Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Simitis - Evert debate (96-09-13) (Part 2)

Elections Current Results Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ 13.

Ερώτηση: Εκλεγήκατε πρωθυπουργός και αμέσως μετά ταχθήκατε υπέρ των καθαρών λύσεων και εκλεγήκατε πρόεδρος στο συνέδριο του κόμματος. Στη συνέχεια ζητήσατε τα λυμένα χέρια και πήγατε σε εκλογές.
Σας ρώτησαν στη Θεσσαλονίκη τι θα κάνετε αν χάσετε τις εκλογές και επικαλεστήκατε τις καταστατικές διατάξεις αλλά είπατε ότι αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τι θα πράξετε κ.πρόεδρε στην περίπτωση αυτή;

Κώστας Σημίτης: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εξέλεξε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για 3 χρόνια. Όπως και σε άλλες φορές θα αναλάβω πάντα΄τις ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλάβω. Και αυτό θα πράξω μετά τις εκλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 14.

Ερώτηση: Τι θα κάνετε πρόεδρε σε περίπτωση που χάσετε τις εκλογές. Θα παραιτηθείτε ή θα παραμείνετε ή θα θέσετε εαυτόν στη διάθεση του εκλεκτορικού σώματος της Νέας Δημοκρατίας:

Μιλτιάδης Έβερτ: Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά μας με τον κ.Σημίτη; Εγώ δεν έχω αμφιβολίες, έχω αυτοπεποίθηση. Και να σας πω ότι όταν ο Πύρρος Δήμας σηκώνει τα βάρη και πάει να πάρει χρυσό μετάλλιο δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν τις χάσει τις εκλογές πάει για να τις κερδίσει. Το ίδιο και ο Ιακώβου όταν φτιάχνει την ομάδα του και πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν σκέφτεται πως θα έρθει δεύτερος ή τρίτος πάει για να κερδίσει και σηκώνει τα βάρη. Εμείς λοιπόν αυτή την στιγμή θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης. Θα τις κερδίσουμε τις εκλογές. Αυτή είναι η απάντηση. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω. Είπε ο κ.Σημίτης ότι παλιά ήταν λόχοι τα υπουργικά συμβούλια. Και τον ρωτώ. Αυτός τι βαθμό είχε στο λόχο του υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον. Επέταξα με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια. Εκείνος επέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια; Το πρόβλημα είναι που έθεσα ευθέως και δεν πήρα απάντηση. Μπορεί ο ελληνικός στρατός αυτή τη στιγμή να πάει στα Ιμια και να εγκατασταθεί. Η ευρίσκεται αυτή η υπόθεση σε μια γκρίζα περιοχή όπως λένε οι Τούρκοι. Και αυτό πλέον ισχύει για 100 βραχονησίδες όπως διεκδικούν οι Τούρκοι. Είναι ελληνικές οι βραχονησίδες αλλά τις ζητάνε οι Τούρκοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 15.

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε γνωρίζετε τις επικρίσεις για το λόγο με τον οποίο χειρίζεστε την ελληνική γλώσσα. Το νιώθετε ότι είναι έτσι. Αισθάνεστε ότι σας λείπει κάποια παιδεία;

Μιλτιάδης Έβερτ: Από όλη την πολιτική μου σταδιοδρομία τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί ότι γνωρίζω λίγο την ελληνική γλώσσα. Εγώ δεν θα πω΄αν την γνωρίζω πολύ ή λίγο θα σας πω τόσες φορές που έχουμε συναντηθεί στην τηλεόραση με όλους σας και σήμερα που κάνουμε συζητήσεις σε όλες τις διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα έχετε διαπιστώσει μειονεκτήματα στη γλώσσα που χρησιμοποιώ; Τον πολιτικό πρέπει να τον κρίνεται από την αποφασιστικότητα του από τον τρόπο που μπορεί να δει μπροστά του και από το πόσο κατάλληλα μορφωμένος είναι στα αντικείμενα τα οποία πρόκειται να διαχειριστεί. Κρίνετε και βαθμολογήστε εσείς ο ίδιος που με ξέρετε και πολύ καλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 16.

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε έχει ειπωθεί ότι έχετε μια δυσκολία επικοινωνίας με το μέσο Έλληνα. Το νιώθετε ότι είναι έτσι;

