Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Some 700,000 Hellenes are living in degrading conditions in the former Soviet Republics without the most basic health care. The Council of Hellenes Abroad (SAE) will hold a Medical Relief Fund Radiothon/Telethon on May 23rd and 24th, starting at 2 pm(EST), in order to raise enough money to assist this forgotten segment of the Hellenic Diaspora. SAE has already built a health clinic in Georgia and plans to build more in Russia, Ukraine, Armenia, Uzbekistan, and Kazakhstan. The goal is to raise $675,000 to help develop and maintain these clinics and to provide medical relief for Greeks in the Ukraine. We urge you to make any contributions by credit card or pledge, by calling the toll-free number 1-800-941-4244 (in the United States). For internet information, contact Ms. Sofia Pakalidou at Thessaloniki’s ERT3 offices at 3031-471-480 and 3031-472-818.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε αναδίπλωση προέβη η Ουάσιγκτον σχετικά με την πρόταση Κλίντον για συμφωνία πακέτο του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, λίγες μόνο ώρες μετά την έντονη αντίδραση του υπουργού εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος τόνισε πως αν τα δύο αυτά ζητήματα επηρεάζει το ένα το άλλο, είναι εντελώς διαφορετικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν προτείνουν λύση πακέτο και δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί Αθήνα και Αγκυρα να επιλύσουν με ειρηνικά μέσα τις διαφορές τους και να εξευρεθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η διορθωτική δήλωση του Στεϊτ Ντιπάρμεντ έδωσε τη δυνατότητα να αρθούν οι όποιες παρανοήσεις είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαινεί την Ελλάδα για τη δραστική μείωση του δημοσίου ελλείμματος που πέτυχε μέσα στο 1997. Οι έπαινοι διατυπώνονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στην οποία αναφέρεται ότι λόγω του ικανοποιητικού αποτελέσματος στη μείωση του ελλείμματος, θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων από το Ταμείο Συνοχής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε το 1997 στο 4% του ΑΕΠ από 7,5 που ήταν το 1996. Η Επιτροπή ωστόσο, συνιστά στη κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει θεσπίσει και αν είναι αναγκαίο να λάβει συμπληρωματικά για την επίτευξη του στόχου, να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 1998.

Αριστα παίρνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάτι ακόμα – την καθαρότητα των θαλασσών και των ακτών της. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των 15 χωρών της Κοινότητας, για την ποιότητα των θαλασσινών νερών. Στην Ελλάδα ελέγχθησαν βιολογικά, χημικά και μικροβιολογικά 1. 701 παραλίες που βρέθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους καθαρές και τα νερά τους ανταποκρίνονται πλήρως στις κοινοτικές προδιαγραφές. Μόνο σε 4 περιοχές Ρόδο, Κρήτη, Βόνιτσα και Κέρκυρα ορισμένες παραλίες εμφανίζουν προβλήματα καθαρότητας του νερού.

Ακαρπη απέβη τελικά η σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΓΣΕΕ για 20ήμερο διάλογο, κατά τον οποίο θα συζητηθεί από την αρχή η προοπτική πώλησης της τράπεζας, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, η πώληση της Ιονικής αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και θα προχωρήσει κανονικά, αφού ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων. Από την πλευρά τους τόσο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, όσο και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ιονική, δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες και χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση των υπαλλήλων της Τράπεζας Πίστεως που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, τα χαρακτήρισε ώς την τελευταία ευκαιρία της δημόσιας εκπαίδευσης να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό των ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο κ Αρσένης επανέλαβε ότι με τα μέτρα αυτά ανοίγει ο δρόμος των νέων στα πανεπιστήμια και εκτίμησε ότι το 2000 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου 80. 000 άτομα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας επεσήμανε ότι είναι μύθος η ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, γιατί όπως είπε, υπάρχουν και πάλι συμπληγάδες εξετάσεων και πρότεινε να δοθεί αναβολή ενός χρόνου στην εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, γιατί οι μαθητές δεν είναι έτοιμοι για τις αλλαγές. Υποστήριξε επίσης ότι με τα νέα μέτρα, το λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο και πρέπει να γίνει εσωτερική μεταρρύθμιση της δομής του, με ταυτόχρονη επιμόρφωση των καθηγητών. Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών, αλλά οριστική απόφαση θα ληφθεί το Σάββατο.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στη βουλή η ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος. Η βουλή απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τη δημόσια παιδεία και θ'άνοιγε το δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αντίθετα υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου που αφορά τη διάλυση της βουλής σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Την πρόταση αυτή ψήφισαν 165 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι στην επόμενη βουλή θα χρειαστούν 180 βουλευτές για την αναθεώρηση του άρθρου. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για να μη νομιμοποιήσουν, όπως είπαν, μια αναθεώρηση που πάει πίσω τον τόπο.

Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Μεταφορών και Τύπου και του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σύσκεψη συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα πάρει αποφάσεις την Παρασκευή η κυβερνητική επιτροπή. Ο κ. Ρέππας είπε οτι εντός του Ιουνίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχεδιο και στα μέσα του καλοκαιριού θα συζητηθεί στη βουλή, αφού προηγουμένως υπάρξει διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συναρμόδιους φορείς. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ύστερα από το δημόσιο σάλο σύρεται καθυστερημένα στην επεξεργασία νομοσχεδίου αγνώστου περιεχομένου, ώστε να κατατεθεί σε θερινό τμήμα της Βουλής με στόχο να προκληθεί ο μικρότερος δυνατός θόρυβος. Υπέρ της χορήγησης πολλαπλών αδειών στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής τηλεόρασης, τάσσεται η Πολιτική Ανοιξη.

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, τον 27χρονο Κύπριο φοιτητή της Νομικής Αθηνών Μάριο Γεωργίου, που κατηγορείτο για τη δολοφονία της 80χρονης Αργυρής Θάνου, στο σπίτι της στο Κουκάκι. Πρωτόδικα, ο Γεωργίου είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γεωργίου, βρισκόμενος σε κατάσταση μέθης σκότωσε με ένα κομμάτι σπασμένου καθρέφτη την 80χρονη και οι αστυνομικοί τον βρήκαν σχεδόν κοιμισμένο πάνω στο πτώμα του θύματος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τίποτα από το γεγονός, ενώ δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο κομμάτι του καθρέφτη. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και πρότεινε την αθωωσή του.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκλέξει το νέο δήμαρχο της πόλης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του επί δέκα χρόνια δημάρχου Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου. Τη θέση του αποχωρήσαντα δημάρχου αναμένεται να καλύψει ως και την 31η Δεκεμβρίου 1998, ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, συναντήθηκε το πρωί με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Εβερτ δήλωσε ότι η ελληνική ιστορία και η επιβίωση του Εθνους στηρίζονται στην Ορθοδοξία. Απο την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι σ' αυτούς τους στόχους πορεύεται και η Εκκλησία, η οποία πρέπει να είναι ζωντανή με δημιουργική παρέμβαση στα κοινωνικά και εθνικά θέματα.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην αγορά των γνωστών Laser Pointers, που χρησιμοποιούνται από νεαρά κυρίως άτομα ως παιχνίδια. Σχετική απόφαση πήρε το υπουργείο Ανάπτυξης, επειδή τα Laser μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια, εφόσον η ακτίνα πέσει απευθείας σ'αυτά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα ενημερώσουν κατ'αρχάς τους προμηθευτές για την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων αυτών από τα καταστήματα, ενώ ενημερώθηκε και η αστυνομία, ώστε να συμπεριλάβει τα είδη μεταξύ αυτών που απαγορεύονται να φέρουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα.

Προσωρινά ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του, ο 38χρονος Δημήτριος Κράλης, αδελφός του καταζητούμενου Θεόδωρου Κράλη, που φέρονται να εμπλέκονται στην εξαφάνιση και δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Κατηγορείται για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία και για εκβίαση.

Διαγωνισμό για την πρόσληψη 500 Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εκ των οποίων 25 γυναίκες, προκηρύσσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου, να μην έχουν καταδικαστεί, οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να έχουν γεννηθεί από 1.1. 1973, ενώ οι γυναίκες να έχουν γεννηθεί από 1.1. 1975. Ακόμη οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ύψος 1,70 και οι γυναίκες 1,65. Τα δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου .

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών άρχισε η κατ'έφεση δίκη του 50χρονου επιχειρηματία, Ιωσήφ Βαγιωνή, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία απο πρόθεση, σχετικά με τη δολοφονία της 33χρονης φίλης του Ελένης Πίσχου. Πρωτόδικα ο Βαγιωνής είχε καταδικαστεί από το Κακουργιοδικείο Χαλκίδας σε κάθειρξη 21 ετών συνολικά, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Για το ελαφρυντικό αυτό όμως ασκήθηκε αργότερα έφεση απο τον αρμόδιο Εισαγγελέα και έτσι δικάζεται εκ νέου και για τα δύο αδικήματα, χωρίς ελαφρυντικό.

