Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα: Διαλύεται ο κατώτατος μισθός- Καταργούνται όλα τα μέτρα της ΣΣΕ
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Η Μέρκελ έρχεται για να στηρίξει τα συμφέροντά της
  • [03] Κ. Τασούλας: Το ζητούμενο είναι να μπει τέλος στην αβεβαιότητα
  • [04] Λ. Γρηγοράκος: Κίνηση αβροφροσύνης η επίσκεψη Μέρκελ
  • [05] Συγκρατημένη αισιοδοξία του Σπ. Λυκούδη για την επίσκεψη Μέρκελ
  • [06] E. Βενιζέλος: Kαθαρή δήλωση από το Eurogroup

    [01] Παπαρήγα: Διαλύεται ο κατώτατος μισθός- Καταργούνται όλα τα μέτρα της ΣΣΕ

    Συνέντευξη τύπου έδωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αναφέρθηκε στα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους, καθώς και στις επισκέψεις Μέρκελ και Νταβούτογλου. Είπε συγκεκριμένα η κ. Παπαρήγα:

    «Κόλαση τα νέα μέτρα όμως μέσα από αυτά αναδεικνύεται το πολυσύνθετο πρόβλημα της διάλυσης του κατώτατου μισθού. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι δεν θα πέσει ο μισθός. Με την νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που προέβλεπε η Συλλογική σύμβαση. Καταργούνται τριετίες, επιδόματα, άδεια, θα πληγούν όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Θα υπάρξουν φθηνές απολύσεις και προσλήψεις με μισθούς πείνας. Με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του σωματείων και μετατρέπονται σε σωματεία φιλανθρωπίας.

    Η επίσκεψη Μέρκελ μήνυμα προς την κυβέρνηση Σαμαρά και την ΕΕ.

    Επιχείρηση «καθαρά χέρια» δεν υπάρχει, αφού τα βρώμικα χέρια δεν μπορούν να καθαρίσουν. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις γεννήσαν στην Ιταλία τον Μπελουσκόνι.

    Η κινητοποίηση του λαού πρέπει να υπερβαίνει τις εκλογές. Βαρόμετρο δεν πρέπει να είναι η κινητοποίηση του λαού αλλά η οργάνωση του στα συνδικάτα. Αν ο στόχος είναι ο Σαμαράς και η Μέρκελ θα είναι ο αποτυχημένος αγώνας, ηρωικός, αλλά αποτυχημένος. Αν γίνουν εκλογές, ο λαός με την ψήφο του πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά.

    Η επίσκεψη Νταβούτογλου γίνεται με στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που σημαίνει εγκατάλειψη των προσπαθειών για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

    «Νυν υπέρ πάντων το χρήμα» κατέληξε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 23321

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Η Μέρκελ έρχεται για να στηρίξει τα συμφέροντά της

    Την άποψη ότι η Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τον Σαμαρά, το μνημόνιο και τα συμφέροντά της, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ επανέλαβε ότι για το μνημόνιο ευθύνεται ένας άθλιος τρόπος διακυβέρνησης για δεκαετίες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει γερμανικές επιχειρήσεις ή συμμαχίες που θα μετάσχουν γερμανικές επιχειρήσεις, να πάρουν ένα σημαντικό φιλέτο από ιδιωτικοποιήσεις, από δημόσια έργα και από λοιπές επενδύσεις των εξοπλισμών και του τουρισμού.

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Για ποιο λόγο της ήρθε της κας Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα, για να διακινδυνεύσει την εικόνα της τη στιγμή που όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν από την Γερμανία»;

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Η κα Μέρκελ επιλέγει να έρθει στην Αθήνα για να στηρίξει τον Σαμαρά, το μνημόνιο και τα συμφέροντά της και να πει στην Αθήνα, από την Αθήνα ότι «ξεχάστε αυτά που σας λέγαμε ότι μπορεί η Ελλάδα να οδηγηθεί με γερμανική σπρωξιά εκτός ευρώ, αυτά ήταν μια προπαγάνδα που αναπτύχθηκε πολύ την περίοδο των εκλογών για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να βγει ο Σαμαράς, εμείς θέλουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ», γιατί πολύ απλά το τελευταίο δεν θα το ομολογήσει μετρήσαμε τα πράγματα και μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα έκανε ζημιά μόνο στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία του λαού της, αλλά θα έκανε ζημιά και στην ευρωζώνη και στην Γερμανία. Υπάρχει μελέτη γερμανική που λέει ότι μόνο στην Γερμανία μπορεί να υπάρξει ένας διπλασιασμός της ανεργίας».

