Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ελληνες τουριστες ηταν τα θυματα της ενοπλης επιθεσης, το πρωι στο ξενοδοχειο ``Γιουροπα`` στο Καιρο. Σκοτωθηκαν τουλαχιστον 18ατομα και τραυματιστηκαν 15.
  • Οι τεσσερις ενοπλοι πυροβολουσαν αδιακριτως εναντιον τουγκρουπ των τουριστων που ετοιμαζονταν να επιβιβαστουν στα λεωφορεια.
  • Στο ξενοδοχειο συμφωνα με τουριστικους πρακτορες βρισκονταν150 Ελληνες απο διαφορα τουριστικα πρακτορεια της χωρας μας.
  • Την οδυνη και τον αποτροπιασμο του εξεφρασε ο Προεδροςτης Δημοκρατιας.
  • Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου του υπουργειου Εξωτερικων,καταδικαζει την τρομοκρατικη αυτη ενεργεια.
  • Τον αποτροπιασμο του εξεφρασε ο Προεδρος της ΝεαςΔημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Βρεθηκαν το πρωι στην περιοχη των Αγιων ΘεοδωρωνΚορινθιας οι δυο μικρες διδυμες αδερφες που αγνοουντο απο χθες.
  • Για το ταξιδι του στην Αμερικη ενημερωσε τον Προεδρο τηςΔημοκρατιας, ο Πρωθυπουργος.
  • Με τον Γιαννο Παπαντωνιου συνανταται σημερα ο Κωστας Σημιτης για να εξετασουν το θεμα που δημιουργηθηκε απο τη διαρροηκειμενου εργασιας.
  • Νεους βομβαρδισμους εξαπελυσε το πρωι η ισραηλινη αεροποριαστο νοτιο Λιβανο. Σκοτωθηκαν εννεα ατομα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελληνες τουριστες ηταν τα θυματα της επιθεσης ενοπλων που εγινε το πρωι στο Καιρο εξω απο το ξενοδοχειο ``Γιουροπα`` . Οπως ανακοινωσε επισημη πηγη του Αιγυπτιακου υπουργειου Εξωτερικων, απο την επιθεση σκοτωθηκαν 18 Ελληνες ενω απο τα πυρα τραυματιστηκαν αλλα 13 ατομα. Απο τους νεκρους οι 14 ηταν γυναικες, ενω απο τους τραυματιες οι 12 ειναι Ελληνες. Την ειδηση επιβεβαιωσε και η επιτετραμμενη της ελληνικης πρεσβειας στο Καιρο κυρια Κυριακοπουλου. Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστα τα ονοματα των θυματων. Συμφωνα με τα ειδησεογραφικα πρακτορεια τεσσερις ενοπλοι που φορουσαν λευκες κελεμπιες, κατεβηκαν απο φορτηγακι και οι τρεις κατευθυνθηκαν προς την εισοδο του ξενοδοχειου, οπου ηταν συγκεντρωμενοι αρκετοι τουριστες, διπλα σε τουριστικο λεωφορειο, στην πλειοψηφια τους Ελληνες. Οι ενοπλοι αρχισαν να πυροβολουν αδιακριτως με αυτοματα Καλασνικωφ εναντιον των τουριστων.

Συμφωνα με τουριστικους πρακτορες το γκρουπ των Ελληνων τουριστων αποτελειτο απο 150 ατομα και πραγματοποιουσε επισκεψη στους ιερους τοπους της εγγυς Ανατολης. Το γκρουπ ειχε φθασει το πρωι στο αεροδρομιο του Καιρου προερχομενο απο το Ισραηλ. Μια ομαδα απο αυτους τους τουριστες επροκειτο να αναχωρησει το πρωι για την Αλεξανδρεια ενω οι υπολοιποι θα επισκεπονταν τουριστικες περιοχες στο Καιρο. Οι δραστες κατορθωσαν να διαφυγουν μεσα στον πανικο που ακολουθησε. Συμφωνα με τις αιγυπτιακες αρχες η επιθεση φερει την "σφραγιδα" των φανατικων μουσουλμανων,που αγωνιζονται να ανατρεψουν την κυβερνηση του προεδρου Χοσνι Μουμπαρακ. Καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη αλλα οι αρχες πιστευουν οτι ειναι εργο των ισλαμιστων της οργανωσης Τζαμαα Αλ Ισλαμιγια, η οποια απο το 1992 εχει αρχισει επιθεσεις εναντιον τουριστικων στοχων.

