Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη στηρίξη του στην Ελλάδα μετέφερε ο Μ. Μόντι στον Σ. Κεδίκογλου
  • [02] Δυο πρώην Πρωθυπουργοί για την κρίση στην Ελλάδα
  • [03] Μάχη στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

    [01] Τη στηρίξη του στην Ελλάδα μετέφερε ο Μ. Μόντι στον Σ. Κεδίκογλου

    Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι είχε, στο περιθώριο του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Μιλάνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Μόντι τόνισε στον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο πως στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο και πως ανυπομονεί να επισκεφθεί την Αθήνα μετά και την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Στο φόρουμ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ιταλικών επιμελητηρίων και στο οποίο συμμετέχουν ξένοι ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι πρέπει» και πως «τα μέτρα λιτότητας και η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκονται στα όριά τους».

    Μάλιστα, ο κ. Ταγιάνι επισήμανε πως θα πρέπει, πλέον, από κοινού ΕΕ και Ελλάδα να συνεργαστούν για σειρά μέτρων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 22:21

    Είδηση: 25281

    [02] Δυο πρώην Πρωθυπουργοί για την κρίση στην Ελλάδα

    Οι αιχμηρές αναφορές που περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου στην αντιμετώπιση της κρίσης σχολιαστήκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό με ανακοίνωση του γραφείου του.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι χάραξε και εφάρμοσε με συνέπεια μια πολιτική που πίστευε ακράδαντα ότι ήταν ο δύσκολος αλλά ασφαλής δρόμος για να αποφύγει η Ελλάδα την καταστροφή και να αλλάξει οριστικά.

    Είναι θετικό ότι τώρα όλοι μπορούν να μιλούν και να κρίνουν ,αν και εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε από το 2009 το εθνικό της καθήκον, σηκώνοντας τα βάρη του παρελθόντος μαζί με το Ελληνικό λαό, ώστε να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία.

    Τονίζεται επίσης ότι οι βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου υιοθετήθηκαν, τότε, από πολλούς, οι οποίοι τώρα το έχουν ξεχάσει και σήμερα επικρίνουν, ενώ υιοθετήθηκαν και από πολλούς που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση και τότε τα απέρριπταν ασυζητητί.

    Ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», γράφει για την κυβέρνηση Παπανδρέου πως απέτυχε να δρομολογήσει την πορεία προς την ανάκαμψη και αναφέρει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου του κ. Παπανδρέου, έχει ως εξής:

    «Για όσα προηγήθηκαν της ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το 2009, τα όσα ακολούθησαν, την εκδήλωση της κρίσης, τις υπάρχουσες επιλογές, τις επιλογές και τις αποφάσεις του ιδίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που απέτρεψαν την χρεοκοπία και κράτησαν την Ελλάδα όρθια και μέσα στην Ευρωζώνη, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει μιλήσει κατ' επανάληψη και εντός από εκτός Ελλάδας.

    Ο ίδιος έχει μιλήσει, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων και έχοντας συνολική, πλήρη εικόνα και επίγνωση των δεδομένων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, χάραξε και στήριξε με συνέπεια μια πολιτική, από την αρχή μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, αποτελούσε έναν δύσκολο αλλά ασφαλή δρόμο για να αποφευχθεί μια καταστροφή, αλλά και για να αλλάξει οριστικά η Ελλάδα.

    Είναι θετικό ότι τώρα όλοι μπορούν να μιλούν και να κρίνουν, αν και εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε από το 2009 το εθνικό της καθήκον, σηκώνοντας τα βάρη του παρελθόντος μαζί με τον Ελληνικό λαό, ώστε να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία.

    Οι δε βασικές πολιτικές της επιλογές, υιοθετήθηκαν τότε από πολλούς -το έχουν άραγε ξεχάσει;- που σήμερα επικρίνουν, αλλά και υιοθετήθηκαν σήμερα από πολλούς που βιώνουν την δύσκολη πραγματικότητα συμμετέχοντας τώρα στην κυβέρνηση, ενώ πριν τις απέρριπταν χωρίς συζήτηση.

    Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η χώρα και ο Ελληνικός λαός έχουν επιτύχει πρωτοφανή αποτελέσματα, τα οποία σήμερα αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι. Τιμώντας αυτές τις θυσίες καλούμαστε όλοι να συστρατευτούμε στο εθνικό έργο αλλαγής της χώρας, μακριά από πολώσεις, αδιέξοδες αντεγκλήσεις και προσπάθειες αποφυγής ή μετάθεσης ευθυνών.