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Την πρώτη ευθύνη για το μνημόνιο την έχει ένας άθλιος τρόπος διακυβέρνησης για δεκαετίες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι απαραίτητη η παρουσία της κας Μέρκελ στην Αθήνα για να πει ότι στηρίζουμε τον Σαμαρά; Δεν θα μπορούσε να το κάνει με άλλους τρόπους»;

    Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Οι δηλώσεις Σόϊμπλε- Μέρκελ κινούνται στην ίδια γραμμή, έχουν αποφασίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, θα παραπέμψει στην τρόικα για την δόση και την επιμήκυνση, αλλά η έλευσή της εδώ θα είναι για να στηρίξει Σαμαρά, μνημόνια και γερμανικά συμφέροντα. Εννοώ, ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει να πάρουν γερμανικές επιχειρήσεις ή συμμαχίες που θα μετάσχουν γερμανικές επιχειρήσεις ένα σημαντικό φιλέτο και από ιδιωτικοποιήσεις και από δημόσια έργα και από λοιπές επενδύσεις των εξοπλισμών και του τουρισμού».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:29

    Είδηση: 23305

    [03] Κ. Τασούλας: Το ζητούμενο είναι να μπει τέλος στην αβεβαιότητα

    Περιμένουμε από όλες τις εξελίξεις να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και στην αμφισβήτηση της προοπτικής της χώρας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία, επισήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Κώστας Τασούλας. Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή έχουν πρόσφατο αριθμό πρωτοκόλλου, δεν συνιστούν φρέσκιες πολιτικές δυνάμεις και δεν κόπτονται για την διόρθωση της κατάστασης, αλλά αγωνίζονται για την εκμετάλλευση της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο λαός. Επανέλαβε, δε, την ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις για να ανακάμψει η οικονομία και να διορθωθεί η αδικία, που δημιουργείται από τη λιτότητα.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Περιμένουμε από όλες τις εξελίξεις, όπως το Eurogroup, η Σύνοδος Κορυφής, ο νέος προϋπολογισμός και βέβαια κορυφαία όλων αυτών η επίσκεψη Μέρκελ, περιμένουμε από όλα αυτά να μπει τελεία στην αβεβαιότητα και στην αμφισβήτηση της προοπτικής της χώρας, σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία. Θα μπορούσα να δώσω ως επικεφαλίδα σε όλη αυτή την ιστορία στην οποία κορυφαία έκφανση είναι η επίσκεψη της κας Μέρκελ, το τέλος της αβεβαιότητας και το τέλος των αμφισβητούμενων προοπτικών της ευρωπαϊκής θέσεως της χώρας μας».

    Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Το προηγούμενο μοντέλο ήταν επισφαλές. Για αυτό και κατέρρευσε».

    Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Αφού το προηγούμενο μοντέλο είδαμε ότι ήταν οδυνηρά επισφαλές, θα πρέπει να στηριχτεί κάπου αλλού. Και επιπλέον έχουμε τη νέα αφήγηση των πολιτικών ή των κομματικών προσανατολισμών της κοινωνίας μας. Υπάρχουν καινούριες πολιτικές δυνάμεις που ενώ είναι τυπικά καινούριες, με πρωτόκολλο καινούριο, δεν είναι καθόλου φρέσκιες. Εννοώ, η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή έχουν αριθμό πρωτοκόλλου πρόσφατο αλλά δεν συνιστούν φρέσκιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν κόπτονται για την διόρθωση της κατάστασης αλλά αγωνίζονται για την εκμετάλλευση της κατάστασης που έχει περιέλθει ο λαός».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Όμως αυτό το μοντέλο ακολουθείται και τώρα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Το τρίτο πακέτο μέτρων».

    Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: «Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει να κάνει με τη λιτότητα. Αυτό το σκέλος και η αδικία αυτού του σκέλους διορθώνεται μόνο με την ανάπτυξη του άλλου σκέλους που έχει να κάνει με την ανάκαμψη της οικονομίας, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τις αποκρατικοποιήσεις».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:27

    Είδηση: 23298

    [04] Λ. Γρηγοράκος: Κίνηση αβροφροσύνης η επίσκεψη Μέρκελ

    Όταν είμαστε μέσα στον πυρήνα του προβλήματος, αλλιώς βλέπουμε τα πράγματα. Όταν είσαι απ' έξω, κάνεις και κανένα χαβαλέ για να περνάει η ώρα, δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Μέρκελ στη χώρα μας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει μια κίνηση αβροφροσύνης να στηρίξει την κυβέρνηση για τα δικά της συμφέροντα. Ερωτηθείς για τη λίστα Λαγκάρντ, έκανε λόγο για άκρως ερασιτεχνική διαχείριση του προβλήματος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου τον οδήγησαν σε ένα μείζον λάθος. «Θα πρέπει ο Ε. Βενιζέλος να δει, να αξιολογήσει και να επανατοποθετηθεί σε όλα αυτά που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα» πρόσθεσε.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Οι δυσκολίες έχουν φανεί, ότι δεν είναι μόνο διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι διαρθρωτικό πρόβλημα όλων των οικονομιών της ΕΕ, και αυτό είναι πραγματικά το δύσκολο του εγχειρήματος, ότι δεν είναι αστεία πράγματα αυτά. Κάποιοι τα θεωρούν αστεία, ότι θα μας δώσουν, θα μας κάνουν, θα μας φτιάξουν, θα πάμε να διαπραγματευτούμε, θα κάτσουμε κάτω, θα τους τρίξουμε τα δόντια, θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο. Άμα είσαι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρεις».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αναφέρεστε στο ΣΥΡΙΖΑ ή κάνω λάθος»;

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Μάλλον. Όταν είμαστε, όμως, μέσα στον κυκλώνα, δηλαδή μέσα στον πυρήνα του προβλήματος, αλλιώς βλέπουμε τα πράγματα. Όταν είσαι απ' έξω, κάνεις και κανένα χαβαλέ για να περνάει η ώρα».

    ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Απλούστατα, κάνει μια κίνηση αβροφροσύνης να στηρίξει την κυβέρνηση, η οποία περνά δύσκολες στιγμές. Θέλει να τη στηρίξει, διότι έχει τα δικά της συμφέροντα, αλίμονό της. Ξέρει ότι εάν αυτή η κυβέρνηση δεν πάει καλά, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα από αυτό που θέλει η ΕΕ, θα κοστίσει και στη Μέρκελ, και στην ΕΕ».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ακούγονται τώρα φωνές, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ, ότι στη διαπραγμάτευση που έγινε για το πρώτο μνημόνιο, τα πράγματα δεν τα χειριστήκαμε καλά, η ελληνική πλευρά».

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Εγώ έχω κάνει και την κριτική, και την αυτοκριτική γι' αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Δεν διαπραγματευτήκαμε καλά. Κι αυτό το πληρώσαμε, κιόλας. Το πλήρωσε ο ελληνικός λαός, το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πήρε ένα δυσανάλογο βάρος, ανάλογα με αυτά που του καταλογίζει κανείς, με την πιθανή διάλυσή του».

    ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Η διαχείριση του προβλήματος με το στικ, νομίζω ήταν άκρως ερασιτεχνική».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εκτός από ερασιτεχνική, είχε και κάποια σκοπιμότητα»;

    Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Καμία, από όσα μπορώ να ξέρω. Θεωρώ ότι οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τον οδήγησαν σε ένα μείζον λάθος, και θα πρέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δει, να αξιολογήσει και να επανατοποθετηθεί σε όλα αυτά που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:27

