Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα συναντηθεί με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, η ενθρόνιση του οποίου έγινε χθες. Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στη Μητρόπολη Αθηνών σε συνοδική λειτουργία. Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο δύσκολο, όπως ειπε, έργο που έχει αναλάβει και έδωσε την υπόσχεση για μια εκκλησία κοντά στο λαό. Ο κ. Χριστόδουλος μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια κλήρου και λαού.

Αρχίζουν αύριο στη Ρόδο οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Στο νησί έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενω χθες έφθασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δήλωσε οτι στη Σύνοδο θα θέσει θέμα βοήθειας της Ελλάδας προς το Πε-Κα-Κα. Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε οτι εαν τεθούν τέτοιου είδους θέματα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, ενω, οπως ειπε, ο Τούρκος ομόλογός του βρίσκεται σε πλάνη.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο το κοινό στις συναλλαγές με τις τράπεζες, καθώς η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της Ιονικής. Την Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με θέμα την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

Τραγικό θάνατο απο αναθυμιάσεις βρήκε τα ξημερώματα ηλικιωμένος στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι. Πρόκειται για τον Θωμά Μήτση, 75 χρονών, ο οποίος αποκοιμήθηκε με αναμένο τσιγάρο, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα κλινοσκεπάσματά του και να πεθάνει απο ασφυξία.

Οι Οκτώ πιο ανεπτυγμένες χώρες καλούν τις δυο πλευρές στην Κύπρο να επαναρχίσουν το διάλογο υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου τους στο Λονδίνο οι Οκτώ εκφράζουν ανησυχία για τις νέες εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατευμάτων και της εισαγωγής προηγμένης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων. Καλούν επίσης Ελλάδα και Τουρκία να προωθήσουν μεταξύ τους σχέσεις καλής γειτονίας και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.

Στην εκτίμηση οτι μια μικρή μειοψηφία εγκληματικών στοιχείων δηλητηριάζουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε η Ελλάδα να συμβάλει στον εξοπλισμό των μεθοριακών αλβανικών φυλακίων.

Ολοκληρώνει το απόγευμα την περιοδεία του στο νομό Μαγνησίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων απο τη γέννηση του Ρήγα Φεραίου. Το πρωί παρεστη στη δοξολογία, που εψάλη στον Μητροπολιτικό ναό του Βόλου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρήγα. Το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Βελεστίνου, γενέτειρας του Ρήγα Φεραίου.

Ακαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του 40χρονου, Γιώργου Αρβανίτη, ο οποίος αγνοείται απο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οταν πήγε για σέρφιγκ στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, κοντά στις Φλέβες.

Προβλήματα αύριο στο χώρο της υγείας στην Αττική. Οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει δύο τρίωρες στάσεις εργασίας απο τις 10 το πρωί εως τη 1 το μεσημέρι και απο τις 4 το απόγευμα εως τις 7 το βράδυ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμετακίνητος στις θέσεις του παραμένει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Αμερικανό μεσολαβητή στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να δεχθεί μία διεθνή διαμεσολάβηση για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, σε μάχες που έγιναν, το τελευταίο 24ωρο στο Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα σε αντάρτες και Σέρβους αστυνομικούς σκοτώθηκαν τρεις Αλβανοί.

Ενα βλήμα όλμου εξερράγη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κοινότητα Μπέλικ, στα νοτιοδυτικά της Βορείου Ιρλανδίας, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα. Προηγουμένως, στο χωριό είχε σημάνει συναγερμός και οι αρχές είχαν διατάξει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς είχαν εντοπιστεί πολλοί εκτοξευτήρες σε διαφορετικά σημεία, σε μικρή απόσταση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα που πιθανότατα ήταν ο στόχος.

Δεν θα διεξαχθεί τελικά τη Δευτέρα η διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στην Ουάσινγκτον, αλλά ο πρόεδρος Κλίντον προσπαθεί να προγραμματίσει τη διάσκεψη για κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε σήμερα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο πρόεδρος Κλίντον είχε προσκαλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Αραφάτ, με στόχο την αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό.

Πλήθος λαού παρακολούθησε σήμερα την κηδεία ενός άνδρα που δολοφονήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας χθες, ενώ παράλληλα οι φοιτητικές οργανώσεις ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σουχάρτο, αναχωρώντας σήμερα για την Αίγυπτο, απείλησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πάρουν σκληρότερα μέτρα εναντίον των διαδηλωτών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται στις 5 το απόγευμα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α εθνικής κατηγορίας με τους εξής αγώνες: Ολυμπιακός - Απόλλων, Βέροια - ΠΑΟΚ, Καβάλα - Πανιώνιος, Ηρακλής - Πανηλειακός, Αθηναϊκός - ΟΦΗ, ΑΕΚ - Καλαμάτα, Παναχαϊκή - Προοδευτική, Ιωνικός - Παναθηναϊκός και Εθνικός - Σκόντα Ξάνθη.

Τον πρώτο αγώνα για τον τίτλο του πρωταθλητή στο μπάσκετ δίνουν απόψε Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 6. 30 και θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του Αντέννα.

Το πρώτο βήμα για την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει θέση στην ευρωλίγκα της νέας περιόδου έκανε χθες η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν στο ΣΕΦ με 72- 71 την ΑΕΚ. Ο δεύτερος αγώνας στις δύο ομάδες θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, ενώ αργότερα τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια πνέουν βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια φτάνει τους 18 βαθμούς, στα δυτικά τους 23 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο καιρός είναι άστατος και μπορεί να βρέξει, οι άνεμοι είναι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στην Αθήνα φτάνει τους 19 βαθμούς. Ιδιος καιρός και για τη Θεσσαλονίκη με ισχυρούς ανέμους και το θερμόμετρο αυτή τη στιγμή να αγγίζει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά της χώρας.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 10 May 1998 - 18:12:09 UTC