Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο ρυθμό του Ευρώ και της ΟΝΕ κινείται πλέον η ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική ζωή της χώρας. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε στο προσεχές 18μηνο να επιτύχει τη σύγκλιση της οικονομίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν τα πυρά τους. Ο πρωθυπουργός άρχισε σήμερα κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Ηδη επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πέμπτη δίνει στο Ζάππειο συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Σύνοδο των Βρυξελλών, καθώς, όπως είπε, είναι πλέον ξεκάθαρο το πλαίσιο για το τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Συγκλονιστική στιγμή χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος τη δημιουργία του νέου παγκόσμιου νομίσματος, του Ευρώ.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε εποικοδομητική αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο Ζάππειο, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη δευτέρα Μαϊου ως ημέρα θλίψης και περισυλλογής για την Ελλάδα, αφού, όπως είπε, αναιρέθηκαν τα πλεονεκτήματα που είχε η χώρα μας, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, δεν είναι δεσμευτικές για ένταξη της χώρας μας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λανθασμένη οικονομική πολιτική, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων πιέσεων στη δραχμή και τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση πως η ίδια συντηρεί ένα τέτοιο κλίμα και τόνισε ότι το κόμμα του μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις αντιμετωπίσει και να τις κερδίσει. Η ΝΔ φιλολογεί περί την πολιτική, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο, απάντησε ο Δημήτρης Ρέππας. Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Πολιτική Ανοιξη κάνοντας λόγο για αδιόρθωτους ψεύτες και ευτελισμό της νοημοσύνης του λαού.

Εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από έξι γκαζάκια εξερράγη λίγο μετά τις 20. 30 στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Αλεξάνδρου Σούτσου 24, στο Κολωνάκι. Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές αλλά την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε κανένας από τους συνεργάτες του κ. Ρέππα στο πολιτικό του γραφείο. Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ μέχρι αργά το βράδυ καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η καταχώρηση στο περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, στην οποία ο καγηθητής των Διεθνών Σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Κώστας Σημίτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έκανε λόγο για αλγεινή εντύπωση, ενώ για τραγέλαφο που εντείνει την κυβερνητική διγλωσσία και αναξιοπιστία μιλάει ο Συνασπισμός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε προσωπικές απόψεις του κ. Ευρυβιάδη, τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω καταχώρηση. Ο κ. Ρέππας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ για την Ολυμπιακή τόνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα στρατηγικού επενδυτή, αλλά ένταξης της εταιρίας σε μια στρατηγική συμμαχία, όπως γίνεται με άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους και η αλλαγή της ορκωμοσίας των βουλευτών δεν περιλαμβάνονται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίγονται τέτοια θέματα. Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι στο στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα φθάσουμε σιγά-σιγά, μέσω, διαλόγου και χωρίς διασάλευση των καλών σχέσεων. Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, δεν θέλησε να δώσει σήμερα συνέχεια στην αντίδραση που του προκάλεσε η πρόταση βουλευτών για αλλαγή του όρκου που δίνουν ενώπιον του κοινοβουλίου.

Σκληρή γλώσσα για τον Ραούφ Ντενκτάς στον οποίο επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, χρησιμοποίησε ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κοινότητας, Χανς βαν ντεν Μπρουκ. Μιλώντας στο Βερολίνο σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κοινοτικός επίτροπος είπε χαρακτηριστικά ότι με τη στάση του ο Ντενκτάς απέναντι στην πρωτοβουλία Χόλμπρουκ και τους όρους που έθεσε, απέδειξε ότι δεν έχει καμιά όρεξη να διαπραγματευτεί και να δώσει λύση στο Κυπριακό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, Χανς Φρίντριχ φον Πλόετς, ο οποίος κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία ότι δεν έχει κατανοήσει την πρόταση που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου.

Η Ελλάδα απέρριψε προφορικό διάβημα της Τουρκίας, σχετικά με την υποτιθέμενη λειτουργία γραφείων του κουρδικού κόμματος Πε-Κα-Κα, στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν επιτρέπει δραστηριότητες εναντίον κυρίαρχων κρατών, τόνισε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι στρατηγοί, επαναλαμβάνουν τους γνωστούς ισχυρισμούς για βοήθεια της Αθήνας στους Κούρδους αυτονομιστές.

