Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στουρνάρας: «Μεγάλη πρόοδος στα προαπαιτούμενα»-Συνεχείς διαβουλεύσεις
  • [02] Τσίπρας: «Θέλουν την Ελλάδα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην Ευρωζώνη»

    [01] Στουρνάρας: «Μεγάλη πρόοδος στα προαπαιτούμενα»-Συνεχείς διαβουλεύσεις

    Ολοκληρώθηκε μετά από 6 ώρες η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα και να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στα προαπαιτούμενα και πως θα έρθουν σ-χεδόν παράλληλα- προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και προϋπολογισμός, διευκρίνιζοντας ότι παραμένει πρόθεση της κυβέρνησης να έρθουν σε ένα κοινό άρθρο τα θέματα του πολυνομοσχεδίου. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη στα εργασιακά και θα υπάρξει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, ανέφερε ότι «στόχος είναι η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες».

    Ανάλογη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει και αύριο στις 6 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς, ενώ παραμένει ανοιχτός και ο δίαυλος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου με τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων, για να γεφυρωθούν μεταξύ άλλων και οι αποστάσεις που υπάρχουν σχετικά με τα εργασιακά.

    Σχετική είδηση:

    Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη- Μαραθώνιος για επίτευξη συμφωνίας

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 22:41

    Είδηση: 24800

    [02] Τσίπρας: «Θέλουν την Ελλάδα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην Ευρωζώνη»

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι και τη Σύνοδο των προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και είπε πως οι αλλαγές στα εργασιακά βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    «Το κρίσιμο διακύβευμα σήμερα στην Ευρώπη είναι η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο βίαιης υπαγωγής νεοφιλελεύθερων πολιτικών», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, επισημαίνοντας πως ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η επιμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στις πολιτικές της λιτότητας, καταργεί την ίδια την δημοκρατία, και κάλεσε «όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες στην Ευρώπη, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του ελληνικού λαού να ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη πολιτική».

    Τόνισε ότι οι πολιτικές λιτότητας «μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην Ευρωζώνη. Και αυτό είναι έξω και πέρα από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις βασικές συντακτικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας. Καταλύουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και σε συνδυασμό με την σκληρή πολιτική της λιτότητας δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής όξυνσης και επέλασης, διεύρυνσης της επιρροής του νεοναζισμού, του εθνικισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη».

    Ανέφερε ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό που δίνει έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης, το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει δράση και καμπάνια προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα με τις λίστες, όπου τόνισε ότι «ην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια την κυβερνούσαν και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία. Η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Όμως τούτες τις μέρες, σπάει η ομερτά, σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει». Και ζήτησε αν έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, αντί να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά και τις τελευταίας αποκαλύψεις για το ποιους προστάτευαν, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

    Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή τη μεγάλη ευθύνη, «όχι μόνο για να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός, αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που βλέπουνε αυτή η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας να απειλεί κεκτημένα δεκαετιών, αλλά να απειλεί και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, την ενωμένη Ευρώπη, την ίδια την προοπτική των λαών, την προοπτική της ευημερίας και της δημοκρατίας».

    Σημείωσε δε ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα για μία ευρύτερη πολιτική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, στην κατεύθυνσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

    Συνέντευξη στο Reuters

    Την πρότασή του για την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη επαναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του στο Reuters, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι για το κόμμα του δεν είναι ώρα να προκαλέσει με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης και παράλληλα θέτει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα ο κ. Τσίπρας, αφού σημειώνει την αρνητική στάση του κόμματός του, προσθέτει ότι τις δυσκολίες τις έχουν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα πράττουν σήμερα. Και προσθέτει ότι «εμείς δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στη Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους».

    Σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης βουλευτών για την πρόκληση νέων εκλογών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα αποτελεί το να αποτρέψει την κυβερνητική πολιτική. Γι αυτό, σημειώνει, «πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κόλπα, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης, αλλά είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε συμμάχους, όχι μόνο σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στους πολίτες που από φόβο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

    Ο κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό για τις διαγραφές, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το συμμερίζονται και αρκετοί βουλευτές αυτών των κόμματων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται και τα κόμματά τους πριν καν έρθουν αυτά τα μέτρα στη Βουλή, με την πρόθεση και μόνο ότι θα διαφοροποιηθούν, τους διαγράφουν. Και αναρωτιέμαι αν αυτό είναι δημοκρατία. Αν αυτό δεν είναι μια φασιστική τακτική, τι είναι; Γιατί ακόμα και στο Ποινικό Δίκαιο, κανείς δε δικάζεται με την πρόθεση να διαπράξει ένα αδίκημα, δικάζεται αν το διαπράξει. Εδώ τους διαγράφουν με την πρόθεση και μόνο να καταψηφίσουν τα μέτρα».

    Στην ερώτηση, τί θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ακύρωνε το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματεύονταν δανειακή σύμβαση, διεκδικώντας μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, με συμμαχίες με χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στην κατεύθυνση της λύσης που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953. Δηλαδή μια ευρωπαϊκή διάσκεψη με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης, με μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων, ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να αποπληρώνεται το χρέος από οικονομία που βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

    Παρίσι: Ο Αλ.Τσίπρας στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 22:39

    Είδηση: 24799


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 October 2012 - 20:49:35 UTC