Κώστας Σημίτης: Ως μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Έχω επισκεφτεί χωριά από τη Γαύδο μέχρι την Ορεστιάδα και από το Πωγώνι μέχρι τα Δωδεκάνησα. Πάντα είχα μια πάρα πολύ καλή επικοινωνία. Εκείνο το οποίο υποστηρίζουν μερικοί είναι ότι ο κόσμος θέλει να ακούει συνθήματα, σύντομες προεκλογικές ομιλίες με υποσχέσεις όπου τα προβλήματα υποβαθμίζονται, δεν θέλει αναλύσεις, δεν θέλει σκέψη, δεν θέλει επιχειρήματα. Εγώ έχω διαπιστώσει πως η ομιλία εκείνη η οποία έχει επιχειρήματα και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα και δείχνει και συνειδήσεις είναι μια ομιλία αποδεκτή. Δεν αισθάνομαι καμία απόσταση από το μέσο Έλληνα και δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι με συνάντησαν αισθάνθηκαν απόσταση από μένα. Διότι αν αισθάνονταν απόσταση τότε πως στο ΠΑΣΟΚ που είναι ένα κόμμα εργαζομένων αγροτών μικρομεσαίων, ένα κόμμα ανθρώπων του μόχθου με ψήφισαν ως πρόεδρο; Με ψήφισαν ως πρόεδρο γιατί είδαν ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζομαι εγώ με τους συνεργάτες μου, χειρίζεται το ρεύμα σκέψης το οποίο εκπροσωπούμε είναι ένας τρόπος ο οποίος είναι κατανοητός και δίνει λύση στα προβλήματα τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 17.

Ερώτηση: Τον Ιούνιο μπροστά σε 5000 συνέδρους του ΠΑΣΟΚ πριν από την εκλογή είπατε καθαρά θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός; Εδώ τώρα μπροστά σε 7.000.000 ψηφοφόρων γιατί δεν λέτε το ίδιο; Αν δεν με εκλέξετε πρωθυπουργό θα παραιτηθώ από πρόεδρος;

Κώστας Σημίτης: Είναι αυτονόητο ότι εφόσον έχω εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφόσον έχω αναλάβει ευθύνες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η οποία απόφαση μου πρέπει να είναι απόφαση που θα συζητηθεί με τα όργανα του κινήματος. Διότι δεν έχω κανένα δισταγμό να αναλάβω τις ευθύνες μου όπως πρέπει. Αλλά δεν μπορώ να παίρνω και μόνος μου αποφάσεις διότι δεν είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διότι έτσι το θέλω ή είναι ο ρόλος που θέλω να παίξω. Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί εκφράζω το κίνημα γιατί υπάρχουν όργανα με τα οποία συνεργάζομαι γιατί υπάρχουν κατευθύνσεις που πρέπει να πραγματοποιήσω. Η απόφαση μου θα είναι πάντα μια απόφαση η οποία θα προέλθει μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες μου με τους συντρόφους μου με τα όργανα του κινήματος. Και σε αυτή τη διαδικασία θα αναλάβω τις ευθύνες μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 18.

Ερώτηση: Έχετε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξη σας πως αρχηγός που χάνει σε εκλογές είναι υποχρεωμένος να παραιτείται και αναρωτιέμαι γιατί δεν το ξαναλέτε τώρα πριν από αυτές τις εκλογές; Επειδή τότε ήταν αρχηγός κάποιος άλλος.

Μιλτιάδης Έβερτ: Σας επαναλαμβάνω σε υποθετικές ερωτήσεις δεν απαντούν οι πολιτικοί και δεν απαντά κανένας. Είναι πρωτόγνωρη αυτή η ερώτηση. Αυτό το έχετε ακούσει σε κανένα μέρος του κόσμου την ώρα του προεκλογικού αγώνα να έρχονται να λένε τι θα κάνετε αν χάσετε τις εκλογές; Μα δεν θα τις χάσουμε. Αυτή είναι η απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 19.

Ερώτηση: Απευθύνεστε στις μεσαίες τάξεις επειδή νοιάζεστε ή πολύ απλά είναι μια προεκλογική τακτική η οποία θέλει να ισοφαρίσει τις απώλειες σας προς το συνετό και εκσυγχρονιστή Σημίτη. Μήπως οι ενέργειες σας είναι κινήσεις προεκλογικής τακτικής που θα μετατρέψουν την ΝΔ σε κόμμα των μη προνομιούχων Ελλήνων;

Μιλτιάδης Έβερτ: Οι θέσεις οι οποίες έχουμε πάρει είναι διατυπωμένες στο πρόγραμμά μας εδώ και ενάμιση χρόνο. Έχουμε καταθέσει εφτά προτάσεις νόμου πάνω σε αυτά τα θέματα. Απευθυνόμαστε στις κατηγορίες αυτές των Ελλήνων διότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Αν συνεχιστεί η τάση θα έχουμε 250.000 ανέργους αγρότες στο τέλος του αιώνα. Δεύτερον στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εργάζεται 70% του εργατικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας ως υπάλληλοι. Αν θέλουμε να σταματήσουμε την ανεργία πρέπει να κοιτάξουμε τους κύριους τομείς. Αλίμονο αν χαθεί ο Έλληνας από την ύπαιθρο και αλίμονο αν κλείσει μικρομεσαία επιχείρηση και πρέπει να ξέρετε ότι αυτές οι υποσχέσεις που είπαμε δεσμεύσεις που είπαμε ως προς τους αγρότες, έχει συμφωνήσει για το κόστος και το Υπουργείο Οικονομικών, για τα αγροτικά. Η διαφορά μας είναι 185 δις για το πρόγραμμα επενδύσεων και είπαμε ότι αυτά τα πήραν από τους αγρότες με το πρόγραμμα συγκλίσεως και τα έδωσαν στη βιομηχανία. Η βιομηχανία έχει 4% απορρόφηση. Μπορούν να ξαναγυρίσουν στον τομέα της γεωργίας. Εκεί που διαφωνούμε είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και η κυβέρνηση έρχεται εκεί και λέει να τα καταργήσει μετά από τρία χρόνια. Αναγνωρίζει την αδικία, αλλά δεν τα καταργεί αμέσως. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 20.

