Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χαμηλούς τόνους τήρησε η κυβέρνηση, στο θέμα της εισαγγελικής έρευνας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Την έρευνα ζήτησε ο υπουργός δημόσιας τάξης αφού έγινε γνωστό το σαββατοκύριακο ότι o εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργος Γεράκης, χωρίς να ενημερώσει κανέναν πήρε από το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας 17 φακέλους που έχουν σχέση με παραμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι έρευνες αυτού του είδους, πρέπει να γίνονται με κόσμιο τρόπο για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Ο κ. Ρέππας απέρριψε ως ατυχή τον όρο ``έφοδος`` , που χρησιμοποιήθηκε από μέσα ενημέρωσης, καθώς όπως είπε δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, αφού η αστυνομία δεν έχει τίποτα να κρύψει. Μίλησε επίσης για την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών και υπογράμμισε ότι είναι ανεύθυνο να υποστηριχθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις. Χαμηλούς τόνους για την υπόθεση τήρησαν τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, που χαρακτήρισε λήξαν το θέμα, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η Ενωση Εισαγγελέων χαρακτηρίζει νόμιμη τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εισαγγελία είναι δικαστική αρχή ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Στην κατοχή της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, του ομίλου Λάτση, αναμένεται να περιέλθει το 97% των μετοχών της Τράπεζας Κρήτης, καθώς η προσφορά της, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, που έληξε σήμερα, κρίθηκε συμφέρουσα. Συγκεκριμένα, η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ θα καταβάλει τίμημα 93 δις δρχ, από τα οποία τα 28 αμέσως και τα υπόλοιπα σε τέσσερα χρόνια. Προσφορές είχαν καταθέσει επίσης η Τράπεζα Εργασίας με τίμημα 48 δις δρχ, αλλά με καταβολή του τιμήματος αμέσως και η Τράπεζα Πειραιώς με 52 δις, αλλά το 30% αμέσως και το υπόλοιπο ποσό σε τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ πρόσφατα είχε εξαγοράσει το 57% των μετοχών της Τραπέζης Αθηνών. Αύριο, πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της Ιονικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση της διοίκησης της Ιονικής, που ζητούσε να περιοριστεί ο αριθμός των εκπροσώπων των εργαζομένων στη συνέλευση. Το δικαστήριο ορίζει να πάρουν μέρος στη συνέλευση μόνο οκτώ εκπρόσωποι από το ταμείο αλληλοβοηθείας των τραπεζοϋπαλλήλων και μέχρι έξι από το σύλλογο των εργαζομένων στην Ιονική.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής , από την Καστοριά που βρίσκεται, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη δυτική Μακεδονία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, αναποτελεσματικότητα και ατολμία. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των κρατικών τραπεζών, με εξαίρεση την Αγροτική Τράπεζα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να εξυγιανθεί για να σταθεί αρωγός στον Ελληνα αγρότη. Ο κ. Καραμανλής ολοκληρώνει αύριο την περιοδεία του με επίσκεψη στο νομό Κοζάνης.

Σειρά μέτρων για την πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος μαζί με τη μείωση των ελλειμμάτων αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εξετάζει η κυβέρνηση. Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη των οικονομικών υφυπουργών, στην οποία δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση, ενδέχεται να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στις εισαγωγές των αυτοκινήτων, των ανταλλακτικών, καθώς και μείωση μέχρι και 10% σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Παράλληλα εξετάζεται το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Την ίδια ώρα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ, τονίζει την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αιφνιδιασμοί και λάθη. Η κυρία Παπανδρέου παραδέχεται ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές στους χειρισμούς και όχι στην πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως τονίζει, δεν ανήκει σε ένα ή δύο πρόσωπα.

