Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο 48ωρο για δόση-χρέος-Τηλεδιάσκεψη το Σάββατο
  • [02] Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής-Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό

    [01] Κρίσιμο 48ωρο για δόση-χρέος-Τηλεδιάσκεψη το Σάββατο

    Με ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων να συνεχίζεται στο παρασκήνιο για το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία έπειτα και από τις θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός είχε ένα διήμερο επαφών με το σύνολο σχεδόν των ομολόγων του, δηλώνοντας πως οι συνομιλίες για την εκταμίευση της δόσης θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

    «Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και αύξηση κονδυλίων για προϋπολογισμό και επειδή έχει σταματήσει να ακούγεται το φταίει η Ελλάδα μπορούμε και προωθούμε κλίσεις για μας συμφέρουσες. Δεν μπορώ να πω περισσότερα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν Δευτέρα και με κοινές χώρες, υπάρχει πρόοδος πραγματική σε όλα τα επίπεδα», τόνισε μετά τη λήψη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

    Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, ένα 24ωρο πριν συνεδριάσει, το έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης και πριν την νέα κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα.

    Στις δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημείωσε ότι στην Ευρώπη όλοι πλέον κατανοούν ότι η χώρα μας εφάρμοσε τα προαπαιτούμενα και είναι η σειρά της ευρωζώνης να αναλάβει δράση, ενώ απέρριψε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

    Το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που είχε η Άγκελα Μέρκελ και με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον Γάλλο πρόεδρο να εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος για λύση τη Δευτέρα.

    Την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα στο υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει το Σάββατο τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του ευρώ. Διευκρίνισε ότι η τηλεδιάσκεψη, έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας και δεν αναμένονται αποφάσεις.

    Όπως δήλωσε ότι κατά τη τηλεδιάσκεψη προτίθεται να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα», ενώ σημείωσε ότι για το ελληνικό ζήτημα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ.

    Επαφές με τους ομολόγους του υπουργούς οικονομικών, είχε και ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες, πριν το έκτακτο Eurogroup εξετάσει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Α. Σαμαράς: Μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή για τη δόση

    Διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος - Πιθανή τηλεδιάσκεψη το Σάββατο

    Μέρκελ: Εργαζόμαστε εντατικά για συμφωνία στο Eurogroup

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 21:52

    Είδηση: 26162

    [02] Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής-Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μέγεθος και το είδος των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στο σχέδιο ύψους ενός τρις ευρώ. Επίπονες διαπραγματεύσεις, πόλεμος συμφερόντων και συνεχείς προσθαφαιρέσεις για να βγει ο κοινοτικός προϋπολογισμός επιβεβαίωσαν όσους προμήνυαν ότι αυτή η Σύνοδος θα μοιάζει περισσότερο με βασανιστήριο.

    Ο επίπονα αργός ρυθμός και το πολιτικό πόκερ έκαναν αξιωματούχους να περιγράφουν τη Σύνοδο ως κωμικοτραγική. Αν και τα περισσότερα πλούσια κράτη φαίνεται να συμφωνούν με τη νέα πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπέι για ανώτατο όριο δαπανών τα 973 δισεκατομμύρια, η μάχη δόθηκε για την κατανομή των πόρων.

    Ένας εναντίον 26, σύμφωνα με μια πηγή, ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ήρθε η ώρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων των κοινοτικών υπαλλήλων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Κάποιοι στην Κομισιόν παίρνουν περισσότερα κι από εμένα, ήταν ένα από τα επιχειρήματά του.

    Βόρεια κράτη όπως η Σουηδία και η Φινλανδία τονίζουν την ανάγκη για έναν πιο μοντέρνο προϋπολογισμό εις βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία όμως είναι ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα. Η πρόταση Ρομπέι να διατηρηθούν τα κονδύλια για τους αγρότες έφερε νέο γύρο ενστάσεων.

    Λόγω της πολιτικής της λιτότητας στο εσωτερικό τους, οι ισχυρότεροι θέλουν να σταματήσουν τη ροή κονδυλίων προς το φτωχότερο νότο, τους λεγόμενους και Φίλους της Συνοχής.

    Κόντρα γίνεται και για τις επιστροφές που παίρνει η Βρετανία από την εποχή της Θάτσερ, οι οποίες είναι μη διαπραγματεύσιμες, λέει ο Κάμερον. Η Ιταλία και η Γαλλία επιβαρύνονται περισσότερο με αυτό το κόστος.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι παρέπεμψε τη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις αρχές του 2013, κάνοντας λόγο για «επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης» απόψεων.

    «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν «χρήσιμη» και αποτέλεσε ένα «επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας».

    Όπως και ο κ. Βαν Ρομπάι, έτσι και ο κ. Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν «δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων».

    Την ικανοποίησή της για τις συνομιλίες εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    «Είμαι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες», σημείωσε η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι είναι «δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς».

    Το πνεύμα στις συνομιλίες ήταν «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό» παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, υπογράμμισε.

    Ωστόσο «ήταν πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε ακόμη», σημείωσε. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτύχουμε με δυσκολία μια συμφωνία», σχολίασε.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε σήμερα την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους», είπε ο Κάμερον μετά τη λήξη της συνόδου και τόνισε ότι η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή ούτε για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

    Για το ίδιο ζήτημα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ότι η «Γερμανία δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας και η Γαλλία ήθελε οι χώρες της συνοχής, που είναι προσηλωμένες στις πολιτικές της ανάπτυξης, στην κοινή αγροτική πολιτική, να ακουστούν», ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να προχωρήσει η Ευρώπη».

    Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, η Γαλλία και η Γερμανία βρέθηκαν στο «επίκεντρο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. "

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησαν και οι δύο σήμερα το πρωί τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συνοδευόταν από άλλους δύο ηγέτες, τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι στηρίζουν τις ίδιες θέσεις.

    Σύμφωνα με Βρετανό διπλωμάτη, η Μέρκελ έδειξε «συμπάθεια» για τη θέση της Βρετανίας, η οποία ζητεί ακόμη πιο σημαντικές περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αγεφύρωτες οι διαφορές στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 21:53

    Είδηση: 26150


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 November 2012 - 21:53:11 UTC