Ερώτηση: Ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης σας χαρακτήρισε είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε ''νεοφιλελεύθερο''. Το ΚΚΕ, η κ.Παπαρήγα έχει πει: Τα κόμματα είναι 6, οι πολιτικές είναι 2, μια αριστερή μία δεξιά. Θέλω να σας ρωτήσω, ο κ.Εβερτ και η κ.Παπαρήγα έχουν δίκιο; Μήπως τελικά το νέο ΠΑΣΟΚ του Κ.Σημίτη απευθύνεται να ψαρέψει ψήφους στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου στο χώρο της αριστερής παράταξης;

Κώστας Σημίτης: Βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμπορεύεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ευαισθησία και όταν πραγματοποιούμε την ανάπτυξη πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για ένα κοινωνικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια μας πρέπει να πηγαίνει προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μια μεριά να αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, να κάνουμε πιο αποτελεσματική επιχείρηση οποία κι αν είναι. Από την άλλη μεριά πρέπει ταυτόχρονα να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει το κοινωνικό κράτος. Και γι'αυτό τώρα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και γι'αυτό είναι και πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στις εκλογές, ένα βασικό στοιχείο είναι ορισμένα μέτρα που αφορούν τη θέση του αγρότη, τη θέση του εργαζόμενου. Εμείς έχουμε πει ότι θα δημιουργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές ένα ταμείο Κύριας Ασφάλισης του Αγρότη. Να έχει ο αγρότης την ίδια ασφάλιση που έχει ο εργαζόμενος στο ΙΚΑ ή ο έμπορος στο ΤΕΒΕ. Να μην εξαρτάται από διάφορες προεκλογικές παροχές, το 10χίλιαρο, το 5 χίλιαρο αλλά να μπορεί να παίρνει τη σύνταξή του από το Ταμείο του. Όπως έχουμε πει, όσον αφορά στους εργαζόμενους, θα εφαρμόσουμε την κάρτα εργασίας και θα εφαρμόσουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Η ΝΔ μιλάει μονάχα για περιορισμό της ανεργίας με επενδύσεις. Δε μιλάει καθόλου για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Εμείς τέτοιες πολιτικές έχουμε προβλέψει σε ένα νόμο, ο οποίος ισχύει και θα αρχίσουμε να τις εφαρμόσουμε αμέσως μετά. Και στον τομέα της Υγείας έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, σε κάθε περιφέρεια τώρα χτίζεται, υπάρχει μεγάλο νοσοκομείο, αν πάτε στα Χανιά ή αν πάτε στην Αλεξανδρούπολη θα δείτε μεγαθήρια τα οποία χτίζονται. Λοιπόν. Και κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη είναι το σύνθημα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 21.

Ερώτηση: Στον αγώνα δρόμου για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση ποιο είναι το όριο που θα θέθατε εσεις ως κυβερνήτης ώστε οι θυσίες όταν είναι δυσβάσταχτες για το λαό, να πείτε φτάνει πια. Δε θα έχουμε άλλες θυσίες
Και υποσημείωση του ερωτήματος: είδα προχθες στην τηλεόραση την περυσινή αριστουχο φοιτήτρια της Μαθηματικής Σχολής να λέει ότι επειδή δεν υπάρχχουν θέσεις θα πρέπει να πάει σε άλλη θέση και έκανε αίτηση να είναι υπαξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Κώστας Σημίτης: Υπάρχει ένα πρόγραμμα σύγκλισης και αυτό το πρόγραμμα σύγκλισης εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Θέλω να θυμίσω ότι και η ΝΔ είχε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του απέτυχε στο να πραγματοποιήσει τους στόχους, τους οποίους είχε θέσει. Και γι'αυτό όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευτείτο πρόγραμμα σύγκλισης με την ΕΕ και τώρα εφαρμόζεται όπως ακριβώς έχουμε προβλέψει. Λοιπόν θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε αυτή την προσπάθεια και θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Στην ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση, αν και πως θα πραγματοποιηθεί η οικονομική και νομισματική Ενωση. Μήπωςθα πρέπει να υπάρξει μια παράταση χρόνου, μήπως πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι στόχοι, μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένα κριτήρια τα οποάι έχουν τεθεί. Εμείςείμαστε της άποψης ότι η Ελλάδα , η οποία έχει κάθε συμφέρον να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να είναι από τις χώρες εκείνες, οι οοποίες θα θέσει πρώτα τα ερωτήματα. Διότι έτσι θα δημιουργηθούν ίσως αμφιβολίες για τη δυνατότητα μας και την αποφασιστικότητα μας να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουμε να δείξουμε και θα είμαστε αποφασιστικοί και στην πορεία των πραγμάτων θα δούμε το πως εξελίσσεται η συζήτηση ανάμεσα στις άλλες χώρες και θα συμμετάσχουμε. Οσον αφορά το θέμα της φοιτήτριας που αναφέρατε, πιστεύω, η φοιτήτρια αυτή αν είναι αριστούχος πράγματι, έχει περισσότερες δυνατότητες και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Εεμείς έχουμε προβλέψει ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία πραγματοποιείται με το πρόγραμμα το δικό μας θα υπάρξουν 330.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα 4 επόμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 22.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε να έρθουμε στον αγώνα δρόμου για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Κύριε Πρόεδρε, ποιο είναι το όριο που εσείς ως κυβερνήτης θα πείτε "φτάνει πια, φτάνουν οι θυσίες του ελληνικού λαού, αρκετά υπέφερε με την λιτότητα";