Μήνυση κατά του μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, γνωστού με το ψευδώνυμο Περίανδρος, και κατά άλλων δέκα ατόμων κατέθεσαν οι δικηγόροι των Δημήτρη Κουσουρή, Γιάννη Καραμπατζώλη και Ηλία Φωτιάδη, που ξυλοκοπήθηκαν άγρια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Με τη μήνυση ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών, γίνεται πλήρης αναφορά των επεισοδίων έξω από τα δικαστήρια, καθώς και λεπτομερής περιγραφή των τραυμάτων που υπέστησαν τα θύματα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" τονίζει ότι δεν πρόκειται να σκεπαστεί η υπόθεση, σημειώνει ότι οι δράστες είναι μέλη της "Χρυσής Αυγής", αλλά εκφράζει υπόνοιες ότι ήδη έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Στον ανακριτή απολογούνται αύριο οι επτά νεαροί ηλικίας από 16 μέχρι 19 ετών, που συνελήφθησαν για συμμετοχή τους στην επίθεση με βόμβα μολότοφ κατά του 17χρονου Μιχάλη Δερβετζή, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 60% του σώματός του. Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τρία αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, ενώ από την αστυνομία καταζητείται ένας 18χρονος μαθητής που φέρεται να πέταξε τη μολότοφ και εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κηδεύτηκε το μεσημέρι απο τον Ιερό Ναό του της Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης, ο διακεκριμένος ιστορικός και οραματιστής, Κωστής Μοσκώφ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ύστερα απο πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο Κωστής Μοσκώφ ετάφη μετά απο επιθυμία του στον αύλειο χώρο της εξοχικής κατοικίας του στον Πλαταμώνα Πιερίας. Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε μορφωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στο Κάϊρο, όπου ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στην κατεύθυνση της γνωριμίας του αραβικού κόσμου με την πνευματική Ελλάδα.

Γεύμα προς τιμή του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκηπα Φίλιππου, παρέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο πρίγκηπας Φίλιππος βρίσκεται στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης, στο οποίο κατέκτησε την τέταρτη θέση. Η επίσκεψη του διαδόχου του ισπανικού θρόνου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είχε επίσημο χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν έγιναν δηλώσεις. Το πρωί ο πρίγκηπας Φίλιππος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόι και στη συνέχεια περιηγήθηκε στο κτήμα.

Αυθαίρετα χαρακτηρίζει ο Αρειος Πάγος όλα τα κτίσματα που βρίσκονται σε πιλοτή πολυκατοικιών και ανοίγει έτσι το δρόμο για την κατεδάφισή τους σε περίπτωση που το απαιτήσει κάποιος ιδιοκτήτης. Στην απόφαση ορίζεται ότι καθένας από τους συνιδιοκτήτες έχει δικαίωμα χρήσης της πιλοτής, εκτός και αν συμφωνηθεί διαφορετικά. Δεν επιτρέπεται όμως η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος.

Πιο ακριβά κατά 25 δρχ θα είναι από την Τετάρτη 1η Ιουλίου τα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης. Ετσι, το εισιτήριο διαμορφένεται στις 100 δρχ, το φοιτητικό στις 70 και των πολυτέκνων στις 80 δρχ. Η τιμή της μηνιαίας κάρτας θα είναι 5. 000 δρχ και της τριμηνιαίας 13. 750.

Μικροεπεισόδια και ένταση με πρωταγωνιστές περίπου 15 κατοίκους των Ανω Λιοσίων, σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, στο χώρο της αποκατάστασης της παλαιάς χωματερής και της εγκατάστασης του εργοστασίου ανακύκλωσης απορριμμάτων. Η ομάδα των κατοίκων επιχείρησε να προπηλακίσει τον Κώστα Λαλιώτη, σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για το χώρο της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων που δημιουργείται στην περιοχή. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε οτι οι χωματερές ανήκουν στον παρελθόν και τώρα προωθείται η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ένα σύστημα, το οποίο στηρίζεται στην ανακύκλωση.

