Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζόταν μέχρι τις 10 το βράδυ η κρίσιμη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΝΔ, στο οποίο παρέπεμψε ο Κώστας Καραμανλής επτά βουλευτές, επειδή δεν καταψήφισαν την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ. Στο Πειθαρχικό προσήλθαν μόνο τρεις βουλευτές, οι κύριοι Παναγιωτόπουλος, Παπαληγούρας και Κάκκαλος, ενώ δεν προσήλθαν οι κύριοι Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος και Τατούλης. Νωρίτερα υπήρξε έντονη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις παραπομπές, αλλά και στη σύνθεση του Πειθαρχικού, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και εκτός του καταστατικού του κόμματος. Από το Πειθαρχικό εξαιρείται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται να διατυπώνει τις απόψεις του γιατί ουσιαστικά βρίσκεται υπεράνω κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής αναλύοντας τους λόγους για την απόφαση της παραπομπής, σημείωσε ότι ουσιαστικά οι επτά με τη διαφοροποίησή τους από τη θέση του κόμματος, έδωσαν άλλοθι και στήριγμα στην κυβέρνηση, η οποία έχει μια αποτυχημένη πολιτική. Την έντονη αντίθεσή του στην παραπομπή των επτά εξέφρασε ο Κων. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι στερείται λογικής, επέκρινε τον κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του και έθεσε θέμα νομιμότητας του πειθαρχικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι πρόεδρος του πειθαρχικού ορίστηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και μέλη οι κύριοι Βαρβιτσιώτης, Τζιτζικώστας, Παπαδόγγονας και Αχ. Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κεκλεισμένων των θυρών για να δοθούν εξηγήσεις, αφήνοντας περιθώρια δημοκρατικού διαλόγου πριν συμβεί το ανεπανόρθωτο.

Τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σουφλιάς, κάνοντας αρχηγική εμφάνιση και επέκρινε τη σημερινή ηγεσία για αναβίωση παλαιοκομματικών μεθόδων και για γελοιοποίηση του θεσμού του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε όχι σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, που ακολουθεί το δικό μας πρόγραμμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Μάνος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις αρχές και τις θέσεις του. Πριν τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού ο Μιλτιάδης Εβερτ έστειλε επιστολή στον Κώστα Καραμανλή, με την οποία συνιστούσε ψυχραιμία και ζητούσε εμμέσως την αναβολή της συνεδρίασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Δήλωση συμπαράστασης στον Κώστα Καραμανλή εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, λέγοντας ότι είναι εσωτερικό θέμα του κόμματος. Απέδωσε όμως την αναταραχή στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση και συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν ξέρει να χειριστεί τα προβλήματα του τόπου.

Και ενώ στη Νέα Δημοκρατία το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, στην πλευρά της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί η απουσία περίπου 20 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, εκ των οποίων οι εννέα αδικαιολογήτως, από τη χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή. Δεν δημιουργεί πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση η απουσία βουλευτών, καθώς δεν υπήρξε από κανένα καταψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους απόντες είχαν ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας τους. Κατά τα άλλα η τροπολογία ψηφίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, στην οποία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 142 βουλευτές, 121 κατά, υπήρξαν 35 απόντες, ενώ δύο βουλευτές οι κύριοι Σουφλιάς και Κοντογιαννόπουλος δήλωσαν παρών. Η ΓΣΕΕ απειλεί με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας. Παράλληλα, προσέφυγε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας καταγγέλλοντας ότι με την τροπολογία αυτή καταπατάται η διεθνής σύμβαση εργασίας, που προβλέπει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει επικυρωθεί από την Ελλάδα. . Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, δήλωσε ότι η αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ επιβάλλεται, κυρίως λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας, της ανάγκης συμπίεσης του κόστους ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και στο πλαίσιο του νέου προσανατολισμού λειτουργίας τους, που έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν στους κόλπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, καθώς από το πρωί αποχώρησαν από τον κόμβο του Αλμυρού τα τρακτέρ, ενώ μειώθηκε και η συμμετοχή των αγροτών στον κόμβο του Βελεστίνου. Ωστόσο, εκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν εκατέρωθεν της εθνικής οδού στην περιοχή της Λάρισας, ενώ μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής περιόδευσαν σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, για να πείσουν τους αγρότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, που συνεδρίασε στη Λάρισα, αποφάσισε πανελλαδική κινητοποίηση σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγώνες των αγροτών, αλλά και ικανοποίησης των δικών τους αιτημάτων. Υποτονική είναι και η συμμετοχή των αγροτών της Θεσσαλονίκης, καθώς λίγα είναι τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στο ύψος της αερογέφυρας των Μαλγάρων, ενώ στις Σέρρες αναμένεται να συνεδριάσουν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, απέρριψε το αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών τους οποίους παρέπεμψε στον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο. Ο επιχειρηματικός κόσμος κάλεσε κυβέρνηση και αγρότες να βρουν από κοινού λύση, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός των εθνικών οδών θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία.

