Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Το ΠΑΣΟΚ προηγειται κατα 3 περιπου μοναδες της Νεας Δημοκρατιας συμφωνα με τα πρωτα επισημα αποτελεσματα απο το υπουργειο Εσωτερικων, σε 778 εκλογικα τμηματα. Το ΠΑΣΟΚ λαμβανει το 42,8% , η Νεα Δημοκρατια 39,8%, ο Συνασπισμος 4,8%, το ΚΚΕ 4,7%, το ΔΗΚΚΙ 3,8% και η Πολιτικη Ανοιξη το οριο του 3%. Οπως δηλωσε ο υπηρεσιακος υπουργος Εσωτερικων Βασιλης Σκουρης, η διαφορα των δυο πρωτων κομματων ειναι δεδομενη, μη αναστρεψιμη και ενδεχεται να αυξηθει. Στη Χαριλαου Τρικουπη επικρατει κλιμα ευφοριας, ενω στα κεντρικα γραφεια του ΠΑΣΟΚ εχει μεταβει ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και παρακολουθει την εξελιξη των εκλογικων αποτελεσματων. Ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευας Αυγερινος, γνωστος για τις εκτιμησεις του στα εκλογικα αποτελεσματα, επικαλουμενος τα στοιχεια που εχει στη διαθεση του, προεβλεψε οτι το ΠΑΣΟΚ θα ειναι πρωτο κομμα με ποσοστο περιπου 43%, η ΝΔ 39%, το ΚΚΕ θα ειναι τριτο κομμα με 5,4%, ο ΣΥΝ θα εισελθει στη Βουλη με 4,2%, οπως και το κομμα ΔΗΚΚΙ με 3,5% και η Πολιτικη Ανοιξη με 3%. Να σημειωθει οτι υπαρχει παντα η πιθανοτητα αποκλισης μιας μοναδας απο τις προαναφερθεισες προβλεψεις.

Ο κ. Αυγερινος δηλωσε οτι με βαση αυτα τα αποτελεσματα το ΠΑΣΟΚ θα καταλαβει 166 εδρες συν-πλην δυο, η Νεα Δημοκρατια 102 εως 105, το ΚΚΕ 11, ο Συνασπισμος 9, το ΔΗΚΚΙ 7 με 8 και η ΠΟΛΑΝ αν τελικα ξεπερασει το οριο του 3%, 6 με 7 εδρες. Ο εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωστας Λαλιωτης, δηλωσε οτι η νικη του κυβερνωντος κομματος ειναι δεδομενη ενω αναφερομενος στα ποσοστα των αλλων κομματων, ειπε οτι φαινεται πως περνουν το κρισιμο οριο του 3%, ενω χαρακτηρισε πιο συνθετο το πολιτικο τοπιο, που φαινεται να προκυπτει απο τις σημερινες εκλογες.

