Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, προχώρησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά το αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Γεωργίας. Οι αγρότες προσανατολίστηκαν στο ενδεχόμενο να αποκλείσουν αύριο και τη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και το δρόμο Κατερίνης - Ελασσόνας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως εναλλακτική οδός διέλευσης. Ταμπλόκα των αγροτών επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τους συνέστησε να μην κλείσουν τους δρόμους γιατί έτσι θα πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να δημιουργήσει αντιπαλότητα μεταξύ αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων. Οι αγρότες του Έβρου απέκλεισαν για τέσσερις ώρες τα τελωνεία Κήπων και Ορμενίου στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αντίστοιχα. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποδέχτηκαν τελικά πρόταση του κ. Τζουμάκα και θα συναντηθούν αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα. Για ανυπαρξία θέσεων και πολιτικής στον αγροτικό τομέα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Συνασπισμός, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσε στη βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την αγροτική πολιτική.

Εντός των προσεχών ημερών θα σταλεί στην Άγκυρα η ελληνική απάντηση επί της πρότασης πέντε σημείων που υπέβαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η απάντηση, όπως ήδη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι αρνητική, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει την πάγια τακτική της για εφ’ όλης της ύλης διάλογο, που αφορούν κυρίως τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την τουρκική πρόταση ως διπλωματικό ελιγμό, καθώς η γειτονική χώρα φέρεται απομονωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 22 φορές τον εθνικό μας χώρο, στην περιοχή μεταξύ Χίου, Λήμνου και Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, ενώ σημειώθηκαν και εικονικές εμπλοκές.

Τους βασικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της ιδεολογίας, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη με θέμα "Ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα". Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη αυτή ως συνάντηση αναζήτησης, που έχει στόχο να ανιχνεύσει τις πιθανές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η νέα πραγματικότητα. Πρόσθεσε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση ότι χρειάζονται νέοι δρόμοι, δουλεύει για να τους δημιουργήσει και αρνείται ότι ήλθε το τέλος ιδεολογιών και οραμάτων και ότι υπάρχει κρίση και στασιμότητα της προοδευτικής σκέψης. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η κεντροαριστερά μπορεί να διαμορφώσει μια διαφορετική κοινωνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξαπέλυσε επίθεση σε μικρές μειοψηφίες, που όπως είπε, καλλιεργούν τη λογική των νικητών και ηττημένων μετά το συνέδριο και χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ σε παλιό και νέο αναπαράγοντας την κρίση του χώρου. Την ανάγκη διαλόγου των σοσιαλιστικών κομμάτων με την κοινωνία, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Έμφαση στην ανάδειξη των κοινωνικών κινημάτων και τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσαν οι υπόλοιποι ομιλητές, θίγοντας ταυτόχρονα ζητήματα όπως η δημοκρατία, ο εκσυγχρονισμός και η στρατηγική του σοσιαλιστικού κινήματος στην εποχή μας.

Δυσοίωνο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ το μέλλον της Ολυμπιακής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεράστιες ευθύνες στη μέχρι τώρα πορεία της εταιρίας. Ο κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε τη διοίκηση της Ολυμπιακής, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποκρατικοποίησης της εταιρίας, και τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν τολμηρές λύσεις, ώστε η εταιρία να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα τα προβλήματα με τις πτήσεις της Ολυμπιακής, καθώς το ιπτάμενο προσωπικό εξακολουθεί να αρνείται την υπερωριακή εργασία.

Προβληματισμός επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της αστυνομίας σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Νίκος Μαζιώτης, στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για όσες κατηγορίες του έχουν προσάψει και ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα. Ο Μαζιώτης παραδέχεται ότι αυτός είναι η οργάνωση "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης" και ότι μόνος του κατασκεύασε και τοποθέτησε τη βόμβα στου υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ μόνο αυτός έμπαινε στο σπίτι στο Καματερό, όπου βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικές ύλες και έντυπο υλικό, τα οποία, όπως λέει, είναι δικά του. Ο Μαζιώτης δηλώνει επίσης ότι τα τρία τυφλά χτυπήματα, με ισάριθμες βόμβες, στα Εξάρχεια και το Σύνταγμα ήταν έργο κρατικών υπηρεσιών. Οι υπεύθυνοι με τις έρευνες τη μόνη εξήγηση που δίνουν προς το παρόν για την κίνηση αυτή του Μαζιώτη, είναι ότι προσπαθεί να καλύψει άλλα άτομα αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για τα πάντα.

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή τρίτη ημέρα των κατεδαφίσεων στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς περίπου 35 εργαζόμενοι στο κέντρο "Λεμόνι" που αποτελεί προέκταση του παλαιού θεάτρου του Φλοίσβου, ταμπουρώθηκαν μέσα στο κτίριο, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τις μπουλντόζες της Νομαρχίας να το κατεδαφίσουν. Τελικά, η επιχείρηση κατεδάφισης άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις τρεις το απόγευμα.

Ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφερε με το αυτοκινητό του από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα ο Γεώργιος Αντωνόπουλος, 34 χρόνων, βοηθός ακτινολόγος από τη Ροδοδάφνη Αιγίου, μαζί με Αλβανό συνεργάτη του. Ο Αντωνόπουλος, συνελήφθη στο Καλπάκι τα ξημερώματα, αλλά ο Αλβανός συνεργάτης του κατάφερε να ξεφύγει. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητο δύο κιλά χασίς, ένα Καλάσνικοφ, 17 χειροβομβίδες, ένα πιστόλι, καθώς και 35 μέτρα βραδύκαυστο καλώδιο για εκρηκτικά και 10 κιλά εκρηκτική ύλη ΤΝΤ. Ο Αντωνόπουλος, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τι μετέφερε ο Αλβανός, αν και στο σπίτι του, στο Αίγιο, βρέθηκε ποσότητα 2,5 κιλών χασίς.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου, που σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου, με ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή στα γύρω νησιά, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για προσεισμό ή για τον κύριο σεισμό. Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο εστιακό χώρο είχε σημειωθεί πέρσι τον Ιούνιο, ισχυρή σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ, χωρίς επίσης να προκληθούν ζημιές.

Το δικό τους γραφείο απέκτησαν στη βουλή οι έξι διαγραφέντες από τη Νέα Δημοκρατία, κύριοι Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος, Κάκκαλος, Τατούλης και Παπαληγούρας. Το γραφείο τους βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κοινοβουλίου, δίπλα από το γραφείο των υπολοίπων τεσσάρων ανεξαρτήτων βουλευτών, που έχουν διαγραφεί πρόσφατα, τρεις από το ΠΑΣΟΚ και ένας από το ΔΗΚΚΙ. Την Τρίτη οι δέκα ανεξάρτητοι θα κληθούν από τον κ. Κακλαμάνη να ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής.

Την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ραν Κουριέλ, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Στέλιου Καζαντζίδη για τους Εβραίους. Ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε πως αυτές οι εκφράσεις θυμίζουν άλλες σκοτεινές περιόδους και δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της ζωής μας. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας παρόμοιων ιδεών και θέσεων.

Ληστεία με λεία πέντε εκατομμύρια δραχμές έγινε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Ιονικής τράπεζας στο Περιστέρι, στην Αθήνα. Οι δράστες ήταν δύο, οι οποίοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν το ποσό αυτό και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άλλοι δύο συνεργοί τους.

Σε μάχη στήθος με στήθος θα εξελιχθεί τελικά η αναμέτρηση του Γλαύκου Κληρίδη και του Γιώργου Ιακώβου, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Το κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος στον πρώτο γύρο πήρε ποσοστό περίπου 10%, δεν κατέληξε σε συμφωνία για την υποστήριξη ενός εκ των δύο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος, και αποφάσισε να αφήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος να επιλέξουν ελεύθερα.

Οδηγό ταξί λήστεψαν δύο Αλβανοί, με την απειλή μαχαιριών, σε ερημική τοποθεσία στο Λαγονήσι και αφού του απέσπασαν 100. 000 δρχ, τον έδεσαν σε δέντρο και εξαφανίστηκαν με το αυτοκινητό του, το οποίο βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα εγκαταλελειμμένο στη Βάρη. Το θύμα Νίκος Κωστής, 53 χρόνων, κατάφερε να λυθεί και να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία.

Με πληρωμένα από Θεσσαλονικιό επιχειρηματία τα αεροπορικά εισιτήρια, λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Ραμίζ Αλία. Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης θα χειρουργηθεί από τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου στο νοσοκομείο "Παπανικολάου".

Χωρίς τρόλεϋ είναι από τις 10 το βράδυ η Αθήνα, καθώς οι εργαζπομενοι σε αυτά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη μορφή στάσεων εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην τροπολογία που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2000 εμφανίστηκε σήμερα ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ιορντανέσκου. Ο 48χρονος Ρουμάνος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο με την ΕΠΟ και θα έχει ετήσια αποζημίωση 300 χιλιάδων δολαρίων και πριμ πρόκρισης 250 χιλιάδες δολάρια, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου του για δύο ακόμα χρόνια.

Δεν γλύτωσε τελικά την τιμωρία ο Χάρης Κοπιτσής. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ τιμώρησε τον παίκτη της ΑΕΚ με αποκλεισμό 4 αγωνιστικών και πρόστιμο 10. 000 δραχμών για εξύβριση του διαιτητή, Μιχάλη Καλαθενού στον αγώνα με την Καβάλα. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητά την παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Λάκης Νικολάου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κατάσταση με τη διαιτησία έχει πλέον ξεφύγει από κάθε νόμιμο έλεγχο.

