Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της Ολυμπιακής στις κρίσιμες συναντήσεις που είχαν σήμερα. Ετσι, αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι ιπτάμενοι χειριστές, μετά τη διαβεβαίωση της διοίκησης ότι δεν προτίθεται να προβεί σε συρρίκνωση του δικτύου των δρομολογίων. Τις κινητοποιήσεις τους ανέστειλαν και οι συνοδοί φροντιστές, αφού απέσπασαν τη διαβεβαίωση πως οι προσλήψεις προσωπικού θ'αρχίσουν αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ. Ετσι, από αύριο και για το υπόλοιπο καλοκαιρινό πρόγραμμα οι πτήσεις της Ολυμπιακής θα διεξάγονται κανονικά. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να πετύχει το πρόγραμμα εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στη φάση της προσαρμογής. Η Ολυμπιακή οδηγείται σε κλείσιμο ή πραγματικό ξεπούλημα, με τεράστια ζημιά για το κύρος της χώρας και την εθνική οικονομία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Τόσο το θέμα της Ολυμπιακής όσο και η γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να κυριαρχήσει στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ζητήσει ο Συνασπισμός.

Σε ένα ιδιότυπο εκλογικό κέντρο έχει ήδη διαμορφωθεί ο μητροπολιτικός ναός Αθηνών, καθώς αύριο θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προκαθήμενου της εκκλησίας της Ελλάδας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η διαδικασία θ'αρχίσει στις 9 το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος όμως δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης. Της διαδικασίας θα προεδρεύσει ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα είναι οι μητροπολίτες Κορίνθου, Παντελεήμων, Τριφυλίας, Στέφανος και Γυθείου Χρυσόστομος. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 77 εν ενεργεία μητροπολίτες και για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου στις δύο πρώτες ψηφοφορίες χρειάζεται το 50% συν 1 ψήφους, δηλαδή σύνολο 39 ψήφους, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία αναδεικνύεται νικητής αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της εκκλησίας και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε έχει οποιαδήποτε ανάμιξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η πολιτεία θα επιδιώξει να έχει άριστη συνεργασία με το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Μεγάλη πτώση κατά 7% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην καθυστέρηση των εξαγγελιών από την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και στην αβεβαιότητα για το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο ευρώ, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί νέας υποτίμησης της δραχμής, σημειώνοντας ότι το εθνικό μας νόμισμα είναι σήμερα ισχυρότερο, αφού έχει υποτιμήθει μόνο 10% σε σχέση με το 14% που είχε αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν η δραχμή εντάχθηκε στο σύστημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η βουλή των Ελλήνων σε μια λιτή τελετή τίμησε το απόγευμα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το έργο και την προσφορά του στο έθνος, τόνισαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της βουλής και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα αλλά και το έργο του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την 60χρονη πολιτική του παρουσία σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Από το πρωί άνοιξαν οι πύλες του ιδρύματος Καραμανλή, που ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ως τελευταία του κατοικία και εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη. Σε 40 ημέρες θα ανοιχθεί η διαθήκη του και παρά το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, η απόφασή του για τη διανομή τους αποκτά ιδιαίτερα συμβολική και συναισθηματική αξία.

Η Ελλάδα διατήρησε για άλλη μια φορά τις επιφυλάξεις της στην υιοθέτηση του χρηματοοικονομικού κανονισμού για την Τουρκία, ύψους 375 εκατ. εκιού, δεδομένου ότι από την πλευρά της Αγκυρας δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατέστησε σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να άρει τις επιφυλάξεις της, ενώ παράλληλα κατέθεσε στο συμβούλιο δύο μνημόνια που αφορούν στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι για την Ελλάδα η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια αυτόνομη διαδικασία, που δε συνδέεται ούτε συναρτάται με άλλα θέματα. Από τη Θεσσαλονίκη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσουν σε κρίσεις και συγκρούσεις όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τις εστίες έντασης που υπάρχουν για να μεταβάλουν τις διεθνείς συνθήκες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κάλυψε το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για τα όσα είπε στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Σκανδαλίδης υπερθεμάτισε στην ανάγκη προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και επεσήμανε τις αστοχίες και τις παραλήψεις, τόνισε ο κ. Ρέππας και σημείωσε πως ο κ. Σκανδαλίδης "δεν είπε ότι υπάρχει συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά περιέγραψε την εικόνα που δημιουργείται". Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος τονίζοντας ότι τα φαινόμενα που περιέγραψε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι υπαρκτά και πρέπει να εξετασθούν. Την Τετάρτη συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.

Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο θα επιβληθούν διόδια στην πρωτεύουσα. Είναι αστείο και να το συζητάμε, τόνισε χαρκατηριστικά ο κ. Ρέππας. Την πληροφορία διέψευσαν κατηγορηματικά και οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και μεταφορών κύριοι Λαλιώτης και Μαντέλης.

Μεγάλης έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε σε υπόγεια αποθήκη με αφρολέξ στην Καλλιθέα. Η κατάσβεση της φωτιάς επετεύχθη μετά απο προσπάθειες δύο ωρών που κατέβαλαν 36 πυροσβέστες, οι οποίοι έρριξαν στο εσωτερικό της αποθήκης μεγάλες ποσότητες αφρού υψηλής διόγκωσης για να περιορισθεί η φωτιά. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της αποθήκης, οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια δραχμές. Να σημειωθεί ότι αρχικά υπήρξε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και στους άλλους ορόφους της εξαόροφης πολυκατοικίας.

Εξιχνιάστηκε τελικά η δολοφονία του 30χρονου Νιγηριανού πλανόδιου μικροπωλητή, το Σάββατο έξω απο γραφεία Συνδέσμου Φιλάθλων Παναθηναϊκού, στο Περιστέρι. Δράστης, ο οποίος καταζητείτο και συνελήφθη το απόγευμα στην Ομόνοια, είναι ο Ευθύμιος Κυριόπουλος, 28 ετών, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, στις 3 Απριλίου, απο τις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Στο παρελθόν έχει καταδικαστεί πολλές φορές για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, πλαστογραφία, απόδραση, κλοπές και παράνομη οπλοφορία. Στις 7 του μήνα συνελήφθη για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Εναντίον του Κυριόπουλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή και ληστεία. Ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία άσκησε επίσης ο εισαγγελέας και στα έξι νεαρά άτομα που ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ.

Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός ΙΧ, ο οποίος χθες το βράδυ παρέσυρε και σκότωσε τον 84χρονο Παναγιώτη Κάππα και τραυμάτισε την κόρη του Ευαγγελία, 47 χρόνων, ενώ βάδιζαν στο πεζοδρόμιο στο κέντρο των Ιωαννίνων. Δράστης είναι ο 47χρονος Αντώνης Ζώης, ο οποίος εγκατέλειψε αβοήθητα τα θύματά του και εξαφανίστηκε. Η Τροχαία Ιωαννίνων εντόπισε το κλειστό φορτηγάκι και λίγο αργότερα τον συνέλαβε. Ο Ζώης, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε τίποτα γιατί οδηγούσε μεθυσμένος.

Ληστεία σημειώθηκε το απόγευμα στο σούπερ μάρκετ "Καλλονή" στην περιοχή της Δραπετσώνας. Οι δράστες ήταν δύο, οι οποίοι κρατώντας όπλα χτύπησαν στο πρόσωπο την ταμία του σούπερ μάρκετ και αφού άρπαξαν από τα ταμεία περίπου 700. 000 δρχ προσπάθησαν να διαφύγουν. Ομως τους κυνήγησαν υπάλληλοι, πελάτες και περαστικοί και κατάφεραν να συλλάβουν τον ένα από τους δύο δράστες που είναι ο Μανόλης Πρέκας, 36 χρόνων.

Αγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του αρχιφύλακα Θεοφάνη Κουκουράβα 46 ετών, που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σπίτι του στην οδό Πρασίνου Λόφου στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Οι δράστες οι άγνωστοι έρριξαν στο αυτοκίνητο βενζίνη και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά πετώντας αναμμένο στουπί. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Δύο Σύριοι ναυτικοί αγνοούνται από τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή των Στροφάδων στο Ιόνιο πέλαγος, ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με τον καπετάνιο φορτηγού πλοίου με σημαία Καμπότζης, οι δύο ναυτικοί εθεάθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κατάστρωμα του πλοίου και από τότε παρά τις έρευνες δεν έχουν βρεθεί. Στις έρευνες, μετέχει ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοία του λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου, την Τετάρτη στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο κ. Στεφανόπουλος μετά τη λήξη του αγώνα θα απονείμει στη νικήτρια ομάδα το κύπελλο.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι δύο φιναλίστ του τελικού, αντιμετωπίζουν τον αγώνα με αισιοδοξία, καθώς πιστεύουν ότι θα γίνει ένα ανοιχτό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Ο προπονητής των πρασίνων υποστηρίζει ότι η ομάδα του είναι ανώτερη και πιστεύει ότι θα κατακτήσει το τρόπαιο, χωρίς όμως να υποτιμά τον Πανιώνιο, για τον οποίο είπε ότι θα παίξει χωρίς άγχος, αφού ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα λάβει μέρος στο κύπελλο Κυπελλούχων. Από την πλευρά τους οι κυανέρυθροι, πιστεύουν ότι οι παίχτες του Παναθηναϊκού θα έχουν το πρόβλημα, αφού θεωρούνται το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Δύο αγώνες των πλέι οφς για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας μπάσκετ διεξάγονται απόψε. Στις 8 το βράδυ, ο Παπάγου θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο πρώτο παιχνίδι επικράτησε εύκολα στη Θεσσαλονίκη επί των "στρατηγών", ενώ ήδη, από τις 6,30 το απόγευμα, άρχισε το παιχνίδι Ηρακλείου - Παναθηναϊκού. Στο πρώτο παιχνίδι οι πράσινοι είχαν νικήσει με ιδιαίτερη άνεση.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

