Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και οχι μόνο οτι ειναι αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του απηυθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα τόνισε οτι η κυβέρνηση στις επιδιώξεις της ειναι ξεκάθαρη και δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της. Μερικοί, πρόσθεσε, νομίζουν οτι μπορεί να θέσουν όρους αλλά κάνουν λάθος, αφού - όπως ειπε - οι στόχοι δεν επιδέχονται διαπραγματευση γιατί κριτήριο δεν ειναι η κατοχή της εξουσίας αλλά το συμφέρον του τόπου. Ο πρωθυπουργός ειπε οτι χρειάζεται οι συνδιασμένη δύναμη όλων για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί με ενότητα και συμφωνία κατακτημένη απο ανοικτες διαδικασίες.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ειπε οτι δεν δέχεται οτι το ΠΑΣΟΚ εχει αποξενωθεί απο ομάδες και στρώμματα που παραδοσιακά το στηρίζουν. Η πολιτική μας, πρόσθεσε, ούτε αδιαφορεί για τις επιπτωσεις στους εργαζόμενους ούτε αγνοεί τα προβλήματα που συναντούν καθημερινά οι πολίτες. Θέλει, συνέχισε, να δώσει λύση στα προβλήματα και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής. Ο πρωθυπουργός ειπε οτι η πολιτική που ακολουθεί η κυβερνηση ειναι συμβατή με τις αποφάσεις του συνεδρίου και επικυρώθηκε απο τη λαϊκή εντολή τονίζοντας οτι οι επόμενες εκλογες θα δώσουν και πάλι τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Εκανε λόγο για πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ως τη μόνη πρόταση, που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας, την είσοδο στην ΟΝΕ (την οποία ειπε επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού).

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται αυτή την ώρα με τις ομιλίες των μελών της και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την επικύρωση της λίστας των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων, που θα υποστηρίξει το Κίνημα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Για δύο όμως νομαρχίες και δέκα δήμους με πληθυσμό πάνω από 10. 000 ενδέχεται να μη ληφθεί απόφαση σήμερα. Επίσης ειναι πιθανόν σε 640 δήμους με πληθυσμό κάτω απο 10. 000 να μη δοθεί επίσημα το χρίσμα.

Τη Μ. Δευτέρα με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Με την κηδεία του κλείνει μια μεγάλη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας της Ελληνικής Εκκλησίας. Χιλιάδες λαού συρρέουν στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν τη σορό του Αρχιεπισκόπου. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 28 του μηνός. Τη Μ. Δευτέρα θα ειναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ενω κανονικά θα λειτουργήσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Προβλήματα αναμένονται και σήμερα στα δρομολόγια της Ολυμπιακής. Εξι πτήσεις ακυρώνονται, ενω άλλες συγχωνεύονται ή θα εξυπηρετηθούν απο άλλες αεροπορικές εταιρίες. Τα Σωματεία των εργαζόμενων στην Ολυμπιακή Αεροπορία καλούν τα μέλη τους αυτές τις μέρες σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν τη θέση τους έναντι του νόμου, που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομμάτων στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα απο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης σε περιοχές με μεγάλη ανεργία. Παράλληλα προωθείται ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την απασχόληση νέων κάτω των 28 ετών. Σε πρώτη φάση θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα περίπου 50. 000 νέοι.

Οι δυνατότητες συγκρότησης αποτρεπτικής μονάδας ταχείας επέμβασης των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι προοπτικές της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενόψει και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών στη διήμερη συνάντησή τους στη Σαντορίνη που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Κάτω από 2. 000 δρχ διαμορφώνεται η τιμή των αμνοεριφίων στην περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης. Η τιμή αυτή, είναι χαμηλότερη από αντίστοιχες περσινές της ίδιας περιόδου. Εκπρόσωποι του εμπορίου τονίζουν οτι η αγορά έχει κυριολεκτικά "πνιγεί" σε κρέατα και οπωροκηπευτικά, ντόπια και εισαγωγής και γι'αυτό οι τιμές διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα, σε ορισμένα δε είδη ακόμη χαμηλότερα.

