Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

“Πρόταση ενότητας και προοπτικής” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, την πρόταση που κοινοποίησε στους Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου, με την οποία θέτει τις προϋποθέσεις για να στηρίξει μια υποψηφιότητα στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής. Πρόκειται για ένα έγγραφο 7 σελίδων που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ΕΔΕΚ και με το οποίο ο κ. Λυσσαρίδης ζητάει δεσμεύσεις ότι: -Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί ότι θα συγκροτήσει οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. -Θα μετατρέψει το Εθνικό Συμβούλιο σε “Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής” (ΣΕΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις του θα δεσμεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός κι αν προβάλλει βέτο. Στην περίπτωση αυτή θα υποχρεούται να διενεργήσει δημοψήφισμα. -Δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε διαδικασία που θα αναγνωρίζει, άμεσα ή έμμεσα χωριστές κυριαρχίες. -Η τυχόν συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, που θα εξαρτηθεί από τη δική τους θέληση, στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της νόμιμης κυπριακής αντιπροσωπείας και δεν πρέπει να συνιστά άμεση ή έμμεση αναγνώριση χωριστής οντότητας. Ο κ. Λυσσαρίδης θα αναμένει την απάντηση των δύο υποψηφίων πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις για να καθορίσει τη στάση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το πράσινο φως για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, έδωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των κυρίων Παπαντωνίου, Μαντέλη, Παπαϊωάννου και Πρωτόπαπα. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα ληφθούν εντός του προσεχούς διμήνου, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση παραλάβει τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα είναι συνολικό, σφαιρικό και συνεπές με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στη βουλή. Ο κ. Παπαντωνίου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρίνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές προτάσεις θα τεθούν στον κυβερνητικό διάλογο, ενώ θα υπάρξουν συζητήσεις με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τους εργαζομένους σε αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Ολυμπιακή, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρωταθλήτρια αρνητικών επιδόσεων. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε παράλογο και παράνομο το αίτημα μονιμοποίησης εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει ή να πωληθεί η εταιρία. Η Ολυμπιακή, πρόσθεσε, θα λειτουργεί κανονικά και ταυτόχρονα θα προχωρεί η εξυγίανσή της. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα για την Ολυμπιακή, που θα αποτελούν πραγματικές τομές, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει στον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό. Ο κ. Μαντέλης έκανε λόγο για πακέτο μέτρων, με πρώτο και κυριότερο από αυτά τους κανονισμούς εργασίας στην Ολυμπιακή.

Την επίσπευση της κοινοτικής παρέμβασης για το λάδι, ζήτησε ο υπουργός γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο με τον οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και του εξέθεσε τα προβλήματα των ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Την Πέμπτη ο κ. Τζουμάκας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, θα έχει κρίσιμη συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με ολιγόωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

Και να περάσουμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση… Συντονισμένη δράση θα έχουν εντός και εκτός βουλής οι έξι διαγραφέντες από τη ΝΔ, με εκπρόσωπό τους το Γιώργο Σουφλιά. Ο πρώην υπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της βουλής και του υπέβαλε αίτημα να αποκτήσουν οι έξι διαγραφέντες κοινό γραφείο και ο καθένας τους να συμμετέχει σε μια διακομματική επιτροπή της βουλής. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι θα εξετάσει το θέμα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ο Γιώργος Σουφλιάς έκανε σήμερα την πρώτη του εμφάνιση στη βουλή, συμμετέχοντας στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου αντάλλαξε θερμές χειραψίες με βουλευτές της ΝΔ, όπως οι κύριοι Μητσοτάκης, Μαρκογιαννάκης, Ζαφειρόπουλος, Φούσσας και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια να καταδειχθεί ότι έκλεισε ο κύκλος εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία και πως το κόμμα συνεχίζει την τακτική του σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο κ. Καραμανλής προήδρευσε σύσκεψης στελεχών με αντικείμενο θέματα που αφορούν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί χωρίς εθνική συνεννόηση και συναίνεση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αγοράζουν, διορίζουν και αναθέτουν ανεξέλεγκτα.

Ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στην Πρέβεζα, μετά την Άρτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαράλαμπου, πολιούχου της πόλης και στη συνέχεια στη Νομαρχία είχε συνάντηση με τις τοπικές αρχές. Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι μπορεί να έχουν δίκιο στα αιτήματα τους, αλλά δεν συμφωνεί με τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε πως "πολιτικά κόμματα και λαός ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα εθνικά μας θέματα".

Την έντονη αντίδρασή τους στην καθιέρωση της λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που θ' αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου, εξέφρασαν οι πρόεδροι του φαρμακευτικού και ιατρικού συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιούχων. Οι ομιλητές χαρακτήρισαν άδικο, επιστημονικά ανυπόστατο και αναποτελεσματικό το μέτρο της λίστας, καθώς όπως τόνισαν, δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων. Από τη μια τους προνομιούχους, που έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται φάρμακα με δικά τους έξοδα και από την άλλη την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τους περιορισμούς που επιβάλει η λίστα. Τόνισαν επίσης ότι το μέτρο εξυπηρετεί ουσιαστικά μια ευκαιριακή λύση ταμειακής λογικής και ότι η λίστα καταρτίστηκε χωρίς επιστημονική βαρύτητα και με στενά οικονομικά κριτήρια. Υποστήριξαν τέλος, ότι από τη λίστα απουσιάζουν φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.

Από κόσκινο θα περάσουν όλες οι πυλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την εντολή που έδωσε προς νομάρχες και δημάρχους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, να κάνουν ελέγχους στις πυλωτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρανόμως έχουν μετατραπεί σε κατοικίες, καταστήματα ή κλειστά γκαράζ. Ο κ. Λαλιώτης ζήτησε να εφαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία και να απελευθερωθούν οι χώροι. Από μια πρώτη έρευνα που έκανε το ΥΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσε ότι σε περιοχές με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, πολλές πυλωτές έχουν μετατραπεί σε καταστήματα και διαμερίσματα. Προτεραιότητα στους ελέγχους θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Γλυφάδα και η Κηφισιά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπολειτούργησαν σήμερα τα ιατρεία του ΙΚΑ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί η πορεία αύξησης της εισφοροδιαφυγής και του δανεισμού του Ιδρύματος, σε μια πενταετία το ΙΚΑ δεν θα μπορεί να εγγυηθεί συντάξεις και περίθαλψη στους ασφαλισμένους.

Δεν εμπνέει καμιά ανησυχία η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, ο οποίος εισήχθη χθες το βράδυ στο Λαϊκό Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη αιμοκάθαρση. Οι γιατροί όμως έκριναν απαραίτητο να παραμείνει και σήμερα προκειμένου να γίνουν ορισμένες εξετάσεις. Ο 84χρονος αρχιεπίσκοπος είναι άνθρωπος με πολύ γερή κράση, σημείωναν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής της Αττικής Οδού, δηλαδή της λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η λεωφόρος θα δοθεί στην κυκλοφορία ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου των Σπάτων. Με προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο κ. Λαλιώτης αυξήθηκε η προκαταβολή σε 20 δις δρχ, προκειμένου να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τα έργα. Σημειώνεται ότι η Αττική Οδός πέραν της σύνδεσης του νέου αεροδρομίου με τις εθνικές οδούς Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών -Κορίνθου, θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού, στα βόρεια προάστια και θα αποτελέσει το βασικό οδικό κόμβο που θα συνδέει το Ολυμπιακό Στάδιο με το Ολυμπιακό Χωριό που θα κατασκευαστεί στους Θρακομακεδόνες.

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο του πετρελαίου θέρμανσης, όπως προκύπτει από ελέγχους που έκανε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον Ιανουάριο. Διαπιστώθηκε ότι 52 πρατήρια καυσίμων και εταιρίες εμπορίας καυσίμων είχαν διακινήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να κόβουν αποδείξεις ή να εκδώσουν άλλα φορολογικά στοιχεία. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλες 27 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομα το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης από το πετρέλαιο κίνησης που έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιούν.