    Είδηση: 23297

    [05] Συγκρατημένη αισιοδοξία του Σπ. Λυκούδη για την επίσκεψη Μέρκελ

    Την ελπίδα ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό από την επίσκεψη της Μέρκελ στη χώρα μας, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Σπύρος Λυκούδης. «Η έλευσή της εδώ, πιθανολογώ με στοιχειώδη πολιτική λογική, δεν μπορεί να σημαίνει ''έρχομαι να σας πω ότι θα χρεοκοπήσετε''» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι αυτά που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά, στο επίπεδο της συνεννόησης των πολιτικών ηγεσιών, θα είναι να σταματήσει η αμφισβήτηση της παρουσίας μας στην ευρωζώνη και, ταυτόχρονα, να διεκδικηθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης και το αν θα πάρουμε σε μία δόση, και στον κανονικό χρόνο τα 31,5 δισ. Ερωτηθείς αν η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν έχει πάρει καμία τέτοια απόφαση, διότι γνωρίζει πόσο σκληρή είναι αυτή την ώρα η ανάγκη για μια ρεαλιστική διαπραγμάτευση.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Η χώρα είναι σε μια δεινή κατάσταση. Διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές της. Η Γερμανία και η κυρία Μέρκελ, μέχρι τώρα, είναι ο πιο ανελαστικός παράγοντας σε αυτή τη συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Η έλευσή της εδώ, πιθανολογώ με στοιχειώδη πολιτική λογική, δεν μπορεί να σημαίνει ''έρχομαι να σας πω ότι θα χρεοκοπήσετε''. Επομένως, χωρίς ιδιαίτερες αισιοδοξίες, με πάρα πολύ χαμηλούς τόνους, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ας ελπίσουμε ότι κάτι θετικό μπορεί να βγει».

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Στο επίπεδο της συνεννόησης των πολιτικών ηγεσιών, αυτό το οποίο υποθέτω ότι θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά θα είναι να πάψει πια η αμφισβήτηση της παρουσίας μας στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα, να διεκδικηθούν και τα δύο πάρα πολύ μεγάλα και σοβαρά ζητήματα του είναι αυτή την ώρα πάνω στο τραπέζι, και έχουν σχέση με το δικό μας προσανατολισμό, δηλαδή εάν θα επιμηκύνουμε το χρόνο της αναπροσαρμογής της δημοσιονομικής, και αν θα πάρουμε σε μία δόση, και στον κανονικό χρόνο, τα 31,5 δισ. Υποθέτω ότι επιδίωξη της άλλης πλευράς θα είναι να είμαστε απολύτως ακριβείς με την υποχρέωσή μας για τα 11,5 δισ. Νομίζω ότι εκεί θα κινηθεί, αλλά, επαναλαμβάνω, χωρίς ιδιαίτερες αισιοδοξίες. Γιατί ακούω υψηλούς τόνους, και δεν τους δέχομαι. Και με επιφυλακτικότητα, όση χρειάζεται για μια χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται η δική μας, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάτι θετικό από αυτή τη συνεννόηση».

    ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Δεν θέλω να κρίνω την πολιτική τακτική και τις πολιτικές πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Ξέρω ότι υπάρχει μια ένσταση στη γερμανική πολιτική και απέναντι στη Μέρκελ, δικαιολογημένη, όμως, θα ήθελα οι πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν με μεγαλύτερο ρεαλισμό αυτή την ώρα την κατάσταση της χώρας και με ποιόν ακριβώς διαπραγματεύεται. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πάρει καμιά απόφαση να μετάσχει σε τέτοια, ακριβώς μέσα από αυτή τη λογική, όχι γιατί έχει τις καλύτερες σχέσεις ή απόψεις με τη γερμανική πολιτική, με την κυρία Μέρκελ, αλλά γιατί ξέρει πόσο σκληρή είναι αυτή την ώρα η ανάγκη για μια ρεαλιστική διαπραγμάτευση».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:26

    Είδηση: 23291

    [06] E. Βενιζέλος: Kαθαρή δήλωση από το Eurogroup

    «Περιμένω χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης»

    Λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι περιμένει ένα πρόγραμμα για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

    Περιμένω, να αποφασισθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ότι στις 18 Οκτωβρίου ή μετά τη Σύνοδο κορυφής θα γίνει εκταμίευση της δόσης χωρίς την οποία έχουμε προβλήματα με σημαντικότερο το στέγνωμα της αγοράς

    Σήμερα, συμπλήρωσε, δεν περιμένουμε κάτι οριστικό ή συγκλονιστικό αλλά πρέπει να επιδιώξουμε μία καθαρή δήλωση ότι είμαστε μέσα στη διαδικασία και ότι η διαδικασία έχει ένα ορατό τέλος πολύ σύντομα.