Μιλτιάδης Έβερτ: Αν ξεκινήσουμε από το 1981, που ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 χρόνια. Οι ρυθμοί αυξήσεως του Εθνικού μας Εισοδήματος υπολοίποντο κατά πολύ από τους ρυθμούς αυξήσεως του εισοδήματος των Ευρωπαίων, με συνέπεια αντί να συγκλίνουμε να αποκλίνουμε. Οι ρυθμοί ήταν κάτω του 2,2%, που σημαίνει αύξηση της ανεργίας. Γι' αυτό από 24% η ανεργία έχει φτάσει τώρα να είναι στο 10% και με τους ρυθμούς σύγκλισης που προβλέπει της κυβερνήσεως θα φτάσουμε με μαθηματική ακρίβεια στο 15%. Διότι και εδώ προβλέπονται ρυθμοί κάτω του 3%. Η απάντηση είναι ανάπτυξη με ρυθμούς 4%, μέσω των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων.Για να δείτε πόσο πραγματοποιήσιμο είναι αυτό το πράγμα. Μόνο εάν είχαν απορροφηθεί οι πόροι του Β' Πακέτου Ντελόρ, τώρα 1.600 δις τα οποία καθυστέρησαν, θα είχαμε στην πραγματικότητα μια αύξηση ετήσια της τάξεως του 2%. Χρωστάγαμε το 35% του Α.Ε.Π. ως δανεισμό και φτάσαμε σήμερα να χρωστάμε το 120%, παρά το γεγονός ότι εισπράξαμε 35 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και επιδειχθεί ότι η λιτότητα του κ. Σημίτη, οι επανειλημμένες λιτότητες όλων μας, το πρόβλημα δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ. Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο. Η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη και γι' αυτό επέμενα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν ένας από τους λόγους μου, τους οποίους σε ορισμένες περιπτώσεις διαφώνησα και με τον κ. Μητσοτάκη. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, μέσω των επενδύσεων η απάντηση. Όσον δε αφορά το πρόγραμμα το αγροτικό σας πληροφορώ ότι από 40.000 δρχ. για τις συντάξεις θα πληρώσουμε το πρόγραμμα του κ. Σημίτη 80.000 δρχ. τώρα οι αγρότες. Γιατί έχει κυκλοφορήσει το σχέδιο νόμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 23.

Ερώτηση: Θα πρέπει να θέσουμε κ. Πρόεδρε τα ερωτήματα που αφορούν τον μέσο άνθρωπο. Ο μέσος άνθρωπος, θα το 'χετε δει και σεις στις δημοσκοπήσεις δυσπιστεί ακόμα και τώρα στην προεκλογική περίοδο. Φοβάται ότι άλλα του λέτε και άλλα θα κάνετε. Για παράδειγμα ακούει τον κ. Μητσοτάκη να λέει "θα παρθούν σκληρά, επώδυνα, αποφασιστικά μέτρα. Θα υπάρξουν απολύσεις". Και δεν ακούει κανένα από αυτά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα να συγκεκριμενοποιείται προεκλογικά. Αντιθέτως ακούει μέτρα τα οποία θα κάνουν τις 30 τουλάχιστον μέρες της ζωής μας καλύτερες. Πότε λοιπόν θα τα ακούσουμε αυτά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα; Γιατί να μην τα ακούσουμε πριν τις εκλογές και να τα ακούμε πάντα μετά τις εκλογές;