Συνελήφθη το μέλος του γνωστού συγκροτήματος "Νοστράδαμος" της δεκαετίας του '70, Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος, 45 ετών, γιατί μαζί με τη σύζυγό του Μαριάνθη Πατσέλη, 33 ετών, κατείχαν 10 κιλά και 550 γραμ. ηρωϊνη. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέσθηκαν επίσης, ένα καλάζνικοφ με δύο γεμιστήρες, ένα περίστροφο μάγκνουμ 357, ένα πιστόλι, 350 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, 14 χειροβομβίδες, αμυντικές και επιθετικές, κινεζικής προέλευσης και 13 πυροκροτητές. Στην αστυνομία υποστήριξαν ότι όλα αυτά ανήκουν σε Αλβανό κακοποιό τον οποίο είχαν γνωρίσει προ εξαμήνου και τα είχε μεταφέρει στο σπίτι τους στη Λούτσα, αλλά στο μεταξύ τον δολοφόνησαν στην πατρίδα του και έτσι έμειναν στην κατοχή τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γερμανία αν και έχανε μέχρι το 74’ με 0-1 από το Μεξικό, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα με τελικό σκόρ 2 - 1, και έτσι προκρίνετε στον προημιτελικό του Μουντιάλ που θα γίνει στην Λιόν το Σάββατο. Στον άλλο σημερινό αγώνα η Ολλανδία επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 .

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης των εφήβων, που έγινε στα Σκόπια, ο Νίκος Λοϊζίδης κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στα 70 κιλά, ενώ ο Στάθης Τοπαλίδης πήρε την 4η θέση στα 115 κιλά και ο Στέφανος Καρακούτης την 6η στα 83. Στο μεταξύ, με δύο μετάλλια στις αποσκευές τους επέστρεψαν στην Αθήνα, οι δύο παλαιστές της ελληνορωμαϊκής, που αγωνίστηκαν στο διεθνές τουρνουά της Γερμανίας.

Αναχωρεί αύριο για τη Βάρνα της Βουλγαρίας η αποστολή της εθνικής ομάδας μπάσκετ των εφήβων, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελική φάση του 18ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. ``Στόχος μας είναι να μπούμε στην τετράδα ώστε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει του χρόνου στην Πορτογαλία. Εφόσον επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος της τετράδας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο``, δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Αποστολίδης, ένα 24ωρο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Με άνοδο 0,60% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2. 408 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 39. 240 δρχ. , η Κτηματική στις 19. 600, η Εργασίας στις 27. 210 και η Alpha Τράπεζα Πίστεως στις 26. 100 δρχ. . Στον βιομηχανικό κλάδο, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7. 690 δρχ. , η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3. 155, η Ιντρακόμ στις 10. 500 και η ΤΙΤΑΝ στις 19. 940 δρχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διίστανται οι απόψεις των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το εάν πρέπει να συμμετάσχουν οι αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες με το Βελιγράδι. Κατά την διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργοι, οι 15 αξιωματούχοι αφού εξέφρασαν για μία ακόμα φορά την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή, φάνηκαν αρκετά επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα εκείνοι της Βρετανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, στο ενδεχόμενο να συνομιλήσουν με τους ένοπλους αυτονομιστές αντάρτες. Μάλιστα, διπλωματικός αξιωματούχος χαρακτήρισε σφάλμα τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο αμερικανός μεσολαβητής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με ιθύνοντες του Απελευθερωτικού Στρατού. Διαπίστωσαν επίσης οτι οι δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Γιέλτσιν, στις 16 Ιουνίου στη Μόσχα, δεν καλύπτουν όλα τα αιτήματά τους. Την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ενώ ο ομόλογός του στο ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη τη Βοσνία και την Πέμπτη την Αλβανία, για συνομιλίες. Στο μεταξύ, από το πρωί οι σερβικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας χωριού Μπελάτοβιτς, δυτικά της Πρίστινα.

