Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος για πρώτη φορά απείλησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων, στην κατεχόμενη Κύπρο εάν η ελληνική πλευρά εγκαταστήσει τους S-300. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλώσε οτι αυτά είναι αποκαλυπτικά των προθέσεων της Τουρκίας και αποδεικνύουν ότι ο Ντενκτάς είναι μαριονέτα της Αγκυρας, επίσης ο Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για φιλοπόλεμη διάθεση της Τουρκίας. Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των S-300, μετά και τη χθεσινή επιτυχή δοκιμαστική βολή νοτίως της Μόσχας. Την ίδια ώρα η αυστριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μια νέα δυναμική φαίνεται να αναπτύσσεται στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι διοικήσεις των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν πλέον κατανοήσει ότι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό, πρέπει να ισχυροποιηθούν. Μετά τη θεαματική κίνηση του ομίλου Λάτση, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αγόρασε τις Τράπεζες Αθηνών και Κρήτης και το 11,5% της Εργασίας, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην πώληση της Ιονικής, η προκήρυξη διαγωνισμού της οποίας, αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Ολα δείχνουν ότι την Ιονική θα διεκδικήσουν ο Ομιλος Λάτση και ο Ομιλος της Τραπέζης Πίστεως, ενώ ήδη προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στο δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, εξαιτίας των πολύωρων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στις αναχωρήσεις των πτήσεων εσωτερικού, τις οποίες οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου απέδωσαν στην ιδιαίτερα αυξημένη εναέρια κυκλοφορία. Δεκάδες αγανακτισμένοι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις αρχές του αεροδρομίου και προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σε πανομογενειακή συγκέντρωση που διοργανώνει η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης μιλαει καλως εχόντων των πραγμάτων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος. Η ομιλία του αναμένεται να εστιαστεί στις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και σε θέματα αρμοδιότητάς του. Παράλληλα ο κ. Τσοχατζόπουλος θα ενημερώσει την ομογένεια για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θα αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη. Ο κύριος Τσαχατζόπουλος αναχωρεί αύριο για το Μόναχο οπου θα λάβει μέρος σε σύσκεψη της ευρεκοινοβουλευτικών ομάδων.

Το προσχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών και η επανένταξή τους στην κοινωνία Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών, μέλη των οποίων θα είναι ψυχικά ασθενείς και εργαζόμενοι στον τομέα ψυχικής υγείας, με σκοπό την εξασφάλιση απασχόλησης στους ασθενείς αυτούς ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Επεκτείνεται ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας, θεσμοθετούνται υπηρεσίας κατ'οίκον νοσηλείας για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, δημιουργούνται κινητές μονάδες ψυχιατρικής περίθαλψης και συστήνεται γραφείο για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικ

Μέχρι τις 25 Αυγούστου θα πρέπει όλοι οι αστυνομικοί να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, σύμφωνα με απόφαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τα κυκλώματα διαφθοράς στην ελληνική αστυνομία. Στο μεταξύ, αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας και στο Τμήμα Ηθών πραγματοποίησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης, που ερευνά την υπόθεση με τις παράνομες ελληνοποίησεις. Στα χέρια του κ. Γεράκη έφτασε κασέτα, στην οποία υπάρχει μαγνητοφωνημένη συνομιλία σχετικά με υποθέσεις έκδοσης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή, είχε σήμερα συνομιλίες στο Φανάρι, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Ο Αναστάσιος θα μεταβεί το απόγευμα, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το αλβανικό κράτος δεν δέχεται να αποτελείται το σύνολο της ηγεσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας από Ελληνες υπηκόους. Ετσι, δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη συγκρότηση Συνόδου της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας από τους ελληνικής υπηκοότητας επισκόπους που εξέλεξε το 1991 η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, αύριο.

Στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μεταφέρθηκε η τσάντα με εκρηκτικά που εντοπίστηκε τυχαία από τροχονόμο της Ομάδας Ζ, πίσω από το παλαιό δημαρχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείται από δύο μασούρια δυναμίτιδας, βραδύκαυστο φυτίλι και πυροκροτητή.

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για δειλά, ανεπαρκή και άτολμα μέτρα και για αδυναμία να ανταπεξέλθει στο έργο εκσυγχρονισμού της χώρας. Παράλληλα έκανε λόγο για όργιο σπατάλης του δημοσίου χρήματος και για πρακτικές αθλιότητας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την απόλυτη στήριξη των επιλογών του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως τόνισε, θα αναδειχθεί η αδυναμία αλλά και η λάθος στρατηγική της κυβερνητικής πολιτικής.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζουν οι νομαρχιακές οργανώσεις Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού τις φήμες περί απόσυρσης της υποψηφιότητας της Μαρίας Δαμανάκη. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που τόνισε ότι η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, είναι περισσότερο ένθερμη από ποτέ. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε πως η κυρία Δαμανάκη δεν έχε πει τίποτα που να ενοχλήσει την κυβέρνηση και να διαταράξει τις σχέσεις της με το κυβερνών κόμμα. ές διαταραχές.