    Η Ελλάδα θα πετύχει αρκεί να ανταποκριθούν με δυναμισμό οι εταίροι μας μπροστά σε μια γενικευμένη κρίση και αμφισβήτηση του Ευρώ. Διότι όπως είχε πει δημόσια από τις αρχές της κρίσης ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα μπορεί να έχει τα προβλήματα της, τα οποία θαρραλέα αναγνώρισε -και έκανε και κάνει το δέον με κόπο και πόνο- όμως δεν είναι η ίδια το πρόβλημα.

    Το πρόβλημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δομές της Ευρωζώνης. Και δεν μπορεί τρία χρόνια τώρα να μεμψιμοιρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας να αμφισβητείται το Ευρώ απο τις αγορές, ενώ διογκώνονται οι αρνητικές συνέπειες μιας ολιγωρίας που κοστίζει ακριβά στους λαούς της.

    Έχει αποδειχθεί περίτρανα πια ότι το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η λύση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδια η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν μπορεί να φοβάται και να υποτιμά τις δικές της δυνατότητες επίλυσης της κρίσης.

    Η Ελλάδα απέδειξε για πολλοστή φορά τις μέρες αυτές, ότι δεν φοβάται και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

    Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 22:22

    Είδηση: 25278

    [03] Μάχη στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

    Με την έκθεση της τρόικας στα χέρια και θετικά σχόλια για τις ελληνικές προσπάθειες συνεδριάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από την έκθεση σύμφωνα με πληροφορίες λείπει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναγράφονται όμως τα ποσά που χρειάζονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει λόγω της επιμήκυνσης. Το πρακτορείο bloomberg υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας απαιτούνται 15 δισ. ευρώ για 2013 -2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ για 2015-2016. Συνολικά 32,6 δισ. ευρώ.

    Συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες. Οπως τόνισε η έκθεση της τρόικας είναι κατά βάση θετική.

    Πληρέστερη ενημέρωση από την τρόικα και τα συμπεράσματα που εξήγε μετά τις επισκέψεις των επιθεωρητών της στην Ελλάδα πριν συζητήσει τα επόμενα βήματα, ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Θα ήθελα να δω εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και κατόπιν θα ήθελα να μάθω (το περιεχόμενο) της έκθεσης της τρόικας διότι εξαρτάται από το εάν η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια λύση με την τρόικα και δεν έχω ακούσει κάτι για αυτό», είπε ο Σόιμπλε και σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο επέμεινε ότι τέτοια λύση δεν υπάρχει.

    «Δεν θέλουμε μια πρόχειρη επιδιόρθωση θέλουμε μια πραγματική λύση», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση, χαιρετίζοντας παράλληλα τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί.

    Τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσχοβισί.

    Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.

    Πάντως όπως τόνισε «βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη».

    Ως «πάρα πολύ δύσκολες» χαρακτήρισε τις σημερινές διαπραγματεύσεις του Eurogroup, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, διαπραγματεύσεις που, όπως είπε, αφορούν την εξέταση ενός «μείγματος» δυνατοτήτων το οποίο θα αντέχουν και θα αποδέχονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

    Η κ. Φέκτερ υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, εξετάζοντας τους όρους, τη βοήθεια και τη βιωσιμότητα του χρέους και συγχρόνως, εξέφρασε αμφιβολία για το αν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις, ενώ επισήμανε ότι δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για να αποφασιστεί μερική εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    «Θέλω να ακούσω σήμερα πού βρισκόμαστε: τα συμπεράσματα της τρόικας και τις προτάσεις τους και πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν θα πιεστούμε. Και οι Έλληνες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για πολλά αιτήματα. Και εμείς θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να δούμε πού βρισκόμαστε. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά δεν θα προτρέξω», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

    «Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν και τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    «Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε και πρόσθεσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.

    Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί.

    Στο προσχέδιο, του οποίου αντίγραφο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται επίσης ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

    Αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, Κομισιόν και Βερολίνο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς όπως υποστηρίζουν αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας.

    «Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ μιλώντας για μια «συνολικά μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να αναγνωριστεί», αλλά και η οποία, όπως σημείωσε, «δεν ήρθε και πολύ νωρίς.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 21:32

    Είδηση: 25275


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 November 2012 - 21:49:38 UTC