Το επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται την αμερικανική βοήθεια, η παροχή της οποίας προς την Ελλάδα και την Τουρκία διακόπτεται, όπως ανακοίνωσε μέσω του προϋπολογισμού του χθες ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρείται ο συσχετισμός δυνάμεων με την Τουρκία για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αλλωστε, είπε, επρόκειτο για μια οικονομική βοήθεια που αφορούσε αγορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και μάλιστα μεταχειρισμένου.

Σε νέες παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 18 τον αριθμό, προχώρησε σήμερα η τουρκική αεροπορία, στις περιοχές μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ρόδου και Κώ, τη στιγμή που ο υπουργός εθνικής Αμυνας πραγματοποιεί περιοδεία στα Δωδεκάνησα. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι νέες προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας δεν σχετίζονται με τις περιοχές που είχε δεσμεύσει η γειτονική χώρα για τη διεξαγωγή ασκήσεών της στο Αιγαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 και Μιράζ 2000, ενώ σε έξι περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Λέσβος και εφαρμόζεται το σχέδιο Ξενοκράτης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν το νησί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του μια 50χρονη γυναίκα και δύο ανήλικα αδέλφια, 2,5 χρόνων και 4 μηνών αντίστοιχα. Από το πρωί συνεργεία της νομαρχίας εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα και τη λάσπη που έχουν συσσωρευθεί στη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά, ενώ άρχισε και η καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια και επιχειρήσεις. Τεράστια είναι και η καταστροφή στη γεωργική και ζωϊκή παραγωγή του νησιού. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν σε περιοχές της Ρόδου και της Σάμου, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων, προβλέπει βροχές και ισχυρές καταιγίδες, που θα πλήξουν κυρίως τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας. Σύμφωνα, με τις δηλώσεις του κ. Παπϊωάννου, το 1998 θα διατεθούν 108 δισ. δρχ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και θα δημιουργηθούν 68. 000 νέες θέσεις εργασίας. Οπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, τα βασικά προγράμματα κατά της ανεργίας θα είναι δύο: Το πρόγραμμα για νέους ανέργους από 20 έως 27 ετών και το πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους από 28 έως 64 χρόνων. Θα υπάρξουν βέβαια και ειδικότερα αλλά πιο μικρά προγράμματα, όπως η παρέμβαση σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, η παρέμβαση σε προβληματικές περιοχές, τα ενδοεπιχειρησιακά και άλλα.