Απέρριψε η κυβέρνηση την πρόταση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν'αντιμετωπίσει κάθε θέμα σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν θα εκχωρήσει αυτές τις δραστηριότητες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την αντίδραση των εργαζομένων στον ΟΤΕ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μετοχοποίησης του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 23 Ιουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πώληση ποσοστού 15% του Οργανισμού, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθήνας και Νέας Υόρκης.

Δύο ληστείες τραπεζών σε Πειραιά και Αχαϊα έγιναν σήμερα με συνολική λεία περίπου 24 εκατ. δρχ. Η πρώτη σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Κτηματικής Τράπεζας στη Νίκαια, όπου με το καλημέρα ένας άγνωστος, κρατώντας κοντόκαννη καραμπίνα ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξε 20 εκατ. δρχ. και διέφυγε πεζή. Η δεύτερη έγινε στην Αγροτική Τράπεζα στα Ζαρουχλέικα Πάτρας. Ο δράστης φορούσε κράνος και με την απειλή πιστολιού άρπαξε από το ταμείο περίπου 3,5 εκατ. δρχ. και διέφυγε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

Σε τρεις τελικά ασθενείς από τη βόρεια Ελλάδα, δόθηκε ανάσα ζωής με την προσφορά των οργάνων της 42χρονης γυναίκας από την Αρτα, που πέθανε από εγγεφαλικό. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έγινε σήμερα με επιτυχία η μεταμόσχευση του ενός νεφρού στον 36χρονο Ευστάθιο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε μεταμόσχευση για δεύτερη φορά δεδομένου ότι την πρώτη ο οργανισμός του απέρριψε το ξένο όργανο. Στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χθες η μεταμόσχευση του ήπατος της άτυχης γυναίκας στην 60χρονη Πολυξένη Σκιαδά και η πορεία της υγείας της εξελίσσεται πολύ καλά. Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου έγινε μεταμόσχευση της καρδιάς της 42χρονης σε μια 60χρονη γυναίκα.

Αλλη μια επιτυχία καταγράφεται στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών, άνδρες του οποίου στην Πάτρα, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες συνέλαβαν δύο Μαροκινές, οι οποίες είχαν στην κατοχή τους 3 κιλά και 100 γραμμάρια ηρωίνης. Οι δύο Μαροκινές, που διατηρούσαν κατάστημα καλλυντικών στην Αθήνα, εκτιμάται ότι είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος, που διακινεί μεγάλες ποσότητες ηρωίνης από την Τουρκία.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου αίρεται η ποινή του επιτιμίου της ακοινωνησίας που είχε επιβληθεί στους ιερωνυμικούς μητροπολίτες Αττικής Νικόδημο και Θεσσαλιώτιδας Κωνσταντίνο. Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις στα Ζαχλορίτικα Αιγίου και στα Πετράλωνα Ηλείας. Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος επίγειες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, πραγματοποιεί απο το απόγευμα τριήμερη περιοδεία στη Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ιο. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη στην τελετή ορκομωσίας των νέων ανθυποσμηναγών στη Σχολή Ικάρων.

Δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου καθηγητη Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος επικαλέσθηκε προσωπικούς λόγους και κυρίως φόρτο εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Ο υπουργός τύπου δήλωσε πως ολοι πρέπει να δεχθούν ως πραγματικούς τους λόγους που επικαλείται στην επιστολή του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλώρη για το χρυσό μετάλλιο έβαλε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε σήμερα στους προημιτελικούς του 18ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, τη διοργανώτρια ομάδα με σκορ 106-74. Η εθνική μας βρίσκεται ήδη στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και οδεύει προς την κορυφή. Οι Έλληνες παίχτες, στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσουν το νικητή της συνάντησης Λετονία - Ισραήλ, ενώ ήδη με την πρόκριση τους στους "4" έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

Εφτασε στην Αθήνα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού Αμποάγκουε. Ο 24-χρονος επιθετικός αναχωρεί αύριο για το Σέεφλεντ, όπου προετοιμάζονται οι ``ερυθρόλευκοι``. Σε ότι αφορά στο θέμα του ξένου, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Κόκκαλη και ελπίζει πως στα επόμενα 24ωρα θα έχει λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο θέμα.