Δώδεκα συμφωνίες ύψους δύο δις δολαρίων υπέγραψε ο πρόεδρος Κλίντον, με τον κινέζο ομόλογό του Ζιάνγκ Ζεμίν. Ανάμεσα στις συμφωνίες αυτές, περιλαμβάνεται και μία στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς, όπως υποστήριξαν, σκοπούς. Επόμενος σταθμός του προέδρου Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, είναι η Σανγκάη, στην οποία θα παραμείνει δύο ημέρες.

Έμπρακτη βοήθεια θέλει να προσφέρει η Ελλάδα για τα θύματα του σεισμού στα Αδανα της Τουρκίας, δήλωσε ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζοντας τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ ενάντια στο χρόνο αγωνίζοντε τα σωστικά συνεργεία στα Αδανα, προκειμένου να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε το περασμένο Σάββατο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 116 νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1500. Περισσότεροι από 300 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης και το έργο της περίθαλψής τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Συνέχεια στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ, δίνει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, σύμφωνα με το οποίο τρεις αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συνελήφθησαν με την κατηγορίας της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας. Σήμερα ο αρθρογράφος της εφημερίδας υποστηρίζει οτι οι Ελληνες ήθελαν να μάθουν τα σχέδια χαμηλής πτήσης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και τα σχέδια πτήσης σε περίπτωση συναγερμού. Οπως δημοσιεύουν οι Χουριέτ και Μιλλιέτ, οι τρεις αξιωματικοί κρατούνται σε φυλακές της Αγκυρας και ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την ποινή ισόβειας κάθειρξης.

Απαγχονισμένος μέσα στο κελί του βρέθηκε ο σέρβος πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, που κατηγορείται οτι είχε επιβλέψει τη σφαγή περισσότερων από 200 ασθενών στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ. Ο 48χρονος Ντοκμάνοβιτς κρατείτο στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Σεβένιγκεν, βόρεια της Χάγης, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του στο Διεθνές Δικαστήριο και η απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί σε δύο εβδομάδες.

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που στέλνουν γερμανοί επιστήμονες για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των περιπτώσεων μπορεί να σωθεί, εάν πριν από την επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, χορηγηθούν φάρμακα τα οποία μπορούν να τον κάνουν να υποχωρήσει. Πρόσφατα στοιχεία από 11 μελέτες σε δείγμα 826 ασθενών με ιδιαίτερα φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, έδειξαν οτι η χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση συστέλλει τον όγκο και παρατείνει τη ζωή.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

"Απαράδεκτο παιχνίδι με δυναμίτη" χαρακτήρισε κατ' αρχήν το τουρκικό σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου 150 χλμ. απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδός ευρωβουλευτής Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, υπάρχει πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει στη νότια όχθη της, κοντά στην Κύπρο ένα πυρηνικό αντιδραστήρα, παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή του Πακιστάν του καναδέζικου τύπου CANDU και όπως επεσήμανε ο κ. Μπέρτενς εμφανίζονται δύο προβλήματα : περιβάλλοντος και ασφαλείας.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπέρτενς "πρώτα από όλα τίθεται θέμα Φυσικού Περιβάλλοντος, που έχει γίνει σήμερα η πρώτη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για θαλάσσια ακτή, σε περιοχή, για την οποία εκφράστηκαν αμφιβολίες", προσθέτοντας ότι "και η επίδραση που μπορεί να έχει η καναδέζικη τεχνολογία σε ευάλωτο περιβάλλον είναι σαφής", ενώ έκανε έμμεση αναφορά σε σειρά προβλημάτων που είχαν αναγκάσει τελευταία και την ίδια την καναδική κυβέρνηση, όπως και τη Ν. Κορέα να κλείσουν ορισμένους αντιδραστήρες τύπου Κάντου, σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής εντείνονται εν τω μεταξύ και από το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο που αρνήθηκαν ακόμα και να υπογράψουν νέα Διεθνή Σύμβαση για πρόσβαση πολιτών και μη κυβερνητικών οργανισμών σε πληροφόρηση και γνωμοδότηση για θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μόλις παρουσίασε η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNO-ECE), κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής υπουργικής συνάντησης στην παραλιακή δανέζικη πόλη του ’αρεν.