Δεμένα εξακολουθούν να βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, η ένταση των οποίων φτάνει και τα 9 μποφόρ, που πνέουν στο Αιγαίο. Έτσι, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Πενήντα αιγύπτιους λαθρομετανάστες προσπάθησαν να αποβιβάσουν στο λιμάνι της Καλύμνου δύο συγγενείς από το ίδιο νησί της Δωδεκανήσου. Η απόπειρα απέτυχε μετά από ξαφνικό έλεγχο του Λιμενικού στα τρία 15μετρα σκάφη που χρησιμοποίησαν οι Σταύρος και Σκεύος Λουλουδιάς για να περάσουν στη χώρα μας του λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν καταβάλει ο καθένας από τρεις ως εννέα χιλιάδες λίρες Αιγύπτου για τη μεταφορά τους από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά εμπλέκονται Ελληνες, σε σύγχρονο δουλεμπόριο, ενώ εξετάζεται η περίπτωση να ενέχονται και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Κτύπησαν πάλι τη νύχτα οι ομάδες αναρχικών, που βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα, σε ένδειξη συμπαράστασης στο φυλακισθέντα Νίκο Μαζιώτη, καθώς έκαψαν, αυτή τη φορά, δύο αυτοκίνητα Μερσεντές. Οι άγνωστοι νεαροί, κτύπησαν πρώτα, αυτοκίνητο στη Μάνδρα Αττικής και μετά από δύο ώρες έκαψαν αυτοκίνητο στην Πεύκη. Τα δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ όπως είπαν περιοίκοι και στις δύο περιπτώσεις δράστες ήταν δύο νεαροί που διέφυγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Παναθηναϊκός για το αυριανό παιχνίδι του κόντρα στον Άρη, για το κύπελλο Ελλάδας. Ο Δανιήλ δεν έχει στη διάθεση του τέσσερις ποδοσφαιριστές, καθώς Γκούμας, Λυμπερόπουλος είναι τραυματίες και Μιλόγεβιτς, Κωνσταντινίδης είναι τιμωρημένοι με κάρτες. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δήλωσε πως η ομάδα του πρέπει να είναι προσεκτική, αφού ο Άρης στην έδρα του παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός.

Την άποψη ότι ο Ολυμπιακός δεν ευνοείται από τη διαιτησία, εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο προπονητής του Ολυμπιακού Μπάγιεβιτς, σε σημερινές του δηλώσεις. Μάλιστα, είπε ότι η ομάδα του στον πρώτο γύρο είχε αδικηθεί από τη διαιτησία, ενώ πρόσθεσε πως ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και μπορεί να παραμείνει πρώτος. Για τις διαμαρτυρίες του κόσμου προς το τέλος της συνάντησης με τον ΟΦΗ, όταν η ομάδα του κλείστηκε στην άμυνα, είπε ότι οι παίχτες του δεν μπορούσαν να ανοιχτούν με κίνδυνο την ισοφάριση.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα στασιμότητας παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης καθώς διαμορφώθηκε στα επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης στις 1509,21 μονάδες. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες: Ανοδο 1,19% σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών και των Διαφόρων Επιχειρήσεων και κατά 0,66% αυξήθηκε ο δείκτης των Εταιριών Συμμετοχής. Αντιθέτως οι Ασφάλειες υποχώρησαν κατα 0,33%, οι μετοχές των Εταιριών Λήζινγκ υποχώρησαν σε ποσοστό 1,86% και με πτώση 0,20% έκλεισαν οι Επενδύσεις. Σημαντική υποχώρηση κατά 1,61% και 1,02% αντιστοίχως σημείωσαν οι Κατασκευές και οι Βιομηχανίες. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς εκλεισε με πτώση 1,37%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 18,4 δισ. δρχ.

Η τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 290,84 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές, αλλά και εκεί γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 12 βαθμούς, στα δυτικά -3 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 1 με 14 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 14 και - 3 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ατονούν όλο και περισσότερο οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στον Περσικό και όλα δείχνουν πλέον οτι είναι αναπόφευκτη μια στρατιωτική επιχείρηση. Παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της Ρωσίας, οτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συνεχίζουν να ενδυναμώνουν όλο και περισσότερο τις δυνάμεις τους στην περιοχή, έχοντας την υποστήριξη της Αυστραλίας και του Καναδά. Χθες κατέφθασαν βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τορνέϊντο, ενώ μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες θα μεταβούν στο Κουβέϊτ γύρω στους 3. 000 αμερικανοί πεζοναύτες. Το μόνο παρήγορο είναι οτι σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε οτι θα σεβασθεί την Ολυμπιακή εκεχειρία ως τις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας. Αγνωστο όμως παραμένει τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 22 Φεβρουαρίου.

