Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παράνομες και αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας τις συμβάσεις που έχουν συνάψει 41 δήμοι με ιδιωτικές εταιρίες για την ελεγχόμενη στάθμευση. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάθεση από το δήμο Αθηναίων στην εταιρία "Κοκκινάκης" του έργου της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι παράνομη, αφού η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη με απλή και όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Επίσης, έκρινε ως αντισυνταγματικές όλες τις ανάλογες συμβάσεις μεταξύ δήμων και εταιριών, με το σκεπτικό ότι η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε νομικά πρόσωπα ή εταιρίες είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Συντάγματος περί διάκρισης των εξουσιών. Η απόφαση αυτή στην ουσία ανάβει το "πράσινο φως" για τη διεκδίκηση των ποσών που κατέβαλαν χιλιάδες πολίτες σε εταιρίες ελεγχόμενης στάθμευσης. Κατόπιν αυτού όλες οι κλήσεις που έχουν επιδοθεί από ιδιωτικές εταιρίες είναι παράνομες και άκυρες.

Δεν έχει ακόμη εντοπισθεί το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, η υγεία του οποίου χαρακτηρίζεται κρίσιμη και στάσιμη. Οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν είναι ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι και χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν οι κύριοι Καραμανλής, Τσοβόλας, Γιαννόπουλος, Μητσοτάκης και Σαμαράς, ενώ τηλεγράφημα με ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φετινή έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό. Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συνιστά προσοχή στους οδηγούς. Εκτός από τις εθνικές οδούς, αυξημένη ήταν η κίνηση και στους σταθμούς του ΟΣΕ των ΚΤΕΛ και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Επίκεντρο και των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων θα είναι η Πάτρα, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επαναστατικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές χωρίς εκλογικά βιβλιάρια ενώ καταργούνται οι εκλογικοί κατάλογοι με τη σημερινή τους μορφή. Κάθε ψηφοφόρος θα εφοδιάζεται με ειδικό ατομικό αριθμό για να μην υπάρχει πιθανότητα διπλοψηφιών, ενώ οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Απέρριψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την έμμεση προτροπή του Κώστα Καραμανλή να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Ούτε οι λίστες ούτε η προεδρία της Δημοκρατίας με ενδιαφέρουν τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η τύχη της παράταξης. Συνέχιση της ρευστότητας η οποία είναι άγνωστο που θα καταλήξει, διέβλεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απέδωσε στη ΝΔ αδυναμία να διαπιστώσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό της και να εκφέρει πραγματικό πολιτικό λόγο.

Σε σκοπιμότητες εκτός Ελλάδος, απέδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου τις εκθέσεις διεθνών οίκων περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και ενδεχόμενης υποτίμησης της δραχμής. Απάντηση σε όλους αυτούς, πρόσθεσε, αποτελεί η σύναψη του ομολογιακού δανείου από ΗΠΑ, με πολύ ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα και κατηγόρησε τον κ. Εβερτ, ο οποίος έσπευσε να υιθετήσει τις απόψεις των ξένων οίκων για την πορεία της οικονομίας.

Επαναφέρει η Άγκυρα τις απειλές για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για την επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο. Οποίος ανησυχεί πρέπει να παρέμβει και να αναζητήσει λύση εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στην Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πείσει ότι θέλουν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά εμφανίζεται ως κηδεμόνας και προστάτης της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μπαράζ ληστειών σημειώθηκε στην Αθήνα. Στόχος ήταν η Εθνική Τράπεζα στο Περιστέρι, απ' όπου οι ένοπλοι ληστές πήραν 9 εκατ. δρχ και διέφυγαν με ΙΧ που οδηγούσε συνεργός τους. Από την Εστία Ναυτικών του Πειραιά, άγνωστος με την απειλή πιστολιού πήρε 4. 300. 000 δρχ, αφού προηγουμένως πυροβόλησε τον ταμία στο πόδι. Στο Βύρωνα δύο νεαροί τραυμάτισαν ταχυδρομικό υπάλληλο και του πήραν την τσάντα με πέντε εκατομ. δρχ που προορίζονταν για πληρωμή συντάξεων.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης που έκανε νεκροψία στο πτώμα του πεντάχρονου Βασίλη Κυρανούδη, που υπέκυψε κατά τη διάρκεια αμυγδαλεκτομής, σε ιδιωτική κλινική στην Έδεσσα. Οι γονείς του μικρού υπέβαλαν μήνυση κατά των υπευθύνων της κλινικής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φαινομενική ηρεμία επικρατεί στην Αλβανία, μετά την ένταση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα έκανε έκκληση για νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων. Ωστόσο, η αστυνομία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις για λόγους ασφαλείας και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Νέα δυναμική εμφάνιση έκαναν πάλι οι ισλαμιστές της Τουρκίας, καθώς 3. 000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά της απόφασης του πανεπιστημίου της πόλης εναντίον τους. Στο μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της επίθεσης ομάδας ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 26 άτομα.

Η Γαλλία δεν πρόκειται να ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης απόφασης του ΟΗΕ, που θα έδινε αυτομάτως το πράσινο φως για επίθεση κατά του Ιράκ, σε περίπτωση που η Βαγδάτη παραβιάσει τη συμφωνία, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν. Προειδοποίησε όμως τον Σαντάμ Χουσέιν, να μην προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις με τα Ηνωμέα Εθνη.

Πολλά άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου στο λιμάνι Εσμεράλντας στο βόρειο Ισημερινό. Την έκρηξη ακολούθησε πυρκαγιά με φλόγες 20 μέτρων, η οποία δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έξι παιδιά πνίγηκαν πέφτοντας στον ποταμό Ρίο για να γλυτώσουν από τη φωτιά.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 18 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 4 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 28 February 1998 - 1:12:09 UTC