Η μεγαλύτερη, έως σήμερα, υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων είναι τόσο μεγάλη που οι αστυνομικοί από την Κυριακή συνεχίζουν την καταμέτρηση, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα τρία δις δρχ και τα τσιγάρα τα πέντε εκατομμύρια πακέτα! Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο αδέλφια, οι Γιώργος και Ηρακλής Ανθεμίδης, 38 και 43 χρόνων αντίστοιχα, οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία. Για τον εντοπισμό των λαθραίων τσιγάρων, που έγινε τυχαία, ο αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης δήλωσε πως η υπόθεση έχει διεθνείς προεκτάσεις, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων Ελληνων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμηλούς τόνους τήρησε η κυβέρνηση στο θέμα της επιστολής που έστειλε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, στον πρωθυπουργό και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ασκεί κριτική για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποδοθεί οι τρέχουσες τιμές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επιστολή αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο του κινήματος και έκανε λόγο για επανάληψη που μερικές φορές είναι περιττή και ενοχλητική και δεν τιμά τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντίθετα, πρόσθεσε, τέτοιες ενέργειες προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη μνήμη και την ιστορία του πρώην πρωθυπουργού και περιορίζουν την ακτινοβολία του.

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιο Γεράκη προσήχθη το απόγευμα ο πρώην αστυφύλακας Μιχαήλ Χάιτας, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος στο συνδικάτο του εγκλήματος, προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από καιρό σχετικά με κυκλώματα αστυνομικών που "πουλάνε προστασία" σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Μάλιστα, το όνομα του Χάιτα εμπλέκεται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, που απασχολούν από πέρυσι τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Η εισαγγελία κάλεσε κατ'επανάληψη το Χάιτα να καταθέσει, χωρίς, ωστόσο να τα καταφέρει. Προ ημερών συνελήφθη στη Δράμα για τροχαία παράβαση.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης, για μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου. Η συνδυασμένη χρήση δύο πρωτεϊνών, πέτυχε να συρρικνώσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξαφανίσει καρκινικούς όγκους σε ποντίκια και απέτρεψε τη μετάστασή τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρωτεϊνες, εμποδίζουν το αίμα να φθάσει στους καρκινικούς όγκους, με αποτέλεσμα το σταδιακό εκφυλισμό τους. Ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Υπέρταση και στεφανιαία νόσος "πάνε πακέτο". Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών, γι'αυτό και η αντιμετώπισή της είναι επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τους καρδιολόγους. Σε ομιλία του ο καθηγητής Λούσερ είπε ότι η υπέρταση πλήττει το 30% των ενηλίκων, ηλικίας 17-74 ετών, ενώ έχει βρεθεί ότι στους υπερτασικούς ασθενείς υπάρχει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή της εσωτερικής στοιβάδας του τοιχώματος των αγγείων.

Μορφή επιδημίας έχει πάρει τελικά η εγκατάλειψη θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας. Ετσι, για μία ακόμα φορά η Τροχαία είναι αναγκασμένη να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ασυνείδητου οδηγού, που παρέσυρε και σκότωσε τον οδηγό μοτοσικλέτας Νίκο Καραβά, 32 χρόνων, από τη Φτελιά Δράμας.

Στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ στη Συγγρού, έφτασε το πρωί ο μετροπόντικας "Ιάσων". Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τόνισε ότι έχει κατασκευαστεί το 71% του έργου του μετρό και πρόσθεσε ότι στις 20 Ιουνίου θα παραληφθούν οι δύο πρώτοι απο τους 38 συρμούς που θα έχει το μετρό. Ο "Ιάσων", αναμένεται στο τέλος Μαϊου να ξεκινήσει την πορεία του για το σταθμό του Ανάλατου στο Νέο Κόσμο, ενώ ο δεύτερος μετροπόντικας "Περσεφόνη", θα ξεκινήσει να διανοίγει τη σήραγγα απο το σταθμό της Δάφνης μέχρι τον Ανάλατο.

Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα απο τη Γερμανία την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους επόμενους έξι μήνες. Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σε ειδική τελετή παρέδωσε την προεδρία στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, στις επιτροπές των μονίμων αντιπροσώπων των 40 κρατών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο δικαστήριο των Ιωαννίνων, εκεί που στις 7 Νοεμβρίου 1994, προκάλεσε μακελειό, αφού σκότωσε τον Εισαγγελέα, Σπύρο Σπύρου, τον αστυνομικό, Κώστα Ζαμπαλά και τραυματισε άλλους τρείς πολίτες, οδηγήθηκε σήμερα για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό απο το Εφετείο ο Κώστας Μπίντος. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και σε 23 χρόνια κάθειρξη. Ο Μπίντος ζήτησε αναβολή της δίκης, λόγω κωλύμματος των δικηγόρων του από την Αθήνα, αφού κανείς δικηγόρος από τα Ιωάννινα δεν δέχθηκε να τον υποστηρίξει. Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή και η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης θα καθορισθεί αργότερα. Απο την αστυνομία είχαν παρθεί αυστηρά μέτρα για να προφυλαχθεί ο Μπίντος από τους συγγενείς των θυμάτων του.

Κινητοποιήσεις άρχισαν από σήμερα οι δασολόγοι, οι δασοπόνοι και οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μεταφορά των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στο πυροσβεστικό σώμα. Το σχετικό νομοσχέδιο, του υπουργείου Γεωργίας συζητείται το βράδυ, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι, έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 65 -56 στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής φάσης του πρωταθλήματος της Α1. Ο τρίτος και τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο θα γίνει την Παρασκευή στην έδρα του ΠΑΟ που έχει το πλεονέκτημα.

Οχι έναν-όχι δύο, αλλά τουλάχιστον πέντε Σέρβους παίχτες θα παρακολουθήσει αύριο στο Βελιγράδι ο Μπάγιεβιτς, με αφορμή τον τελικό του γιουγκοσλαβικού κυπέλλου, ανάμεσα στις Ομπιλιτς-Παρτιζάν. Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό ο Δανιήλ προσπαθεί να κρατήσει τους παίχτες του σε εγρήγωρση, δηλώνοντας πως πρέπει να κάνουν ακόμα μία νίκη για να εξασφαλίσουν την εξοδό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να τελειώσουν το πρωτάθλημα με παρουσιάζοντας.. . καλή εικόνα. Τέλος, στην ΑΕΚ μετά τις δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες για εξεύρεση γνωστού Ευρωπαίου προπονητή -εκτός αν στην Ενωση θεωρούν γνωστό τον Τουμπάκοβιτς.. .- τώρα ασχολούνται με τη μαύρη λίστα που έχει ο Νικολάου με ποδοσφαιριστές, που ίσως απομακρυνθούν για αδιαφορία ή για τη μικρή τους προσφορά στην ομάδα.

Τον ύπνο έκοψε σε επίδοξους πρωταθλητές Ευρώπης η είδηση που ήρθε σήμερα από την Ιταλία, καθώς απ'ότι φαίνεται ο Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο και η Γιουβέντους θα βρίσκονται μαζί και για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την "Γκατζέτα ντελλο Σπορτ" η "Μεγάλη Κυρία" δείχνει πρόθυμη να δώσει τουλάχιστον 6,5 δις για πέντε χρόνια στον Ιταλό κανονιέρη και να απαρνηθεί τα τρελλά χρήματα που της προσφέρουν κυρίως οι Αγγλοι.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέο ιστορικό ρεκορ σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών κλείνοντας στις 2634,54 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,22%. Την άνοδο του δείκτη τροφοδότησε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των Τραπεζών, ο δείκτης των οποίων κέρδισε 3,60%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 1,23%, Επενδύσεις πτώση 0,57%, Λήζινγκ άνοδος 2, 33%, Βιομηχανίες πτώση 0,29%, Κατασκευές πτώση 1,27%, Διάφορες άνοδος 2,60%, Συμμετοχών πτώση 2,82%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,05%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,11 δισ. δρχ. Και νέα σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα η ισοτιμία της δραχμής έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων. Το δολάριο σημείωσε σημαντική υποχωρηση κατα 3 δρχ. και θα πωλείται απο τις εμπορικές τράπεζες 312,011 δρχ..