Ποινική δίωξη, κατά παντός υπευθύνου για ψευδή βεβαίωση με σκοπό το αθέμιτο όφελος, σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε βαθμό πλημμελλήματος, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά κατά του ελληνικού νηογνώμονα και των εκπροσώπων της ΑΓΕΤ, για το ναυάγιο του πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα. Σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, τα αίτια του ναυαγίου οφείλονται στην υπερφόρτωση του πλοίου, την κακή φόρτωση, την ύπαρξη επιθεμάτων στο κατάστρωμα και την πλώρη, την κακή στεγανότητα των καταπακτών, την κακή και παράνομη συντήρηση και τις κακές καιρικές συνθήκες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η νομοθετική ρύθμιση για τα λεγόμενα πανωτόκια. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς. Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές των αρμοδίων παραγόντων, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τη νέα ρύθμιση, για τα δάνεια που θα συναφθούν από τώρα και στο εξής, ο ανατοκισμός θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του Εϊτζ, δίνει μία καινούργια θεραπεία με βάση το συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις ερευνητών στη διάρκεια συνεδρίου για τα λοιμώδη νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καταγράφηκαν μετά τη χορήγηση ενός κοκτέϊλ φαρμάκων, που ανήκουν στην κατηγορία της αντιπρωτεάσης και των αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα του ιού του Εϊτζ που υπάρχει στο αίμα των ασθενών.

Δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση οι απόψεις του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρήστου Λυμπέρη, σχετικά με τους χειρισμούς τη νύχτα των Ιμίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Λυμπέρη. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε ο κ. Ρέππας, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, με την οποία διαφωνεί η κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αντιμετώπισε το κρίσιμο θέμα εκείνη τη νύχτα, με επιτυχή τρόπο.

Η πρώτη καταβίβαση αυθεντικού τμήματος της ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης έγινε σήμερα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, στη διάρκεια της πρωϊνής του επίσκεψης στην Ακρόπολη, όπου οι υπεύθυνοι των αναστηλώσεων τον ενημέρωσαν για την πορεία όλων των έργων που εκτελούνται στον ιερό βράχο και τελούν, όπως είναι γνωστό, υπο την αιγίδα του.

Προβληματισμός επικρατεί στην αστυνομία μετά τις εκρήξεις δύο πανομοιότυπων αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών, που τοποθέτησαν άγνωστοι τις πρώτες πρωινές ώρες σε δύο εστιατόρια της αλυσίδας "Μακ Ντόναλντς", στο Χαλάνδρι και τα Βριλλήσια, που αναστάτωσαν τους κατοίκους των δύο περιοχών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν τραυματίες. Η αστυνομικές αρχές ανησυχούν και για νέο κτύπημα διότι δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει καμία οργάνωση την ευθύνη, ενώ οι μηχανισμοί είναι πανομοιότυποι με άλλους που είχε χρησιμοποιήσει η 17 Νοέμβρη κατά το παρελθόν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία εγχειρίστηκε σήμερα ο Ντέμης Νικολαίδης από τον πρόεδρο και γιατρό της ΑΕΚ Λάκη Νικολάου, ο οποίος δήλωσε πως η μέση του δημοφιλή ποδοσφαιριστή είναι πλέον καλά και σε ένα μήνα θα επανέλθει υγιέστατος. Ωστόσο, μετά τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς των περισσότερων άσων της ομάδας, άλλος ένας κινδυνεύει να χάσει την υπόλοιπη σεζόν, που δεν είναι άλλος από τον Μπατίστα, ο οποίος υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Τα συνεχή πλήγματα που δέχεται η επίθεση της ομάδας, καθώς έχει μείνει μόνο με ένα επιθετικό, τον Μαρτσέλο, προβληματίζουν τον τεχνικό της ομάδας, ο οποίος σκέφτεται ακόμα και την ύστατη ώρα την απόκτηση ενός επιθετικού. Φήμες έκαναν λόγο ακόμα και για το βραζιλιάνο σούπερ σταρ Μπεμπέτο, αν και ο Ντουμιτρίου προτιμά τον Νικολέσκου.

