Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης - 180 εκατ. € το κονδύλι για φέτος
  • [02] Α. Σαμαράς: «Δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα»
  • [03] Πόλεμος στη φοροδιαφυγή - Ποινές, έλεγχοι και συστάσεις από δανειστές

    [01] Καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης - 180 εκατ. € το κονδύλι για φέτος

    Το δρόμο της επιστροφής στις τσέπες των καταναλωτών, έχει πάρει ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης, που αντιστοιχεί σε 0,28 το λίτρο.

    Ξεκίνησαν τα επιδόματα

    6,5 εκατ. ευρώ άρχισαν ήδη να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 50.000 δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κ. Χ. Θεχάρης που είναι Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων τονίζει στη ΝΕΤ: «Στις επόμενες μέρες θα κοιτάξουμε να θέσουμε τη διαδικασία σε τακτική βάση, ώστε όταν τα τιμολόγια ωριμάζουν, δηλ. στις 15 μέρες από ημερομηνία του τιμολογίου που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από τον πρατηριούχο, θα προχωράμε στην πληρωμή των τιμολογίων αυτών»

    Μέχρι τώρα, από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 180.000 και απορρίφθηκαν 40.000, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το Υπ. Οικονομικών.

    Εν τω μεταξύ, για καταναλωτές που χάνουν το επίδομα, επειδή υπερβαίνουν το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων για μερικά μόλις λεπτά του ευρώ γίνεται προσπάθεια, να βρεθεί κάποια λύση.

    Το συνολικό κονδύλι επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, για τη φετινή χειμερινή περίοδο, είναι 180 εκατ. ευρώ.

    Στη διάθεση των καταναλωτών για την υποβολή αιτήσεων, εκτός από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παραμένει και το τηλ. Επικοινωνίας είναι το 210 48 0 3131.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 23:20

    Είδηση: 28205

    [02] Α. Σαμαράς: «Δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα»

    Δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ' όσον τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, αρχής γενομένης από τον τομέα της εστίασης, και δεσμεύεται για μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Σημειώνει επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών ή αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Να σημειώσουμε ότι ο κύριος Σαμαράς, ο οποίος είχε από το πρωί της Παρασκευής επαφές και συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt» ο κορυφαίος ευρωπαίος πολιτικός της χρονιάς, γιατί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στις δύσκολες στιγμές, αντελήφθη τί απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Στην ίδια οικονομική εφημερίδα φιλοξενείται άρθρο του πρώην αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, στο οποίο υπό τον τίτλο «ο αταλάντευτος» πλέκει το εγκώμιο του Πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας το «θάρρος» και τη «συνέπειά» του. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στο σχόλιο του στην Handelsblatt περιγράφει την πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον περασμένο Ιούνιο.

    Όπως αναφέρει ο κ. Γκένσερ, τα επώδυνα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα σίγασαν «τις φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας, οι οποίες ακούστηκαν και στη Γερμανία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας». Η Ελλάδα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου και με την κυβέρνηση Σαμαρά έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Όχι» σε ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου

    «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες - «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές»- να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. ¶ρα για το καλό της χώρας πρωτίστως...» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, λέει «όχι» και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου -αίτημα που έχει διατυπωθεί ακόμη και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης- καθώς «θα δημιουργούσε -σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο- προεκλογικό κλίμα, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπτει τη διακυβέρνηση του τόπου».

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του "μίνι" φορολογικού που ήδη συζητείται στη Βουλή και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. «Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά. Φυσικά, τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός... Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν τον ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φορο-συλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό» υπογραμμίζει.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κύριος Σαμαράς, συνεχίζει προκλητικά και κυνικά να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, αναμασώντας ψέματα και υποσχέσεις, όπως οι υπόλοιποι μνημονιακοί προκάτοχοί του. Τα ίδια ακριβώς έλεγε λίγο καιρό πριν ψηφίσει μέτρα 9,5 δις για το 2013.»

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θράσος του κυρίου Τσίπρα, περισσεύει. Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πλέον, ότι ο μόνος του στόχος είναι η καταστροφή και η χρεοκοπία της Πατρίδας».

    Ο κύριος Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την ίδια στιγμή με το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, επιτίθεται στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    Η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει πως για να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος, απαιτείται πρωτίστως μία εθνική ηγεσία, που θα θέσει το συμφέρον των Ελλήνων, πάνω από τα κέρδη των τοκογλύφων.»

    Σχετική είδηση: Handelsblatt: Ευρωπαίος πολιτικός της χρονιάς ο Αντώνης Σαμαράς

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM,ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 22:54

    Είδηση: 28195

    [03] Πόλεμος στη φοροδιαφυγή - Ποινές, έλεγχοι και συστάσεις από δανειστές

    Ταχύτερη εφαρμογή των φορολογικής μεταρρύθμισης με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και της διαφθοράς ζητούν οι δανειστές. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη σύνταξη του νομοσχεδίου το οποίο θα αλλάξει ριζικά τη δομή της φορολογικής διοίκησης και θα αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.

    Η ασθένεια της Ελληνικής οικονομίας

    Μια «ασθένεια» για την ελληνική οικονομία - που η κυβέρνηση - καλείται να θεραπεύσει και μάλιστα υπό το αυστηρό βλέμμα των δανειστών, είναι η μόνιμη πληγή της φοροδιαφυγής. Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στη «Real News» δηλώνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του δημοσιονομικού κενού των 3,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 θα καλυφθεί από τη φοροδιαφυγή.

    ΔΝΤ

    Αυστηρές είναι και οι συστάσεις του ΔΝΤ συνεπικουρούμενου από τους έτερους δανειστές ΕΚΤ και Ε.Επ. καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητά: * συστηματικούς ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων των εφοριακών * συχνές μετακινήσεις για την αποφυγή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων * σύσταση ομάδας δράσης κατά της διαφθοράς * κατάργηση του ΚΒΣ καθώς το μεγαλύτερο ύψος των παραβάσεων αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία και μόνο το 1% των προστίμων εισπράττεται.

    Παράλληλα, σε έκθεση του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση, να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και ενισχυθεί το πλαίσιο προστασίας των καταγγελλόντων. Αλλά και οι ίδιοι οι εφοριακοί να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 22:38

    Είδηση: 28202


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 December 2012 - 21:51:25 UTC