Μεταξυ των Ελληνων τουριστων, τουλαχιστον ογδοντα ειναι Θεσσαλονικεις οι οποιοι ειχαν καταλυσει στο ξενοδοχειο'' Εθροπα'' αλλα δεν υπαρχουν πληροφοριες αν συγκαταλεγεται κανεις απ αυτους μεταξυ των νεκρων και των τραυματιων. Παντως,απο τις υπαρχουσες, επιβεβαιωμενες πληροφοριες, δυο τουριστικα γραφεια της Θεσσαλονικης ειχαν εκδρομεις στο ξενοδοχειο αυτο, συμφωνα με δηλωσεις των εκπροσωπων τους. Προκειται για το "Χοριβ", που εδρευει στο Πανοραμα και το "Φιλοξενια", το οποιο στεγαζεται στην οδο Τσιμισκη. Ο ιδιοκτητης του "Χοριβ," δηλωσε πως οι περιπου τριαντα εκδρομεις - πελατες του ειναι απολυτως καλα και την ωρα της επιθεσης, οπως τον διαβεβαιωσε η ξεναγος,βρισκονταν στα δωματια τους. Αντιθετα, εως τωρα, δεν υπαρχουν πληροφοριες για την τυχη των πενηντα εκδρομεων του "Φιλοξενια", οι οποιοι ειχαν καταλυσει χθες στο ξενοδοχειο και σημερα, οπως δηλωσε εκπροσωπος του γραφειου, επροκειτο να κανουν περιηγηση στις πυραμιδες.

Την οδυνη και τον αποτροπιασμο του εξεφρασε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος για την ενοπλη επιθεση πριν τη συναντηση του με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.Ολος ο κοσμος δηλωσε ο κ.Στεφανοπουλος ειναι συγκλονισμενος και ειναι βαθυτατη η οδυνη. Το μεσημερι ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωστας Μπικας δηλωσε οτι η κυβερνηση καταδικαζει την τρομοκρατικη αυτη ενεργεια και την θεωρει απαραδεκτη μεθοδο για την επιλυση οποιουδηποτε προβληματος. Προσθεσε οτι οι συνθηκες επικοινωνιας με το Καιρο δεν ειναι πολυ ευκολες και τονισε οτι στην περιοχη εχουν μεταβει υπαλληλοι της ελληνικης πρεσβειας.Προσθεσε οτι ενδεχομενως να αναχωρησει για το Καιρο ενα στρατιωτικο αεροπλανο τυπου Ψ-130 για την παροχη βοηθειας στα θυματα. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ, εξεφρασε τον αποτροπιασμο του για την ενοπλη επιθεση και την συμπαρασταση του στις οικογενειες των θυματων.

Αισιο τελος ειχε η περιπετεια με τις δυο ανηλικες διδυμες αδερφες, τα ιχνη των οποιων ειχαν χαθει απο χθες το μεσημερι στην περιοχη Αγιων Θεοδωρων Κορινθιας. Ειδικοτερα, τα δυο κοριτσακια η Χριστινα και η Σταυρουλα Καμπουρολια, βρεθηκαν στις 9.30 το πρωι απο το βοσκο Ιωαννη Σταμουλη να κοιμουνται στην ακρη αγροτικου δρομου. Ο βοσκος μετεφερε τα δυο κοριτσακια με το αυτοκινητο του, στο αστυνομικο τμημα Αγιων Θεοδωρων και οπως δηλωσε ο διοικητης του, εξεταστηκαν απο γιατρο ο οποιος διαπιστωσε οτι ειναι πολυ καλα στην υγεια τους.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε στις 12 το μεσημερι ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος τον ενημερωσε για τα αποτελεσματα της επισκεψης του στις Ηνωμενες Πολιτειες και τη συναντηση του με τον Αμερικανο Προεδρο Μπιλ Κλιντον. Το απογευμα ο κ.Σημιτης θα ενημερωσει σχετικα με το ταξιδι του και τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με τον κυβερνητικο εκπροσωπο, ο Πρωθυπουργος θα ενημερωσει και τη Βουλη αλλα δεν εχει προσδιοριστει ακομη συγκεκριμενη ημερομηνια.

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης συνανταται σημερα εκτακτως με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου,για να εξετασουν το θεμα που δημιουργηθηκε απο τη διαρροη κειμενου εργασιας για την περιστολη δαπανων που συνεταξε εκπροσωπος του υπουργειου Οικονομικων. Για αυριο, ο κ.Σημιτης, εχει συγκαλεσει εκτακτη συσκεψη του οικονομικου επιτελειου της κυβερνησης για να συζητηθει το θεμα αυτο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχει κοντρα μεταξυ των κυριων Παπαντωνιου και Παπαδοπουλου, ειπε οτι υπαρχει συνεννοηση και δεν προκυπτει απο πουθενα οτι υπαρχει αντιπαραθεση.

