Μόσχας που διέκοψε το πρωί για 35 λεπτά τις συναλλαγές του εξαιτίας της καθετης πτώσης στις τιμές των μετοχών. Δεν έγινε γνωστή η πτώση του γενικού δείκτη, αν και νωρίτερα, εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού δικτύου είχε δηλώσει οτι απόφαση για διακοπή των συναλλαγών θα λαμβάνετο μόνον εάν ο δείκτης σημείωνε απώλειες άνω του 10%.

Ελβετικές τράπεζες και εβραϊκές οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων που κατέθεσαν οι Εβραίοι σε αυτές την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να τα γλιτώσουν από τους Ναζί και δεν επιστράφηκαν. Η συμφωνία προβλέπει αποζημιώσεις ύψους 1,25 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για όσους ζήτησαν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία και δεν τα πήραν.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος είναι και σήμερα ο καιρός αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά έως μέτριοι, στα ανατολικά έως ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί, με βαθμιαία εξασθένηση απο το βράδυ. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 33 βαθμούς, στα δυτικά τους 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 και στα νησιά του Αιγαίου τους 31 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Friday, 14 August 1998 - 0:12:06 UTC