Μιλτιάδης Έβερτ: Δεν λέω ψέματα. Λέγω πάντοτε αλήθειες. Μπορεί να πέφτω έξω στις προβλέψεις μου. Έχουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα εθνικό, περιφερειακό, κλαδικό. Αν ερχόμουν και έλεγα αυτό είναι ολόκληρο το πρόγραμμά μας δεν θα με πίστευε κανένας. Ήρθα λοιπόν και είπα ότι δεσμεύομαι τις πρώτες 30 μέρες από την ορκωμοσία της κυβερνήσεως να λύσω αυτά τα θέματα και θα τα λύσουμε αυτά τα θέματα. Είναι δέσμευση, είναι λόγος τιμής προς τον ελληνικό λαό. Και θα μπορέσουμε να σας τα λύσουμε. Από κει και πέρα η απορρόφηση των κονδυλίων από την Ε.Ε. θα δώσει ένα πρόσθετο ρυθμό της τάξεως του 2%. Η ενεργοποίηση του χρηματιστηρίου θα φέρει νέες επενδύσεις. Μόνο το 45% του ΟΤΕ αν πουληθεί θα έχετε κάπου 700 δις. Συνεπώς δεν χρειάζονται θυσίες. Χρειάζεται να μειωθεί ο δημόσιος τομέας χωρίς θυσίες και μπορώ να σας το αποδείξω με αριθμούς αυτό το πράγμα εδώ απόψε. Για να φτάσουμε από το 40% να μειωθούμε στο 30% του Α.Ε.Π. Θέληση για δουλειά να υπάρχει και αποφασιστικότητα, να φύγουμε από αυτή την απραξία των συσκέψεων, των συζητήσεων, που να μη σηκώνει κανένας το χέρι του να πει ελάτε να δουλέψουμε. Στο παρελθόν τί είχαμε και κατορθώναμε και δεν μπορούμε τώρα. Εγώ πιστεύω ότι έχει ο ελληνικό λαός τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και δεν μπορούμε να περιφρονούμε την ικανότητα του ελληνικού λαού επειδή είναι ανίκανοι, ενδεχομένως, οι πολιτικοί. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να πάψει. Και βεβαίως δέχομαι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στους πολιτικούς. Αλλά εδώ είμαστε για να αποδείξουμε ότι αυτά που υποσχεθήκαμε θα τα κάνουμε πράξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 24.

Ερώτηση: Είπατε ότι υπάρχει ένα έτοιμο, μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο όμως θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές. Το κόστος του δεν το ξέρουμε ο κ. Αρσένης και ο κ. Πάγκαλος έχουν δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι αυξημένος την επόμενη χρονιά. Δεν ξέρουμε όμως πως θα είναι τα άλλα μεγέθη. Γιατί να μην ξέρουμε πριν τις εκλογές αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ο προϋπολογισμός για την Παιδεία, για την Υγεία ή για την Κοινωνική Πρόνοια. Γιατί να μην ξέρουμε στ' αλήθεια αν οι εισηγήσεις που ξέρουμε ότι είναι στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών για περικοπές φοροαπαλλαγών, επιδομάτων, κοινωνικών παροχών θα γίνουν δεκτές ή δεν θα γίνουν δεκτές. Γιατί τόσο κοντά πια στην ώρα του προϋπολογισμού να μην ξέρουμε από πριν τις εκλογές τί προϋπολογισμό θα έχουμε αν θα σας ψηφίσουμε.

Κώστας Σημίτης: Πρώτα απ' όλα μια γενική παρατήρηση επειδή ακούστηκε εδώ ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ανάπτυξη στο 4-5% ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Η ανάπτυξη προκύπτει από διεργασίες οι οποίες γίνονται στην οικονομία. Έχουν ξεκινήσει θετικές διεργασίες και γι' αυτό φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 2,6% και προβλέπεται για του χρόνου 3%. Αν διατασσόταν η ανάπτυξη, αν το θέμα ήταν όπως λέει ο κ. Εβερτ να ανασκουμπώσουμε τα μανίκια μας και θα πετυχαίναμε, τότε γιατί επί Νέας Δημοκρατίας, ρωτάω, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης τα τρία χρόνια ήταν 0,6%. Γιατί δεν επέτυχε αυτό το θαυμαστό 5%, γιατί δεν χάρισαν όλα αυτά τα χρήματα στον ελληνικό λαό και βρέθηκε η ελληνική οικονομία σε τέτοια ύφεση. Αυτές οι συνταγές, οι οποίες δίνει ο κ. Εβερτ είναι τελείως εξωπραγματικές. Λέει για παράδειγμα ότι θα πουλήσει το 45% του ΟΤΕ. Αν πουλήσει το 45% του ΟΤΕ, πρώτα από όλα βέβαια έτσι δεν θα έχει τον έλεγχο το ελληνικό κράτος, θα πέσει η μετοχή δραστικά. Δεν μπορεί να πουληθεί ένας τέτοιος αριθμός μετοχών. Και ας έρθω στο ερώτημά σας κ. Τσίμα. Εμείς λέμε αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Δεν βγήκαμε να πούμε πράγματα, τα οποία θα ήταν πολύ ευχάριστα, να πούμε ότι θα αυξήσουμε, όπως λέει η Ν.Δ. τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5% ή πρόκειται να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια στο 5%. Εμείς έχουμε πει ότι θα εξακολουθήσουμε αυτή την πολιτική. Την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων. Και όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι προς συζήτηση γιατί πρέπει να εξετάσουμε ποιοί είναι οι σωστοί εξοπλισμοί και με βάση το σκεπτικό αυτό, ποιοί εξοπλισμοί εξυπηρετούν τη χώρα να καθορίσουμε και ποιες θα είναι η αγορές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κάνει μια γενική πρόταση. Θα την δούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 25.