    Ο Ε. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι το πακέτο μέτρων «δεν δίνει από μόνο του λύση στο ελληνικό δράμα» σημειώνοντας ότι για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο ενός βιώσιμου χρέους δεν αρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Πρέπει να χουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η απόκλιση σε σχέση με τη βιωσιμότητα οφείλεται στο ότι η ύφεση ήταν πάντα μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα.

    Η θεραπεία για το χρέος

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέστησε δυο τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο πρώτος μέσα από μία παρέμβαση από την ΕΚΤ, για την οποία ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να βγάζει και κέρδη και ο δεύτερος αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όπως είπε «δεν χρειάζεται να φορτωθεί στο ελληνικό χρέος» και θα πρέπει να γίνει όπως για την Ισπανία, από τον EFSF κατευθείαν»

    Πολιτική διαπραγμάτευση για το αναπτυξιακό πακέτο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η παράταση έχει νόημα όταν απλώνονται τα μέτρα.

    Αν λέμε ότι υπάρχει παράταση 2 χρόνια, και τα μέτρα τα παίρνουμε όλα τα 2013 και το 2014 δεν υπάρχει παράταση ανέφερε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο όπως είπε δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από μία πολιτική διαπραγμάτευση.

    Καλοδεχούμενη η κα Μέρκελ

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

    Είναι καλοδεχούμενη η κυρία Μέρκελ. Θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα. Όπως θα έπρεπε, να έχουν έρθει και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες για να δουν την πραγματική κατάσταση της χώρας ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα θετικός αν του ζητούσε ο Πρωθυπουργός να παρευρεθούν μαζί με τον Φ. Κουβέλη στο γεύμα.

    Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού αν θέλει να μας φωνάξει στο γεύμα και εμένα και τον κ. Κουβέλη γιατί πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή και με πειστικότητα

    Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει γραμμή

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του στην ΚΟ, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει καθόλου γραμμή

    Αυτά που είπα στην ΚΟ είναι αυτά που λέω πάντα, αυτά που έχουμε πει κατ επαναληψη οι τρεις αρχηγοί. Το πασοκ δεν αλλάζει καθόλου γραμμή γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει τη γραμμή που κινούνται πλέον ΝΔ και ΔΗΜΑΡ

    Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανές διαγραφές βουλευτών που δεν ψηφίσουν τα μέτρα σημείωσε ότι

    «Σωστή γραμμή είναι αυτή που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» και υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέτρα να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο που έχει λογική.

    Θα το αξιολογήσουμε όλοι μαζί και τα 33 μέλη της ΚΟ και θα λάβουμε μία απόφαση που θα είναι δεσμευτική για όλους συμπλήρωσε

    Λίστα Λαγκάρντ

    Σε ερώτημα για την λίστα Λαγκάρντ και αν μπορεί και ο ίδιος να έκανε κάποιο λάθος, υπογράμμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τον είχε ενημερώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Θεωρώ ότι ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα ότι μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα με άψογο τρόπο

    Πάντως, όπως συμπλήρωσε, ως υπουργός έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει στο δικό του επίπεδο και όπως είπε, ο υπουργός δεν είναι για να διαβάζει λίστες, δεν είναι ούτε διωκτική αρχή, ούτε προανακριτικός υπάλληλος

    Κατά τον ίδιο, η χώρα δεν έπρεπε να αποκαλύψει δημόσια ότι διαθέτει στοιχεία προϊόντα υποκλοπής και εκτίμησε ότι αυτό θα δυσκολέψει την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία.

    Συμπλήρωσε πάντως ότι «τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση, τώρα πρέπει να ρθούν τα στοιχεία στη Βουλή»

    Επεισόδιο με Χρυσή Αυγή στη Βουλή

    Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Βουλή με μέλη της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι το κόμμα αυτό εφαρμόζει ακραία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά , η οποία όπως πρόεβλεψε, θα ενταθεί.

    Είμαι βέβαιος ότι η συμπεριφορά αυτή θα κλιμακωθεί ενόψει της ψήφισης των μέτρων ανέφερε χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία την τροποποίηση του κανονισμού της βουλής με κυρώσεις πειθαρχικές για να προστατευθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 15:22

    Είδηση: 23330


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 October 2012 - 16:50:05 UTC