Όσον αφορά δε την ασφάλεια, παρατήρησε ότι "αν ο πυρηνικός αντιδραστήρας προορίζεται για να εγκατασταθεί στην Ολλανδία, δεν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, εφόσον εμείς (οι Ολλανδοί) δεν συγκρουόμαστε με γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της Ε.Ε. ", επεσήμανε ο κ. Μπέρτενς, κάνοντας και έμμεση αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις της ’γκυρας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στο Αιγαίο, ενώ είναι γνωστό ότι τα σχέδια πυρηνικού αντιδραστήρα αφορούν την ακτή Ακούγιου, που είναι κοντά στη Ρόδο.

"Δεν μου αρέσει, γιατί φαίνεται σαν να παίζει κανείς με δυναμίτη, αλλά ακόμα και ο δυναμίτης δεν είναι τόσο επικίνδυνος, όσο η πυρηνική τεχνολογία", τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου και πρότεινε να εξετάσει το θέμα επιτόπου μία επιτροπή έρευνας.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που υιοθετήθηκε με αφορμή τα γεγονότα στην Ινδία και το Πακιστάν, ζητά την απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού, πρώτων υλών, ηλεκτρονικών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο σε προγράμματα για πυρηνικά όπλα ή για βαλιστικούς πυραύλους, ικανούς να μεταφέρουν παρόμοια όπλα.

Ο Βρετανός εργατικός ευρωβουλευτής, Πήτερ Τρίσκοτ, ζήτησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της ολομέλειας, να βεβαιωθεί ότι "δεν θα προσφερθεί βοήθεια από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον επικίνδυνο αυτό τομέα, ενώ ο Γιαν Μπέρτενς, κρίνοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις ίσως να μην ήταν ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης σε παρόμοιες περιπτώσεις, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να υιοθετηθεί εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

"Ευρύτερος κίνδυνος διάδοσης πυρηνικών όπλων υπάρχει στην περιοχή, διότι υπάρχουν επίσης και άλλες χώρες έτοιμες να ακολουθήσουν", προειδοποίησε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Μιρέιγ Ελμαλόν.

Ούτως ή άλλως, οι ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, αναμένεται μάλλον να μειωθούν στο μέλλον, (όπως δείχνει και το παράδειγμα της Σουηδίας που σταμάτησε το πυρηνικό της πρόγραμμα), κυρίως εφόσον ενδεχόμενη μείωση των ορυκτών πρώτων υλών (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α. ) που μολύνουν το φυσικό περιβάλλον, ξεπεραστεί (όπως το ζήτησε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και το υποστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. , Χρήστος Παπουτσής) από τη συγκέντρωση μέτρων της Ε.Ε. για να διπλασιασθεί το ποσοστό ηλεκτρισμού που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, κ.α. στην ευρωπαϊκή αγορά πριν από το 2010.

Ανησυχητική φαίνεται όμως εν τω μεταξύ, η γενική θέση που εξέφρασε η επιτροπή της Ε.Ε. σε απάντησε ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή, Αντώνη Τρακατέλλη για το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, καταλήγοντας ότι "η επιτροπή είναι αναρμόδια για τον έλεγχο της μόλυνσης των υδάτων ή της ατμόσφαιρας και για τα ποσοστά ραδιενέργειας στο περιβάλλον σε περιοχές που κείνται εκτός του κοινοτικού εδάφους".

ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία μέσα στην εβδομάδα θα φθάσει τους 40 βαθμούς, θα είναι το κύριο χαρακτηρικό του καιρού τις προσεχείς ημέρες. Για αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός αν και στη Μακεδονία και τη Θράκη ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς μεταβλητοί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 18 με 37 βαθμούς, στο Ιόνιο 20 με 34 και στο Αιγαίο 21 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 22 με 36 και 20 με 35 βαθμους αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Tuesday, 30 June 1998 - 0:12:06 UTC