Ο εκπροσωπος του κομματος, Προκοπης Παυλοπουλος, δεν θελησε να σχολιασει τα αποτελεσματα των δημοσκοπησεων που διεξηχθησαν εξω απο τα εκλογικα τμηματα και προσθεσε οτι θα προβει σε εκτιμησεις μετα την ανακοινωση των επισημων αποτελεσματων. Αισθηση ομως εχει προκαλεσει η δηλωση του συνεργατη του επιτιμου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας Κωστα Μητσοτακη και υποψηφιου βουλευτη, Κωστα Πυλαρινου λιγο πριν το τελος της ψηφοφοριας ο οποιος ειπε:"Οπως διαφαινεται ο λαος θα βαθμολογησει σημερα κυριως τις ηγετικες επιλογες και τις κομματικες επιδοσεις των τελευταιων τρεισημισι ετων. Η αποψινη νυχτα, τονισε, ειναι βεβαιο οτι θα ανοιξει πολλους φωτεινους διαυλους για τον τοπο". Ο κ. Μητσοτακης προσερχομενος το απογευμα στο γραφειο του δηλωσε οτι οι εκλογες κρινουν τα κομματα και την πολιτικη τους και ο λαος εκφραζει τη θεληση του. Την παραιτηση του απο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, ανακοινως το βραδυ ο προεδρος του κομματος, Μιλτιαδης Εβερτ, μετα την γνωστοποιηση των πρωτων εκλογικων αποτελεσματων. Ο κ. Εβερτ ειπε οτι αυριο θα συγκαλεσει τα αρμοδια οργανα του κομματος προκειμενου να συζητηθουν οι λεπτομερειες για την αναδειξη νεου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας. Ο κ. Εβερτ αφου συνεγχαρει τον Πρωθυπουργο και Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σημιτη, ειπε οτι αναλαμβανει πληρως τις ευθυνες για τις πραξεις του. Ευχηθηκε επισης η νεα κυβερνηση να βοηθησει την πατριδα, ωστε να ξεπερασει τα προβληματα που αντιμετωπιζει και προς την κατευθυνση αυτη, η Νεα Δημοκρατια θα βοηθησει, οπως επραξε και στο παρελθον, κυριως στα εξωτερικα θεματα. Τελος, ο κ. Εβερτ, ευχαριστησε ολα τα στελεχη και τους οπαδους της Νεας Δημοκρατιας, για τη συμμετοχη τους στην εκλογικη μαχη. Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με δηλωσεις του στις 11 το βραδυ στο Ζαππειο τονισε οτι η νεα κυβερνηση θα συνεργασθει με ολους τους Ελληνες για να ανταποκριθει στα μηνυματα της σημερινης εκλογικης νικης. Ο κ. Σημιτης προσθεσε οτι ειναι θετικο πως η νεα Βουλη θα ειναι πολυφωνικη και ως εκ τουτου θα υπαρχει μεγαλυτερη δυνατοτητα διαλογου και συναινεσως για την προωθηση λυσεων στα προβληματα του τοπου. Ακομη υπογραμμισε οτι ο λαος -με το σημερινο εκλογικο αποτελεσμα- εδωσε "απαντηση" στις εντονες προσωπικες επιθεσεις της προεκλογικης περιοδου και στη μαυρη προπαγανδα της ΝΔ και ως εκ τουτου ζηταει (ο λαος)αλλη ποιοτητα και αλλο ηθος και υφος. Τελος, ο κ. Σημιτης δεν θελησε να σχολιασει την παραιτηση του κ. Εβερτ απο την ηγεσια της ΝΔ, λεγοντας οτι η παραιτηση αυτη, "μιλαει απο μονη της".

Σε 3. 493 απο 17. 710 εκλογικα τμηματα: ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 1. 505. 463 ΨΗΦΙΣΑΝ: 1. 103. 611 ΕΓΚΥΡΑ: 1. 074. 158 ΑΚΥΡΑ; 20. 473 ΛΕΥΚΑ: 8. 980 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 73,31%. ΕΛΑΒΑΝ: ΠΑΣΟΚ: 453. 379 (42,21%) 159 εδρες ΝΔ: 416. 949 (38,82) 113 `` ΠΟΛ. ΑΝ: 30. 112 (2,80%) ----- ΚΚΕ: 55. 808 (5,20) 10 εδρες ΣΥΝ: 51. 783 (4,82%) 10 `` ΔΗΚΚΙ: 43. 988 (4,10%) 8 `` ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: 2. 966 (0,28%) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 6. 077 (0,57%) ΑΣΚΕ: 306 (0,3%) ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ: 2. 751 (0,26%)

Μεγαλη νικη για τον ΣΥΝ χαρακτηρισε το σημερινο εκλογικο αποτελεσμα ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος με δηλωση που εκανε αργα το βραδυ. Ο Συνασπισμος, ειπε, ειναι η πολιτικη δυναμη που διαφοροποιει το πολιτικο σκηνικο.

Ο κ. Κωνσταντοπουλος υπογραμμισε οτι η Βουλη που αναδειχθηκε ειναι πιο πολυφωνικη. Μειωθηκε η παντοδυναμια του δικομματισμου. Η πολιτικη προταση της Νεας Δημοκρατιας ειναι σαφης μειοψηφια, το ΠΑΣΟΚ παραμενει πρωτο κομμα, αλλα με μειωμενη δυναμη. Ενισχυεται η αριστερα, ο ΣΥΝ κανει τη μεγαλη νικη, προσθεσε. Λιτη ηταν η δηλωση του επιτιμου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινου Μητσοτακη, ο οποιος σχολιαζοντας τα αποτελεσματα των εκλογων ειπε οτι εδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και παλι την εξουσια. Αμφιβαλλω, ομως, προσθεσε, εαν ελυσαν το πολιτικο προβλημα της Ελλαδας. Η Νεα Δημοκρατια, επεσημανε ο κ. Μητσοτακης, ενωμενη και δυνατη θα ειναι περισσοτερο απο ποτε η μονη εγγυηση για τη χωρα``. Τελος ο κ. Μητσοτακης δεν θελησε να απαντησει σε ερωτηση εαν θα διεκδικησει εκ νεου την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας.