Ερώτηση: κ. Πρόεδρε είχαμε τα τελευταία επεισόδια στην Κύπρο. Επεισόδια που στοίχισαν την ζωή σε δύο Κυπρίους. Κατεβήκατε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς στη Μεγαλόνησο. Ο κ. Πρόεδρος είχε επαφές με το Εθνικό Συμβούλιο, προήδρευσε, συμπροήδρευσε. Εσείς είχατε επαφές και συνομιλίες με πολιτικούς. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε την αίσθηση κ. Πρόεδρε ότι βαίνουμε σε λύση του Κυπριακού, μία λύση τύπου Ντέητον, η οποία προετοιμάζεται για το εγγύς, αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Μιλτιάδης Έβερτ: Κατ' αρχήν πρέπει να σας ενημερώσω ότι πιστεύω ότι τις άμεσες προσεχείς ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο θα βγάλει μια παρά πολύ θετική απόφαση για το Κυπριακό, για τα τελευταία επεισόδια και θα επαναβεβαιώσει ξανά ότι η Κύπρος θα ενταχθεί έξι μήνες μετά, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά μετά τη διακυβερνητική , στο τέλος της διακυβερνητικής. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Ειδοποίησε σήμερα ο κ. Σαντέρ ότι θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου.Έχει τεράστια προβλήματα η Τουρκία να αντιμετωπίσει. Εμφανίστηκαν ότι ησκουντο πιέσεις, λόγω των αμερικανικών εκλογών.Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα χαλαρώσει αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Εκείνο για το οποίο πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάντοτε είναι να δείχνουμε προς το εξωτερικό ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και σε αυτήν την εθνική υπόθεση. Διότι αν το Κυπριακό έχει φθάσει εδώ που έφθασε, ήταν γιατί τα κόμματα και στην Αθήνα και στη Λευκωσία διχάστηκαν. Και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η πρόταση μου στον κ. Σημίτη. Θα καλέσουμε εδώ να είναι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και να το συζητήσουμε να το αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό και να εμφανιστούμε προς τα έξω με μια φωνή, την ελληνική φωνή και όχι της κομματικές αντιλήψεις και απόψεις. Τώρα όσον αφορά τους εξοπλισμούς,διότι εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρχει σωστή, χωρίς σωστό αμυντικό δόγμα.Τρεις φορές έχουν εξαγγελθεί οι εξοπλισμοί, τρεις φορές έχουν αναβληθεί. Πήγα στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στεναχωρήθηκα πολύ. Είπα στον κ. Αρσένη ότι εμείς θα σας στηρίξουμε, μην λογαριάζεται τίποτε σε οποιαδήποτε παραγγελία θέλετε να κάνετε. Αυτό το επισημαίνω και στον κ. Πρωθυπουργό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 26.

Ερώτηση: κ.Πρόεδρε, αν πιστεύετε και να έχετε ενδείξεις ότι οδεύουμε σε κάποια λύση ή προσπάθεια λύσης τύπου Ντεϊτον στο Κυπριακό.

Κώστας Σημίτης: Αυτή η κυβέρνηση έκανε ένα, πιστεύω, βήμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε μια θετική εξέλιξη του Κυπριακού. Συμφώνησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου, δημιουργούν μια δυναμική λύσεως του Κυπριακού. Το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεξάρτητο του θέματος του πολιτικού προβλήματος του Κυπριακού, της λύσεως του πολιτικού προβλήματος του Κυπριακού, αλλά δεν παύει ταυτόχρονα να επηρεάζει την εν γένει κατάσταση. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα υπάρχουν πρωτοβουλίες από πολλές πλευρές, άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ορίσει κάποιον και όρισε ένα πρόσωπο, το οποίο θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του όλου προβλήματος και θα εργασθεί για να λυθεί το Κυπριακό.Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, ότι μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα και για αυτό και σε αυτό το θέμα όπως και στα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι με μία πολύπλευρη διπλωματική προσπάθεια να πιέσουμε ώστε η Τουρκία να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε λύσεις. Πότε θα πετύχει αυτή η προσπάθεια είναι άγνωστο, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουμε να πολεμάμε, να αγωνιζόμαστε γι' αυτό το σκοπό. Έχουμε συζητήσει γι' αυτό το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο που πήγα και μίλησα με τους αρχηγούς των κομμάτων και υπήρχε σύμπτωση απόψεων ότι χρειάζεται εμμονή. Υπομονή και εμμονή. Και πάνω σ' αυτή τη γραμμή δουλεύουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 27.