Επί ίσοις όροις θα διεκδικήσουν το τίτλο ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πράσινου τεχνικού Δανιήλ, ο οποίος τόνισε ότι τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου θα κρίνουν πολλά και θα δώσουν πλεονέκτημα στους νικητές. Στο μεταξύ, στο αυριανό φιλικό με τη ΤΣΣΚΑ Κιέβου, ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα δώσει την ευκαιρία σε παίχτες που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, καθώς και στους νεαποκτηθέντες Σιμπνιέφσκι και Ιρισμέτοφ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονα ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η ψήφιση απο τη Βουλή της επίμαχης διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ αλλα και το κλίμα ευφορίας που επικράτησε τη Δευτέρα στα διεθνή χρηματιστήρια δημιούργησαν θετικό κλίμα και στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1433,17 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 2,49% ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 16,7 δισ. δρχ. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του Τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύθηκε κατα 3,64%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφαλειες άνοδος 2,02%, Λήζινγκ πτώση 0,52%, Επενδύσεις άνοδος 0,51%, Κατασκευές άνοδος 1,02%, Βιομηχανίες άνοδος 0,83%, Διάφορες άνοδος 0,87%, Συμμετοχών άνοδος 2,18%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,04%. Σημαντικές εισροές 250 εκατ. δολ. παρατηρήθηκαν σήμερα στο fixing της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας έκλεισε ενισχυμένη έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

Η Τίμη πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 291,98 δραχμές

ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και χιόνια στα ορεινά, θα πλήξει από αύριο και από τα δυτικά τη χώρα και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 16 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και πιθανή καταιγίδα μετά το μεσημέρι, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 15 και 5 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου, καθώς η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, η οποία περιοδεύει στις χώρες της Μέσης Ανατολής, προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση των αραβικών χωρών για μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ. Η προσπάθεια όμως δεν φαίνεται να αποφέρει καρπούς, αφού στην πλειοψηφία τους οι ηγέτες των αραβικών χωρών, αρνούνται να υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία οτι θέλουν να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ χωρίς καμία δικαιολογία. Στη Βαγδάτη μεταβαίνουν εντός των προσεχών ημερών ο αμερικανός υπουργός Άμυνας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί με διπλωματικά μέσα η κρίση. Την ίδια ώρα όμως, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ΣΑΝ αναφέρει οτι η βρετανική κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, πληροφορία την οποία το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν την ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν στην περιοχή του χιονοδρομικού σταθμού στο Καβαλέζε, στην βορειο-ανατολική Ιταλία, όταν ένα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο επέπεσε σε μία γραμμή τελεφερίκ και η καμπίνα του τελεφερίκ συνετρίβη στο έδαφος. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αμυνας, το πολεμικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την βάση του ΝΑΤΟ στο Αβιάνο.

Διεθνής συνθήκη για την απαγόρευση των οπλικών συστημάτων, με ακτίνες λέϊζερ, τίθεται σε εφαρμογή από τις 30 Ιουλίου και είναι η πρώτη που αποτρέπει την χρήση ενός όπλου πριν αυτό χρησιμοποιηθεί καν σε πεδία μαχών. Σύμφωνα με τη συνθήκη, τα όπλα λέϊζερ απαγορεύονται εάν από τη συγκεκριμένη τους δράση για στρατιωτικούς σκοπούς προκαλούν μόνιμη τύφλωση. Η παρούσα συνθήκη η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά από έξι μήνες, περιορίζει επίσης ή απαγορεύει την χρήση των παγιδευμένων με εκρηκτικά αντικειμένων και εκρηκτικών μηχανισμών, που δεν είναι ανιχνεύσιμοι με ακτίνες Χ, στο ανθρώπινο σώμα.

Μετά τη φιέστα της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Β' στην Κούβα, φαίνεται οτι ο Φιντέλ Κάστρο απέσπασε και πάλι την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με τις δηλώσεις του για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. . Θύμα συνομωσίας, χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, για το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας οτι όλα αυτά είναι ενέργειες πολιτικών του αντιπάλων. Τόνισε οτι η Κούβα συμπάσχει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Κλίντον, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του προς αυτόν, στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει.

Σε δίκη προσήχθη σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την κατηγορία της φορολογικής απάτης σχετικά με την αγορά κτηματικής έκτασης κοντά στην οικογενειακή του έπαυλη, στα περίχωρα του Μιλάνου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο 61χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης και άλλα 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών της εταιρείας του, Φίνινσβεστ, κατηγορούνται για δήλωση χαμηλότερης αξίας από την τρέχουσα αγορασθείσας κτηματικής έκτασης γύρω από την βίλα Μακέριο, προς αποφυγή πληρωμής φόρων.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 4 February 1998 - 1:12:22 UTC