Τη μειωση της φορολογιας των καυσιμων αποφασισε η κυβερνηση προκειμενου να αποτρεψει την μετακυλιση στους καταναλωτες της αυξησης στις βενζινες και το πετρελαιο κινησης που ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου. Ειδικοτερα, ο φορος καταναλωσης της βενζινης, μειωθηκε κατα 4 δραχμες το λιτρο και κατα μιαμισυ δραχμη το πετρελαιο κινησης. Η βενζινη απο τα μεσανυχτα πωλειται κατα μια δραχμη το λιτρο μειωμενη.

Το απαραδεκτο του ``στατους κβο`` στην Κυπρο και η αναγκη αμεσης εξευρεσης μιας συνολικης λυσης, επαναβεβαιωσαν σε ευρυτατη συσκεψη για το Κυπριακο που πραγματοποιησαν οι αντιπροσωποι των πεντε μονιμων κρατων-μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας. Στη συσκεψη μετειχαν ακομη συνεργατες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθως και αξιωματουχοι απο Ευρωπαικες Κυβερνησεις,τις ΗΠΑ και τη Ρωσια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εννεα ανερχονται οι νεκροι απο τον βομβαρδισμο που εξαπελυσε νωρις το πρωι η ισραηλινη αεροπορια εναντιον της πολης Ναμπατιγιε του νοτιου Λιβανου.Νεκρη ειναι μια μητερα και επτα απο τα παιδια της καθως και ενας συγγενης.Τα δυο μοναδικα μελη της οικογενειας που επεζησαν εχουν τραυματιστει σοβαρα. Οι ισραηλινες επιθεσεις πραγματοποιηθηκαν σε αντιποινα για το βομβαρδισμο με ρουκετες, περιοχων του βορειου Ισραηλ απο ισλαμιστες ανταρτες της οργανωσης Χεζμπολαχ. Στο μεταξυ, το Ισραηλ ανακοινωσε οτι δινει αδεια σε ολα τα μελη της Βουλης των Παλαιστινιων στην εξορια να επιστρεψουν στις αυτονομες Παλαιστινιακες περιοχες για να μετασχουν στη συνοδο του σωματος, την προσεχη Δευτερα,στη Γαζα.

Το σχεδιο επιλεκτικης εξολοθρευσης των κοπαδιων που εχουν μολυνθει απο την ασθενεια των τρελλων αγελαδων , οφειλει να παρουσιασει την προσεχη Τριτη η Βρετανια, ανακοινωσε απο το Στρασβουργο ο επιτροπος Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης, Φραντς Φισλερ.Το προγραμμα αυτο αποτελει τμημα των μετρων που εχει απαιτησει η Κοινοτητα απο την Βρετανια, ωστε να εκριζωθει η θανατηφορος επιδημια που πληττει τα κοπαδια της. Ο Ευρωπαιος Επιτροπος απεκλεισε παντως την αρση στο αμεσο μελλον των κυρωσεων στην εξαγωγη βρετανικου βοδινου κρεατος, που ζητα επιμονα το Λονδινο.

Το ποσο των 100 εκατομμυριων δολαριων συνεισεφεραν οι χωρες του Αραβικου Κολπου στο διεθνες ταμειο για τον εξοπλισμο και την εκπαιδευση των ενοπλων δυναμεων της Κροατομουσουλμανικης Συνομοσπονδιας, ανακοινωσε αξιωματουχος του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων. Το ποσο αυτο θα προστεθει στο στρατιωτικο εξοπλισμο που εχουν παρασχει μεχρι στιγμης οι ΗΠΑ και στη βοηθεια 4 εκατομμυριων δολαριων που εχει υποσχεθει η Τουρκια.Στο μεταξυ, δυο στρατιωτες, ενας Δανος και ενας Λιθουανος που υπηρετουσαν σε μοναδα της ειρηνευτικης δυναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνια, εχασαν τη ζωη τους απο εκρηξη ναρκης σε αποσταση 20 χιλιομετρων απο την πολη του Ντομποι.

Ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον εχρισε επισημως χθες τον Τζον Κορνμπλουμ ως αναπληρωτη υπουργο αρμοδιο για τις Ευρωπαικες και Καναδικες υποθεσεις, αντικαθιστωντας το Ριτσαρντ Χολμπρουκ, αρχιτεκτονα της ειρηνευτικης συνθηκης για τη Βοσνια. Διπλωματης καριερας, ο 53-χρονος Κορνμπλουμ συνεργασθηκε στενα, κατα το τελευταιο ετος, με τον προκατοχο του για την ειρηνευτικη συμφωνια στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Ο διορισμος του, που ηταν αναμενομενος, πρεπει να συνυπογραφει και απο το Κογκρεσο.