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 26 βαθμούς και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επαληθεύτηκαν τελικά οι φόβοι αρκετών πολιτικών αναλυτών για το μέλλον των ειρηνευτικών διαδικασιών όσον αφορά το Μεσανατολικό. Χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο έληξαν σήμερα οι συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ισραηλινής πλευράς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νετανιάχου έκανε οτι ήταν δυνατόν, τρόπω τινά, για να δυναμιτίσει τις συνομιλίες εγείροντας νέα αιτήματα όπως παραδείγματος χάριν, να δοθούν εγγυήσεις από τους Παλαιστίνιους οτι δεν θα κηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, οτι θα παταχθεί η τρομοκρατία και παράλληλα αξίωσε να μην γίνει καμμία αναφορά για ενδεχόμενη διακοπή των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Η Μαντλίν Ολμπράϊτ μπροστά στο νέο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μπιλ Κλίντον και πρότεινε να συνεχισθούν οι συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, πρόταση η οποία έγινε δεκτή και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει οτι σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ο Αραφάτ θα ζητήσει τη σύγκληση αραβικής συνόδου κορυφής.

Συγκλονισμένη είναι η κοινότητα του Βατικανού εξαιτίας του τριπλού εγκλήματος που σημειώθηκε στους κόλπους της, όταν ο 23χρονος δεκανέας της παπικής φρουράς, Σεντρίκ Τορνέ, σκότωσε τον νεοδιοριζόμενο διοικητή της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού, Αλόις Εστερμαν, τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το τριπλό φονικό έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την διορισμό του Εστερμαν στο αξίωμα αυτό, στο διαμέρισμα του κοντά στην πύλη της Αγίας Αννας. Οπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, αποκλείεται τα κίνητρα του δολοφόνου να ήταν σεξουαλικά, τονίζοντας οτι το ζευγάρι ήταν υποδειγματικό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο δράστης προέβη στην πράξη αυτή επειδή αισθανόταν μίσος για τους ανώτερους του. Το θύμα είχε αποτρέψει στο παρελθόν το φόνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου κατά την δολοφονική επίθεση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, στις 13 Μαϊου του 1981, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Σε ναυάγιο κατέληξαν στη Δανία οι συνομιλίες μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και της εργοδοσίας, οι οποίες έγιναν σε μία προσπάθεια να τερματισθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες εισήλθαν σήμερα στην ένατη ημέρα τους. Η εργοδοσία αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι εκτός από την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, ζητούν μία επιπλέον εβδομάδα άδειας. Τα αποτελέσματα των απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισαν ήδη να φαίνονται στην αγορά, όπου έντονες είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών αγαθών. Η αστυνομία έκανε λόγο για επικίνδυνη κατάσταση, κυρίως στα βενζινάδικα όπου πολλοί αυτοκινητιστές συνεπλάκησαν μεταξύ τους, για το ποιος θα προλάβει να γεμίσει πρώτος το ρεζερβουάρ του.

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε σε δεξαμενόπλοιο, ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις αυστραλοί ναυτικοί. Το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού, Βεστφάλια, με πλήρωμα 60 ατόμων έπλεε ανοικτά του Περθ όταν σημειώθηκε η έκρηξη από την οποία προκλήθηκε στη συνέχεια πυρκαγιά. Στο μεταξύ, άλλα πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη βόρεια Ισπανία κατά την διάρκεια σειράς εκρήξεων που σημειώθηκαν, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της βασιλικής περιουσίας στη Βουλγαρία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξετάζει την υπόθεση ενώ ο γενικός εισαγγελέας χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο του 1947, με τον οποίο δημεύθηκε η βασιλική περιουσία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές. Ο γιος του βασιλιά, Συμεών ο Δεύτερος, που ανακηρύχθηκε βασιλιάς σε ηλικία 6 ετών, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει τα καθήκοντά του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της διαδικασία επιστροφής της βασιλικής περιουσίας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 6 May 1998 - 2:12:11 UTC