Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, η διαδικασία για την τελική φάση της ΟΝΕ. Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι βρίσκεται σε θετική τροχιά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μειώσει σημαντικά τις ανισορροπίες των δημόσιων οικονομικών της. Προβλέπει δε, για το 1999 αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%, πτώση του πληθωρισμού στο 3,6%, πτώση του δημοσίου ελλείμματος στο 2% και σταθερή τάση μείωσης του δημοσίου χρέους. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, η Ελλάδα θα κριθεί με τα ίδια κριτήρια που αξιολογήθηκαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν από 1/1/99 στη διαδικασία υλοποίησης του εύρω.

Μεθαύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την υλοποίηση της πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της οικονομίας. Σύμφωνα, εξάλλου, με την ``ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ`` αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ένταξης των εταίρων μας στην ΟΝΕ αφενός και η υποτίμηση της δραχμής αφετέρου, αποκαλύπτουν την τραγική απόκλιση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις βαρύτατες και πολυετείς θυσίες του ελληνικού λαού.

Η ενότητα και η ομοψυχία του ελληνικού λαού αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα. Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου με την ευκαιρία του εορτασμού της 177ης επετείου της Παλιγγενεσίας του Εθνους. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, μετά το πέρας της οποίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας χάρη στις Ενοπλες Δυνάμεις, τη σταθερή οικονομία και την κοινωνική συνοχή της.

Τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξέτασαν σήμερα στη Βόννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μάρκ Γκρόσμαν. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον κ. Γκρόσμαν το θέμα της παραπομπής της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από πέντε θεμελιώδεις αρχές που είναι η σταθερότητα των συνόρων, η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, η επίλυση των τυχόν διαφορών μέσα από διεθνείς θεσμούς, η ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο και η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας.

Η πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τους πυραύλους S-300 δεν αποτελεί εισήγησή του, αλλά απάντηση σε επιχείρημα των Αμερικανών δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Η πολιτική Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε, δεν έχει αλλάξει. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να σημειωθεί καμία εξέλιξη στην Κύπρο όσο δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξη δύο κρατών και για το λόγο αυτό επισήμανε δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και παράνομη, η Αστυνομική Διεύθυνση του νομού Πιερίας, την απόφαση της κοινότητας Παλιό Κεραμύδι να επιβάλλει δικούς της νόμους ως προς την κίνηση Αλβανών λαθρομεταναστών στην περιοχή της. Συγκροτήθηκε, μάλιστα, από κατοίκους της κοινότητας υπηρεσία περιφρούρησης η οποία εποπτεύει εδώ και δύο ημέρες την εφαρμογή των αποφάσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η απαγόρευση στους λαθρομετανάστες να κυκλοφορούν στους δρόμους του χωριού μετά τη δύση του ήλιου και ορίζεται το γήπεδο της κοινότητας ως χώρος συγκέντρωσής τους για ανεύρεση εργασίας.

Τρεις ληστείες σημειώθηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στις περιοχές Παγκρατίου, Ηλιούπολης και Νέου Ψυχικού. Στο Παγκράτι δύο νεαροί εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗμπήκαν στο σπίτι της Παναγιώτας Ρουμπέση και της απέσπασαν 80. 000 δρχ. και χρυσαφικά. Στην Ηλιούπολη άγνωστος διέρρηξε το σπίτι του Σωτήρη Καμπύση, 36 ετών, τον οποίο τρααυμάτισε με κατσαβίδι. Τέλος, τα ξημερώματα δύο άλλοι άγνωστοι ακινητοποίησαν έξω από το σπίτι της στο Νέο Ψυχικό τη Μαρία Τόλη, την ανάγκασαν να τους βάλει μέσα στο διαμερισμά της και αφού της πήραν χρήματα και χρυσαφικά εξαφανίστηκαν.

Σε υπερβολική χρήση ηρωίνης αποδίδεται ο θάνατος του Νίκου Παπαγεωργίου, 31 ετών, που βρέθηκε νεκρός στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο υπόγειο πολυκατοικίας, στον Κολωνό, στην Αθήνα.

