Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Επί ποδός βρίσκεται από το απόγευμα η Τροχαία, ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων από την επαρχία, όπου πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα. Λίγο μετά το μεσημέρι τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα στις δύο εισόδους της Αθήνας. Η κίνηση στις εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη και τα αυτοκίνητα κινούνται με ρυθμό σημειωτόν. Παρ' όλα αυτά η τροχαία εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα ο κύριος όγκος των αυτοκινήτων που έφυγαν από την Αθήνα.

Ομως παρά τις συστάσεις της Τροχαίας και τα έκτακτα μέτρα και η φετινή έξοδος βάφτηκε με αίμα. Σε πάνω από 300 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, 33 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 446 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 90 σοβαρά. Την ίδια ώρα η αστυνομία αναζητά τους δύο ασυνείδητους οδηγούς που τραυμάτισαν θανάσιμα και εγκατέλειψαν αβοήθητους, τον οκτάχρονο Βασιλάκη, στο Χαλάνδρι και την 34χρονη Μαρία Κουγιουμτζή στην Παλλήνη.

Σταδιακά επιδεινούμενη είναι η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς δεν παρουσιάζει κανένα σημείο ανάκαμψης, αλλά αντιθέτως πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα στοιχεία για αρνητικές εξελίξεις. Κορυφαίος θεράπων ιατρός δήλωσε ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά γιατί η πορεία ανάρρωσης δεν είναι ικανοποιητική και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο ασθενής εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή και υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ενώ τα προβλήματα από τα υπόλοιπα συστήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Νέο κύκλο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό δρομολογεί η επίσκεψη του αμερικανού συντονιστή Τόμας Μίλερ, στη Λευκωσία, ο οποίος είχε ήδη συνομιλίες με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Η επίσκεψη Μίλερ εντάσσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις αρχές Μαϊου στη Λευκωσία. Στόχος των ΗΠΑ είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από το καλοκαίρι, για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε ουδέτερο έδαφος.

Στην Αθήνα αναμένεται αύριο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, προερχόμενος από την Αγκυρα. Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο και το απόγευμα θα αναχωρήσει απο την ελληνική πρωτεύουσα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Τρεις Αλβανοί πνίγηκαν, όταν το αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε αρδευτικό κανάλι έξω από το χωριό Εσώβαλτα της Πέλλας. Ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου, επίσης Αλβανοί, κατάφεραν να διασωθούν. Ανδρες των ΕΜΑΚ που κλήθηκαν να βοηθήσουν στις έρευνες, εντόπισαν τα πτώματα των τριών Αλβανών στην κοίτη του καναλιού.

Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται ``Αυτόνομοι Πυρήνες Εξεγερτικής Δράσης``, ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στην Ηλιούπολη. Ο εμπρηστικός μηχανισμός αποτελείτο από επτά γκαζάκια, συνδεδεμένα με ένα μπιτόνι βενζίνη. Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην Τράπεζα, ενώ οι δράστες διέφυγαν με μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού.

Στον εισαγγελέα Σάμου οδηγούνται σήμερα οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι, που συνελήφθησαν από λιμενικούς να αποβιβάζουν στο Αγαθονήσι 84 Ιρακινούς λαθρομετανάστες. Οι 53 άνδρες, 13 γυναίκες και τα 18 παιδιά κρατούνται από τις αρχές του νησιού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επανέναρξη της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, είναι ο βασικός στόχος της περιοδείας του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στη Μέση Ανατολή. Χθες ο κ. Μπλερ είχε συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε στη Γάζα με τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, έχουν δρομολογηθεί οι προσπάθειες για μία συνάντηση μεταξύ της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, με τους Νετανιάχου και Αραφάτ τον ερχόμενο μήνα στο Λονδίνο.

Επείγουσα σύνοδο οργανώνει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Στην σύνοδο θα μετάσχει πενταμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου θα μετάσχουν τρείς εκπρόσωποι των Αλβανών με επικεφαλής τον σύμβουλο του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπράημ Ρουγκόβα.

Στο πένθος έχει βυθισθεί το Μεξικό, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες πνευματικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από την είδηση του θανάτου του νομπελίστα μεξικανού συγγραφέα Οκτάβιο Παζ. Ο γνωστός συγγραφέας έχασε τη μάχη για τη ζωή, καθώς τον τελευταίο χρόνο είχε προσβληθεί από καρκίνο και πρόσφατα υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς. Ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας, περισσότερο γνωστός για το βιβλίο, Ο Λαβύρινθος της Μοναξιάς. Το 1990 τιμήθηκε με τον Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την βόρεια Αργεντινή, εξαιτίας των οποίων δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από πενηνταπέντε χιλιάδες άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Μένεμ, διέκοψε την επίσκεψή του στο Σαντιάγο της Χιλής, χωρίς να παρακολουθήσει την τελετή λήξης της Παναμερικανικής Διάσκεψης Κορυφής, ώστε να παραστεί σε επείγουσα σύσκεψη στο Μπουένος Αϊρες για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος σε όλη σχεδόν τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 23 και 9 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 21 April 1998 - 2:12:10 UTC