Ερώτηση: κ. Πρόεδρε ποια θεωρείται την μεγαλύτερη προσφορά σας έως τώρα στον τόπο και ποιο θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει στον τόπο ο αντίπαλός σας αν εκλεγεί πρωθυπουργός;

Κώστας Σημίτης: Τη προσφορά μου στον τόπο κ. Ρουσόπουλε θα την κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ εκείνο το οποίο πιστεύω ότι έχω συνεισφέρει στην πολιτική ζωή στην Ελλάδα είναι πολλές προτάσεις, ιδέες, συζητήσεις γύρω από τον εκσυγχρονισμό, γύρω από μια κριτική θεώρηση των προβλημάτων, γύρω από μια οργάνωση πιο δημοκρατική της κοινωνίας, ότι έχω προσφέρει στο να υπάρξουν νέες κατευθύνσεις σκέψεων, νέες αναζητήσεις και έτσι η πολιτική να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις. Πιστεύω ότι και η συζήτηση που έγινε στο ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο είναι μια συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχει κάτι καινούριο και αυτό το καινούριο δημιουργήθηκε και από άλλους και από μένα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης πιστεύω ότι το μεγάλο μειονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν έχει κάτι το συγκεκριμένο, το οποίο να παρουσιάσει, πάνω στο οποίο να μπορεί να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση. Είναι μία απαρίθμηση διαφόρων μέτρων, τα οποία έχουν το χαρακτήρα υποσχέσεων εκλογικών εξαγγελιών. Δεν έχουν το χαρακτήρα ενός συνεκτικού προγράμματος πάνω στο οποίο μπορεί να γίνει μια παράθεση, πάνω στο οποίο μπορεί να κρίνει η ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία ακούει μονάχα λεφτά και καλείται να αποφασίσει αν θέλει αυτά τα λεφτά ή αν θέλει παραπάνω λεφτά. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η τύχη της, ποιο θα είναι το μέλλον της. Και αυτό πρέπει να διαγραφεί σωστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 28.

Ερώτηση: Ποια θεωρείται την μεγαλύτερη δική σας προσφορά στον τόπο και ποιο θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κακό που θα κάνει ο αντίπαλός σας αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός;

Μιλτιάδης Έβερτ: Η μεγαλύτερή μου προσφορά στον τόπο, στην μικρή σταδιοδρομία που έχω μέχρι σήμερα την πολιτική την έχετε ζήσει εσείς όλοι οι δημοσιογράφοι. Είναι η ελεύθερη ραδιοφωνία και η ελεύθερη τηλεόραση, η οποία αναβάθμισε την δημοκρατία στον τόπο μας, με τα μειονεκτήματά της. Είναι η πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης με το άγαλμα της συμφιλίωσης από τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό ήταν το μόνο δημιουργικό έργο που μπόρεσα να παρουσιάσω, όχι ως κόμμα, αλλά ως άτομο. Και το έργο που παρουσίασα στο Δήμο της Αθήνας και στην ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ όπου όλοι οι δήμαρχοι ανεξαρτήτως σε πιο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο ανήκουν, μου το έχουν αναγνωρίσει επίσημα. Για τον κ. Σημίτη, εγώ δεν θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσω για τον κ. Σημίτη. Και μ' όλη τη φιλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 29.

Ερώτηση: Το σημερινό σχήμα διαλόγου με μόνο δύο από τους 6 αρχηγούς κομμάτων, αντανακλά και την νοοτροπία σας για την επόμενη Βουλή; Ότι τα μικρότερα κόμματα γνώμης και πίεσης ανήκουν στο περιθώριο, στον σκουπιδοντενεκέ του κοινοβουλευτισμού; Επειδή μιλήσαμε πολυ πολιτικά και πολύ για προγράμματα, σκεφτείτε ότι ένας από αυτους που μας βλεπουν είναι ένας νέος 16 ετών, που πηγαίνει σε ένα λύκειο το οποίο μοιάζει με τις φυλακές του Αλκατράζ, με κακοπληρωμένους καθηγητές, τρώει τα απογευματά του στα φροντιστήρια, αντιμετωπίζεται όχι ως μαθητής που θέλει να μάθει, αλλά ως άλογο κούρσας που το ντοπάρουνε για να ξεπεράσει τους συμμαθητές του και να μπει σ' ενα πανεπιστήμιο, που 4 φορές το χρόνο κλείνει γιατι δεν έχει πόρους και όταν το τελειώσει έχει 25% πιθανότητες να μείνει άνεργος. Μπορείτε να του μιλήσετε στη γλώσσα του; Είναι ένας νέος 16 ετών, δεν καταλαβαίνει από προγράμματα, δεν σας πολυεμπιστεύεται. Μπορείτε να του δώσετε μία ελπιδα;