Νεα συσκεψη υπο τον κ. Εβερτ πραγματοποιηθηκε λιγο πριν τα μεσανυχτα στα γραφεια της ΝΔ. Στη συσκεψη πηραν μερος οι κυριοι Τσαλδαρης, Βαρβιτσιωτης, Μολυβιατης, Παυλοπουλος, Λουκακος και αλλοι συνεργατες του παραιτηθεντος προεδρου της Νεας Δημοκρατιας. Μετα τη συσκεψη, ο κ. Τσαλδαρης, χαρακτηρισε γενναια την αποφαση του κ. Εβερτ να παραιτηθει, ενω ο κ. Βαρβιτσιωτης αρνηθηκε να απαντησει στην ερωτηση αν θα υποβαλλει υποψηφιοτητα για την προεδρια του κομματος.

Δυο ειναι τα βασικα χαρακτηριστικα του εκλογικου αποτελεσματος κατα τη Γενικη Γραμματεα του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, το πρωτο, θετικο, οπως χαρακτηρισε στοιχειο, ειναι η μειωση της εκλογικης δυναμης του δικομματισμου και δευτερο, η αυξηση του ποσοστου του ΚΚΕ, το οποιο θα μπορεσει να παιξει πιο ουσιαστικο ρολο και να υπερασπιστει τα δικαιωματα των εργαζομενων. Η κ. Παπαρηγα, χαρακτηρισε ληστρικο τον ισχυοντα εκλογικο νομο και καλεσε το λαο να οργανωσει την παλη και τη δραση του, προβλεποντας οτι ερχονται νεοι αντιλαικοι νομοι.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, δηλωσε οτι σεβεται την αποφαση του ελληνικου λαου, αλλα τον προειδοποιησε οτι η χωρα ενδεχεται να εισελθει σε νεο κυκλο, οπως ειπε, εθνικων υποχωρησεων και λιτοτητας. Η Πολιτικη Ανοιξη, προσθεσε, θα μεινει στις επαλξεις και εκανε λογο για αποκλεισμο του κομματος του απο τα Μεσα Ενημερωσης. Παραδεχθηκε ωστοσο οτι δεν ηταν το αποτελεσμα που περιμενε, αλλα ειναι μια ευκαιρια η Πολιτικη Ανοιξη να ανασυγκροτησει τις δυναμεις της. Στο σημειο αυτο, παραδεχθηκε επισης, οτι ο δρομος αυτος θα ειναι ανηφορικος και δυσκολος, αλλα εξεφρασε την πεποιθηση του οτι τελικα θα φθασει στην κορυφη.

Μεγαλο ξεκινημα για υπευθυνους αγωνες με στοχο τη δημοκρατια, την κοινωνικη δικαιοσυνη, την εθνικη ανεξαρτησια, την αναβαθμιση των θεσμων και τη διαφανεια στη διαχειριση, χαρακτηρισε το εκλογικο αποτελεσμα ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, επισημαινοντας οτι το κομμα του, ηταν μια ιστορικη και κοινωνικη αναγκαιοτητα. Ο κ. Τσοβολας αφου χαρακτηρισε πραξη δημοκρατικης ευαισθησιας την παραιτηση Εβερτ, τονισε οτι αυτη αποδεικνυει πως αρχισε η αλλαγη του πολιτικου σκηνικου στη χωρα μας, στο οποιο το ΔΗΚΚΙ, θα παιξει καταλυτικο ρολο και θα αγωνιστει μεσα και εξω απο τη Βουλη. Ο κ. Τσοβολας εκανε επισης λογο για ψευτοδιλημματα τα οποια απερριψε ο λαος και απηυθυνε εκκληση προς τους νεους να συμμετασχουν στον πεντακαθαρο, οπως ειπε, αγωνα του ΔΗΚΚΙ.

Με βαση τα μεχρι τωρα αποτελεσματα, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβανει 161 εδρες, η ΝΔ 110, το ΚΚΕ 11, ο Συνσαπισμος 10, και το ΔΗΚΚΙ 8 εδρες.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Sunday, 22 September 1996 - 20:27:38