Στα χέρια των ιταλικών αρχών βρίσκονται δύο Eλληνες υπήκοοι που καταζητούντο από την βρετανική δικαιοσύνη ως ενεχόμενοι σε διεθνές λαθρεμπόριο όπλων. Οι συλληφθέντες, που είχαν διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και της Σιέρα Λεόνε, επρόκειτο να εισαγάγουν παράνομα στην Βρετανία περίπου πενήντα τόνους όπλων, που προορίζονταν για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Εξι ακόμη άτομα που ενέχονται στο λαθρεμπόριο αυτό, συνελήφθησαν στη Γερμανία, όπως ανέφεραν οι ιταλικές αρχές.

Δεμένα παραμένουν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όλα τα πλοία καθώς στα πελάγη πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι, η ένταση των οποίων φθάνει και τα 10 μποφόρ. Δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια στις πορθμιακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου, Λευκίμης-Ηγουμενίτσας, Ζακύνθου-Κυλήνης και Αιγίου- Αγίου Νικολάου. Τα δρομολόγια από Πειραιά για τα νησία του Αργοσαρωνικού εκτελούνται με πρακτικό.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις διοίκησης και εργαζομένων της Ολυμπιακής. Συζητήθηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών για τον κανονισμό εργασίας. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος τονίζει ότι για να σωθεί η Ολυμπιακή χρειάζεται άμεση έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, προκειμένου να αναδειχθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος και θα κάνει την εξυγίανση.

Από αύριο Πέμπτη και έως την Τρίτη 14 Απριλίου, θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στις νομαρχίες οι ενδιαφερόμενοι για την πλήρωση 2077 θέσεων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις περιφέρειες της χώρας και στο υπουργείο Παιδείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων, να αρχίσει διάλογο με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, έδωσε εκ νέου η Ομάδα Επαφής στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βόνη υπό την προεδρία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών-μελών της Ομάδας Επαφής, αποφάσισαν να μην υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Βελιγραδίου και η απόφαση για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που είχε ληφθεί στο Λονδίνο, να ισχύσει σε τέσσερις εβδομάδες εάν ο Μιλόσεβιτς εμποδίσει τον διάλογο. Στο μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και σερβικών αρχών και όπως υποστηρίζουν τοπικές αρχές, υπάρχουν θύματα μεταξύ των Αλβανών.

Εκατόμβη νεκρών σημειώθηκε στην Ινδία και το Μπαγκλαντές από τον κυκλώνα και τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 240, από τους οποίους οι 200 στην Ινδία. Από τον κυκλώνα, ο οποίος είχε ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν μείνει χιλιάδες άτομα άστεγα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές.

Την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, αντί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες του κυβερνητικού εταίρου και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, οτι η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον την λαϊκή υποστήριξη και οφείλει να παραιτηθεί.

Δύσκολα ξεκινά την θητεία του ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριένκο, λίγες μόλις ημέρες μετά την σύσσωμη αποπομπή της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Γιέλτσιν, καθώς ο κομμουνιστής ηγέτης, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, το κόμμα του οποίου πλειοψηφεί στη Βουλή, δήλωσε σήμερα οτι δεν θα τον υποστηρίξει, εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την σκληρή οικονομική της πολιτική.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, αφού στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης νίκησε τη γερμανική Αλμπα Βερολίνου με 88-68. Το ματς έγινε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, παρουσία περίπου 10. 000 θεατών, ενώ οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη στη ``Μαξ Σμέλινγκ Χάλε`` του Βερολίνου. Αν η ΑΕΚ νικήσει και εκεί, τότε θα προκριθεί στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης (21-23 Απριλίου).

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και αύριο η κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες στα νότια, και χιόνια στα ορεινά. Το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά κεντρικά και βόρεια βορειοανατολικοί πολύ θυελλώδεις και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 5 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και καταιγίδες, με χιόνια στα ορεινά, αναμένονται αύριο στην Αττική όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα θα πέσει στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 26 March 1998 - 3:12:14 UTC