Μιλτιάδης Έβερτ: Θα σας απαντήσω στο πρώτο ερώτημα. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με όλα τα κόμματα σε ένα στρογγυλό τραπέζι. Και θυσιάζω έστω και την προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ., προκειμενου να γίνει αυτη η συζήτηση. Και θα ήθελα να πω και κάτι άλλο για το ερώτημα που θέσατε. Πριν απο όλα ένας πολιτικός πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους νέους ανθρώπους. Εάν είχα ένα 16αρι μπροστά μου θα του 'λεγα "σου ζητώ συγνώμη για την κοινωνία που έχω δημιουργήσει μέχρι σήμερα και έχω συμβάλλει και εγώ σ' αυτήν". Και θα τον καλούσα μαζί να φτιάξουμε μια πιο ευτυχισμενη κοινωνία. Μέσα από την ανάπτυξη και μέσα βέβαια από ένα μορφωτικό επίπεδο το οποίο σήμερα δεν του προσφέρουμε. Γι' αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να δοθεί το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, ότι και αν σημαίνει αυτό το πράγμα. Και ξέρω πολύ καλά τί σημαίνει. Δεν βλέπετε ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκε ούτε μία φορά το θέμα της Παιδείας, που είναι το πρώτο θέμα, το αύριο της Ελλάδος. Μπαίνουμε σε νέο αιώνα και δεν έχει συζητηθεί μέχρι σημερα και ούτε μία ερώτηση έγινε για το θέμα της Παιδείας. Εχουμε παρατήσει και τι κάνουμε; Υποσχόμαστε μέσα στην προεκλογική περίοδο ότι θα προσλάβουμε νέους φοιτητές.Και δεν μπορούμε να διαθέσουμε 7 εκατομμύρια και κλείνουν τα πανεπιστήμια.Πώς να μας πιστέψουν οι νέοι άνθρωποι; Και όταν αυτό το πράγμα το λέει ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος θα έπρεπε να σεβαστεί τους νέους και τον ίδιο του τον εαυτό. Σεβασμός λοιπόν στους νέους. Και πριν από όλα ζητάς συγνώμη από τους νέους, αν θέλεις να τους πλησιάσεις και να σε καταλάβουν. Η απόστασή μας είναι πολύ μεγάλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 30.

Ερώτηση: Το σημερινό σχήμα διαλόγου με μόνο δύο από τους 6 αρχηγούς κομμάτων, αντανακλά και την νοοτροπία σας για την επόμενη Βουλή; Ότι τα μικρότερα κόμματα γνώμης και πίεσης ανήκουν στο περιθώριο, στον σκουπιδοντενεκέ του κοινοβουλευτισμού; Επειδή μιλήσαμε πολυ πολιτικά και πολύ για προγράμματα, σκεφτείτε ότι ένας από αυτους που μας βλεπουν είναι ένας νέος 16 ετών, που πηγαίνει σε ένα λύκειο το οποίο μοιάζει με τις φυλακές του Αλκατράζ, με κακοπληρωμένους καθηγητές, τρώει τα απογευματά του στα φροντιστήρια, αντιμετωπίζεται όχι ως μαθητής που θέλει να μάθει, αλλά ως άλογο κούρσας που το ντοπάρουνε για να ξεπεράσει τους συμμαθητές του και να μπει σ' ενα πανεπιστήμιο, που 4 φορές το χρόνο κλείνει γιατι δεν έχει πόρους και όταν το τελειώσει έχει 25% πιθανότητες να μείνει άνεργος. Μπορείτε να του μιλήσετε στη γλώσσα του; Είναι ένας νέος 16 ετών, δεν καταλαβαίνει από προγράμματα, δεν σας πολυεμπιστεύεται. Μπορείτε να του δώσετε μία ελπιδα;

Κώστας Σημίτης: Θα έπαιρνα αυτό το νεαρό και θα κουβέντιαζα μαζί του και θα του διηγόμουν πως ήταν η Ελλάδα το 1940, το 1950, όπως την έζησα εγώ στα νιάτα μου. Οτι ήταν παιδιά ξυπόλυτα, ότι ήταν παιδιά που πεινάγανε, ότι αυτός πιθανότατα θα πήγαινε σε ένα σχολείο που θα του κούρευαν τα μαλλιά και θα τον υποχρέωναν να φοράει ένα καπέλο. Οτι τα όσα θα του λέγαν και τότε οι κακά πληρωμένοι δάσκαλοι θα ήταν πολύ πιο τυποποιημένα. Οτι θα απαιτούσαν από αυτόν πάλι την αποστήθιση, την οποία έχει τώρα στα φροντιστήρια. οτι θα ήταν η κοινωνία πολύ πιο κλειστή με λιγοτερες δυνατότητες, πολύ περισσότεροι εξαναγκασμοί και πολύ περισσότερες πιέσεις. Οτι θα υπήρχαν τότε και οι εθνικόφρονες και μη. Οτι πιθανότατα αν είχε ένα μυαλό πιο ανοιχτό θα είχε μια στάμπα, η οποία θα τον εμπόδιζε να σταδιοδρομήσει γιατί και στο στρατό θα πήγαινε σε μια διαφορετική κατηγορία από τους περισσότερους και δεν θα έβρισκε δουλειά γιατί δεν θα μπορούσε να πάρει ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και ότι μετά, αν μεγάλωνε θα εξαρτιώταν από το πελατειακό κράτος και θα έπρεπε να έχει σχέσεις με κάποιο βουλευτή, για να μπορέσει να βρει δουλειά. Οτι αν μεγάλωνε και έβρισκε δουλειά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα ήταν δυνατό να τον βοηθήσει κοκ. Και θα του έλεγα έχουν αλλάξει τα πράγματα με αγώνα έλα μαζί τώρα να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλεις και συ. Ελα μαζί τωρά να αγωνιστούμε, μπορεί να υπάρξει ελπίδα αρκεί να το θέλουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

© 1996 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/
Elections Current Results Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.00a run on Tuesday, 17 September 1996 - 1:33:13