Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-01

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σώα είναι και τα 37 μέλη του πληρώματος του τουρκικού φορτηγού πλοίου ``ΑΚΟΒΑ`` στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί από άγνωστη αιτία ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου. Το φλεγόμενο πλοίο εντοπίστηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο αφού ο Τούρκος πλοίαρχος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου αλλά ούτε και ζήτησε τη βοήθεια κάποιου παράκτιου ελληνικού σταθμού. Το πλήρωμα παρελήφθη από παραπλέον τουρκικό σκάφος ενώ κοντά στο φλεγόμενο τουρκικό φορτηγό βρίσκετε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ``ΣΠΕΤΣΕΣ``.

Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να ξεπερασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα επεσήμαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία της χώρας μετά την καθιερωμένη λειτουργία το πρωί για την Πρωτοχρονιά. Ο κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε το μεσημέρι τις ευχές για το νέο έτος από την πολιτική , στρατιωτική, ακαδημαϊκή και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου. Οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν το νέο χρόνο με γλέντι στην Πλατεία Συντάγματος που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Αύριο όλα τα Ελληνικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Είκοσι τέσσερις Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν τα ξημερώματα στην περιοχή Πράσο της Σάμου. Όπως ισχυρίσθηκαν πλήρωσαν 2. 000 δολάρια ο καθένας σε Τούρκους δουλεμπόρους προκειμένου να τους μεταφέρουν από τα παράλια της Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής προκειμένου να εξευρεθούν τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους. Χθες επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη από τη Γερμανία οι Έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι είχαν μεταφέρει τα τρία μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορική πορεία του Κυπριακού δίνουν τα απόρρητα αρχεία της Βρετανικής κυβέρνησης για το 1967 που δόθηκαν τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα κύριο στίγμα των εξελίξεων κατά το 1967 ήταν η επιμονή της Αθήνας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και έμμεσα της Βρετανίας για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα έναντι εδαφικών ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία.

Αρχίζει από αύριο η υποβολή των δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται έως το τέλος Μαϊου στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στους τόπους διαμονής τους.

Αυξήθηκαν από σήμερα τα τέλη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Η αστική μονάδα από 11,5 δρχ. θα στοιχίζει 13 ενώ το πάγιο από 1850 δρχ. το μήνα αυξάνεται στις 2. 050. Παράλληλα τα τέλη σύνδεσης μειώνονται από 40. 000 σε 30. 000 δρχ.

Άγνωστος παραμένει ο υπερτυχερός του πρωτοχρονιάτικου κρατικού λαχείου κοινωνικής αντίληψης. Ο πρώτος λαχνός 99. 328 της 2ης σειράς κερδίζει ένα δισ. δρχ. Ο ίδιος αριθμός σε τρίδυμο κερδίζει 1,4 δισ. δρχ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες νέο τραγικό πλήγμα για την οικογένεια των Κέννεντι. Ο γιος του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντι, Μάϊκλ, έχασε τη ζωή του μετά από πρόσκρουση σε δένδρο, καθώς έκανε σκι, στο θέρετρο 'Ασπεν του Κολοράντο. Ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Μάικλ Κένεντι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο, υποδέχθηκαν χθες την έλευση του νέου έτους με εορτασμούς. Με ένα ποτηράκι κονιάκ υποδέχθηκαν το 1998, οι κοσμοναύτες του ρωσικού σταθμού ΜΙΡ. Στην Ιταλία, εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν από τα πυροτεχνήματα, ενώ την ίδια ώρα στο Λονδίνο, 27 άτομα συνελήφθησαν λόγω μέθης. Στις Βρυξέλλες, σε επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομίας 22 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 8 άτομα συνελήφθησαν.

Εκατοντάδες κούρδοι λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε πλοίο, εντοπίστηκαν σήμερα από τις ιταλικές αρχές, στα ανοιχτά του Οτράντο στη νότια Ιταλία. Το πλοίο, στο οποίο βρίσκονταν περίπου 500 άτομα και έπλεε ακυβέρνητο χωρίς καπετάνιο, αναμένεται να ρυμουλκηθεί στην ξηρά. Ο τουρκικός τύπος σε χθεσινά του δημοσιεύματα, ανέφερε ότι δυο πλοία που μεταφέρουν συνολικά περίπου 2000 άτομα, πλησιάζουν στις ελληνικές και στις ιταλικές ακτές.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί εξ αιτίας του προϋπολογισμού του 1998, ο οποίος, όπως είπε, πλήττει τους φτωχούς. Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Ο αποτελούμενος από 66 βουλευτές συνασπισμός του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου θα μπορέσει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, όμως η παραίτηση του Λεβί θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπουρούντι μεταξύ ανταρτών Χούτου και κυβερνητικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα 150 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάχες διήρκεσαν περίπου μία ώρα, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση στη διάρκεια του χρόνου.

Yπό έλεγχο τέθηκε μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε δασώδη έκταση νότια του Σίνδει, με αποτέλεσμα ένας πυροσβέστης να χάσει τη ζωή του και επτά ακόμα να τραυματιστούν σοβαρά. Στο μεταξύ άλλη μία φωτιά μαίνεται στο εθνικό πάρκο της Βικτώριας. Οι αρχές, προειδοποιούν, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό στην Αυστραλία, λόγω των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο.

Σε λόγους αντεκδίκησης αποδίδει η αστυνομία του Σίδνεϊ τη δολοφονία του γνωστού με πολλές καταδίκες για παιδεραστία 36χρονου ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος, μέσα στο διαμέρισμά του με το πέος του κατακρεουργημένο. Ο δράστης δεν είχε συλληφθεί μέχρι αργά το βράδυ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται για αύριο σε όλη τη χώρα, που κατα τόπους στα δυτικά και νότια θα είναι αυξημένες. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Τη νύχτα κατα τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μείον 2 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 1 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου απο 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο στην Αττική και μόνο κατα περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενω το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 4 έως 15 και στη Θεσσαλονίκη απο 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 2 January 1998 - 1:57:50 UTC