Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που έφθασε το μεσημέρι στην Αθήνα, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στο Βελιγράδι, το Κόσοβο και τα Σκόπια. Στη συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά και μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις, παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει το απόγευμα συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου αύριο φθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπλάγκο Χατζίνσκι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού της γείτονος χώρας. Ο κ. Χατζίνσκι θα έχει σειρά συναντήσεων με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και το θέμα της ονομασίας.

Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και το εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, πρότεινε ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Εβερτ διέγνωσε αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και τόνισε την ανάγκη να αντιληφθούν όλα τα κόμματα ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και χάραξη κοινής πολιτικής.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και στις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς να λάβει υπόψη της το πολιτικό κόστος, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μιλώντας σε ημερίδα των εφοριακών. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως θα ήταν έγκλημα αν το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε σε αντιλήψεις και πρακτικές της προηγούμενης 20ετίας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία στηρίζει την οικονομική πολιτική και αυτοί που αντιδρούν, είναι κάποιες μειοψηφικές ομάδες που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και βία. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι γίνονται διεργασίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 20% στη φορολογία των τόκων των καταθέσεων, σε όλες τις χώρες της κοινότητας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η απόσυρση της επίμαχης διάταξης στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που προέβλεπε την κατάργηση του οκταώρου. Πάντως, το πείραμα της Ολυμπιακής φαίνεται να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις, εξαιτίας της άρνησης των πιλότων να εργαστούν υπερωριακώς. Με προβλήματα τέλος εκτελούνται και τα δρομολόγια του ΟΣΕ, εξαιτίας των στάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Μια περίεργη υπόθεση με δράστη έναν κουκουλοφόρο αστυνομικό, ο οποίος εμπλέκεται σε δολοφονική επίθεση, απασχολεί την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για τον υπαστυνόμο Α' Νίκο Βερναρδάκη, 36 ετών, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Λειβαδιάς και φέρεται ότι τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος στο σπίτι του 76χρονου Ελευθερίου Δουνδουλάκη, στον Κάστελλο Αποκορώνου Χανίων. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε τα ξημερώματα, καταστράφηκε το σπίτι του 76χρονου, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του έντρομοι βγήκαν έξω και πριν προλάβουν να συνέλθουν είδαν το αγροτικό τους αυτοκίνητο να φλέγεται, αφού ο δράστης είχε τοποθετήσει και σε αυτό εμπρηστικό μηχανισμό. Στη συνέχεια ο δράστης, ο οποίος φορούσε κουκούλα, επιτέθηκε στο ζευγάρι με ξύλα, τραυματίζοντάς τους, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο Δουνδουλάκης υποστήριξε πως δράστης είναι ο υπαστυνόμος Νίκος Βερναρδάκης, με τον οποίο είχε κτηματικές διαφορές. Ο δράστης συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με τα τρία μικρά κοριτσάκια, από τη Χαλκιδική, που ήπιαν φυτοφάρμακο και νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Οπως έγινε γνωστό και η μητέρα τους νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού, καθώς και αυτή είχε πάρει ποσότητα του επικίνδυνου φυτοφάρμακου Γκραμοξόν. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και εξετάζει δύο βασικές περιπτώσεις. Η μία είναι να έδωσε η μητέρα δηλητήριο στα παιδιά και στη συνέχεια να ήπιε και η ίδια για ν'αυτοκτονήσει, και η δεύτερη κάποιος τρίτος να ήθελε να κάνει κακό σ'όλη την οικογένεια.

Σαφώς διατυπωμένα, κατανοητά και μέσα στις δυνατότητες καλά προετοιμασμένων υποψηφίων ήταν τα θέματα των αρχαίων, στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της τρίτης δέσμης. Το γνωστό κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη και το άγνωστο από τα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα, που μιλούσε για την ομορφιά μιας εταίρας της αρχαιότητας. Οι υποψήφιοι της πρώτης και δεύτερης δέσμης διαγωνίστηκαν στη φυσική και χαρακτήρισαν τις ερωτήσεις επιπέδου γενικών εξετάσεων, ορισμένες όμως από τις οποίες απαιτούσαν την κρίση των υποψηφίων, αλλά και ικανότητες συνδυασμού κεφαλαίων. Οι γενικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τους υποψήφιους της τέταρτης δέσμης να διαγωνίζονται στην πολιτική οικονομία.

Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο 25χρονος φοιτητής, Κωνσταντίνος Μητροπέτρου, ο οποίος κατηγορείται για πάνω από δέκα αδικήματα, ορισμένα εκ των οποίων σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν ως προς την προφυλάκιση του κατηγορουμένου και έτσι λύση καλείται να δώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Στο μεταξύ, στην εισαγγελία πρωτοδικών διαβιβάστηκε σήμερα από το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης η προανακριτική δικογραφία για το σοβαρό τραυματισμό του 23χρονου φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

Προθεσμία μέχρι αύριο το μεσημέρι ζήτησε και πήρε από το Αυτόφωρο Σάμου ο 35χρονος εποχικός δασοπυροσβέστης Δημήτρης Χατζηλαγός, ο οποίος φέρεται ως δράστης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην κοινότητα Κουμαράδες Σάμου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πήγε ν'ανάψει τσιγάρο και ο αέρας του πήρε τον αναπτήρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά. Ομως, σύμφωνα με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία, ενώ και ο νομάρχης Σάμου επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, από τις οποίες προκύπτει ότι πρόκειται για εμπρησμό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασέβεια στον Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου τις αποδοκιμασίες που ακούσθηκαν χθες κατά το μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ρέππας τόνισε πως η κυβέρνηση καταδικάζει τις ασχήμιες των ολίγων που επιχείρησαν να βρουν πεδίο ανάπτυξης πολιτικών δραστηριοτήτων, δείχνοντας πλήρη ασέβεια στον Ανδρέα Παπανδρέου, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να συρρικνωθεί. Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τιμά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που δήλωσε πως οι αποδοκιμασίες προήλθαν από κλίκες που είναι συντεταγμένες κάτω από τις οδηγίες ορισμένων εκ της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Απόψε ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων απο τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ αύριο θα τελεστεί στη βουλή το πολιτικό μνημόσυνο για τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Οικογενειακή τραγωδία σε διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου πολυκατοικίας στο Περιστέρι. Ο Στυλιανός Φραγκάκης, 57 χρόνων, σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα την εν διαστάσει σύζυγό του Αγγελική, 52 ετών, μπροστά στα παιδιά τους και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε, επιδιώκοντας να θέσει τέρμα στη ζωή του. Ο συζυγοκτόνος βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Δέκα εκατομμύρια δρχ ήταν η λεία δύο νεαρών κουκουλοφόρων που κτύπησαν σήμερα το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βοτανικό. Οι δύο δράστες με την απειλή όπλου πήραν τα χρήματα, αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες της τράπεζας και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού. Πάντως, οι κινήσεις των δύο δραστών έχουν καταγραφεί από κάμερες της τράπεζας.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα μεταφέρθηκε το μεσημέρι στην Ασφάλεια Ηρακλείου ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Κώστα Γιαμάκη. Πρόκειται για τον 67χρονο Γιώργο Μπικογιαννάκη, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, προσθέτοντας ότι εξαφανίστηκε μετά το έγκλημα επειδή συνδέθηκε το όνομά του με αυτό και φοβόταν για τη ζωή του. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι κάποιοι γνώριζαν τη διαμάχη του με τον Γιαμάκη και προσπάθησαν να το εκμεταλευτούν.

Σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή της περιοχής Κουρουπητού Χανίων βρέθηκε το πτώμα του 22χρονου καταδρομέα Δημήτρη Μπολάκη, ο οποίος αγνοείτο από το πρωί του Σαββάτου. Ο Μπολάκης έφερε πλήρη εξάρτυση δύτη, καθώς ασχολείτο επαγγελματικά με το υποβρύχιο ψάρεμα, ενώ οι ναυαγοσώστες που βρήκαν το πτώμα του, θεωρούν ότι ο θάνατός του προήλθε από ανοξαιμία, φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όσους κάνουν ελεύθερη κατάδυση.

Πάνω σε ξέρα, έξω από το λιμάνι του Γαυρίου, στην Ανδρο προσέκρουσε το πρωί το πλοίο ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ, στο οποίο επέβαιναν 372 επιβάτες, 50 ΙΧ και πέντε φορτηγά με προορισμό τη Ραφήνα. Το Λιμεναρχείο Ανδρου απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου για να επιθεωρηθεί από αξιωματικούς, ενώ οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους με το πλοίο ΜΠΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρουμανία πήρε το μεγάλο ντέρμπι του Ζ'ομίλου, κερδίζοντας 2-1 την Αγγλία, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στις τελευταίες του στιγμές. Η ομάδα του μελλοντικού προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Ανχελ Ιορντανέσκου, προηγήθηκε στο 47' με γκολ του Μολντοβάν (νωρίτερα, στο 27' ο Ιλιε είχε δοκάρι), αλλά η Αγγλία στο πρόσωπο του 18χρονου Οουεν (μπήκε ως αλλαγή του Σέριγχαμ στο 73'), βρήκε προσωρινά το φάρμακο για τις πληγές που προκάλεσε το πρώτο δάγκωμα των ρουμάνων. Ο μικρός ισοφάρισε στο 83', αλλά οι δράκουλες των Καρπαθίων δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Αυτή την είπε ο Πετρέσκου στο 90' γράφοντας το τελικό 2-1, που θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν στο επόμενο λεπτό, σουτ -και πάλι- του Οουεν δεν έβρισκε το δοκάρι του Στελέα.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,37 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,64, γαλλικό φράγκο προς 51,18, λίρα Αγγλίας προς 513,99, ελβετικό φράγκο προς 205,36, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 222,85, τη λίρα Κύπρου προς 587,62 και την ECU προς 339,67 δραχμές.