Δραματική έκκληση απηύθυνε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, προς την διεθνή κοινότητα να επέμβει προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί οι οποίοι ζητούν την αυτονομία τους. Ο αλβανός αξιωματούχος, εκτός από την ανησυχία του εξέφρασε και την ελπίδα οτι δεν θα σημειωθεί ένοπλη σύρραξη, η οποία, όπως εκτίμησε, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα Βαλκάνια.

Νομοθετική ρύθμιση-ορόσημο, ψήφισε σήμερα η γαλλική Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι 39 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας περικόπτονται σε 35, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η ανεργία. Στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που θα κληθεί να ψηφίσει τώρα η γαλλική Γερουσία, αντιτίθενται οι συντηρητικοί και η Ομοσπονδία των εργοδοτών Οι τελευταίοι υποστηρίζουν οτι με την ρύθμιση αυτή μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών προϊόντων.

Συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, είχε σήμερα στη Ρώμη ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, όπου μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Οσον αφορά τις διμερείς τους σχέσεις, υπέγραψαν ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα επιτρέψει την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών, επιστημονικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, πολύ περισσότερο από ό, τι επέτρεπε το Σύμφωνο Φιλίας, που είχε υπογραφεί από τις δυο χώρες το 1994. Απόψε ο Γιέλτσιν θα συναντηθεί και με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Το ενδεχόμενο να κρύβονται ρωσικά πετρελαϊκά συμφέροντα, πίσω από την χθεσινή εναντίον του απόπειρα δολοφονίας, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστηρίζοντας οτι ορισμένες ισχυρές δυνάμεις ενδιαφέρονται για μία άλλη λύση στο θέμα του αγωγού μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας. Η Γεωργία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ρωσία για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί οτι στον τόπο της χθεσινής επίθεσης, βρέθηκε ένα ρωσικό διαβατήριο. Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, την τακτική που εφαρμόζουν ορισμένοι κύκλοι, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το βόρειο Μαρόκο. Στην πόλη Τσεφτσαουέν, ένα άτομο παγιδεύθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν αυτό σκεπάσθηκε από τα νερά, ένα άλλο παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο που ξεχείλισε, ενώ αγνοείται και ένα τρίτο. Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Κσαρ ελ Κεμπίρ, έχασαν τη ζωή τους τρία παιδιά που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

Ενας από τους υπέρμαχους της ενωμένης Ευρώπης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Πρόκειται τον Μορίς Σουμάν, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Υπήρξε επίλεκτο στέλεχος της γαλλικής Χριστιανοδημοκρατίας και διακρίθηκε ως υπουργός, κοινοβουλευτικός, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος. Διετέλεσε υπουργός επί κυβερνήσεων Ντε Γκολ (1962) και Πομπιντού (1969-73) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Αφού έσπασε όλα τα ταμεία, τώρα βάζει πλώρη και για τα χρυσά αγαλματάκια του θείου Οσκαρ. Πρόκειται για την πολυζητημένη ταινία, Τιτανικός, η οποία προτάθηκε για 14 Οσκαρ, περιλαμβανομένων και εκείνων για τον καλύτερο σκηνοθέτη και την καλύτερη ταινία, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ που είχε κάνει το 1951 η ταινία Ολα για την Εύα. Σύμφωνα με τις υποφηψιότητες που ανακοίνωσε σήμερα η ακαδημία κινηματογράφου στο Λος Αντζελες, οι ταινίες Λ.Α. Εμπιστευτικό και Ο ξεχωριστός Ουίλ Χάντινγκ, είναι υποψήφιες για εννιά Οσκαρ η καθεμιά, ενώ η ταινία Καλύτερα δεν γίνεται, είναι υποψήφια για επτά Οσκαρ. Οσον αφορά το Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, θα αναμετρηθούν δύο ιερά τέρατα του Χόλιγουντ, ο Τσακ Νίκολσον και ο Ντάστιν Χόφμαν, ενώ για τα βραβεία πρώτου γυναικείου ρόλου, φαβορί θεωρούνται η Κέϊτ Ουίνσλετ και η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 11 February 1998 - 3:12:11 UTC