Η τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 291,62 δραχμές.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 1500 μονάδων, κλείνοντας στις 1493,04 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 1,73%. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,97%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα έφθασε τα 16,5 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 2,59%, Ασφάλειες άνοδος 0,49%, Λήζινγκ άνοδος 0,13%, Επενδύσεις πτώση 0,37%, Κατασκευές πτώση 1,22%, Βιομηχανίες πτώση 1,63%, Διάφορες άνοδος 0,54%, Συμμετοχών άνοδος 0,53%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1,03%. Ενισχυμένη έναντι του μάρκου και της ECU έκλεισε σήμερα η δραχμή, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 60 εκατ. ECU.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 17 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 και 6 με 13 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε διπλωματική αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας, εξελίσσεται η κρίση στον Περσικό, καθώς ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, εμμένει στην πραγματοποίηση μίας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Βαγδάτης, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να βρεθούν πολιτικά μέσα για την αποτροπή ενός παρόμοιου ενδεχόμενου. Η αντιπαράθεση αυτή έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε ο ρώσος ομόλογός, επέκρινε ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για σκληρή και ασυμβίβαστη στάση στην ιρακινή κρίση, προειδοποιώντας ότι διακυβεύονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών για μία στρατιωτική επιχείρηση τάχθηκε σήμερα και η Ιαπωνία, ενώ η Ισπανία δια του υπουργού εξωτερικών, υπογράμμισε οτι η χώρα του δεν θα δεχθεί να θέσει τις βάσεις της στην διάθεση των ΗΠΑ, εάν πρώτα δεν εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

Το ιταλικό μετακομμουνιστικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς γυρίζει σελίδα. Από το βήμα του συνεδρίου της Φλωρεντίας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες, ο ηγέτης του Μάσιμο Ντ' Αλέμα ζήτησε από τις αριστερές δυνάμεις της χώρας και κυρίως τους σοσιαλιστές, να συσπειρωθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, η οποία δημιουργεί στρατιές ανέργων. Ο Ντ'Αλέμα κατά την διάρκεια της ομιλίας του χάραξε το περίγραμμα ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος θα φέρει το όνομα, Δημοκράτες της Αριστεράς, και το σύμβολο του θα είναι το κόκκινο τριαντάφυλλο των σοσιαλιστών. Απόψε αναμένονται οι ομιλίες τριών σημαντικών καλεσμένων, του Ζακ Ντελόρ, του Ακίλε Οκέτο και του πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, καθώς οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών της χούντας που διοικούσε τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειρηνευτική Δύναμη έχει καταλάβει το 95% της πρωτεύουσας Φρίταουν, στους δρόμους της οποίας κείτονται εκατοντάδες πτώματα. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της χώρας εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πατρίδα τους προκειμένου να σωθούν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του αρχηγού της χούντας, ο οποίος εικάζεται ότι έχει καταφύγει σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Φρίταουν, ή στην ενδοχώρα της Σιέρα Λεόνε για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Τεταμένη όμως παραμένει η κατάσταση και στην Ινδονησία για δεύτερη ημέρα, καθώς εξοργισμένοι πολίτες τριών μεγαλουπόλεων έχουν κατέβει στους δρόμους και πυρπολούν καταστήματα και αυτοκίνητα Κινέζων, λεηλατώντας εκκλησίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις βασικών ειδών. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια βίας στην πόλεις αυτές, καθώς οι Κινέζοι που ελέγχουν ως επί το πλείστον το εμπόριο στη χώρα, αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων.

Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος των ισλαμιστών, στην Τουρκία, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να καταλύσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, σειρά έχει τώρα το μοναδικό νόμιμο φιλοκουρδικό κόμμα Χαντέπ. Σύμφωνα με εισαγγελική εντολή, εντός των επόμενων ωρών θα συλληφθεί ολόκληρη η ηγεσία του κόμματος, με την κατηγορία ότι τα ημερολόγια που εξέδωσε το κόμμα, προτρέπουν σε αυτονομιστική δράση. Για συνωμοσία με στόχο την αμαύρωση της εικόνας του κόμματος, κάνει λόγο ο δικηγόρος του Χαντέπ.

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αλβανία, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης εξέγερσης που βύθισε τη χώρα στο χάος και προκάλεσε τον θάνατο 2. 000 ανθρώπων, σε διάστημα τριών μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, τουλάχιστον εξήντα άτομα χάνουν κάθε μήνα τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια μεταξύ συμμοριών, ενώ πολλές πόλεις αποτελούν το τόπο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων συμμοριών. Η ανεργία πλήττει το 30% του ενεργού πληθυσμού, ενώ από τα 3 εκατ. των Αλβανών οι 600. 000 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 15 δολάρια, όταν το ελάχιστον για την επιβίωση μίας τριμελούς οικογένειας είναι 300 δολάρια! Παρά την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, ότι η χώρα θα ανακάμψει οικονομικά, το όνειρο κάθε Αλβανού είναι να φύγει στη Δύση για ένα καλύτερο μέλλον.

Φαίνεται ότι δεν πήγε και τόσο στα χαμένα η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Β' στην Κούβα, παρά τον ντόρο που είχε δημιουργήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του κουβανικού κομμουνιστικού κόμματος, Γκράνμα, τουλάχιστον 318 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ή πρόκειται να απελευθερωθούν σύντομα, μετά από έκκληση που είχε απευθύνει ο Ποντίφικας προς τον Φιντέλ Κάστρο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 14 February 1998 - 1:12:14 UTC