"Ελεύθερη" πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κατά 7,00% και έκλεισε στις 2300,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 90, 5 δισ. δρχ. Με μεγάλη πτώση έκλεισαν και οι επιμέρους δείκτες. Συγκεκριμένα: Τράπεζες πτώση 7,95%, Λήζινγκ πτώση 8%, Ασφάλειες πτώση 7,21%, Επενδύσεις πτώση 8% , Βιομηχανικές πτώση 7,07%, Κατασκευών πτώση 8%, Συμμετοχών πτώση 6,65%, Διάφορες πτώση 6,06%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 5,31%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, αλλά βαθμιαία στα δυτικά θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα βρέξει. Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα, ενώ στα δυτικά θα σημειωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στα ανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 26 και στη νησιωτική χώρα 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 24 και 8 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλη είναι πλέον η ανησυχία της Δύσης για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κλιμακώνεται επικίνδυνα. Οπως ανακοινώθηκε από το κέντρο Τύπου στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν δύο αιματηρά επεισόδια στο νοτιοδυτικό τμήμα της σερβικής επαρχίας. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ντετσάνι, όπου άνδρες των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων σκότωσαν τρεις ένοπλους αλβανούς αυτονομιστές, και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις, ενώ το δεύτερο σημειώθηκε κοντά στο χωριό Μάλα Κρούσα, στο οποίο δύο σέρβοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από άγνωστους ενόπλους. Το αίμα όμως σταματάει να ρέει στην επαρχία αυτή. Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό κέντρο Τύπου, οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν αρχίσει από χθες να βομβαρδίζουν διάφορα χωριά που βρίσκονται κοντά στα αλβανικά σύνορα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, φθάνοντας σήμερα στο Λουξεμβούργο για να προεδρεύσει της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε οτι η Κοινότητα θα συνεχίσει να επιμένει στην αποχώρηση των δυνάμεων του Βελιγραδίου από την περιοχή, στον τερματισμό της χρήσης βαρέων όπλων και στην έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με τη συμμετοχή ξένων μεσολαβητών. Με χειροβομβίδα που αν τραβήξουμε την περόνη θα εκραγεί, παρομοίασε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας και αυτός την ανάγκη άσκησης πίεσης, τόσο προς την αλβανική πλευρά, όσο και προς την σερβική, για την άμεση έναρξη διαλόγου άνευ όρων. Κριτική για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, άσκησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Εφιαλτικές εικόνες από την εποχή του μεσοπολέμου, που οδήγησε στην έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, ήλθαν στη μνήμη χιλιάδων Γερμανών και Ευρωπαίων, από την χθεσινή νίκη της ακροδεξιάς στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξωνίας-Ανχολτ, η οποία παρότι κατηγορείται για αντι-σημιτισμό και υποδαύλιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 12,9% και θα εκπροσωπηθεί στην τοπική Βουλή. Είναι η πρώτη φορά, μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, που ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, κύρια αιτία της μεταστροφής του εκλογικού σώματος προς την άκρα δεξιά του κρατιδίου αυτού των 3 εκατ. κατοίκων, είναι η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας η οποία έχει φθάσει στο 25%, και αποτελεί το μεγαλύτερο στη Γερμανία. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ο μεγάλος ηττημένος των τοπικών αυτών εκλογών, είναι ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, το κυβερνών κόμμα του οποίου, οι Χριστιανοδημοκράτες, συγκέντρωσε μόλις 22%, σε σχέση με το 34,4 που είχε αποσπάσει πριν από τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, ο Κολ έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες που τον έφεραν να παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, για το αξίωμα του Καγκελαρίου, ενόψει των γενικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Ανακρούει πρύμνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος σήμερα δήλωσε οτι ούτε το κόμμα του, ούτε οι κυβερνητικοί του εταίροι, τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 1999, θέτοντας πάλι υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την περασμένη Πέμπτη με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Οπως είχε συμφωνηθεί, θα σχηματιζόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγούσε τη χώρα στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ταυτόχρονα με τις δημοτικές, τον Μάρτιο του 1999. Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου, Μπαϊκάλ, ο οποίος στο παρελθόν είχε απειλήσει πολλές φορές τον Γιλμάζ οτι το κόμμα του θα πάψει να υποστηρίζει την υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού. Στο μεταξύ σήμερα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 130 άτομα στη διάρκεια επιχείρησης κατά των ισλαμικών οργανώσεων.

Παρέλυσε η δημόσια ζωή σήμερα στη Δανία, καθώς 450. 000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατέβηκαν σε απεργία, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η πανεθνική αυτή απεργία είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση μετά το 1985, όταν οι απεργίες είχαν διαρκέσει δύο εβδομάδες. Αποτέλεσμα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν να παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικης μεταφοράς, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα πλοία, ενώ δεν λειτούργησε καμμία δημόσια υπηρεσία. Οι απεργοί πέρα από τα οικονομικά αιτήματα, ζητούν μία επιπλέον εβδομάδα διακοπών, ενώ η εργοδοσία δέχεται να δώσει μόνο μία ημέρα αργίας, την 24η Δεκεμβρίου.

Μία απόφαση-σταθμό στα νομικά χρονικά, εξέδωσε δικαστήριο στην Ιαπωνία, με την οποία υποχρεώνεται η κυβέρνηση του Τόκιο να πληρώσει αποζημίωση σε τρεις Νοτιοκορεάτισσες, οι οποίες είχαν εξαναγκασθεί να καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες γιαπωνέζων στρατιωτών, + στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την απόφαση αυτή χαιρέτισε το "Συμβούλιο των Γυναικών της Ασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", χαρακτηρίζοντάς την θετική εξέλιξη στη διεθνή εκστρατεία για την αποκατάσταση των γυναικών της Ασίας που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής δουλείας από τα ιαπωνικά στρατεύματα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 28 April 1998 - 1:41:06 UTC