Την αναγκη για μεγαλυτερες προσπαθειες προκειμενου να εφαρμοσθουν οι οικονομικες συμφωνιες ΗΠΑ-Ιαπωνιας επεσημανε ενωπιον της ιαπωνικης Εθνοσυνελευσης, ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον, τονιζοντας οτι οι σχεσεις των δυο χωρων δεν ειναι απαλλαγμενες απο προστριβες.Ο προεδρος Κλιντον ολοκληρωσε την τριημερη επισκεψη του στην Ιαπωνια που εστιασθηκε κατα κυριο λογο στην επανασυσταση των διμερων σχεσεων στο πεδιο της ασφαλειας κατα τη μεταψυχροπολεμικη εποχη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ηττα και τον αποκλεισμο απο τον τελικο του τσαμπιονς- λιγκ του Ευρωπαικου Πρωταθληματος γνωρισε χθες βραδυ η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου απο τον κατοχο του τιτλου Αγιαξ, απο τον οποιο εχασε με 3-0 μεσα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας.Ετσι ο Αγιαξ περασε θριαμβευτικα στο μεγαλο τελικο, που θα γινει στις 22 Μαιου στο ``Ολυμπικο`` της Ρωμης, με αντιπαλο τη Γιουβεντους που εχασε με 3-2 στην Γαλλια απο τη Ναντ, αλλα προκριθηκε χαρις στη νικη με 2-0 που ειχε πετυχει στο Τορινο.

Την ηττα του Παναθηναικου ακολουθησαν για μια ακομη φορα δειγματα της ...κακης νοοτροπιας μερικων οπαδων, αφου τους συνηθεις πανηγυρισμους της Ομονοιας αντικατεστησαν ...εορταστικες εκδηλωσεις νεαρων οπαδων του Ολυμπιακου στο Πασαλιμανι, οπου απειληθηκαν και επεισοδια.Μαλιστα, αργα χθες το βραδυ στο Περαμα, τρεις νεαροι επιχειρησαν να κατεβασουν τη σημαια του Παναθηναικου, που ειχε κρεμασμενη στην εξωπορτα του σπιτιου του ενας οπαδος των ``πρασινων``, που ομως τους αντεληφθη και τους ...πυροβολησε με καραμπινα, με αποτελεσμα να τραυματισει εναν 15-χρονο, ο οποιος νοσηλευεται εκτος κινδυνου στο Τζανειο.Δραστης ειναι ο 36χρονος Γιωργος Κορυλος και θυμα ο Κωστας Χονδρογιαννης.Ο δραστης που συνεληφθη και οδηγηθηκε στον εισαγγελεα ειπε οτι νομισε πως οι τρεις ανηλικοι ηταν κλεφτες και γι'αυτο τους πυροβολησε.

Τωρα, ο Παναθηναικος εχει να αντιμετωπισει την Ελληνικη πραγματικοτητα,για την κατακτηση του πρωταθληματος το οποιο διεκδικει επι ισοις οροις και η ΑΕΚ.Καθοριστικο ρολο σε αυτη την αναμετρηση θα παιξει ο μεγαλος αγωνας της 28-ης Απριλιου των "πρασινων" με τον Ολυμπιακο, που θα γινει στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας.

Δυο αναμετρησεις διεξαγονται σημερα στο πλαισιο του δευτερου γυρου των πλει-οφ για το πρωταθλημα της Α' Εθνικης κατηγοριας.Στις 5.00 στα Πατησια η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται τον Πανιωνιο, απο τον οποιο ειχε ηττηθει με 61-56 πριν δυο ημερες στη Νεα Σμυρνη.Επισης στις 7 παρα 15 ο Παναθηναικος αγωνιζεται στο Περιστερι με την τοπικη ομαδα και αναμενεται να σημειωσει την δευτερη νικη του και να περασει στα ημιτελικα. Οι ``πρασινοι`` ειχαν επικρατησει με χαρακτηριστικη ανεση στο πρωτο παιχνιδι με 78-47.

Δυο Ελληνιδες αθλητριες εξασφαλισαν την προκριση τους στα ημιτελικα των Παγκοσμιου Πρωταθληματος Ενοργανης Γυμναστικης,που διεξαγονται στο Σαν Χουαν του Πορτο Ρικο.Πολυ καλη εμφανιση πραγματοποιησε η Βασιλικη Τσαβδαριδου , αφου καταφερε να πλασαριστει στην πρωτη 16-αδα και στα τεσσερα αγωνισματα,ενω στα ημιτελικα των ασκησεων εδαφους καταφερε να προκριθει και η Κυριακη Φιρινιδου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με τοπικες βροχες κυριως στα ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι βορειοδυτικοι μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και τα νησια τους 18 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 18 April 1996 - 18:48:56