Ακαρπη απέβη και η χθεσινή τέταρτη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ΓΣΕΕ απέρριψε ως απαράδεκτες και προκλητικές τις προτάσεις του ΣΕΒ για μονοετή συμφωνία με αυξήσεις 2+2% και διορθωτικό ποσό για πληθωρισμό πάνω από 4%, ή διετούς με αυξήσεις 2,5+1,5% και διορθωτικό ποσό πάνω από 3,5%. Από την πλευρά τους οι εργοδότες δήλωσαν ότι εξήντλησαν όλα τα περιθώρια αυξήσεων.

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι αναγνωρίστηκε ο μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη και έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή.

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα της συνεδρίασης ειναι "η κατάσταση των ΕΒΕ, τα προβλήματά τους και η δράση του ΚΚΕ".

Περιοδεία στο νομο Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί απο χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας θα μιλήσει σήμερα σε συνεστίαση του κόμματος στη Ναύπακτο ενω αύριο θα επισκεφθεί το Μεσολόγγι.

Λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ αναβάλλονται οι δημοπρασίες κρατικών τίτλων που είχαν προγραμματισθεί για την Δευτέρα, ημέρα της κηδείας του. Η διεξαγωγή των νέων δημοπρασίων ορίστηκε για την επόμένη ημέρα, Τρίτη 14 Απριλίου.

Για καλλιέργεια δενδρυλίων ινδικής κάνναβης συνελήφθησαν ο δήμαρχος Γαστούνης, Κώστας Λούρμπας, 51 ετών και ο αδελφός του Ανδρέας, 49 ετών. Στο αγρόκτημα του δημάρχου Γαστούνης ανακαλύφθηκαν 48 δενδρύλια. Την ευθύνη ομως όλη ανέλαβε ο Ανδρέας Λούρμπας, δηλώνοντας οτι ο αδελφός του ειναι άσχετος με την υπόθεση.

Τραγικό θάνατο βρήκαν ο Γιώργος Μίχος, 81 ετών και η σύζυγός του Φωτεινή, 80 ετών, όταν απο άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε φωτιά στο διαμέρισμά τους στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, χαιρέτησαν σήμερα ο Γ. Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, καθώς και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθές στο Μπέλφαστ, απο τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αναμένεται να θέσει τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις δεκαετιών, ανάμεσα στους Προτεστάντες και τους Καθολικούς.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε σήμερα ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον κούρδων ανταρτών του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ στην Αττάλεια, θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας.

Νέα έξοδο στο διάστημα αναμένεται να κάνουν σήμερα οι δύο ρώσοι κοσμοναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου των Διαστημικών Πτήσεων στη Μόσχα, οι δύο κοσμοναύτες θα απασχοληθούν με εργασίες συντήρησης του σταθμού.

Το καθημερινό κάπνισμα πούρων μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες και διάφορα είδη καρκίνου, αναφέρει μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για την ασθένεια, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα πούρα δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι των τσιγάρων, ενω ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι κίνδυνοι, απο το περιστασιακό τους κάπνισμα.

Ο πληθυσμός των καγκουρό στην Αυστραλία, έχει φθάσει στον αριθμό ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων ζώων, ξεπερνώντας τον ανθρώπινο πληθυσμό των 18,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής παροχής νερού, σε συνδυασμό με την εξολόθρευση μεγάλου αριθμού αυστραλέζικων αγριόσκυλων που κυνηγούν τα νεαρά καγκουρό, συνέβαλε στην επιβίωση αυτού του ζωικού είδους, που αποτελεί το έμβλημα της Αυστραλίας.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές επικρατούν σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενω πρόσκαιρες καταιγίδες πέφτουν στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατα τόπους πιό πυκνές. Οι άνεμοι πνέουν απο νότιες διευθύνσεις μέτριοι και στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 25 και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατα τόπους αυξημένες, ενω στα δυτικά πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί με εξασθένηση απο το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 11 April 1998 - 18:12:14 UTC