Επιφυλακτική παρουσιάστηκε σήμερα η Χρηματιστηριακή Αγορά, παρά τη θετική έκβαση του θέματος της Ιονικής Τράπεζας. Ο γενικός δείκτης τιμών, αν και στην αρχή των συναλλαγών, σημείωνε ισχυρή άνοδο 2,60%, έκλεισε τελικά στις 2. 417,97 μονάδες, με απώλειες 1,38%. Με πτώση έκλεισαν και οι μετοχές της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 45,7 δισ. δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 35 βαθμούς, στο Ιόνιο 19 με 32 και στο Αιγαίο 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 34 και 17 με 32 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αφανασιέφσκι, ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Πρίστινα με τον αλβανό ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση για την επανάληψη του διαλόγου με το Βελιγράδι. Στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντέγιεφ, ο έτερος εκ των απεσταλμένων της Μόσχας, μετά από συνομιλίες που είχε με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, υποστήριξε οτι οι ενέργειες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου εμποδίζουν για την ώρα την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Δύση να είναι πιο υπομονετική στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης και να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στη διπλωματία. Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται μερικοί δυτικοί εταίροι. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε οτι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δράσει και να επιβάλει τις διεθνείς αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε οτι έχουν ήδη εξαντληθεί οι τρόποι πολιτικής πίεσης της διεθνούς κοινότητας προς το Βελιγράδι και δεν απομένει πλέον παρά το ενδεχόμενο του πολέμου, ως τρόπος κυρώσεων. Εντός της εβδομάδας ο γερμανός αξιωματούχος θα συναντηθεί στη Βόνη με τον αλβανό ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Ανερχόμενη απειλή για τη Ρωσία, η εξάπλωση της οποίας πρέπει να αναχαιτισθεί, προειδοποίησε ο Μπόρις Γιέλτσιν οτι αποτελεί για τη χώρα ο νεο-ναζισμός. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα για τα 57 χρόνια από την εισβολή των Ναζί στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ο Γιέλτσιν τόνισε οτι η Ρωσία έσωσε τον κόσμο από τον φασισμό, αλλά δυστυχώς αυτός σηκώνει πάλι κεφάλι, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας και δηλητηριάζει τη νέα γενιά. Η πρώην Σοβιετική Ενωση δέχθηκε τον Ιούνιο του 1941 την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο 27 εκατ. σοβιετικών, εκ των οποίων τα 15 ήταν άμαχοι.

Σοβαρή διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά ενέργεια της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, να κόψει το νερό, το ρεύμα και το τηλέφωνο από τις κατοικίες των δυτικών διπλωματών στο κτιριακό συγκρότημα Ντρόζντι, στο οποίο διαμένει και ο πρόεδρος της χώρας, Λουκασένκο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακάλεσε πάραυτα τους πρέσβευτές της από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αψυχολόγητη την ενέργεια αυτή. Εκτός από τους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου και του έλληνα πρέσβη, ανακλήθηκαν επίσης και εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Τουρκίας.

Επαναλειτούργησε σήμερα, ύστερα από μία εβδομάδα διακοπή, ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ. Ο αντιδραστήρας νούμερο 3, είχε κλείσει προσωρινά την προηγούμενη εβδομάδα λόγω διαρροής ελαφρά ραδιενεργού ύδατος στις σωληνώσεις του συστήματος ψύξης. Στις 26 Απριλίου του 1986 είχε εκραγεί ο αντιδραστήρας νούμερο 4, με αποτέλεσμα ραδιενεργό νέφος να εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, σπέρνοντας την καταστροφή.

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τα νεογνά που έχουν μητέρα-φορέα του Εϊτζ. Σύμφωνα με έρευνες ελβετών επιστημόνων, η χορήγηση του φαρμάκου ΑΖΤ κατά του Εϊτζ σε συνδυασμό με τον πρόωρο τοκετό με καισαρική τομή, είναι πολύ πετυχημένη μέθοδος για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού του Εϊτζ στο νεογνό. Η έρευνα των επιστημόνων εφαρμόσθηκε σε 31 νεογνά, από τα οποία ούτε ένα δεν προσβλήθηκε από τον ιό και παρέμειναν όλα υγειή.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία μία νέα έκδοση των έργων του πασίγνωστου για τα βιβλία του η "Φάρμα των Ζώων" και ''1984", συγγραφέα Τζόρτζ Οργουελ. Σύμφωνα με αυτή, ο σοσιαλιστής συγγραφέας ήταν πληροφοριοδότης της βρετανικής κυβέρνησης και είχε κατονομάσει ως φιλοκομμουνιστές τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον θεατρικό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Στο μακροσκελή κατάλογο με 130 ονόματα κρυπτοκομμουνιστών που δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, περιλαμβάνονται πασίγνωστα ονόματα λογοτεχνών, καθώς και του πρώην υπουργού της κυβέρνησης των Εργατικών, Ρίτσαρντ Κρόσμαν.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Tuesday, 23 June 1998 - 2:12:09 UTC