Το μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου αναμένουν οι ποδοσφαιρόφιλοι ολου τοθ κόσμου, καθώς απομένουν μόνο δύο ημέρες για να παραταχθούν Γαλλία και Βραζιλία στο νέο στάδιο του Παρισιού, μπροστά σε 80. 000 τυχερούς. Πολλά ελέχθησαν για την πορεία αυτού του Μοντιάλ, αλλά, τελικά, όπως τα έφεραν και οι.. . κληρώσεις, δικαίως αυτές οι δύο ομάδες έφτασαν ως το τέλος, αν και η Ολλανδία έδειξε ίσως τα καλύτερα στοιχεία ως ομάδα. Από την Κυριακάτικη μονομαχία θα λείψει από τους Γάλλους ο αρχηγός Μπλανκ, μετά την αποβολή του στο ματς με την Κροατία, ενώ οι Βραζιλιάνοι θα έχουν στην ομάδα τους όλα τα στελέχη τους. Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο το βράδυ θα γίνει ο μικρός τελικός της παρηγοριάς ανάμεσα στους άτυχους Ολλανδούς και την έκπληξη της διοργάνωσης Κροατία.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρή διορθωτικη υποχώρηση 0,27% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, κλείνοντας στις 2. 667,10 μονάδες, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών απεκόμισε υψηλά κέρδη 6,38% ενώ κατακόρυφη άνοδο την εβδομάδα αυτή σημείωσε και η μέση αξία των συναλλαγών φθάνοντας τα 103,9 δισ. απο 77,9 δις της προηγούμενης εβδομάδος. Σήμερα η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 80,6 δις δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,42%, Ασφαλειες πτώση 1,16%, Επενδύσεις πτώση 0, 02%, Λήζινγκ πτώση 3,90%, Βιομηχανικές πτώση 0,62%, Κατασκευές άνοδος 0,26%, Διάφορες άνοδος 0,02%, Συμμετοχών άνοδος 1,76%. Με πτώση 1,33% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

Η τιμη πώλησης του δολαρίου Αμερικής κλεισε στις 307,24 δρχ ανα δολάριο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 15 με 30 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 32 και στο Αιγαίο 19 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 32 και 16 με 29 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρό βομβαρδισμό από τις σερβικές δυνάμεις δέχεται σήμερα η πόλη Πετς, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο με αποτέλεσμα περίπου 300 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες προέρχονται από πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς τη βόρεια Αλβανία. Εν τω μεταξύ Το Παρίσι και το Λονδίνο ανέλαβαν πρωτοβουλία να ετοιμάσουν ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο προβλέπει την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ο διάλογος. Ωστόσο, ο ηγέτης των Αλβανοφώνων Ιμπραχήμ Ρουγκόβα κατηγόρησε την Ομάδα Επαφής ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και ότι είναι πολύ ανεκτική απέναντι στον Μιλόσεβιτς.

Η βρετανική Κυβέρνηση θα επιβάλει στη Βόρειο Ιρλανδία το νόμο "αμερόληπτα και χωρίς φόβο", δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με αφορμή τις συνεχιζόμενες βίαιες ταραχές στο Πόρταντάουν, μεταξύ καθολικών και πρωτεσταντών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί. Ο βρετανός πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την προθεσή του να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, που θα συζητήσει σήμερα για την οικονομική κρίση της χώρας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι το κράτος έχει τις δυνατότητες να πατάξει οποιαδήποτε προσπάθεια "εξτρεμιστών" να καταλάβουν την εξουσία. Πάντως, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε αυτές τις δηλώσεις του Γιέλτσιν, που γίνονται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της κοινωνικής και οικονομικής έντασης στη χώρα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κιριγένκο στην Ανω Βουλή, παραδέχθηκε ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στις τοπικές χρηματαγορές και κλιμακώνεται η ένταση, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για αποπληρωμή των χρεών.

Οσο θεαματική είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου στο Ορος Μεράπι, στο κέντρο της νήσου Ιάβα της Ινδονησίας, από το οποίο εκτοξεύονται λάβα και στάχτη σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου, τόσο επικίνδυνη είναι για τους οικισμούς που υπάρχουν στους πρόποδες του βουνού. Το 1994, όταν εξερράγη για τελευταία φορά το ηφαίστειο αυτό, προκάλεσε το θάνατο σε 60 ανθρώπους.

Η Τουρκία θα προχωρήσει στα σχεδιά της να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν περιβαλλοντολόγοι ότι η περιοχή στην οποία θα κτιστεί ενδέχεται να αποτελεί σεισμογενή ζώνη. Ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε την περιοχή των Αδάνων και σκόρπισε το θάνατο στις 27 Ιουνίου έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της περιοχής Ακουγιού -δίπλα στα Αδανα- όπου και προβλέπεται να κτιστεί ο πυρηνικός σταθμός.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 11 July 1998 - 2:12:07 UTC