Μειώνονται απο αύριο και για μία εβδομάδα, οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Οπως ανακοινώθηκε απο τη ΔΕΠ, οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών μειώνονται κατά 0,20 δρχ/λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2 δρχ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,80 δρχ/λίτρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 64 - 57

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές των Τραπεζών στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών σε ισχυρή άνοδο 2,14% και στις 2. 547,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 52,9 δισ. δρχ. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απο τους επιμέρους δείκτες κατα 3,29% σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών ενώ η Ιονική Τραπεζα μετά απο την πτώση των προηγούμενων ημερών έκλεισε με άνοδο 8%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξης: Ασφάλειες πτώση 1%, Επενδύσεις άνοδος 0,63%, Λήζινγκ πτώση 2,10%, Βιομηχανίες άνοδος 2,49%, Κατασκευές άνοδος 0,80%, Διάφορες άνοδος 0,26%, Συμμετοχών πτώση 0,91%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,64%.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 26 και στα νησιά 16 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 13 με 22 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η πολιτική κατάσταση στην Ινδονησία, καθώς την σκυτάλη φαίνεται να έχουν πάρει οι ένοπλες δυνάμεις. Θωρακισμένα οχήματα έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Τζακάρτα, προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα όμως, στην πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας Γιογκιακάρτα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση από την αρχή της κρίσης, όπου πάνω από 500. 000 διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Σουχάρτο. Διορία να παραιτηθεί μέχρι την Παρασκευή του έδωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός του φίλος, ενώ την παραίτηση του ζήτησε και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί, τότε θα συνεδριάσουν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, προκειμένου να συστήσουν μία ειδική σύνοδο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Λαού, το μόνο όργανο στο οποίο ο Σουχάρτο είναι υπόλογος. Οι φοιτητές από την πλευρά τους, έχουν κατακλύσει το κοινοβούλιο και ζητούν από τις ένοπλες δυνάμεις να πάρουν το μέρος τους, για να σωθεί η εθνική ενότητα της χώρας.

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, βρίσκεται ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, η χώρα του οποίου είναι κομμένη στα δύο εξαιτίας των απελπισμένων ανθρακωρύχων, οι οποίοι απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων εδώ και μήνες μισθών τους, έχουν αποκλείσει όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί και όλα δείχνουν οτι η αναταραχή θα γενικευθεί, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα έχουν μήνες να πληρωθούν. Στη νότια Σιβηρία, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στη Μόσχα οι κομμουνιστές άδραξαν την ανέλπιστη αυτή ευκαιρία και ζητούν την παραίτηση του Γιέλτσιν. Με εντολή του πρωθυπουργού, Σεργκέϊ Κιριένκο, μεταβαίνουν αύριο στη περιοχή δύο υπουργοί προκειμένου να πείσουν τους απεργούς να άρουν τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών.

Απαρχαιωμένο, χαρακτήρισε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας το πολιτικό σύστημα της χώρας, ζητώντας την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή προεδρικού διατάγματος. Κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε ξένους δημοσιογράφους, ο υπουργός υποστήριξε οτι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο, καθώς οι πολιτικοί σκέπτονται περισσότερο τον εαυτό τους, απ'ότι τα συμφέροντα του λαού. Σήμερα στην Τουρκία ισχύει κοινοβουλευτικό καθεστώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο για μία μη ανανεώσιμη επταετή θητεία. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος στερείται κάθε εκτελεστικής εξουσίας.

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, παρουσίασε σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς. Η κυβέρνηση, που αποτελείται σχεδόν από τους ίδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης του Ράντογιε Κόντιτς, που αποπέμφθηκε ύστερα από υπερψήφιση πρότασης μομφής, θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον Μπουλάτοβιτς, μία πολιτική που θα βασίζεται στις αρχές της ισοτιμίας των δύο γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, ενώ θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επανένταξη της στη διεθνή κοινότητα.

Στην Ιταλία, συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από την ληστεία που σημειώθηκε χθες βράδι στο μουσείο της Ρώμης, όπου τρεις ένοπλοι με την πάσα ευκολία έκλεψαν δύο πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ και έναν του Πολ Σεζάν. Σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Κρόνος, μετέδωσε οτι έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, σύμφωνα με το οποίο τα κίνητρα της κλοπής είναι και πολιτικά. Υπεύθυνοι του μουσείου δήλωσαν οτι τα έργα που εκλάπησαν είναι πολύ γνωστά για να πωληθούν, άρα τα κίνητρα δεν είναι μόνο οικονομικά.

Τουλάχιστον 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 500 τραυματίσθηκαν, ενώ δεκάδες αγνοούνται από τον κυκλώνα, οι άνεμοι του οποίοι έπνεαν με ταχύτητα 165 χιλιόμετρα την ώρα, που έπληξε σήμερα το νότιο Μπαγκλαντές. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, ενώ έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οι κυκλώνες, που θεωρούνται ως η χειρότερη φυσική καταστροφή που πλήττει την χώρα, αφήνουν κάθε φορά στο πέρασμά τους δεκάδες νεκρούς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 21 May 1998 - 2:12:12 UTC